REVISTA PRESEI 05.04.2014

Willy Homner
Revista Presei / 5 aprilie 2014

ADEVARUL

CFR Marfă a început disponibilizarea a 2.500 de angajaţi

Consiliul de Administraţie al CFR Marfă a început la finele lunii martie procedurile de disponibilizare a unui număr de 2.500 de salariaţi, în conformitate cu angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor. Dan Şova, ministrul Transporturilor s-a întâlnit joi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale, care au cerut informaţii actualizate privind stadiul procesului de privatizare a SNTFM CFR Marfă SA şi situaţia arieratelor. Guvernul s-a angajat faţă de FMI la o restructurare agresivă a companiei CFR Marfă, cel mai mare transportator feroviar de marfă din România, şi continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic. Potrivit proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2014, CFR Marfă va renunţa la 2.500 de angajaţi în acest an, estimând că în cadrul companiei vor mai rămâne 6.376 de salariaţi. Documentul lansat în noiembrie prevede cheltuieli cu plăţi compensatorii aferente disponibilizărilor de 16,8 milioane lei.

Proiect: Guvernul va suporta doi ani costul salarial pentru firmele care creează 20 de locuri de muncă

Guvernul va suporta, timp de doi ani, costurile salariale ale unei companii pentru crearea a cel puţin 20 de noi locuri de muncă, în limita salariului mediu brut pe economie, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. "Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finanţare este 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2020. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2015-2025, în limita bugetului anual alocat schemei", se arată în document, potrivit sursei citate. Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării, iar numărul total estimat al firmelor care urmează să beneficieze de această facilitate este de 1.500. Beneficiarul ajutorului de stat are obligaţia de a menţine fiecare loc de muncă nou-creat pentru o perioadă de cel puţin cinci ani de la data la care acesta a fost ocupat prima dată.

Vânzarea Marfin Bank a fost prelungită până la sfârşitul anului

Termenul stabilit pentru vânzarea Marfin Bank a fost prelungit până la sfârşitul acestui an, după ce iniţial banca trebuia vândută până la 31 ianuarie 2013 şi, apoi, un nou termen fusese stabilit pentru 28 februarie 2014. "Este un proces de durată. S-a facut un road-map (n.r. - un plan cu paşii care trebuie urmaţ), iar părţile implicate au căzut de acord să se mărească termenul până la sfârşitul acestui an. Exista interes puternic pentru această banca", au declarat surse apropiate discuţiilor. În luna februarie a acestui an, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României, a declarat că se găsise un cumpărător pentru Marfin Bank, însă proprietarul nu a fost mulţumit de suma oferită de acesta. "Le găsisem cumpărător, dar au tot lălăit-o pentru că nu le-a plăcut preţul. Asta până le-a impus Troica să vândă. Termenul limită iniţial, de 31 ianuarie, a fost prelungit până la sfârşitul acestei luni (n.r - februarie), cumpăratori sunt. Portofoliul preluat de Marfin de la Bank of Cyprus este curat, nu are credite neperformante", a explicat oficialul BNR.

Voinea, ministrul Bugetului: Calculul la "taxa pe stâlp" arată încasări de 1,5 miliarde de lei, dar în buget am prevăzut 488 de milioane de lei

Estimările referitoare la încasările din impozitul pe construcţiile speciale indică 1,5 miliarde de lei, însă în bugetul pe 2014 s-au prevăzut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. El a precizat că impozitul pe construcţiile speciale se colectează de două ori pe an, prima colectare fiind pe 25 mai. Fondul Proprietatea anunţa în decembrie, prin vocea lui Greg Konieczny - managerul său - că statul va colecta între 700 şi 900 de milioane de lei numai de la companiile din portofoliul său. Consiliul Fiscal aprecia încă din decembrie că din această taxă se vor strânge 1,5 miliarde de lei, de trei ori mai mult decât estimarea Guvernului.

Gazele de şist - Înger sau Demon? Proteste în 60 de oraşe, în timp ce Rusia ameninţă Europa cu gazele naturale

În timp ce românii s-au mobilizat şi protestează, la sfârşitul acestei săptămâni, faţă de ameninţarea gazelor de şist, restul Europei, dar şi Statele Unite privesc cu jind către aceleaşi resurse, care le-ar permite să demoleze hegemonia gazului rusesc. Duminică, în peste 60 de localităţi din ţară, românii au anunţat proteste de amploare faţă de exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Protestele ar urma să debuteze, în mod simbolic, la Pungeşti, acolo unde a mocnit, de prima dată, revolta. Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, are dubii. Într-un interviu acordat revistei "Sinteze", coordonată de sociologul Vasile Dâncu, Maior vorbeşte despre riscurile asociate tehnologiilor de exploatare a gazelor de şist, dar şi despre ceea ce numeşte "zona ecologistă". El avertizează, în acelaşi context, că discursul ecologist, oricâte pasiuni ar stârni, trebuie să aibă o bază raţională.

Rusia şi Uzbekistan propun dezmembrarea Afganistanului: Trebuie create state-tampon împotriva teroriştilor

Rusia, China şi statele din Asia Centrală fac pregătiri intense pentru gestionarea provocărilor Afganistanului post-2014, după ce SUA îşi va finaliza operaţiunea de retragere a trupelor. În acest sens, membrele Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai pun la cale un plan de înfiinţare şi susţinere a unor mici state-tampon în nordul Afganistanului, pentru a împiedica extinderea valului fundamentalist-islamic în fostul spaţiu sovietic. Potrivit unei analize realizate de portalul Eurasia.net, intenţiile membrelor Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, organismul regional din domeniul securităţii prezidat de China, au fost făcute publice după reuniunea din această săptămână, desfăşurată la Khujand, Tadjikistan. Din cadrul organizaţiei fac parte şi fostele state ex-sovietice din Asia Centrală, precum Kazahstan, Kîrgîstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Mesajul transmis de statele din OCS a fost importanţa organizaţiei în menţinerea securităţii în regiune, după mult-aşteptata retragere a forţelor aliate din Afganistan, după 13 ani de la declanşarea războiului.

Financial Times: Transnistria, noul front de conflict între Est şi Vest

De la invazia din Crimeea, regiunea separatistă Transnistria devine pe zi ce trece un nou front de conflict între Est şi Occident. Chiar dacă un referendum organizat aici ar putea arăta că majoritatea locuitorilor au sentimente pro-ruse, exporturile acestei regiuni se îndreaptă preponderent către Vest, scrie jurnalistul Christian Oliver în Financial Times. În cadrul unui articol publicat în celebrul ziar american, regiunea Transnistria este caracterizată ca fiind un stat autonom uitat. De la debutul tensiunilor din Crimeea, culminate cu anexarea peninsulei Crimeea, tot mai mulţi transnistreni îşi fac griji că enclava separatistă va deveni un nou front de conflict între Est şi Vest. Un localnic afirmă, potrivit jurnalistului american, că în ultima perioadă a observat tot mai multe "feţe noi" în trupele ruse staţionate în zonă. "Acest conflict ar trebui rezolvat în mod paşnic. Nu vrem să aducem copiii noştri în faţa unui război", spune un profesor din Transnistria.

EVENIMENTUL ZILEI

Dragnea: Începem să ne punem întrebarea câţi mai rămânem în picioare până la sfârşitul anului

Vicepremierul Liviu Dragnea a comentat vineri arestarea preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, susţinând că îşi pune întrebarea câţi dintre aleşii locali ai PSD \'mai rămân în picioare\' până la sfârşitul anului. 'Începem să ne punem întrebarea câţi mai rămânem în picioare până la sfârşitul anului. De fapt, e singura întrebare pe care ne-o punem şi ne-o punem cu foarte mult respect, nu cu alte sentimente. De altfel, o să ne vedem şi mâine la Braşov cu majoritatea preşedinţilor de organizaţii şi cred că o să convenim că, indiferent câţi rămânem în picioare, o să ducem până la capăt cele două alegeri - şi europarlamentare, şi prezidenţiale', a afirmat Dragnea la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria cu reprezentanţii Asociaţiei Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care reuneşte 26 de şefi de unităţi administrativ teritoriale din Republica Moldova.

Capital şi Evenimentul zilei, creşteri importante pe internet

Pentru a treia lună consecutiv, revista Capital se află pe primul loc la audienţa în mediul on-line, în comparaţie cu publicaţiile de acelaşi profil. La vizitatori unici, în special, principalul criteriu de departajare, un fel de "clasament al adevărului" pe internet, Capital şi-a depăşit semnificativ principalii rivali, din compartimentul publicaţilor economice. Nume prestigioase care, până mai ieri dominau piaţa media din România. Faţă de luna februarie, şi Evenimentul zilei a înregistrat creşteri considerabile, în martie, pentru că încă 100.000 de unici s-au adăugat cititorilor fideli ai ziarului nostru, care se apropie în prezent de două milioane. De altfel, Evenimentul zilei, al cărui site a fost modernizat recent şi conceput în aşa fel încât să fie mult mai pe gustul cititorilor şi mult mai funcţional, s-a "consolidat" prin numeroase suplimente. Şi rezultatele on-line ale acestora înregistrează o creştere vizibilă. Deocamdată, în primele trei luni din acest an, EVZ a reuşit să devanseze, pe internet, site-uri destul de puternice cum ar fi Jurnalul, Hotnews, Antena 3 sau Mediafax.

"Senzaţionala" declaraţie de avere a lui Dan Diaconescu: Câştig de peste 3 milioane de euro într-un an

Fostul om de televiziune a vândut opt imobile partenerului său de afaceri. Valoarea bijuteriilor sale a crescut ca în poveşti, de la 50.000 la 400.000 de euro într-un an. Odată cu candidatura pentru europarlamentare, Dan Diaconescu şi-a depus şi declaraţia de avere actualizată. Din document rezultă o serie de neconcordanţe ce ridică semne de întrebare. Astfel, din actul oficial reiese că Diaconescu a vândut, anul trecut, 10 apartamente cu 1,7 milioane de euro. O parte din aceste imobile nu figurează în declaraţia dată în urmă cu un an, deşi susţine că le-a dobândit în 2009. Opt din cele zece case i-au fost vândute lui Florin Floştoiu, partener de afaceri cu Dan Diaconescu. Floştoiu deţine 1% din Oglinda Television, firma care are licenţa OTV.

Controversatul Fidesz, aproape de o nouă victorie

Viktor Orban a fost acuzat de practici nedemocratice - a rescris Constituţia fără consultări şi a modificat-o de cinci ori, şi-a subordonat mass-media publică şi a schimbat regulile electorale pentru a câştiga alegerile. Ungurii votează, duminică, pentru un candidat din circumscripţia lor - în total 106 - şi pentru o listă naţională a unei formaţiuni politice, 93 din mandatele Legislativului urmând să fie distribuite proporţional între partidele care au depăşit pragul de intrare în Parlament: 5% din voturi. 53% dintre deputaţi vor fi aleşi local, faţă de 46% în vechiul sistem electoral. Premierul Viktor Orban, favorit în alegerile legislative de duminică, a promis că va continua politica economică din ultimii ani, care a condus la conflicte cu UE şi cu unele companii multinaţionale.

JURNALUL NATIONAL

Ponta, mesaj straniu pe Facebook: Din noiembrie, doresc să las locul în politică altora, mai tineri şi mai puţin marcaţi de regimul oribil al ultimilor ani

Premierul Victor Ponta a afirmat pe pagina sa de Facebook că în cei 13 ani trecuţi de la numirea sa în prima funcţie guvernamentală, cea de şef al Corpului de control al Guvernului, de către premierul de la acea vreme, Adrian Năstase, a încercat să folosească toate poziţiile publice ocupate ulterior pentru a schimba în bine România. "În urmă cu exact 13 ani, în 4 aprilie 2001, premierul Adrian Năstase m-a numit în funcţia de şef al Corpului al Guvernului ! Şi atunci m-am gândit cu regret, dar şi cu mândrie la cariera mea anterioară de magistrat, dar aşa am crezut că pot să fac mai mult din ce mi-am propus în viaţă. Am încercat în toată această perioadă să folosesc poziţiile publice ocupate (secretar de stat, ministru, deputat, prim-ministru) pentru a schimba în bine ţara în care eu şi familia mea ne-am născut şi în care o să trăim tot timpul, cu bune şi rele !", afirmă Victor Ponta. Premierul spune că 2014 este "cel mai greu dintre toţi anii de până acum (plin de abuzuri, persecuţii politice, calomnii, nedreptăţi, trădări şi dezamăgiri ) - dar şi miza sa este enormă".

Cum spargi un bancomat cu un SMS

La sfârşitul anului trecut, experţii în securitate informatică descopereau în Mexic un virus ("Backdoor Ploutus") care permitea infractorilor să atace un bancomat şi să retragă sume de bani prin intermediul unei tastaturi externe, fără să fie necesară utilizarea unui card bancar. Vestea şi mai proastă e aceea că o nouă versiune a acelui malware (Backdoor.Ploutus.B), mai sofisticată, permite "spargerea" bancomatului şi retragerea de bani prin simpla trimitere a unui mesaj SMS. Concret, infractorii pot controla de la distanţă un bancomat folosind un telefon mobil care se conectează prin portul USB la sistemul bancomatului şi îl infectează cu Backdoor.Ploutus.B. În urma conectării telefonului mobil cu bancomatul, infractorii trimit comenzi specifice prin mesaje SMS într-un format pe care bancomatul îl primeşte sub forma unui pachet de informaţii de reţea, explică experţii firmei de securitate informatică Symantec.

Tehnologie de ultimă oră pe Aeroportul Otopeni. Pasagerii vor fi îndrumaţi de ... holograme!

Aeroportul Internaţional Henri Coandă a amplasat, vineri, trei dispozitive de tip "asistent virtual pentru a îndruma pasagerii. Cele trei holograme sunt amplasate la terminalul Plecări şi oferă pasagerilor informaţii legate de trecerea mai rapidă prin controlul de securitate şi produsele care sunt permise la bordul avionului. Informaţiile vor fi furnizate în română şi în engleză. Asistentele virtuale le oferă pasagerilor informaţii despre regulile şi procedurile de securitate, astfel încât aceştia să treacă mai uşor şi mai rapid de controalele pentru îmbarcare, anunţă b365.ro. "Prin intermediul unei proiecţii de înaltă fidelitate, "Asistentul Virtual" creează iluzia unei persoane reale, care interacţionează audio şi video cu pasagerii, transmiţându-le informaţii necesare călătoriei. Prin introducerea proiectului în Aeroportul Internaţional Henri Coandă, se urmăreşte fluidizarea fluxurilor de pasageri, prin informarea acestora despre regulile şi proceduri de securitate care trebuie respectate în aeroport", a declarat purtătorul de cuvânt al aeroportului, Valentin Iordache

Comisioanele pentru plata cu cardul ar putea fi limitate

Comisioanele pe care băncile le cer de la comercianţi pentru a procesa plăţile cumpărătorilor ar putea fi limitate, conform noilor reguli votate joi de Parlamentul European. Măsuri pentru a asigura şi mai mult plăţile online , pentru a reduce costurile şi a oferi mai multe opţiuni utilizatorilor au fost adoptate într-un vot separat în aceeaşi zi. Comisioanele la plata cu cardul îi costă pe comercianţii UE peste 10 miliarde de euro pe an, conform datelor Comisiei Europene. Aceste taxe nu sunt foarte clare pentru utilizatorii cardurilor, fiind şi diferite de la un stat membru la altul, întrucât nu sunt stabilite de lege, ci de autorităţile naţionale în domeniul competiţiei. Comercianţii sunt taxaţi pentru fiecare tranzacţie cu cardul, adăugând aceste costuri la preţurile bunurilor sau serviciilor pe care le vând. Comisioanele de serviciu sau de "interschimb" pe care le aplică băncile pentru a procesa tranzacţiile efectuate în scheme de tipul Visa şi MasterCard ar putea fi limitate la 0,3% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de credit şi 7 eurocenţi sau 0,2% din valoarea tranzacţiei (suma mai mică), pentru cardurile de debit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb