REVISTA PRESEI 03.04.2014

Willy Homner
Revista Presei / 3 aprilie 2014

ADEVARUL

Raport SAR: Care sunt avantajele şi dezavantajele apartenenţei României la Uniunea Europeană

Economia României a beneficiat, pe ansamblu, de intrarea în Uniunea Europeană (UE), însă câştigă semnificativ mai puţin decât ar putea sau decât fostele ţări comuniste din zonă, care au obţinut surplusuri pe piaţa unică europeană, potrivit unui raport al Societăţii Academice din România (SAR). Documentul menţionează că economia naţională nu a concurat eficient pe piaţa europeană, iar comerţul intracomunitar a contribuit la adâncirea deficitului comercial. În ultimii ani, exporturile spre UE au reuşit să acopere 80% din importurile europene, structura exporturilor s-a îmbunătăţit, dar vom trece pe plus, în cel mai optimist scenariu, abia în 2019. În privinţa fondurilor europene, România a cotizat din 2007 şi până la sfârşitul lui 2013 cu 9,2 miliarde de euro, dar a primit în total 21 de miliarde de euro. Pe de altă parte, o parte importantă din fonduri sunt subvenţiile agricole la hectar, "program care nu susţine dezvoltarea agriculturii, ci întreţine cea mai primitivă formă a ei de subzistenţă", potrivit SAR.

Vladimir Putin nu se va opri până când nu va anexa ţările baltice, Belarusul şi Finlanda, spune un fost consilier de-al său

"Vladimir Putin nu se va lăsa până nu va cuceri Belarusul, ţările baltice şi Finlanda", a declarat Andrei Ilarionov, consilier principal pentru Afaceri economice al preşedintelui Putin în perioada 2000-2005. După anexarea Crimeii şi cu trupe mobilizate la graniţa cu Ucraina, Putin va încerca să "extindă" Rusia cât poate de mult, susţine fostul său consilier. "Preşedintele Putin vrea dreptate istorică" şi revenirea la situaţia din timpul ţarului Nicolae al II-lea şi din vremea URSS, a explicat Ilarionov într-un interviu acordat publicaţiei suedeze "Svenska Dagbladet" preluat de cotidianul britanic "The Independent". "Preşedintele va argumenta că proclamarea independenţei Finlandei, în 1917, a fost un act de trădare. Va încerca să arate că apără interesele străvechi ale Rusiei", a continuat Ilarionov. "Părţi ale Georgiei, Ucrainei, Belarusului, ţărilor baltice şi Finlandei sunt revendicate de Putin", a încheiat fostul consilier.

Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa: armata rusă are nevoie de doar 12 ore pentru a invada Ucraina

Generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, a declarat că, de când ar primi ordinul de a invada Ucraina, armata rusă ar avea nevoie de doar 12 ore pentru a realiza planurile. "Vorbim de o armată complexă, cu toate trupele necesare pentru a realiza o incursiune în Ucraina, în cazul în care va exista o astfel de alegere", a declarat generalul NATO pentru CNN. NATO a observat deja mişcări de trupe la frontiera rusă cu Ucraina, o situaţie "incredibil de îngrijorătoare", a declarat anterior generalul. Ieri, miniştrii de Externe ai ţărilor membre NATO i-au cerut comandantului suprem să realizeze până la 15 aprilie un pachet de măsuri care să liniştească aliaţii îngrijoraţi din Europa de Est. Printre măsuri se va numără consolidarea trupelor terestre, aeriene şi navale, a declarat generalul într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Reuters.

Mobilizare la urne în Botoşani: catering pentru romi, la uşa ghetoului

Edilii din Botoşani au găsit, în an electoral, o metodă inedită de a-şi mobiliza la vot unii dintre principalii alegători: sute de membri ai comunităţii rome din oraş, care fac parte, de altfel, şi din categoria asistaţilor social. Pentru a-i mobiliza la urne, deşi folosind o metodă-paravan, primarul Ovidiu Portariuc (PSD) le-a propus consilierilor locali să voteze bugetul oraşului, strecurând, însă, şi un capitol-fantomă, "Diverse", în valoare de două milioane de lei. Deşi unii consilieri au cerut explicaţii, neînţelegând unde vor ajunge banii, bugetul a fost votat, cu o singură condiţie: să li se spună, ulterior, unde vor ajunge cele două milioane de lei. "Habar nu aveam ce votăm acolo. Era o sumă destul de mare şi nicio explicaţie. Erau bani în vânt", spune Cătălin Alexa, consilier local PDL. Aşa s-a descoperit că 28.000 de lei vor fi cheltuiţi pentru a li se asigura unor membri ai comunităţii rome, care locuiesc la periferia Botoşaniului, în ghetouri, mâncare caldă. Şi asta nu oricum, ci prin servicii de catering.

Portul Constanţa, la un pas de primăria lui Mazăre. Consilierii locali aprobă preluarea unor acţiuni suplimentare

Consilierii Locali din Constanţa se reunesc în şedinţă specială pentru a aproba preluarea unui pachet suplimentar de acţiuni ale Portului Constanţa. Şedinţa a fost convocată de primarul Radu Mazăre pentru joi, 3 aprilie, la ora 12.00. Pe ordinea de zi nu se află decât un singur punct. "Proiect de hotărâre privind acordul de transmitere cu titlu gratuit a unui pachet suplimentar de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională "Administraţia Porturilor Maritime" -S.A. Constanţa, reprezentând minim 13% din capitalul social către Consiliul local al municipiului Constanţa." Iniţiatorul acestui proiect este chiar Radu Mazăre. Votul consilierilor locali este unul de principiu pentru că există proceduri care cer asta. Nu înseamnă că acţiunile Portului vor trece imediat la Consiliul Local. Pentru asta mai este nevoie de o Hotărâre de guvern. În urmă cu mai puţin de o săptămână, ministrul Transporturilor, Dan Şova declara că vrea să treacă cel puţin 13 procente din acţiunile pe care le are în portofoliu către Primăria Constanţa.

CURENTUL

Cu Rusia în suflet, Zgonea "boicotează electronic" NATO

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu se dezminte de obiceiurile stângace de a se da în stambă. Venit mai degrabă din "generaţia UTC", Zgonea a învăţat că poporul poate fi, mai nou, "minţit cu calculatorul" şi încearcă să se deghizeze într-un personaj din "generaţia Facebook". După ce l-a dat de gol mentorul său politic Viorel Hrebenciuc, în vara anului trecut, că ideea organizării expoziţiei "Cu Rusia în suflet" i-a aparţinut în totalitate, Zgonea nu pare să fie tocmai fericit de relaţia României cu NATO. În timp ce la Parlament s-a organizat ieri conferinţa cu tema "Profilul României în NATO la 10 ani după integrare", Zgonea avea alte preocupări în timpul alocuţiunilor şi anume butona telefonul mobil. Mai pe româneşte "ciripea" pe Twitter mesajul "să nu ai încredere în nimeni" (Trust no one -n.r.). Imediat, după această postare, Zgonea a revenire cu o introspecţie şi mai adâncă în cugetările sale la conferinţa despre NATO.

Reprezentanţii PSD în ASF ţin cu dinţii de salariile uriaşe de mii de euro

Liderii PSD se înghesuie să înfiereze în declaraţii publice salariile mari de la ASF, în vreme ce reprezentanţii partidului în această instituţie înţesată de neveste, copii şi iubite ţin cu dinţii de veniturile de invidiat. Ultimul înscris pe lista apărătorilor salariilor mari din ASF este pesedistul Mircea Ursache, fost şef al PSD Bucureşti şi al PSD Maramureş, care încasează în prezent 12 000 euro pe lună. Salariile conducătorilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu provin din bani publici, întrucât bugetul celor trei entităţi care au fost incluse sub umbrela ASF nu face parte din bugetul consolidat al statului, a declarat miercuri Mircea Ursache, vicepreşedinte al instituţiei. "A fost o dezbatere publică legată de salariile din ASF. Nu cred că mai trebuie să vin eu să explic, dar într-un mediu economic, de specialişti, trebuie să spunem încă o dată că bugetul celor trei entităţi (care alcatuiesc Autoritatea de Supraveghere Financiară - n.r.) nu a fost, nu este şi nu va fi niciodată în bugetul consolidat al statului. Ca atare, nu sunt bani publici", a afirmat Ursache la o conferinţă pe teme financiare.

CURIERUL NATIONAL

MSI vrea ca şi firmele să plătească taxele cu mobilul

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) vrea să permită şi firmelor să achite, prin sistemul naţional.www.ghiseul.ro, taxele şi impozitele, şi să introducă şi modalitatea de plată direct de pe telefonul mobil, serviciu disponibil în prezent doar pentru persoane fizice. Propunerea a fost discutată în cadrul unei întâlniri desfăşurate vineri, 28 martie, la care au participat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu. "Scopul întâlnirii l-a constituit finalizarea informatizării complete a sistemului de depunere online a declaraţiilor fiscale şi extinderea Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), disponibil la www.ghiseul.ro, în vederea asigurării plăţilor online a taxelor şi impozitelor şi de către persoane juridice", se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI).

Legea de plafonare a plăţilor în numerar şi limitare a comisioanelor interbancare, aprobată

Proiectul de lege care prevede plafonarea plăţilor în numerar şi limitarea comisioanelor interbancare la tranzacţiile prin carduri a fost aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat surse oficiale. Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect prin care vor fi limitate comisioanele interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, după ce la finele lunii ianuarie măsurile au fost propuse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. "Instituţiile emitente nu pot aplica instituţiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se precizează în proiectul de lege.

Vânzarea terenurilor se împiedică în Cadastru

Legea terenurilor agricole, care intră în vigoare la 11 aprilie, nu poate fi aplicată pentru că majoritatea loturilor nu sunt cadastrate. PRO AGRO: Peste 60 la sută din suprafaţa agricolă a României nu este cadastrată, ceea ce înseamnă că, în prezent, terenurile agricole nu se pot vinde. Asociaţia "Fermierul": Foarte multe suprafeţe s-au vândut pe chitanţe de mână, înregistrate la primării, pentru care moştenitorii nu au făcut succesiunile.

Economia mondială stă pe o bombă cu ceas

Combaterea efectelor schimbărilor climatice ar putea costa Guvernele din întreaga lume mai mult de 100 miliarde de dolari pe an, potrivit unor cercetări realizate de experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite. Un raport al Comitetului Interguvernamental al ONU privind schimbările climatice spune că o creştere a temperaturii de două grade Celsius va şterge până la 2% din venitul global până în 2050. Însă se spune că preţul ar putea să crească şi mai mult dacă Guvernele lumii nu reuşesc să abordeze schimbările climatice ce deja apar la orizont. "Dacă vom ajunge să avem creşteri de temperaturi cu 4 grade, ceea ce majoritatea oamenilor de ştiinţă spun că se va întâmpla dacă continuăm să emitem gaze cu efect de seră aşa cum o facem în prezent, atunci costurile ar putea fi şi mai severe", a declarat, potrivit CNN, Chris Hope, un cercetător al schimbărilor climatice de la Universitatea din Cambridge.

Marii distribuitori funcţionează cu Cod Roşu în casierie

80% dintre firmele de distribuţie care au raportat o cifră de afaceri în creştere întâmpină în realitate mari probleme de lichiditate. Acelaşi procent se întâlneşte şi în cazul firmelor care au înregistrat profit în 2012, dar au un flux negativ de numerar comparativ cu valoarea datoriilor pe termen scurt. Ca atare, anul trecut, 22% dintre firme şi-au încetat activitatea, cu mult mai multe decât cele nou-înfiinţate. Distribuitorii produselor alimentare, agricole şi de alte produse comercializate cu ridicata nu au înregistrat o dezvoltare comercială calitativă din punct de vedere al veniturilor în perioada 2011 - 2012, prezentând în continuare volatilitate şi un grad redus de persistenţă monetară, consideră Coface, în cadrul analizei efectuate asupra acestei industrii,

De ce sunt băncile reticente în a credita firmele

Gradul mic de recuperare a datoriilor de către bănci de la companiile intrate în insolvenţă are impact asupra politicii ulterioare a instituţiilor de credit faţă de firme în ceea ce priveşte finanţarea acestora, apreciază Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România. "Din datele pe care le avem, aproape 90% din societăţile în insolvenţă au ajuns în faliment, iar sumele recuperate nu reprezintă mai mult de 2-2,5% din totalul masei credale. Acest lucru ne pune pe gânduri, pentru că băncile intră în jocul insolvenţei ca un creditor garantat, iar dacă în această poziţie nu poţi să recuperezi, pierderile se regăsesc mai devreme sau mai târziu în politica pe care o bancă o are faţă de societăţile comerciale", a declarat Oprescu la o conferinţă pe teme financiare. Blocajul produs în economie de firmele intrate în insolvenţă este estimat la 25 miliarde euro, cu o pondere de aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, de circa 140 miliarde euro.

Depozitarul Central caută soluţii pentru evitarea unor fraude gen Harinvest

Obiectivul instituţiei este ca până în luna octombrie să fie separată cu totul activitatea de tranzacţionare de sistemul de decontare. Depozitarul Central are în vedere introducerea unei platforme care să ofere participanţilor posibilitatea de a introduce instrucţiuni pe canale securizate. În acelaşi timp, piaţa ar trebui să analizeze problema contractării de către casele de brokeraj a unor asigurări de risc operaţional. Tranzacţiile sell-out mutate la Bursă, instrucţiunile venite prin fax doar în cazuri de calamitate şi participanţi la sistemul de decontare având contractate asigurări de risc operaţional. Acesta este tabloul sistemului post-tranzacţionare pe care Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central îl consideră cel mai potrivit pentru ca fraude de genul celei prin care clienţii casei de brokeraj vâlcene Harinvest au fost prăduiţi de active depăşind 10 milioane euro să fie cât mai greu de înfăptuit.

Rusia ameninţă misiunea diplomatică a SUA

JPMorgan Chase a blocat o tranzacţie între Ambasada Rusiei în Kazahstan şi compania Sogaz Insurance, unul dintre partenerii Bank Rossiya, invocând sancţiunile SUA împotriva băncii, decizie caracterizată de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova drept "ilegală şi absurdă". "Orice acţiuni ostile împotriva misiunii diplomatice ruse sunt o încălcare extrem de gravă a legii internaţionale şi presupun consecinţe serioase, care vor afecta în mod inevitabil activităţile ambasadei şi consulatelor SUA în Rusia", a afirmat Lukaşevici în comunicat. Tranzacţia blocată are o valoare mai mică de 5.000 de dolari, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei. Sursa citată a adăugat că JPMorgan ar putea procesa în cele din urmă tranzacţia, cu condiţia să primească avizul autorităţilor SUA.

EVENIMENTUL ZILEI

Transportatorii încasează milioane de lei prin decontarea în fals a tichetelor pentru pensionari

Curtea de Conturi a României a descoperit, în urma unui control derulat la o societate din Cluj Napoca, Fany SRL, grave nereguli privind decontarea biletelor de călătorie pentru pensionari. Fany a încasat, la o singură decontare, suma de 1,7 milioane de lei, adică aproape 400.000 de euro. Patronii firmei, soţii Olezia şi Ştefan Cadar, sunt arestaţi într-un scandal de corupţie care vizează trucarea licenţelor de transport. În raportul întocmit de Curtea de Conturi se arată că Fany SRL nu a putut "justifica sumele solicitate şi încasate de la bugetul de stat, în cuantum de 1, 71 milioane de lei, reprezentând contravaloarea biletelor speciale de călătorie gratuită/redusă utilizate. Concluziile sunt întemeiate pe faptul că Fany SRL nu deţine documente justificative care să ateste realitatea şi legalitatea acestor sume, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat", se arată în documentul de control al Curţii de Conturi.

Ciobanii din Sibiu dau şpagă pentru diplome

Viitorii agronomi şi medici veterinari din Timişoara îşi cumpără examenele cu bani. Printre ei se află şi doi oieri, care spun că nu au timp să meargă la facultate. Profesorii mituiţi au fost reţinuţi. Trei profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara (USAMVBT) au ajuns ieri în arest, fiind acuzaţi că luau şpăgi de la studenţi pentru a-i trece examenele. Unul dintre ei a mai fost în vizorul procurorilor anul trecut, în calitate de preşedinte al unei comisii de Bacalaureat, ocazie cu care s-a stabilit că a călătorit până în Serbia pentru a încasa şpaga de la doi părinţi, ocupându-se ca fiicele lor, de altfel analfabete, să ia note de 10, chiar şi la proba de Limba Română.

JURNALUL NATIONAL

Procurorul care a arestat-o pe graţiata lui Băsescu, pedepsit

Graţierile "uitate" de Traian Băsescu se transformă într-un scandal cu rădăcini în afacerile imobiliare ale mafiei retrocedărilor. De multe ori numele primarului Traian Băsescu a fost invocat în legătură cu dosare suspecte de retrocedare şi de "împroprietăriri" pe baza unor acte dubioase. Ele nu au fost însă niciodată cercetate de instituţiile statului. Iată însă că lui Traian Băsescu îi ies "scheleţii"din dulap şi "amintirile ne dor", vorba cântecului. Preşedintele a vrut să scape cu o minciună de subiectul graţierii lui Becali, spunând că nu a acordat în al doilea mandat nimănui o asemenea clemenţă. A ieşit însă la iveală că preşedintele a graţiat-o pe Nicoleta Constantin Mărăcine, o avocată care a "lucrat" cu spor pentru mafia imobiliară. Băsescu a graţiat-o chiar de două ori! Primăria Capitalei condusă de Băsescu nu s-a constituit parte civilă în procesul împotriva escrocilor din dosarul în care "graţiata", o judecătoare şi o notăriţă au pus mâna pe o vilă din Strada Pictor Rosenthal din Bucureşti.

Ferma Preşedintelui: Firma care a vândut terenul, înfiinţată pentru Băsescu

Berfige SRL, firma care a vândut terenul de la Nana familiei Băsescu, a fost înfiinţată special pentru această tranzacţie şi desfiinţată imediat după terminarea ei, susţin mai mulţi membri ai comisiei Nana. Timp de patru ani, firma a adunat toate terenurile din zonă, astfel încât să poată vinde o suprafaţă compactă de 290 de hectare, situată în cea mai bună zonă agricolă a României. Opt persoane care îşi au domiciliul în Sectorul 5 al Capitalei, acolo unde avea sediul firma italienilor de la Berfige SRL, au fost împroprietărite cu terenurile care ulterior au ajuns la fiica preşedintelui. Niciuna dintre aceste informaţii nu a putut fi verificată direct de la sursă, deoarece Mara Bertola şi Fioravante Bertola nu s-au prezentat la audieri.

Antonescu: Decizia BEC în cazul lui Mircea Diaconu nu mă bucură, nu mă întristează, nu este o surpriză

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat miercuri că decizia Biroului Electoral Central (BEC) în cazul lui Mircea Diaconu era perfect previzibilă, susţinând că sentinţele instanţelor vor confirma poziţia Biroului Electoral Central. "Cred că sentinţele care se vor da la Tribunalul Municipiului Bucureşti sau la Curtea de Apel vor confirma poziţia de azi a BEC, care nu mă bucură, nu mă întristează, nu este o surpriză, era perfect previzibilă, de acea nu este Mircea Diaconu în liste, pentru că sentinţa aceea este clară", a declarat Antonescu la România Tv. El a mai spus că în situaţia în care Diaconu ar putea candida la europarlamentare ar lua voturile pe care le va putea lua ca independent, pentru că este un om cunoscut, simpatizat şi îndrăgit.

FMI: Salariul minim nu poate creşte prea brusc

O majorare abruptă a salariului minim ar putea pune în pericol locurile de muncă pentru cei care au un contract de muncă pe termen scurt, dar şi pentru lucrătorii tineri. Salariul minim pe economie va creşte semnificativ în 2014, în România, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional. Totuşi, rămâne al doilea cel mai mic din regiune. Acesta se va majora din iulie 2014 la 900 de lei de la 800 de lei în 2013 şi 850 în ianuarie 2014. Până în prezent, majorările salariului minim au avut un impact limitat asupra competitivităţii şi a celorlalte salarii din sectorul public sau privat. În pofida unei majorări cu 10% a salariului minim în 2013, salariile medii din sectorul privat au crescut cu numai 3,3%. Salariul minim din România (200 de euro ) este al doilea cel mai scăzut din regiune, după cel din Bulgaria (158 de euro), cu aproximativ 50% mai mic decât în alte state emergente ale Uniunii Europene, cum ar fi Croaţia, Polonia şi Slovacia.

NATIONAL

Ponta, intalnire secreta cu Putin!

Traian Basescu nu a ezitat sa-i transmita lui Victor Ponta un mesaj voalat de amenintare, somandu-l public sa se hotarasca in ce barca joaca atunci cand se tot duce sa se vada cu premierul Moldovei. Si chiar daca avertismentul a parut unul fara logica, surse din SIE sustin ca el este unul cat se poate de serios. Si se refera de fapt la informatiile parvenite Palatului Cotroceni cu privire la initierea unor negocieri secrete purtate prin intermediul lui Iurie Leanca in vederea stabilirii unei intrevederi intre Victor Ponta si Vladimir Putin. Incurajat de succesul, cel putin mediatic, al relansarii relatiilor cu Beijing-ul, se pare ca seful Guvernului isi face calcule extrem de pragmatice cu privire la beneficiile economice pe care le-ar avea atragerea unor mari investitori rusi.

Monica Macovei si Norica Nicolai, in razboi pentru Republica Moldova

In plina campanie electorala, pedelista Monica Macovei sare la gatul liberalei Norica Nicolai, despre care sustine ca are o atitudine pro-sovietica fata de Republica Moldova. Declaratia Noricai Nicolai este iresponsabila si dovedeste lipsa de minima inteligenta in politica externa, sustine democrat-liberala. Reactia ei vine dupa ce Nicolai a afirmat ca Republica Moldova trebuie salvata fara Transnistria. "Abordarea europarlamentarului PNL este cinica fata de romanii de peste Nistru si ignora eforturile autoritatilor de la Chisinau, Bucuresti si Bruxelles de pastrare a integritatii teritoriale a Republicii Moldova", acuza Monica Macovei, exprimandu-si, totodata, dezamagirea fata de dezinteresul manifestat de liberali.

PUTEREA

Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi, pescuit de DNA

Baronul PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu, a fost ridicat de anchetatori, ieri, de la locuinţa părinţilor săi din comuna Topleţ, judeţul Caraş-Severin, la finalul unor percheziţii care au durat mai multe ore. Duicu a fost scos de anchetatori din casă în jurul orei 14.00 şi a fost urcat într-o dubă a Poliţiei, împreună cu doi saci cu documente. Atât preşedintele Consiliului Judeţean, cât şi şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, sunt suspectaţi de abuz în serviciu şi trafic de influenţă, după ce ar fi determinat funcţionari publici să numească şi să menţină apropiaţi ai lor în funcţii de conducere din instituţii publice, precum şi să concesioneze terenuri din oraşul Orşova, la preţuri "convenabile". Procurorii anticorupţie au anunţat că, prin ordonanţă, s-a dispus începerea urmăririi penale în această cauză. Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi, Adrian Duicu, a fost ridicat de anchetatori, ieri după-amiază, de la locuinţa părinţilor săi din comuna Topleţ, judeţul Caraş-Severin, la finalul unor percheziţii care au durat mai multe ore.

Independentul Mircea Diaconu a ratat cursa de Bruxelles

Mircea Diaconu a renunţat la PNL pentru că nu l-a lăsat să candideze la europarlamentare, dar nici Biroul Electoral Central (BEC) nu i-a validat înscrierea în cursă. Chinul de a aduna un morman de semnături de susţinere pentru a intra în cursa euroalegerilor ca independent a fost în zadar. Însă, din întrecere au fost eliminaţi şi candidaţii PRM, atât listele depuse de Corneliu Vadim Tudor, cât şi cele depuse de Gheorghe Funar, dar şi cei ai Partidului Verde, Partidului Ecologist Român, Noii Republici şi ai Partidul Alianţa Socialistă. În cazul PNŢCD a fost adoptată o decizie de admitere parţială a listei de candidaţi. Mai exact, a fost invalidată candidatura Mariei Stavrositu, care nu a depus în dosarul de candidatură declaraţia de colaborare sau nu cu fosta Securitate.

Ministerul Mediului îi apreciază pe şoferi mai mult decât pe jurişti

România nu are nici o jenă în a fi un exemplu negativ când este vorba de respectul pe care trebuie să-l arătăm celor care au măcar meritul de a se fi străduit să absolve o facultate. Multă vreme, părinţii îşi motivau copiii să înveţe spunându-le că doar aşa vor mânca o pâine bună. În acele vremuri, existau nişte normative, care, de bine de rău, erau respectate. Grilele de salarizare demonstrau cât de cât competenţele profesionale ale unui individ. Tentativa guvernului Tăriceanu de a stabili un salariu minim de încadrare în funcţie de studii a fost rapid uitată. Mai întâi din cauza crizei economice, apoi din cauza intereselor personale sau de grup. Din acest punct de vedere, statul se arată labil şi demonstrează că "pila" bate orice competenţă sau efort. Grilele de salarizare din multe instituţii arată că statul ne sfidează şi nu-şi respectă propriile principii. Potrivit grilei afişate pe site-ul Ministerul Mediului, valabilă pentru luna aprilie 2013, un consilier juridic debutant este încadrat cu un salariu net de 797 de lei, iar cel maxim este de 1.204 lei. Un şofer poate fi încadrat cu un salariu minim net de 1.221 lei.

ROMANIA LIBERA

Parlamentul European a solicitat sancţiuni împotriva a 32 de oficiali ruşi

Deputaţii europeni au votat miercuri o rezoluţie, cu scopul de a cere sancţiuni împotriva a 32 de oficiali de rang înalt ruşi implicaţi în decesul avocatului rus Serghei Magniţki, relatează AFP. Rezoluţia are doar o valoare politică şi nu obligă autorităţile europene să urmeze recomandările deputaţilor europeni. Potrivit unor anchete independente, Serghei Magniţki, care a dezvăluit un caz de corupţie implicând autorităţile ruse, a decedat în 2009, în timp ce se afla în arest preventiv, după ce "a suferit de condiţii inumane şi a făcut obiectul unor neglijenţe deliberate şi unor torturi". Rezoluţia propune Consiliului, care reprezintă statele UE, o listă de 32 de funcţionari ruşi implicaţi şi care ar trebui vizaţi de sancţiuni privind interdicţii de vize şi îngheţarea averilor deţinute în statele membre UE.

Băsescu: Îmi place Ioana Petrescu, sunt convins că o să le pună pielea pe băţ prin minister

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la B1TV că îi place de ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, precizând că este convins de faptul că aceasta "o să le pună pielea pe băţ" prin minister, dar că are nevoie de câteva luni, pentru că e prima funcţie de asemenea dimensiuni a acesteia. "Mie îmi place doamna, sunt convins că face mult mai mult decât păreţi dumneavoastră, ziariştii, să acceptaţi, pentru că deocamdată nu vreţi să acceptaţi că un om foarte tânăr poate fi foarte competent. Sunt convins că o să le pună pielea pe băţ prin Ministerul de Finanţe", a declarat Traian Băsescu, întrebat ce părere are despre ministrul Ioana Petrescu. Şeful statului a ţinut să precizeze că aceasta are nevoie de câteva luni, întrucât este prima funcţie de asemenea dimensiuni.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii ar înghiţi o lege a falimentului personal cu condiţia să nu fie populistă şi să nu ducă la abuzuri

Legislaţia privind insolvenţa persoanelor fizice este o necesitate şi va exista şi în România, probabil, în viitorul apropiat, însă aceasta nu trebuie să dea naştere la abuzuri şi la creşterea indisciplinei financiare ca în cazul insolvenţei companiilor, fenomene care au influenţat nefavorabil strategiile de creditare ale băncilor, consideră Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank. În scrisorile de intenţie transmise în ultimii ani către FMI, autorităţile s-au angajat să nu promoveze legea falimentului personal. Ban­cherii s-au opus la tentativele anterioare de reglementare a falimentului personal, exprimându-şi îngrijorări legate de o posibilă creştere a indisciplinei în rândul debitorilor, respectiv de creşterea tentativelor de fraudă. În condiţiile în care nu există o legislaţie privind insolvenţa persoanelor fizice, românii nu beneficiază de nicio formă de protecţie în faţa creditorilor odată ce ajung în situaţia de a nu-şi mai putea onora obligaţiile financiare. Clienţii nu au opţiunea de restructurare a datoriilor printr-o procedură de faliment supravegheată judiciar, cu protecţie faţă de bănci.

Analiştii băncilor nu văd prea mult loc de creştere pentru acţiunile FP anul acesta

Analiştii BCR, BRD şi Raif­feisen, trei dintre cele mai mari bănci lo­ca­le care au şi operaţiuni pe bursă, nu văd acţiunile Fondului Proprietatea depăşind pragul de 0,9 lei/acţiune anul acesta, conform celor mai recente rapoarte de analiză publicate. BCR, BRD şi Raiffeisen au emis la finalul lunii martie rapoarte de analiză pe acţiunile Fondului Proprietatea (sim­bol bursier FP), media ţintelor de preţ ale celor trei bănci fiind de 0,885 lei/acţiune, cu 7,3% peste preţul de ieri de pe bursă, de 0,824 lei/acţiune.

Începutul unei ere a energiei ieftine şi al unor vremuri grele pentru Rusia, noul vis american este demontat de costurile tot mai mari de extracţie a petrolului

Producţia de petrol, în creştere inclusiv în America de Nord şi Irak, ţară pe cale să intre în rândul campionilor din acest domeniu, dezvoltarea infra­struc­turii petroliere în Statele Unite şi cererea în revenire lentă ar trebui în teorie să reducă preţurile petrolului, după estimările unor analişti, de la aproximativ 100 de dolari pe baril în prezent la 75 de dolari pe baril. Scăderea ar da impuls creşterii economice globale şi ar lovi crunt Rusia, o economie dependentă de exporturile de petrol şi de gaze naturale. Însă alţi analişti avertizează că aceste estimări sunt exagerate şi lipsite de temei real, în condiţiile în care America de Nord produce mai mult petrol prin exploatări care necesită tehnologie specială, scumpă. Producţia de aici ar deveni nerentabilă dacă preţul petrolului scade.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb