Cotaţiile futures la grâu pe bursa Euronext au coborât joi la noi minime istorice, în contextul în care declinul fără oprire al preţurilor la grâul rusesc a intensificat îngrijorările că stocurile mari de grâu european se vor confrunta cu o concurenţă acerbă pe pieţele de export, transmite Reuters.
În cazul contractului la grâu cu livrare în luna mai, cel mai tranzacţionat la bursa Euronext, cotaţiile au coborât joi până la un minim istoric de 204,25 euro pe tonă. Cotaţiile la grâu cu livrare în luna următoare au coborât şi ele la un minim istoric pentru acest contract de 205 euro pe tonă. De asemenea, cotaţiile futures pentru grâul din nou recoltă cu livrare în luna decembrie au coborât şi ele un nou minim istoric pentru acest contract la 218 euro pe tonă.
"Preţurile pentru grâul rusesc nu încetează să scadă. Preţurile la grâul folosit ca nutreţ scad şi ele în mod dramativ pentru că există o concurenţă acerbă din partea orzului şi porumbului", a spus un dealer.
Traderii au precizat că un important analist rus a evaluat joi preţul pentru grâul rusesc cu livrare imediată la 218 dolari pe tonă FOB, sub pragul psihologic de 220 de dolari pe tonă.
"Asta ar însemna o scădere cuprinsă între 7 şi 10 dolari faţă de sfârşitul săptămânii trecute", a declarat un trader german. "Preţuri mai mici sunt oferite din Rusia aproape în fiecare zi, în pofida pragului de preţ la export impus de autorităţile ruse", a adăugat traderul.
Competiţia venită din partea grupului rusesc şi ucrainean afectează preţurile pentru grâul vest european, în condiţiile în care exportatorii vânează cererea limitată pe termen scurt.
La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile la grâu au scăzut joi cu peste 1%, în contextul în care aprecierea dolarului s-a adăugat presiunilor venite de pe partea preţurilor scăzute pe pieţele internaţionale de export. Participanţii de pe piaţa de cereale aşteaptă publicarea ultimului raport lunar al Departamentului american al Agriculturii (USDA) pentru noi indicii cu privire la direcţia în care se îndreaptă oferea şi cererea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2024, 10:49)
Si graul rebotezat arata ca cel "sanatos" din UE
Slava ukri
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2024, 11:13)
Noi ne inselam singuri, romanul il inseala pe roman din dorinta de imbogatire.
Statul slab, sta si se uita.
Nu e vina ucrainienilor, ei vor doar tranzit.
Daca romanii cumpara este exclusiv vina mentalitatii bolnave a romanului tradator de tara, like you!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2024, 11:24)
Stai linistiti ca nu e roman, e din gasca lui hOrban, astia sunt cu propaganda mujica pe aici si pozeaza in "romani ingrijorati":-)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.02.2024, 14:30)
Sa traiasca sovinismul,
rusofobule mujic