Reuters: CE susţine că ţările UE au rămas în urmă în privinţa obiectivului de scădere a emisiilor

F.D.
Internaţional / 18 decembrie 2023

Reuters: CE susţine că ţările UE au rămas în urmă în privinţa obiectivului de scădere a emisiilor

Ţările Uniunii Europene au rămas în urmă în privinţa obiectivului de scădere a emisiilor, iar în lipsa unor politici mai ferme în acest sens, riscă să rateze acest obiectiv, a avertizat luni Comisia Europeană, relatează Reuters.

Măsurile prevăzute în planurile naţionale ale statelor UE privind combaterea schimbărilor climatice ar duce per total la o scădere netă a emisiilor de gaz cu efect de seră cu 51% până în 2030, ceea ce ar însemna neîndeplinirea obiectivului stabilit legal de reducere a emisiilor cu 55%, potrivit unei evaluări a executivului european.

Statele se îndreaptă, general vorbind, în direcţia cea bună, în condiţiile în care emisiile în UE sunt în scădere din 1990, iar instalaţiile de energie regenerabilă au luat avânt, dar progresele în aceste două aspecte nu sunt suficient de rapide pentru a răspunde ambiţiilor Europei în privinţa climei.

Arderea combustibililor fosili reprezintă principala sursă de emisii de gaz cu efect de seră în Europa, la fel ca pe plan global.

Ţările UE şi aproape 100 de alte ţări ar fi vrut un acord global de eliminare progresivă a combustibililor fosili la recentul summit COP28 privind clima, care s-a încheiat însă cu un compromis mai slab asupra unei "tranziţii" către eliminarea acestora.

Comisia Europeană notează că toate ţările Uniunii au început să diminueze folosirea combustibililor fosili, dar unele avansează prea lent şi multe subminează această tranziţie continuând să subvenţioneze astfel de combustibili.

"Combustibilii fosili rămân un obstacol major pentru tranziţia către o energie curată şi o întârziere pentru obiectivele UE privind clima", subliniază Comisia.

Ţări ca Germania şi România planifică să menţină utilizarea cărbunelui şi dincolo de 2030, ceea ce afectează capacitatea acestora de reducere a CO2, deşi Berlinul are în vedere o devansare a eliminării acestuia din 2038 pentru 2030. Comisia a mai menţionat că ţările au nevoie şi de planuri mai solide pentru a-i ajuta pe lucrătorii afectaţi de tranziţia verde.

Planurile actuale ale statelor membre ar putea face ca 39,3% din energia UE să provină din surse regenerabile până în 2030, ceea ce ar însemna un salt semnificativ de la procentul de 22,5% de anul trecut. Totuşi, această cifră ar fi încă sub obiectivul blocului comunitar ca 42,5% din energia sa să vină din surse regenerabile în 2030, obiectiv care vizează să reducă dependenţa Europei de combustibilii fosili din Rusia.

Evaluarea Comisiei s-a referit la planurile naţionale a 21 de state. Austria, Bulgaria şi Polonia nu au prezentat astfel de planuri, iar Belgia, Irlanda şi Letonia au întârziat predarea lor. Planurile finale sunt aşteptate până în iunie 2024.

Alte sectoare în care eforturile de reducere a emisiilor de CO2 nu sunt suficiente sunt transportul, agricultura şi protejarea pădurilor pentru a putea capta mai mult dioxid de carbon, a mai indicat Comisia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Textele politicianiste la CE este foarte "verde",

    realitatea climatica, din pacate arata groaznic 

    Ai război la graniță, putin declara dus si tare ca luptă impotriva occidentului,SUA nu mai prea vrea sa ajute Ucraina si idioții astia o tot țin cu încălzirea globală!Țara arde si baba se piaptănă!Asta cred ca e cea mai mare surpriza pt mine ,cecitatea de care dau dovadă birocratii de la Bruxelles...Pur si simplu idioții si mai sles idioți utili lui putin...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb