Reuters: Spionajul rus acuză SUA de complot pentru schimbarea regimului în Georgia

A.F.
Internaţional / 10 iulie

Reuters: Spionajul rus acuză SUA de complot pentru schimbarea regimului în Georgia

Agenţia de spionaj extern a Rusiei a acuzat marţi Statele Unite că plănuiesc "schimbarea regimului" în Georgia, ţara din Caucazul de Sud care are alegeri parlamentare la 26 octombrie, o afirmaţie pe care Washingtonul a numit-o "complet falsă", relatează Reuters.

Serviciul rus de informaţii externe (SVR) nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmaţia sa, însă comunicatul SVR este un semn al încălzirii relaţiilor dintre Moscova şi vecinul său, tradiţional pro-occidental.

"Washingtonul este hotărât să realizeze o schimbare de regim în Georgia în urma rezultatelor viitoarelor alegeri parlamentare", a afirmat SVR în declaraţie. "Administraţia Biden a dezvoltat deja o campanie de informare pe scară largă pentru a discredita partidul de guvernământ Visul Georgian", spune spionajul rusesc.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat reporterilor că nu este prima dată când Rusia face ceea ce el a numit o afirmaţie "absurdă" cu privire la implicarea SUA în Georgia, subliniind că acuzaţia este "complet falsă".

"Aş dori doar să subliniez ironia - Rusia, care ocupă în mod ilegal 20% din Georgia în timp ce noi vorbim face aceste afirmaţii absurde despre o altă ţară", a declarat Miller, referindu-se la regiunile Abhazia şi Osetia de Sud ocupate de Rusia în urma războiului din 2008.

Partidul de guvernământ Visul Georgian nu a făcut niciun comentariu, însă oficialii au acuzat în repetate rânduri ţările occidentale că sprijină grupurile de opoziţie georgiene pentru a încerca să atragă ţara într-o confruntare cu Rusia.

După ce a obţinut independenţa faţă de Moscova în 1991, Georgia a fost unul dintre cele mai pro-occidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice, până la o scădere bruscă a relaţiilor cu ţările occidentale în acest an, când Georgia a aprobat o lege referitoare la "agenţii străini", în iunie, în ciuda protestelor de stradă şi a condamnării occidentale. Tbilisi s-a apropiat de Moscova refuzând să impună sancţiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Oficialii ruşi au lăudat în mod repetat ceea ce au numit poziţia "moderată" a Georgiei cu privire la conflictul din Ucraina. Opinia publică din Georgia rămâne însă puternic pro-Kiev.

Partidul Visul Georgian este fondat de oligarhul Bidzina Ivanişvili, care a făcut avere în Rusia şi care a fost prim-ministru al ţării. Considerat prorus, el a revenit anul acesta în politica de la Tbilisi şi este considerat iniţiatorul controversatei legi a agenţilor străini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb