Reuters: Alertă de tsunami în Japonia, după un cutremur de 7,5 în centrul ţării

F.D.
Internaţional / 1 ianuarie 2024

Reuters: Alertă de tsunami în Japonia, după un cutremur de 7,5 în centrul ţării

Actualizare - Primii răniţi în urma cutremurelor încep să ajungă la spitale

Spitalul oraşului Suzu din prefectura Ishikawa, afectată de o serie de cutremure de mică adâncime care s-au produs luni, raportează sosirea unui aflux de pacienţi răniţi, relatează The Guardian.

Mulţi dintre răniţi au fracturi, dar deocamdată nu au fost confirmate decese.

Un nou cutremur cu magnitudinea 5,6 s-a produs la ora locală 18.08 (11.08, ora României) în largul coastei peninsulei Noto, în apropiere de epicentrul celui mai puternic seism, care s-a produs la ora locală 16.10 şi a avut o magnitudine estimată la 7,5. Clădirile şi alte structuri slăbite de cutremurele anterioare sunt deosebit de vulnerabile la replicile de după cutremur.

Transportul răniţilor este întârziat din cauza drumurilor avariate. Spitalul funcţionează cu ajutorul generatoarelor, deoarece curentul electric a fost întrerupt în cartier.

De asemenea, incendii au izbucnit în ceea ce par a fi locuinţe din Peninsula Noto.

Temperaturile din zona afectată de seisme sunt prognozate să scadă la aproximativ 1°C în timpul nopţii, iar în prezent se estimează că aproximativ 36.000 de gospodării nu au energie electrică.

Ziua de Anul Nou este principala sărbătoare de iarnă în Japonia, iar multe familii se întorc din marile oraşe precum Tokyo şi Osaka să-şi viziteze rudele din provincie.

---

Actualizare - The Guardian: 20 de cutremure cu magnitudinea 4 sau mai puternice au avut loc în largul coastelor prefecturii Ishikawa şi a prefecturii vecine Niigata, între orele 16.06 şi 17.29, ora locală

Imagini din oraşul Wajima cu case prăbuşite şi avariate, alături de drumuri cu fisuri uriaşe, au fost difuzate de NHK, postul public de televiziune din Japonia. Pagubele par a fi rezultatul cutremurului şi nu al tsunami-ului de 1,2 metri care a lovit zona, relatează The Guardian.

O poartă tradiţională torii a fost avariată la un sanctuar din Kanazawa, prefectura Ishikawa.

---

Actualizare - BBC: Primele valuri de tsunami au lovit coasta Japoniei

Primele valuri de tsunami, unele de peste un metru înălţime, au lovit coasta Japoniei, relatează BBC.

Valuri de până la 1,2 metri au fost raportate în portul Wajima al prefecturii Ishikawa la 16:21, ora locală (07:21 GMT), a transmis NHK.

Valuri de 0,8 metri au fost raportate şi de către autorităţile oraşului Toyama. Oamenii din aceste zone au primit ordin de evacuare.

---

Un cutremur cu magnitudinea preliminară 7,6 s-a produs luni în regiunea central-nordică a Japoniei, a anunţat postul public NHK, relatează Reuters.

Agenţia de Meteorologie din Japonia a emis o avertizare de tsunami care vizează regiunile costiere ale prefecturilor Ishikawa, Niigata şi Toyama.

"Toţi locuitorii ar trebui să evacueze imediat şi să se îndrepte către altitudini mai mari", a anunţat postul naţional de televiziune NHK, după ce cutremurul a lovit Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, în jurul orei locale 16:10 (07:10 GMT), conform AFP.

Un tsunami de până la 5 metri înălţime ar putea lovi Peninsula Noto din în prefectura Ishikawa, potrivit agenţiei meteorologice.

Valuri de peste un metru înălţime au fost înregistrate pe coastele oraşului Wajima din prefectura Ishikawa, a relatat NHK.

Compania Hokuriku Electric Power a declarat că verifică eventuale probleme apărute la centralele sale nucleare, conform NHK.

Intensitatea seismului a fost revizuită în urcare, după ce iniţial a fost anunţată magnitudinea preliminară 7,4.

Serviciul seismologic al Statelor Unite (USGS) a anunţat o magnitudine de 7,4, potrivit AFP.

Clădirile au început să se balanseze în zona din jurul capitalei Tokyo, conform agenţiei DPA. În această regiune nu au fost raportate pagube sau victime la scurt timp după producerea cutremurului.

Japonia este una dintre ţările cele mai expuse riscurilor seismice din lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb