REVISTA PRESEI 04.02.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 februarie 2015

ADEVARUL

Traian Băsescu, despre declaraţiile Elenei Udrea: Îmi este tare bine în mijlocul familiei

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu a dorit să comenteze afirmaţiile acuzatoare ale Elenei Udrea la adresa şefului SRI, Florian Coldea, precizând că deocamdată îşi menţine decizia de a nu mai avea niciun fel de declaraţii publice. Deputatul Elena Udrea spune că l-a informat pe fostul şef al statului despre banii pe care i-ar fi cerut Florian Coldea fostului său soţ, Dorin Cocoş, pentru finanţarea televiziunii lui Sebastian Ghiţă. "Aşa cum ştiti, din 21.12.2014 nu am mai avut nici un fel de declaraţii publice şi pentru moment nu mi-am schimbat decizia. Îmi este tare bine in mijlocul familiei", a aratat Traian Basescu într-un email trimis la solicitarea ziarului Libertatea.

În scurt timp, am putea obţine peste un miliard de euro în plus de la UE pentru infrastructură

Guvernul mai are timp doar până la 26 februarie pentru a depune proiecte de infrastructură eligbile în vederea obţinerii unor finanţări suplimentare de până la 1,2 miliarde de euro destinate infrastructurii feroviare, navale şi rutiere. UE alocă în total, prin Mecanismul Interconectarea Europei, 11,9 miliarde de euro. În momentul de faţă, la Bruxelles, este deschis un apel pentru proiecte de infrastructură finanţate prin Mecanismul Interconectarea Europei cu o valoare totală de aproape 12 miliarde de euro. "Nu există nicio comunicare publică a Guvernului asupra proiectelor pe care le va susţine România, deşi este evidentă nevoia de finanţare a investiţiilor în infrastructura de transport", a declarat, într-un comunicat, deputatul PNL Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturiolor.

ANALIZĂ Mărirea şi decăderea RAFO Oneşti

Oligarhul rus Iakov Goldovsky, proprietarul RAFO Oneşti, vrea să demonteze şi să vândă la fier vechi utilajele şi echipamentele din cadrul rafinăriei, decizia urmând să fie votată formal de acţionari peste două săptămâni. Compania Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al RAFO Oneşti, a decis să vândă rafinăria la fier vechi, urmând ca terenul să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice. Rafinăria de la Oneşti a fost cumpărată în anul 2009 de către Goldovsky, care a deţinut colosul petrochimic Sibur dinRusia până la venirea la putere a lui Vladimir Putin. Ultimul an în care rafinăria din judeţul Bacău a mai produs motorină sau benzină a fost 2008. De atunci, compania face afaceri din vânzarea de active diverse. Cele 43 de benzinării ale RAFO au fost vândute în anul 2009.

Lotul Bute, eliberat deoarece Curtea Supremă putea să judece doar dacă era acuzată şi Elena Udrea

Judecătorii de aici la Curtea Supremă s-au declarat necompetenţi să judece propunerile de arestare pentru că în dosar nu este urmărit penal niciun ministru sau parlamentar. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti care a stabilit să judece propunerile marţi noapte. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis, marţi noapte, ca primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, şi Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, să fie cercetaţi de DNA sub control judiciar in dosarul Gala Bute. Prin decizia luată instanţa a respins solicitarea procurorilor de arestare a lui Cornel Resmeriţă, însa decizia nu este definitiva. În acelaşi dosar, Tribunalul Bucureşti a stabilit că cererea DNA de arestare preventiva a fostului presedinte al Federaţiei Române de Box (FRB), Rudel Obreja, să fie judecată joi, 5 februarie.

De ce îl atacă Elena Udrea pe şeful interimar al SRI, Florian Coldea

Acuzaţiile lansate de Elena Udrea în spaţiul public îi ating pe toţi bărbaţii aflaţi în funcţii-cheie în ultimii ani în România. Foşti directori ai serviciilor secrete, dar şi oameni din zona securităţii naţionale, au arătat, pentru "Adevărul", cât adevăr conţin declaraţiile Elenei Udrea şi cât de departe poate ajunge scandalul. Un specialist în chestiuni de securitate, care a preferat să rămână anonim, s-a arătat sceptic faţă de dezvăluirile Elenei Udrea: "Cine ştie astfel de informaţii nu le spune. Cine spune lucruri de acest fel, înseamnă că nu ştie despre ce vorbeşte. Sau a mai auzit câte ceva şi le prezintă disproporţionat". Traian Băsescu a reacţionat sec la acuzele voalate ale fostei sale şefe de cancelarie. "Aşa cum ştiti, din 21.12.2014 nu am mai avut nici un fel de declaraţii publice şi pentru moment nu mi-am schimbat decizia. Îmi este tare bine în mijlocul familiei", a reacţionat, într-un email, Traian Basescu, la solicitarea ziarului "Libertatea".

Rusia răspândeşte zvonuri despre ''pregătiri de război'' în Bulgaria

Ministrul bulgar al apărării, Nikolai Nencev, a afirmat că are senzaţia că în Bulgaria există un centru de propagandă rusească ce încearcă să creeze tensiuni în cadrul comunităţilor locală şi internaţională în legătură cu posibile pregătiri de război, relatează marţi agenţia Novinite. ''Am această senzaţie, deoarece sursele sunt mereu aceleaşi'', a declarat Nencev într-un interviu pentru postul de televiziune NOVA. ''De asemenea, cei care provoacă ceea ce eu numesc 'isterie' sunt şi ei mereu aceiaşi. Ideea este de a crea panică şi confuzie şi de a sugera că noi urmează să facem ceva împotriva Rusiei sau a Ucrainei'', a adăugat ministrul bulgar al apărării, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin cere Ucrainei să ramburseze anticipat un împrumut de trei miliarde de dolari

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut Ucrainei să returneze anticipat un credit de trei miliarde de dolari care are scadenţa în decembrie 2015, explicând că Moscova are nevoie de bani pentru combaterea crizei economice, relatează site-ul agenţiei TASS. "Banii oferiţi prin fondul de bunăstare, inclusiv creditul de trei miliarde de dolari acordat Ucrainei cu scadenţa în decembrie 2015, trebuie utilizaţi pentru nevoile proprii ale Rusiei", a declarat Putin la o întâlnire cu membrii Guvernului rus. "Avem nevoie de resurse suplimentare pentru aplicarea planului anticriză", a argumentat preşedintele Rusiei. Rusia a acordat mai multe credite fostei Administraţii ucrainene proruse condusă de Viktor Ianukovici.

Jihadiştii din Statul Islamic l-au incendiat de viu pe pilotul iordanian ostatic

Reţeaua teroristă Stat Islamic în Irak şi Siria a difuzat, marţi, o înregistrare video în care prezintă executarea prin incediere a pilotului militar iordanian Maaz al-Kassasbeh, ţinut într-o cuşcă. Grupul terorist susţine că ostaticul executat este Maaz al-Kassasbeh, pilotul militar iordanian capturat după prăbuşirea avionului de vânătoare F-16 în Siria pe 24 decembrie 2014. Maaz al-Kassasbeh a fost capturat după prăbuşirea avionului său F-16 deasupra Siriei, unde el desfăşura un raid asupra poziţiilor SI, în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste. Iordania o va executa miercuri pe islamista irakiană Sajida al-Rishawi, condamnată la moarte, după ce grupul terorist Stat Islamic a confirmat uciderea unui pilot militar iordanian, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate, citate de Sky News.

BANCHERUL

Decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti: Creditele in valuta nu se pot converti la cursul din data acordarii

Curtea de Apel Bucuresti a emis in 26 noiembrie 2014 o decizie definitiva intr-un proces dintre Volksbank si un client al bancii prin care stabileste ca un credit in valuta nu poate fi convertit la cursul din data acordarii, intrucat potrivit principiului nominalismului monetar, consfintit de Codul civil in vigoare inca din 1864, riscul valutar trebuie suportat de client. O clienta a Volksbank din Ialomita, de profesie economist, a dat banca in judecata anul trecut cerand stabilizarea (inghetarea) cursului de schimb CHF-RON la momentul semnarii creditului ipotecar, din iunie 2007, curs care sa fie valabil pe toata perioada derularii acestuia.

BNR a trecut de partea poporului: e de acord ca bancile sa imparta povara creditelor in franci

Un reprezentant al BNR a declarat, intr-o comisie de specialitate a Camerei Deputatilor care dezbate un proiect de lege privind conversia creditelor din valuta in lei, ca si bancile, nu doar clientii, ar trebui sa suporte o parte din povara deprecierii leului fata de francul elvetian, starnind admiratia deputatei PSD Ana Birchall, unul dintre initiatorii proiectului de lege. Problema este ca bancile nu sunt deloc dispuse la concesii, a venit replica sefului ANPC. Iata ce a spus Ion Dragulin, seful directiei de stabilitate financiara din banca centrala, confirmand declaratia recenta a guvernatorului Mugur Isarescu: "BNR este in favoarea unor solutii care sa usureze povara individuala de rambusare a creditelor. Cursul este o posibila solutie pe care bancile sa o aiba in vedere, o a doua solutie este ca prin negocieri sa se ajunga la reducerea poverii pe alte canale, precum scaderea dobanzii. Ca atare, problema principala este diminuarea poverii pe caile posibile, discutate caz cu caz".

CURENTUL

Poduri în pericol şi fonduri europene pentru reabilitarea lor pierdute de CNADNR

Cinci poduri peste râuri din România sunt grav avariate şi necesitau intervenţie urgentă pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă în circulaţie, încă din urmă cu câţiva ani. Fiind disponibile fonduri europene pentru astfel de lucrări, există la CNADNR un Proiect finantat de CE prin programul FEDR pentru " Asistenţă tehnică pentru elaborarea expertizei tehnice şi studiului de fezabilitate pentru următoarele obiective: Podul de la Giurgiu, peste Dunăre, pe DN 5 km 64+884; Pod rutier peste Olt la Slatina , pe DN 65 km 48+750; Pod rutier peste Oituz la Poiana Sărată , pe DN 11 km 90+450 ;Pod rutier la Argineşti, peste Jiu , pe DN 6 km 268+371 ;Podul nou la Cosmeşti , peste Siret , pe DN 24 km 7+620" Procedurile de achiziţie a Proiectelor pentru reabilitarea celor 5 poduri grav avariate care necesitau intervenţie urgentă pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă în circulaţie au fost demarate în anul 2010 iar în anul 2012 a fost semnat contractul pentru elaborarea expertizelor tehnice şi a studiilor de fezabilitate.

Pojghiţă - de Tia Şerbănescu

Ce film cu gangsteri! De ce nu l-o fi povestit dna Udrea în campanie, înainte să fie abandonată de sistem şi să fie preluată de DNA? Acum pare o femeie Kamikaze cu dinamită la brâu care vrea să piară făcând cât mai multe victime în sistemul din care abia a ieşit şi căruia îi datorează cariera şi averea: "îmi asum să detonez eu acest sistem" mai ales că "nu mai am încredere în nimeni iar marii bărbaţi politici ai ţării stau sub masă". Tot e mai bine decât sub papuc. Ce ironie! Dna Udrea are dreptate exact când n-are credit. Vorbind de rolul ocult al SRI în fabricarea şi distribuirea averilor pe liste secrete, Udrea spune adevărul. Numai că în justiţie un adevăr care nu e probat, nu există. E limpede că dacă DNA nu se atingea de ea, nici Udrea nu vorbea de Coldea şi de Ghiţă. Acum calcă pe pojghiţă - şi riscă să intre la apă: "mă aştept la orice inclusiv la o încercare de arestare". Adrian Sârbu a trecut deja testul: prima noapte în arest "a fost cool". Cooldea! Strigă Udrea: cătuşe uşoare!

CURIERUL NATIONAL

CNAS, bănuită că "umflă" taxa clawback

În ultimul trimestru din 2014, taxa clawback plătită de producătorii farma a crescut cu aproape 20%, în timp ce avansul vânzărilor a fost de doar 2-3%. Mihai (APMGR): Este absolut ilogic. CNAS continuă să susţină că taxa este în concordanţă cu consumul de medicamente, însă datele nu sunt corelate în niciun fel cu cele ale companiilor. În acest context, producătorii de medicamente generice solicită intervenţia Corpului de Control al Primului Ministru pentru verificarea imediată a activităţii CNAS.

Cine este omul care negociază falimentul Greciei

Statul elen solicită creditorilor restructurarea datoriei prin intermediul noului ministru de finanţe, Yanis Varoufakis. Profesor la Universitatea de la Atena şi blogger activ, acesta contestă rostogolirea împrumuturilor cu ajutorul FMI, considerând că singura soluţie este tăierea datoriei statului elen. "Falimentul nu poate fi tratat cu încă şi mai multe împrumuturi". "Până când această criză a erupt acum doi ani, eram un economist decent de mâna a doua. Implozia ţării mele mi-a adus dubioasa onoare de a fi un economist grec de primă clasă". Aşa se descria singur în aprilie 2013, într-o conferinţă la Berlin, Yanis Varoufakis, profesor la Universitatea de la Atena. A ajuns la putere încercând o combinaţie între consternare, entuziasm, optimism, dar şi o mică frică, aşa cum a declarat postul de televiziune britanic Channel 4 News. Recunoaşte că sunt sentimente contradictorii, însă numai fanaticii trăiesc un singur sentiment.

Transelectrica şi Prysmian au semnat memorandumul pentru cablul România - Turcia

Transelectrica şi firma italiană Prysmian PowerLink au semnat ieri memorandumul pentru cablul submarin România - Turcia, urmând ca o echipă de specialişti să elaboreze studii şi analize ale implicaţiilor tehnice, comerciale, financiare şi juridice aferente finanţării şi construirii acestui proiect. În prezenţa ambasadorilor şi a reprezentanţilor companiilor Prysmian, Unicredit, Transelectrica, premierul Victor Ponta s-a arătat încrezător în realizarea cât mai curând a studiului de fezabilitate, având în vedere faptul că ţara noastră "are mare nevoie de o anume cale de transport, de infrastructură energe­tică care să ne lege de Turcia", fiind "un mare consumator şi o piaţă în care energia produsă în România poate să-şi găsească cu adevărat desfacere".

Alina Gorghiu îl ameninţă pe Ponta cu justiţia

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care îi cere ca, în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta, să decidă privind organizarea alegerilor parţiale, în caz contrar liberalii urmând să atace în contencios administrativ acest refuz, informează B1.ro. Potrivit Alinei Gorghiu, această scrisoare deschisă reprezintă "ultima încercare de a-l convinge pe premier să respecte legile şi Constituţia", se arată într-un comunicat postat pe PNL.ro. Alina Gorghiu precizează că, înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014, premierul Ponta a dat o Ordonanţă de urgenţă prin care legaliza temporar traseismul politic.

Guvernul Tsipras nu mai e singur. Aliaţi-surpriză ai politicii antiausteritate

În afara sprijinului exprimat de unele ţări europene, în primul rând de Franţa şi, neaşteptat, de preşedintele Barack Obama, mai mulţi economişti de prestigiu, unii dintre ei laureaţi ai premiului Nobel, şi-au exprimat în ultimele zile opinii ce vin, de fapt, în ajutorul demersului pe care-l face noul guvern elen condus de Alexis Tsipras pentru scoaterea Greciei din actuala situaţie economică şi financiară catastrofală. Realmente, a fost o adevărată surpriză pentru mulţi europeni să-l audă pe preşedintele Barack Obama spunând - într-un interviu acordat CNN - referitor la actuala situaţie din Grecia, că "nu poate fi continuată exercitarea de presiuni asupra unei ţări ce se află în plină depresiune". Obama a afirmat că "la un moment dat, este necesară o strategie de creştere economică pentru a putea rambursa datoriile".

Jaf de milioane de euro în bugetul Termoficării din Craiova

Un raport incendiar al unei instituţii de control din România dezvăluie motivele pentru care SC Termo SRL, societatea care furnizează căldura şi apa caldă din apartamentele craiovenilor, a ajuns în pragul falimentului. Conform raportului, aproape un sfert din datoriile de 63 de milioane de euro provin din fraudele comise de administratorii de la asociaţiile de proprietari şi din cauza indiferenţei fostei conduceri a regiei de termoficare şi a primăriei. Jaful este atât de mare, încât în Craiova o asociaţie de proprietari avea datorii la întreţinere de aproape 14 milioane de lei (circa 3,5 milioane de euro) la finalul anului 2012.

Şedinţă de urgenţă a Comisiei de Control a SRI

Comisia de control a Serviciului Român de Informaţii (SRI) a convocat ieri o şedinţă de urgenţă, în urma căreia s-a stabilit ca directorul interimar al SRI, Florian Coldea, să fie audiat în 9 februarie, printre temele discuţiilor aflându-se acuzaţiile Elenei Udrea şi situaţia generată de demisia lui George Maior de la conducerea serviciului.

Rata de neocupare a birourilor din Bucureşti, la cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani

Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a atins la sfârşitul anului 2014 pragul de 2,16 mili­oane mp, în comparaţie cu 2013, stocul crescând cu 6%, potrivit DTZ. Anul trecut au fost livrate 12 clădiri de birouri, având suprafaţa totală închiriabilă de 117.000 mp. Printre proiectele fina­lizate anul trecut se numară Green Gate, AFI Business Park II & III, Green Court - A, Ethos House şi Hermes Business Campus - prima clădire. Pentru 2015 se aşteaptă ca nivelul livrărilor să fie mai ridicat cu 30%. În total sunt programaţi pentru finalizare 154.000 mp, apro­ximativ 28% din această suprafaţă fiind preînchiriată. Similar cu 2014, cele mai multe clădiri aflate în construcţie vor fi livrate în zona Centru Nord (Barbu Văcărescu - Floreasca) şi în zona de Vest.

EVENIMENTUL ZILEI

Cine salvează Institutul Nasta?! Pe aleile Spitalului de plămâni, dai nas în nas cu morţii!

La Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", din Capitală, găsim situaţii "de viaţă şi de moarte", condiţii de-a dreptul tragice în care oamenii - pacienţi, medici, personal medical şi nemedical - sunt obligaţi să lupte pentru viaţă, într-o stare de sărăcie cronicizată. Spitalul de plămâni are sedii în trei locaţii din Bucureşti. Unul dintre sedii se afla la câţiva paşi de Cimitirul Bellu, pe Şoseaua Viilor. Clădirile ruginite de anii care au trecut fără ca o mână de gospodar să-şi facă de lucru cu ele, crengile care parcă te trag şi ţi se bagă în ochi, alaiul funebru către Morgă cu care dai nas în nas, pe aleile Institutului, te înfioară, făcându-te să te simţi ca într-un film horror. Aici este locul unde morţii se scot cu targa din saloane şi sunt plimbaţi printre bolnavi, prin curte, până la Morga spitalului. Scena macabră se petrece spre "relaxarea" pacienţilor ieşiţi, însoţiţi de aparţinători, să respire aer curat.

Toni Greblă se lăuda că are o "cârtiţă" la DNA

Caz fără precedent: DNA cere arestarea preventivă a unui judecător al Curţii Constituţionale. În timpul monitorizării, Toni Greblă îl asigura pe un suspect că-i va da date din ancheta procurorilor. Procurorii DNA au cerut Senatului avizul pentru încuviinţarea arestării preventive şi trimiterea în judecată a judecătorului CCR Toni Greblă. Magistratul este cercetat pentru mai multe fapte de corupţie. Ieri, alte doua noi acuzaţii au fost aduse acestuia: favorizarea făptuitorului şi de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Totul începe pe 2 octombrie 2014, atunci când Grebla a avut o întâlnire cu doi oameni de afaceri: Mihai Prundianu si Vasile Niţescu. Prundianu este, potrivit DNA, folosit ca interpus în afacerile judecătorului CCR. Niţescu este directorul fabricii de ulei Ultex Ţăndărei.

Bugetul TVR, ascuns de ochii românilor

Deşi este finanţată atât de la bugetul de stat, cât şi cu bani din taxa TV plătită de români, sumele din care trăieşte Televiziunea Română sunt ţinute la secret. Bugetul de Venituri si Cheltuieli al TVR" pare a fi un mister. În urma cu câteva zile, Consiliul de Administraie al TVR a adoptat planul de cheltuieli pentru anul 2015, prevăzând ca televiziunea publica trebuie sa opereze o serie de ajustări. "Reducerile vor constitui un fond de rezervă, care poate fi utilizat numai cu aprobarea membrilor Consiliului de Administraţie", se arata în hotărârea CA postata pe site- ul instituţiei. Nicăieri însă nu se spune despre ce valoare este vorba, cu toate ca proiectul de buget al SRTv pe 2015, adoptat la sfârşitul anului trecut de Parlament, este public. SRTv a primit 180.835.000 de lei de la stat, ceea ce reprezintă 34,30% din totalul finanţării. Restul de 65,70% provine din venituri proprii: taxa tv, publicitate, sau alte surse.

Rafo se vinde la fier vechi. Angajaţii, luaţi prin surprindere

Rafinăria de petrol RAFO Oneşti, deţinută de ruşii Petrochemical Holding, a anunţat că urmează să vândă toate utilajele pe piaţa second hand. Patronul Petrochemical Holding, Iakov Goldovsky, a anunţat vânzarea activelor companiei Rafo Oneşti, după ce, în urmă cu trei luni, angajaţii se pregăteau să primească o finanţare din partea unei bănci din Anglia. Liderul de sindicat, Ion Marian, a declarat pentru EVZ că după plecarea lui Marin Anton, administratorul rafinăriei în perioada 2003-2006, Rafo se afla în reorganizare, însă a ratat. de fiecare dată, proiecte de sute de milioane de euro. Contactat la rândul său, fostul administrator al rafinăriei, Marin Anton, spune că nu înţelege această decizie, având în vedere că în anul 2006, compania nu avea datorii şi nu se putea pune problema de modernizare. "În anul plecării mele, rafinăria avea cei mai buni catalizatori, 40 de benzinării şi certificate pentru emisiile de carbon primite gratuit, acestea având ca scop scutirea companiei de zeci de milioane de euro în taxe", spune Ion Marian.

JURNALUL NATIONAL

"Bac-ul sub teroare", un mare fâs. Directoarea de la Bolintineanu, condamnată cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii

La aproape doi ani de la marea operaţiune "Bac-ul sub teroare", Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, a fost condamnată definitiv ieri de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare. De asemenea, Costica Vărzaru a fost obligată de instanţă să muncească 80 de zile în folosul comunităţii. În acelaşi dosar, Elena Dumitru, secretara liceului la data comiterii faptelor, a fost achitată. Costica Vărzaru a fost acuzată că a cerut bani de la elevi pentru a-i ajuta la examenul de bacalaureat, din sesiunea iunie-iulie 2013.

"Justitie pana la capat". Elena Udrea promite un serial cu dezvaluiri despre politicieni si jurnalisti

Elena Udrea a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook in care anunta ca va face dezvaluiri importante despre politicieni si jurnalişti. "Cândva am spus că "justiţie până la capăt" este un principiu eficient doar dacă este însoţit de adevăr până la capăt. Mă uit la tv şi mă minunez! Oameni din politică sau presă, care de-a lungul timpului au venit la mine cu diverse solicitări sau care s-au finanţat din banii celor acuzaţi de încălcarea legii, expun teorii despre justiţie, stat de drept, corectitudinea politicienilor etc. De mâine, vă promit serial cu fiecare dintre ei.", a scris Elena Udrea pe pagina sa de Facebook. Evident, ca tot romanul, asteptam cu mare interes dezvaluirile despre ipocrizie si coruptie in politica, unde parca te astepti sa dai de ele, dar mai ales pe cele despre oamenii din presa...

NATIONAL

Blaga ii face vânt lui Boc pe toboganul DNA!

După "patimile" PSD-ului, iată ca a venit si rândul vechiului PDL de a da socoteala pentru faptele de corupţie comise de către liderii săi pe vremea guvernării portocalii. Iar daca membrii "nucleului dur" din jurul lui Vasile Blaga sunt deja prinşi in iţele mai multor anchete spectaculoase aflate in diverse faze de cercetare la DNA, se pare ca "tăvălugul" anticorupţie care va lovi, in luna martie, ce a mai rămas din clasa politica nu îl va ocoli nici pe fostul preşedinte al partidului, Emil Boc. După cum susţin sursele National, mulţi dintre foştii fruntaşi pedeli şti care simt ca latul anchetelor DNA se strânge tot mai mult in jurul lor ar fi pus deja in aplicare "vendetta", fiind gata sa nu-l lase sa scape nici pe Emil Boc, daca ei ajung in malaxorul Justiţiei.

Cum s-a infiltrat Daniela Crudu in anturajul lui Isărescu

Cate doamne, ba chiar si domni, nu si-ar dori sa intre in gratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu? Milioane, cred. Totuşi, mai recent, numai Cruduţa a reuşit sa se apropie de fiul acestuia, Costin Isărescu. De câteva săptămâni bune, umbla un zvon nemernic prin târg care o cuplează pe Daniela cu fiul lui Mugur Isărescu, Costin. Cică ambii au ieşit, înlănţuiţi tandru prin diverse cluburi, fără sa se sfiască. Ceea ce ar explica si sfiala Cruduţei de a se dezgoli, conform cutumei, in emisiunea lui Capatos, emisiune unde numai chiloţii sunt, încă, obligatorii. Povestea, însă, merge mai departe si dezvăluie si un capitol doi. Se vorbeşte ca deja Costin a înnoptat in apartamentul din Ferentari al asistentei TV.

Adrian Sârbu îşi dădea bonusuri din evaziunea fiscala

Adrian Sarbu a afirmat in mod constant ca nu este dispus sa plătească taxe la stat, astfel încât la nivelul conducerii Mediafax a fost gândit un sistem de eludare a taxelor, sustin procurorii care au dispus reţinerea fostului boss al Pro Tv. Mai mult, banii proveniţi din evaziunea fiscala erau însuşiţi de patronul Mediafax.

PUTEREA

Udrea continuă măcelul. Telenovelă cu ameninţări cu împuşcarea

Scandalul declanşat de Elena Udrea nu dă semne că s-ar potoli, ba dimpotrivă. Într-un nou interviu incendiar, ea a susţinut că Sebastian Ghiţă i-a povestit cum i-a ameninţat "metaforic" pe Maior şi pe Coldea "că îi împuşcă" dacă îi fac şi lui ce a păţit Băsescu cu fratele lui. Între timp, DNA a cerut aviz de începere a urmăririi penale împotriva ei în cazul "Gala Bute", iar Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) verifică averea Elenei Udrea. Lui Băsescu i s-a cerut părerea despre declaraţiile lui Udrea, dar a refuzat, spunând că îi e "tare bine în familie", a scris "Libertatea".

Tender, audiat la DNA

Omul de afaceri Ovidiu Tender a venit marţi la DNA, pentru a da declaraţii atât în dosarul în care a făcut un denunţ împotriva Alinei Bica, cât şi în cazul plângerii sale vizând faptul că ar fi fost înşelat la cumpărarea unui avion. Surse judiciare au declarat că Tender va da detalii privind denunţul pe care l-a făcut împotriva Alinei Bica, dar şi despre modul în care a fost fraudat. Tender a făcut plângerea în 2010 la Parchetul instanţei supreme, reclamând că a plătit mai mult de jumătate dintr-un contract de 15 milioane de dolari pentru leasingul unui avion, încheiat cu societatea Toyo Motor, însă nu ar fi primit avionul pentru care a plătit mai bine de opt milioane de dolari.

Experţii din dosarul lui Marian Oprişan, trimişi în judecată

Cele două experte arestate în dosarul lui Marian Oprişan pentru favorizarea făptuitorului au fost trimise în judecată de procurorii anticorupţie, alături de un al treilea, aflat în stare de libertate, potrivit unui comunicat al DNA dat publicităţii marţi. Cele două experte arestate - Ileana Roxana Cernea şi Elena Valentina Muşuroiu - respectiv Liviu Macovei, în stare de libertate, vor fi judecaţi la Tribunalul Bucureşti. Potrivit DNA, la 15 octombrie 2014, expertul desemnat de instanţă Ileana Cernea s-a înţeles cu Elena Muşuroiu, expert parte al unuia dintre inculpaţi, să îi permită acesteia din urmă să conceapă să întocmească raportul de expertiză fără a-l supune niciunei cenzuri şi acceptând concluziile consemnate de către aceasta.

ROMANIA LIBERA

Bombele cu ceas de pe şoselele şi căile ferate din România

"România liberă" a demonstrat, printr-o investigaţie sub acoperire, că spitalele şi clinicile care eliberează avize pentru şoferii profesionişti, mecanicii de locomotivă şi piloţii de avioane încalcă legea cu mare uşurinţă. România continuă să fie pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte siguranţa rutieră, o arată rapoartele anuale ale Consiliului European pentru Siguranţa Traficului. Dacă pe drumurile româneşti s-au înregistrat 93 de decese la un milion de locuitori în 2013, în Suedia, cea mai sigură ţară de pe continent din acest punct de vedere, rata este de trei ori mai mică.

Ce ofertă a pregătit PNL pentru UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut o primă întâlnire cu liderii liberali în care s-a pus pe tapet eventualitatea schimbării majorităţii parlamentare. Existenţa întâlnirii pe tema moţiunii de cenzură pe care o vor depune liberalii a fost confirmată chiar de liderul UDMR, Kelemen Hunor. "Ieri ne-am întâlnit, vorbim. Nu am început discuţiile formale. Nu au fost discuţii punctuale. Probabil vor urma şi alte discuţii", a afirmat Hunor. Chiar dacă liderul Uniunii s-a ferit să dea un verdict tranşant, a lăsat deschisă posibilitatea unei guvernări PNL-UDMR. Potrivit unor surse liberale, PNL ar fi dispus să ofere UDMR două portofolii în viitorul Executiv şi 14-15 posturi de secretari de stat.

RAFO va fi vândută la fier vechi. Este ASF responsabilă de închiderea rafinăriei?

Iakov Goldovskiy, acţionarul principal al rafinăriei ar fi dorit delistarea acesteia, odată cu desfiinţarea RASDAQ, segmentul bursier pe care era prezentă compania. După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a împotrivit, şefii RAFO propun acţionarului rus vânzarea rafinăriei la fier vechi. Firma Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al RAFO Oneşti (RAF), a decis să vândă rafinăria la fier vechi, urmând ca terenul să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice.

ZIARUL FINANCIAR

Orange, RCS&RDS, Telekom şi Vodafone discută variante prin care să-şi combine reţelele

Trei variante de alianţe fix - mobil sunt pe masă: Orange cu Telekom, Vodafone cu Telekom sau Vodafone cu RCS&RDS. Orange, RCS&RDS, grupul Telekom şi Voda­fone, cei mai mari patru jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, sunt angajaţi de opt luni de zile în negocieri pentru încheierea unor alianţe strategice privind utilizarea şi dezvol­tarea în comun a reţelelor, la finele cărora operatorii implicaţi au ca obiectiv să lanseze şi servicii fixe (Orange şi Vodafone) sau să câştige acces la reţele mobile 3G şi 4G (RCS&RDS şi Telekom) fără a mai investi fiecare pe cont propriu zeci de milioane de euro în dezvoltarea propriilor infrastructuri, ci împărţind cheltuielile cu un rival, cu care să utilizeze în comun şi activele pe care le deţine deja.

Preţul ţiţeiului a recuperat tot ce a pierdut anul acesta

BP, Shell, Exxon, Chevron, toţi giganţii petrolieri simt din plin la nivelul profitului şi, mai grav, cel al investiţiilor şocul prăbuşirii meteorice a preţului ţiţeiului de anul trecut, ceea ce înseamnă restructurarea industriei occidentale a petrolului şi gazelor naturale. Evoluţia este în avantajul unor ţări producătoare membre ale OPEC precum Arabia Saudită, care au destule rezerve financiare pentru a compensa veniturile pierdute. Şocul a lovit şi Gazprom, cel mai mare exportator de gaze naturale din lume. Problemele acestor companii au făcut ca preţul petrolului să recupereze în câteva zile pierderile înregistrate anul acesta. Cotaţia petrolului Brent, extras din Marea Nordului, a atins ieri un maxim al zilei de aproape 57 de dolari barilul, aproape de nivelul de tranzacţionare de la înce­pu­tul anu­lui. În 2014 preţul s-a înjumătăţit.

Peste 50.000 de români au făcut o facultate, dar apar în statistici ca şomeri care nu au lucrat niciodată

România este codaşa Europei în ceea ce priveşte ponderea populaţiei cu studii superioare în totalul populaţiei, dar efortul de creştere a numărului de licenţiaţi din ultimii ani a avut ca rezultat doar trecerea multor absolvenţi de pe băncile facultăţilor direct în şomaj. Astfel, în 2013, aproape 54.000 dintre şomerii număraţi de către cercetătorii Institutului Naţional de Statistică au apărut în statistici la categoria "şomeri cu studii superioare care nu au lucrat niciodată". Situaţia arată mult mai rău prin comparaţie cu anul 1996, când mai puţin de 9.000 de români aveau facultate şi nu aveau un loc de muncă, dar trebuie menţionat că în acea perioadă promoţiile de licenţiaţi erau mai reduse ca număr.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb