REVISTA PRESEI 01.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 august 2012

ADEVARUL

Apelul ziarului "Adevărul" către politicienii români

Cerem tuturor liderilor politici din România să pună capăt războiului pe viaţă şi pe moarte şi să accepte zece cerinţe care să readucă atmosfera publică în limitele democraţiei şi ale bunului-simţ. 1. Nu mai interpretaţi legile şi Constituţia pentru a vă satisface interesele politice! 2. Nu mai atacaţi instituţiile statului! Respectaţi Justiţia chiar şi atunci când deciziile ei nu vă convin! 3. Abţineţi-vă de la mesaje naţionalist-extremiste şi antieuropene! 4. Nu mai încurajaţi populismul şi nostalgia după regimul comunist! 5. Respectaţi-i în egală măsură pe cei care v-au votat, pe cei care nu v-au votat şi pe cei care nu s-au prezentat la vot! 6. Nu mai denigraţi presa care vă critică şi nu-i mai jigniţi pe ziariştii care nu vă sunt pe plac! 7. Renunţaţi la limbajul violent, incitator şi suburban în spaţiul public! 10. Ocupaţi-vă de problemele ţării şi ale oamenilor în loc să pierdeţi timpul în lupte politice inutile!

Nota de plată: criza politică ne costă miliarde de euro

Deprecierea leului şi blocajul din economie, provocate de tensiunile politice, vor induce cheltuieli suplimentare pe toate palierele vieţii. Datoria externă se umflă fără rost, scumpirile vor lua amploare, iar veniturile bugetare vor scădea cu 20%. După o lună de gherilă între Putere şi Opoziţie, România trage linie şi, dacă pe plan politic lucrurile încă nu s-au limpezit, pe plan economic stricăciunile se văd la tot pasul. Cu ajutorul unor specialişti în macroeconomie şi al unor experţi, "Adevărul" a încercat o cuantificare a pierderilor provocate românilor de criza politică, prin deteriorarea mediului de afaceri şi mai ales prin deprecierea fără precedent pe care a avut-o leul faţă de principalele valute. Per total, pierderile provocate economiei şi cheltuielile induse de războaiele politice din campania referendumului însumează între 4 şi 5 miliarde de euro, estimează specialiştii.

După ce a sabotat recensământul, Şova vrea să-l folosească

Senatorul PSD Dan Şova (foto) a fost vârful de lance al celor care anul trecut au sabotat recensământul, îndemnându-i pe oameni să nu se lase număraţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mai mult, Şova a refuzat să completeze formularele de la Recensământul populaţiei şi locuinţelor 2011, ceea ce înseamnă că liderul USL care cere acum folosirea datelor recensământului pentru stabilirea cvorumului este unul dintre cetăţenii care nu au fost număraţi în populaţia României. Iată ce declara senatorul Dan Şova pentru "Adevărul", anul trecut, în ultima zi a recensământului, încercând să justifice faptul că nu s-a recenzat: "Nu mă interesează să particip la o chestie care încalcă cel puţin trei legi".

Armele USL împotriva lui Traian Băsescu

PSD şi PNL ar putea profita de procedurile complicate şi de absenţa unor termene clare pentru a întârzia întoarcerea preşedintelui suspendat la Cotroceni. Chiar dacă la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu a fost cvorum, PSD şi PNL au la dispoziţie pârghii pentru a întârzia întoarcerea acestuia la Cotroceni. Revenirea lui Băsescu în fruntea ţării poate fi îngreunată de o serie de proceduri existente în legislaţie înainte de referendum, dar şi de o serie de reglementări introduse de curând.

Voturi luate cu arcanul

Câteva judeţe s-au remarcat printr-o creştere a prezenţei la urne ce ridică mari semne de întrebare în legătură cu modul în care s-au adunat voturile. Referendumul din 29 iulie a consemnat unele judeţe cu o prezenţă la vot foarte ridicată, comparativ cu media naţională. Olt (74,71%), Mehedinţi (70,4%,) şi Teleorman (70,1) sunt excepţiile statisticilor acestui referendum naţional, aici înregistrându-se o prezenţă la urne de peste 70 la sută, avalanşa de voturi având loc în special seara şi noaptea, spre închiderea secţiilor de votare. Sunt judeţele unde liderii PSD au o influenţă foarte mare. Metoda folosită pentru a aduna cât mai multe voturi, la limita legii, a fost cea cu urna mobilă şi s-a desfăşurat în mod special în mediul rural. După ora 17.00, au fost completate procese-verbale pe numele mai multor cetăţeni care nu participaseră la vot şi au mers apoi cu urna mobilă din poartă în poartă.

Tănăsescu: Viitorul acord cu FMI ar putea însemna vizite la şase luni şi ţinte mai largi

Viitorul acord cu FMI poate fi unul după modelul polonez, linie de credit permanentă la dispoziţia ţării, astfel că vizitele delegaţiei Fondului ar urma să fie făcute o dată la şase luni, nu la trei luni, iar ţintele vor fi definite diferit, a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. "(Încheierea unui nou acord cu FMI, n.r. ) este un lucru bun. Şi nu neapărat un nou acord de tip preventiv. Eu cred că România deja după atâţia ani de colaborare foarte bună cu Fondul, cu CE, poate să upgradeze, poate să meargă într-o etapă superioară. Să nu uităm că sunt foarte multe ţări din Europa, ţări campioane, ca să zic aşa, cu o economie foarte bună, care au o relaţie de parteneriat cu Fondul Monetar Internaţional şi aici mă refer la Polonia.

UBS a pierdut 300 milioane euro de pe urma Facebook

Banca UBS a pierdut 349 milioane franci (290 milioane euro) din cauza erorilor care au apărut în sistemele Nasdaq la listarea Facebook, în luna mai, potrivit Wall Street Journal . Astfel, reprezentanţii băncii se pregătesc să acţioneze în justiţie Nasdaq OMX Group. UBS a acuzat Nasdaq de incompetenţă "grosolană" în pregătirea listării Facebook şi susţine că operatorul bursier a făcut mai multe greşeli. Banca elveţiană vrea să fie compensată în totalitate pentru pierderea suferită.

CURENTUL

O liberală ce trăieşte în Germania ar vrea să-l asasineze pe Băsescu

"Jos Băsescu cu luneta!!", îndeamnă pe pagina de Facebook a Clubului Liberalilor Români din Străinătate, Brînduşa Hofmann, o aşa-zis "liberală" care trăieşte în Germania. Anunţul extremistei Hofmann vine după aflarea rezultatului la referendumul din 29 iulie, ca o alternativă disperată la reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni. "Liberalii" reprezentaţi de doamna Hofmann, care au ajuns să invoce asasinatul politic ca argument pentru "liniştea" noastră, atât de dragă lui Ilici, nu sunt cu nimic mai prejos decât naziştii lui Hitler, oricât de absurd ar părea.

Dezvăluirile Curentul, confirmate de DNA: Consilieri ai lui Tăriceanu - acuzaţi alături de Grăjdan pentru un prejudiciu de 10 milioane de euro

Procurorii DNA au început săptămâna trecută audierile într-un dosar din 2009, deschis după dezvăluirile publicate în ziarul "Curentul", după cum precizează chiar anchetatorii, şi în care consilieri ai fostului premier Călin Popescu Tăriceanu sunt acuzaţi că au dat un tun de 10,9 milioane de euro în dauna Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC). În dosar apare şi numele lui Constantin Grăjdan, cercetat pentru favorizarea infractorului în dosarul "Trofeul Calităţii" - în care a fost condamnat Adrian Năstase - după ce a trimis instanţei un document prin care afirma că ISC nu a suferit prejudicii şi nu se constituie parte civilă în proces.

Blejnar vrea să-l reclame pe Ponta la Parchet

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, cercetat în două dosare de evaziune, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că va sesiza Parchetul pentru ameninţările repetate din partea premierului Victor Ponta şi a liderilor de marcă ai PSD. Blejnar a precizat că premierul nu îl sperie şi că îl roagă să nu mai pună presiune pe procurori. Fostul şef al ANAF nu a probat afirmaţiile făcute, însă a precizat că o parte din liderii USL l-au ameninţat constant şi au încercat să lege imaginea lui de cea a unui om corupt. "Îl anunţ pe Victor Ponta că nu mă sperie. Îl rog să nu mai pună presiune pe procurori din funcţia de prim-ministru", a spus Blejnar, care a adăugat că i-au fost făcute dosare penale în care nu are niciun rol.

Se ascut cuţitele în culisele PNL: Liberalii forţează demisia lui Crin

Perioadă de tolerare a ambiţiilor autocrate ale lui Crin în interiorul PNL pare să fie pe sfârşit. Eşecul USL, alianţă pe care în special Crin Antonescu şi-a dorit-o alături de PSD, este ultima picătură care umple paharul liberalilor. După ce încă de la locale în interiorul PNL s-a resimţit o puternică tendinţă de rebeliune a "fracţiunii Chiliman", mămăliga este tot mai aproape se explodeze în curtea liberalilor care s-au săturat să fie o remorcă a PSD şi mai ales să fie părtaş la un eşec politic. Başca, unul realizat în condiţiile unui abuz de putere fără precedent în România de după 1989. Ieri dimineaţă, atât Relu Fenechiu, cât şi Cristian Adomniţei au decis să demisioneze de la vârful PNL.

CURIERUL NATIONAL

Când îşi revine BCR?

BCR a înregistrat în T2 o pierdere netă de 240,6 de milioane lei, iar pe primele şase luni rezultatul negativ a urcat la 546,4 milioane lei. Motivele principale sunt reducerea veniturilor din dobânzi şi menţinerea provizioanelor la un nivel înalt. Tomas Spurny, preşedinte executiv: Nu vom precupeţi niciun efort pentru a inversa toate aceste rezultate dezamăgitoare. Descreşterea, cauzată de scăderea creditelor de consum, creditele neperformante şi presiunea concurenţială.

Va reuşi şeful BCE să scoată zona euro din criză?

Investitorii aşteaptă cu nerăbdare rezultatul reuniunii Consiliului BCE ce va avea loc joi. Mario Draghi a declarat săptămâna trecută că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a susţine pieţele. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a apreciat că zona euro nu se va dezagrega sub greutatea crizei datoriilor. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, promite multe, dar oare va reuşi să realizeze ceea ce îşi propune? Sau mai concis, va găsi drumul de ieşire al zonei euro din criză? Aceasta este întrebarea săptămânii, care se află pe buzele investitorilor la nivel mondial, chiar înainte de reuniunea Consiliului BCE de joi şi după ce Mario Draghi a declarat că BCE este "pregătită să facă tot ce este nevoie" pentru a salva moneda euro.

Complicitatea vameşilor cu evazioniştii ne pune în topul economiei subterane

Potrivit unui raport intern guvernamental ponderea în PIB a evaziunii fiscale a crescut de la 11,33% în 2003 la 18,01% în 2010. În prezent, economia subterană este evaluată la 30,2% din PIB, România fiind devansată la acest capitol doar de Bulgaria. Legislaţia lacunară şi complicitatea organelor vamale cu evazioniştii, în special a celor care tranzitează graniţele României cu TIR-uri încărcate de mărfuri a căror valoare este subestimată pentru a diminua taxele vamale ne plasează pe primul loc în Europa la capitolul economie subterană. Potrivit unui raport intern guvernamental obţinut de Mediafax, deşi are una dintre cele mai ridicate cote de impozitare din Uniunea Europeană atât pentru taxa pe valoarea adăugată, cât şi pentru contribuţiile sociale obligatorii, România este ultima ţară a UE în ceea ce priveşte veniturile colectate ca pondere în PIB, evaziunea fiscală fiind principala cauză a reducerii încasărilor.

Va lucra inflaţia pentru piaţa de acţiuni?

Bill Gross, manager la PIMCO, fond care are în administrare 1.000 miliarde dolari, spune că Bursa nu va mai putea oferi randamentele reale ale ultimei sute de ani. Totuşi, acţiunile s-ar putea aprecia nominal, ajutate de inflaţia administrată de autorităţi. Michael Shedlock, de la Sitka Pacific, afirmă însă că cererea de credit, principalul motor inflaţionist, se află în colaps. Pieţele de acţiuni nu vor mai produce randamentul mediu anual ajustat la inflaţie de 6,6% de care investitorii au avut parte începând cu 1912, afirmă Bill Gross, Managing Director la PIMCO, societate de administrare a activelor financiare cu cele mai mari plasamente în pieţele de bonduri.

Ministerul Economiei caută consultanţi pentru privatizarea Electrica

Scrisorile de intenţie din partea băncilor de investiţii sau firmelor de consultanţă din România, Europa sau SUA sunt aşteptate până vinerea viitoare - 10 august. Lista scurtă a consultanţilor eligibili preselectaţi va fi publicată la sfârşitul lunii. Ofertele vor putea fi depuse până la data-limită de 27 septembrie, urmând să fie deschise la 1 octombrie a.c.

EVENIMENTUL ZILEI

Victor Ponta îşi recunoaşte eşecul afară, dar nu şi în ţară. Băsescu: "Încetaţi lupta politică şi guvernaţi bine!"

Juriştii USL încă mai încearcă să convingă CCR că referendumul din 29 iulie ar fi valabil. Victor Ponta a recunoscut încă de luni eşecul referendumului şi faptul că Băsescu trebuie să revină la Cotroceni, a anunţat Agenţia France Presse, al cărei corespondent a participat la un interviu acordat de premier presei străine. "Se vede foarte clar acum că pragul de 50% nu a fost atins, deci dl Băsescu va reveni în biroul său", a declarat Ponta, conform AFP. Ieri, Ponta i-a scris preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, că va respecta decizia Curţii Constituţionale legate de referendum, dar a spus că prezenţa a fost 48-50%, nu 46,23% cât a comunicat BEC. În ţară, USL are un cu totul alt discurs. Deşi referendumul de demitere a preşedintelui a fost invalidat, pentru că la vot s-au prezentat mai puţin de 9,1 milioane de alegători, pesediştii şi liberalii încearcă să determine Curtea Constituţională să decidă că procesul ar fi fost valabil.

Pungaşii urnelor, prinşi de calculator

Un program performant va da bătăi de cap baronilor USL, obişnuiţi să plimbe urna mobilă şi să organizeze excursii electorale. Fraudele la vot făcute de baronii USL încep să iasă la iveală. Cele mai multe plângeri la birourile electorale sunt din judeţele în care s-a votat masiv în ultimele trei ore din ziua referendumului. Este vorba de judeţele Olt, Mehedinţi, Teleorman, Giurgiu şi Vrancea. Turiştii electorali şi urna mobilă au fost metodele preferate pentru a umfla numărul alegătorilor. În cazul comunei Coloneşti (Olt), unde prezenţa la vot a fost de 184%, un cetăţean a făcut plângere la poliţie, dar a fost ignorat, iar în final s-a adresat Biroului Electoral Central (BEC). Pe liste erau înscrişi 1.508 de alegători, dar a doua zi au votat un număr dublu de persoane.

Cine sunt vinovaţii pentru eşecul USL la referendum

După rezultatul plebiscitului de duminică, o serie de lideri social - liberali ar putea plăti costul politic al rămânerii lui Traian Băsescu în funcţie. Principalii responsabili: Antonescu şi Ponta. Demisia lui Cristian Adomniţei din conducerea PNL, ca urmare a rezultatului referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, a readus în prim-plan întrebarea: cine sunt principalii lideri ai USL care ar trebui să demisioneze după acest eşec? Cap de listă este Crin Antonescu, cel care a promis, în repetate rânduri, că va ieşi din politică dacă Traian Băsescu se întoarce la Palatul Cotroceni, dar, nu dă semne că îşi va ţine cuvântul.

JURNALUL NATIONAL

Cvorumul pentru referendumul din 2012, mai mare decât cel din 2003, în ciuda sporului natural negativ

În emisiunea "Sinteza zilei", la Antena 3, a fost prezentată o serie de documente care furnizează date noi privind numărul populaţiei cu drept de vot, şi conduc spre stabilirea unei decizii clare privind îndeplinirea cvorumului necesar validării rezultatului referendumului din 29 iulie. Primul document prezentat este un act oficial - Hotărârea Curţii Constituţionale de validare a rezultatului referendumului pentru modificarea Constituţiei din octombrie 2003, publicată în Monitorul Oficial. Conform acestui document, Curtea Constituţională a validat rezultatul referendumului din 2003, în condiţiile în care numărul persoanelor cu drept de vot înscrise pe listele electorale a fost de 17.842.103, iar cel al votanţilor de 9.9138.141.

Previziunea ŞOCANTĂ a lui Nouriel Roubini: "Zona euro mai are între trei şi şase luni"

Economistul american Nouriel Roubini, supranumit si Doctor Doom, pentru ca a prevazut criza mondiala din 2008, prognozeaza prabusirea zonei euro si explica de ce Germania poarta o mare parte din reponsabilitatea pentru criza datoriilor din Europa. Aceste declaratii au fost facute intr-un interviu acordat cotidianul economic rus RBK Daily. In opinia lui, "devine tot mai clar ca actualele abordari vor conduce la dezechilibru. Germania spera ca Italia si Spania vor depasi dificultatile, iar Grecia va ramane in zona euro. Dar situatia Italiei si a Spaniei se agraveaza, iar piata este convinsa ca fie se va crea o alianta bugetara si bancara, fie moneda unica va disparea".

Florin Georgescu: FMI are programată o întâlnire la Preşedinţie, dar nu se ştie cu cine anume

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat că în programul vizitei delegaţiei FMI, BM şi CE există o întâlnire cu preşedintele României, dar a adăugat că la acest moment nu se ştie dacă întâlnirea va fi cu preşedintele interimar, Crin Antonescu, sau cu preşedintele suspendat, Traian Băsescu.

ANAF a publicat lista datornicilor la bugetul de stat

În baza Legii 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, ANAF a publicat lista datornicilor la bugetul de stat. Lista datornicilor a fost publicată pe site-ul ANAF iar publicarea sa este menită să descurajeze acumularea de arierate bugetare de către contribuabili şi persoane juridice.

Enel cumpără 13,7% din acţiunile Electrica Muntenia Sud

Guvernul a avizat începerea procedurii de vânzare către grupul italian Enel a 13,7% din acţiunile deţinute de stat la Electrica Muntenia Sud (EMS), operaţiune din care estimează că va obţine aproximativ 375 milioane euro, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Georgescu. "Banii care vor merge în buzunarele statului şi vor putea fi folosiţi pentru modernizări, pentru retehnologizări îndeosebi în acest domeniu de activitate, şi cheltuieli de capital", a spus Georgescu. El a estimat că întreaga procedură de vânzare va avea o durată de maximum două luni.

EnergyHolding: Vrem să se aplice legea şi să cooperăm. Hidroelectrica: Putem cere diferenţe pe 3 ani

După ce a contestat, la Tribunalul Bucureşti, măsura dministratorului judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, de a denunţa contractul bilateral de vânzare de energie cu Energy Holding, compania transmite că îşi concentrează eforturile pentru aplicarea legilor în vigoare şi îşi exprimă disponibilitatea de a colabora cu autorităţile statului.

NATIONAL

Taberele politice au iesit noaptea la padure, in Baneasa

Cu siguranta, mascarada politica din ultima vreme are si un castigator, cel putin din punct de vedere al intaririi imaginii de unic "stalp" al societatii romanesti. "Batranul" George Maior a reusit performanta ca, dupa ce a intaratat taberele politice aflate intr-un razboi pe viata si pe moarte, sa le dea in cele din urma cu tifla in nas. Cu alte cuvinte, i-a inarmat si pe unii si pe altii cu "pistoale", sa se dea in stamba jucandu-se de-a cowboii si indienii, dar la dosarele remise nu le-a dat si munitia aferenta. Adica probele care chiar s-ar fi putut dovedi fatale. Disperati, in noaptea de dupa incheierea referendumului, liderii politici ai celor doua tabere au cerut sa se dea drumul cat mai repede rapoartelor secrete pe care le aveau la dispozitie. Consilierii pe securitate s-au conformat, numai ca si-au dat seama ca nu pot da niciunul lovitura decisiva adversarului, in lipsa probelor care sa si dovedeasca acuzatiile din dosare.

Cununia PSD-UNPR mai asteapta

Tribunalul nu se grabeste sa binecuvanteze alianta PSD-UNPR. Lansata pe piata cu multa discretie (cu exceptia a vreo doi lideri, pesedistii au aflat de la "Mica publicitate" de insotirea cu uneperistii), Alianta de Centru Stanga a avut primul termen la tribunal. Unde lucrurile s-au incurcat un pic dupa ce procurorul a reclamat lipsa semnaturilor celor doi lideri, Victor Ponta si Gabriel Oprea, in original, pe cererea de depunere a dosarului. Cerere semnata, ce-i drept, de imputernicitii presedintilor cu pricina.

Firmele sunt obligate sa devina "societati"

Din 1 septembrie 2012, firmele nu mai pot avea in denumire sintagma "societate comerciala", ci doar "societate". Actele constitutive trebuie modificate in maximum doi ani. La 1 septembrie 2012 va intra in vigoare atat Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, cat si Codul de procedura civila. Potrivit AvocatNet, sintagma "societate comerciala" trebuie eliminata din denumirea unei firme.

Wall Street pariaza pe Mitt Romney ca viitor presedinte

Mai sunt o suta de zile pana la alegerile prezidentiale din SUA si investitorii au inceput sa parieze ca va iesi Mitt Romney. Barack Obama, bagat la colt de milionarii in dolari, a indragit brusc moneda euro, careia nu-i mai prevede sfarsitul. Adam S.Parker, strategul bancii Morgan Stanley, a analizat bursele de pe Wall Street si a concluzionat, dupa mersul pietii, ca "investitorii pariaza pe victoria lui Romney". Si-a anuntat si clientii, ca sa aiba si ei idee care-i "mersul".

Mario Draghi, seful bancii UE, anchetat pentru lobby nelegal

Seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, este anchetat pentru conflict de interese. Oficialul este membru al unui club de bancheri care face lobby pentru schimbarea legilor bancare. In urma unei plangeri primite la Ombudsmanul European (autoritatea interna de supraveghere a UE), oficialii institutiei au demarat o ancheta care il vizeaza pe seful BCE, Mario Draghi. Acesta este acuzat de conflict de interese, deoarece face parte din G 30, un club select al celor mai importanti bancheri din UE si din lume. Rolul acestui club este, in principal, de a face lobby pe langa institutiile financiare guvernamentale, pentru schimbarea reglementarilor bancare. Si asta nu e singura sa "buba".Stia ca Grecia va falimenta - in vremea cand lucra ca manager la banca Goldman Sachs, Draghi a supravegheat operatiunile europene, intre care si tranzactiile prin care Grecia si-a ascuns deficitul bugetar real.

ROMANIA LIBERA

Ultima speranţă a USL: CCR, instituţia pe care vrea s-o desfiinţeze

Ioan Rus, ministrul Administraţiei şi Internelor, în data de 25 iulie 2012: "În acest moment, lista finală cu alegătorii este stabilită, sunt 18.292.514 cetăţeni români cu drept de vot. (...) Sunt 15 milioane şi ceva de oameni care au cărţi de identitate, ceilalţi au buletine de identitate, dar toţi cei care sunt pe listele permanente au CNP. Listele electorale se fac exclusiv pe seama CNP-urilor existente." Deşi rezultatele referendumului sunt cât se poate de clare, USL nu renunţă la lupta pentru demiterea lui Tra­ian Băsescu. Acum, presiunea s-a mutat pe Curtea Constituţională, care pentru a valida referendumul ar trebui să ia în calcul nu datele oficiale referitoare la numărul românilor cu drept de vot, ci pe cele provizorii ale recensământului. Acest mesaj a fost transmis aseară explicit de Crin Antonescu, care a precizat că "8 milioane de oameni şi-au exprimat voinţa, restul fiind birocraţie".

De ce nu se bucură FMI de TVA redusă la alimente?

Economiştii nu sunt convinşi că, într-o primă fază, o TVA redusă la ali­mente va coborâ preţurile acestora şi va creşte evaziunea în domeniu. Guvernul ar putea avea dificultăţi serioase în a convinge delegaţia FMI, sosită marţi în România pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, de justeţea reducerii TVA la alimente cu 15%, măsură anunţată recent de premierul Victor Ponta. Cauzele sunt multiple, una dintre acestea fiind seceta care va ştirbi serios creşterea economică a României, prognozată la un modest 1,5% din PIB. În 2007, an de asemenea secetos,

În USL rulează filmul "Good-bye, Crin!"

Despărţirea drumurilor politice ale lui Victor Ponta şi Crin Antonescu a devenit aproape o certitudine. În timp ce unul dintre liderii USL are totuşi mari şanse să supravieţuiască politic eşecului de la referendum, deşi a încasat cele mai puternice lovituri în acest război, celălalt se apropie de finalul carierei. Paradox? Nicidecum, este doar o situaţie obişnuită pentru politica românească. Demersul pentru demiterea lui Traian Băsescu a fost o greşeală politică majoră, pe care USL a făcut-o în primul rând din cauza lui Crin Antonescu şi Dan Voiculescu.

Leul a fost ajutat de BNR să crească. Cât va rezista?

Apropierea de final a crizei politice generate de referendumul pentru demiterea preşedintelui a adus un moment de linişte pe piaţa valutară. Cu toate acestea, pe viitor sunt aşteptate noi fluctuaţii ale cursului de schimb euro-leu. Aprecierea leului în raport cu euro, din prima zi după referendum, s-a datorat mai ales intervenţiei în piaţa valutară a Băncii Naţionale Române (BNR) şi semnalelor pozitive din Europa şi mai puţin rezultatului scrutinului de duminică, potrivit specialiştilor consultaţi de RL. Revenirea monedei naţionale va fi cel mai probabil de scurtă durată, deoarece problemele economice sunt cele care pun presiune pe evoluţia cursului mai mult decât situaţia politică din ţară, estimează aceştia.

ZIARUL FINANCIAR

Efervescenţă pe bursa de energie după denunţarea contractelor hidro: Într-o singură lună s-a tranzacţionat jumătate din energia vândută în primul semestru

Pierderea accesului direct la cea mai ieftină energie din ţară, cea produsă de Hidroelectrica, i-a obligat pe câţiva dintre cei care s-au găsit în această situaţie să iasă pe bursa de energie OPCOM. Mai mult, odată curăţată de aceste contracte directe, Hidroelectrica a reuşit să iasă la rândul ei în ringul bursei de energie, companiile luptându-se pentru energia ieftină scoasă la licitaţie. Odată cu Hidroelectrica, la tranzacţionare a venit şi cel mai nou producător de energie format în România prin fuziunea celor mai mari termocentrale locale: Complexul Energetic Oltenia. Toate aceste premiere au avut loc în luna care tocmai s-a încheiat, iulie devenind astfel cea mai efervescentă perioadă de tranzacţionare pe platforma contractelor bilaterale a bursei de energie OPCOM de la începutul acestui an.

În plin război politic, acţiunile Fondului Proprietatea au câştigat 15% pe bursă într-o lună

Războiul politic dintre guvernul USL condus de Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, care a determinat deprecierea puternică a leului, s-a resimţit destul de puţin pe bursă, unde acţiunile Fondului Proprietatea au crescut puternic în ultima lună. Paradoxal, într-o perioadă în care presa internaţională a abundat de ştiri negative referitoare la România, care au ajuns chiar şi în Wall Street Journal sau Financial Times, acţiunile Fondului Proprietatea (FP), cea mai vânată companie de pe bursa locală în ultimul an şi jumătate, au crescut cu 15% faţă de minimul atins pe data de 26 iunie, depăşind marţi din nou pragul de 0,5 lei, după două luni şi jumătate.

Turnul "fantomă" din Piaţa Victoriei, vândut pentru 50 mil. euro către doi investitori

Industrialexport şi Avrig 35 au vândut clădirea către oamenii de afaceri Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu. 22 de etaje pe o înălţime de 106 metri, peste 50 de litigii care au culminat cu un dosar de insolvenţă şi mai mult de trei ani în care clădirea de birouri Tower Center din Piaţa Victoriei nu a fost folosită, deşi construcţia era gata. Aşa poate fi rezumată istoria zbuciumată a celei mai înalte clădiri de birouri din Bucureşti la ora actuală, preluată de către oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, doi dintre cei mai puternici investitori din imobiliarele locale, în urma unei tranzacţii de circa 50 mil. euro.

USL cere CCR să facă ce nu a putut face Guvernul: să corecteze listele electorale astfel ca Băsescu să fie demis

Biroul Electoral Central urmează să publice astăzi datele definitive ale referen­dumului de duminică pentru demiterea pre­şedintelui Traian Băsescu, lucru ce deschide calea dezbaterilor de la Curtea Constituţională (CCR) privind validarea sau invalidarea consultării populare. Datele arată că referendumul este in­validat din cauza neparticipării a 50% plus unu din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale, dar acest număr provoacă noi controverse. Iar decizia este în mâna Curţii Constituţionale. Pe listele electorale folosite la alegerile locale din iunie, dar şi la referendum, sunt înscrişi 18,2 mil. cetăţeni, iar duminică s-au prezentat la vot 46,2% dintre aceştia, ceea ce înseamnă că referendumul nu poate fi va­lidat, iar Traian Băsescu se întoarce la Cotro­ceni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb