REVISTA PRESEI 03.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 3 martie 2017

REVISTA PRESEI 03.03.2017

ADEVARUL

Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria cer Uniunii Europene să trateze toate statele membre egal

Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria au cerut Uniunii Europene, într-un comunicat comun, să trateze toate statele membre egal, înainte de un summit UE la Roma, pe 25 martie, când se vor sărbători 60 de ani de la înfiinţarea blocului comunitar şi va fi analizat viitorul Europei, relatează Reuters. "Nu suntem de acord cu diviziunile din Uniunea Europeană şi nu vom fi de acord niciodată cu nicio diviziune, pentru că aceasta este cea mai simplă cale de a slăbi Europa", a spus premierul polonez Beata Szydlo într-o conferinţă de presă, după discuţii cu premierii Slovaciei, Cehiei şi Ungariei.

"Coaliţia Băsescu" pentru modificarea legislaţiei penale

Miza modificării legislaţiei penale a adus aproape de majoritatea PSD-ALDE încă doi aliaţi: PMP, partidul condus de Traian Băsescu, şi UDMR, partid aflat şi la Putere, şi în Opoziţie, în funcţie de interes. Traian Băsescu se contrează adesea cu Liviu Dragnea şi Calin Popescu Tăriceanu în plen. Însă, uneori cad la pace pe teme importante. Fostul preşedinte Traian Băsescu, actualmente lider al PMP, este unul din cei mai vocali promotori ai schimbării Codurilor penale. Hulit mult timp de liderii PSD şi de ALDE, acesta e perceput în ultimele săptămâni un om al consensului şi care spune lucrurilor pe nume când vorbeşte de abuzurile unor instituţii din Parchetul General. Paradoxal, între discursul lui Băsescu şi discursul PSD nu mai există diferenţe semnificative când vine vorba de Justiţie.

Vasile Turcu, cronica unei sinucideri subite

Omul de afaceri Vasile Turcu se zbătea joi după-amiaza între viaţă şi moartea la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca. Între timp ofiţerii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei îi audiază pe membrii familiei şi pe apropiaţii acestuia pentru a încerca să afle motivele care au dus la tenativa de sinucidere a fostului finanţator al Clubului Dinamo. Soţia, menajera şi şoferul milionarului Vasile Turcu (62 de ani) au fost audiaţi joi de poliţişti Serviciului Omoruri în dosarul deschis după tentativa de sinucidere a omului de afaceri. Femeia le-ar fi declarat poliţiştilor că soţul ei s-a purtat normal în dimineaţa de miercuri, când milionarul a luat decizia de a-şi pune capăt zilelor. L-a găsit soţia, legat de un spalier, în timp ce agoniza în sala de sport pe care şi-a amenajat-o în subsolul casei.

Istoria toboşarului "Livache"

Liviu Dragnea a fost toboşar în timpul facultăţii, într-o formaţie compusă din trei membri. Colegii de trupă şi de facultate, pe care iniţial a negat că-i cunoaşte, au ajuns după 20 de ani acţionari majoritari ai societăţii Tel Drum, firma de asfaltări abonată la contractele cu Consiliul Judeţean Teleorman, condus până în 2012 de Liviu Dragnea. Tel Drum era deja în 2011 un nume cunoscut în Teleorman şi asociat cu numele lui Liviu Dragnea, după ce, sub semnătura acestuia, societatea fusese privatizată în 2000 şi cumpărată de colegul de liceu al lui Dragnea, Marian Fişcuci. La data scandalului cu fonduri europene din 2011, Tel Drum nu mai aparţinea fostului coleg de liceu al lui Dragnea. Era deţinută de Lucian Liviu Dobrescu şi Mugurel Georghiaş, doi "necunoscuţi", după spusele lui Dragnea.

Mitsubishi vrea sa deschidă in Romania o fabrica de motoare

După Renault, Ford si Daimler, un alt mare producător de maşini vrea sa-si deschidă o fabrică de motoare in Romania. Este vorba despre Mitsubishi. Potrivit unor surse guvernamentale, suntem in competiţie cu Ungaria si Slovacia pentru investiţia estimata la peste 200 de milioane de euro. Vestea vine după ce anul trecut am avut cel mai mare nivel de investiţii străine directe din ultimii 8 ani: 4 miliarde. De săptămâna viitoare vom avea si o nouă fabrică de componente pentru avioane, la Turda, iar americanii de la GoPro înfiinţează si ei un birou la Bucureşti. Japonezii de la Mitsubishi au fost miercuri la Guvern să întrebe ce le-ar oferi Romania ca să-si deschidă aici fabrica de motoare cu turbină pe care ar vrea să o construiască anul viitor. Au pus ochii pe doua zone: una in Timiş, alta in Prahova, potrivit unor surse.

Proiect pentru imunitate sporită a judecătorilor Curţii Constituţionale

Un deputat propune măsuri pentru imunitatea sporită a judecătorilor Curţii Constituţionale. Potrivit proiectului legislativ, judecătorii CCR nu vor putea fi urmăriţi penal sau arestaţi fără încuviinţarea a două treimi din numărul judecătorilor. Proiectul depus de Adnagi Slavoliub, reprezentant al minoritatilor, se referă la modificarea articolului 66 din legea 47/2002. Forma actuală a acestui articole prevede că judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată penală decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Averea secretă a lui Medvedev, scoasă la suprafaţă

Avocatul şi opozantul rus Alexei Navalnîi, a publicat cea mai amplă investigaţie realizată vreodată în Rusia. Materialul, intitulat "Nu-i spuneţi Dimon", prezintă averea uriaşă a fostului şef de stat şi actualului premier rus Dmitri Medvedev, dar şi schema frauduloasă prin intermediul căreia aceasta a fost obţinută. Medvedev s-a îmbogăţit şi şi-a ascuns banii prin intermediul unei reţele de fundaţii caritabile şi organizaţii nonguvernamentale care au fost înfiinţate pe numele unor apropiaţi de-ai săi şi care s-au bucurat de numeroase "donaţii" din partea unor oligarhi sau "împrumuturi" din partea unor bănci de stat. Banii au fost folosiţi uterior pentru achiziţionarea de bunuri imobiliare şi alte proprietăţi în Rusia şi în străinătate. Conform investigaţiei, aproximativ 70 de miliarde de ruble (peste 1,1 miliarde de euro) au fost transferate către aceste fundaţii şi asociaţii.

Victor Ponta, despre pedeapsa pe care o cere DNA pentru Elena Udrea: Putea să omoare liniştită trei oameni

Fostul premier Victor Ponta i-a luat apărarea Elenei Udrea, după ce jurnalista Ionela Arcanu a scris, pe Facebook, că DNA vrea ca fostul ministru PDL să stea 21 de ani după gratii, în dosarul Gala Bute. Totuşi, indiferent cât de dură va fi sentinţa, Udrea nu va fi condamnată la 21 de ani, întrucât această pedeapsă este pur teoretică: reprezintă suma maximă a pedepselor pe care le-ar putea primi Udrea pentru toate faptele din dosarul Gala Bute. "Elena Udrea putea să omoare liniştită 3 oameni ( români sau chiar americani) că primea tot 21 de ani!! Nu îi băgaţi în seamă pe ignoranţii şi manipulaţii «frumoşi şi liberi» care vor înjură această opinie / gândiţi cu mintea dvs şi veţi înţelege că ( indiferent de Udrea sau oricine altcineva, vinovat sau nevinovat) asta nu e Justiţie-ci doar răfuială politică!", a scris Ponta pe Facebook.

Meleşcanu s-a întâlnit cu ambasadorul Kazahstanului şi cu o delegaţie a KazMunayGas

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, joi, o întrevedere cu Daulet Batraşev, ambasadorul kazah la Bucureşti, însoţit de o delegaţie a companiei KazMunayGas, discuţiile axându-se pe colaborarea în domeniul energetic. Reprezentanţii KMG International (KMGI), fostul grup Rompetrol, şi cei ai Guvernului român se vor întâlni la discuţii "în curând", pentru a ajunge la o concluzie privind sechestrul pus pe activele Petromidia de către DIICOT, declara, pe 4 februarie, pentru News.ro, Cătălin Dumitru, vicepreşedinte senior al KMG International.

Mize ale turneului lui Merkel în Egipt şi Tunisia

Angela Merkel a început joi un turneu de două zile în nordul Africii, la Cairo şi Tunis, cu o agendă dominată de stabilizarea Libiei şi stoparea afluxului de migranţi, două probleme legate între ele şi cruciale pentru Uniunea Europeană. Vizita lui Merkel în nordul Africii va mai fi dedicată cooperării economice, Egiptul şi Tunisia fiind incluse în programe de asistenţă şi stimulare a investiţiilor în scopul relansării economiilor lor, profund afectate de şomaj, relatează AFP. Însă situaţia din Libia, o ţară situată între Egipt şi Tunisia, va sta în centrul discuţiilor dintre Angela Merkel şi preşedinţii egiptean Abdel Fatah el-Sisi şi tunisian Beji Caïd Essebsi. Această ţară a devenit o placă turnantă a migraţiei înspre Europa de când a intrat în haos, în 2011.

BANCHERUL

Curtea Constituţională motivează respingerea legii conversiei creditelor in CHF la cursul istoric

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care a respins legea conversiei creditelor in franci elveţieni (CHF) la cursul istoric, de la data acordării împrumuturilor, întrucât, pe de o parte, încalcă principiul bicameralismului, in sensul ca a fost modificata radical de către Camera Deputaţilor, fată de prima formă a Senatului, precum si fată de obiectivele iniţiatorilor, iar pe de alta parte nu respectă nici principiul nominalismului monetar, potrivit căruia o suma de bani trebuie restituita la aceeaşi valoare, indiferent de evoluţia cursului valutar.

COTIDIANUL

Nebunia din culisele SRI şi DNA - Cornel Nistorescu

Audierea generalului Florian Coldea a trecut aproape neobservată. De ce a fost audiat Florian Coldea? Pentru a da detalii în legătură cu subordonatul său Sebastian Ghiţă? Sau pentru încălcarea statutului de ofiţer SRI, beneficiar de mită sub forma unor călătorii? Sursele spun că ar fi fost audiat ca martor! Cine crede sursele într-o vreme a dezinformărilor? Fraierii şi proştii! Poate că generalul Coldea - om băgat pînă în gît în afaceri, recuperări, contracte şi apărări spectaculoase ale unei Constituţii nu prea atacate - nici n-a fost audiat. Este doar o dezinformare cu şopîrla că generalul a fost luat la întrebări. Sau a fost audiat şi, în fapt, s-a dus la DNA sau la Parchetul General să mai dea în vileag cîţiva politicieni, adversari ai binomului, spre a fi arestaţi în zilele şi săptămînile viitoare?

Gigantul industrial occidental care a recunoscut finanţarea teroriştilor Stat Islamic

Compania de materiale de construcţii franco-elveţiană Lafarge Holcim Group a recunoscut oficial că a plătit sume de bani jihadiştilor din Statul Islamic între 2012 şi 2014. Grupul a precizat că o filială locală ce aparţinea de Lafarge a realizat înţelegeri "neacceptabile" cu teroriştii pentru a garanta siguranţa unei fabrici de ciment din Siria. "Probabil, cei care se ocupă de această fabrică au ales cea mai acceptabilă metodă pentru companie şi angajaţii ei. Cu toate acestea, investigaţiile noastre au descoperit greşeli importante care contrazic codul de conduită de la acel moment", a transmis compania, conform Le Monde. Le Monde a prezentat încă 21 iunie anul trecut, aranjamentele făcute de companie şi Statul Islamic. Fabrica de ciment din nord-estul Siriei a fost preluată de Lafarge în 2007, companie franceză care a fuzionat cu elveţienii de la Holcim.

Noul atac lansat de Viktor Orban la adresa UE

Viktor Orban rămâne ferm pe poziţii faţă de politica anti-migranţi. Premierul maghiar a subliniat că Ungaria intenţionează să nu adopte modificările cerute de Parlamentul European, sugerând că omogenitatea etnică este cheia succesului economic şi că o îmbinare a raselor ar putea cauza probleme. "Guvernul ungar nu poate risca schimbarea caracterului etnic fundamental al ţării. O astfel de schimbare nu ar spori valoarea ţării, în schimb, ar retrograda statutul acesteia şi ar arunca-o în haos", a transmis Viktor Orban oficialilor din Camera Comerţului. De asemenea, Orban s-a arătat total împotriva dorinţei Uniunii Europene de a accepta muncitori temporari. În momentul de faţă, doar 4% dintre maghiari sunt şomeri. Este un record pentru Uniunea Europeană, dar mulţi angajaţi se plâng că muncesc în plus din cauza lipsei de personal.

Germania înoată în miliarde de euro. Moneda unică, o reţetă de succes pentru Berlin

În 2016, guvernul federal de la Berlin şi guvernele landurilor germane au încasat din impozite cu 23,7 miliarde de euro mai mult decât au cheltuit. La începutul acestei luni, statisticile indicau şi un alt record - cel mai mare surplus comercial înregistrat de Germania în perioada postbelică: 252,9 miliarde de euro. Germania pare să treacă printr-o criză a succesului, pentru că surplusul bugetar şi comercial a devenit subiect de dispută politică internă şi externă.In contextul alegerilor din septembrie, Ministerul de Finanţe de la Berlin anunţa că are în vedere reducerea poverii fiscale a germanilor cu circa 15 miliarde de euro (nu mai mult de 0,5%). Partidul Social-Democrat critică această abordare şi propune o strategie pe termen lung, o "ofensivă a investiţiilor de stat" finanţată din acest surplus.

CURENTUL

Buicu anunţă că PSD va menţine numirile pe criterii politice în spitale

"Vă asigur pe toţi că lucrurile bune vor rămâne în ordonanţă. Voi propune colegilor un raport de adoptare a ordonanţei, cu modificări. Cu siguranţă vor exista modificări", a declarat joi preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, Corneliu Florin Buicu, la finalul dezbaterilor din comisie referitoare la Ordonanţa de Urgenţă 79/2016, la care au participat rectori ai universităţilor de medicină, reprezentanţi ai asociaţiilor din domeniu, experţi. El a precizat că ''lucrurile bune'' din ordonanţă se referă la "modalitatea de plată şi plata membrilor comisiilor de administraţie", precum şi la faptul că "furnizorii de servicii medicale trebuie să fie autorizaţi şi evaluaţi pentru ca să poată încheia contracte în 2016 - 2017".

Ministrul Agriculturii a anunţat că nu a precupeţit niciun efort şi a înfăptuit neabătut, cu abnegaţie planul PSD pentru popor

Ministrul Agriculturii a descins astăzi la şedinţa de guvern parcă direct de la comitetul oamenilor muncii de dinainte de 1989. Fost şef de CAP, Daea pare un activist comunist al judeţenei de partid rămas neşlefuit nici după 27 de ani care vorbeşte alăturând cuvinte în fraze fără sens sau cu sensul contrar faţă de ceea ce tocmai afirmase. Astăzi în şedinţa de Guvern, Daea i-a explicat premierului că totul merge extraordinar, strună, aşa că speră că la 31 martie "să avem numai situaţii neclare" şi că s-a gândit "la capacitatea de exprimare a sistemului electronic pe care noi l-am pregătit şi n-am nicio îndoială că el NU ne va răspunde vizavi de interesul pe care îl avem şi noi şi guvernul".

CURIERUL NATIONAL

Vulnerabilităţile bugetului trebuie remediate urgent

La doar două săptămâni de la publicarea în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pe 2017, oamenii de afaceri americani atrag din nou atenţia asupra vulnerabilităţilor din execuţia bugetului de stat pentru 2017, semnalând posibilele "derapaje" care pot prejudicia grav echilibrul macroeconomic. Aceştia avertizează asupra faptului că proiecţia bugetară, bazată pe o creştere economică de 5,2% (faţă de 3,7 - 4,4% estimată de CE, BM şi FMI) poate prejudicia echilibrul macroeconomic. Potrivit AmCham, suprabugetarea nivelului de absorbţie a fondurilor europene poate duce la nerealizarea investiţiilor asumate. Pentru mediul de afaceri american, aceste aspecte pun sub semnul întrebării sustenabilitatea Strategiei Fiscal-Bugetare pentru perioada 2017-2019.

Voucherele Rabla ar putea ajunge la 8.000 de lei în 2017

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a anunţat recent că valoarea tichetelor aferente programului Rabla ar putea ajunge în acest an la 8.000 de lei, faţă de 6.500 de lei cât a fost anul trecut, şi că primele maşini ar putea fi casate la sfârşitul lunii aprilie. Sugerând că bugetul alocat va fi identic cu cel de anul trecut, de 220 mil. lei, deşi pe site-ul Ministerului Mediului nu există niciun proiect de buget supus dezbaterii publice, oficialul a afirmat, pentru Europa FM, că o mare parte din această sumă va fi destinată programului Rabla Plus.

Holzindustrie Schweighofer riscă să rămână fără piaţă de desfacere în România

În ciuda tuturor asigurărilor pe care le dă Holzindustrie Schweighofer că "luptă împotriva tăierilor ilegale printr-un plan de acţiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului", tot mai mulţi retaileri de materiale de construcţii anunţă că nu vor mai colabora cu această companie. Cel mai recent astfel de anunţ a venit din partea Leroy Merlin, la peste 2 luni de când Hornbach a încetat să mai primească la vânzare produsele Holzindustries. Leroy Merlin a demarat, încă de luna trecută, procesul de delistare a tuturor produselor din lemn provenite de la companii naţionale şi internaţionale care nu respectă standardele de sustenabilitate şi certificările FSC (Forest Stewardship Council) şi PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

În 2016, BEI a acordat României finanţări de peste 1 miliard euro

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat în 2016 în România împrumuturi în valoare de 1,04 miliarde euro, iar Fondul European de Investiţii (FEI) - alături de care formează Grupul BEI, a realizat anul trecut operaţiuni totale de 61 milioane de euro. BEI anunţă că a finanţat proiecte prioritare pentru infrastructură publică, în cadrul mai multor programe operaţionale ale UE din exerciţiul financiar 2014-2020, a susţinut IMM-urile şi programele de reabilitare termică a blocurilor din Bucureşti. BEI, prin cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene, a acordat finanţări pe termen lung în valoare totală de 760 de milioane de euro pentru proiecte prioritare în domeniul infrastructurii în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020 al UE.

EVENIMENTUL ZILEI

Inginerii financiare demascate de RISE Project

Site-ul Rise Project a publicat o investigaţie în care face noi dezvăluiri ce arată unde duc oamenii de afaceri şi politicienii controversaţi sume importante de bani. Ancheta îl vizează pe Liviu Dragnea şi "portbagajul de bani" primit de acesta. În filmuleţul de promovare se arată că pentru proprietatea "Hanul diligenţei", un teren de aproape 5.000 mp din zona Turnu Măgurele, Liviu Dragnea ar fi primit de la Costel Comana "un portbajag de bani". Aceşti bani "vin de la stat, obţinuţi prin fraudă şi au dispărut", se evocă în filmarea care precede detaliile unei investigaţii pregătite de jurnaliştii de la RISE .

Băsescu despre fariseismul BNR.

Băsescu a subliniat că "cea mai puternică soluţie este: cei care doresc mai mult, realizează mai mult. Dacă Franţa, Germania, Olanda hotărăsc să îşi pună la loc forţele militare, o fac fără să mă mai întrebe pe mine, de aceea eu trebuie să fiu în zona euro. Un alt punct nevralgic este fariseismul BNR. Ei oricând îţi vor spune că da, vrem să intrăm, dar sunt atât de îndrăgostiţi că sunt jupânii pieţei monetare în România, încât ei nu vor presa. În momentul în care intrăm în zona euro, guvernatorul BNR va fi Mario Draghi de la Frankfurt. Ori asta înseamnă pierdere de putere", a afirmat Băsescu la B1.

Adrian Sârbu şi Radu Mazăre ajung în faţa magistraţilor

Adrian Sârbu are termen in procesul in care este judecat pentru infractiuni de coruptie. Radu Mazare are un nou termen in care esta judecat alaturi de Sorin Stutinscy pentru ca ar fi dat un teren aflat in proprietatea Primariei, fara licitatie, pentru constructia unor locuinte sociale

ANAF caută averea lui Voiculescu în conturile unui LIDER POLITIC important

Inspectorii ANAF vor să recupereze de la vicepremierul Daniel Constantin, fost lider al partidui fondat de Dan Voiculescu, o parte din prejudiciul pe care statul trebuie să îl încaseze de la mogulul media condamnat. ANAF confirmă acţiunea în instanţă formulată împotriva persoanei fizice Daniel Constantin, dar respinge informaţiile legate de poprirea conturilor acestuia. Vicepremierul Daniel Constantin a împrumutat 295.000 de euro de la Dan Voiculescu, condamnat în dosarul ICA. O primă tranşă, de 100.000 de euro, a fost luată în 2008, cu scadenţa anul trecut. Cea de-a doua tranşă are scadenţa anul acesta. Pentru că nu este clar ce sumă de bani mai are să-i returneze vicepremierul lui Dan Voiculescu, ANAF a deschis o procedură la Judecătoria Buftea.

Inspectorii ANAF au încălcat Codul Penal în cazul lui Florian Walter

Magistraţii de la Tribunalul Cluj, au decis ca dosarul fostului patron al Universităţii Cluj, Florian Walter, să fie trimis la Curtea Constituţională. Judecătorul de cameră preliminară, a sesizat Curtea Constituţională cu privire la mai multe articole din OUG-ul privind activitatea ANAF şi un alineat din Codul de procedură penală. Acestea se referă la inspectorii fiscali detaşaţi la parchete care nu pot întocmi anumite acte procedurale. Conform judecătorilor clujeni, un astfel de inspector, care a a întocmit un raport pe baza căruia este acuzat omul de afaceri, ar fi încălcat procedurile Codului Penal, scrie clujust.ro.

JURNALUL NATIONAL

Mircea Dinescu, audiat în dosarul Revoluţiei

Mircea Dinescu s-a prezentat joi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul "Revoluţiei". În iunie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat decizia Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale în acest dosar. Miercuri, la Parchetul General a fost audiat şi fostul premier Petre Roman în acest dosar.

Remus Truică, presat de procurori să-l denunţe pe Tăriceanu

Omul de afaceri Remus Truică a spus joi, la Antena 3, că procurorii au făcut presiuni asupra lui, ca să-l denunţe la DNA pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. "Am discutat cu doi procurori de la DNA Braşov", a spus omul de afaceri Remus Truică, joi, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3. Omul de afaceri susţine că doi procurori cu care a vorbit i-ar fi spus că, dacă îl denunţă pe şeful Senatului, numărul doi din stat, situaţia lui se va "îmbunătăţi". "A fost pe faţă propunerea. Mi s-a spus că, în măsura în care voi denunţa, pot fi unul din cei mai buni prieteni ai justiţiei, situaţia mea se va îmbunătăţi", susţine omul de afaceri.

Inspecţia Judiciară, la un vot distanţă de Kovesi

Codruţei Kovesi începe să-i fugă pământul de sub picioare. În torentul de scandaluri în care este prinsă, şansele de salvare a tronului imperial pe care a fost suită se reduc. Prestaţia anticonstituţională a DNA în dosarul Ordonanţei 13 a fost pusă în discuţia Consiliului Superior al Magistraturii, provocând o reacţie tip turnesol. Un for care a fost condus ani de-a rândul de hăţurile instituţiilor de forţă s-a trezit brusc şi s-a apropiat de menirea lui de apărător al independenţei magistraţilor. Judecătoarea Simona Marcu a propus plenului CSM în şedinţa din 28 februarie, în consecinţa deciziei CCR, un control disciplinar la DNA şi Parchetul General pentru acţiunile de ,,reprimare" a Guvernului.

Serviciile bancare, telecom şi taximetrie se află la nivel mediocru în România

Clienţii din România sunt trataţi necorespunzător în ceea ce priveşte serviciile bancare, telecom şi taximetrie, calitatea lor fiind încă la un nivel minimal, reiese din mai multe studii realizate în rândul clienţilor 'sub acoperire'. 'Doar unul din patru clienţi potenţiali se declară pe deplin mulţumit de consilierea şi atenţia oferită de consultanţii de vânzări a marilor jucători de pe piaţa telecom din România. Deşi angajaţii au fost politicoşi în conversaţie, s-a observat că lipsesc micile detalii care fac dintr-o simpla interacţiune un serviciu excepţional: de exemplu majoritatea consultanţilor nu folosesc pronumele de politeţe în adresare, se arată în documentul companiei VBS - Business Solution.

NATIONAL

Daniel Morar, reîncălzit pentru şefia DNA!

Iată că, in loc să pună niscai ordine in haosul legislativ care a dus la tensiunea fără precedent din justiţie, o parte însemnata a noii Puteri nu se poate lepăda de obsesia de a o debarca pe Laura Codruţa Kövesi din fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu orice preţ. Iar imaginaţia celor care se afla in spatele acestui plan s-a înfierbântat atât de mult, încât aceştia, după cum se vorbeşte deja in sistem, nu doar ca ar fi si găsit "înlocuitorul perfect", dar chiar duc negocieri intense pentru a asigura unanimitatea clasei politice in vederea ipoteticei înlocuiri. Cerând sprijin atât din partea actualei coaliţii guvernamentale, dar si a UDMR-ului, vechiului PNL sau fostului PDL. Iar alesul este nimeni altul decât Daniel Morar! Cel care, după opt ani petrecuţi in fruntea DNA, timp in care a beneficiat de doua prelungiri a mandatului

Băncile pun mana in gât Guvernului!

Conducerile manageriale ale instituţiilor bancare străine devin tot mai isterice in raport cu autorităţile romăne. Astfel ca, la putina vreme după ce Steven van Groningen, şeful de la Raiffeisen a uluit o tara întreaga manifestând in Piaţa Victoriei, si conducătorii "concurentei" au sărit la gâtul Guvernului. Astfel că la Ministerul Finanţelor s-ar fi primit adevărate mesaje războinice prin care managerii unor bănci cu renume somează pur si simplu pe guvernanţi, fie si la nivel subliminal, să nu mai acorde noi facilitaţi fiscale si să accelereze lupta împotriva evaziunii.

Firma soţului Andreei Esca a pierdut 800.000 de euro in şase ani!

Alexandre Eram este un afacerist discret. Poate pentru că, in loc sa facă munţi de bani, el tot pierde in mod constant. Să ai o firmă si să tot aduci bani de acasă ca să ai si tu un business, iată capitalismul românesc in forma cea mai pura. Cosmeticalele lui Alexandre Eram si ale Andreei Esca, aşezate sub brandul cu uşoare tente oculte, Melkior, nu prea rup gura târgului si damele nu se înghesuie să le cumpere. Degeaba cu magazinele deschise in Paris, Bucureşti, Constanta si cine mai ştie pe unde, că treaba nu merge deloc. Din datele de la Registrul Comerţului reiese că firma lui Eram a avut pierderi, in ultimii 6 ani, de aproximativ 3,7 milioane de lei, adică vreo 800.000 de euro. Deşi Esca le face reclama cum poate si pe unde poate.

ROMANIA LIBERA

Cu o zi înainte de slujba de pomenire a lui Dan Adamescu, fosta soţie a venit în inspecţie în casa acestuia, cu ordin judecătoresc

Cu doar o zi înainte de parastasul de 40 zile pentru pomenirea lui Dan Adamescu - planificat de fiul şi sora acestuia - Carmen Palade îşi ''execută'' soţul defunct printr-o inspecţie subită şi "fără cale de atac'', obţinută în termen record de către Şeful Baroului Bucureşti, Ion Dragne, acelaşi avocat cu care The Nova Group se lupta de 10 ani pentru a apară interesele Unirea Shopping Center, potrivit unui comunicat al familiei lui Dan Adamescu. În timpul căsătoriei, în martie.2015, Carmen Palade şi-a asigurat un contract de comodat cu societatea care administrează imobilul în care au locuit soţii Adamescu. Prin acest contract de comodat i se conferea cu titlu gratuit dreptul de folosinţă a acestuia. La nici patru luni după, în iulie 2015, a depus actele de divorţ, solicitând plata a peste 1 miliard de euro.

Liviu Dragnea: PSD îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultări cu partidele privind situaţia UE

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat că formaţiunea pe care o conduce îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să înceapă consultarea partidelor politice pentru perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, arată Mediafax. "În perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, PSD îi propune preşedintelui Klaus Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice şi diplomatice", menţionează Dragnea.

ZIARUL FINANCIAR

Ce vrea să facă Bruxelles-ul cu România. "Apariţia Europei cu două viteze ar da senzaţia că am fost tot timpul minţiţi"

Franţa şi Germania au anunţat ieri că susţin proiectul "Europei cu două viteze", în vreme ce România crede că o astfel de formulă va conduce la dezintegrarea proiectului comun european. Ce-i de făcut? Principiul "Europei cercurilor concentrice" prinde contur, după ce ieri Franţa şi Germania au anunţat că susţin proiectul anunţat miercuri de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a cărui linie de forţă este împărţirea Europei în "zone" diferite de integrare - celebrul concept al "Europei cu două viteze". România va fi pe o orbită marginală, dacă proiectul devine funcţional. "Proiectul unei Europe cu două viteze este deosebit de frustrant. Realizarea lui ar da senzaţia că am fost minţiţi tot timpul. Spun asta pentru că ideea aderării României a avut drept fundament să importăm instituţiile europene", comentează Florin Pogonaru, preşedintele AOAR.

Divizia de private banking a UniCredit, 900 de clienţi români cu o valoare medie a portofoliului de 500.000 euro

Valoarea totală a activelor gestionate de UniCredit Bank pe segmentul de private banking a ajuns anul trecut la aproximativ 450 mil. euro, un număr de aproape 900 de clienţi, cu o valoare medie a portofoliului de 500.000 de euro, apelând la serviciile de private banking oferite de bancă. "Businessul de private banking al UniCredit Bank se consolidează în fiecare an, atât sub aspectul numărului de clienţi cu care lucrăm, cât şi sub aspectul valorii activelor acestora. În 2016, numărul clienţilor a crescut cu 10% faţă de anul precedent. La sfârşitul anului 2016, clienţii departamentului de private banking din cadrul UniCredit Bank aveau deţineri semnificative la bancă, evoluţia faţă de 2015 arătând o creştere cu două cifre procentuale, care cel mai probabil va continua şi în 2017", a declarat pentru ZF Alexandra Ivanov, şef vânzări Private Banking la UniCredit.

Un român plăteşte pe lapte la fel de mult ca un neamţ sau un francez

Lactatele, brânzeturile şi ouăle costă în România puţin mai mult decât în Germania şi aproape la fel ca în Franţa, deşi salariul mediu local de nici 450 de euro net lunar este de 5-6 ori mai mic decât în cele două ţări din Occident. Astfel, un litru de lapte la supermarket în România ajunge la 0,8-0,9 euro, apropiat de preţul din Germania sau Franţa. Eurostat. "Principalul motiv pentru această situaţie este faptul că în România nu există un sistem integrat ca în alte ţări. Acolo, fermierul este cel care deţine terenul, deţine vacile şi tot el produce. De cele mai multe ori, micii fermieri de afară se unesc în cooperative şi îşi realizează propriile produse. Astfel, capătă mai multă forţă în negocierile cu retaileriiî, explică Radu Timiş, antreprenorul care controlează businessul Cris-Tim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb