REUTERS: "Petrecerea platformelor de tranzacţionare prilejuită de pandemie se încheie"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iunie 2022

"Petrecerea platformelor de tranzacţionare prilejuită de pandemie se încheie"

Mike Barrett, Lang Cat: "Frenezia de anul trecut din reţelele de socializare, care a propulsat acţiuni precum GameStop, a dispărut"

Creşterea costurilor vieţii şi situaţia economică şubredă fac ca mullţi investitori, în special de retail, să stea departe de pieţe, ceea ce micşorează comisioanele şi reduc marjele platformelor de tranzacţionare, care au prosperat în timpul pandemiei, scrie Reuters.

În Marea Britanie, până şi jucători mari cum sunt Hargreaves Lansdown şi AJ Bell, companii listate, precum şi cei deţinuţi sau achiziţionaţi recent de marile bănci şi administratori de active, se confruntă cu scăderea numărului de clienţi noi şi intrări de bani, potrivit agenţiei de ştiri.

Oficiali ai Lloyds, cea mai mare bancă britanică, au declarat luna trecută într-un interviu pentru Reuters că intrările în platformele sale de investiţii destinate retailului - care găzduiesc fonduri ale clienţilor de 24,2 miliarde de dolari - au scăzut în primul trimestru din acest an, faţă de primele trei luni din 2021, iar mai mulţi clienţi vând decât cumpără.

Mike Barrett, director la firma de servicii de consultanţă financiare Lang Cat, susţine că frenezia de anul trecut din reţelele de socializare, care a propulsat acţiuni precum GameStop a dispărut. "Public, aceste platforme de investiţii spun că acum se simt mai confortabil, deoarece clienţii lor fac tranzacţii într-o manieră mai raţională (...). Dar, din păcate, asta a avut un impact negativ asupra veniturilor lor", a adăugat Barrett.

Contextul este mai neprielnic pentru platformele de investiţii mai mici, şapte din cele treisprezece analizate de Reuters înregistrând pierderi în ultimele situaţii financiare anuale declarate, potrivit unei analize a UK Companies House, citată de agenţia de ştiri.

Cu toate că perioadele contabile variază, între cele şapte companii cu pierderi se găsesc OpenMoney şi PensionBee, care şi-au publicat situaţia pentru anul încheiat în decembrie 2021.

"Concurenţa acerbă şi creşterea puternică a costului vieţii pot să împiedice avansul sectorului în acest an", susţin specialişti consultaţi de Reuters

Hayley Millhouse, directorul general al OpenMoney, spune că fondatorii companiei au o "viziune pe termen lung pentru a atinge profitabilitatea", parţial prin diversificarea serviciilor, conform Reuters.

Romi Savova, CEO al PensionBee, a declarat că produsul său este "pe termen lung, în mod excepţional". Totuşi, ea a subliniat că startup-urile ar găsi greu finanţare în mediul actual, adăugând că se aşteaptă ca anul acesta să se lanseze mai puţine platforme.

Pierderile sunt ceva obişnuit pentru primii ani din viaţa unor fintech-uri, care iniţial acordă prioritate creşterii şi atingerii unor mase critice de clienţi, în detrimentul obţinerii de profit. Dar, concurenţa acerbă şi creşterea puternică a costului vieţii pot să împiedice creşterea sectorului în acest an, înlăturând jucătorii mai slabi sau făcându-i ţinte de preluare, potrivit multora dintre cei 15 manageri de platforme de investiţii, consilieri financiari şi analişti, care au discutat cu Reuters.

Conform gigantului media, nu este o problemă doar pentru platformele britanice. Robinhood, brokerul online american ce a devenit vestit în pandemie, a raportat o scădere cu 43% a veniturilor trimestriale în aprilie şi a anunaţat că îşi concediază o zecime din personal, ceea ce a dus preţurile acţiunii la minime istorice.

Oliwia Berdak, director de cercetare în domeniul serviciilor financiare la Forrester, spune: "Putem vedea câteva dintre platformele mai mici fie adunându-se, fie poate sunt achiziţionate de un jucător important. Am avut un aflux de investitori noi în pandemie. Întrebarea este dacă acum vor fugi".

JPMorgan, gigantul financiar de pe Wall Street, a preluat anul trecut platforma britanică Nutmeg, care avea pierderi, iar un colaps general al evaluărilor din tehnologie poate face ca alte platforme start-up să devină ţinte atractive, sunt de părere analiştii consultaţi de Reuters.

Manuel Pardavila-Gonzalez, Lloyds: "Până în acest an, numărul clienţilor noi a scăzut cu mai mult de jumătate faţă de 2021"

Scena este foarte diferită faţă de cea din 2021, când numărul clienţilor noi în sectorul investiţiilor directe era în creştere, iar multe platforme de tranzacţionare raportau cifre record. Creşterea a fost alimentată de frenezia din jurul acţiunilor de tip "meme", condusă de armate de mici investitori coagulaţi pe reţele sociale, ce se concentrau pe nume precum GameStop, AMC şi alte companii din plan secund. Dar anul acesta, mulţi investitori individuali care şi-au văzut averea crescând în timpul ascensiunii istorice a activelor financiare de la începutul pandemiei au suferit pierderi, pe măsură ce preţurile acţiunilor au scăzut într-o perioadă dominată de inflaţie ridicată şi război în Europa.

Manuel Pardavila-Gonzalez, directorul general al platformelor de investiţii pentru retail ale Lloyds spune, conform Reuters: "Creşterea costurilor vieţii poate deraia prognozele băncii, care se aşteaptă la intrări nete de fonduri ale clienţilor în sumă de 1,7-1,8 miliarde de lire, în acest an". Totuşi, directorul de la Lloyds nu se aşteaptă la ieşiri semnificative.

Platformele operate de Lloyds au avut intrări nete de 400 de milioane de lire sterline în primul trimestru, în scădere cu o cincime faţă de cele 500 de milioane din primele trei luni ale anului precedent.

"Până în acest an, numărul clienţilor noi a scăzut cu mai mult de jumătate faţă de 2021, în timp ce raportul tranzacţiilor de vânzare versus cele de cumpărare s-a schimbat, de la aproximativ 50:50 anul trecut, la 55:45 în favoarea vânzărilor, iar tot mai mulţi oameni stau pe numerar", a spus Pardavila-Gonzalez, potrivit Reuters.

La Hargreaves Lansdown şi AJ Bell clienţii au depus mai multe fonduri decât au retras, în ultimele luni, dar numărul clienţilor noi a scăzut puternic în ambele cazuri, compartiv cu anul trecut, cu două treimi şi aproape o treime, până la 42.000 şi, respectiv, 36.000, conform reprezentanţilor celor două companii.

De altfel, perspectivele sumbre se reflectă în preţurile acţiunilor celor două companii, Hargreaves Lansdown având o scădere de 41% de la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, în timp ce pentru AJ Bell declinul era de 27%, comparativ cu o scădere de 4% a indicelui FTSE 350, în 2022.

Dar, reprezentanţii Hargreaves Lansdown au afirmat că, de-a lungul anilor, industria a cunoscut multe perioade de scădere a încrederii investitorilor şi fluxuri de bani mai reduse, conform Reuters.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa-l angajeze pe florin coman

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb