Reţinerea paşapoartelor, măsură aplicată retroactiv ?

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 4 august 2005

Poliţiştii de frontieră au ridicat, în perioada 1 august (ora 00.00) - 3 august (ora 4.30), 3.114 paşapoarte ce aparţin cetăţenilor români care nu au respectat termenul legal de şedere în statele pe teritoriul cărora au călătorit, urmînd să trimită aceste documente către serviciile comunitare de paşapoarte emitente, potrivit unei ordonanţe de urgenţă din iulie 2005. Astfel, întrucît cetăţenii nu au fost informaţi, la ieşirea din ţară, în legătură cu măsura care le poate fi aplicată în cazul depăşirii termenului de şedere, autorităţile aplică retroactiv un act normativ aprobat recent. Din cele aproximativ 68.000 de persoane care s-au prezentat în această perioadă la punctele de frontieră ca să intre în ţară, proporţia celor care au depăşit termenul de şedere prevăzut de legislaţia statului unde au călătorit este de aproximativ 4,5%.

În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 28/2005 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, măsura suspendării dreptului de folosinţă a paşaportului "poate fi luată şi împotriva persoanei care a săvîrşit în străinătate fapta de cerşetorie, constatată potrivit legii, precum şi împotriva persoanei returnate în baza acordurilor de readmisie încheiate de România cu alte state şi împotriva cetăţenilor români care au depăşit, în mod nejustificat, termenele de şedere pe teritoriul cărora au călătorit".

Pe cale de consecinţă, în situaţia în care poliţiştii de frontieră constată, la întoarcerea în ţară a unui cetăţean român, că acesta a depăşit termenul legal de şedere în statele unde a călătorit, indiferent dacă a avut nevoie sau nu de viză de intrare, va recurge la ridicarea documentului de călătorie şi la eliberarea unui document doveditor în acest sens. Excepţie fac persoanele posesoare de permise de muncă/şedere valabile sau care prezintă dovezi privind aprobarea obţinerii vizei de muncă de la reprezentanţa diplomatică din ţara noastră a statului respectiv. Totodată, persoanei în cauză i se întocmeşte un act de constatare (talon), în care sînt precizate înscrisuri justificative ale depăşirii termenului de şedere, talonul fiind trimis, alături de paşaport, serviciului comunitar de paşapoarte emitent, instituţia competentă să stabilească şi să dispună, potrivit legii, măsura de suspendare a dreptului de folosinţă a paşaportului, pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 5 ani.

Chestorul Neculai Burnichi, din cadrul IGP, a precizat că toa-te aceste măsuri fac parte dintr-un program de compatibilizare a legislaţiei române cu prevederile din Spaţiul Schengen, şi nu rezultă dintr-o cerere expresă actuală a autorităţilor de la Bruxelles. Chiar în aceste condiţii, aplicarea retroactivă a prevederilor ordonanţei nu este justificată.

Referitor la noua reglementare privind dreptul de folosinţă a paşaportului, senatorul PSD Antonie Iorgovan ne-a declarat că aceasta vine în ajutorul persoanelor de cetăţenie română care intră şi ies din ţară, pe motiv că aceştia îşi pot justifica prelungirea perioadei stabilite la plecare, în situaţia în care depăşesc termenul de şedere în spaţiul Schengen.

Neculai Burnichi a dat publicităţii, ieri, un bilanţ al Poliţiei de Frontieră pe primul semes-tru al anului 2005, care arată o scădere a infracţionalităţii la graniţă, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anilor precedenţi. Astfel, în perioada menţionată au trecut fraudulos graniţa 885 de persoane (dintre care 300 de români şi 585 de străini) şi au fost identificate 470 de persoane cu documente de identitate falsificate.

Frantisek Priplata trece frontiera fără probleme

În condiţiile mai sus menţionate, nu trebuie omis faptul că cetăţeanul ceh Frantisek Priplata, dat în consemn la frontieră, a trecut "ca prin şvaiţer" graniţa română, folosind cel mai probabil documente false, potrivit unor surse din cadrul Poliţiei de Frontieră. Pînă în prezent nu se cunoaş-te locul prin care Priplata a părăsit ţara, ministrul de interne Vasile Blaga dispunînd o achetă amănunţită în acest caz. Parchetul de pe lîngă Judecătoria din Satu Mare a dispus, la data de 2 august 2005, punerea sub urmărire internaţională a lui Frantisek Priplata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb