Reuters: "Erdogan spune că ar putea fi necesară o modificare legislativă pentru criza judiciară din Turcia"

T.B.
Internaţional / 12 noiembrie 2023

Reuters: "Erdogan spune că ar putea fi necesară o modificare legislativă pentru criza judiciară din Turcia"

Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat duminică că parlamentul ar putea adopta un amendament legislativ pentru a rezolva o criză judiciară care implică o ciocnire fără precedent între două dintre instanţele de vârf ale ţării, informează reuters.

Confruntarea fără precedent dintre tribunale a stârnit o dezbatere asupra statului de drept săptămâna aceasta, când Curtea de Casaţie a refuzat să respecte o hotărâre a Curţii Constituţionale cu privire la un parlamentar încarcerat şi a depus o plângere penală împotriva judecătorilor de la Curtea Supremă, transmite sursa menţionată.

Potrivit sursei citate, "Nu este dificil să faci aranjamente legale cu privire la cererile individuale (la Curtea Constituţională)", a spus Erdogan reporterilor într-un zbor înapoi din Arabia Saudită, potrivit unui text publicat de biroul său duminică.

"Dar lucrarea nu este finalizată după finalizarea modificărilor legale privind cererile individuale", a adăugat el, semnalând că ar putea fi luate în considerare mai multe modificări legale în acest sens, relatează reuters.

În discuţie este o decizie a Curţii Constituţionale de luna trecută, potrivit căreia parlamentarul Can Atalay încarcerat ar trebui să fie eliberat, relatează sursa menţionată.

Atalay, în vârstă de 47 de ani, a fost condamnat anul trecut la 18 ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru încercarea de a răsturna guvernul prin organizarea de proteste la nivel naţional în 2013, împreună cu filantropul turc Osman Kavala şi alţi şase, precizează sursa indicată.

Toţi inculpaţii au negat acuzaţiile referitoare la proteste, despre care au spus că s-au dezvoltat spontan, în cea mai mare provocare populară adresată lui Erdogan în cele peste două decenii la putere, transmite reuters.

În urma deciziei Curţii Constituţionale, Curtea de Casaţie a declarat că decizia Curţii Constituţionale este neconstituţională, informează sursa.

Printr-o declaraţie vineri seara, Curtea de Casaţie, cea mai înaltă instanţă de apel din ţară, a acuzat Curtea Constituţională că a adus sistemul legal în haos cu deciziile sale privind cererile individuale, conform sursei indicate.

Ca protest faţă de poziţia adoptată de Curtea de Casaţie, parlamentarii partidului de opoziţie principal, CHP, au organizat un sit-in în Adunarea Generală a Parlamentului începând de joi, precizează sursa citată.

"Protestul nostru împotriva încercării de a reforma ordinea constituţională va continua până la noi ordine," a spus liderul CHP, Ozgur Ozel, într-o postare duminică, potrivit reuters.

Erdogan a declarat că nu va fi parte în conflict şi că va juca rolul de arbitru, precizează sursa. El a afirmat că confruntarea arată necesitatea unei noi constituţii, reflectând poziţia sa de mult timp conform căreia parlamentul ar trebui să se ocupe de această problemă anul viitor, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb