• ADEVARUL
• Peste 1.000 de oameni au protestat la Bucureşti faţă de noul guvern
Manifestanţii s-au adunat duminică în Piaţa Victoriei din Capitală şi au pornit într-un marş de protest. Printre principalele nemulţumiri se numără decizia Curţii Constituţionale în privinţa introducerii unui prag pentru abuzul în serviciu şi numirea lui Mihai Tudose în funcţia de premier al României. Protestul "Împreună salvăm ţara de corupţi" s-a încheiat duminică seara, la Piaţa Constituţiei, după aproape trei ore. Iniţial manifestanţii au intenţionat să meargă şi în zona în care se află sediul Curţii Consituţionale, însă ploaia puternică i-a determinat să renunţe.
• Revoluţie fiscală în noul program de guvernare
Noul program de guvernare aduce o revoluţie în fiscalitate, măsurile cuprinse în cadrul său fiind criticate nu numai de mediul de afaceri, ci şi de partenerul de coaliţie al PSD, ALDE, care nu este de acord cu unele propuneri. De asemenea, Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), care reuneşte 45 de organizaţii sau membri asociaţi din mediul de afaceri, spune că propunerile cuprinse în noul program de guvernare slăbesc încrederea în clasa politică şi în executiv şi ar putea avea ca efect diminuarea drastică a volumului investiţiilor private, româneşti şi străine, şi deteriorarea indicatorilor de dezvoltare economică şi socială. Documentul nou introduce o serie de măsuri ce măresc povara fiscală asupra companiilor şi cetăţenilor, precum impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate, dar şi "uită" anumite propuneri din primul program de guvernare.
• Câtă şcoală are Guvernul Tudose: multe facultăţi private şi puţine studii în străinătate
Aproape jumătate dintre miniştrii noului Executiv au absolvit facultăţi private sau au urmat universităţi slab cotate din ţară. Doar trei dintre ei au bifat şi studii în străinătate, dar nu la universităţi de prestigiu. Cei mai mulţi şi-au cosmetizat CV-urile cu diverse cursuri de perfecţionare, însă nici măcar aşa nu se potrivesc cu ministerele pe care le conduc. În Guvernul Tudose sunt puţini miniştri care au studii solide, iar dintre aceştia şi mai puţini conduc ministere care să aibă vreo legătură cu meseria lor de bază. Pentru a arăta că au totuşi expertiză şi o oarecare prestanţă academică, cei mai mulţi miniştri au apelat la un tertip des întâlnit printre politicieni, indiferent de partid: au urmat cursuri de specializare la Colegiul Naţional de Apărare, la SRI sau au participat la seminarii în străinătate, pe bani.
• Dăbuleni, Sahara României: temperaturi de 50 de grade, dune de nisip, aer fierbinte ca-n deşert
Weekendul acesta a adus temperaturi ridicate în toată ţara. În Dăbuleni, judeţul Dolj, în "patria lubeniţelor", termometrele au arătat chiar şi 50 de grade Celsius. Localnicii sunt obişnuiţi cu aerul fierbinte şi cu dunele de nisip şi spun că locuiesc în "Sahara României". Cu toate astea, oamenii rememorează că, înainte de 1989, pământul nisipos din zonă a fost transformat într-un paradis agricol. În perioada 1960-1970, aici au fost cultivate peste 60 de specii de plante, iar pomii şi viţa de vie au servit ca perdele de protecţie în calea dunelor de nisip. Imediat după Revoluţie s-a distrus sistemul de irigaţii şi s-a furat absolut totul. Zona s-a transformat imediat în Sahara.
• Avertismentele liderilor europeni pentru premierul Tudose
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi liderul Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-au transmis premierului Mihai Tudose scrisori în care îl felicită pentru noua funcţie. Însă, cei doi pun accentul în mesajele lor şi pe faptul că noul Guvern trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, să se preocupe de domnia legii şi să nu aibă acţiuni care ar împiedica reformele. "Aştept cu nerăbdare să văd că drumul reformelor devine ireversibil şi că sunt evitaţi paşii care ar pune sub semnul întrebării progresul considerabil pe care l-aţi făcut până în acest moment", se arată în scrisoarea lui Juncker, publicată pe Facebook de comisarul Corina Creţu.
• Fratele avocatului Piperea, fermier care face agricultură bio
Pasionat de agricultură şi sătul de legumele din "plastic" arătoase, dar fără gust din magazine, Viorel Piperea, fratele celebrului avocat Gheorghe Piperea, a pus pe picioare o fermă de legume eco în localitatea natală. La Singureni, în judeţul Giurgiu, la mai puţin de 40 de km de Bucureşti, bărbatul a început să cultive legume româneşti, ca pe vremea bunicii, sănătoase şi deosebit de aromate. Marfa, deşi are preţuri mult mai mici decât cea din piaţă ori de la supermarket, este foarte puţin căutată: doar prieteni, cunoştinţe şi rude sunt clienţii fideli ai fermei. Viorel Piperea nu se dă bătut, este convins că în câţiva ani, marfa românească şi de calitate, produsă ca odinioară, va umple rafturile magazinelor.
• Românul răpit în Burkina Faso în 2015 a apărut într-o nouă înregistrare publicată de al-Qaeda
O înregistrare video în care apar şase ostatici străini, printre care şi românul Iulian Gherguţ, răpit de gruparea jihadistă Al-Mourabitoune pe 4 aprilie 2015, a fost dată publicităţii de filiala al-Qaeda din Mali, potrivit SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor islamiste. Filmuleţul de 16 minute şi 50 de secunde a fost publicat ca o dovadă că ostaticii sunt în viaţă, dar nu se ştie când a fost înregistrat şi nici nu a fost verificată autenticitatea sa. Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia lui Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso, a luat notă de difuzarea, duminică, a unui material video cu acesta, afirmă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un răspuns la solicitarea Agerpres.
• BANCHERUL
• Portarea contului bancar si a celui de Facebook, la fel ca un număr de telefon, o soluţie pentru stimularea concurenţei si îmbunătăţirea serviciilor
Portarea contului de Facebook in altă reţea de socializare, după modelul transferului numerelor de telefon dintr-o reţea in alta, ar putea fi soluţia pentru curmarea monopolului Facebook, care deţine o cota de piaţa de 89% dintre utilizatorii de internet din toata lumea, susţin doi profesori de la University of Chicago Booth School of Business. Un monopol este spart, in cele din urmă, fie prin reglementari impuse de autorităţi, fie prin stimularea concurentei, ultima soluţie fiind in avantajul firmei care deţine supremaţia pe o anumita piaţă, argumentează cei doi profesori, intr-un articol publicat in nytimes.com. Iată de ce Facebook ar trebui sa susţină soluţiile pentru creşterea competiţiei pe piaţă reţelelor de socializare.
• CAPITAL
• Guvernul Tudose, misiune imposibilă?
Respectarea cu orice preţ a promisiunilor asumate în campania electorală sau menţinerea echilibrului macro-economic şi a ţintei de deficit în condiţiile unor încasări bugetare sub aşteptări? Noul cabinet va trebui să ia o decizie. Cabinetul Tudose va trebui (cel puţin aşa ni se promite) să continue drumul desenat de guvernul anterior şi să ducă la îndeplinire promisiunile din campania electorală. Una dintre cele mai importante, atât din punct de vedere al impactului social, cât şi din perspectivă bugetară, este cea privind creşterea lefurilor în sectorul public. Noua lege a salarizării ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie, spunea recent ministrul demisionar al Muncii, Olguţa Vasilescu, aducând cu sine importante majorări de venituri pentru angajaţii statului.
• BNR: 668.682 de români au restanţe mai mari de 30 de zile la bănci
Rata creditelor neperformante s-a diminuat în aprilie faţă de luna precedentă cu 0,1 puncte procentuale, la 9,26%, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Comparativ cu nivelul din aprilie 2016, aceasta a scăzut cu 3,85 puncte procentuale. Conform BNR, numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a scăzut cu 0,8%, în aprilie, comparativ cu luna precedentă, la 668.682. Aceste persoane aveau restanţe în valoare de peste 8 miliarde de lei.
• Contract-gigant, de 4,8 mld USD, între Iran, francezii de la Total şi chinezii CNPCI pentru exploatarea celui mai mare zăcământ de gaze
Un consorţiu condus de firma franceză Total SA va semna luni un acord de 4,8 miliarde de dolari cu Iranul pentru exploatarea unui zăcământ gigant de gaze offshore, prima investiţie energetică occidentală după ridicarea sancţiunilor, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Petrolului de la Teheran. South Pars, cel mai mare zăcământ de gaze din lume, este împărţit de Iran şi Qatar în Golful Persic. Zăcământul conţine 14.000 de miliarde de metri cubi de gaze, sau 8% din rezervele mondiale cunoscute. "Acordul internaţional pentru dezvoltarea diviziunii 11 a zăcământului South Pars va fi semnat luni", a anunţat ministrului iranian al Petrolului, conform Agerpres.
• G20: O nouă fază a globalizării?
Summitul G20 programat pe 7 şi 8 iulie la Hamburg pică într-o perioadă de bulversări economice mondiale. Interesele naţionale au prioritate, centrul de greutate se schimbă. "Oraşul liber, hanseatic Hamburg". Aceasta este denumirea oficială a gazdei reuniunii G20. Liga Hanseatică, alianţa comercială a oraşelor de la Marea Nordului până la Marea Baltică, înfiinţată în Evul Mediu, este un fel de formă străveche a zonei de liber schimb. Însă, în prezent, comerţul liber întâmpină dificultăţi. Ba chiar e de mirare că în economia mondială se înregistrează o tendinţă de creştere relativ stabilă.
• COTIDIANUL
• Taxa Dragnea - un război cu Vestul - Cornel Nistorescu
Şocantă această taxă pe cifra de afaceri! Ea a marcat şi reluarea protestelor din valul #rezist.De ce a fost relansată peste noapte această măsură fiscală, ea avînd forţa unei dinamite politice? Din lipsă de bani la buget? Este de bănuit că majorările de pensii şi salarii cîntăresc prea mult în raport cu încasările. Cu ce să meargă mai departe? Şi, în disperare de cauză, de teama unui dezastru, Liviu Dragnea şi ai săi, sfătuiţi poate şi de unii experţi de la BNR, au schimbat planul. Au simulat o evaluare a lui Sorin Grindeanu, şi aşa periculos de aproape de un mic grup al nemulţumiţilor, format în jurul lui Victor Ponta, şi au dărîmat (fapt unic în istorie) propriul guvern, trecînd astfel la varianta unui război economic deschis evaziunii fiscale practicate de firmele euroatlantice?
• Vârful creionului românesc s-a rupt în casele de pe Antiaeriană
Singura fabrică de creioane din România se află în blocaj. Lupta intestină dintre foşti ori actuali acţionari, asociaţi sau doar creduli a dus la suspendarea activităţii şi la intrarea în insolvenţă, după ce societatea a adunat datorii de aproape 20 milioane euro către entităţi comerciale şi către stat. Zeci de procese se află pe rolul instanţelor, fiecare susţinând că are dreptate. Interesant este faptul că Eugenia Radu (fosta soţie a lui Octavian Radu, patronul RTS şi Diverta), care a primit fabrica în urma partajului şi care a adus-o în pragul falimentului a reuşit să pună pe butuci şi alte societăţi. Cotidianul vă prezintă modul în care Creionul a proiectat cartierul pentru militari de pe Şoseaua Antiaeriană din Capitală.
• Moaşa Firea, anunţ pentru părinţi
Părinţii pot depune, începând de luni, documentele pentru obţinerea stimulentului financiar pentru nou-născuţi acordat de Primăria Capitalei, a anunţat duminică instituţia într-un comunicat. "La iniţiativa Primarului General, Gabriela Firea, CGMB a aprobat acum câteva săptămâni hotărârea nr. 209/ 2017 prin care familiile din Bucureşti primesc un stimulent financiar de 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut, fie că vorbim de copii născuţi în maternităţile de stat sau private", se arată în comunicat. Conform sursei citate, acordarea stimulentului se va face pentru copiii născuţi începând cu data de 26 iunie 2017. Stimulentul financiar este acordat în condiţiile în care cel puţin unul dintre părinţi are domiciliul sau rezidenţă în Bucureşti, iar naşterea trebuie să fi fost înregistrată într-o maternitate de pe raza Capitalei (publică sau privată).
• Merkel, certată din cauza preşedintelui SUA
Liderul Partidului Social-Democrat german (SPD), Martin Schulz, candidatul formaţiunii la funcţia de cancelar, a criticat-o pe rivala sa, Angela Merkel, pentru că nu i se opune mai ferm preşedintelui american Donald Trump, transmite DPA, citată de Agerpres. "Cancelarul german trebuie să îndrăznească din când în când să intre în conflict cu preşedintele american. Până acum ea a rămas mereu în abstract", a afirmat Schulz, într-un interviu pentru Welt am Sonntag. "Din când în când îi poţi răspunde unui preşedinte cu un 'nu' clar. I-aş spune lui Trump: "Gândirea dumneavoastră în legătură cu consolidarea militară, care nu se justifică prin nimic, nu este şi a noastră'', a adăugat Schulz. El a afirmat că aceste critici nu o vizează "doar pe doamna Merkel", ci şi pe ceilalţi lideri care vor participa la reuniunea G20 de la Hamburg.
• CURIERUL NATIONAL
• Bilele negre ale Programului de guvernare
Patronatul întreprinderilor mici şi mijlocii a criticat vehement cea mai mare parte din noul program de guvernare, arătând, printre altele, că în cazul înlocuirii impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri, România riscă şi declanşarea procedurii de infringement. CNIPMMR: România riscă declanşarea procedurii de infringement în cazul înlocuirii impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri. Creşterea salariului minim pe economie şi interdicţiile în cazul falimentului pun o mare presiune pe mediul de afaceri. Patronatul întreprinderilor mici şi mijlocii propune Guvernului urgentarea implementării unor măsuri menite să ajute mediul de afaceri.
• Cum crede UE că poate combate migraţia
Parlamentul European a aprobat un plan de investiţii pentru combaterea cauzelor primare ale migraţiei, acordând într-o primă fază 3,3 miliarde euro pentru crearea de noi locuri de muncă, ceea ce ar putea reduce sărăcia. "Un acord informal privind o schemă UE care vizează mobilizarea a 44 de miliarde de euro în investiţii în sectorul privat din Africa a fost încheiat miercuri cu miniştrii statelor membre", a informat Parlamentul European. În cadrul Planului European de Investiţii Externe, noul Fond European pentru Dezvoltare Durabilă (FEDD) ar încuraja investiţii private în state fragile în valoare de 44 de miliarde de euro.
• Globalworth devine unicul proprietar al campusului de birouri Green Court Bucharest
Globalworth Real Estate Investments Ltd., liderul segmentului de clădiri de birouri din România, anunţă achiziţia clădirii "C" a campusului de birouri Green Court Bucharest, dezvoltat de Skanska, unul dintre cele mai mari grupuri de construcţii şi dezvoltare de proiecte imobiliare din lume, de origine suedeză. Valoarea brută a tranzacţiei este estimată la 38 de milioane de euro, iar încheierea achiziţiei este prevăzută pentru al treilea trimestru din 2017. Localizat în nordul Bucureştiului, în zona Barbu Văcărescu - Floreasca, campusul Green Court Bucharest este primul proiect realizat de Skanska în România. Campusul cuprinde trei clădiri de birouri clasa "A", cu o suprafaţă închiriabilă totală de 54.300 mp.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Dana Gîrbovan: În Justiţie nu funcţionează principiul "scopul scuză mijloacele"
Dana Girbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a judecătorilor din România (UNJR) a scris pe Facebook despre lupta anticorupţie şi implicarea serviciilor de informaţii. "Actul de justiţie, inclusiv în lupta anticorupţie, trebuie să se facă strict cu respectarea prevederilor şi a procedurilor legale, care includ respectarea drepturilor procesuale ale celor învinuiţi. Pe de altă parte, orice abuz, ba mai mult, orice reclamaţie privind un abuz, neverificată în mod real, are în timp efectul unui bumerang. Nu dezbaterile despre eventualele abuzuri slăbesc forţa luptei împotriva anticorupţiei, ci bagatelizarea sau ignorarea lor. În cazul luptei anticorupţie ori al implicării serviciilor secrete în actul de justiţie nu existenţa acestor dezbateri, ci lipsa lor ar trebui să ne îngrijoreze", a scris Girbovan pe Facebook.
• Discuţie privată la Cotroceni: Legătura ombilicală dintre Klaus Iohannis şi guvernul Tudose
EVZ a aflat în exclusivitate că preşedintele Klaus Iohannis a purtat joi seară, în Palatul Cotroceni, o discuţie informală de "trei-patru minute" cu toţi miniştrii Guvernului Mihai Tudose şi liderii coaliţiei de guvernare. Social-democraţii au rămas cu impresia că şeful statului ar fi îngrijorat de faptul că activitatea noii echipe de la Palatul Victoria îi va influenţa acestuia credibilitatea externă dar şi imaginea electorală din ţară. Două surse guvernamentale au relatat EVZ că după ceremonia publică din Sala Unirii a Palatului Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis i-a mai ţinut pe membrii Executivului şi pe liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, pentru o scurtă discuţie privată.
• După ce au stors denunţuri şi din piatră seacă, Kovesi şi subalternii au ajuns să se toarne între ei
Şefa DNA a cerut CSM să aprobe revocarea procurorilor Ţuluş şi Morar, după ce aceştia au reclamat-o la Inspecţia Judiciară pentru îndeplinirea profesiei cu rea credinţă. Secţia pentru procurori a CSM va lua luni în discuţie cererile de revocare a procurorilor DNA Doru Ţuluş şi Mihalea Iorga Moraru la solicitarea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, făcută pe 29 iunie.
• Cel mai cunoscut executor judecătoresc, Dorina Gonţ, CONDAMNATĂ la 5 ani de închisoare
Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au condamnat-o vineri pe Dorina Gonţ, fosta şefă a executorilor judecătoreşti, la 5 ani de închisoare. Dorina Gonţ a fost găsită vinovată de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală într-un dosar în care mai erau implicaţi Radu Abagiu, Radu Daniel Morar, Ciprian Nistor şi Mihai Adrian. Decizia nu este definitivă, astfel că Dorina Gonţ are posibilitatea să o conteste.
• JURNALUL NATIONAL
• Administraţia Prezidenţială: Şedinţă CSAT convocată pentru marţi
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de către preşedintele Klaus Iohannis, va avea loc marţi, pe ordinea de zi fiind incluse, printre altele, analiza activităţii Serviciului Român de Informaţii în anul 2016, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Centrului de Coordonare Operativă Antiteroristă şi Carta albă a apărării, informează Administraţia Prezidenţială. Alte subiecte care vor fi abordate se referă la implementarea Strategiei Globale a UE (dimensiunea securitate şi apărare), forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2018, planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 şi evoluţiile recente ale fenomenului migraţiei şi principalele măsuri implementate la nivel naţional.
• Procurorii Uncheşelu, Bulancea şi Dumitriu, "florile" DNA, băgaţi in disciplinar
Jean Uncheşelu, Marius Bulancea şi Paul Dumitriu, procurori DNA , sunt cercetaţi de Inspecţia Judiciară pentru EXERCITAREA FUNCŢIEI CU REA CREDINŢĂ, în legătură cu dosarul deschis de DNA pentru Ordonanţa 13. Cercetarea disciplinară a fost pornită ÎN 31 MAI 2017,la sesizarea publicaţiei Lumea Justiţiei, care a primit de la Inspecţia Judiciară un răspuns în acest sens.
• NATIONAL
• Pa, Pahonţu, Pa!
Gata, cică si zilele "nemuritorului" Lucică sunt numărate, AMR-ul fiind cel mult format dintr-un număr de doua cifre. Ce-i drept, de 12 ani de când necunoscutul jandarm Lucian Pahonţu a fost propulsat in fruntea Serviciului de Protecţie si Pază, pe atunci cu adevărat o unitate de elita a sistemului de forţa, au mai fost nenumărate "ultimatumuri" pe care acesta le-a primit ca să-si vadă de treaba lui. Mai ales după plecarea de la Palatul Cotroceni a "jupanului" Băsescu. Însă, de fiecare dată, excelând deja in comportamentul sau cameleonic, Pahonţu a reuşit să-si salveze pielea.
• Palatele îşi împart americanii!
La următoarea şedinţă CSAT s-ar lua in calcul si "înfiinţarea unei viitoare baze NATO, de către americani, undeva in jurul Galaţiului". Klaus Iohannis se va implica tot mai mult in domeniul politicii externe. El, pe lângă aducerea militarilor americani, va muta si pe plan european, prin transformarea tării noastre intr-una din primele state cotizante la PESCO, fondul special pentru crearea unei armate federaliste europene. In schimb, pesediştii care i-au cedat preşedintelui acest rol vor lua "caimacul" pentru aducerea investitorilor americani in România.
• Renault ne ameninţa cu plecarea din Romănia!
Dorinţele guvernului legate de instaurarea impozitului pe cifra de afaceri si mărirea salariului minim, la care se adaugă faptul ca autostrada Piteşti-Sibiu nici nu a fost creionata, ar putea determina mutarea fabricii Dacia in Maroc. De fapt, francezii de la Dacia au dat deja, săptămâna trecută, ultimatum Guvernului nostru: dacă autostrada Piteşti-Sibiu nu este gata in cinci ani, compania renunţă la uzina de la Mioveni pentru a-si muta producţia in Maroc.
• PUTEREA
• ORBAN spune că PNL va modifica Legea SALARIZĂRII când va ajunge la guvernare: "Nu este sustenabilă!"
Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat duminică seara că, dacă PNL va veni la guvernare, va modifica legea salarizării, din mai multe motive, acuzând faptul că actualele creşteri prevăzute sunt "fără niciun fel de analize" şi creează haos. "Este o lege care creează mai mult haos şi, mai devreme sau mai târziu, va fi exact cum s-a întâmplat la vechea lege a salarizării adoptată în 2010, s-a prorogat termenul de intrare în vigoare. La fel se va întâmpla cu această lege a salarizării", a spus Orban, potrivit Agerpres. Întrebat care ar fi motivele pentru care ar schimba legea salarizării, liderul PNL a precizat că, în primul rând, nu este sustenabilă, afirmând totodată că nu se ştie ce se va întâmpla cu economia până în 2020.
• Ce face IOHANNIS pe CANICULĂ
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, s-au aflat în acest sfârşit de săptămână canicular în zona Munţilor Retezat, ei pozându-se cu turiştii aflaţi în zona Lacului Bucura, care au postat ulterior fotografiile pe Facebook. "Normalitate, bun simţ, simplitate! Ieri în Munţii Retezat la Bucura lângă refugiul salvamonţilor! Vă las pe voi să descoperiţi! Surprize, surprize! Fără coloane oficiale şi elicopter! RESPECT!", este comentariul postat de Manuela Matits, la o postare cu mai multe fotografii cu preşedintele Iohannis. Şeful statului a mai vizitat şi în alte weekend-uri din ultimii ani obiective turistice din zona munţilor Retezat sau a schiat în Munţii Şureanu, el acceptând şi în acele ocazii să se pozeze cu turiştii care i-au solicitat să apară în fotografii, informează Agerpres.
• ROMANIA LIBERA
• Premierul Mihai Tudose, la al doilea plagiat. A copiat într-o carte scoasă de Academia SRI
Malpraxis academic pentru 220 din cele 368 de pagini dintr-o carte semnată, în 2009, de actualul premier Mihai Tudose. Volumul, suspect de plagiat pentru peste 60% din pagini, este parte a unui puzzle care devoalează, în fapt, un întreg sistem de relaţii la vârful puterii. Cartea a apărut la Editura Academiei Naţionale de Informaţii din subordinea SRI. Instituţie de învăţământ superior la care Tudose era, în momentul publicării cărţii, doctorand. Ceilalţi autori ai cărţii sunt Gheorghe Toma şi Ştefan Teodoru, şefi în Academia SRI, dar şi Severin Florian Lungu, fost şef SRI Brăila. Cei patru au copiat până şi dintr-una din cele mai cunoscute cărţi ale secolului trecut, "Şocul viitorului" de Alvin Toffler. Este ca şi cum ai prelua paragrafe din Biblie şi ai spune că le-ai scris tu.
• Cătălin Avramescu, despre plagiatul premierului Mihai Tudose: Greu îmi pot imagina o probă de tembelism mai mare
"Aceşti indivizi distrug învăţământul românesc. În spatele acţiunii de distrugere a învăţământului şi cercetării din România se află SRI. A plagia din Alvin Toffler este ca şi cum ai plagia, în literatură, din Ion Creangă. Greu îmi pot imagina o probă de tembelism mai mare", a afirmat Cătălin Avramescu. Theodor Paleologu susţine că instituţia de forţă ar trebui să se delimiteze de fenomenul doctoratelor plagiate pe care le promovează. "Ocupă locuri care ar trebui să revină oamenilor serioşi. Este o ruşine incalificabilă. Se decredibilizează învăţământul românesc. Directorul SRI ar trebui să se delimiteze de astfel de situaţii. SRI ar fi trebui să-l informeze pe preşedintele Iohannis că va numi în funcţia de premier un plagiator", susţine Theodor Paleologu.
• ZIARUL FINANCIAR
• Războiul ascuns pe care l-a declanşat PSD-ul lui Dragnea: Salariaţii (creşterea salariului minim) împotriva companiilor şi directorilor
Dragnea şi noua echipă de conducere - Stănescu, Bădălău, Neacşu etc., venită din cele mai sărace judeţe ale României, a schimbat retorica şi a identificat multinaţionalele ca fiind duşmanii ţării, adică cei care se împotrivesc ca românii să o ducă mai bine folosind arma creşterii salariului minim. Dacă la programul actual al PSD, începând cu impozitul pe cifra de afaceri sau taxa de solidaritare (impozitul progresiv), au contribuit Florin Georgescu, prim viceguvernator BNR şi Gheorghe Gherghina, fostul tată al bugetului şi actual membru în board-ul BNR, iar programul economic va fi un eşec, iar toate aceste revoluţii şi derapaje fiscale (inclusiv impozitul pe venitul global) vor duce România în zid, eşecul va fi şi al Băncii Naţionale
• România, hub european în electrocasnice: producţia a depăşit 1 miliard de euro
România a produs în 2017 electrocasnice - produse finite şi componente în valoare de 1 mld. euro, dublu faţă de 2009. Cei mai mari jucători sunt Arctic la Dâmboviţa, De'Longhi (espresoare de cafea) la Cluj, Filips (espresoare de cafea şi produse de igienă orală) la Hunedoara, Electrolux (aragazuri) la Satu Mare, Miele (componente) la Braşov, Elecroargeş (aspiratoare) în Argeş. Deşi mulţi angajatori se plâng că găsesc greu forţă de muncă bine pregătită, în producţia de electro-IT salariile sunt mai mari decât cele din textile sau retail, astfel că pentru aceşti jucători este mai uşor să recruteze. Grupul german Kärcher a inaugurat în toamna lui 2016 o unitate de producţie de aspiratoare în judeţul Argeş, iar turcii de la Arcelik, cei care deţin Arctic, au decis să mai deschidă o nouă fabrică unde vor produce maşini de spălat vase şi rufe.
• Default America: guvernele mai multor state au fost blocate de lipsa bugetului
În trei state americane, New Jersey, Maine şi Illinois, guvernele şi-au încetat parţial activitatea deoarece războaiele politice le-au lăsat fără buget. Pentru Illinois, al cincilea stat din SUA ca populaţie, situaţia este critică, riscând să fie pedepsit de agenţiile de rating cu un rating de criză. În New Jersey, guvernatorul Chris Christie a declarat stare de urgenţă. Şi Connecticut a intrat în noul an fiscal, care a început pe 1 iulie, fără buget, dar guvernatorul de acolo a intervenit cu un ordin de cheltuieli de urgenţă. Washington şi Alaska au reuşit să evite în ultimul moment blocajul.