Reuters: Rusia trimite întăriri pentru a opri ''invazia'' ucraineană în Kursk; o coloană cu trupe ruse a fost nimicită

R.S.
Internaţional / 9 august

Reuters: Rusia trimite întăriri pentru a opri ''invazia'' ucraineană în Kursk; o coloană cu trupe ruse a fost nimicită

Rusia a anunţat vineri trimiterea de întăriri în regiunea Kursk, unde armata ucraineană a pătruns zeci de kilometri într-o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în această regiune, dar care continuă să facă progrese pe frontul din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Luptele continuă pentru a patra zi consecutiv în regiunea rusă Kursk de la graniţa cu Ucraina. Nu este clar cât teritoriu au reuşit să ocupe trupele ucrainene, dar relatări inclusiv din surse ruseşti vorbesc despre prezenţa trupelor ucrainene până la circa 35 de kilometri în punctul cel mai îndepărtat de graniţă, iar mai multe sate şi cel puţin o parte a micului oraş Sudja au căzut sub control ucrainean.

În paralel cu ofensiva mecanizată, armata ucraineană recurge la atacuri dispersate executate de grupuri de recunoaştere şi sabotaj. Potrivit bloggerului militar rus Rîbar, unităţile ucrainene intră în sat după sat şi organizează ambuscade contra trupelor ruse trimise pentru întăriri.

Pe de altă parte, după ce marţi a lansat atacul iniţial cu aproximativ o mie de soldaţi sprijiniţi de tancuri şi blindate, armata ucraineană a adus între timp noi trupe peste graniţă.

Politicienii şi militarii ruşi vorbesc acum direct despre o "invazie" ucraineană, la aproape doi ani şi jumătate de când Rusia a lansat invazia sa în Ucraina.

Neaşteptându-se la un asemenea atac ucrainean de anvergură în regiunea Kursk, armata rusă a menţinut acolo o prezenţă redusă, în care s-au regăsit şi tineri recruţi fără experienţă militară, unii fiind luaţi prizonieri de trupele ucrainene.

Între timp, armata rusă a început să trimită noi trupe către Kursk, dar un convoi de camioane militare ruse a fost nimicit de un atac ucrainean într-un sat din provincia Kursk. Imagini postate pe social-media şi confirmate ca fiind autentice arată un convoi de aproximativ 13-15 camioane militare ruseşti calcinate, unele cu soldaţi ruşi morţi înăuntru.

Potrivit bloggerilor militari ruşi, atacul asupra convoiului a fost executat cu rachete HIMARS. Unul dintre aceşti bloggeri afirmă că acel comandant rus care a ordonat deplasarea vehiculelor într-o coloană expusă este un "dobitoc" care ar trebui să fie împuşcat, mai scrie Reuters.

Şi canalul ucrainean de Telegram care a postat pe internet imaginile cu convoiul rus distrus consideră că a fost vorba despre un atac cu rachete HIMARS. Potrivit portalului rus de ştiri MASH, ce are contacte în serviciile de securitate, un bărbat localnic care a înregistrat şi trimis unei mass-media ucrainene respectivele imagini a fost arestat şi pus sub acuzare pentru spionaj.

De partea sa, Ministerul rus al Apărării a difuzat imagini ce arată drone ruseşti distrugând un tanc şi un obuzier ale armatei ucrainene lângă oraşul Sudja şi a anunţat trimiterea de întăriri pentru a respinge ofensiva ucraineană.

"Coloanele care se îndreaptă către zonele de executare a misiunilor (de luptă) sunt echipate cu lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad, piese de artilerie remorcate, tancuri (...), echipamente grele pe şenile, vehicule Ural şi Kamaz", a enumerat ministerul rus, care susţine că Ucraina ar fi pierdut până la 945 de soldaţi şi 102 blindate în luptele din provincia Kursk, fără a face vreo referire la propriile pierderi, conform Reuters.

Ofensiva ucraineană surpriză pe teritoriul rus survine după ce trupele Kievului au pierdut constant teren în ultimele luni pe frontul din estul Ucrainei, unde dacă va continua această dinamică armata rusă ar putea ocupa oraşe importante strategic. În acest context, potrivit mai multor comentatori, armata ucraineană, lăudată joi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru capacitatea sa de "a surprinde", ar urmări prin ofensiva din Kursk să determine dislocarea unor trupe ruse de pe frontul din estul Ucrainei pentru a slăbi acolo armata rusă, care este mai numeroasă şi mai bine echipată.

Totuşi, chiar şi după lansarea incursiunii ucrainene în Kursk, trupele ruse au continuat să înainteze în provincia Doneţk din estul Ucrainei, iar vineri au revendicat ocuparea acolo a unei noi aşezări, satul Vesele, care se află aproape de oraşul Pokrovsk, unde se află un nod de transport important pentru logistica armatei ucrainene, potrivit Reuters.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. ... era un banc ... ion si gheo se suparasera pe china ... se hotarara ei sa-i nimiceasca ... dupa cateva beri ion spune ... auzi ba gheo, nu cred ca mare, apai pe unde-i ingropam pe toti!? ... zele e in deficit de imagine ... si bugetar ...

    1. Putler e mic și gâgă, acum observat chiar și de către compatrioți. :

      Ucraina șterge pe jos cu polul de putere wannabe. 

    Sunt acțiuni militare limitate pe care și unii și alții le lansează în vederea poziționării la tratativele pt pace. De așteptat o ripostă serioasă a Rusiei cu unități profesioniste și nu cu recruți.

    1. ... ma indoiesc ca zele tine cu rusia ... dar atacul nu a tintit militar ... despre cucerire de teritori nici nu poate fi vorba ... poate centrala aia nucleara ca "bomba murdara" ... deci nu e nici tactic, nici strategic ... e provocator!!! ... ce avataj negociat castiga acest atac?! ...

      ... sa pesupunem ca am o afinitate pentru (gandirea lui) tom clancy ... o unitate rebela detoneaza o "bomba murdara" pe terittoriul unei tari ... tara armata nuclear, e "fortata" sa raspunda ... dovedindu-se intre timp ca un grup obscur ... ar fi planiut sa asmute marile puteri una impotriva alteia ... trece la negocieri?! ... pe bune, de unde va construiti scenariile??? ...

      Unitățile alea profesioniste ale Rusiei, de care zici, au crapat in primele 2-3 zile ale operatiunii speciale declansate de Putler in februarie 2022...de atunci s-au vazut pe front mai mult tot felul de mercenari si puscariasi, in timp ce beizadelele oligarhilor si a camarilei lui Putler sunt bine meci in continuare.

      Or mai fi si alti "profesionisti" care isi tot umfla muschii in insulele luate cu japca de la Japonia sau, prin Pacific si Marea Chinei (care se vrea din ce in ce mai mare) alaturi de "pretenii" chinezi de conjuctura. 

      Dar pana ajung unitățile alea profesioniste de care zici la Kursk vor mai trece vreo 10 zile, timp berechet ca ucrainienii sa v-o traga rau in buba

       

      ... amandoi vorbiti despre relocarea unor forte speciale ... dupa ce ati pierdut o trime din trupe ...

      ... sa inteleg ca ukr e un fel de taget practice??? ...

      Sovietul și-a mătrășit armata. Acum e plin de bibani. :

    "Ucraina a pătruns zeci de kilometri într-o ofensivă",

    e foarte bine si frumos, 

    dar totusi pe langa 650 km2 ocupati de rusi. 

    numai in ultima vreme, 

    pare cam putin,

    slava ukri 

    1. Mai natarau decat un trol rus este un alt trol rus...si mai idioti decat astai doi, la pachet, sunt putlerii de la Kremlin.

      Nu este vorba despre cati km2 au ocupat sau controleaza unii sau altii! 

      Despre ce este vorba cu incursiunea (nu invazie!) ukr in Kursk? 

      Pai trebuie sa va mai duca si capu' ca sa va dati seama! 

      UCRAINA A luat mai mult de atat in 3 zile. scopul final il vom vedea curand. ca nu cred ca scopul e sa ocupe teritorii, ci terminarea razboiului. fortarea lui putler sa capituleze.

      poate chiar se lucreaza cu ceva insideri de pe langa putin.  

      Ucrainenii vor să preia controlul centralei nucleare din kursk.

    Cearta slavilor nu poate decat sa ne bucure.

    1. Înfrângerea Sovietului hoț și criminal e binevenită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb