Reuters: "Trump domină alegerile prezidenţiale din 2024 în statul Iowa"

T.B.
Internaţional / 16 ianuarie

Reuters: "Trump domină alegerile prezidenţiale din 2024 în statul Iowa"

Donald Trump a obţinut o victorie categorică în prima confruntare republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024 în statul Iowa, luni, afirmându-şi controlul asupra partidului, în ciuda numeroaselor acuzaţii penale cu care se confruntă, în căutarea unei revanşe cu preşedintele democratic Joe Biden, relatează reuters.

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, în vârstă de 45 de ani, a terminat mult în spate, pe locul doi, depăşind-o pe fostul ambasador al SUA la ONU, Nikki Haley, în vârstă de 51 de ani, într-o luptă pentru a deveni principalul concurent al lui Trump, potrivit sursei citate.

Trump, în vârstă de 77 de ani, a câştigat printr-un marjaj fără precedent într-o competiţie republicană din Iowa, consolidându-şi argumentul că nominalizarea sa este o concluzie inevitabilă, având în vedere avantajul său masiv în sondajele naţionale, conform sursei menţionate.

"MULŢUMESC IOWA, VĂ IUBESC PE TOŢI!!!" a scris Trump pe platforma sa de social media, Truth Social, relatează sursa indicată.

Cu 95% din voturile aşteptate numărate, Trump a obţinut 51%, în timp ce DeSantis se afla la 21%, iar Haley la 19%, conform Edison Research, transmite reuters. Cel mai mare marjaj de victorie într-un caucus republican din Iowa fusese de 12,8 puncte procentuale pentru Bob Dole în 1988, precizează sursa.

Antreprenorul Vivek Ramaswamy şi-a încheiat încercarea de a candida la preşedinţia SUA după ce a obţinut doar sub 8% din voturi luni şi l-a susţinut pe Trump într-un discurs adresat susţinătorilor săi, informează sursa citată.

Dacă Trump obţine peste 50%, câştigând mai mult decât toţi rivalii săi la un loc, acest lucru va slăbi şi mai mult argumentul adversarilor săi că marşul său către nominalizare poate fi blocat, relatează sursa.

Performanţa sa reflectă popularitatea sa printre alegătorii republicani - chiar şi după două proceduri de destituire, implicarea sa în atacul de la 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către o mulţime de susţinători şi cele 91 de acuzaţii penale pentru încercarea de a răsturna alegerile din 2020, reţinerea de documente clasificate după plecarea de la Casa Albă şi falsificarea înregistrărilor legate de plăţi de huzur unei actriţe porno, informează reuters.

Aproape două treimi dintre participanţii la caucusuri au susţinut afirmaţiile sale false despre fraudarea votului, declarând că nu cred că Biden a câştigat legitim preşedinţia, conform sursei citate. Mai mult de 60% au spus că Trump ar fi în continuare potrivit să servească ca preşedinte chiar dacă ar fi condamnat pentru o infracţiune.

Trump a dominat pe toate planurile, conform unui sondaj de intrare Edison: a câştigat majoritatea bărbaţilor şi a femeilor; printre cei care se consideră foarte conservatori, destul de conservatori şi independenţi; printre cei care au absolvit colegiul şi cei care nu au făcut-o, potrivit reuters.

El a obţinut majoritatea republicanilor care au plasat imigraţia drept principală preocupare - şi majoritatea celor care au spus că economia este principala lor îngrijorare, precizează sursa citată.

"Rezultatele din caucusul din Iowa demonstrează forţa controlului lui Trump asupra Partidului Republican", a spus Jimmy Centers, un strateg republican din Iowa, potrivit reuters. "În absenţa unei consolidări rapide a câmpului, Trump pare să fie pe o cale rapidă către nominalizare.", adaugă sursa menţionată.

Această consolidare pare improbabilă, cu atât mai mult cu cât atât DeSantis, cât şi Haley au jurat să meargă înainte în urma rezultatelor de luni, asigurându-se că opoziţia lui Trump va rămâne fragmentată pe măsură ce campania se îndreaptă către alte state, menţionează sursa.

DeSantis în special şi-a pariat campania pe Iowa, străbătând toate cele 99 de comitate ale statului şi investind resurse semnificative în această ţară, conform sursei.

"Avem biletele marcate ieşind din Iowa!" DeSantis le-a spus susţinătorilor în West Des Moines luni, relatează reuters.

Haley, care a înregistrat o creştere constantă în sondaje în ultimele luni, a încercat să se poziţioneze ca principalul challenger al lui Trump, potrivit sursei citate.

"La un moment dat în această campanie, alergau 14 dintre noi. Eram la 2% în sondaje", a spus Haley unei mulţimi de susţinători. "Când te uiţi la cum ne descurcăm, în New Hampshire, în Carolina de Sud şi dincolo, pot să spun în siguranţă că în această seară, Iowa a transformat această primară republicană într-o cursă cu doi concurenţi."

Republicani mai moderaţi din New Hampshire îşi vor alege candidatul peste opt zile, informează reuters.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nu numai in Iowa si nu numai in preferintele republicanilor! Tot electoratul traditional va vota cu singurul capabil sa inteleaga miza reintoarcerii la valorile familiei si capitalismului American!

    Să sperăm ca Trump va câștiga aceste alegeri deși Deep state ul american va face tot posibilul chiar și fraude numai să nu câștige Trump

    1. Pana una alta Trump incerca sa faca fraude, indemna subordonatii.

      Schimb nick-ul in Rusul55. 

    .Cit despre Trump vedem cum abia obtine „ cu chiu cu vai ” 50 de procente vot in Iowa si asta dor pentru ca De Santis inca vrea sa il sprijine pe Trump (perdant fiind inca participa)el nemaiavind nici o sansa .Daca De Santis renunta atunci Trump este in pericol si Halley poate cistiga nominalizarea .Oricum ar fi J.R.Biden il va invinge usor pe Trump care nu are decit 50 de procente vot republican iar cei care nu l-au votat din prima nu il vor vota niciodata .Occidentul in integralitatea lui se va opne lui Trump.Influenta Occidentului unit in SUAnu este de neglijat .J.R.Biden a cistigat si multumita acestei forme de influenta ce nu s-a manifestat in cazul doamnei Clinton ce era considerata, la vremea respectiva , cistigatoarea .Trump nu poate desfinta NATO. Trump nu poate lua „piinea de la gura ”milioanelor de soldati americani aflati peste tot in lumea larga si nici nu poate renunta la ajutorul oferit UE si Ucrainei SUA neavind nevoie de un alt neprieten .Va imaginati retragerea celor 100 de mii de soldati aflati impreuna cu familiile lor, la a treia generatie in Europa si ce ar face acesti citeva sute de mii de cetateni daca Trump le va ordona plecarea ? Trump doar joaca o carte politica ce ii poate permite cistigarea alegerilor .In rest nu poate face decit „ZIDUL”.Romania trebuie sa isi apere interesele si nu trebuie sa permita agitatorilor de tot felul amestecul .

    Trump poate câștiga lejer dar poate fi furat iarăși la fel de lejer și să ni se prezinte fosila câștigătoare.

    1. cum sa cistigi daca doar 50 le suta dintre republicani te voteaza ?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb