REUTERS: Preşedintele Vladimir Putin "a aprobat probabil" uciderea lui Litvinenko

Ioana Dogaru
Internaţional / 21 ianuarie 2016

Actualizare 20:14 Kremlinul: Rezultatele anchetei britanice se încadrează în categoria "umor englezesc"

Ancheta britanică pe marginea morţii fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, anchetă care îl incriminează inclusiv pe preşedintele rus Vladimir Putin, se încadrează în categoria "umorului englezesc", din cauza absenţei totale de dovezi, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiilor AFP şi TASS.

"În mod clar, putem încadra aceasta în categoria umor englezesc", a declarat Dmitri Peskov, ironizând raportul Marii Britanii, bazat, în opinia sa, "pe informaţii confidenţiale ale unor servicii secrete neidentificate".

Concluziile raportului "au fost realizate pe baza unor informaţii puţin convingătoare, cu folosirea din abundenţă a cuvintelor «posibil» şi «probabil»'', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

"O asemenea terminologie nu este acceptabilă în practica justiţiei noastre şi nu este nici în practica justiţiei altor ţări", a continuat Peskov, potrivit căruia raportul "mimează o anchetă".

Peskov a declarat, de asemenea, că ancheta, care s-a derulat cu uşile închise la ordinul guvernului britanic, "va otrăvi şi mai mult atmosfera" relaţiilor dintre Rusia şi Marea Britanie, exprimându-şi regretul că Londra a ales "calea îngheţării nu doar a cooperării, ci şi a dialogului".

(S.A.)

---------

Preşedintele rus Vladimir Putin a "aprobat probabil" uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko la Londra în 2006 de către doi agenţi ruşi, a apreciat joi un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morţii fostului ofiţer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv, relatează Reuters.

"Operaţiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobată de Patruşev (Nikolai, ex-şeful FSB) şi de asemenea de preşedintele Putin", a declarat magistratul Robert Owen în concluziile sale, precizează Reuters.

Aleksandr Litvinenko (43 de ani) a decedat în urma otrăvirii cu poloniu-210 la sfârşitul lunii noiembrie 2006, la trei săptămâni după o întâlnire în timpul căreia a băut un ceai la Millennium Hotel, în centrul Londrei, cu doi foşti agenţi ruşi, Andrei Lugovoi, astăzi deputat din partea unui partid naţionalist (LDPR, al lui Vladimir Jirinovski) şi Dmitri Kovtun, om de afaceri, aminteşte sursa citată.

"Sunt sigur că dnii Lugovoi şi Kovtun au pus poloniu-210 în ceainic la 1 noiembrie 2006. Sunt sigur că au făcut-o cu intenţia de a-l otrăvi pe Litvinenko", consideră judecătorul Owen.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că Moscova "nu este interesată" de concluziile anchetei britanice, dar că va studia raportul magistratului Owen, precizează Reuters.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Justiția din Marea Britanie a luat-o pe urmele celei din România. Foarte cool moment când un judecător decide că "probabil" ceva s-a întâmplat și notează asta în concluzii. "Probabil" că Adrian Năstase a știut de mită, că este greu de crezut altfel. "Probabil" că Putin a aprobat ceva, că altfel nu se poate.

    Singura mea concluzie este că atunci când politicul se amestecă în treburile justiției (ca în cele două cazuri), judecătorii ies mânjiți de rahat iar deciziile lor sunt romane polițiste. 

    1. Din Daily Beast:

      "On day 22 of the inquiry, when ample evidence had already been heard that Lugovoy was behind the killing, President Putin gave him a national award “for services to the fatherland.” 

       

      Owen wrote: “Mr. Lugovoy’s award, given in particular its timing and public nature, can only be interpreted as a deliberate sign of public support made by President Putin... It can be inferred from these facts that the Russian State approves of Mr. Litvinenko’s killing.”" 

       

      Ziaristul spune că în ziua a 22-a a investigației/procesului, în 2015, Putin acordă un premiu pentru servicii aduse patriei lui Lugovoy. Iar fostul judecător Owen (pentru că Bursa/Agerpres nu au dreptate, Sir Robert Owen este un fost judecător pus să prezideze această comisie de anchetă - nu este un proces) scrie în raportul comisiei că: premierea lui Lugovoy, considerând sincronizarea acesteia cu ancheta și natura ei publică, poate fi interpretată doar ca un semn deliberat de suport public al lui Putin.... Poate fi dedus din aceste fapte că Statul Rus aprobă crima asupra lui Litvinenko". 

      Practic, nu au dovedit că Lugovoy l-a ucis, nu au dovedit traseul poloniului, nu au dovedit nimic ... dar dacă un suspect primește o medalie, este sigur pentru crima pe care nu au dovedit-o deci a fost crimă la comandă venită de la Putin personal. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb