REVISTA PRESEI - 04.08.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 august 2010

ADEVĂRUL

Pământul, la un pas de tsunami solar

Planeta noastră poate fi lovită zilele acestea de un val de căldură extremă, provocat de o explozie solară masivă. Specialiştii spun că "tsunamiul solar", cum este numită unda de şoc eliberată de explozie, riscă să distrugă sateliţii şi să afecteze comunicaţiile din întreaga lume. Explozia solară înregistrată la sfârşitul săptămânii trecute a fost observată de mai mulţi sateliţi, inclusiv de "Solar Dynamics Observatory" al NASA, relatează "newscientist.com".

Scenariile pentru 2011, discutate cu FMI

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au discutat ieri cu premierul Emil Boc indicatorii economici pentru 2011, dar au cerut şi adoptarea rapidă a unor legi. Scenariul prezentat oficialilor finanţatorului extern prevede o creştere economică în 2011 de 1,5-2%, un deficit bugetar de 4,4% şi o inflaţie de 3-4%. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat luni seară că fondul de salarii din 2011 ar putea permite creşterea veniturilor din sistemul bugetar cu 10%.

Cătuşe pentru fondatorul World Trade Center Romania

Omul de afaceri Emeric Bartha este acuzat de evaziune fiscală şi are interdicţia de a părăsi România. Emeric Bartha - acuzat de un prejudiciu de un milion de euro - a fost încătuşat pe Aeroportul Henri Coandă când intenţiona să iasă din România, cu destinaţia Chişinău.

"Newsweek" a fost vândută pe un dolar

Cumpărătorul, un magnat al echipamentelor audio, va prelua şi datoriile revistei, confruntată de ani buni cu dificultăţi financiare. Anul trecut, pierderile săptămânalului american s-au ridicat la 28 de milioane de dolari, iar publicitatea a scăzut cu 9,6 procente. Omul de afaceri Sidney Harman (91 de ani) va prelua prestigioasa revistă americană "Newsweek" pentru suma simbolică de un dolar, potrivit presei americane. În schimb, Harman va suporta pierderile revistei americane, deţinute din 1961 de grupul de presă Washington Post Company.

Scade iar consumul de gaze şi curent

După un început de an foarte bun, în care consumul de gaze şi electricitate a avut o evoluţie ascendentă, piaţa o ia din nou la vale. Efectele măsurilor de austeritate luate în ultima lună, în special ale majorării TVA, încep să se facă simţite în industria consumatoare de energie.

Academia de cerşit de la Ţăndărei

Traficanţii de cerşetori din Ţăndărei au "populat" oraşul cu cetăţi de sute de mii de euro, ridicate din cerşetoria în Marea Britanie. Clanurile Radu, Drăguşin şi Schian şi-au ridicat în cartierul Strachina câte trei-patru palate. Castelele sunt goale, ţiganii preferând să locuiască claie peste grămadă în cocioabe fără utilităţi.

CURENTUL

Marfin Bank - în atenţia procurorilor. Complici noi în dosarul Banca Transilvania

Grecii de la Marfin tremură de frica procurorilor care ar putea să includă banca în ancheta în care preşedintele Băncii Transilvania este deja cercetat pentru spălare de bani şi manipularea pieţei de capital. O parte din banii pe care Horia Ciorcilă şi aghiotanţii săi i-au folosit pentru a influenţa bursa proveneau de la Marfin Bank. Se pare că cel care a implicat banca în afacere este cumătrul lui Irinel Columbeanu, Stylianos Sofianos. Acesta a fost schimbat din funcţie la scurt timp după ce banca a finanţat afacerile grupului infracţional condus de Ciorcilă.

Concurs, de Tia Şerbănescu

Astăzi pleacă din ţară delegaţia FMI care a evaluat şansele României de a primi o nouă tranşă de împrumut în valoare de 900 milioane de euro. Echivalentul a 900 de frunze de firmă, cum ar veni. Dna Udrea a anunţat însă că nu va plăti frunza în timp ce directorul firmei spaniole care a copiat-o a explicat cum a luat frunza din ierbar, a stilizat-o şi a modelat-o până când a ieşit o creaţie absolut originală care merită toţi banii. Ce ţeapă! Ce nu se înţelege este de ce, dacă tot facem economii, Ministerul Turismului nu a apelat la graficienii din ţară. Un concurs cu premii de câteva mii de euro rezolva problema: orice student exersat în mărţişoare putea crea un trifoi.

Băncile ţin cu dinţii de comisionul de retragere anticipată. Presiuni prin intermediul FMI

Băncile au solicitat insistent la întålnirile cu delegaţia FMI şi CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige Guvernul să modifice OUG privind contractele de credite pentru populaţie în limitele normelor UE şi să se renunţe la refacerea contractelor în derulare. Acestea au precizat că dacă prevederea ca Ordonanţa 50 să aplice exclusiv cerinţele directivei europene nu va fi inclusă în cadrul scrisorii suplimenatre de intenţie pe care o vor încheia autorităţile romåne cu FMI, băncile comerciale ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement împotriva Romåniei.

CMR nu spune adevărul despre plecarea medicilor în străinătate

Conducerea Colegiului Medicilor din Romånia (CMR), prin declaraţiile pe care le face, vrea să lase impresia că, pånă la sfårşitul anului, spitalele romåneşti vor rămåne cu "o månă de medici", iar marii specialişti vor pleca în străinătate unde vor fi plătiţi cu mii de euro. De fapt viaţa doctorilor romåni care merg la muncă în străinătate nu este atåt de uşoară precum este prezentată de CMR. Puţini dintre cei care pleacă în Franţa, Italia, Germania, Anglia, Spania rămån în marile oraşe. Lucrează în spitale situate la zeci de kilometri de marile oraşe, fac gărzi peste gărzi şi cåştigă, lunar, 3.000-4.000 de euro din care cheltuiesc 2.000-2.500 de euro pentru chirie, måncare, utilităţi şi altele",

CURIERUL NAŢIONAL

Ce meserii se mai caută în România?

Prin recrutarea online se caută manageri, traineri şi reprezentanţi de vânzări. În schimb, prin ANOFM se oferă slujbe în industria textilelor şi confecţiilor şi se cer mulţi muncitori necalificaţi. În România, oficial, sunt aproape 700 de mii de şomeri. Piaţa muncii începe să dea semne de revenire, numărul locurilor de muncă ofertate crescând în prima parte a acestui an, în ciuda previziunilor negative ale analiştilor şi ale autorităţilor, este de părere portalul de recrutare Myjob. De altfel, autorităţile statului şi-au schimbat opinia la începutul acestei săptămâni, într-una mai optimistă, anunţând că nu vom ajunge la un milion de şomeri anul acesta.

11,5 mil. ţigări, capturate săptămânal de structurile MAI

Peste 3,6 milioane au fost confiscate în urma percheziţiilor domiciliare şi mai puţin de 200.000 din târguri şi pieţe. Măsurile de combatere a activităţilor ilegale cu produse din tutun aplicate în ultimele trei luni dau roade din ce în ce mai spectaculoase: săptămâna trecută, structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor au capturat, pentru a doua săptămână consecutiv, peste 11,5 milioane de ţigarete. (575.574 de pachete).

Nu scăpăm de un nou împrumut de la FMI

Guvernul nu ia în calcul la acest moment încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar nici nu exclude o astfel de variantă, nevoia unui nou acord urmând să fie analizată la sfârşitul anului, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. "Nevoia unui nou acord, după părerea mea, va fi analizată probabil într-o oarecare măsură la sfârşitul acestui an, dar devine subiect de discuţie probabil anul viitor, când vom şti mult mai precis parametrii macroeconomici ai anului 2011, când vom şti care au fost evoluţiile efective în 2010. Nu luăm în calcul un nou acord, nu excludem un nou acord", a spus Vlădescu, citat de Mediafax.

"Vom lua sigur un nou împrumut""

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florea Pârvu, este convins că statul va trebui să încheie un nou acord cu Fondul, pentru a refinanţa creditul actual. "Ministrul Vlădescu încearcă prin aceste declaraţii să ţină apele liniştite, dar noi sigur vom lua un alt împrumut de la FMI, pentru că nu avem altă soluţie. Prin măsurile luate, Guvernul a reuşit să aducă bani la buget pentru echilibrarea deficitului, dar vine vremea să returnăm înapoi banii de la FMI şi atunci vom vedea că de fapt nu am rezolvat nimic. În plus, decât să ne împrumutăm de la bănci unde dobânzile sunt uriaşe, sau de pe pieţele externe, chiar dacă acolo nu prea ne bagă lumea în seamă, mai bine ne împrumutăm tot de la Fond, pentru că dobânda este de 4,9%"", a explicat Pârvu.

Preţul apartamentelor a ajuns la jumătate faţă de perioada de boom

Acestea au ajuns la un nou minim, luna trecută. Ţinând cont de contextul economic dificil, încă mai este loc de scădere. Preţurile apartamentelor la nivel naţional au ajuns la un nou minim în iulie, valoarea medie înregistrată la nivel naţional fiind de 1.151 euro/mp, adică aproape jumătate din valoarea perioadei de boom, de acum doi ani, potrivit unei analize a imobiliare.ro. În plus, reprezentanţii portalului sunt de părere că mai este loc de scădere, ţinând cont de contextul economic din România.

Au repornit vânzările de maşini second-hand ale dealerilor

Vânzările de maşini second-hand realizate prin intermediul dealerilor au crescut în primele şase luni cu aproximativ 20%, iar dacă acest trend se menţine, piaţa va atinge la sfârşitul acestui an nivelul din 2008, au declarat reprezentanţii companiei auto BDT. "Vânzările de maşini second-hand, achiziţionate prin intermediul dealerilor, au crescut semnificativ. La baza acestei tendinţe stă faptul că românii îşi bugetează din ce în ce mai puţini bani pentru maşini, dar şi că dealerul asigură garanţia vehiculului achiziţionat", a explicat Dragoş Piele, directorul departamentului Vânzări Vehicule de Ocazie din cadrul BDT, citat de Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum va arăta economia anul viitor? Vom ieşi din recesiune?

În 2011, România ar putea ieşi din recesiune numai dacă se continuă reducerile cheltuielilor din sectorul de stat şi dacă vom atrage cât mai mulţi bani din afară. Specialiştii de la Finanţe, împreună cu experţii Fondului Monetar Internaţional, au ajuns la concluzia că anul viitor economia va creşte cu un procent cuprins între 1,5 şi 2%, aşa cum a anunţat, luni, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu. El a adăugat că bugetul pe 2011 va fi construit pe această creştere a PIB, pe un deficit bugetar de 4,4%, un deficit de cont curent de 5% şi o inflaţie de 3% plus/ minus un punct procentual.

Investiţiile străine ne decid viitorul

Cât de realiste sunt însă estimările finanţiştilor o să vedem abia după prima parte a anul viitor, întrucât şi bugetul pe 2010 a fost construit iniţial pe o creştere economică de 1,3%, iar calculele de acum ne duc mai degrabă spre o scădere de până la 2-3%. Lucian Croitoru, consilierul personal al guvernatorului BNR, e destul de rezervat în ceea ce priveşte planurile Finanţelor pentru anul viitor. "Cred că ţinta de inflaţie poate fi atinsă. Creşterea economică depinde de politicile coerente de atragere a capitalurilor externe", spune Croitoru.

Muzeul Holocaustului contestă o monedă BNR

Banca centrală spune că va analiza retragerea monedei de argint cu chipul patriarhului Miron Cristea, în urma cererii organizaţiilor dedicate memoriei victimelor Holocaustului.Moneda a fost lansată în luna iulie de Banca Naţională a României (BNR) într-o serie cu valoare numismatică dedicată patriarhilor BOR, stârnind imediat reacţii din partea organizaţiilor dedicate memoriei victimelor Holocaustului.

Ultimelor mine de huilă din România li se cântă prohodul

De la 1 ianuarie 2011, jumătate din minele existente vor intra într-un plan de închidere cu termen final de aplicare 2014. Celelalte sunt prea ineficiente ca să reziste în piaţă fără subvenţii. Ultimele şapte exploatări miniere de huilă riscă închiderea definitivă. România va trebui să se încadreze în termenul aprobat recent de Comisia Europeană, care în urmă cu două săptămâni, a decis închiderea minelor generatoare de pierderi din UE până la 1 octombrie 2014. Astfel, începând din 2011, aceste mine vor fi singurele care vor mai primi subvenţii de la stat, în vederea închiderii. Celelalte, considerate viabile, vor trebui să se descurce fără subvenţii, ceea ce le va scoate rapid de pe piaţă.

Salvare dinspre Germania?

România, Spania şi Germania vor fi statele UE lovite cel mai tare de noul regulament. Cu mii de angajaţi în sector, Germania îşi făcuse calcule ca termenul de închidere a minelor nerentabile să fie 2018. Acum, Berlinul speră să mai poată schimba ceva în Consiliul de miniştri al UE, programat în toamnă, adică să obţină un compromis prin care termenul să fie 2016. Este de văzut care va fi poziţia României.

Compania Naţională a Huilei, un colos cu picioare de lut

Acordarea oricărei subvenţii sectorului de extracţie a huilei va fi condiţionată, de la 1 ianuarie 2011, de existenţa unui plan de închidere. Potrivit proiectului actual, dacă planul nu va fi aplicat până în octombrie 2014, ajutoarele vor trebui returnate integral statului, arată Comisia Europeană. Sorin Găman, directorul Direcţiei de resurse minerale din cadrul Ministerului Economiei, ne-a declarat însă că "noi ne facem analiza pentru 2018". Pe acest scenariu, Găman spune că, din cei circa 8.800 de angajaţi din Valea Jiului, teoretic, n-ar trebui făcute disponibilizări: "Media vârstei este de 42 de ani în CNH şi se iese la pensie la 45 de ani.

Naomi, martor-cheie în procesul "diamantelor însângerate"

Modelul britanic va depune mărturie în procesul internaţional în care fostul dictator liberian Charles Taylor e judecat pentru genocid şi crime împotriva umanităţii în războiul civil din Sierra Leone. Charles Ghankay Taylor, în vârstă de 62 de ani, este chemat în faţa Tribunalului Special pentru Sierra Leone ca să explice rolul pe care l-a avut în războiul civil din Sierra Leone (1991-2001), soldat cu 120.000 de morţi şi mii de răniţi. Un alt cap de acuzare este faptul că Taylor s-ar fi aflat în posesia "diamantelor însângerate" care au constituit "moneda de schimb" pentru arme şi muniţie de război, fapt ce ar putea fi dovedit dacă Naomi Campbell ar mărturisi că a primit o astfel de piatră de la fostul preşedinte.

Bisericile din lemn dispar pe motiv de criză

Un proiect prin care specialişti în domeniu doreau să salveze de la dispariţie 60 de biserici de lemn din patru judeţe transilvănene este blocat din cauză că guvernul nu a mai virat Fundaţiei "Dala" cei aproximativ 890.000 de euro promişi de Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Pentru multe dintre aceste biserici, monumente arhitectonice de categoria A datând din secolele XVII-XVIII, încă o iarnă grea şi o vară ploioasă echivalează cu distrugerea lor în totalitate.

FINANCIARUL

Disperat să facă rost de bani, guvernul decide azi vânzarea greilor din energie

În punctul culminant al crizei financiare, Cabinetul Boc speră să încaseze 2,86 mld. lei din valorificarea unor acţiuni Petrom, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz. Lipsa de venituri la bugetul statului împinge guvernul la măsuri disperate pentru a scoate bani. Ultima soluţie găsită este vânzarea de pachete minoritare la trei dintre firmele cele mai profitabile pe care le deţine - Transelectrica, Transgaz şi Romgaz -, precum şi a unui pachet pe care îl are la cea mai mare companie din România, OMV Petrom. Suma care s-ar obţine din vânzarea respectivelor acţiuni este de 2,86 miliarde de lei.

Unii brokeri câştigă din comisioane doar câteva sute de euro pe lună. Cât mai rezista?

Doar două case de brokeraj tranzacţioneaza 1 mil. euro pe şedinţă la BVB. Deşi în creştere faţă de anul trecut, rulajele de pe Bursă rămân în continuare la niveluri care nu justifică, din punctul de vedere al rentabilităţii economice, existenţa a nu mai puţin de 67 de case de brokeraj active. Ultimii brokeri din clasament câştigă numai câteva zeci de euro pe zi din comisioane, iar la polul opus doar două SSIF-uri tranzacţionează mai mult de 1 milion de euro în medie pe şedinţă, însă ele au şi costuri mult mai mari. Costurile minime ale unei firme de intermediere de la BVB sunt de aproximativ 10.000 de euro pe lună, estimează preşedintele casei de brokeraj Confident Invest, Nicolae Gherguş.

GÂNDUL

Guvernul face simulări de reducere a cotei unice la 10%. Cum ar putea fi compensat "golul" de 2 miliarde de euro

O asemenea decizie ar fi bună din punct de vedere teoretic, dar practic este imposibil de luat ţinând cont de nevoia de venituri la buget. Efectul ar putea să nu fie cel scontat, deoarece climatul nu este prielnic atragerii de investiţii. Guvernul face simulări privind reducerea de anul viitor a cotei unice de la 16% la 10%, alături de menţinerea TVA la 24%, au declarat pentru Gândul surse guvernamentale, confirmate de Andreea Paul (Vass), consilierul personal al premierului Emil Boc.

Ambasada SUA: România rămâne aliat de nădejde al SUA, indiferent de soarta contractului F16

Mesajul diplomatic transmis prin intermediul ziarului Gândul tranşează, în favoarea lui Sebastian Vlădescu, disputa dintre Ministerul Apărării şi Ministerul de Finanţe, generată de neplata primei tranşe, de 750 de milioane de dolari, în contul programului de înzestrare cu avioane de luptă multirol

"Urşii" ecologişti vor să-l facă pe Laszlo Borbely să oprească distrugerea unei zone unice

Scandal pe tema "şoselei lui Băsescu". Ministrul a promis că va merge să vadă cu ochii lui stadiul în care se află construcţia drumului, rmărind şi în ce fel se respectă legea. Protestul ecologiştilor care, îmbrăcaţi în urşi, au blocat "şoseaua lui Băsescu" din Retezat, ar putea avea succes. Astfel, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat ieri că va merge în cel mai scurt timp să vadă în ce stadiu sunt lucrările, adăugând că, dacă nu se respectă legislaţia, drumul nu se va face. Pe de altă parte, el le-a amintit ieri ecologiştilor că DN 66A este o investiţie necesară ca să deschidă zona Retezatului pentru turism.

JURNALUL NATIONAL

Brandul, gardul care ascunde leopardul. Explore the danubian bushes.

Reporterii Jurnalului national povestesc,incepand de azi, despre adevaratele branduri pe care le-au intalnit in documentarile lor gazetaresti de-a lungul timpului. Povestea de azi, intitulata "Explore the Danubian bushes", se consuma intr-un cadru de vis, de vis urat, pe malul Dunarii albastre.

FMI: Situaţia e albastră. Delegaţia Fondului a temperat optimismul lui Boc

FMI a finalizat radiografierea economiei româneşti după nouă zile de analize şi discuţii cu autorităţile de la Bucureşti. Diagnosticul este dur, Guvernul ar trebui să facă rost anul viitor de cel puţin 3 miliarde de euro pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB, prognozată pentru 2011. Asta înseamnă că mai trebuie reduse încă 2,4 puncte procentuale din PIB, ceea ce înseamnă 3 miliarde de euro, faţă de deficitul cu care se va încheia acest an, respectiv 6,8%.

ROMÂNIA LIBERĂ

Muncă la negru pe banii primăriei Sectorului 2

Culmea. O firmă cu obiect de activitate restaurant a primit lucrări de izolare a blocurilor. Una dintre firmele care lucrează la reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 2 al Capitalei foloseşte angajaţi la negru, pe care, de altfel, nu i-a mai plătit de două luni. Acuzaţia vine chiar din partea muncitorilor, aduşi din toată ţara, care spun că au ajuns să doarmă în uscătoarele blocurilor şi să fie hrăniţi de locatarii miloşi.

Emil Boc şi-a făcut timp pentru problema Preda

La o zi după ce conducerea partidului i-a cerut lămuriri pentru declaraţiile critice, europarlamentarul PDL Cristian Preda s-a întâlnit ieri chiar cu preşedintele PDL, premierul Emil Boc. Potrivit europarlamentarului, întâlnirea s-ar fi desfăşurat în "condiţii foarte amicale", dar a fost şi un prilej de confirmare a faptului că "unii nu iubesc deloc" declaraţiile critice şi că ar fi vrut să-l vadă sancţionat. Pentru a avea mai puţin timp liber să critice partidul, europarlamentarul Cristian Preda a primit de la liderul interimar al PDL Bucureşti, Elena Udrea, misiunea de a atrage noi membri.

Are porcul nostru bani de UE

Fermele de porci din Romania au nevoie de investitii de un miliard de euro pentru a putea exporta in UE, in cazul in care Comisia Europeana va da acord favorabil tarii noastre la livrarile de carne.

Românii fericiţi de pe plaja de la Vadu

La vreo 20 kilometri mai sus de Năvodari, pe o fâşie întinsă de plajă, unde nu există curent, apă potabilă, staţii de amplificare şi nici restaurante sau pensiuni, am întâlnit zeci de români fericiţi. Şi pentru că locul trebuia să poarte un nume, i s-a spus Vadu. Drumul către satul Vadu din comuna Corbu este prost, dar asta e o regulă în România. Iar autorităţile, în loc să stea deoparte, mai mult îi încurcă pe turiştii care vin exclusiv pentru "marea în sine, să se uite pe cer să vadă Soarele, marea, stelele".

ZIARUL FINANCIAR

Preţul grâului explodează pe pieţele externe. Cât vor câştiga fermierii români?

Din cauza secetei din Rusia, grâul s-a scumpit cu 60% la bursele străine. Producătorii autohtoni aşteaptă să încaseze aproape un miliard de euro. Creşterea preţurilor la circa 200 de euro/tona de grâu pe pieţele internaţionale din cauza secetei devastatoare din Rusia, Ucraina şi Kazahstan, dar mai ales recolta relativ bună de anul acesta ar putea ridica veniturile agricultorilor care au mizat pe producţia de grâu la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. Preţul grâului, a cărui recoltare se va încheia săptămâna aceasta în România, a înregistrat unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere din ultimii 50 de ani, cu 62% de la începutul lunii iunie până în prezent.

FMI ne spune astăzi dacă ne-am făcut temele

FMI şi Comisia Europeană urmează să anunţe astăzi într-o conferinţă de presă dacă autorităţile române au respectat ţintele stabilite pentru prima jumătate a anului. Evaluările FMI nu au ridicat nici de această dată probleme. Nici ratarea ţintelor fiscale precedente, nici întârzierile în aplicarea legii salarizării şi pensiilor nu au perturbat tonul discuţiilor dintre Guvern şi misiunea FMI, spre deosebire de tensiunile apărute în Ungaria, unde s-a ajuns chiar la suspendarea negocierilor. FMI îşi menţine o perspectivă mult mai optimistă asupra economiei decât majoritatea analiştilor.

Adamescu, unic proprietar la Astra şi România liberă

Omul de afaceri Dan Adamescu (foto), acţionarul majoritar al companiei de asigurări Astra, a bătut palma cu austriecii de la Uniqa pentru răscum păra rea pachetului de 27% din acţiunile asigurătorului pe care l-a vândut către Uniqa în urmă cu cinci ani. La acel moment, valoarea tranzacţiei a fost de 10 mil. Euro. De asemenea omul de afaceri a semnat ieri cu germanii de la Waz achiziţia a jumătate din compania Medien Holding, care editează ziarul România liberă şi o serie de reviste, devenind astfel şi în această afacere unic proprietar.

Banca Ungariei, acuzată dur că ţine dobânda sus

Conflictul dintre banca centrală a Ungariei şi premierul Viktor Orban, foarte urmărit în această perioadă din cauza dezacordului dintre acestia din urmă şi Fondul Monetar Internaţional, se acutizează pe zi ce trece. Primul-ministru îl consideră vinovat pe Andras Simor, guvernatorul băncii naţionale, de situaţia precară a economiei şi de faptul că economia avansează lent. În dispută au intervenit şi oameni de afaceri, care afirmă că Banca Naţională în frunte cu guvernatorul său este vinovată de falimentul a mii de companii şi de declinul mai multor industrii. "

La ce preţuri se mai fac puţinele tranzacţii imobiliare din Capitală

Cu preţuri între 38.900 de euro şi 345.000 de euro, în Bucureşti se mai tranzacţionează case şi apartamente inclusiv în timpul verii, potrivit agenţiilor imobiliare din oraş, dar preţurile au continuat să scadă, inclusiv sub nivelul grilelor notariale stabilite la începutul anului, în funcţie de care sunt stabilite impozitele şi onorariile notariale, arată o analiză a ZF.

Ciorcilă, BT: Conducerea SIF1 blochează activitatea băncii

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, îşi motivează recenta demisie din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) prin incompatibilitatea poziţiei cu modul abuziv în care conducerea SIF blochează activitatea băncii. Pe de altă parte, Ioan Cuzman, preşedintele SIF1, spune că nu le-a pus piedici membrilor băncii din cadrul CA al SIF Banat-Crişana.

Preţurile apartamentelor din Bucureşti au scăzut cu până la 30% sub nivelul de impozitare a tranzacţiilor

Valoarea minimă a impozitului pe tranzacţiile imobiliare şi a onorariilor notariale este sta bilită în funcţie de preţurile din "Ghidul privind valorile orien tative ale proprietăţilor imobiliare", cunoscut drept "Grila notarilor publici", realizată de firmele de evaluare la începutul fiecărui an pentru Camera Notarilor Publici. În condiţiile în care preţurile apartamentelor din anumite zone ale Bu cureştiului au continuat să scadă pe parcursul acestui an mai mult decât au estimat evaluatorii, valorile din grilă sunt mai mari în unele cazuri chiar şi cu 30% decât preţurile de tranzacţionare, procente care se reflectă şi în taxele şi impozitele plătite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb