Dacă Bulgaria nu reuşeşte să îndeplinească ţintele de inflaţie ale Băncii Centrale Europene (BCE) în iunie, aderarea sa la zona euro, planificată în 2025, ar putea fi amânată cu luni de zile, a declarat joi guvernatorul băncii centrale a ţării, citat de Agenţia de presă bulgară (BTA), transmite Reuters.
"Dacă Bulgaria nu îndeplineşte criteriul inflaţiei în iunie şi o face mai târziu în 2024, aderarea la zona euro mai târziu în 2025, mai degrabă decât la 1 ianuarie, este un scenariu posibil şi, în acest stadiu, mai probabil", a spus Dimitar Radev.
Următorul raport bianual de convergenţă al BCE va apărea în iunie. Acesta va conţine o evaluare ţară cu ţară privind performanţa fiecărui candidat la adoptarea monedei euro.
Inflaţia anuală a Bulgariei a încetinit în martie la 3,5%, dar este posibil să nu fie suficient de scăzută pentru a intra în zona euro.
Pentru a intra, rata inflaţiei unei ţări nu poate fi mai mare cu 1,5 puncte procentuale peste inflaţia din trei state membre cu cele mai bune performanţe.
Într-un interviu, Radev a spus că politica fiscală va avea un rol în controlul preţurilor.
"Bugetul ar trebui să fie contraciclic sau, cu alte cuvinte, antiinflaţionist, ceea ce nu este în acest moment. Experienţa globală, precum şi a noastră, arată că acest lucru poate fi realizat cel mai bine prin măsuri eficiente de control şi management al costurilor", a explicAT Radev.
El a spus că sectorul bancar "a realizat un stadiu foarte avansat de pregătire, cu rezultate concrete în ceea ce priveşte cadrul instituţional, capacitatea şi logistica".