Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, urmează să revină pe piaţa obligaţiunilor pentru prima dată din aprilie anul trecut, încercând astfel să finanţeze un angajament de acordare de dividende în sumă de 75 de miliarde de dolari.
Compania, afectată de declinul cotaţiilor ţiţeiului, a angajat un grup de bănci în vederea pregătirii emisiunii internaţionale de obligaţiuni denominate în dolari americani.
Potrivit Reuters, Goldman Sachs, Citigroup, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley şi NCB Capital se vor ocupa de atragerea investitorilor în emisiunea care va fi lansată în mai multe tranşe.
Alte bănci implicate în tranzacţie sunt BNP Paribas, BOC International, BofA Securities, Credit Agricole, First Abu Dhabi Bank, Mizuho, MUFG, SMBC Nikko şi Societe Generale.
Titlurile vor avea maturitatea la 3, 5, 10, 30 şi/sau 50 de ani, în funcţie de condiţiile pieţei. Conform Reuters, emisiunile de bonduri de referinţă sunt lansate, în general, în sumă de minimum 500 de milioane de dolari/tranşă.
Unele surse citate de agenţia Bloomberg spun că gigantul petrolier ar putea strânge aproximativ 6 miliarde de dolari din emisiunile de bonduri. Oficialii Aramco nu au răspuns solicitărilor de comentarii în acest sens.
De menţionat că emisiunile de obligaţiuni lansate anul acesta în Peninsula Arabică au depăşit deja recordul de anul trecut, plasamentele totale trecând de 100 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.
Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit perspectiva acordată Aramco la "negativă", de la "stabilă", ca urmare a unei acţiuni similare asupra datoriei suverane a Arabiei Saudite, care deţine o participaţie de control la gigantul petrolier.
Atunci, agenţia a informat: "Revizuirea reflectă influenţa pe care statul o exercită asupra companiei prin direcţia strategică, impozitare şi dividende, precum şi prin reglementarea nivelului de producţie în conformitate cu angajamentele Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC)".
Amintim că, anul trecut, Aramco a strâns peste 29 de miliarde de dolari din oferta sa publică iniţială, realizând cea mai mare listare derulată vreodată în lume. Grupul petrolier este listat la Bursa Tadawul din Riad, sub simbolul "2222".
• Profitul Aramco, aproape înjumătăţit
Luna aceasta, Aramco a raportat scăderea cu 44,6% a profitului său net în trimestrul al treilea din 2020, la 44,21 miliarde de riali (11,79 miliarde de dolari), în condiţiile în care pandemia de Covid-19 a continuat să afecteze cererea de ţiţei şi să pună presiuni pe preţurile de pe piaţa de profil. În plus, câştigurile au fost afectate de marjele slabe din operaţiunile de rafinare şi cele cu chimicale. Analiştii aşteptau un câştig net de 44,6 miliarde de riali (11,9 miliarde de dolari).
Totuşi, profitul din perioada iulie-septembrie 2020 este mai mare faţă de cel de 6,57 miliarde de dolari obţinut în trimestrul al doilea, mai mic cu 73,4% faţă de cel din acelaşi interval al anului 2019.
"Am văzut semne timpurii ale unei redresări în al treilea trimestru, ca urmare a îmbunătăţirii activităţii economice, în ciuda problemelor cu care se confruntă pieţele globale de energie", a declarat, la momentul publicării rezultatelor companiei, directorul executiv al Saudi Aramco, Amin Nasser.
Aramco a informat că va plăti dividende de 18,75 miliarde de dolari pentru trimestrul al treilea din anul curent, potrivit planului său de a acorda dividende de bază în sumă de 75 de miliarde de dolari pentru 2020.
În luna iunie, Amin Nasser spunea că Aramco va utiliza toate instrumentele pe care le are la dospoziţie ca să îşi poată îndeplini angajamentul privind plata dividendelor.
Dividendele acordate de cea mai mare companie producătoare de petrol din lume au un rol esenţial, susţinând guvernul saudit în gestionarea deficitului fiscal.
Aramco are nevoie de lichidităţi ca să plătească dividende de 37,5 miliarde de dolari pentru primele şase luni din 2020 şi să îşi finanţeze achiziţia pe 69,1 miliarde de dolari a unei cote de 70% din Saudi Basic Industries (SABIC). Anul acesta, compania a obţinut şi un credit de 10 miliarde de dolari.
Saudi Aramco şi-a revizuit bugetul de cheltuieli de capital la 25-30 de miliarde de dolari în 2020, de la 33 de miliarde de dolari în 2019, reducere similară cu cele anunţate de alte companii petroliere majore de la nivel mondial.
Aramco şi-a redus cheltuielile, locurile de muncă şi are în vedere vânzarea unor active, ca să facă economii.
• Veniturile bugetare ale Arabiei Saudite nu acoperă nici plata salariilor din Regat, conform prinţului moştenitor Mohammed bin Salman
Prăbuşirea preţului petrolului privează Arabia Saudită de 27,5 miliarde de dolari în venituri bugetare, în acest an, conform prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, care recunoaşte că veniturile actuale din tranzacţiile cu ţiţei nu sunt suficiente nici pentru acoperirea salariilor din Regat.
Anul trecut, Arabia Saudită anticipa că veniturile sale bugetare din 2020 vor fi de 222 de miliarde de dolari (833 de miliarde de riali), din care 137 de miliarde de dolari (513 miliade de riali) din tranzacţiile cu petrol, conform oilprice.com. Însă, după prăbuşirea preţurilor petrolului, veniturile realizate de Arabia Saudită din tranzacţiile cu ţiţei au scăzut la 109 miliarde de dolari, conform afirmaţiilor prinţului Mohammed bin Salman.
Oficialul Regatului adaugă: "Aceste venituri nu sunt suficiente nici măcar pentru acoperirea facturii salariilor estimate la 504 miliarde de riali în bugetul pe anul curent, fără să menţionăm dificultatea finanţării altor elemente care includ cheltuieli de capital de 173 de miliarde de riali, beneficii de asigurări sociale de 69 de miliarde de riali, operaţiuni de întreţinere estimate la 140 de miliarde de riali, ceea ce înseamnă recesiune economică şi milioane de locuri de muncă pierdute".
Prăbuşirea preţurilor petrolului a forţat Regatul să ia unele măsuri nepopulare, precum triplarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), reducerea plăţilor către gospodăriile mai sărace şi întreruperea plăţii unor indemnizaţii de care beneficiau lucrătorii de la stat.
• Ministrul de finanţe al Arabiei Saudite are încredere în reformele economice structurale
Ministrul de finanţe al Arabiei Saudite, Mohammed al-Jadaan, şi-a exprimat recent încrederea în reformele economice structurale în curs de derulare în Regat, spunând: "Este probabil să vedem o redresare în 2021 - o creştere economică de peste 3%".
Conform asia.nikkei.com, Al-Jadaan a menţionat ieri că pandemia de coronavirus "a arătat cât de importantă este reforma pentru economia saudită". În opinia sa, "reformele din ultimii trei-patru ani au făcut ca guvernul să fie mai informat şi mai capabil să intervină mai repede când este nevoie".
În contextul pandemiei de coronavirus, Arabia Saudită s-a concentrat pe finanţarea sectorului sănătăţii, inclusiv pe dublarea numărului de unităţi de terapie intensivă, în primele trei - patru luni de la izbucnirea focarului. Dimensiunea stimulentelor fiscale acordate de Arabia Saudită în acest context este de 3,4-3,5% din PIB. Economia Regatului a scăzut cu 3,8% în 2020, conform spuselor lui Al-Jadaan.