REVISTA PRESEI 02.07.2011

Willy Homner
Revista Presei / 2 iulie 2011

ADEVARUL

Topul salariilor primarilor din oraşele de reşedinţă

Dacă aţi vrut să ştiţi vreodată cât câştigă primarul pe care l-aţi votat, puteţi afla acum. Portalul econtext.ro a realizat un top al salariilor edililor din oraşele reşedinţă de judeţ. Primarul Braşovului, George Scripcaru este abia pe locul 21 cu un salariu de 4004 lei, pe lună. Dacă mulţi s-ar aştepta ca primarul Capitalei să fie primul în top, situaţia nu stă aşa. Ce mai mare salariu îl are primarul din Iaşi, Gheorghe Nichita care ia 8.422 de lei, pe lună. Pe locul II, este primarul din Timişoara, Gheorghe Ciuhandu care câştigă 8.161 de lei, pe lună. Podiumul este completat de primarul din Mureş, Dorin Florea care are un salariu de 7.472 de lei pe lună. Edilul Capitalei este pe locul şase în topul salariilor cu o leafă lunară de 5.302 lei.

Principatul Monaco are, în sfârşit, o prinţesă

Monegascii n-au mai avut o "primă-doamnă" de aproape 30 de ani,de la moartea lui Grace Kelly. Prinţul Albert al II-lea de Monaco şi Charlene Wittstock au spus un "da" mult aşteptat de oaspeţi, după zvonurile privind tentativa de fugă a miresei. Cununia civilă, care a avut loc în Sala Tronului din Palatul Prinţului, a durat foarte puţin. Ceremonia a fost una destul de simplă, dar plină de o încărcătură simbolică. Atât invitaţii, cât şi monegascii care au urmărit ceremonia din Piaţa Palatului, au răsuflat uşuraţi după ce sud-africana Charlene Wittstock(33 de ani) a spus un "da" fără ezitări. Chiar dacă avocatul lui Albert a negat informaţiile privind o tentativă de fugă a viitoarei Prinţese de Monaco, locuitorii s-au temut că aceasta s-ar putea răzgândi în ultimul moment, lăsându-l pe Prinţ cu buza umflată, mai ales că zvonurile nu au încetat să circule nici măcar în ziua cununiei civile.

Cum a minţit "victima" lui Strauss-Kahn

Femeia care îl acuză de viol pe fostul şef al FMI a făcut curăţenie în altă cameră înainte de a denunţa faptele. Presupusa victimă a fostului şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, Nafissatou Dialloo, cameristă originară din Guineea, în vârstă de 32 de ani, a oferit, sub jurământ, "o descriere eronată" a agresiunii sexuale suferite, omiţând să precizeze că a făcut curat în altă cameră înainte de a denunţa faptele incriminate, a dezvăluit vineri procurorul, citat de AFP. Publicaţia "New York Times" a relatat, de curând, că victima avea relaţii cu infractori, implicaţi în afaceri cu droguri şi spălare de bani, informaţia fiind, acum, confirmată şi de surse din procuratură. Potrivit acestor surse, camerista ar fi vorbit la telefon cu o zi înaintea presupusului viol de la hotelul Sofitel, cu un bărbat aflat în închisoare despre beneficiile pe care le-ar putea obţine dacă l-ar acuza pe şeful FMI. Şi surpriză, convorbirea femeii a fost înregistrată.

Grupul Caroli Foods concediază 170 de oameni şi închide fabrica din Tulcea

Compania a luat decizia de încetare a activităţii fabricii deţinute în Tulcea şi de optimizare a proceselor de producţie şi distribuţie pe piaţa locală datorită scăderii puterii de cumpărare a consumatorilor care a afectat implicit industria de mezeluri. Pentru consolidarea pe termen lung a operaţiunilor companiei din România, Grupul Caroli Foods anunţă concentrarea tuturor activităţilor de producţie în fabrica deţinută la Piteşti, începând cu data de 1 iulie 2011. Caroli susţine, totodată, că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a minimiza impactul pe care această decizie îl are asupra celor 170 de angajaţi ai unităţii de producţie din Tulcea, asigurându-le un program de reconversie profesională şi de consiliere personală.

Cel mai puternic Duster, vândut în ţările arabe

Cea mai puternică maşină Dacia Duster, cu motor pe benzină de 2 litri şi 140 de cai putere, va fi vândută în ţările arabe, pentru că în România nu există cerere pentru acest model. Pe piaţa autohtonă există doar autovehicule Duster cu puteri cuprinse între 90 şi 110 cai putere. Şeful Dacia, Jérôme Olive, a anunţat că producătorul auto a exportat, anul acesta, două exemplare Duster cu motor pe benzină de 2 litri şi 140 de cai putere. Producătorul auto nu are planuri de aducerea acestei versiuni pe piaţa auto din România pentru că nu există cerere.

În ce investeşte Lucian Bute banii din box

Pugilistul român care câştigă în acest moment două milioane de dolari pe meci preferă investiţiile în locul depozitelor bancare. Lucian Bute este în acest moment unul dintre cei mai apreciaţi pugilişti din lume, fiind cotat de site-ul BoxRec.com ca al optulea cel mai bun boxer aflat în activitate. Odată cu celebritatea campionului din Pechea (Galaţi) au venit şi contractele serioase. Lucian Bute e hotărât să investească o parte din bani în domeniul imobiliar, însă nu în România, ci în Statele Unite. Antrenorul campionului mondial, Stephan Larouche, a declarat pentru Forbes România că Lucian Bute vrea să profite de oportunitatea pe care i-o oferă piaţa imobiliară americană. Lucian Bute e sfătuit în privinţa investiţiilor de un cerc restrâns de afacerişti români, canadieni şi americani.

Membrii PDL, instruiţi ce să spună la TV

Roberta Anastase îi învaţă prin e-mail pe democrat-liberali cum să-l apere pe Traian Băsescu în conflictul cu Moscova. Membrii PDL mai sunt instruiţi să vorbească la televizor despre detronarea "abuzivă" a lui Vanghelie de la PSD, potrivit unui document obţinut de "Adevărul", un e-mail trimis ieri subordonaţilor din partid de prim-vicepreşedintele Roberta Anastase.

Gafele lui Băsescu, în presa străină

Presa europeană relatează pe larg despre aprecierile preşedintelui Traian Basescu privind ofensiva nazistă împotriva URSS în 1941 şi despre reacţia dură a Rusiei. "România laudă operaţiunea nazistă Barbarossa", titrează cotidianul austriac "Die Presse", amintind că Rusia s-a arătat contrariată de aceste declaraţii. "Băsescu supără Moscova", notează cotidianul german "Sueddeutsche Zeitung", explicând că preşedintele român s-a declarat de acord cu ofensiva nazistă. Băsescu a lăudat campania militară antisovietică şi i-a preţuit pe "aliaţii" nazişti, notează şi cotidianul "Die Welt"."Rusia se înfurie pe sprijinul ofensivei din 1941", scrie cotidianul "Belfast Telegraph".

Preşedintele Elveţiei, vizită mai scurtă la Bucureşti

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Micheline Calmy-Rey (foto), a fost nevoită să-şi scurteze vizita în România din cauza certurilor politice interne, relatează cotidianul "Neue Zuericher Zeitung". Cotidianul notează cu o notă de ironie că ambele întâlniri pe care le avea liderul de la Berna, ieri, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, au fost anulate pe ultima sută de metri. Motivul invocat de un reprezentant al Parlamentului român, citat de presa elveţiană, a fost că în Legislativ se discuta despre înlăturarea Robertei Anastase de la şefia Camerei. Argumentul presei elveţiene nu are însă acoperire, întrucât la Bucureşti nu s-a discutat despre posibila demitere a lui Anastase.

Acord ciudat aprobat de Boc cu Coreea comunistă. Studenţii români ar putea ajunge la muncă patriotică în Asia

Guvernul Boc a aprobat marţi un act bizar cu guvernul din Coreea comunistă, care permite transferul de studenţi, chiar în perioada când Partidul Comunist al Republicii Populare Democrate Coreene a decis să închidă toate universităţile şi să oblige studenţii la muncă fizică. Coreea de Nord şi-a închis universităţile pentru 10 luni şi a trimis studenţii să muncească în fabrici, în agricultură şi în construcţii. Această măsură este menită să salveze economia ţării. Acum trei zile, Guvernul Boc a aprobat un acord de colaborare cu Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene "privind colaborarea în domeniile culturii, învăţământului, ştiinţei şi sportului".

Berceanu: "Sunt singurul preşedinte de organizaţie de la orice partid care este preşedinte din februarie 1990 şi până în zilele noastre"

Liderul PDL Dolj, Radu Berceanu, a declarat, vineri seară, la o emisiune la un post local de televiziune din Craiova, că ar putea să nu mai candideze la alegerile din 2012, susţinând că nu face parte din categoria celor care consideră că trebuie să iasă la pensie din politică. Berceanu a afirmat că după 22 ani în fruntea organizaţiei PDL Dolj "poate" că ar fi momentul să se dea "la o parte". "Sunt singurul preşedinte de organizaţie de la orice partid care este preşedinte din februarie 1990 şi până în zilele noastre. Drept urmare, poate este cam mult sau suficient şi trebuie să mă dau la o parte. Eu şi cu Verestoy Attila suntem singurii în Parlament care am fost în CPUN şi în toate legislaturile.

EVENIMENTUL ZILEI

Patriciu vrea ca Meleşcanu să conducă opoziţia din PNL

Omul de afaceri se implică activ în coagularea unei grupări care să i se opună lui Crin Antonescu, să-i reunească pe liderii marginalizaţi de acesta şi să fie condusă de fostul ministru de externe. Conflictul dintre Crin Antonescu şi Dinu Patriciu intră într-o nouă etapă. Recent, omul de afaceri s-a decis să se implice în lupta internă din PNL. Potrivit unor surse liberale, intenţia sa este să creeze o grupare de opoziţie la adresa actualului preşedinte al partidului, care să-i reunească pe toţi liderii liberali marginalizaţi de Antonescu, după alegerea sa în fruntea partidului, ca de pildă Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Radu Stroe, Varujan Vosganian sau Ludovic Orban.

Cozmin Guşă despre omagiul închinat lui Dan Voiculescu: "Vor să-i adoarmă vigilenţa bătrânului securist!"

Fost director al Jurnalului Naţional şi al Antenei 1, consultantul politic Cozmin Guşă spune că nici măcar subalternii lui Dan Voiculescu nu au o părere atât de bună despre el, ci vor să-i adoarmă vigilenţa. Filmuleţul "odă" la adresa patronului Dan Voiculescu, prezentat de Antena 3 cu ocazia aniversării a şase ani de activitate, continuă să nască reacţii. Catalogat obsesiv - în direct - drept "un gest de normalitate", de către directorul Antenei 3, Mihai Gâdea, filmu­leţul de cinci minute este văzut ca "un omagiu adus conducătorului iubit", de către consultantul politic al lui Marian Vanghelie, Cozmin Guşă.

RUŞINAŢI: Antena 3 "somează" EVZ

Antena 3 SA a emis, ieri, o "Somaţie" către "Evenimentul zilei", de a nu mai difuza pe site "filmuleţul-odă", dovadă că televiziunea s-a ruşinat de propria producţie. "Somaţia" este cel puţin hilară în contextul în care EVZ nu a făcut altceva decât să promoveze atât filmuleţul în cauză, cât şi pe producătorul acestuia, postul Antena 3, ca, de altfel, şi pe patronul Dan Voiculescu. Ori, într-o logică simplă, filmuleţul a fost difuzat de Antena 3, tocmai în scopuri de promovare. EVZ menţionează, totuşi, că a preluat imaginile de pe site-ul televiziunii B1.

Cum vor fi selectaţi noii şefi de la companiile de stat

La cererea FMI, autorităţile au pregătit un plan de înlocuire a actualilor manageri de la societăţile cu capital majoritar de stat cu unii mai performanţi, la începutul anului viitor. Directorii de la companiile de stat nu vor mai avea emoţii pentru funcţia ocupată doar în preajma alegerilor sau la remanierea miniş trilor. Din ianuarie 2012, toţi managerii societăţilor cu capital majoritar de stat vor fi numiţi pe criterii de performanţă şi în urma unui proces internaţional de recrutare, potrivit scrisorii de intenţie transmisă FMI de autorităţile române. Astfel, directorii generali şi cei financiari ai companiilor de stat vor fi selectaţi de către firme de recrutare pentru ca la cârma societăţilor să vină doar profesionişti, fie ei străini sau români. De asemenea, numirile în consiliile de administraţiile ale companiilor de stat se vor face doar după ce competenţele acestora vor fi verificate de către un grup de experţi.

Prin ce se deosebeşte Google+ de rivalul său, Facebook

Reţeaua de socializare lansată de americanii de la Google are şanse să atragă utilizatori datorită unei importanţe crescute acordată confidenţialităţii, spre deosebire de concurenţă. Lansarea pe internet a unei noi reţele de socializare care să fi învăţat din "greşelile" celor existente ar putea fi soluţia miraculoasă pentru gigantul american Google. Facebook, principalul rival al Google+, pierde mulţi clienţi la nivel mondial, în special din cauza problemelor legate de intimitate şi de comercializarea excesivă a site-ului. Deocamdată, noul serviciu este disponibil pentru un număr restrâns de utilizatori, fiind în faza de testare. Acesta permite utilizatorilor să posteze fotografii, să adauge comentarii. Unii analişti susţin că vom avea un Facebook la care se adaugă Gmail, Reader, Docs, Picasa şi YouTube.

Nea Mitică Dragomir şi arta de a se pupa singur în fund

A fost la pârnaie, e în fotbal de 40 de ani, mănâncă table pe pâine şi se laudă cât încape. Te face să râzi şi să-l înjuri concomitent. Are un stil de a spune în glumă lucruri oricât de serioase. E guraliv, lăudăros, fanfaron, pontos, porcos, şmecher cât încape, are duşmani cu duiumul şi prieteni aşijderea. Se ia la harţă din orice, după care tot el vine cu împăcarea şi e şef de când se ştie. E de meserie preşedinte. Fotbalul românesc e jalnic, echipele de club abia de iau câteva puncte în cupele europene, naţionala e la cel mai jos nivel din ultimi 50 de ani, dar Mitică de la Ligă e mândru.

Bacalaureat 2011. Cât de departe este un examen curat şi relevant

Numărul fraudelor descoperite anul acesta la examenul de bacalaureat a depăşit orice imaginaţie, semn clar că educaţia a făcut un pas înainte. Următorii sunt la fel de importanţi. Sute de elevi eliminaţi, zeci de profesori cu spaima în sân că şi-ar putea pierde locul de muncă şi că li se pregăteşte un dosar penal. Acestea sunt efectele fraudelor care au marcat examenul din acest an. Cei 661 de elevi prinşi cu fiţuici, faţă de cifra de cca 200 de anul trecut, nu înseamnă nicidecum că anul acesta au încercat să copieze mai mulţi, ori că profesorii au fost mai naivi şi mai flămânzi de bani. Înseamnă, pur şi simplu, că există o dorinţă de a (re)da Bacalaureatului credibilitatea.

Înverzirea Dâmboviţei costă 22 de milioane euro

Consilierii generali ai Capitalei au decis să aloce 22 de milioane de euro pentru montarea unor panouri plutitoare cu verdeaţă pe râul Dâmboviţa şi 1,8 milioane de euro pentru transformarea în adevărate grădini a 12 acoperişuri ale unor cămine studenţeşti. Iniţiat acum aproximativ un an şi jumătate, proiectul care prevede înverzirea Dâmboviţei a fost respins de mai multe ori, pe motiv că este prea costisitor şi nu era viabil. Cu toate acestea, joi seară, aleşii au decis să voteze înverzirea râului. Numit "Reabilitarea Urbană a râului Dâmboviţa", proiectul prevede montarea pe malurile apei a unor panouri plutitoare metalice, articulate la un capăt cu suporţi montaţi pe mal şi sprijinite la celălalt capăt pe suporţi plutitori în albia râului.

NATIONAL

Rusia si Opozitia ii fac statuie de erou national lui Basescu

Reactia pe Twitter a MAE rus i-a dat mai multa apa la moara lui Traian Basescu. Seful statului devine intruchiparea idealurilor patriotice, antirusesti, in vreme ce opozitia se azvarle ca proasta, cu capul inainte, tinand partea Moscovei. Mai mult, opozitia a imbratisat si pozitia UDMR privind reorganizarea tarii si mentinerea judetelor "maghiare" neatinsa. Basescu nu a ratat ocazia de a mai puncta odata. "Se pare ca unii devin sensibili si daca discuti despre istorie. Eu nu sunt istoric, dar cred ca raspunsul meu a fost in deplin accord cu pozitia Romaniei, care, prin Parlamentul Romaniei, a condamnat pactul Ribbetrop-Molotov. Seful statului a declarat, dupa o intalnire cu presedintele Confederatiei Elvetiene la Cotroceni, ca unii analisti "s-au isterizat" vizavi de relatia cu Federatia Rusa.

Cine e mai Alteta la Monaco: Margareta sau Paul?

Cele doua aripi nascute din osul domnesc al lui Carol al II-lea se infrunta la Monaco, disputandu-si favorurile familiei princiare monegasce. La Monte Carlo sunt prezente cele doua cupluri care revendica tronul Romaniei: Printesa Margareta cu Radu Duda si Paul Lambrino cu sotia Lia. Gazdele au avut grija sa faca in asa fel programul, incat cele doua cupluri sa nu se intalneasca. Paul si Lia Lambrino, Nadia Comaneci si Bart Connor, Ilie Nastase si Brigitte Sfat au participat, joi seara, la o receptie organizata in cadrul evenimentelor dedicate nuntii lui Albert al II-lea cu logodnica sa, Charlene Wittstock, au declarat pentru Mediafax, reprezentantii familiei Lambrino.

Scandalul DSK: facatura ordinara sau spalatura?

Camerista care l-a bagat la zdup pe fostul director FMI nu mai este ingerul din primele zile de ancheta. Ciudat, ea pare sa se fi transformat intr-o unealta veroasa a lumii interlope. Este DSK o victima? Sau apartine unor grupuri atat de puternice incat este scos basma curata pentru a se intoarce pe un cal alb in cursa pentru presedintia franceza? Strauss-Kahn ar deveni un sef de stat recunoscator celor care l-au scos de la zdup. Un presedinte intr-o Franta care pare sa-si fi regasit in ultima vreme veleitatile de mare putere.

Basescu a creionat portretul viitorului presedinte: Sebastian Lazaroiu

Gura pacatosului adevar graieste. Traian Basescu spune ca romanii nu mai vor un presedinte ca el, Iliescu sau Constantinescu, ci unul "cu greutate culturala". Presedintele in exercitiu si-a creionat urmasul miercuri seara, in direct la TV. Unde, chestionat fiind pe tema, a subliniat de doua ori ca romanii nu mai vor sa auda de presedinti asemanatori cu cei trei "crai" cotrocenisti postdecembristi: "Este clar ca, dupa Ion Iliescu, Emil Constantinescu, dupa mine, romanii vor vrea un alt tip de presedinte decat cei trei", "Sunt convins ca nu vor mai vrea un presedinte jucator, care sa preseze Guvernul. "Cred ca vor vrea un om de cultura care sa le dea si impresia ca e deschis la minte". In plus, viitorul presedinte nu va fi o femeie, pentru asa ceva nevenind inca timpul. Nici nu a schitat bine actualul presedinte portretul urmasului sau, ca lumea a si pus desenului o eticheta: Sebastian Lazaroiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb