Preţurile petrolului au urcat cu aproximativ 2% miercuri, din cauza scăderii săptămânale peste aşteptări a stocurilor de ţiţei din SUA şi în condiţiile în care un dolar american mai slab a redus efectul semnelor unei creşteri economice mai scăzute în China, transmite Reuters.
Contractele futures Brent au crescut cu 1,35 dolari, sau cu 1,6%, până la 85,08 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,09 dolari, sau cu 2,6%, până la 82,85 dolari pe baril.
Marţi, petrolul Brent a închis la cel mai scăzut nivel din 14 iunie şi WTI la cel mai scăzut nivel din 21 iunie, conform Reuters.
Prima de preţ a petrolului Brent faţă de WTI s-a redus la aproximativ 3,82 dolari pe baril, cel mai redus nivel din octombrie. Această diferenţă redusă înseamnă că firmele energetice au mai puţine motive să cheltuie bani pentru a trimite nave în SUA pentru a ridica ţiţei pentru export.
În Statele Unite, Energy Information Administration (EIA) a declarat că firmele energetice au scos din stocuri 4,9 milioane de barili de ţiţei, în săptămâna încheiată pe 12 iulie.
Aceasta se compară cu scăderea de 30.000 de barili estimată de analişti într-un sondaj Reuters şi cu o scădere de 4,4 milioane de barili într-un raport al Institutului American de Petrol (API).
Un dolar american mai slab a ajutat, de asemenea, la susţinerea preţurilor petrolului, după ce acesta a scăzut la un minim de 17 săptămâni faţă de un coş de alte valute importante.
Un dolar mai slab poate stimula cererea de petrol, făcând mărfurile denominate în dolari, cum ar fi petrolul, mai ieftine pentru deţinătorii altor valute.
De asemenea, George Khoury, director pentru cercetare la CFI, adăugând că tensiunile din Orientul Mijlociu şi Europa ar putea continua să alimenteze riscurile, a mai consemnat Reuters.