Reuters: Ungaria cere o revizuire a politicii UE faţă de Ucraina

F.D.
Internaţional / 15 noiembrie 2023

Reuters: Ungaria cere o revizuire a politicii UE faţă de Ucraina

Ungaria a cerut miercuri o revizuire a politicii Uniunii Europene faţă de Ucraina, nefiind de acord cu Germania, Lituania, Finlanda şi Irlanda, care susţin apropierea rapidă a Kievului de blocul comunitar şi acordarea mai multor ajutoare pe fondul invaziei ruseşti, relatează Reuters.

Ungaria este principalul obstacol în calea unei decizii a liderilor din UE de luna viitoare de a începe discuţiile oficiale de aderare cu Ucraina odată ce aceasta îndeplineşte toate condiţiile şi de a aloca 50 de miliarde de euro ca ajutor pentru Kiev din bugetul blocului comunitar până în 2027.

Aceste decizii necesită unanimitatea celor 27 de ţări din UE, care a sprijinit Ucraina - o fostă republică sovietică ce doreşte să se integreze cu Occidentul - de când Rusia şi-a început invazia în februarie 2022.

Dar premierul Ungariei, Viktor Orban - care îşi trâmbiţează legăturile cu Moscova -, a declarat de atunci că strategia blocului comunitar de a trimite bani şi ajutor militar Ucrainei a eşuat şi că se opune începerii negocierilor de aderare cu Kievul.

"Avem nevoie de o perioadă de reflecţie şi de o discuţie strategică privind politica Uniunii Europene faţă de Ucraina", a declarat ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, la sosirea pentru discuţii cu colegii săi din UE pentru a pregăti summitul liderilor blocului comunitar din 14-15 decembrie.

Până la o astfel de discuţie, Budapesta nu va sprijini nicio decizie a UE de a avansa procesul de aderare a Ucrainei sau un ajutor suplimentar pentru Kiev, a spus el.

Orban s-a plâns că Ucraina a îngrădit drepturile minorităţii maghiare. El este, de asemenea, în dezacord cu UE din cauza îngheţării accesului Ungariei la fonduri pe fondul preocupărilor legate de regresul democratic al ţării în timpul guvernării sale.

Oficialii UE au declarat că ar putea exista o soluţie pentru orice veto maghiar privind ajutorul financiar acordat Kievului. Acest lucru nu s-ar aplica, totuşi, invitării Ucrainei de a începe negocierile de aderare, lucru susţinut de majoritatea celorlalte state din UE.

"Este important să ajungem la un acord privind cadrul financiar în decembrie pentru a ne asigura că putem oferi sprijin Ucrainei", a declarat ministrul german pentru afaceri europene, Anna Luhrmann, comentariile sale fiind reiterate de colega sa irlandeză.

Anders Adlercreutz din Finlanda a declarat că sprijinul pentru Ucraina, Georgia şi Republica Moldova - ţări prinse între UE şi Rusia şi care doresc să adere la blocul comunitar într-o zi - este o chestiune de securitate.

"Este extrem de important ca fiecare ţară europeană să înţeleagă faptul că trebuie să ajutăm Ucraina", a spus el.

Jovita Neliupsiene, responsabila cu afaceri europene din partea Lituaniei, a declarat că summitul UE din decembrie trebuie să ia decizii legate de avansarea eventualei extinderi a blocului comunitar, pentru că în caz contrar UE riscă să-şi piardă din credibilitate.

În trecut, Ungaria a blocat temporar decizii similare privind ajutorul acordat Ucrainei şi a cerut o discuţie "strategică" în legătură cu sancţiunile impuse de UE Rusiei pentru declanşarea războiului.

În unele cazuri, Orban s-a aliniat în cele din urmă cu restul blocului, dar nu fără riscul ca negocierile să fie periclitate de concesiile pe care le-a dorit pentru Ungaria.

Un înalt oficial al UE şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă decizie în decembrie în legătură cu începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, având în vedere că este nevoie de consens: "Nu văd o cale de ieşire în acest moment".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. foarte bine! felicitari ungaria!

    1. Maghiarii fac sacrificii pentru politica unui kaghebist undercover. Ucraina va fi în UE. :

    ati incalzit sarpele la san acuma spalativa pe cap cu el

    Sprijinul Ucrainei,teoretic e OK,

    practic insa sunt si probleme mari ; 

    - cat timp finantam conflictul 

    - controlul ajutorului,intr-o tara extrem de corupta, 

    - care este finalitatea realista a conflictului 

    - sanctiunile economice aplicate Rusiei,nu au pus capat razboiului,cum se astepta,

    dimpotriva, toate datele arata ca economia UE sufera ,ca efect secundar .......... 

    1. Unde sufera economia UE? ...poate la voi in Hungaristan sufera:-)

      - Robert Habeck ministrul economiei germane care a declarat cu

      ocazia unei conferinte economice in germania,conform Bloomberg ; 

      "industria germana la iarna se va OPRI FARA GAZ RUSESC, 

      dar oricum vin 5 ani, foarte grele ptr. economia Germaniei" 

      - Criză imobiliară în Germania. Tranzacțiile s-au prăbușit, 

      potrivit datelor furnizate de compania imobiliară JLL, cifra a fost cu aproximativ două treimi sub media din ultimii cinci ani, transmite Bloomberg. Inarmarea si razboiul isi arata efectele secundare. 

      Declarația a fost făcută în septembrie 2022 și suna diferit, dacă guvernul german n-ar fi intervenit, anumiți producători ar fi intrat în insolvență, asigurând în aceeași declarație că nu se va opri nimic.

      Propaganda sovietică!! : 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb