Agenţia de presă Reuters şi-a anunţat angajaţii că va demara o restructurare a birourilor europene care va însemna eliminarea unor locuri de muncă, în special în cazul birourilor care produc ştiri în două limbi în Italia, Germania şi Franţa, au declarat mai multe surse pentru AFP.
"În unele birouri, intenţionăm să unim posturile de reporteri internaţionali cu cele locale, chiar dacă vom continua să producem ştiri în engleză şi în limba locală. Un birou, două limbi", a anunţat Simon Robinson, redactor şef pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa într-un mesaj trimis birourilor europene ale Reuters. "Această modificare se va traduce prin eliminarea de posturi în unele din birourile noastre europene", se mai arată în acest mesaj consultat de AFP, conform Agerpres.
În Italia, vor fi desfiinţate 16 din cele 45 de posturi, adică o treime din efectivele Reuters de la Roma şi Milano, potrivit unui comunicat trimis de biroul italian, care a anunţat de altfel că a intrat în grevă (luni şi marţi). În Germania sunt vizate 10 din cele 120 de posturi, adică "cu puţin sub pragul de 10%, care ar fi forţat Reuters să prezinte un plan social", a declarat o sursă sindicală.
Biroul de la Paris, unde lucrează aproximativ 75 de jurnalişti, ar urma să fie următorul vizat chiar dacă deocamdată nu a fost făcut niciun anunţ, a precizat un lider sindical, care a evocat de asemenea biroul din Moscova. De asemenea, în cazul biroului de la Londra "reporterii seniori şi editorii sunt sfătuiţi să plece voluntar cu compensaţii consistente", a declarat un jurnalist de la acest birou.
În schimb, această reorganizare ar urma să ducă la crearea de noi locuri de muncă la Gdynia, noul centru Reuters din Polonia, şi va permite agenţiei să "se reorienteze spre pieţele cu cel mai puternic ritm de creştere şi să îşi întărească oferta de date, infografice şi video", a mai adăugat responsabilul.
Pe de altă parte, John Pullman, directorul departamentului vizual de la Reuters, a trimis joi un email echipelor video din Europa în care anunţă că serviciile foto şi video ale agenţiei vor fi unite sub forma unei "abordări structurate", un proces care ar urma să se deruleze pe parcursul următoarelor luni.
"Avem încredere că aceste modificări vor păstra atuurile noastre în informaţiile bilingve, şi în acelaşi timp vor permite birourilor noastre să producă mai multe subiecte de impact (exclusivităţi şi analize) căutate de clienţii noştri", a informat grupul Reuters într-un comunicat remis AFP, fără să precizeze numărul de posturi ce ar urma să fie eliminate sau birourile vizate.
Aceste anunţuri intervin în timpul procesului de transformare a grupului americano-canadian Thomson Reuters, proprietarul "Reuters News". Grupul tocmai a vândut către fondul Blackstone divizia sa "Financial and Risk", care regrupa terminalele financiare şi datele de piaţă care le alimentau, pentru a se reorienta spre consilierea juridică şi fiscală. În cadrul acestei tranzacţii, Blackstone ar urma să plătească "Reuters News" 325 milioane de dolari pe an timp de 30 de ani iar la rândul său "Reuters News" trebuie să îi furnizeze informaţii.
"Suntem îngrijoraţi că acest pachet va fi utilizat pentru a finanţa plecările de la serviciile bilingve considerate non-esenţiale de către conducere", a declarat un lider sindical de la Paris, care a denunţat ceea ce a numit o delocalizare via recrutarea de jurnalişti francofoni în Polonia. Potrivit acestuia, serviciul de traducere automată, care recent a fost adăugat terminalelor, generează traduceri de proastă calitate. "Reuters vrea să devină un fel de Bloomberg low-cost," a spus liderul sindical.