Ţările Uniunii Europene au aprobat luni o lege care impune limite ale emisiilor de metan pentru importurile de petrol şi gaze ale Europei, începând cu 2030, exercitând presiuni asupra furnizorilor internaţionali să reducă scurgerile de gaze cu efect de seră, transmite Reuters.
Metanul este componenta principală a gazelor naturale arse în centralele electrice şi pentru încălzirea locuinţelor. Este, de asemenea, a doua cea mai mare cauză a schimbărilor climatice, după dioxidul de carbon, şi alimentează încălzirea globală atunci când scapă în atmosferă din conductele şi infrastructura de petrol şi gaze care au scurgeri, potrivit sursei.
Miniştrii din ţările UE au dat aprobarea finală a guvernelor lor asupra politicii la o reuniune de la Bruxelles, ceea ce înseamnă că poate intra acum în vigoare. Doar Ungaria a votat împotrivă, adaugă sursa citată.
Din 2030, UE va impune "valori maxime de intensitate a metanului" combustibililor fosili introduşi pe piaţa europeană, transmite agenţia de presă.
Comisia Europeană va stabili limitele exacte de metan până la acea dată.
Importatorii de petrol şi gaze care încalcă limita s-ar putea confrunta cu sancţiuni financiare.
Conform sursei menţionate, "Acest standard de import ar putea reduce emisiile globale de metan din petrol şi gaze cu o treime", a declarat Alessia Virone, director pentru afaceri UE la Clean Air Task Force, care a remarcat statutul UE de cel mai mare importator de petrol şi gaze din lume.
Este posibil ca regulile să afecteze mari furnizori de gaze precum SUA, Algeria şi Rusia. Moscova a redus livrările către Europa de la invazia sa din 2022 a Ucrainei şi de atunci a fost înlocuită ca cel mai mare furnizor de gaze din Europa de către Norvegia, ale cărei livrări au cea mai mică intensitate de metan din lume, transmite Reuters.
Administraţia Biden - care alături de UE a reunit ţările pentru a reduce emisiile de metan cu 30% până în 2030 pentru a limita schimbările climatice - a salutat legea UE privind metanul, adaugă sursa.
Anul trecut, SUA şi-au stabilit propriile reguli care cer companiilor petroliere să-şi limiteze emisiile de metan, conform sursei.
Un purtător de cuvânt al Asociaţiei Internaţionale a Producătorilor de Petrol şi Gaze a spus că este îngrijorat de faptul că UE ar putea să nu recunoască standardele de metan existente ale altor jurisdicţii ca fiind conforme cu propriile sale - iar nerespectarea acestui lucru ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie, informează sursa menţionată.
UE va cere, de asemenea, producătorilor europeni să-şi verifice în mod regulat operaţiunile pentru scurgeri de metan şi interzice majoritatea cazurilor de ardere şi aerisire, atunci când companiile de petrol şi gaze ard sau eliberează în mod intenţionat metanul nedorit în atmosferă, notează Reuters.
1. O alta aberatie
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2024, 09:34)
O alta aberatie care va scumpi din nou gazele, muscand din nivelul de trai al oamenilor.
E usor asa sa stai intr-un birou si sa dai legi din astea care sa introduca tot felul de restrictii.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2024, 10:07)
va musca mult din profitul companiilor sng, snp