Reuters: Preşedintele Poloniei spune că nu ştie dacă Ucraina poate recuceri Crimeea

F.D.
Internaţional / 3 februarie

Reuters: Preşedintele Poloniei spune că nu ştie dacă Ucraina poate recuceri Crimeea

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că nu este sigur că Ucraina va putea să recâştige controlul asupra peninsulei Crimeea, însă crede că regiunile Doneţk şi Luhansk vor putea fi recâştigate, comentarii care i-au atras critici din partea unor politicieni din coaliţia de guvernare, relatează Reuters.

Varşovia a fost unul din susţinătorii cei mai fermi ai Kievului după invazia rusă în 2022, şi a declarat că Ucraina trebuie să recâştige controlul asupra întregului teritoriu pentru a descuraja Moscova de la altă agresiune.

Preşedintele Andrzej Duda a reiterat această poziţie într-un interviu pentru canalul de YouTube Kanal Zero vineri seară.

Cu toate acestea, întrebat fiind dacă crede că Ucraina va fi într-adevăr capabilă să recâştige Crimeea, Duda a răspuns: 'Îmi este greu să răspund la această întrebare'

"Nu ştiu dacă (Ucraina) va recâştiga Crimeea, însă cred că va recâştiga Doneţk şi Luhansk", a spus Duda.

El a adăugat că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, "este un loc special (...) inclusiv din motive istorice. Pentru că, în fapt, dacă ne uităm istoric, a fost în mâinile Rusiei cea mai mare parte din timp."

Remarcile lui Andrzej Duda au fost criticate de deputaţi ai coaliţiei pro-europene de la guvernare, ce se află într-o tabără politică diferită faţă de preşedinte.

Duda este un aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut guvernarea în decembrie după ce nu a putut reuni o coaliţie în urma pierderii majorităţii în alegerile legislative din octombrie.

"Aş vrea să-i reamintesc dlui Duda că există oraşe în ţara noastră care în istoria lor au aparţinut Poloniei o perioadă de timp mai scurtă decât (au aparţinut) altei ţări", a scris pe platforma socială X deputatul Roman Giertych, membru al Platformei Civice (PO), cel mai mare partid al coaliţiei de guvernare.

"Ce declaraţie incredibil de stupidă!", a adăugat el.

Deputatul Radoslaw Fogiel, din PiS, a replicat că astfel de critici la adresa afirmaţiilor lui Duda sunt nefondate. "El a răspuns direct la întrebarea dacă Ucraina poate recâştiga Ucraina, spunând că nu ştie", a scris Fogiel pe aceeaşi platformă de social media.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. A fost elegant,nici donbasul si luhans nu l vor mai vedea!

    Tot ce e in stsnga Nistrului,adio! 

    Nu cred ca are nimeni chef sa mai piarda 300000 combatanti,s a mers prea departe in poligonul nato si rus! 

    Doar daca ramane marioneta la conducere,daca se vor organiza alegeri,va fi pe faras!

    Nu e clar nici in Rusia la alegeri,surprize apr! 

    1. Problema statelor UE e ca Rusia are potenta de balon credit gov in fata cat cuprinde... ceea ce unele state ue ... nu prea pot....

      Aici e problema... ca daca Rusia o joaca in fata cu balon credit gov pe militarizare ... prinde toate europa cu chilotii in vine... si daca mai plesneste si Specula din America... e groasa treaba... 

      Mai ca si UKul da semnale clare sa se apropie de o explozie tineri someri cum nu a mai vazut de 40 de ani... in fata... sa vezi atuncia joaca cu tinerilor pe front declarati noi angajati in campul muncii... si de partea rusiei si de partea englezilor..si a altora... 

      Iar Italia e Pregatita Pe Teava cu livrari de armament... are un ciclu exceptional de livrari arme... deci toate astea...in fata au risc de a fi puse in "functiune"... 

      s c c r e t 

      Deja ucrainenii au atins limita necesară pt a curăța orice doresc prin Crimeea. Zona arată de ruși nu poate fi păstrată. E un tocător inutil de ruși.. talentați, de la tinerei bureați până la pârnăiași pensionari..

    Bre... daca iti fura nevasta... tu o "Recuceresti"? .... "incerci sa o recuceresti?"....

    Ce e cu abordarea asta...? 

    s c c r e t 

    1. Pai daca “o fura” prin definitie nu a mers de buna voie…altfel nu era furata, era divort de comun acord. Greu cu logica:-)

      scoate figuratul si pune la propriu...iar ca imagine mai ampla de vizualizare pune tacticile ruse de "cucerire".... sau mongole..

      PS: vad ca comenturile explicite deranjeaza si cineva sterge in metadata. 

      s c c r e t 

      nu sterge nimeni ca si asa nu se intelege

    Pe vremuri, cine spunea ca Crimeea este teritoriu rusesc, era categorisit ca "papusa lui Putin" sau "putinist". Duda, presedintele poloniei, este unul dintre cei mai rusofobi sefi de stat cunoscuti. Si daca el, chiar el, a ajuns la concluzia care respecta adevarul istoric ca "CRIMEEA ESTE TERITORIU RUSESC" atunci a ajuns la asta recunoscand si faptul ca Ucraina si NATO au pierdut razboiul cu Rusia. NATO nu mai are munitie.

     

    Europa a promis in 2023 un milion de obuze pentru Ucraina in termen de un an. Acum spun ca nu pot livra mai mult de 600 000, si raporteaza mai tarziu ca doar 540 000. La pretul de 4000 de euro bucata. 

     

    Europa a promis tancuri, a dat sute de tancuri catre Ucraina si toate sunt avariate sau distruse. Europa nu mai are suficiente tancuri pentru propria aparare. O spun si generalii Germaniei care spun ca in caz ca este atacata, Germania nu poate trage decat 48 de ore. 

     

    Cititi aici, este informatie oficiala de la ministerul apararii din Berlin si de la Scholtz. 

    "German Parliament's defence commissioner Eva Hoegl has revealed that the munitions of Germany’s armed forces are wholly insufficient to sustain even a limited conflict, with the country expected to run out of armaments after just 48 hours of sustained fighting should a major war break out. "At the same time, we do not have enough storage capacity. This shows that more efforts need to be taken," she said, with shortages of self propelled howitzers, rocket artillery and air defences systems reportedly been particularly acute. The revelation follows remarks by Chancellor Olaf Scholz indicating that stocks had been seriously depleted by deliveries as aid to support the Ukrainian government’s ongoing war effort. “We delivered whatever we had: anti-tank and anti-aircraft systems, mines, guns, tons of ammunition, and non-lethal aid. Since then, we've progressed to more intricate and valuable systems,” he stated to this effect." 

    Germania recunoaste public acest lucru. Celelalte tari tac desi sunt in aceeasi situatie. Nici polonezii nu mai au, nici francezii, nici olandezii. 

    1. Iarasi mujicii "au infrant":-)? Ei vorbesc ca europa nu mai are munitie in timp ce ei cersesc junk-uri din Corea de Nord si Iran:-)? Un sfert din flota mujica din "Lacul" Marea Neagra e scufundata, ultimul succes e nava Ivanovets:-)...De zburat nici nu mai indraznesc sa se apropie la mai putin de 150 km de granitele Ucrainiene. NATA termina cu mujicia intr-o saptamana numai cu fortele aeriene:-)...

      Mujicii de propagandă omit teroarea în care trăiesc rușii de la granița cu Ucraina. Să le fie de bine!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb