REVISTA PRESEI 04.06.2016
• ADEVARUL
• The Economist: "Laura Codruţa Kovesi a fost tratată ca un star rock la Summitul anticorupţie de la Londra"
The Economist a publicat, în ediţia tipărită, un articol despre lupta anticorupţie din lume, pornind de la accidentul în care şi-a pierdut viaţa patronul Hexi Pharma, Dan Condrea. Scandalul reprezintă, potrivit The Economist, un exemplu al luptei anticorupţie din România. Articolul atinge şi subiectul summit-ului anticorupţie de la Londra unde, scrie publicaţia, Laura Codruţa Kovesi a fost "tratată ca un star rock". Accidentul în care a murit Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, o companie cercetată pentru că ar fi diluat dezinfectanţii pe care ulteriori îi vindea spitalelor, a reprezentat pentru mulţi străini o confirmare că România este o "cleptocraţie, dominată de infracţiuni şi şpagă", scrie The Economist, preluat de Digi 24. The Economist atrage atenţia că oamenii tind să creadă atunci când văd lupta anticorupţie desfăşurându-se în faţa lor că lucrurile merg din ce în ce mai rău, când de fapt, încep să meargă mai bine.
• Franţa, în haos cu o săptămână înainte de lovitura de start a Euro 2016
Cu o săptămână înainte de începerea Euro 2016, Franţa, ţara gazdă, este cuprinsă de haos. Criza socială cauzată de neînţelegerile dintre sindicate şi guvern asupra reformei Legii Muncii continuă, piloţii Air France vor face grevă în primele zile ale turneului de fotbal, în timp ce starea de urgenţă a fost menţinută pe întreg teritoriul francez până la 26 iulie, ca urmare a atentatelor de anul trecut de la Paris şi a ameninţărilor teroriste. Guvernul socialist francez se confruntă de ceva timp atât cu ameninţări la adresa securităţii naţionale, cât şi cu o criză socială şi cu greve susceptibile să submineze economia şi să-i îngrijoreze pe profesioniştii din sectorul turistic, relatează agenţia France Presse. Grevele din Franţa, declanşate de o minoritate a salariaţilor, dar înţelese de majoritatea francezilor, afectează în special transportul în comun, furnizarea de energie electrică şi rafinăriile de petrol, precizează agenţia citată.
• Băsescu: Sunt oameni corupţi în servicii
Intr-o emisiune la B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu a fost întrebat despre legăturile dintre HexiPharma şi servicile secrete. "Este un caz spectaculos prin dezvoltările pe care le-a luat şi prin direcţiile în care s-a împrăştiat. Declaraţiile doamnei Condrea cred că trebuie privite cu o oarecare rezervă. Că-i (Dan Condrea - n.r.) ofiţer SIE, că SRI îi ucide copilul, ba am aflat şi de un ofiţer SPP care spunea că a existat şi în timpul mandatului meu. N-a existat acel ofiţer. Dar este clar că familia Condrea a trăit într-un astfel de mediu, într-un mediu cu oameni din servicii. Este limpede. În acelaşi timp, aceşti oameni probabil i-au şi ajutat să pornească, să dezvolte afacerea. Formularea că e «firma serviciilor» este greşită. Serviciile nu se implică, dar oameni din servicii, care sunt şi corupţi, şi avizi de bani, şi dornici să lase moşteniri copiilor se bagă. Beneficiază de informaţie, beneficiază de influenţă şi mai calcă strâmb".
• Familia Bodnariu şi-a recuperat toţi cei cinci copii
Familia românului Marius Bodnariu, lovită de o tragedie, anul trecut, în noiembrie, când cei cinci copii au fost luaţi de autorităţile norvegiene, părinţii fiind acuzaţi de acte de violenţă asupra minorilor, a primit vineri, 3 iunie, cea mai bună veste. Toţi cei cinci copii le-au fost înapoiaţi lui Marius şi soţiei lui, Ruth, în urma unei decizii a autorităţilor din Norvegia. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, monitorizează cu prioritate cazul Bodnariu şi continuă acordarea asistenţei consulare de specialitate, în limita competenţelor legale, a precizat MAE, vineri, în urma unei solicitări Agerpres.
• Rusia face prima mişcare împotriva NATO si a României
Inaugurarea scutului de la Deveselu si întărirea forţelor NATO in Europa de Est au primit vineri primul răspuns concret din partea Kremlinului, dincolo de declaraţiile agresive ale lui Vladimir Putin. Rusia a început desfăşurarea a două brigăzi de infanterie mecanizata la frontierele ei occidentale, in apropierea Ucrainei, ca răspuns la intensificarea activităţii NATO in Europa de Est, a declarat vineri o sursa militara rusa agenţiei Interfax, citata de EFE. Rusia încearcă să creeze o aşa-numita 'linie de apărare', consideră pe de altă parte jurnaliştii de la Charter97.org, dar potrivit mass-media ruse ar fi vorba de 'un pumn blindat super puternic', ca o contrapondere la NATO. De altfel si ministrul apărării Rusiei, Serghei Soigu, a anunţat la începutul anului crearea a trei noi divizii de infanterie mecanizata care vor avea bazele in regiunile Voronej si Rostov, învecinate cu Ucraina, precum si in regiunea Smolensk, la frontiera cu Belarus.
• Chile are atât de multă energie fotovoltaică, încât o dă gratuit consumatorilor
Sectorul de energie fotovoltaică din Chile s-a extins atât de rapid, încât energia electrică este gratuită în unele zone, transmite Bloomberg, conform Agerpres.ro. Timp de 113 de zile, începând din luna aprilie, preţurile spot au coborât la zero în mai multe părţi din Chile, astfel că în acest an ar putea fi depăşit numărul total de 192 de zile în care preţurile spot au coborât la zero, de anul trecut. Energia gratuită este o veste bună pentru consumatori, dar una proastă pentru companii care deţine centrale electrice şi dezvoltatorii care caută să obţină finanţare pentru noi facilităţi, potrivit sursei citate. Principalul "vinovat" este deşertul Atacama din zona de nord a ţării. Creşterea cererii de energie, stimulată de producţia minieră şi creşterea economică, a dus la dezvoltarea a 29 de parcuri fotovoltaice şi alte 15 sunt în stadiu de proiect.
• Prună: "La toamnă, pun pe masa Parlamentului o lege privind directivele europene, inclusiv confiscarea extinsă"
Ministrul Justiţiei, Ralucă Prună, a declarat vineri că, la toamnă, va trimite Parlamentului un proiect de lege privind transpunerea în legislaţia românească a mai multor directive europene, inclusiv cele privind prezumţia de nevinovăţie şi confiscarea extinsă. Referindu-se la directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, Raluca Prună a explicat că aceasta este parţial transpusă în România. "Este deja garantată constituţional. Nu am spus că nu este o prioritate pentru mine. Termenul de transpunere este aprilie 2018. Am mai spus în spaţiul public că înainte de asta am alte trei directive, confiscarea extinsă, cu termen în octombrie 2016, o altă directivă cu termen de transpunere în noiembrie 2016 şi o ultima cu termen în mai 2017", a spus ministrul Justiţiei. Prună a precizat că va elabora un proiect de lege care să cuprindă toate aceste transpuneri de directive.
• Cod roşu de inundaţii. Două persoane au murit, în timp ce alte câteva zeci au fost salvate din situaţii critice
Ministrul de Interne, Petre Tobă, a declarat vineri că 89 de localităţi din şapte judeţe au fost afectate de inundaţii, în cinci dintre acestea fiind situaţii deosebite. De altfel, acesta a precizat că două persoane au murit, una din judeţul Bacău şi una din judeţul Vrancea. Acesta a adăugat că 4.500 de angajaţi ai MAI au intervenit în 24 de ore în zonele afectate, peste 200 de persoane fiind evacuate, în timp ce 39 de persoane au fost salvate din situaţii critice. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a precizat că avertizarea de Cod portocaliu de furtuni va expira sâmbătă, însă şi mâine sunt aşteptate ploi slabe şi izolate în Moldova. Cu toate acestea, el a menţionat că este posibil ca sâmbătă să fie emisă emisă o atenţionare de ploi pentru sud-estul ţării.
• EVENIMENTUL ZILEI
• În România nu domneşte Rule of Law! Faimosul senator american John McCain pune punctul pe I!
Mai toate site-urile care au reprodus ştirea s-au grăbit să dea titluri idioate în genul: McCain jigneşte România. Nu e nici o jignire. Aşa cum se vede din lectura articolului şi nu a ştirii, McCain susţine, polemizînd cu specialiştii, că Donald Trump nu e un pericol dacă ajunge preşedinte, deoarece în SUA instituţiile de control reciproc, tipice Statului de drept (Rule of Law) funcţionează perfect. Nici o instituţie nu-şi poate face de cap cîtă vreme ea e controlată de celelalte. John MaccCain citează, de exemplu, Congresul SUA ca instituţie de control al altor instituţii. Controlează ceva Parlamentul României? Fireşte că nu. Parlamentul României e controlat de DNA. Funcţionează aceste instituţii în România? Funcţionează în România Statul de drept (Rule of Law)? John MacCain n-a jignit România. El a spus adevărul despre România. Iar adevărul nu poate să jignească.
• Muhammad Ali, alias Cassius Clay, cel mai mare boxer profesionst al tuturor timpurilor a încetat din viaţă!
El era internat într-un spital din Arizona, unde fusese conectat la aparate, după ce a acuzat probleme respiratorii. Muhammad Ali suferea de aproape 30 de ani de maladia Parkinson şi a fost spitalizat de două ori, la sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015, pentru o pneumonie şi o infecţie urinară. Muhammad Ali a triumfat la Jocurile Olimpice din 1960 şi, ca profesionist, a fost de trei ori campion mondial la categoria grea. Deşi a fost diagnosticat cu Parkinson în 1984, el a continuat să aibă o viaţă activă, iar în 1996 a purtat flacăra olimpică la Atlanta. Muhammad Ali (născut sub numele Cassius Marcellus Clay, Jr., pe 17 ianuarie 1942, în oraşul Louisville, statul Kentucky, SUA - d. 3 iunie 2016) a fost un boxer profesionist, campion mondial la box. În anul 1974 a fost ales Sportivul anului din SUA, iar în 1999, Ali a fost desemnat "Sportivul secolului" de revista americană Sports Illustrated.
• Traian Băsescu: Blaga şi Gorghiu au îngropat dreapta
Liderul PMP Traian Băsescu creionează în termeni duri activitatea PNL la alegerile locale. "Doi mediocri au reuşit să facă pulbere dreapta, cel puţin la Bucureşti. Fără resurse intelectuale, fără idei politice, fără sinceritate, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga reuşesc să îngroape simultan două partide, PNL şi PDL. Cu certitudine, dacă ar fi candidat separat, fiecare dintre ele ar fi obţinut un rezultat mai bun la Primăria Capitalei decât cel pe care îl va obţine "Marele PNL" cu domnul Predoiu. Oare cum au crezut că se poate face un partid mare cu politicieni mici?", a scris Băsescu pe Facebook.
• Harta ruşinii naţionale: candidaţii cu dosare penale. Corupţii care vor să devină primari
Se pare că cei care candidează la primăriile locale din România au încă numeroase probleme legate de alegerile locale care se vor desfăşura duminică. Jurnaliştii de la Justiţie Curată au făcut o listă cu cele 277 de persoane care au probleme. Printre lucrurile penale în care sunt încadraţi aceştia, se enumeră fapte de corupţie, abuz în serviciu, luare de mită, au fost declaraţi incompatibili sau apar ca fiind colaboratori ai Securităţii. Foarte mulţi dintre candidaţii aflaţi pe listă au fost condamnaţi pentru diverse fraude, iar în unele cazuri, faptele făcute de aceştia se duc către limitele penibilului. In Vaslui, primarul din Ibăneşti, Benone Pletea, este cunoscut că a fost dat afară din timpul examenului de Bacalaureat din 2008. Înainte, el a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a folosit o diplomă falsă care atesta că a absolvit Academia de Studii Economice, dar el terminase numai 10 clase.
• Candidat PSD prins în flagrant în timp ce corupea alegătorii
A început iureşul electoral. Primul candidat pentru funcţia de primar, prins în flagrant de anchetatori, este culmea din comuna natală a comisarului european Corina Creţu. Candidatul PSD Năpradea, o comună din judeţul Sălaj a fost reţinut de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, pentru mituirea alegătorilor. Vasile Ianc este candidat al partidului pentru funcţia de primar al comunei Năpradea şi a fost prins în timp ce mituia mai mulţi alegători cu suma de 100 de lei. "Oferea câte 100 de lei alegătorilor pentru ca aceştia, în cursul zilei de duminică să îşi pună votul în dreptul numelui său. Toţi patru alegătorii care au fost prinşi la momentul respectiv de organele de anchetă au recunoscut că au primit câte 100 de lei", spune o sursă judiciară. Din datele adunate de procurori a rezultat faptul că sunt mult mai multe persoane care au primit câte 100 de lei, cifra acestora ridicându-se la aproape 60.
• Scene terifiante in Bacău. O bătrână a fost luată de viitură chiar în faţa jurnaliştilor
Bacăul este judeţul cel mai afectat de inundaţii. Sute de gospodării sunt sub ape, recoltele şi drumurile distruse. Oamenii privesc deznădăjduiţi cum toată munca lor s-a năruit sub forţa distrugătoare a şuvoaielor. Până în acest moment, inundaţiile au făcut două victime, iar o altă tragedie era pe cale să se întâmple chiar în faţa jurnaliştilor. Din cauza vitezei năucitoare a puhoaielor, o bătrână era să moară înecată. Doi bărbaţi au intervenit la timp şi au prins-o înainte ca totul să se transforme într-o dramă pentru familia femeii. În judeţul NEAMŢ, 200 de persoane au fost evacuate, din care 39 în situaţie critică. Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a arătat că 30 de pompieri se vor deplsa în judeţul Neamţ pentru a ajuta la eliminarea efectelor inundaţiilor, informează Radio Mureş.
• Legea care-l elimină pe Klaus Iohannis din numirea şefilor DNA, DIICOT, ÎCCJ, adoptată tacit de Camera Deputaţilor
Proiectul depus în Parlament de copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia Preşedintele României nu mai numeşte conducerea ÎCCJ şi nici şefii DNA şi DIICOT, va fi adoptat, luni, tacit, de Camera Deputaţilor. Aflaţi în campanie electorală, deputaţii nu au discutat proiectul în termenul constituţional de 45 de zile. Proiectul de lege va merge automat la Senat în calitate de cameră decizională. Tăriceanu susţine în expunerea de motive că a depus acest proiect de lege pentru "a scoate actul de justiţie de sub influenţa prea mare a factorului politic". Guvernul şi CSM nu susţin modificările aduse de Tăriceanu. În momentul de faţă, legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM. Proiectul care va fi adoptat tacit în Camera Deputaţilor spune că şefii ÎCCJ sunt numiţi doar de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
• I-am întrecut pe TOŢI europenii!
Volumul comerţului cu amănuntul în România a urcat cu 20,1% în aprilie, comparativ cu perioada similară din 2015, aceasta fiind cea mare creştere în ritm anual înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), transmite Agerpres. În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,4% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,4%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de combustibili au urcat cu 3,1%, cele de produse non-alimentare au crescut cu 2,9%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 1,9%. Cele mai mari creşteri au fost raportate în România (20,1%), Luxemburg (16,7%) şi Polonia (6,6%), singurele scăderi fiind înregistrate în Belgia (minus 2,3%) şi Germania (minus 0,6%).
• JURNALUL NATIONAL
• Transelectrica, cat pe ce sa provoace un DEZASTRU prin toaletarea pomilor în zona Vidraru-Arefu
În 1 iunie, dupa ora 16:20, sistemul energetic national s-a aflat in pericol de criza majoră. În judetele Vâlcea şi Argeş a fost întrerupta alimentarea cu energie electrica a multor localitati. Municipiile Rm. Vâlcea, Curtea de Argeş, Câmpulung şi 120.000 de abonati au avut o lipsa de alimentare cu energie electrică de aproape o suta de minute. Transelectrica şi CEZ au încercat sa paseze raspunderea pentru incident catre Hidroelectrica. Dezechilibrul nu s-a produs din cauza Hidroelectrica, arata un comunicat al companiei, ci în urma actiunii de toaletare a copacilor pe liniile de transport Vidraru- Arefu. Transelectrica si CEZ au TOALETAT COPACII intr-o perioada de AVERTIZARI METEO SEVERE in zona VALCEA ŞI ARGEŞ, POTRIVIT HIDROELECTRICA, aceasta fiind una din cauzele defectiunii din sistem. Un asemenea incident, ca amploare, nu s-a mai produs de 39 de ani in sistemul energetic national.
• Cum şi-a bătut joc statul de o avere de 10 miliarde de euro
O avere evaluată la peste 10 miliarde de euro izvorâtă din pământ, trei combinate de prelucrare şi sute de mii de oameni care lucrau în şi pentru industria cuprului înainte de 1989. România are cele mai mari rezerve exploatabile de cupru din Europa, dar a reuşit să-şi bată joc de această bogăţie. Pe exploatările de cupru şi combinatele de prelucrare s-a pus lacătul. Singura care se încăpăţânează să reziste şi să arate că, totuşi, se poate este societatea Cupru Min Abrud. Dezastrul din industria cuprului poate fi considerat un faliment de marcă al industriei româneşti. Lipsa unei strategii clare şi jocurile de culise, în care unul din vârfurile de lance a fost celebrul Horia Simu ( devenit regele neîncoronat al cuprului) au făcut ca România să mai aibă în funcţiune doar o mină de cupru.
• Dan Condrea a transferat sute de mii de euro din conturile personale pe numele soţiei şi ale cumnatului său
Procurorii DNA spun că, imediat după izbucnirea scandalului Hexi Pharma, patronul Dan Condrea a transferat sute de mii de euro din conturile personale în conturile soţiei, Uliana Ochiunci, şi ale cumnatului său. Condrea pusese la cale un sistem prin care transfera banii prin două societăţi din Cipru pentru a păcăli statul român, mai spun anchetatorii. Soţia lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, şi fratele acesteia, Radu Ochinciuc, au fost puşi sub control judiciar, fiind acuzaţi de spălare de bani. Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de SC Hexi Pharma CO SRL pentru evaziune fiscală şi spălare de bani şi faţă de Flori Dinu, director general al firmei, pentru complicitate la evaziune fiscală.
• O ferigă bănăţeană, de interes pentru industria farmaceutică din Coreea de Nord
România are multe resurse nefolosite, iar unele dintre ele ar putea chiar salva vieţi. Bunăoară, o varietate de ferigă care creşte în apropierea unui sat bănăţean a stârnit interesul căutătorilor de... remedii pentru bolnavii de cancer. Experţii din Coreea de Nord doresc să iniţieze afaceri cu o comună din Timiş. O delegaţie de la Ambasada Coreii de Nord în România a efectuat o vizită în localitatea timişeană Curtea. Potrivit Nicoletei Grecu, promotor al comunei Curtea, nord-coreenii sunt interesaţi de feriga care creşte pe păşunile din jurul comunei pentru a o folosi în producerea unui leac pentru cancer. Nicoleta Grecu, promotorul comunei Curtea, a mai declarat că feriga oricum nu este folosită, fiind tăiată de către cei care au concesionat păşunea şi apoi este arsă.