RETORSIUNEA FINANCIARA / ÎN URMA REACŢIILOR PUTERNIC NEGATIVE Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 martie 2013

Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare

UPDATE 18:03 Ministrul de Finanţe din Cipru a demisionat, conform surselor de presă.

-----

Miniştrii din Cipru încercau, ieri, să revizuiască planul prin care să obţină 5,8 miliarde euro din taxarea depozitelor bancare locale - în cadrul unui acord de salvare cu zona euro - ca urmare a reacţiilor negative generate de această măsură neaşteptată.

La finele săptămânii trecute, miniştrii de finanţe din zona euro au decis să susţină Ciprul cu un pachet de salvare de 10 miliarde euro (13 miliarde dolari), iar programul de asistenţă financiară include o taxă excepţională pe depozitele constituite la băncile cipriote. Conform planului iniţial, depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro, din Cipru, trebuie taxate cu 6,75%, iar cele care depăşesc această sumă - cu 9,9%. Măsura aceasta era prevăzută să genereze 5,8 miliarde euro.

Conform unor surse citate de presa străină, Ciprul le va transmite partenerilor din zona euro o nouă propunere de taxare a depozitelor bancare din ţară, care ar trebui să protejeze clienţii ce au în conturi până la 100.000 de euro. Sursele afirmă că o variantă prevede scutirea taxării depozitelor mai mici de 20.000 de euro, iar altă variantă - taxarea cu 3% a tuturor conturilor de până la 100.000 de euro. Totodată, depozitele de 100.000-500.000 de euro ar putea fi taxate cu aproape 10%, iar cele de peste 500.000 de euro - cu 15%, potrivit surselor.

Oficialii europeni nu resping ideea regândirii acestei taxe. \"Dacă guvernul cipriot vrea să modifice structura taxei de solidaritate privind sectorul bancar, poate să facă acest lucru\", a declarat Joerg Asmussen, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE). Totodată, oficialul BCE a subliniat: \"Noi nu am insistat asupra structurii taxei. Guvernul cipriot poate decide schimbarea modelului taxei atâta vreme cât reuşeşte să obţină suma plănuită în baza acestei măsuri: 5,8 miliarde euro\".

Declaraţia lui Joerg Asmussen a venit după ce unele surse citate de presa străină au afirmat că modelul taxei menţionate a fost stabilit de preşedintele Ciprului şi de ministrul de finanţe de la Nicosia. Aceleaşi surse spuneau că BCE s-ar fi opus taxării depozitelor bancare din Cipru mai mici de 100.000 de euro.

Planul de taxare a depozitelor a fost catalogat drept \"furt legalizat\" de unii analişti. În urma anunţului acestei măsuri, numeroşi clienţi ai băncilor cipriote s-au deplasat la ATM-uri ca să-şi retragă banii. La finele săptămânii trecute, dar şi ieri, sucursalele băncilor cipriote au fost închise (sărbătoare naţională), ceea ce a făcut ca ATM-urile băncilor să fie golite de clienţi.

Parlamentul cipriot a amânat ieri, pentru astăzi, votul pentru taxa pe depozitele bancare, impusă de zona euro în schimbul pachetului de ajutor financiar. În condiţiile date, băncile cipriote rămân închise până miercuri inclusiv, pentru evitarea retragerii masive a banilor din conturi.

Agenţia de evaluare Moody\'s Investors Service a avertizat că tensiunile actuale din Cipru riscă să declanşeze retrageri de depozite la scară largă la periferia zonei euro, cu implicaţii negative pentru ratingurile băncilor.

Ruşii, afectaţi

Taxa pe depozitele bancare din Cipru îi va costa mai multe miliarde de euro pe ruşii bogaţi, care, potrivit experţilor, ar avea în conturile din această ţară pâ-nă la 35 de miliarde euro.

\"Încrederea în Cipru, ca loc sigur în care să-ţi plasezi banii, va ajunge la zero\", a declarat, citat de Interfax, Anatoli Aksakov, reprezentant al asociaţiei regionale a băncilor ruseşti.

Fondurile ruseşti care vor fi probabil afectate se situează la 15,4 miliarde euro, a preconizat Aksakov, în timp ce ediţia rusească a revistei Forbes a lansat o estimare mult mai ridicată: până la 35 miliarde euro.

Potrivit Interfax, vicepreşedintele asociaţiei băncilor regionale din Rusia, Alexander Handruiev, a sugerat ca Moscova să negocieze un acord cu Cipru pentru reducerea sau chiar eliminarea taxei, în schimbul unui nou ajutor financiar.

De menţionat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat planul guvernului cipriot de a impune taxe pe toate depozitele bancare din ţară drept \"injust, neprofesionist şi periculos\", conform purtătorului de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. Putin consideră că decizia va stabili un precedent periculos, iar premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că măsura pare \"o confiscare a fondurilor străinilor\".

Ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a afirmat, la rândul său, că Rusia şi-ar putea reevalua rolul în acordul de salvare a Ciprului deoarece nu a fost consultată în privinţa taxei asupra depozitelor bancare.

În condiţiile date, moneda Rusiei, rubla, şi acţiunile tranzacţionate la Moscova au scăzut ieri, investitorii având temeri legate de termenii pachetului de salvare des-tinat Ciprului.

Euro, în cel mai mare declin din ultimele 14 luni

Moneda unică europeană a scăzut ieri, pe pieţele externe, consemnând cea mai importantă depreciere din ultimele 14 luni, faţă de dolar, în urma taxei stabilite de Europa pentru depozitele bancare din Cipru, care ameninţă să readucă regiunea în criză.

Euro a scăzut cu 1% la ora 11.02 pe piaţa din New York, ajungând la 1,2950 dolari. Anterior, euro a coborât cu 1,5%, acesta fiind cel mai mare declin din 13 ianuarie 2011 până în prezent.

Scad preţurile metalelor de bază şi ţiţeiului, creşte cotaţia aurului

Preţurile materiilor prime au consemnat, ieri, cel mai important declin din ultimele două săptămâni, pe fondul situaţiei din Cipru.

Preţul cuprului cu livrare peste trei luni a coborât cu 2,7% pe piaţa londoneză, la 7.545,75 dolari tona, aceasta fiind cea mai importantă scădere din 19 octombrie 2012 până în prezent. Tot ieri, cotaţia zincului s-a redus cu 1,5%, cea a plumbului - cu 1,9%, iar preţul aluminiului - cu 1,1%.

Totodată, preţul ţiţeiului West Texas Intermediate cu livrare în aprilie a scăzut cu 0,2% la ora 11.41 pe piaţa din New York, ajungând la 93,26 dolari/baril. La Londra, preţul petrolului Brent a coborât cu 0,7%, la 109,07dolari barilul.

În schimb, preţul aurului - plasament considerat sigur în perioade cu turbulenţe - a urcat cu 0,8% la ora 11.40, la Comex New York, atingând 1.604,70 dolari uncia.

Germania, favorabilă taxei din Cipru

\\\"Modul în care Ciprul îşi organizează finanţarea contribuţiei este decizia guvernului cipriot\\\", consideră Steffen Sei-bert, purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel. La rândul său, Michael Fuchs, parlamentar al Uniunii Creştin Democrate (partidul lui Merkel), afirmă:

\\\"Trebuie să explic poporului de ce vrem să împrumutăm Ciprul cu peste 3 miliarde euro. De ce să salveze germanii acest popor, iar ciprioţii să nu vrea să accepte măcar o contribuţie minoră pentru ţara lor?\\\".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb