• ADEVARUL
• Banca centrală a SUA acuză BCE că nu a înţeles criza din zona euro. Trebuie achiziţii de titluri de stat din zona euro şi pachete de credite din sistemul bancar
Rezerva Federală a Statelor Unite acuză Banca Centrală Europeană (BCE) că ar fi creat o criză a datoriilor de stat care putea fi evitată, pe care nu a înţeles-o şi a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph. "BCE nu are o strategie coerentă pentru a construi baza monetară necesară pentru susţinerea creării de bani pe care să se sprijine o economie în creştere", se arată într-un document pregătit de Rezerva Federală din Richmond, una dintre cele 12 instituţii de supraveghere ale Sistemului Rezervelor Federale din Statele Unite. Documentul, consultat de Daily Telegraph, a fost redactat în luna iulie şi este semnat de economistul şef al Rezervei Federale din Richmond, Robert Hetzel. Banca centrală a SUA recomandă BCE să tipărească mai mulţi bani pentru a stimula economia europeană, după modelul relaxării cantitative adoptate în Statele Unite după criza financiară din 2008.
• Licitaţie publică "secretă" pentru chioşcurile Rodipet. Jurnaliştii, ameninţati cu poliţia
Licitaţia pentru chioşcurile Rodipet a debutat ieri cu scandal, după ce reprezentanţii administratorului judiciar care gestionează insolvenţa firmei Network Press Concept, proprietara chioşcurilor în cauză, a decis să nu permită accesul presei. Programată pentru ora 13.00, selecţia de oferte nu a mai început la ora stabilită. Oficialii Consulta 99 SPRL, administratorul judiciar, au cerut jurnaliştilor prezenţi să părăsească sediul firmei, pe motiv că este spaţiu privat. Încercările de a explica faptul că este un interes public ce se întâmplă în continuare cu Rodipet, mai ales că o serie de companii mass-media au de recuperat bani de la distribuitorul de presă, nu au avut vreun succes. Nici măcar tentativa de a ajunge la un compromis, în care ziariştii să aştepte în afara clădirii ca şedinţa să se termine şi apoi reprezentanţii administratorului judiciar să prezinte câştigătorii şi sumele oferite.
• Scrisoarea către FMI: Noi taxe pe chirii de anul viitor. Cei care au soţii casnice vor trebui să cotizeze şi pentru acestea la pensii şi sănătate
Bărbaţii cu soţii casnice vor trebui să achite şi pentru acestea contribuţii la fondurile de pensii şi la sănătate, potrivit scrisorii de intenţie convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), citate de Pro TV. Guvernul va introduce de anul viitor contribuţii şi pentru copiii majori dar fără loc de muncă, acestea urmând să fie suportate tot de către părinţii ce aduc bani în casă. Noile biruri vor fi introduse, însă, doar de la un anumit nivel al veniturilor şi este destinat bogaţilor. De asemenea, contribuţiile sociale vor fi introduse şi pe sumele realizate din chirii. În plus, impozitarea proprietăţilor se va face în funcţie de modul de utilizare a acestora, şi nu de forma de proprietate. Spre exemplu, cei care au case sau apartamente folosite ca magazine vor plăti mai mult. Aceste măsuri vor fi introduse într-un nou Cod Fiscal. Taxele sunt destinate lărgirii bazei de impozitare şi acoperirii deficitului creat din scăderea TVA la pâine de la 24% la 9% pe tot lanţul.
• INTERVIU AUDIO Fostul şef al SIE, Ioan Talpeş: Pacepa a avut misiunea de a discredita România, din ordinul Moscovei
Fostul şef al SIE, Ioan Talpeş, a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Adevărul în care discută despre adevăratele motivaţii din spatele celui mai controversat episod din istoria spionajului din România: fuga generalului Ion Mihai Pacepa în Statele Unite ale Americii. Ioan Talpeş: Pacepa n-a trădat nimic. Pacepa pur şi simplu şi-a îndeplinit misiunea. Deci ar fi o greşeală, să credem că Pacepa a vrut să slujească vreodată România. Pacepa a fost de o eficienţă extraordinară in a proiecta imaginea unei Românii, care era simbolistica diavolului. Tot ce a spus el în acea carte a făcut ca să se creadă chiar la nivelurile foarte înalte de decizie, că România e o ţară de hoţi, de bandiţi; că totul era făcut pentru a discredita Occidentul, şi că noi nu făceam nimic altceva, decât să ascultăm nişte ordine de la Moscova, inclusiv Ceauşescu, ca să promoveze politica Rusiei sovietice, bineînţeles a Uniunii Sovietice.
• Miza presupusei idile amoroase a Corinei Creţu cu fostul secretar american, Colin Powell: un post de comisar european
Schimbul de emailuri dintre europarlamentarul PSD Corina Creţu şi fostul secretar de stat american Colin Powell i-a adus în lumina reflectoarelor pe cei doi diplomaţi. Surse de la Bruxelles susţin că miza acestui scandal este funcţia de comisar european, pentru care ar fi trebuie să fie nominalizată şi Corina Creţu. Despre Corina Creţu se ştie că a fost purtător de cuvânt al fostului preşedinte Ion Iliescu şi, din 2007, este eurodeputat în Parlamentul European din partea PSD. Între anii 1990 şi 1992, Corina Creţu a lucrat în presă, semnând materiale în mai multe publicaţii, precum "Azi", "Cronica Română" şi "Curierul Naţional". În calitatea de ziarist, a reuşit, în exclusivitatea, să-i ia o declaraţie preşedintelui Bill Clinton. La scurt timp, renunţă la viaţa de ziarist în favoarea unui post de expert pe lângă preşedinţia României, activând timp de patru ani în cadrul cabinetului purtătorului de cuvânt al preşedintelui Ion Iliescu. În anul 1996 se înscrie în PSD, unde va ocupa mai multe funcţii (secretar executiv, şef birou de presă PSD, vicepreşedinte al Organizaţiei Naţionale de Femei).
• Cum arată triada răului din Internet: "Facebook defineşte cine suntem, Amazon ce vrem şi Google ce gândim"
Internetul are aproape jumătate de secol şi deja are giganţii săi. Pentru doi dintre aceştia, Facebook şi Microsoft, preşedintele Fundaţiei Europene a Software-ului Liber a stabilit deja o dată de dispariţie. Mai mult, el vede în trei dintre cele mai mari companii nişte canale de strâns informaţii şi de influenţat utilizatorii la un nivel nemaiîntâlnit. Karsten Gerloff, preşedintele Fundaţiei Europene a Software-ului Liber (FSFE), a vorbit la evenimentul Euskal Encounter desfăşurat în Spania, despre marile companii ale lumii. El a ţinut să le spună participanţilor că aceste corporaţii fură informaţii de la utilizatori şi, în aceeaşi notă, le oferă serviciilor secrete, notează "Capital", citând ABC Spania. Gerloff a ajuns puţin cam târziu la ştiri, scandalul PRISM a fost declanşat de câteva săptămâni bune.
• Castelul Bran face profit de peste un milion de euro pe an. Potrivit Forbes este a doua cea mai scumpă proprietate din lume
Profitul nu vine doar din vânzarea de bilete, ci şi din suvenirurile comercializate la magazinul din curte şi organizarea de evenimente. În primele şase luni ale acestui an, Castelul Bran a fost vizitat de 201.254 persoane, potrivit lui Alexandru Prişcu, directorul muzeului. Totuşi, estimările arată că până la finele anului castelul va fi vizitat de 570.000 de turişti, ceea ce va genera venituri de 12 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut. Din această sumă 5,389 milioane de lei (1,22 milioane de euro) vor fi profituri nete. Castelul Bran a fost clasat de Forbes pe locul doi în topul celor mai scumpe proprietăţi din lume, fiind evaluat la 140 de milioane de dolari. Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. În 1377 saşii au construit o nouă cetate de apărare. Aşa a luat naştere Castelul Bran.
• Consecinţele politice ale condamnării la închisoare a fostului premier italian Silvio Berlusconi
Decizia Curţii de Casaţie de la Roma, care a confirmat joi pedeapsa cu închisoarea pentru fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi pentru fraudă fiscală va avea consecinţe pe scena politică italiană, mai ales că partidul lui Berlusconi, Poporul Libertăţii, face parte din coaliţia de guvernare a premierului Enroco Letta. După condamnarea definitivă la patru ani de închisoare cu executare, chiar dacă la domiciliu, a fostului premier italian Silvio Berlusconi, al cărui partid, Poporul Libertăţii, face parte din din coaliţia de guvernare, Parlamentul va trebui să înceapă să se întrebe "care va putea fi viitorul guvernului italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta, scrie presa italiană.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Omar Hayssam a spălat bani pentru state arabe
Sirianul a primit încă un mandat de arestare şi a fost pus sub acuzare, alături de amanta lui, pentru fraudarea României în favoarea unor state din Orientul Mijlociu. Problemele sirianului Omar Hayssam (50 de ani) se înmulţesc pe zi ce trece. El a primit ieri un nou mandat de arestare, în dosarul "Manhattan" în care este acuzat de înşelăciune, delapidare şi spălare de bani. Fratele său, Mohamad Omar, a primit un mandat de arestare preventivă în lipsă şi a fost dat în urmărire generală. Tot ieri, teroristul a aflat că este cercetat de procurorii DIICOT într-un nou dosar, creat prin conexarea mai multor sesizări. El este învinuit pentru spălare de bani, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
• CSAT: Rămâne cum am stabilit. De CFR Marfă se ocupă Guvernul
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe tema privatizării CFR Marfă, pentru care premierul Ponta nu şi-a stricat concediul, s-a terminat ieri fără a se lua vreo decizie. Discuţiile au fost însă "constructive". "Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" - S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat strategia de privatizare a CFR Marfă prin Hotărârea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o altă decizie CSAT", precizează comunicatul dat ieri publicităţii de Administraţia Prezidenţială. Hotărârea respectivă declasificată acum câteva zile, stabilea că "modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului României".
• Elena Udrea: Nu mă gândesc să plec din PDL, mă gândesc să contribui la unitatea dreptei
Deputatul PDL Elena Udrea a declarat ieri, la Realitatea TV, că nu vrea să plece din PDL, ci se gândeşte să contribuie la unitatea dreptei. Fostul ministru al Dezvoltării este de părere că din toamnă ar trebui începută construcţia unui singur pol de dreapta. "PDL, Mişcarea Populară, Forţa Civică şi PNŢCD ar trebui să se regăsească într-un proiect care să aibă ca obiectiv câştigarea prezidenţialelor din 2014", a spus Elena Udrea. Şi, a adăugat aceasta, "de ce nu şi PNL, după ce va fi dat afară din guvern şi Antonescu nu va mai fi preşedinte". Udrea a apreciat ca, în loc ca toate aceste partide să candideze separat şi "să obţină fiecare între 1 şi 5%", ar fi mai bine pentru dreapta politică românească să se meargă într-un proiect comun, mai ales că şi electoratul doreşte unitatea dreptei. Piedica principală în coagularea dreptei, a apreciat ea, o reprezintă orgoliile.
• Şeful supravegherii bancare: "Am conturi dar sunt pline cu datorii"
Directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională, Nicolae Cinteză, nu mai are nici măcar un depozit bancar. El a declarat în exclusivitate pentru Capital că şi-a lichidat economiile pentru a-şi ajuta rudele bolnave. Nicolae Cinteză, şeful supravegherii din Banca Naţională, nu mai avea la jumătatea acestui an nici măcar un depozit bancar. Omul de la pupitrul de control al sistemului bancar şi-a lichidat două depozite la BRD, unul în valoare de 6.000 de euro şi altul în valoare de 80.000 de lei. Aceste două depozite erau încă valabile în 2012 la data depunerii precedentei declaraţii de avere. Averea lui Cinteză constă în două apartamente şi două case în Bucureşti şi judeţul Gorj. El mai deţine un autoturism Skoda şi unul Toyota achiziţionat second hand.
• Un nou MALL în Bucureşti
Proiectul Mega Mall, un nou complex comercial care va fi construit în apropierea Arenei Naţionale va fi achiziţionat de Fondul de investiţii sud-african NEPI. Proiectul prevede dezvoltarea unui centru comercial pe terenul fostei fabrici Electroaparataj, din estul Bucureştiului, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti /BVB/. 'Site-ul este format din 5,1 hectare, fiind locaţia fostei fabrici Electroaparataj, are o bună vizibilitate şi acces la transportul public, este situat într-o zonă dens populată din partea de est a Bucureştiului, aflându-se în vecinătatea stadionului naţional de fotbal', se spune în comunicatul NEPI, citat de agerpres.ro. Centrul comercial va avea o suprafaţă de până la 70.000 de metri pătraţi - suprafaţa utilă totală, deschiderea fiind planificată la jumătatea anului 2015. Au fost primite angajamente din partea chiriaşilor pentru aproximativ 30% din suprafaţa utilă totală.
• JURNALUL NATIONAL
• Ponta îi dă replica lui Băsescu: Guvernul nu a cerut convocarea de urgenţă a CSAT, este o forţare din partea preşedintelui
Guvernul României aşteaptă în continuare un punct de vedere al CSAT, privind privatizarea CFR Marfă, se arată într-un comunicat emis de Executivul condus de Victor Ponta. Guvernul României precizează faptul că nu a cerut convocarea "de urgenţă" a CSAT, ci a solicitat preşedintelui să dispună includerea pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului a proiectului de HG amintit anterior. Guvernul României vede ca fiind o forţare decizia preşedintelui de a convoca "de urgenţă" CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot", se mai arată în comunicatul Guvernului.
• Preşedinţia: Guvernul dezinformează! Urgenţa convocării CSAT, justificată de "presiunile" făcute de membrii Executivului
Preşedinţia susţine că urgenţa convocării CSAT este justificată de "presiunile pe care chiar membrii Guvernului României" şi premierul Victor Ponta le-au făcut în ultimele săptămâni pentru respectiva temă, respectiv privatizarea CFR Marfă. "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a convocat de urgenţă o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării astăzi, chiar a doua zi după ce Guvernul României a solicitat acest lucru în mod oficial (documentele privind privatizarea CFR Marfă au fost trimise de Guvernul României Secretariatului CSAT joi, 1 august a.c., la ora 17.05, după plecarea din ţară a domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta).
• Concedieri fără precedent la Alcatel-Lucent
Într-o video-conferinţă cu investitorii, directorul executiv Alcatel-Lucent (numărul 3 pe piaţa globală a echipamentelor telecom) a raportat 7.500 de concedieri până la jumătatea lui 2013, potrivit Euronews. Actualul director executiv, Michel Combes, şi-a început mandatul în aprilie şi cu o "moştenire" de concedieri masive, anunţată de grup încă din vara anului trecut. În iulie 2012, Alcatel-Lucent anunţase că va taia 5.000 de locuri de munca în cadrul unui plan de scadere a cheltuielilor cu 750 milioane euro, dupa ce raportase pentru trimestrul al doilea al anului o pierdere de 254 milioane euro. Iată că actualul CEO a apăsat şi mai mult în planul de concedieri, depăşind o cifră considerată anul trecut de sindicatul francez drept "catastrofă umană şi industrială".
• Sorin Oprescu despre regionalizare: "Trebuie sa ai responsabilitate. Nu tai ca nebunul si faci doua incizii. Faci una singura."
Sorin Oprescu e nemultumit de ritmul in care merge regionalizarea. Si este decis sa mearga pana in panzele albe cu proiectul sau. In timp ce oamenii politici considera ca Bucurestiul si Ilfovul sunt de ajuns pentru a forma o regiune, edilul Capitalei vede altfel lucrurile. Oprescu spune ca o regiune cu adevarat puternica inseamna: Bucuresti, Ilfov, Giurgiu si 14 localitati din Calarasi. "Bucurestiul este motorul principal de dezvoltare al Romaniei. Am ascultat teorii despre minimalizarea Capitalei si eu consider asta o lipsa de respect, intrucat nu sunt idei constructive. Trebuie sa vorbesti cu verbul la indemana despre Capitala tarii. Produce 25 % din PIB si i se intorc 2 %. Si atunci orice discutie legata de mutarea Capitalei nu are o baza stiintifica. Eu m-am consultat cu specialisti, arhitecti, urbanisti, sociologi, economisti de varf. Bucurestiul joaca in liga oraselor mari, cum sunt Viena, Atena, Istambul, Sofia", a explicat edilul Capitalei in cadrul unei emisiuni despre regionalizare.