REVISTA PRESEI 04.97.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 4 iulie 2014

ADEVARUL

Nou dosar pe numele lui Dan Voiculescu, acuzat că ar fi primit 900.000 de euro ca taxă de protecţie

Dan Voiculescu, care a fost audiat timp de aproape patru ore la DNA, este cercetat, sub control judiciar, pentru şantaj, după ce ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, care au încheiat cu trusturile sale de presă contracte de publicitate în valoare de 900.000 de euro. Cei trei denunţători din noul dosar penal în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj ar fi, potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri Nelu Iordache şi doi acţionari ai societăţii Romaqua, Nicolae Palfi şi Octavian Creţu. La ieşirea de la DNA, unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, Dan Voiculescu a menţionat numele lui Palfi, având însă dubii cu privire la corectitudinea acestuia şi adresându-i-se, pentru lămuriri, avocatului său. Contactat de agenţia Mediafax, partenerul de afaceri al lui Palfi, Octavian Creţu, nu a dorit să comenteze subiectul, dar a ţinut să sublinieze: "Să lăsăm justiţia să lămurească".

Dan Voiculescu, soluţia disperării: strămutarea procesului

Dan Voiculescu joacă o ultimă carte importantă în războiul pe care îl duce cu instanţele de judecată. Omul de afaceri a cerut Curţii Supreme să mute dosarul "ICA", în care este acuzat de spălare de bani şi în care a primit deja o condamnare la cinci ani de închisoare, la o altă Curte de Apel din ţară, acuzându-i pe actualii judecători de lipsă de imparţialitate. Dosarul a fost preluat de un complet nou de judecată format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, pe care avocaţii îi acuză de părtinire, susţinând că ţine cont doar de părerea procurorilor. Apărătorii au înaintat acest demers după ce, la termenul trecut de judecată, noi magistraţii au respins mai multe cereri, inclusiv două solicitări de revocare a noilor magistraţi. Cererea sa de strămutare a fost depusă în cursul zilei de joi, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fixa un termen pentru judecarea acesteia. Conform Codului de Procedură Penală (CPP), introducerea unei cereri de strămutare nu suspendă judecarea cauzei, astfel că la termenul de pe 7 iulie vor fi audiaţi inculpaţii, iar avocaţii vor ţine pledoariile finale.

Antonescu, despre duelul cu Iohannis: Dacă stăteam pe un preş, meritam să-mi fie tras de sub picioare

Senatorul PNL, Crin Antonescu, a vorbit joi seară, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune România TV, despre teme de actualitate de pe scena politică românească, precum încercarea lui Călin Popescu Tăriceanu de a atrage cât mai mulţi liberali în noul său proiect, însă şi despre evenimente politice din trecut. "Mă raportez la candidatura lui Ponta cu toată seriozitatea (...) Nu dau doi bani pe domnul Tăriceanu, nu pe candidatura sa. Cei care au plecat din PNL nu s-au dus după el, după Tăriceanu, s-au dus la PSD la uşă. Probabil următoarea mişcare a domnului Ponta este să le dea vreo două ministere acestor oameni, probabil domnului Gerea, lui Radu Stroe nu-i dă. Oamenii serioşi s-au dus direct la PSD. Cu excepţia domnului Barbu, restul erau vechi membrii. Radu Stroe e liberal din 90. A mai fost ministru, a fost în structura guvernamentală. Sigur se poate spune că nu am avut mână bună."

Cât ne costă şi unde ne bălăcim vara aceasta

Ştrandurile, piscinele şi parcurile acvatice şi-au deschis porţile pentru românii dornici să înoate şi să se bronzeze. "Adevărul" vă propune câteva oferte ale locurilor în care ne putem răcori în zilele toride. Bucureşti. Sezonul acesta, startul la distracţia acvatică este dat de Divertiland, cel mai mare parc acvatic din ţară, situat la kilometrul 13 pe autostrada Bucureşti - Piteşti. Cei care vor să îşi petreacă o zi aici trebuie să plătească 50 de lei, biletul de intrare în timpul săptămânii, şi 80 de lei, dacă aleg să meargă în weekend. Una dintre atracţiile parcului este piscina cu valuri, iar terasele amenajate lângă tobogane sunt ideale pentru pauza de masă. În Capitală, oferta de bălăceală este, însă, mai generoasă. Printre cele mai căutate ştranduri se numără Cara, din sectorul 3, unde intrarea costă 10 lei, în timpul săptămânii, şi 15 lei, în weekend. Cei care aleg ştrandul Tineretului au de achitat 20 de lei, de luni până vineri, şi cu zece lei mai mult, la final de săptămână.

Lupte grele în estul Ucrainei. Cel puţin cinci soldaţi şi sute de separatişti au murit

Luptele au continuat în noaptea de miercuri spre joi în estul Ucrainei, cu precădere în fiefurile separatiste Slaviansk şi Kramatorsk. Oficialii de la Kiev confirmă deocamdată moartea a cinci soldaţi ucraineni, în timp ce numărul victimelor înregistrate de partea separatiştilor se ridică la câteva sute. Confruntarea dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi au continuat şi la Lugansk, unde miercuri au murit cel puţin nouă oameni. Deocamdată, din ce transmite presa ucraineană independentă, bilanţul morţilor este semnificativ mai mare în rândul separatiştilor, însă nu au fost eliberate statistici oficiale. Luptele s-au reluat în noaptea de luni spre marţi în estul separatist al Ucrainei, după o perioadă de mai bine de o lună de acalmie. Pentru prima dată de la alegerea sa ca preşedinte, Petro Poroşenko a ordonat reluarea ofensivei antitero asupra regiunii separatiste alimentate neoficial de Kremlin.

Germania introduce salariul minim pe economie, premieră în istoria sa. Nivelul este de 8,5 euro pe oră sau 1.496 de euro pe lună

Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului german, a aprobat ieri introducerea primului salariu minim din istoria ţării, de 8,5 euro pe oră, nivel mai ridicat decât în Statele Unite şi Marea Britanie, transmite BBC. Acest nivel înseamnă plata a 68 de euro pe o zi de opt ore de lucru, ceea ce echivalează cu 1.496 de dolari de euro pentru o lună cu 22 de zile lucrătoare. Creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel au fost de acord cu introducerea salariului minim în cadrul acordului de coaliţie cu Partidul Social Democrat. Stabilirea nivelului minim de salarizare din Germania a revenit până acum sindicatelor şi patronatelor, statul german fiind în prezent unul dintre cele şapte state din Uniunea Europeană unde nu există un salariu minim la nivel naţional. Salariul minim a făcut obiectul multor controverse în Germania, liderii de afaceri avertizând că efectul va fi un număr mai mic de locuri de muncă, sau transferarea activităţilor de producţie în alte ţări, unde costul forţei de muncă este mai scăzut.

WiFi pe buletin: legea prepay îţi cere să te identifici, dacă vrei Internet wireless

De la 1 ianuarie 2016 nu doar cartele prepay vor trebuie "certificate" cu buletinul, ci şi o simplă conectare la un punct wireless din oraş. N-ai act de identitate? N-ai Internet la terasă. Ieri, "legea prepay" a trecut de Camera Deputaţilor cu doar 20 de voturi împotrivă şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Au votat "pentru" 195 de oameni, astfel că o cartelă preplătită va putea fi cumpărată doar în urma încheierii unui contract, iar contectarea la un WiFi hotspot de la o terasă, de la un restaurant sau dintr-un magazin se poate face doar după ce îţi dai datele, informa Mediafax. Odată ce te vei fi conectat la Internetul unei terase sau unui restaurant, datele acele vor fi stocate vreme de şase luni. Informaţiile de navigare vor fi păstrate de furnizorii de Internet, iar datele de contact vor fi stocate de cei care deţin acel loc prin al cărui punct de acces wireless te conectezi la Internet.

BANCHERUL

Erste Bank estimeaza pierderi de minim 1,2 miliarde euro in 2014, la care contributia BCR va fi covarsitoare: 1,4 miliarde euro

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a anuntat ieri ca ar putea suferi in acest an pierderi de minim 1,2 miliarde lei, prognoza pesimista publicata fiind intre 1,4 si 1,6 miliarde euro, fata de asteptarile initiale pentru un profit de 500 milioane euro. Cauza principala: creditele neperformante si deprecierea fondului comercial (goodwill) la BCR, care in total vor contribui cu 1,4 miliarde la rezultatul negativ al bancii-mama din Viena. Sa vedem despre ce este vorba. In primul rand, Erste precizeaza ca la BCR s-a initiat un proces de reducere accelerata a creditelor neperformante, a caror volum a fost diminuat deja in acest an cu 800 de milioane de euro, consecinta fiind o scadere a ratei creditelor neperformante (NPL) de la 30% la 25%. Pentru aceste noi credite neperformante scoase din bilant, BCR a facut provizioane de 400 milioane euro.

Dobanzile la depozitele in lei au scazut la 3,25% pentru populatie si 2% pentru firme

Bancile au scazut dobanzile la depozitele pe termen de pana la un an ale populatiei la o medie de 3,25% in luna mai a acestui an, de la 3,34% in luna precedenta si aproape 4% la finalul anului trecut, arata datele statistice publicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Si dobanda la depozitele pe termen lung, de peste 2 ani, a scazut usor, de la 3,08% la 2,88%, in timp ce pentru economiile la termen de pana la 2 ani, dobanda a stagnat la 3,99%. Bancile au diminuat si mai mult dobanzile pentru depozitele firmelor la termen de pana la 1 an: de la 2,38% in aprilie la doar 2,09% in mai. In cazul economiilor la termen de pana la 2 ani, dobanzile sunt si mai mici: doar 1%. In urma cu un an, dobanda medie la depozitele populatiei era de 5%. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat marti, in cadrul briefing-ului ocazionat de decizia bancii centrale de a mentine neschimbata rata de referinta, la 3,5%, ca descurajarea economisirii este periculoasa, chiar daca in acest moment traim o perioada de represiune financiara, cu dobanzi negative.

CURENTUL

Lovitură năprasnică a CCR:incompatibilul Mircea Diaconu şi alţi aleşi îşi vor pierde mandatele

Fostul senator Iulian Urban, citând surse CCR, anunţă că "judecatorii au adoptat o decizie de interpretare prin care termenul din lege "aceeasi functie" inseamna "orice functie aleasa". Sub incindenta acestei interpretari intra demnitari ca senatorul Akos Mora si europarlamentarul Mircea Diaconu, care s-au prevalat in timp de faptul ca in lege se prevede ca daca au fost declarati incompatibl intr-o functie, pot ocupa o alta functie. Exceptia a fost ridicata de actualul deputat PNL Steluta Cataniciu, care fusese declarata incompatibila in functia de consilier local si cerea lamuriri." Expertul anticorupţie Laura Ştefan:"Decizia de azi a CCR are un impact devastator asupra tuturor parlamentarilor care au fost declarati incompatibili sau in conflict de interese in functiile elective pe care le-au ocupat anterior. Este vorba de actuali parlamentari care au fost consilieri judeteni, consilieri locali, presedinti de consilii judetene sau primari. Toti cei care au fost incompatibili sau in conflict de interese in mandatul electiv anterior vor pierde mandatul de parlamentar. Va fi, dupa cum va spuneam, un cutremur in Parlament.

Mircea Băsescu a încălcat regulile masonice şi riscă să fie exclus

Scandalul Băsescu-Bercea zguduie şi Templul Masonic. Fratele preşedintelui, care ar fi membru al acestui ordin, riscă acum să fie exclus. Arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu înseamnă încălcarea jurămintelor masonice, aşa că la întâlnirea din toamnă a masonilor, fratele preşedintelui ar putea fi dat afară. O sursă de la Teatrul Odeon, acolo unde au loc întâlnirile masonilor, a povestit pentru ziarul Ring că Mircea Băsescu a fost iniţiat anul trecut şi ridicat direct în grad superior, penultimul ca rang. Cei mai mulţi dintre masoni au spus că acceptarea lui s-a datorat faptului că este fratele preşedintelui.

CURIERUL NATIONAL

Băsescu: PNL trebuie să regrete public suspendarea din 2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, în cadrul unei dezbateri organizate de PMP, pentru a marca doi ani de la suspendarea şefului statului în anul 2012, că este necesară unificarea dreptei, în vederea câştigării alegerilor prezidenţiale, însă că PNL trebuie să regrete public suspendarea sa din 2012. "Va trebui găsită o soluţie, dar liberalii trebuie să ştie, mai ales după ce au reconfirmat săptămâna trecută că sunt gata oricând să intre într-o alianţă conceptuală cu PSD, trebuie să declare clar că regretă cele din vara lui 2012 şi să îşi aducă aminte că au fost parteneri cu PSD şi cu România Mare şi în 2007, la cealaltă suspendare. Trebuie să o regrete public măcar. Tupeul de a spune mergem înainte şi luăm ca breloc PDL, că asta e, depăşeşte ce poate fi acceptat în politică, iar nevoia de a se constitui o dreaptă care să meargă măcar în turul doi cu un candidat, nu trebuie să vă consideraţi izolaţi", a spus Traian Băsescu.

Concurenţa încearcă să pună CEZ la colţ

Consiliul Concurenţei încearcă să determine compania CEZ Distribuţie să fie corectă faţă de clienţii noncasnici, descoperind, în cadrul unei investigaţii demarate în urma plângerii depuse de SC Electrica Muntenia Nord SA, comportamentul necorespunzător al CEZ Distribuţie SA în relaţia cu clienţii săi noncasnici, atât în ceea ce priveşte activitatea de distribuţie, cât şi relaţia contractuală. Ca atare, Consiliul Concurenţei a cerut CEZ Distribuţie SA să-şi asume anumite angajamente, avertizând că, în cazul nerespectării acestora, compania este pasibilă de o amendă de 10% din cifra de afaceri, sumă care s-ar ridica la 81 mil. lei, raportat la cifra de afaceri de anul trecut. Printre neregulile descoperite de Consiliul Concurenţei se numără faptul că operatorul de distribuţie deconectează consumatorii fără a se adresa instanţelor de judecată sau înainte de a se adresa acestora.

Statele Unite sărbătoresc 238 de ani de la proclamarea Independenţei

Astăzi, Statele Unite ale Americii sărbătoresc 238 de ani de la declararea Independenţei. "Ziua Independenţei" este cea mai importantă sărbătoare federală în SUA, zi în care se comemorează adoptarea de către Congresul Continental de la Philadelphia a Declaraţiei de Independenţă. Libertăţile care se sărbătoresc cu ocazia acestei zile - libertatea cuvântului, a religiei, dreptul la libera asociere, libertatea presei, ca şi respectul pentru drepturile fundamentale ale fiecărei persoane, indiferent de rasă, etnie sau credinţă - sunt la fel de importante atât în viaţa americană, cât şi în politica externă adoptată de SUA. Declaraţia de Independenţă, document conceput de Thomas Jefferson, al treilea preşedinte al SUA, cu câteva modificări aduse de John Adams şi Benjamin Franklin, a fost adoptat pe 4 iulie 1776 de Congres. În fiecare an, Ziua Independenţei este asociată cu focuri de artificii, parade şi evenimente care sărbătoresc istoria, guvernul şi tradiţiile Statelor Unite.

Contrabanda cu ţigarete creşte îngrijorător

Autorităţile cu atribuţii în combaterea contrabandei cu ţigarete par depăşite de situaţie, având în vedere trendul continuu ascendent al acestui fenomen din prima jumătate a acestui an. Studiul Novel Research dat ieri publicităţii indică faptul că piaţa neagră a ţigaretelor a continuat să crească şi în luna mai 2014, înregistrând un nivel de 16,1%, faţă de 15,8% în luna martie şi circa 14% la finele anului trecut. "Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când piaţa neagră creşte pentru şase luni la rând", se arată în comunicatul remis presei. "Contrabanda cu ţigarete creşte îngrijorător de mult în regiunea Nord-Est (cu 9,5 p.p., până la 41,8%), care devine astfel cea mai afectată de comerţul ilegal. Cei trei mari producători de tutun din România - BAT, JTI şi PMI - cer autorităţilor clarificarea situaţiei la frontierele cu Ungaria şi Bulgaria.

EVENIMENTUL ZILEI

Dan Voiculescu poate părăsi România doar cu încuviinţarea procurorului DNA

Dan Voiculescu a fost contactat joi, 3 iulie 2014, la ora 15.00 şi i s-a cerut să se prezinte într-o oră la sediul Departamentului Naţional Anticorupţie, însoţit de un avocat, în vederea audierilor. Acesta s-a prezentat la ora 16.00 la sediul Departamentului Naţional Anticorupţie împreună cu avocatul Gheorghiţă Mateuţ. Timp de patru ore, Dan Voiculescu a trebuit să răspundă întrebărilor procurorului DNA care anchetează acest caz. În jurul orei 20.00, DNA a emis un comunicat de presă în care a informat că Voiculescu este pus sub control judiciar pentru a se evita comiterea altor infracţiuni. Nu are voie să părăsească ţara fără acordul procurorului care îl anchetează. La ieşirea din sediul DNA, oligarhul a declarat că nu ştie cine sunt cei care i-au făcut plângerile.

Director la CFR Marfă, cercetat pentru furt din Tezaurul României

Doi dintre cei mai cunoscuţi experţi din România, Şerban Lacriţean Georgescu şi Răsvan Ciucă, sunt cercetaţi de Parchetul Deva. Ei sunt acuzaţi că au furat bunuri din Tezaurul României şi că au falsificat expertize judiciare care l-au scăpat de condamnare, în 2013, pe austriacul Georg Hocevar. Acesta a fost anchetat pentru exportul ilegal a unor bunuri de patrimoniu, printre care şase locomotive cu abur şi un locomobil. Lacriţean este director în cadrul CFR Marfă, reputat istoric şi autor a numeroase cărţi despre istoria vehiculelor pe calea ferată. Ciucă a fost directorul Muzeului Naţional al Agriculturii din 1990 până în 2011, muzeograf, publicist, etnolog, dar şi ipodiacon. În urma a trei percheziţii efectuate în Bucureşti şi Slobozia, acasă la cei doi au fost găsite 450 de plăci de identificare ale unor locomotive şi vagoane de epocă, unele fiind sustrase de pe locomotive cu abur, clasate în Tezaurul României.

Pavel Abraham: "Sandu Anghel are intenţia să facă un denunţ, aţi văzut că a strigat vis a vis de nişte persoane"

Avocatul familiei lui Bercea Mondial, Pavel Abraham, a dat de înţeles, în timpul unor declaraţii date jurnaliştilor constănţeni, că Sandu Anghel ar pregăti un denunţ împotriva procurorului şef DNA, Laura Codruţa Koveşi, şi a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Nu le-a pronunţat însă numele, confirmând doar că îl va sprijini 100% pe Bercea Mondial, în demersul său.

Ponta: Nu vom avea în viitoarele 12 luni o Lege a graţierii şi amnistiei

Întrebat dacă, în eventualitatea în care ajunge preşedinte, sunt şanse mari să apară o lege a amnistiei şi graţierii în următoarele 12 luni, Victor Ponta a răspuns: "Nu, în următoarele 12 luni, nu. Dacă va exista o majoritate covârşitoare în Parlament pe acest subiect, nu ştiu". Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a afirmat pe 6 aprilie că este exclus ca PSD să voteze în 2014 legea amnistiei. "Nu se pune problema ca noi în 2014 să discutăm de votarea acestei legi. Este exclus. În 2015, nu noi, nu se ştie ce se întâmplă în ţară, cine vine preşedinte, Doamne fereşte, nu se ştie ce se întâmplă în Parlament, (..) ce instabilitate poate să apară în ţara asta", a spus Dragnea la postul Digi 24.

Pregăteşte Predoiu ceva? Prezidenţiabilul PDL a înregistrat la OSIM două sloganuri electorale

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a depus la OSIM cereri pentru înregistrarea mărcilor "Candidez pentru tine!" şi "Fiecare om contează!". Cererile au fost depuse în 25 iunie, aspect extrem de interesant în contextul în care în acest moment se vorbeşte despre un candidat comun la prezidenţiale susţinut de PNL şi PDL, iar acesta nu se anunţă a fi Predoiu. Cătălin Predoiu a fost desemnat de PDL anul trecut pentru a candida la Preşedinţia României, dar atât Klaus Iohannis cât şi Crin Antonescu, ambii interesaţi de cursa pentru Cotroceni, sunt mai bine cotaţi în sondaje decât prezidenţiabilul PDL, care nu a reuşit să depăşească 11% în topul încrederii.

JURNALUL NATIONAL

Complet teleghidat în dosarul "Telepatia"

Manevrele care împing dosarul "Telepatia" spre o judecată dubioasă ating o nouă culme a disperării celor care stau la butoanele "statului de drept". Kovesi a dispus ca procesul ajuns la Curtea de Apel Bucureşti să se desfăşoare în galop după ce magistraţii care judecau au fost "extraşi" din complet. Noul complet, format la repezeală din doi tineri magistraţi, a fost învestit cu sarcina judecării chiar înainte de intrarea în Curtea de Apel, prin concurs. Camelia Bogdan şi Mihalcea Mihai Alexandru au lucrat la Tribunalul Bucureşti până la 30 iunie. Au câştigat concursul de promovare la instanţă superioară şi, prin hotărârea CSM, îşi începeau efectiv activitatea la Curtea de Apel din 1 iulie. La prima lor oră de muncă au primit în braţe dosarul "Telepatia" şi după câteva zeci de minute dădeau deja decizii radicale.

Antena 3 dă în judecată B1 TV şi cere daune morale de 500.000 de euro

Antena 3 S.A. a decis să acţioneze în instanţă postul de televiziune B1 TV şi pe directorul acestuia, Sorin Oancea, ca factor decizional principal în cadrul societăţii, pentru prejudicii morale majore. Acuzaţiile sunt de difuzare de informaţii neadevărate, interpretare inexactă a faptelor şi situaţiilor, precum şi acreditarea unor opinii fără suport factual drept fapte. Postul de televiziune B1 TV a fost notificat anterior în nenumărate rânduri să înceteze faptele de lezare a drepturilor Antena 3 S.A. Aceste aspecte au fost însă ignorate, ba chiar a fost observată o acutizare a poziţionării demersurilor jurnalistice făcute împotriva Antena 3 S.A în zona delictuală. Ca urmare a prejudiciilor morale majore cauzate prin încălcarea repetată a drepturilor de imagine în cadrul emisiunilor difuzate de postul de televiziune B1 TV, Antena 3 S.A. cere daune de 500.000 de euro.

Ponta: Dacă Antonescu revine şi refacem USL, sunt gata să renunţ la candidatura pentru prezidenţiale

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, într-un interviu acordat DCNews, că, dacă fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, "revine" şi se va reface USL, este gata să renunţe la candidatura pentru prezidenţiale. "Să se consemneze şi colegii mei din partid ştiu că sunt sincer. Le-am spus că eu nu voi candida niciodată la preşedinţia PSD împotriva lui Adrian Năstase. Niciodată! Dacă vă aduceţi aminte, cu cinci zile înainte de Congresul PSD, din 2010, Adrian Năstase a anunţat că se retrage, am şi fost la el birou şi am spus: 'Sigur vă retrageţi? Atunci o să candidez eu'. Am candidat şi am şi câştigat. Crin Antonescu ştie foarte bine, pentru că trei ani am stat mai mult cu el, decât cu familia, că n-aş fi candidat niciodată împotriva lui. Dacă revine şi refacem USL şi refacem tot ce am făcut şi refacem tot ceea ce am făcut şi am spus că facem, da, eu sunt de acord, renunţ la candidatură", a spus Ponta. Întrebat dacă va renunţa la candidatura pentru prezidenţiale în cazul în care Crin Antonescu va candida din partea PNL, Victor Ponta a răspuns negativ.

Corupţia are cauze neurologice, consideră cercetătorii chinezi

O echipă de neurologi din China a ajuns la concluzia că o parte a emisferei cerebrale stângi, şi anume "girusul frontal inferior", are un rol-cheie în înclinaţia către acte de corupţie. Persoanele al căror creier are o activitate mai intensă în acea zonă sunt mai predispuse la acceptarea mitei sau la deturnarea de fonduri, relatează joi EFE, adăugând că descoperirea ar putea deschide calea pentru găsirea unor tratamente pentru aceste probleme. Specialiştii de la prestigioasa Academie de Ştiinţe Sociale din China au prezentat rezultatele cercetării lor în publicaţia "Frontiers in Behavioural Neuroscience", preluată joi de ziarul South China Morning Post.

NATIONAL

Gabi Oprea confisca bugetul Guvernului Ponta!

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, Gabi Oprea a vrut musai capul "nemuritorului" secretar de stat de la Finante, Gheorghe Gherghina, si l-a avut! Iar acum am aflat si de ce a insistat vicepremierul atat pentru eliberarea acestui post. Ca sa-si puna in loc unul dintre oamenii sai de casa. Personajul pentru care se trag asiduu sforile pentru a deveni "jupanul bugetului" de la Ministerul Finantelor este nimeni altul decat Marinel Rizea. Uneperist din umbra, aflat in prezent la conducerea ANAF din Capitala si Ilfov, cu sprijinul vicepremierul Gabi Oprea. Care, dupa ce a reusit intr-un timp relativ scurt sa acapareze mai multe institutii cheie, forteaza acum sa smulga din mainile pesedistilor si functia considerata cea mai importanta din intreg Guvernul, fiind practic vorba despre omul care imparte tot bugetul tarii!

Dragnea, amenintat cu excluderea din PSD

Chiar daca este vicepremier si presedinte executiv, Liviu Dragnea ramane tot un pesedist de rand, de care Victor Ponta se poate lipsi oricand. La Comitetul Executiv de la Orastie, printre tunuri si tancuri, Victor Ponta le-a cerut pesedistilor sa nu miste in front, sa se concentreze pe campania electorala si sa amane lupta pentru succesiune. Daca nu inteleg de vorba buna, social-democratii risca sa fie zburati din partid. Ca sa fie clar, Ponta a revenit si ieri cu acelasi avertisment. "Am stabilit ca nu discuta nimeni de pielea ursului din padure. Daca e vreunul care vrea (sa faca de pe acum jocurile pentru sefia Partidului Social Democrat - n.r), il dam afara, ca inseamna ca nu este cu noi", a declarat premierul, mentionand ca nu va face nicio concesie pentru nimeni. "Daca Liviu Dragnea actioneaza, in loc sa ma ajute in campania electorala, daca se ocupa cu...atunci da, in excludem", a mai afirmat Victor Ponta, precizand ca are convingerea ca nu se va ajunge aici.

Germania-Rusia, noua axa a puterii in Europa

Numirea in functia de presedinte al Comisiei Europene a lui Jean-Claude Juncker demonstreaza orientarea UE catre singurul pol de putere valabil la ora actuala: Germania. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a si inscris pe "orbita", anuntand strangerea relatiilor cu Germania, astfel incat sa formeze o axa de putere. Putin a transmis doua mesaje de importanta majora: anume ca el este "tatucul" la nivel global, si ca a ales Germania pentru a-si intari puterea regionala! De aceea si relatiile sunt "ruso-germane, ci nu invers". Franta s-a opus intotdeauna la formarea unei astfel de axe. Puterea industriala a Germaniei si materia prima a Rusiei pot genera un colos economic si militar. Dupa cum anunta Evgeni Lukianov, adjunctul presedintelui Consiliului rus de Securitate: "Hegemonia SUA pe arena internationala a luat sfarsit. Acum sunt mai multe centre de putere, ce includ natiunile BRICS". Acestea trebuie sa formeze axe, altfel "lumea ar fi cuprinsa de haos."

PUTEREA

Ordonanţa Abramburica. "Mafiile universitare" şi-au luat revanşa asupra modernizării Educaţiei

Ordonanţa de urgenţă de modificare şi completare a Legii educaţiei, publicată pe 26 iunie în Monitorul Oficial, a stârnit un val de indignare în mediul universitar, şi a încins spaţiul dezbaterii publice. Astfel, asociaţiile studenţeşti cer demisia ministrului pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, pentru aceste schimbări "demne de lumea a treia", care ar transforma universităţile în "moşii ale rectorilor" şi ar arunca în derizoriu instituţia doctoratului. Pe de altă parte, mai mulţi profesori universitari, foşti miniştri ai Educaţiei şi experţi, au denunţat noile reguli, calificate drept "un pact antieducaţie" (Mircea Miclea) sau "un viol în grup la adresa educaţiei" (Daniel Funeriu). Doctorat cu frecvenţă redusă, posibilitatea înscrierii în universităţi peste cifra de şcolarizare, eliminarea incompatibilităţii între funcţia de rector şi membru al Parlamentului, posibilitatea ca o persoană fizică să înfiinţeze o universitate particulară - acestea sunt doar câteva dintre schimbările aduse la Legea educaţiei.

ROMANIA LIBERA

Frăţia borfaşilor se reface

Eşecul partidelor de opoziţie de a formula un proiect coerent post-Băsescu şi de a-l încredinţa unui candidat credibil la preşedinţie nu poate avea drept consecinţă decât refacerea frăţiei borfaşilor împotriva statului de drept, sub patronajul PSD şi al lui Voiculescu. Teza antibăsiştilor gen Ponta, Antonescu, Tăriceanu, Voiculescu, precum şi a intelectualilor care au îmbrăţişat cauza antibăsismului este că mandatele lui Traian Băsescu au reprezentat o anomalie şi, că o dată cu plecarea acestuia de la Cotroceni, viitorul preşedinte va trebui să reconstituie "normalitatea" vieţii politice. Lui Băsescu i s-a reproşat în mod constant, cu Voiculescu şi Tăriceanu în frunte, că este "conflictual", că nu este capabil de echilibru şi că alimentează "războiul româno-român". Antibăsismul ar avea, aşadar, drept obiectiv refacerea consensului politic anterior lui Băsescu şi regăsirea echilibrului naţional. Dar care este obiectul acestui consens naţional regăsit? Singurul domeniu în care Traian Băsescu s-a arătat "conflictual", inflexibil şi deloc dispus la compromis a fost independenţa Justiţiei.

Avocatul Poporului, orb şi surd la abuzurile Guvernului

Instituţia condusă de Victor Ciorbea nu dă semne că ar intenţiona să atace la Curtea Constituţională ordonanţa prin care Guvernul Ponta a modificat substanţial Legea Educaţiei Naţionale. Ca justificare, Ciorbea spune că nu a primit sesizări pe ordonanţă, ca şi cum nu ar avea posibilitatea să se sesizeze din oficiu. În ciuda criticilor presei, ale reprezentanţilor societăţii civile şi chiar ale preşedintelui Traian Băsescu, Victor Ciorbea, instalat Avocat al Poporului la începutul lunii mai, nu consideră necesar să studieze mai îndeaproape textul ordonanţei şi, apoi, să sesizeze Curtea Constituţională. De ce? Pentru că nu ar fi primit, chipurile, sesizări. Or, Legea de funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului precizează foarte clar atribuţia sesizării directe a Curţii Constituţionale cu excepţii de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor (art. 13, lit. f), dar şi că exercitarea atribuţiilor se realizează "din oficiu sau la cererea persoanelor fizice, a societăţilor comerciale, a asociaţiilor sau a altor persoane juridice" (art. 14, alin. 1).

ZIARUL FINANCIAR

O fabrică Ford la Iaşi ar fi fost cel mai bun scut antirachetă al României

România s-a pus sub pavăza militară a Statelor Unite, dar investiţiile americane se lasă aşteptate. O altă situaţie care trebuie lămurită este miliardul de euro dat Bechtel pentru numai 50 de kilometri de autostradă finalizaţi. Scutul antirachetă dezvoltat de americani la Deveselu (Olt) este pe cale să devină şi cea mai importantă investiţie americană în România. Iniţial, scutul necesita investiţii de 400 de milioane de dolari, adică sub un sfert din investiţiile americane directe în România la nivelul lui 2011 (1,4 mld. euro), când se făcea estimarea. Acum, în noul context în care România devine frontieră a unui nou război nedeclarat, dar cu destul background încât să nu lase nimănui iluzia că se poartă cu creionul pe hârtie, "geostrategia" s-ar putea dovedi mai importantă decât la momentul parafării deciziei de construire a scutului în România.

Doi români, într-o tranzacţie de 500 de milioane de dolari cu gigantul Facebook

Facebook, cea mai mare reţea socială din lume, cu venituri de 8 mld. $ anul trecut, va ajunge să deţină indirect un centru de dezvoltare de soft la Cluj-Napoca - unul dintre polurile de dezvoltare ale industriei de IT din România - după ce a achiziţionat pentru 400-500 mil. $ LiveRail, o companie înfiinţată în urmă cu şapte ani de britanicul Mark Trefgarne şi Andrei Dunca (30 de ani) şi Sergiu Biriş (31 de ani). LiveRail este o companie care a dezvoltat o tehnologie ce permite afişarea de reclame în clipurile video online în funcţie de preferinţele şi obiceiurile utilizatorilor şi care a fost iniţial testată pe platforma video locală Trilulilu, supranumită "YouTube de România", fondată de asemenea de Dunca şi Biriş. "Achiziţia LiveRail de către Facebook este o reuşită remarcabilă, care arată încă o dată că la capitolul inovaţie şi determinare şi românii pot construi startup-uri de nivel mondial", a comentat pentru ZF Sergiu Biriş.

Cea mai veche democraţie a lumii, dar una în care 80% din populaţie deţin doar 7% din avuţia naţională

Cei aproape 240 de ani de independenţă fac din Statele Unite cea mai veche demo­craţie a lumii. PIB-ul de peste 16.000 de miliarde de dolari face din America cea mai mare economie a lumii, de două ori mai mare decât următoarea clasată, China. SUA sunt cea mai mare economie încă din 1872, când au detronat suveranul de atunci, Marea Britanie. Nicio altă naţiune n-a jucat un rol mai important în modelarea istoriei secolului 20 şi nicio altă putere n-a avut influenţa globală pe care Statele Unite o au acum fără a-şi asuma controlul unor teritorii vaste. In­tervenţia SUA a decis victoria aliaţilor contra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial şi banii Americii au ajutat Europa, şi mai ales Germania, să renască din cenuşa războiului. Tot banii Americii, sau mai degrabă lăcomia care-i înconjoară, a aruncat lumea de două ori în haos financiar în istoria modernă. Tremurăturile economiei americane s-au resimţit la amplitudini seismice în Europa şi în întreaga lume în timpul Marii Depresiuni economice din anii 1930 şi al Marii Crize din 2008-2010.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb