REVISTA PRESEI 03.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 aprilie 2015

ADEVARUL

MAE de la Moscova: România trebuie să fie conştientă de "consecinţele" suplimentării capacităţilor NATO

România trebuie să fie conştientă de "responsabilitatea" şi de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, avertizează Ministerul rus de Externe, catalogând drept "periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice. Premierul Victor Ponta a răspuns: "Da, suntem foarte conştienţi că deciziile noastre sunt cele mai bune pentru România". "Consolidarea forţelor NATO în Europa de Est este un pas fără precedent, care încalcă toate acordurile existente", a declarat Aleksander Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Externe. "În lipsa clarificărilor privind «efectivele substanţiale de luptă» şi dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenţei unităţilor NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forţe atât de puternice, trebuie să fiţi conştienţi de responsabilitatea şi consecinţele unui astfel de pas", a atras atenţia Lukaşevici, catalogând drept "periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice.

Legalizarea bacşişului: o nouă taxă?

În lupta cu evaziunea, ANAF pregăteşte acum includerea bacşişului pe bonul fiscal şi impozitarea acestuia. Proprietarii de restaurante se tem că măsura va transforma acest comision într-o taxă obligatorie pentru clienţi şi că va fi greu de implementat. Măsura a fost anunţată de Gelu Ştefan Diaconu, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), şi vine în contextul în care bacşişul a fost indicat drept una dintre cauzele pentru care inspectorii Direcţiei Antifraudă au închis mai multe magazine în ultimele săptămâni. Mai exact, pentru sume ce nu se regăseau în gestiune şi proveneau din bacşiş. "Nu inventăm noi roata. Suma va fi inclusă pe bonul fiscal, fiscalizată separat pe casa de marcat, iar această sumă va fi impozitată doar cu impozitul pe venit, nu va constitui şi o bază de calcul a contribuţiilor (de pensii şi sănătate - n.r.). Şi sperăm să scoatem la vedere toate aceste sume", a spus Diaconu. El a mai afirmat că "va fi introdus caietul de bani personali" fără să dea detalii.

Americanii aduc "vânătoarele de tancuri" in Romania

Guvernul si Parlamentul de la Bucureşti au hotărât că americanii pot plasa la noi oricât de multe trupe vor. Deja Statele Unite au trimis pentru prima data in Romania avioane de lupta anti-tanc faimoasele A-10 Fulgerul, un avion american formidabil, un vânător de tancuri. Cele 11 avioane trimise de americani la Câmpia Turzii. vor sta in Romania trei luni, cu tot cu cei 350 de oameni: piloti si personal tehnic. Ultima oara le-au folosit in 1999, in războiul din fosta Iugoslavie. Venite de la baza germana Spangdahlem, avioanele cu nume de cod "Facocerul" revin in aceasta zona a Europei, dupa ce acum 16 ani făceau prăpăd printre blindatele vecinilor sârbi. Pe de alta parte, generalii ruşi avertizează: ''suntem gata sa folosim orice, de la bombe nucleare pana la mijloace non-militare, daca NATO va continua sa aducă militari si armament greu in Estul Europei'.'

Păcatele magnatului Ioan Niculae, trimis la puşcărie în dosarul "Mită la PSD"

Magnatul Ioan Niculae a primit doi ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul "Mită la PSD". Acesta nu este singurul dosar penal în care a fost implicat Niculae. Numele omului de afaceri a apărut şi într-un alt dosar, instrumentat de DIICOT, şi cunoscut sub numele "Gaze ieftine pentru Niculae". În spatele averii lui Ioan Niculae, care a fost estimată 1,6 miliarde de euro, dincolo de compania Interagro, adevarata mină de aur o reprezintă cele patru combinate pe care le patronează: Amurco-Bacău, DonauChem-Turnu Măgurele, GaProChemical-Neamţ si Amonil-Slobozia. Magnatul şi-a folosit ani de zile muncitori neplătiţi, ieşiţi în stradă, drept şantaj pentru a cere scăderea preţului gazelor. Ameninţările cu închiderea combinatelor şi trimiterea în şomaj a mii de oameni au fost de fiecare folosite de Niculae drept argument pentru solicitările referitoare la scăderea preţului gazelor.

Decăderea lui Gheorghe Bunea Stancu, unul dintre cei mai mari "rechini" ai PSD

Condamnant la 3 ani de închisoare cu executare, Gheorghe Bunea Stancu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, lasă în urmă un deceniu în care a condus cu mână de fier judeţul Brăila, timp în care afacerile firmelor sale au crescut exponenţial. Stancu este de loc din Tichileşti - Brăila. Se ştie despre el că, înainte de 1989 a lucrat în comerţ. Adversarii săi politici spun în derâdere că a vândut sticle şi borcane, fiind gestionar la un centru de colectare sticlă veche dintr-o piaţă a municipiului Brăila. Cert este că experienţa de vânzător l-a ajutat după revoluţie. În anii '90 şi-a completat studiile devenind economist licenţiat. În afaceri s-a lansat devenind proprietar al mai multor spaţii comerciale de la parterele unor blocuri din Brăila. De asemenea, a înfiinţat o firmă prin intermediul căreia a comercializat cereale, "Bursagrirom" SA. Aşa se face că, în 2004, când s-a lansat în politică avea deja o avere considerabilă. Avere care a crescut exponenţial în ultimii ani.

Radu Mazăre, arestat preventiv. Edilul din Constanţa îşi va petrece Paştele după gratii

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost arestat. Acesta îşi va petrece Paştele în spatele gratiilor după ce Instanţa Supremă a decis joi să emită pe numele acestuia un mandat de arestare de 30 de zile. În acest dosar, Mazăre este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro. Edilul se află deja în custodia poliţiştilor constănţeni şi urmează să fie adus la Bucureşti pentru a fi încarcerat. Radu Mazăre se află în custodia poliţiştilor constăţeni. Aici i se vor face toate formalităţile după care va fi adus în Arestul Poliţiei Capitalei.

BANCHERUL

Grecul Ioannis Kougionas se intoarce dupa sase ani in Romania pentru a conduce Banca Romaneasca

Grecul Ioannis Kougionas, 55 de ani, revine dupa 6 ani in Romania, unde a lucrat timp de 10 ani pentru fosta Banca Bucuresti, Alpha Bank si Bancpost, fiind numit in decembrie 2014 presedinte executiv (CEO) la Banca Romaneasca, subsidiara locala a National Bank of Greece (NBG), in locul lui Marinis Stratopoulos. Kougionas a condus in ultimii 6 ani de criza subsidiara grupului NBG din Albania, dupa ce a plecat din Romania in aprilie 2009, cand detinea functia de vicepresedinte la Bancpost, responsabil al diviziei corporate si era in acelasi timp presedintele Consiliului de Administatie al EFG Leasing. Actualul sef al Bancii Romanesti a stat la Bancpost timp de patru ani, in perioada 2005-2009, insa el a lucrat timp de 6 ani si pentru o alta mare banca greceasca din Romania, Alpha Bank. Kougionas a venit in Romania in 1999, in pozitia de sef al riscului la Banca Bucuresti, preluata ulterior de Alpha Bank. Timp de trei ani, in perioada 2002-2005, a fost responsabil la Alpha Bank de divizia clientilor companii. Inainte de a veni in Romania, el a lucrat cinci ani la banca-mama NBG din Atena, in functia de sef al departamentului de analiza a creditelor.

CURENTUL

Licitaţie la Hidroelectrica: preţ ofertat de 1,5 milioane transformat la atribuire în 1,7 milioane

HIDROELECTRICA, în fruntea căreia se află infractorul av. dr. Remus Borza condamnat definitiv la închisoare (cu suspendare) de ÎCCJ, a declarat câştigător la licitaţia de achiziţie a unui Sistem Informatic Integrat, un consorţiu de firme ce s-a prezentat cu soluţia SAP. Ceea ce este cel mai surprinzător la această licitaţie este că deşi oferta câştigătorului anunţată la deschiderea celor 11 plicuri cu oferte a fost de 1.528.172,58 EURO, atribuirea s-a făcut pentru un preţ mai mare, respectiv de 1.703.942,57 EURO. Şi asta în condiţiile în care infractorul av. dr. Remus Borza a spus într-un drept la replică faptul că şi-a propus ca respectivul caiet de sarcini să devină "dacă nu un standard în industria IT din România, cu siguranţă un reper pentru licitaţiile IT din sfera sectorului public", "un portdrapel pentru schimbarea mentalităţilor din zona publică a comunităţii IT din Romania, de altfel puternic zdruncinat recent de scandaluri, şi pentru introducerea de "bune practici IT" din mediul privat". Doamne fereşte!

CURIERUL NATIONAL

Avocaţii nu vor să fie informatorii ANAF

Proiectul Codului de Procedură Fiscală obligă avocaţii să raporteze zilnic ANAF asupra operaţiunilor în lei sau valută a căror limită minimă este de 5.000 euro. Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) solicită Senatului şi Camerei Deputaţilor eliminarea acestor prevederi care încalcă grav secretul profesional. În sprijinul solicitării lor, avocaţii spun că, în caz contrar, s-ar transforma în agenţi administrativi şi le-ar fi grav ştirbită independenţa profesională.

Unde şi cum folosim cardul de sănătate

Începând cu data de 1 mai, cardul de sănătate va deveni singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale. Preşedintele CNAS: Cardul de sănătate este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conştient de faptul că fiecare utilizare a cardului reprezintă autorizarea efectuării unei plăţi din fondul de sănătate pentru un serviciu efectuat în numele lui. Conform CNAS, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale. Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale, cu excepţia serviciilor de sănătate conexe actului medical pentru care nu este necesară prezentarea cardului.

Oportunităţile din România, prezentate investitorilor din SUA

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Fondul Proprietatea (FP), Swiss Capital şi Auerbach Grayson au prezentat investitorilor din SUA oportunităţile de investiţii în România, în cadrul celui de-al doilea eveniment Romania Investors Days la New York. Conferinţa a fost concepută să ofere investitorilor o înţelegere mai aprofundată a oportunităţilor de investiţii în România, piaţa de capi­tal din România şi companiile reprezentative ale acesteia - OMV Petrom (SNP), Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), Electrica (EL), BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV), Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Nuclearelectrica (SNN), Conpet (COTE), Impact Developer&Contractor (IMP) - dar şi companii programate să vină pe bursă, precum Hidroelectrica, Salrom şi Aeroporturi Bucureşti.

ASF obligă brokerii să-şi majoreze capitalul social la 150.000 lei

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat miercuri Norma privind autorizarea şi funcţionarea brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare, care "urmăreşte îmbunătăţirea cadrului legislativ aplicabil şi o mai bună adecvare a activităţii de intermediere la cerin­ţele existente la nivel european", hotărând majorarea capitalului social pentru brokerii de asigurare la 150.000 lei până la 31.12.2015. "Norma urmează să fie publicată în zilele următoare", a informat ASF. Anterior, în luna noiembrie a anului trecut, în Nota de fundamentare a proiectului privind funcţionarea brokerilor, ASF cerea majorarea capitalului brokerilor la 250.000 lei, justificând că această măsură se impune pentru că acest nivel este practicat şi de IFN-uri.

Câte clădiri cu bulină roşie vor fi consolidate în acest an?

Guvernul a aprobat, ieri, Programul de acţiuni pentru 2015 privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţe multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public (clădirile cu bulină roşie). În cadrul acestui program guvernamental, în acest an, au fost incluse 67 de clădiri, construite înainte de 1977, dintre care 48 sunt situate în Bucureşti, celelalte fiind în Câmpina, Tulcea, Co­vas­na, Constanţa, Bacău, Ploieşti, Suceava, Târgu Mureş. La 25 dintre aceste clădiri (1.069 de apartamente) vor fi executate lucrări de intervenţie, iar pentru 42 de clădiri (2.108 de apartamente) va fi elaborată documentaţia tehnico-economică. Pentru finanţarea acestui program a fost alocată suma de 5 milioane de lei

DNA: Şefa CNA a amendat fără motiv şapte televiziuni

Procurorii anticorupţie au extins ieri urmărirea penală faţă de Laura Georgescu, şefa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), acuzând-o de 17 acte materiale de abuz în serviciu, în formă conti­nuată, şi tot atâtea de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, după ce în perioada 2013 - 2014 ar fi sancţionat fără temei şapte posturi de televiziune, instigându-şi o parte dintre subordonaţi la întocmirea unor sesizări cu date nereale, ce urmau să fie analizate în plenul CNA. "În perioada respectivă, preşedinta CNA Laura Georgescu a impus mai multor funcţionari din cadrul instituţiei pe care o conduce să întocmească sesizări ce conţin date nereale, iar ulterior a susţinut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancţionarea, cu amendă, a celor şapte posturi TV, unele dintre acestea fiind sancţionate de mai multe ori", a informat ieri Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Americanii sunt cei mai mari consumatori de apă de pe planetă

Decizia Californiei de a restricţiona brusc utilizarea apei şi a resurselor de apă este cel mai recent avertisment că resursele de apă ale pământului se află la limită, pe fondul unei populaţii globale în creştere şi al schimbărilor climatice ce duc la încălzirea planetei. Noile norme ale Californiei ar putea fi doar începutul în Statele Unite - care utilizează cantităţi vaste de apă per persoană în comparaţie cu ţările mai puţin dezvoltate. Arizona ar putea rămâne fără apă în aproximativ 6 ani. În ceea ce priveşte apa utilizată direct de o persoană pe zi, de la robinete, duşuri, toalete şi alte surse - americanii se află din nou printre cei mai mari consumatori din lume. Aceste date au fost extrase din rapoartele guvernamentale, pentru că nu există un raport la nivel global. Astfel SUA se află pe locul 1 cu 378.5 litri pe zi/persoană, urmată de Canada cu 251 de litri, Spania - 157 de litri, Singapore - 150.4 litri, Marea Britanie - 150 litri, Hong-Kong - 130 litri.

EVENIMENTUL ZILEI

Bani pentru partid. Mircea Geoană şi sponsorizările penale l-au trimis în puşcărie pe Ioan Niculae

Un sistem de finanţare care nu funcţionează decât pe hârtie i-a adus atât pe politicieni cât şi pe oamenii de afaceri dispuşi să plătească campanii electorale, în faţa legii. Ultimul caz de acest gen s-a consumat ieri la Curtea de Apel Bucureşti unde finanţatorul şi negociatorul unei "sponsorizări" ilegale au fost condamnaţi cu executare. Cei doi sunt Ioan Niculae, cunoscut drept "regele Agriculturii" şi Gheorghe Bunea Stancu, fostul preşedinte al CJ Brăila. În timp ce Niculae încerca să explice magistraţilor că nu a dat niciodată bani pentru posturi în Guvern, cel care se visa preşedinte în 2009, Mircea Geoană îşi lansa programul noului partid la Parlament. Oficial, Ioan Niculae nu apare ca sponsor al PSD, în 2009. Cu toate acestea, procurorii DNA au demonstrat că cel puţin 150.000 de euro au ajuns în conturile partidului prin intermediul unui contract fals către INSOMAR, fosta firmă de sondaje publice controlată dar neasumată de Sorin Ovidiu Vîntu.

Ministerul Justiţiei l-a salvat pe Şova de arest

Senatorii au respins solicitarea Parchetului privind reţinerea lui Dan Şova în baza unui articol din Statutul parlamentarilor, indicat de oamenii lui Robert Cazanciuc. Senatorul Dan Şova a scăpat de arestul preventiv pe baza art. 24 din Legea 96/2006, potrivit căruia acest tip de cerere este aprobată cu votul majorităţii membrilor Camerei, adică cu 86 de voturi, condiţie nîndeplinită la acel moment. Au fost 79 voturi "pentru", 67 împotrivă şi cinci nule. Potrivit unor documente obţinute de "Evenimentul zilei", cei care l-au scăpat pe Şova de arest au fost cei de la Ministerul Justiţiei (MJ), ei fiind cei care au introdus, în solicitarea care a ajuns la Parlament, art. 24 din Legea 96/2006 privind Statutul senatorilor şi al deputaţilor. Parchetul a cerut arestarea în baza a două articole: "72 alin. 2 din Constituţia României şi 172 din Regulamentul Senatului". În niciunul dintre cele două articole nu este menţionat dacă cererea se adoptă cu majoritatea celor prezenţi sau a numărului total al senatorilor.

Vârful topului milionarilor României arată tot mai penal

Mulţi dintre bogaţii României au fost trecuţi pe listele DNA. Din top 30 de milionari ai ţării noastre din revista TOP 300 CAPITAL, 9 dintre ei au trecut pragul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Unii sunt anchetaţi pentru pentru evaziune fiscală, corupţie şi abuz în serviciu. Alţii au ajuns la puşcărie. 1. Ioan Niculae ocupă locul doi în Top 300 Capital cu o avere de 1.000 -1.100. Joi, 2 aprilie, afaceristul a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul în care este acuzat de finanţarea candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană. 2. Ovidiu Tender, ocupă locul şase în Top 300 Capital cu o avere de 520-550 milioane de euro. Tribunalul Bucuresti a decis, pe 16 decembrie 2014, condamnarea omului de afaceri la 11 ani şi patru luni de închisoare în dosarul RAFO-Carom. Decizia este definitivă. 3. Gruia Stoica ocupă locul şapte în Top 300 Capital, cu o avere de 410-430 milioane de euro. Milionarul a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Ministru, certat de Ponta, în direct

Premierul Victor Ponta i-a reproşat ministrului Agriculturii Daniel Constantin că a întârziat plata subvenţiilor pe cap de animal, deşi avea fondurile necesare. Mai multe sute de fermieri au protestat, ieri, în faţa Palatului Victoria, chiar în timpul şedinei de guvern. "Ştiam că aveţi toţi banii, de ce sunt nemulţumiţi fermieri?", l-a întrebat Ponta, în şedinţa de guvern, pe ministrul Agriculturii. Daniel Constantin i-a răspuns că a existat, într-adevăr, o anumită întârziere la plata subvenţiilor pentru cap de animal, "din cauze externe", dar a explicat că, de ieri, fermierilor le-au fost achitate în conturi toate fondurile, fiind plătite circa 275 de milioane de lei. "Dacă au banii, de ce protestează? Păi, mergeţi şi spuneţi-le că au banii în cont, să-i ia din cont. Şi de ce nu protestează la dumneavoastră, de ce potestează la Guvern? E spaţiu mai mare? Data viitoare să încercăm să nu mai existe întârzieri! Până la urmă, oamenii au dreptate, e o diferenţă dacă îi dai la timp sau dacă îi dai cu peste o săptămână sau două mai târziu", a arătat premierul.

Dudu Ionescu, liderul de facto al CNI

Consilierul de stat Constantin Dudu Ionescu a devenit conducătorul de facto al Comunităţii Naţionale de Informaţii, fiind numit în funcţia de Director al Oficiului Informaţii Integrate. Despre acesta s-a spus că a fost propus preşedintelui Iohannis de către actualul şef al SRI, Eduard Hellvig, care a fost consilierul fostului ministru de Interne în 1999. Constantin Dudu Ionescu este naşul de cununie al şefului SRI. Oficiul pentru Informatii Integrate, înfiinţat de Traian Băsescu, este o entitate cu atribuţii în planificarea şi evaluarea unitară a informaţiilor necesare susţinerii strategiilor şi politicilor naţionale de securitate. Constantin Dudu Ionescu, şeful Oficiului se va ocupa exclusiv de problemele legate de informaţii, acesta fiind considerat nucleul executiv permanent al Comunităţii Naţionale de Informaţii. El va fi ajutat de doi adjuncţi, desemnaţi de directorii SRI şi SIE, cu avizul CSAT.

JURNALUL NATIONAL

Scandalul Astra: multe întrebări, niciun răspuns

Modul în care miliardarul lui Băsescu, Dan Grigore Adamescu, a împrumutat, prin intermediul companiei Astra Asigurare - Reasigurare, ziarul "România liberă" cu 23,5 milioane de euro, folosind ilegal fondurile provenite din încheierea de către clienţi a poliţelor de asigurare, nu este nici la această oră investigat de autorităţile judiciare. Dezvăluirea acestor deturnări a sumelor plătite de asiguraţi a fost făcută public, în cadrul unei conferinţe de presă, de către fostul preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşau, în luna februarie a anului trecut. Rezultatul acestei afirmaţii a fost uluitor. Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a ieşit public să-şi apere miliardarul, ameninţând conducerea ASF, iar Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv, pierzându-şi totodată funcţia.

Cernavodă aşteaptă chinezii. Guvernul vrea să facă un nou studiu de fezabilitate pentru reactoare

Peste 30 milioane de euro daţi pe hârtii. Studiile de consultanţă finaciară, de inginerie sau de securitate nucleară pentru reactoarele 3 şi 4 au costat peste 30 milioane de euro. Banii aruncaţi pe muntele de hârtie nu au convins investitorii să intre în proiect. Ministerul Economiei spune că este nevoie de un alt studiu de fezabilitate deoarece cel vechi "a expirat". Nouă proiecte de consultanţă au fost realizate între 2009 şi 2013 pentru a demonstra necesitatea construcţiei unităţilor nucleare şi pentru a susţine cu documente negocierile cu investitorii. Banii au fost aruncaţi pe fereastră pentru că marile companii europene care atunci erau interesate de proiect s-au retras, iar acum, după reluarea negocierilor cu chinezii, este nevoie de alte studii.

Putin anunţă întâlnirea cu Tsipras, premierul Greciei, la Moscova

In 8 aprilie, primul ministru al Greciei se va afla la Moscova intr-o vizita de lucru, avand o intalnire cu Presedintele Rusiei. Vizita este anuntata pe site-ul administratiei de la Kremlin, si nu pe cel al guvernului rus. Administratia prezidentiala rusa precizeaza ca in discutia cu Putin, Tsipras va aborda o ''gama larga de probleme ale cooperarii bilaterale, inclusiv de comert, cooperare economica si investitii precum si pe probleme internationale de actualitate''. In plus vor fi semnate o serie de documente bilaterale. Premierul Greciei se afla in negocieri intense cu finantatorii internationali pentru restructurarea datoriei tarii si cauta sprijin in afara Uniunii Europene pentru a obtine linii de credit necesare pentru supravietuirea financiara a Greciei. La randul luii, Putin doreste sa demonstreze ca Rusia nu este izolata si reuseste sa dezvolte relatii cu tari ale UE si membre ale NATO in conditiile existentei sanctiunilor politice si economice aplicate in urma ocuparii Crimeei.

NATIONAL

DNA se apuca de sport!

Un nou lot sportiv naţional tocmai este pe cale a se constitui. Iar el va fi format in exclusivitate din VIP-uri, toţi unul si unul, de la patroni si conducători de cluburi pana la înalţi reprezentanţi ai administraţiei locale, care s-au băgat in tot felul de combinaţii ce au atras suspiciunea procurorilor anticorupţie. Cei care se pregătesc acum sa producă un adevărat cutremur in sportul romanesc. Intrarea in insolventa a devenit o adevărata molima care a lovit necruţător competiţia interna de fotbal. Si chiar daca unii dintre patroni au explicat care sunt raţiunile oficiale pentru care s-au văzut nevoiţi sa recurgă la aceasta măsură extrema, restul competitorilor nu au fost la fel de încântaţi de respectiva stratagema. Astfel ca, mai mulţi oameni de fotbal s-ar fi plâns procurorilor anticorupţie ca la mijloc ar fi o ilegalitate prin care se fac pierdute sume uriaşe de bani.

Kremlinul va păstra Crimeea chiar cu preţul loviturilor nucleare

Rusia a ameninţat ca va recurge la "forţa nucleara" pentru a apară anexarea peninsulei si a avertizat ca "aceleaşi condiţii" care au condus la o acţiune militara in Ucraina exista in tarile baltice, toate membre NATO. Aceste noi amenintari au aparut in contextul unei intalniri intre generali rusi si responsabili americani, potrivit unor note luate de un membru al delegatiei americane si vazute de The Times. Potrivit acestora, Moscova a amenintat cu "un spectru de raspunsuri de la nuclear la non-militar", daca fortele NATO trimit mai multe trupe in Lituania, Letonia si Estonia. In cadrul intalnirii, care, potrivit ziarului, a avut loc in Germania, luna trecuta, reprezentantii Rusiei au spus ca " tentativa de a readuce Crimeea Ucrainei va fi intampinata prin forta, inclusiv cea nucleara".

PUTEREA

Paşti la "beciul domnesc". Darius Vâlcov şi Radu Mazăre au fost arestaţi preventiv

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 23 de zile, iar primarul Constanţei, Radu Mazăre, a ajuns după gratii pentru 30 de zile, joi, după ce magistraţii instanţei supreme au admis, în ambele cazuri, contestaţiile procurorilor la deciziile anterioare ale judecătorilor de drepturi şi libertăţi. Aceştia pronunţaseră măsuri mai blânde pentru cei doi: arestul la domiciliu pentru Vâlcov, respectiv cercetarea în libertate pentru fapte de corupţie, în cazul lui Mazăre. Darius Vâlcov a aflat decizia în timp ce se afla în faţa procurorilor DNA pentru audieri, el fiind transferat direct în arest. La rândul său, primarul Radu Mazăre a fost săltat de poliţişti direct din trafic, el fiind dus la sediul IPJ Constanţa în vederea transferării către "beciul domnesc", aşa cum plastic caracteriza edilul arestul Poliţiei Capitalei.

Raportul Prefecturii este public, dar inaccesibil pentru presă. Paul Petrovan critică excesele aleşilor locali

Într-un raport public pe anul 2014 al prefectului Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, este criticată activitatea primarului general Sorin Oprescu şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Dintr-un total de 303 hotărâri adoptate în 2014, 119 au fost atacate în instanţele de contencios administrativ şi suspendate până la soluţionare. Interesant este că, deşi raportul a fost citit public în plenul CGMB şi îl putea asculta orice cetăţean, acesta nu este disponibil pentru presă. Curios este şi faptul că reprezentantul Guvernului nu are nici o situaţie referitoare la consiliile locale din sectoarele Capitalei, unde situaţia este la fel de gravă.

Generalul Constantin Degeratu: Situaţia militară din zona Mării Negre este una gravă, de tipul extremă pentru România

Fostul comandant al Marelui Stat Major al Armatei Romane, Generalul Constantin Degeratu a afirmat că situaţia militară din zona Mării Negre este una "gravă, de tipul extremă, urgentă" pentru România. Acesta a precizat că Rusia s-a extins şi a atins un "punct de dominanţă militară covârşitoare". "La această dată situatia este - din perspectiva paradigmei de confruntare impusă de Rusia - una gravă, de tipul extremă urgentă: Rusia este în ofensivă, şi-a atins unele obiective geopolitice la Marea Neagră (Crimeea, Abhazia, Osetia de Sud), mai poate viza unele (gurile Dunării) şi ar putea fi tentată să testeze viabilitatea Articolului 5 sub acoperirea stării de confuzie generată şi a micului şantaj nuclear", a declarat generalul Constantin Degeratu.

"Respectul şi dragostea" pentru moldoveni au fost răsplătite

Sprijinul constant acordat Chişinăului şi contribuţia la promovarea securităţii şi democraţiei în regiune i-au adus joi, lui Traian Băsescu, Ordinul "Ştefan cel Mare", decoraţia militară supremă a Republicii Moldova. Preşedintele moldovean a fost cel care i-a oferit distincţia lui Băsescu. Fostul preşedinte se află într-o vizită particulară la Chişinău, la invitaţia lui Nicolae Timofti. El s-a plimbat prin capitala Republicii Moldova şi s-a fotografiat cu trecătorii.

ROMANIA LIBERA

De ce nu-i cere Ponta demisia şefei CNA

Şefa instituţiei care reglementează activitatea televiziunilor din România, CNA, este implicată într-o serie de scandaluri şi, mai mult, este urmărită penal pentru luarea unor măsuri abuzive împotriva mai multor instituţii media. Cu toate acestea, cel care a numit-o în funcţie pe Laura Georgescu, premierul Victor Ponta, nici nu se gândeşte să-i ceară demisia. În acest timp, Consiliul Naţional al Audiovizualului îşi pierde pe zi ce trece orice urmă de credibilitate. Abuz în serviciu, instigare la fals, primire de foloase necuvenite şi trafic de influenţă sunt acuzaţiile aduse preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu. Lui Victor Ponta i s-a cerut în repetate rânduri să ia măsuri pentru deblocarea activităţii CNA-ului prin eliminarea celei pe care susţinut-o în funcţie. Acesta a răspuns că legea nu îi permite să o demită.

Statul Islamic, la porţile Damascului

Statul Islamic, care controlează vaste teritorii din Irak şi Siria, îşi extinde poziţiile în alte ţări unde îşi anunţă prezenţa prin atentate şi violenţe contra populaţiei. Al Qaeda este şi ea prezentă în diverse regiuni prin grupări afiliate în Yemen sau ţări africane, gruparea Boko Haram terorizează Nigeria şi ţările vecine, iar Shabab loveşte obiective în Kenya sau Somalia. În ultimele zile, au fost comise atentate în mai multe puncte fierbinţi din diverse state şi ele au fost revendicate de teroriştii acestor grupări islamiste extremiste. Pentru prima oară jihadiştii SI au năvălit miercuri, 1 aprilie, la porţile Damascului. Surse palestiniene au relatat că jihadiştii au preluat o vastă parte a taberei palestiniene din Yarmouk (cu 160.000 de refugiaţi sirieni şi palestinieni), aflat la 8 km sud de capitala siriană şi considerat un baraj spre Damasc. Niciodată până acum SI nu a fost atât de aproape de sediul puterii siriene.

ZIARUL FINANCIAR

BCR se pregăteşte să scoată la vânzare în bloc credite neperformante de 1-1,5 mld. euro.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, se pregăteşte să scoată la vânzare cel mai mare pachet de credite neperformante de până acum, a cărui valoare va fi cu­prin­să între 1 şi 1,5 mld. euro, operaţiune care va fi extrem de urmărită. Conform unor surse de pe piaţa bancară, cel care va cumpăra acest pachet ar trebui să preia şi o întreagă divizie din BCR care se ocupă de portofoliul de credite neperformante (NPL-uri), unitate care numără în jur de 450 de persoane. Operaţiunea poartă numele de cod "Neptun". "Nu avem comentarii în acest moment", a spus Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR. Pe baza reperelor din piaţă ale unor tranzacţii similare şi a calităţii debitorilor, tranzacţia ar putea să fie cuprinsă între 100 şi 200 mil. euro, sumă pe care nu orice investitor o poate plăti, din acest motiv se aşteaptă ca la linia de start pentru achiziţie să se alinieze nume mari de fonduri de investiţii din afară.

Topul brokerilor de pe Bursă la trei luni: cehii rămân lideri pe o piaţă tot mai mică

Tot mai puţini brokeri se luptă pentru a obţine o felie cât mai mare dintr-o "plăcintă" tot mai mică, anume banii investitorilor de pe bursa de la Bucureşti. Trei firme de brokeraj au părăsit piaţa în ultimul an, iar cei rămaşi îşi împart acum o piaţă în contracţie, în care jucătorii din prima ligă concentrează tot mai multă putere, în detri­mentul brokerilor mai mici. Primele cinci firme din piaţă au intermediat 68% din tranzacţiile din primul trimestru, în valoare de 4,1 miliarde de lei, în timp ce în aceeaşi perioadă a lui 2014 firmele din top 5 îşi împărţeau 65% dintr-o piaţă de 4,5 miliarde de lei. Valoarea tranzacţiilor a scăzut deşi între timp pe bursă a intrat Electrica (EL), o firmă cu capitalizarea de 4,3 miliarde de lei. Wood & Co., Swiss Capital şi Raiffeisen Bank îşi dispută în continuare primele trei poziţii din piaţă, dar începutul anului 2015 a adus o rocadă între Swiss, fostul lider al pieţei, şi cehii de la Wood.

Raiffeisen a dat anul trecut credite de 6 mld. lei. Doar firmele mari se îndatorează pentru investiţii

Raiffeisen Bank, un jucător de top cinci din sistemul bancar, a acordat anul trecut credite de echivalentul a 1,4 mld. euro (circa 6 mld. lei), cu 13% peste nivelul din 2013, dar finanţările pentru investiţii au mers în general către companiile de talie mare, firmele mici preferând împrumuturile pentru capital de lucru. "Creşterea volumului de credite originate a fost posibilă datorită ambelor segmente de clienţi: retail şi corporaţii. Creditarea a fost concentrată pe relaţia cu clienţii de casă", a declarat pentru ZF Bogdan Popa, CFO al Raiffeisen. Băncile locale au acordat anul trecut credite noi de circa 50 mld. lei, arată unele date agregate de BNR, ceea ce înseamnă că Raiffeisen şi-a adjudecat o cotă de circa 12% din piaţa creditării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb