REVISTA PRESEI 04.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 iulie 2016

ADEVARUL

Sondaj: Grecii nu vor Grexit

Majoritatea grecilor se declară în favoarea menţinerii ţării lor în Uniunea Europeană (UE) şi nu doreşte organizarea unui referendum ca în Marea Britanie, potrivit unui sondaj publicat sâmbătă. La întrebarea dacă sunt "pentru sau contra organizării unui referendum" în Grecia, 54% dintre persoanele chestionate au răspuns "contra", 38% au răspuns "pentru", iar 8% nu au răspuns, potrivit anchetei institutului Alco, efectuată pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane, între 27 şi 30 iunie, şi publicată de cotidianul "Parapolitika", relatează agenţia France Presse, citată de Agerpres. Potrivit acestui sondaj, 48,3% dintre subiecţi sunt "în favoarea menţinerii" ţării în UE, 39,4% "pentru ieşirea ei", iar 12,3% nu au răspuns. Tradiţional proeuropeni, numeroşi greci şi-au pierdut în ultimii ani încrederea în UE după şapte ani de măsuri de austeritate extrem de dure impuse de creditorii internaţionali ai ţării, UE şi FMI.

Britanicii, loviţi de depresia post-Brexit

Şocul provocat de votul majorităţii britanicilor pentru părăsirea Uniunii Europene (UE) face valuri în continuare. O parte însemnată a populaţiei britanice refuză pur şi simplu izolarea de spaţiul comunitar, numeroşi imigranţi deplâng creşterea intoleranţei şi privesc cu îngrijorare spre viitor, unitatea Regatului Unit este pusă la grea încercare, în timp ce clasa politică reacţionează greu, stârnind frustrare acasă şi nemulţumiri la Bruxelles. Rezultatul strâns a divizat Marea Britanie, unde sunt constatate disensiuni între regiuni, urban şi rural, tineri şi bătrâni etc. Indignaţi de victoria la limită a taberei pro-Brexit, alegătorii eurofili refuză să se împace cu gândul izolării de blocul comunitar, iar peste patru milioane dintre ei au semnat o petiţie în care cer un nou referendum.

Afirmaţia dramatică şi responsabilă a preşedintelui Iohannis: "România are nevoie de un proiect de ţară post-aderare"

La Bruxelles, după încheierea Consiliului European, spunea preşedintele Iohannis: "Este nevoie de un nou proiect de ţară post-aderare. Nu s-a realizat în preajma anului 2007, nu s-a realizat nici mai târziu. Sigur, acum ne pregătim să serbăm 10 ani de la aderare şi iată că, abia acum, începem să ne punem problema, şi bine că ne-o punem şi acum, de elaborare a unei strategii post-aderare". A continuat promiţând că, luni, 4 iulie, cheamă în acest sens partidele parlamentare la consultări. Este un act de reală responsabilitate politică, dar şi de mare curaj, să recunoşti un fapt teribil, mai grav decât tot ce s-a transmis până acum privind capacitatea reală de inserţie pe care România clasei politice a vrut, a putut, a fost capabilă intelectual s-o genereze pentru a asigura integrarea noastră în structurile europene.

Limbajul dublu al lui Dragnea în relaţia cu Iohannis

Preşedintele PSD Liviu Dragnea evaluează şi reevaluează zilnic activitatea preşedintelui Klaus Iohannis şi relaţia pe care o are acestea cu partidele politice. În timp ce după aflarea rezultatului referendumului din Marea Britanie, liderul PSD s-a declarat mulţumit de discuţiile avute la Cotroceni şi progresele făcute în relaţia cu şeful statului, la doar câteva zile, Dragnea a reînceput criticile şi ironiile la adresa lui Iohannis. Principala nemulţumire a preşedintelui PSD a fost că în negocierile între PNL şi UNPR privind o colaborare politică sau fuziune s-ar fi implicat şi şeful statului. Practic, acesta l-a acuzat că nu dă dovadă de neutralitate politică, aşa cum trebuie să facă un preşedinte.

Norbert Hofer vrea ca Austria să organizeze un plebiscit pentru ieşirea din UE

Austria ar putea organiza, în anumite condiţii, un referendum în vederea ieşirii din Uniunea Europeană, afirmă într-un interviu publicat sâmbătă candidatul extremei drepte Norbert Hofer, căruia Curtea Constituţională i-a dat o a doua şansă să poată deveni preşedintele ţării sale, relatează agenţia de presă DPA, citată de news.ro. Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertăţii la Preşedinţia Austriei, a făcut această declaraţie pentru cotidianul italian "Corriere della Sera", la o zi după decizia Curţii Constituţionale de repetare a alegerilor prezidenţiale din 22 mai, în care a fost învins cu un scor extrem de strâns de către rivalul său ecologist Alexander Van der Bellen. Hofer a declarat că organizarea unui referendum pe tema unei ieşiri a Austriei din UE va fi "garantată" în cazul în care Turcia va fi primită în blocul comunitar.

Românii sparg anual un miliard de euro la păcănele, pariuri şi jocuri de noroc

Anual, românii lasă la păcănele şi pe jocurile de noroc un miliard de euro, suma medie lunară jucată fiind între 50 şi 100 de lei. Psihologii avertizează asupra problemelor generate de jocurile de noroc. În România sunt aproape 70.000 de aparate de tip slot machine şi circa 30.000 de agenţii de pariuri, spun ultimele statistici. Numărul jucătorilor - fie că merg în cazinouri, fie că preferă pariurile sportive sau aparatele slot-machine, cunoscute sub numele de "păcănele" - creşte de la an la an, la fel şi miza, şi, evident, volumul total al încasărilor. Venitul mediu lunar al jucătorului de sloturi, de exemplu, este de 1.500 lei, iar suma medie lunară cheltuită de el pentru acest gen de "distracţie" este de 100 de lei, potrivit ultimelor date disponibile, respectiv un studiu realziat de către GfK România. Aceleaşi statistici arată că 3% din români participă la jocurile de sloturi.

Noul impozit forfetar

Patronii de hoteluri şi restaurante au o nouă problemă. Cu toţii sunt preocupaţi ce impozit forfetar vor plăti de anul viitor. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, şi secretarul de stat Gabriel Biriş (Ministerul Finanţelor) critică proiectul adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor privind impozitarea specifică în turism. Potrivit celor doi oficiali, firmele cu profit mare vor fi avantajate de noua formă de impozitare, în schimb micii întreprinzători vor trebui să plătească impozitul specific indiferent dacă fac sau nu profit. Secretarul de stat la Ministerul de Finanţe, Gabriel Biriş, este de părere că "diferenţa dintre impozitul pe profit datorat în mod normal şi acest «minunat» impozit specific se numeste «ajutor de stat».

BANCHERUL

Băncile au acordat un volum record de noi credite imobiliare in luna mai

Băncile au acordat un volum record istoric de credite imobiliare in lei in luna mai, in special prin programul Prima Casă, pe fondul adoptării legii privind darea in plată si a majorării avansului la creditele imobiliare standard. In aceste condiţii, mulţi s-au grăbit sa solicite un credit Prima Casa, cu un avans de doar 5%, fata de 25% - 35% la un credit standard. Creşterea solicitărilor pentru credite Prima Casă a fost atât de mare încât unele bănci mari, precum BCR, au epuizat plafoanele alocate pentru acest program susţinut de stat încă din luna aprilie. După doua luni, la începutul lunii iunie, guvernul a suplimentat garanţiile cu o jumătate de miliarde de lei, suma insuficienta însă pentru onorarea dosarelor deja in lucru la unele bănci precum BCR, Banca Transilvania sau ING. Aşa se face că volumul de credite noi in lei pentru locuinţe acordate de bănci in luna mai a atins volumul record de 1,35 miliarde lei, fata de 1,15 miliarde lei in luna precedentă, conform statisticilor BNR.

CAPITAL

"Creşterea economică este nesustenabilă" şi totuşi investitorii imobiliari pariază pe ea sute de milioane de euro

Corporaţiile prezente în România sau cele care au intrat pe piaţă recent au închiriat în primul trimestru al acestui an o suprafaţă de 100.000 mp de spaţii de birouri în Bucureşti, aceasta fiind cel mai puternic trimestru înregistrat vreodată de compania de consultanţă imobiliară JLL. Analiştii pun această mişcare pe seama prognozelor de creştere economică ale României. După criza financiară, creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României a fost stimulată de revenirea cererii autohtone şi de exporturi. Anul trecut, România a avut o creştere economică de 3,8%, una dintre cele mai mari rate de creştere din Uniunea Europeană, după Suedia, Cehia şi Slovacia. În 2016, prognozele indică spre o accelerare continuă a PIB-ului spre 4,2%, iar Banca Mondiala estimează că economia va creşte cu 4% în 2018.

Brexit: efectele asupra pieţei financiare din România sunt minime

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, spune că referendumul din Marea Britanie ne arată în primul rând că "singurul lucru sigur în viaţă este schimbarea". "În ceea ce priveşte lumea investiţiilor, implicaţiile negative inevitabile din punct de vedere politice pentru UE pot produce o schimbare în atitudinea investitorilor şi a instituţiilor financiare. Raţionamentele, punctele de vedere şi opiniile pot fi formate mai mult în modul "de la caz la caz" şi nu pe un set restrâns de indicatori globali, aceasta din urmă fiind tipică pentru capitalismul global. Acest lucru ar fi o schimbare bună pentru ţări precum România", mai arată şeful BVB, care consideră şi că rolul Londrei de centru financiar global va fi consolidat deoarece nu va mai fi constrâns de birocraţia de la Bruxelles.

Cei mai rapizi constructori din lume. O autostradă, terminată în timp record

Autostrada construită de compania chineză China Comunications Construction care străbate Jamaica de la nord la sud a fost dată, miercuri, în folosinţă. Premierul statului Jamaica, Andrew Holness, a fost prezent la eveniment. Premierul jamaican a declarat că iniţial proiectul autostrăzii a fost luat în antrepriză de o companie franceză, dar aceasta a renunţat din cauza dificultăţilor tehnice şi financiare. După ce a fost preluat de compania chineză, lucrările de construcţie au durat doar trei ani, fapt ce a reflectat viteza şi standardul Chinei. Preţul a fost de 730 milioane de euro.

Ţara unde energia e gratis, maşinile nu se încuie, iar banii au dispărut

Islanda este o ţară insulară nordică aflată între Atlanticul de Nord şi Oceanul Arctic. Are o populaţie de 325.671 de locuitori pe o suprafaţă de 103.000 km, ea fiind astfel cea mai rarefiat populată ţară din Europa. Capitala şi cel mai mare oraş al ţării este Reykjavík; zonele lui înconjurătoare din sud-vestul ţării deţin două treimi din populaţie. În anul 930, islandezii s-au constituit în republică, punând bazele primului parlament din lume, Althing. Numărul turiştilor care vizitează ţara este mai mult decât dublu faţă de numărul total al locuitorilor. Turismul generază o treime din PIB-ul ţării. Populatia fiind foarte puţin numeroasă, oamenii se cunosc unii cu alţii. Ca urmare, locuinţele nu se încuie, iar maşinile sunt lasate în parcare cu cheile în contact. Folosirea cheilor este un gest de grosolonie. În toata ţara, plăţile se fac numai cu carduri. Nici măcar vânzătorii de ziar nu acceptă numerar. Toţi locuitorii Islandei sunt conectaţi la reteaua socială Facebook.

Suedia este prima ţară care testează o autostradă dotată cu fire electrice aeriene pentru alimentarea camioanelor

O invenţie apărută acum aproape 150 de ani ar putea oferi soluţia acestor probleme. Compania germană Siemens susţine că firele electrice suspendate pot fi folosite pentru a alimenta camioanele electrice pentru distanţe, practic, nelimitate. Conectorii pantografi ai camioanelor se pot conecta şi deconecta fără restricţii la firele electrice aeriene în timp ce se rulează cu viteze de până la 90 km/h. Reţeaua la care se conectează camioanele poate reîncărca o baterie electrică ce este folosită pe rute "nealimentate electric". Suedia a devenit primul stat care testează această tehnologie pe o autostradă puiblică. Pe o distanţă de 2 km a autostrăzii E16 în apropiere de oraşul Gavle, la nord de Stockholm, două vehicule cu motorizare diesel hibridă produse de Scania şi adaptate în colaborare cu Siemens, vor efectua teste pe distanţa electrificată în următorii doi ani pentru a se stabili rentabilitatea extiderii acestui sistem.

CURENTUL

PSD-istul Chelaru l-a făcut academician pe un infractor din dosarul Microsoft

Pentru că numărul academicienilor autentici, membri ai Academiei Române este limitat, parlamentarii români au început să înfiinţeze academii paralele în diverse domenii ca să fie şi ei academicieni şi să-şi ia şi indemnizaţiile aferente. Aşa cum Ecaterina Andronescu, urmărită penal pentru "abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, în perioada în care avea calitatea de ministru" este academiciană la Academia Oamenilor de ştiinţă, începând de vineri şi colegul său de dosar Microsoft, Alexandru Athanasiu urmărit penal pentru aceleaşi 4 infracţiuni este membru titular al Academiei de Ştiinţe Juridice, după cum declară senatorul PSD Ioan Chelaru, preşedintele nou înfiinţatei instituţii prin legea 139/2015.

Fake-uri de 1,5 milioane de lei confiscate de poliţişti

Sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu şi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Poliţiei Municipiului Bucureşti au efectuat 20 de percheziţii, în judeţul Giurgiu şi în Bucureşti, la locuinţele a 11 persoane şi la punctele de lucru ale unor societăţi de turism internaţional. În urma percheziţiilor, au fost identificate şi indisponibilizate 7.892 de perechi de pantofi sport şi 1.582 de articole vestimentare, toate purtând diferite mărci protejate, susceptibile de a fi contrafăcute. Contravaloarea mărfurilor indisponibilizate a fost estimată la 1,5 milioane de lei. Din cercetări a reieşit că, în perioada decembrie 2015 - iunie 2016 a.c., persoanele în cauză ar fi introdus în ţară, în vederea comercializării, articole de îmbrăcăminte, încălţăminte şi cosmetice contrafăcute, aduse din Turcia, purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată.

CURIERUL NATIONAL

Cum simt Brexitul angajaţii români din UK

Angajaţii români din Marea Britanie se tem cu privire la siguranţa zilei de mâine şi în special de faptul că, în urma Brexitului, oficialii vor impune anumite restricţii pentru angajarea cetăţenilor străini, diverse avize şi autorizaţii de muncă pentru cetăţenii UE, precum şi orice alte formalităţi consideră necesare. Chiar dacă au număr de asigurare naţională, 179.000 de români se tem cu privire la siguranţa zilei de mâine. Pentru ceilalţi migranţi români, situaţia este mult mai incertă. Marea Britanie va fi liberă să adopte propriile reguli şi restricţii pentru angajarea cetăţenilor străini, impunând diverse avize şi autorizaţii de muncă pentru cetăţenii UE

Termenul pentru Pasajul de la Piaţa Sudului a fost prelungit până la 31 decembrie 2018

Primăria Capitalei, a anunţat duminică printr-un comunicat de presă remis Agerpres şi citat de Hotnews că proiectul Pasajului de la Piaţa Sudului a fost prelungit până la 31 decembrie 2018. De asemenea, conform comunicatului, Guvernul a prelungit termenul de finalizare a lucrărilor la toate obiectivele din Bucureşti realizate cu fonduri europene şi care ar fi trebui terminate până la 30 iunie. În urma cu 3 zile, primarul Capitalei, Gabriela Firea, declarase că Guvernul a prelungit termenele de finalizare pentru lucrările de la Pasajul de la Piaţa Sudului şi Arcul de Triumf până la 30 octombrie 2016, lăsând să se înţeleagă faptul că fondurile europene alocate până acum nu se vor pierde.

Tupeu fără limite în Parlament: Deputaţii vor putea merge în vacanţă cu maşinile de serviciu

Deputaţii vor putea folosi maşinile de serviciu şi în perioda vacanţei. Decizia a fost luată de Biroul Permanent. În ultimii ani, aleşii nu au mai avut voie să folosească maşinile Parlamentului în concedii. Anul acesta, deputaţii vor merge în vacanţă cu maşinile plătite de cetăţeni. Decizia a fost luată de Biroul Permanent al Camerei, arată B1 TV. "Aşa cum au solicitat colegii noştri, în perioada vacanţei parlamentare, preşedinţii, liderii de grup şi membrii Biroului permanent, la acţiunile pe care aceştia le desfăşoară, să poată beneficia de maşină cu aprobarea membrului Biroului permanent cu informarea ulterioară a Biroului. Practic, s-a completat articolul 2 cu un alineat 2 care acoperă solicitarea colegilor noştri', a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

EVENIMENTUL ZILEI

HAPPY INDEPENDENCE DAY! - Români rămaşi în sufletul Americii |

A trăi visul american a fost una dintre marile dorinţe ale multora dintre cei născuţi pe meleagurile României. Dar sunt şi români care i-au făcut pe americani să nu îi uite niciodată. Una dintre personalităţile care au mar cat memoria colectivă a americanilor este regina Maria a României. Nepoata longevivei regine Victoria a Marii Britanii, devenită "stăpâna" unui mic regat - România, era foarte apreciată în Europa. Era admirată pentru multiplele ei talente artistice, dar cel mai mult pentru puterea sa de a convinge, prin armele diplomaţiei, mai marii oameni politici ai momentului să susţină cauza ţării sale mici. În anul 1926 regina Maria a subjugat şi America. Regina României s-a aflat pe continentul american în perioada 18 octombrie-24 noiembrie 1926. Au însoţit-o principesa Ileana şi principele Nicolae. Regina Maria a României a fost primită cu mult entuziasm, nu numai la nivel oficial. Străzile au răsunat de strigătele mulţimii de oameni care venise să o vadă.

România trimite, anual, în SUA, bunuri de două miliarde de dolari

SUA este unul dintre cei mai vechi parteneri comerciali ai României, cu investiţii în sectoare cheie, cum ar fi industria auto şi tehnologie. Exporturile către SUA sunt net superioare valorii bunurilor pe care le importăm de pe piaţa americană. SUA au fost unii din primii investitori în România, după Revoluţie. Odată cu revenirea creşterii economice, investiţiile americanilor în România ar putea creşte. "Una dintre priorităţile mele este să promovez prosperitatea între ţările noastre, să promovez comerţul şi investiţiile în România, a unor companii americane", declara, recent, Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti. Valoarea bunurilor importate din SUA a fost anul trecut de 754 de milioane de dolari, exporturile către Statele Unite ale Americii au fost de 2,13 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mari.

ATENŢIE ROMÂNI! Iohannis şi Cioloş v-au pregătit ceva

"România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă", este denumirea oficială a proiectului de ţară pe care îl va lansa marţi, la Palatul Parlamentului, cuplul Iohannis-Cioloş. La prezidiu vor mai sta guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad. Vor vorbi despre proiect ministrul economiei, vicepremierul Costin Borc, economistul şef al BNR, Valentin Lazea, membrul corespondent al Academiei Române, Gheorghe Zaman, şi ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer. Evenimentul este organizat de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, sub Înaltul patronaj al Preşedintelui României Klaus Iohannis şi cu sprijinul Academiei Române şi al Băncii Naţionale a României.

JURNALUL NATIONAL

Explozie suspecta langa Stade de France din Paris, inainte de meciul Franta-Islanda

Poliţia franceză a detonat duminică după-amiază o maşină suspectă găsită în apropierea stadionului Stade de France, unde se va desfăşura în cursul serii partida de fotbal Franţa-Islanda, ultimul sfert de finală de la Euro 2016, relatează presa internaţională. Explozia controlată a avut loc în jurul orei locale 17:30. Cei care au auzit-o afirmă că a fost o deflagraţie suficient de puternică încât să stârnească teamă în zonă.

Ministrul Justiţiei, atac la fostul premier: Ca magistrat, Ponta putea să facă mai mult decât tehnocratul Prună

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat duminică, după festivităţile de Ziua Justiţiei, că este dezamăgită de "luarea de poziţie" a fostului premier Victor Ponta, menţionând că acesta este magistrat de profesie şi dacă "iubea atât de mult justiţia" ar fi putut să facă pentru acest domeniu mai mult decât a făcut ea. "Vreau să îmi exprim regretul că prea mare lucru până ne-am preluat mandatul, nu s-a făcut. Şi doresc să spun asta public, fără ezitare: Sunt dezamăgită de luarea de poziţie a fostului premier care este magistrat de profesie, a fost magistrat, şi dacă iubea atât de mult Justiţia, putea să facă ca magistrat mai mult decât tehnocratul Prună", a spus Raluca Prună, în contextul lipsei spaţiului pentru instituţiile judiciare. Ea a vorbit despre problema infrastructurii şi a dat exemplul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care funcţionează într-un spaţiu insuficient.

INCOME: România pierde 8,3 miliarde euro din cauza necolectării TVA

România este de ani buni pe ultimul loc în ceea ce priveşte capacitatea de colectare a TVA. Cu un deficit de aproape 40%, pierderea este de peste 8,3 miliarde de euro. Specialiştii fiscali sunt de părere că modificările din ultima perioadă ar putea ajuta economia naţională să mai recupereze din pierderi, potrivit antena3.ro. Procentul foarte mare al pierderilor indică faptul că România are nevoie în continuare de noi măsuri sau modificări fiscale eficiente, dar corelate cu soluţii tehnologice. În plus, specialiştii fiscali spun că România ar putea prelua de la vecini o serie de măsuri care s-au dovedit eficiente.

NATIONAL

Ministrul Lipă îşi cară moca familia la Rio!

Doamna ministru Lipă, probabil invidioasa ca "iohanisii" pleacă in familie la Jocurile Olimpice, trage la greu sfori subterane pentru ca, pe banii sportivilor, să plece cu ea la Rio si "Corneluş si Drăgoşel". Adică soţul si băiatul doamnei ministru, cu toate ca aceştia nu au nici in clin nici in mâneca, in niciun fel, cu vreun sport anume, fie el olimpic sau nu! După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National si care demonstrează matrapazlâcurile la care a ajuns sa se preteze Elisabeta Lipa, aceasta a fost atât de disperata sa-si bage soţul in delegaţia oficiala pentru Rio de Janeiro, încât a lăsat de-o parte orice prevedere si ar fi apucat chiar sa trimită o acreditare oficiala in acest sens pentru Cornel Lipă. Cornel Lipă este un prosper om de afaceri, după cum bine ştiu cei care au avut "norocul" să lucreze cu familia Lipă la Clubul Sportiv Dinamo.

Palatul de la Snagov al lui Verestoy Attila

Senatorul UDMR Verestoy Attila a fost deseori amintit in presă in legătura cu afacerile sale cu cherestea care ar fi chelit multe zeci de hectare si unele voci susţin ca business-ul nu ar fi prea cuşer. E drept, el a făcut si investiţii bănoase la Bursă. Putin ştiu însă de domeniul lui Verestoy din zona Snagov. Este vorba despre o super vilă, ce mai, un adevărat palat construit in satul Vlădiceasca, la doi paşi de lacul Tâncăbeşti, care arata foarte futurist. Senatorul a început construcţia vilei in 2002 si a încheiat-o in 2013. Viloiul e impresionant, dar nu numai ca arhitectura: terenul aferent este de 13.927 metri pătraţi, locuinţa are o suprafaţă de 573 metri pătraţi, anexele au 423 metri pătraţi, iar o construcţie auxiliara ocupa 101 metri pătraţi.

Apare câte un DNA mic in fiecare minister!

Victor Grigorescu a dat sfoară in tară si la Bruxelles că Ministerul Energiei face de acum parte din proiectul noii Strategii Naţionale Anticorupţie 2016-2020, ca instituţie responsabila pentru îndeplinirea obiectivului "Creşterea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor si a riscurilor de corupţie in mediul de afaceri". Este vorba practic despre apariţia câte unui "mic DNA" in cam fiecare structură guvernamentală in parte, primele ministere care vor experimenta acest "next level" al luptei anticorupţie fiind Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Transporturilor si Ministerul Economiei, Comerţului si Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Papa Benedict, înlăturat de la Vatican de un lobby gay

In memoriile sale, strânse intr-un volum sub titlul "The Last Conversations", fostul suveran pontif evoca un grup gay de mare influentă cu privire la deciziile si numirile făcute de Sfântul Scaun. Cotidianul Corriere della Sera, care a achiziţionat drepturile de publicare a unor extrase din memoriile fostului papa Joseph Ratzinger, a publicat un articol in care sunt rezumate punctele principale ale volumului " The Last Conversations", care va fi publicat in 9 septembrie. Benedict al XVI-lea a susţinut că demisia sa a fost "o alegere personală" si a negat orice şantaj sau presiuni de natura sa-l determine sa-si părăsească postul. Însă, in memoriile sale, fostul papă a explicat ca a fost confruntat cu existenta unui "puternic lobby gay" alcătuit dintr-un "grup de patru sau cinci persoane" care a încercat in mai multe rânduri "să influenţeze deciziile Vaticanului".

PUTEREA

Americanii vor să pună un om al lor şef al spionajului românesc. Preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, în cărţi pentru şefia SIE

"Printr-o colaborare cu toate forţele, parteneriatul SUA-România va avea un potenţial nelimitat", a spus Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, în discursul său de vineri prilejuit de aniversarea (anticipată) a Zilei Independenţei Americii. În aceeaşi zi de vineri, 1 iulie, cotidianul Evenimentul Zilei anunţa: "Preşedintele Klaus Iohannis ar fi negociat cu UNPR numirea unui nou director al spionajului extern în persoana liderului progresist Valeriu Steriu, a declarat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu. Contactat de EVZ, Steriu spune că el nu a negociat funcţia de director SIE. Liderul PSD Codrin Ştefănescu a spus la Antena 3 că informaţia vine din două surse: fostul deputat Gelu Vişan (PMP) şi unii membri UNPR. Codrin Ştefănescu a spus că o serie de UNPR-işti s-ar fi plâns în discuţii informale că "e posibil sa fie o vânzare" a partidului lor către PNL pentru ca Steriu să preia SIE.

Reduceri de 50% la cazarea în staţiunile din Turcia, după atentate

Atentatele din Turcia, Franţa sau Siria au avut un serios impact asupra turismului european, nu doar în ţările afectate. Turiştii se tem să călătorească la fel ca înainte, iar pierderile din sector sunt colosale. În Turcia, recentele atentate au lovit greu o industrie de 32 de miliarde de dolari. Reculul îl simt şi touroperatorii români. Turcia se află pe locul al doilea, după Grecia, în ceea ce priveşte destinaţiile preferate de vacanţă ale românilor. Vânzările de vacanţe în Turcia ar putea scădea cu până la 30% în acest an, asta deşi pachetele turistice s-au ieftinit la jumătate.

ROMANIA LIBERA

Summitul de la Varşovia. Putin profită de o Europă slăbită de Brexit

Prin decizia de ieşire din UE, Marea Britanie fragilizează rolul său de cel mai bun aliat al SUA în Europa şi lasă un continent mai divizat şi mai disipat, spre marea satisfacţie a liderului rus. Sistemul de apărare antirachetă de pe teritoriul european se află pe agenda Alianţei Atlantice la summitul din 8 şi 9 iulie de la Varşovia. La fel şi Brexit-ul. Scutul antirachetă este aproape invizibil şi departe de a fi terminat, dar cântăreşte greu asupra discuţiilor comune ale celor 28 de ţări membre NATO. La cererea SUA, statele membre ale Alianţei vor decide la summitul din această săptămână "capacitatea operaţională iniţială", debutul funcţionării scutului în NATO.

ASF mimează transparenţa: Formulele pentru preţul RCA, ţinute la secret

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că a angajat o companie de audit să verifice modalitatea în care firmele de asigurare calculează tarifele pentru asigurarea de răspundere civilă auto. Dar nu a făcut niciodată publice rezultatele, în ciuda nemulţumirilor venite din partea transportatorilor. Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, declara în urmă cu câteva luni că piaţa asigurărilor s-a aşezat şi că preţurile la RCA nu vor mai creşte. De atunci şi până acum, arată calculatoarele de specialitate, tarifele au mai urcat cu 10%, iar ASF refuză să facă publice rezultatele cercetării care ar trebui să arate felul în care asigurătorii rămaşi pe piaţă calculează tarifele. După îngroparea Astra Asigurări, cel mai mare jucător din domeniu, piaţa RCA s-a transformat într-un semi monopol condus în principal de cele două firme austriece deţinute în România de Vienna Insurance Group.

Adriean Videanu, învins de CNADNR: Şoseaua de Centură va trece peste proprietatea fostului primar al Capitalei

Disputa dintre Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi firma Titan Mar a fost câştigată de stat. Ministerul Transporturilor a eliberat vineri autorizaţia de construire prin care va fi continuată modernizarea centurii rutiere a Municipiului Bucureşti. "Astfel, pe secţiunea dintre Autostrada Bucureşti - Piteşti (A1) km 55+465 şi pasajul Chitila (DN7) vor putea fi efectuate lucrări pe toate zonele expropriate", se arată într-un comunicat dat publicităţii de compania de drumuri. "România liberă" a dezvăluit la finele lunii mai cum firma Titan Mar se opunea procedurilor de expropriere a unei părţi din terenul deţinut, chiar dacă banii de despăgubiri fuseseră viraţi de CNADNR.

ZIARUL FINANCIAR

ING discută cu Vastint (Ikea) pentru a veni în proiectul de birouri Business Garden Bucharest

ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nume, se află în discuţii cu Vastint, divizia imo­biliară a grupului Inter Ikea, pentru a închiria birouri în proiectul Business Garden Bucharest pe care Vastint îl ridică în zona Pasajului Basarab - Carrefour Orhideea, potrivit unor surse din piaţă. Sursele citate precizează însă că discuţiile se află în fază incipientă, iar până acum niciuna dintre cele două părţi nu a confirmat informaţia. CBRE este consul­tantul ING pentru a găsi o locaţie pentru consolidarea operaţiunilor. La întrebarea ZF referitor la o posibilă mutare, ING a spus că nu comentează în acest moment. La rândul lor, reprezentanţii Vastint au spus că încă nu se poate vorbi despre procesul de închiriere a proiectului de birouri.

Cum traduc analiştii avertismentul lui Isărescu că BNR va deveni mai pragmatică

BNR va pune accentul pe instrumente flexibile, cu impact imediat, precum gestionarea lichidităţii şi operaţiuni de piaţă, dar poate exista şi disponibilitate de a relaxa politica monetară, dacă va fi nevoie. Înclinaţia spre o abordare mai pragmatică din partea BNR este "binevenită" în condiţiile amplificării riscurilor şi incertitudinii la nivel internaţional, iar semnalul este de punere a accentului pe instrumente flexibile şi cu impact imediat, precum gestionarea lichidităţii şi operaţiuni de piaţă sau chiar reglementări prudenţiale, dar şi de disponibilitate de a relaxa politica monetară, dacă va fi nevoie. Iar deciziile BNR urmează să fie corelate cu răspunsul Băncii Centrale Europene (BCE) şi al altor bănci centrale din regiune, consideră unii analişti. Unul dintre instrumentele care poate fi activat este reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii în cazul în care apar probleme de lichiditate.

Marii şacali politici se învârt deja deasupra Londrei: veniţi în Franţa, veniţi în Germania, vă dăm cetăţenie, veniţi în Amsterdam

Şocul Brexitului agită şi mai mult apele şi aşa învolburate ale Uniunii Europene, iar marile capitale de pe continent se pregătesc să profite cât mai mult de valurile care s-ar putea produce. Guvernul de la Paris se foloseşte de Brexit pentru a atrage în Franţa multinaţionalele din Marea Britanie, dar şi pentru a-şi speria propriile companii care ameninţă cu relocarea. De la Berlin vin îndemnuri pentru tinerii britanici să-şI ia cetăţenie germană pentru că nu ar trebui să se lase pedepsiţi de majoritatea care a votat contra rămânerii ţării din UE. Iar Madridul este hotărât să captureze una din marile agenţii UE care vor pleca din Marea Britanie după celebrul referendum. "Marilor companii internaţionale le zic: Bun venit la Paris! Haideţi să investiţi în Franţa", spune premierul francez Manuel Valls.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb