REVISTA PRESEI 06.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 6 martie 2017

ADEVARUL

Noi mitinguri, în Bucureşti şi în ţară, de susţinere a DNA

Manifestaţii de susţinere a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au avut loc, duminică seară, în Capitală şi în alte oraşe din ţară, sub sloganul "Susţinem DNA, vrem depolitizarea instituţiilor". În Bucureşti, aproximativ 6.000 de persoane au cerut demisia Guvernului Grindeanu şi au susţinut activitatea DNA. Cei aproximativ 6.000 de manifestanţi s-au îndreaptat spre sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), scandând "Codruţa, Codruţa, leag-o pe Olguţa", "PSD, ciuma roşie", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă". Aceştia si-au continuat drumul spre Piaţa Victoriei, marşul încheindu-se în faţa Guvernului.

Olguţa dublează salariile bugetarilor. Restul lumii să se descurce

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că salariile bugetarilor mai mici de 4.000 de lei se vor dubla, prin legea salarizării unitare. Economiştii avertizează că declaraţiile de acest fel nu au niciun fel de acoperire economică, în contextul în care România se află în impas din punct de vedere al colectării veniturilor bugetare, iar Guvernul va trebui să ia măsuri precum creşteri de taxe pentru a compensa. Întrebată cu cât se vor majora veniturile potrivit noii legi a salarizării, Olguţa Vasilescu a spus că "sunt mai multe praguri". "Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari", a adăugat ministrul.

Vladimir Putin ar putea avea o avere mai mare ca a lui Bill Gates

Vladimir Putin ar putea avea o avere de până la 200 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor unor analişti, cu mult peste cea de 86,5 miliarde de dolari a lui Bill Gates, lider în topul Forbes al miliardarilor, relatează MarketWatch. Poate de aceea Kremlinul nu este impresionat de dezvăluirile anchetei opozantului Aleksei Navalnîi despre averea impresionantă făcută cu mijloace dubioase de premierului rus Dmitri Medvedev. John Oliver a alimentat speculaţiile în acest weekend la emisiunea "Last Week Tonight" de la HBO, la care principalul subiect al discuţiilor a fost Putin. Oliver a menţionat estimări conform cărora averea lui Putin ar fi de 85 de miliarde de dolari, care l-ar plasa pe Putin alături de Gates în topul milirdarilor.

Povestea Vilei Florica, locul unde s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici din România

Ministrul Ionuţ Vulpescu a anunţat sâmbătă, 4 martie, că Ministerul Culturii intenţionează să cumpere Vila Florica de la Ştefăneşti, "un loc extrem de important pentru istoria României". Moştenitorii Brătienilor cer aproximativ 1,7 milioane de euro pentru conac. Leagăn al Brătienilor, Vila Florica este aşezată într-un loc cu adevărat idilic, la ieşirea din Piteşti. Vila Florica este conacul în care s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă care a dat ţării nu mai puţin de trei prim-miniştri, dintre care primii doi - Ion şi Ionel Brătianu - au avut un rol covârşitor în realizarea României moderne, de numele primului legându-se războiul Independenţei, cel de-al doilea realizând - tot în urma unui război - Unirea din 1918 şi reformele ce au stat la baza democraţiei interbelice.

Metoda prin care sute de mii de romani riscă să fie păcăliţi, după ce vând un autoturism

Situaţie absurdă, de care se pot lovi sute de mii de romani in momentul in care îşi vând maşinile. Unii cumpărători nu le înscriu pe numele lor, acumulează amenzi, iar acestea sunt trimise pe adresa foştilor proprietari. Pentru ca instituţiile statului nu colaborează intre ele, cetăţenii de buna credinţă sunt nevoiţi să alerge prin instanţe să demonstreze că... nu mai sunt proprietarii maşinilor vândute. Cel care a cumpărat o maşină are obligaţia să o înmatriculeze pe numele sau in cel mult 30 de zile. Mulţi nu fac acest lucru, deşi, teoretic, legea prevede o amenda de 1160 de lei. Pot circula fără sa plătească rovinieta sau taxele de pod, iar amenzile vin pe adresa foştilor proprietari.

Staţii de metrou închise pentru o săptămână

Staţiile vizate de această măsură sunt cele care nu au decât o singură ieşire precum Tineretului, Apărătorii Patriei, Constantin Brâncoveanu sau Pantelimon. În aceste staţii, accesul călătorilor va fi restricţionat, din motive de siguranţă, anunţă şeful Metrorex. Nu se ştie, însă, exact când vor începe lucrările. Pentru înlocuirea tuturor aparatelor vechi de validare a cartelelor de acces la metrou, compania va cheltui 170 de milioane de lei, bani din fonduri europene. Renovarea staţiilor de metrou vine ca urmare a controlului făcut anul trecut de ISU, în toate cele 54 de staţii din reţeaua metroului. Din cauza neregulilor descoperite de inspectori, Metrorex a primit o amenda de peste 13.000 de lei.

Slavici, Eminescu şi Creangă, înlocuiţi cu "Micul Prinţ" şi "Cartea Junglei"

Capacitatea de memorare a elevilor a scăzut în ultimii ani. Motivul: tehnologia secolului XXI. Copiii de azi nu se mai regăsesc în experienţele scriitorilor clasici şi de aceea le este foarte greu să-i înţeleagă. Acesta este şi motivul pentru care, o profesoară de Română din Capitală a renunţat să-i oblige pe elevi să studieze texte de Eminescu, Slavici şi Creangă în favoarea unor poveşti precum "Micul prinţ" sau "Cartea Junglei". Noua programă pentru gimnaziu, care ar trebui aplicată începând cu anul şcolar 2017-2018, elimină obligativitatea studierii operelor marilor clasici la Limba şi Literatura Română, care rămâne doar cu titlu de recomandare. Mai mult, profesorii vor alege pentru studiu şi texte din literatura universală, dar şi texte nonliterare, precum postări online, instrucţiuni, prospecte, chiar şi sms-uri.

Victor Ponta: Sorin Grindeanu se sfătuieşte cu mine, dar face ce spune Liviu Dragnea

Deputatul PSD Victor Ponta a declarat duminică seară, la România TV, că premierul Sorin Grindeanu se sfătuieşte cu el, dar face în continuare ce spune liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, afirmând ulterior că este o glumă, dar adevărurile se spun în glumă. Victor Ponta a susţinut că are acelaşi statut ca şi cei din platoul emisiunii, motiv pentru care nu poate să vorbească în numele majorităţii PSD. "Eu nu pot să vorbesc în numele nu ştiu cărei majorităţi. Eu am exact acelaşi statut ca şi dumneavoastră", a spus fostul premier. La remarca unui invitat care i-a spus că este membru PSD, Ponta a replicat: "Atunci o să rezolv chestia asta şi o să fiu exact ca dumneavoastră, nu o să mai fiu nici membru".

Cea mai mare executare silită din România

Bunurile omului de afaceri Costică Constanda vor fi scoase la licitaţie de bancă în ceea ce reprezintă cea mai mare executare silită din România, în valoare de minimum 43 de milioane de euro. Un teren şi circa 20 de clădiri din proprietatea lui Constanda vor fi executate silit, după ce omul de afaceri nu a mai putut returna un împrumut bancar, anunţă Digi24. Constanda a primit un teren de 29.000 de metri pătraţi în schimbul parcului Bordei şi a construit pe el un ansamblu imobiliar, cunoscut sub numele de "Satul francez", care adună 17 vile, o creşă şi o sală de sport. Ele vor fi scoase la licitaţie în data de 20 martie, după ce omul de afaceri nu a mai putut returna un împrumut bancar pentru care garantase cu aceste bunuri. Preţul de pornire este de 191.303.678 de lei.

CFR Călători: Datoriile istorice vor fi plătite în 30 de ani

Transportatorul de pasageri pe calea ferată CFR Călători, deţinut de stat, îşi va plăti datoriile istorice de 1,8 miliarde lei în circa 30 de ani, în cazul în care ar obţine un profit net de 60 milione lei anual, în contextul în care marja de profit este limitată la 3% din total cheltuieli, potrivit informaţiilor transmise vineri de către reprezentanţii companiei. CFR Călători a încheiat anul trecut cu venituri proprii, aferente transportului feroviar, de aproape 1,2 miliarde lei, în creştere cu 7% faţă de 2015, şi cu un profit de 1,2 milioane de lei, în linie cu rezultatele bugetate, potrivit rezultatelor preliminate trimise recent la solicitarea News.ro. Potrivit reprezentanţilor companiei, abia după achitarea datoriilor istorice CFR Călători va putea să folosească banii suplimentari în achiziţii de material rulant sau modernizări.

BANCHERUL

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe câştigă procesul cu Curtea de Conturi

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, un proces in care era acuzată de Curtea de Conturi ca a prejudiciat statul roman cu aproape 30 de milioane de lei prin acordarea ilegala de subvenţii destinate domeniului locativ clienţilor care doar au făcut economii, fără sa obţină credite imobiliare, conform scopului programului. Cei trei avocaţi angajaţi de Raiffeisen sa o apere in instanţa au susţinut in fata unei judecătoare, in cadrul procesului la care a asistat si Bancherul.ro, ca a fost ilegal controlul Curţii de Conturi la bancă, întrucât doar BNR are aceasta autoritate. Curtea de Conturi poate sa controleze doar Ministerul Dezvoltării Regionale si Administraţiei Publice (MDRAP), care alocă fondurile statului băncilor pentru locuinţe, in timp ce băncile sunt sub supervizarea BNR, au spus avocaţii.

CAPITAL

Ce monedă aleg românii pentru economii

În ultimul an, economiile populaţiei s-au redus cu aproape jumătate de miliard de lei. Românii preferă tot mai mult să economisească în moneda naţională, iar acest lucru se poate observa din datele centralizate de BNR. Economiile în lei au cunoscut o creştere de aproape 1%, fiind mai mari cu 656 milioane de lei, în timp ce depozitele la termen în valută au scăzut cu peste 1,12 miliarde de lei. Potrivit statisticii BNR referitoare la structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor, în luna ianuarie anul curent valoarea totală a depozitelor la termen şi a celor rambursabile după notificare au ajuns la un nivel de 108 miliarde de lei. O treime din totalul depozitelor deţinute de populaţie este reprezentantă de economiile făcute de bucureşteni şi ilfoveni.

Încă un ORAŞ din România va avea METROU!

În bugetul primăriei Timişoarei pe 2017 sunt alocaţi 137.000 de lei pentru studiul de prefezabilitate privind reconfigurarea traseului de cale ferată în Timişoara prin introducerea liniilor în subteran, potrivit ziarului Opinia Timişoarei. "Dacă le ducem în subteran şi ecartul între şine e la fel pentru garniturile de transport intra-urbane de tip metrou, ca si pentru tren, este păcat să nu avem şi transport intra-urban daca vrem să îi spunem de tip metrou. Dar nu o reţea complexă. Pentru că la mărimea de acum a Timişoarei nu se justifică, dar pe traseul liniilor actuale, prin subteran, am putea să avem şi, hai să îi zicem metrou, a punctat primarul Nicolae Robu.

Prima lună a guvernării PSD dă cu minus

Veniturile totale la bugetul consolidat au cunoscut în prima lună a acestui an o diminuare cu 5,7% în termeni nominali. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la veniturile din impozitul pe profit (-35,4%) şi la încasările din TVA (-24,8%). Diminuarea veniturilor totale în ianuarie 2017 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut este un semnal prost pentru economia românească, în situaţia în care actuala guvernare şi-a propus o creştere PIB de 5,2% în acest an. De altfel, bugetul pentru anul în curs a fost construit pe această creştere economică record, deşi experţi străini şi specialişti români în domeniul fiscal au atras atenţia guvernului că este imposibil ca România să atingă această ţintă.

Şeful CNAIR: Începem lucrările la autostrada Comarnic-Braşov

Dacă anul trecut nu s-a inaugurat niciun kilometru de autostradă, în 2017 oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere promit deschiderea a peste 90 kilometri. Provocările anului rămân finalizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti şi începerea lucrărilor la autostrada Comarnic-Braşov. După ce anul trecut proiectele privind fluidizarea traficului pe Valea Prahovei au fost abandonate de guvernul Cioloş, oficialii CNAIR au explicat că anul acesta încep lucrările pentru construcţia centurilor oraşelor Comarnic şi Buşteni. Chiar dacă pe mai multe loturi ale autostrăzii Comarnic-Braşov este nevoie de completarea studiilor de fezabilitate, cel puţin pe un tronson pot să înceapă lucrările.

COTIDIANUL

Dragnea, vedetă naţională - Cornel Nistorescu

Liviu Dragnea, un provincial strîngăreţ, dar fără relief intelectual, a devenit o vedetă naţională. Cu condamnări, cu Bombonica, cu secretarele lui, cu măsurile sale organizatorice, cu promovările sexoase din Teleorman, un personaj care a condus un referendum spectaculos cîştigat zdrobitor împotriva lui Traian Băsescu şi care a fost condamnat la comandă, ca un soi de singur vinovat pentru curajul de a fi coordonat debarcarea unui păpuşar extern, el a luat PSD-ul pe "persoană privată", cum zice Victor Ponta, care şi el, mai incomplet (dacă mi-e îngăduit un asemenea grad de comparaţie) decît Liviu Dragnea, a făcut acelaşi lucru cu cel mai mare partid din România şi l-a dus la cea mai strălucită victorie. Nu-i de colea să cîştigi alegerile parlamentare împotriva lui Klaus Iohannis, a SRI şi DNA, aşezate de-a curmezişul.

"Basmele" europene şi dezastrul economic de la Kiev

Ultimele luni au adus o evoluţie interesantă nu doar pe frontul din Donbas, ci şi în presa vestică, unde multe publicaţii încep să facă loc tot mai mult apelurilor pentru renunţarea la Donbas şi Crimeea. The New York Times publică propunerea unui deputat cvasinecunoscut de la Kiev privind închirierea Ucrainei către Rusia pentru 30-50 de ani, pentru ca apoi locuitorii să decidă cărei ţări vor să aparţină. Radio Europa Liberă vorbeşte despre varianta revenirii la putere a fostului preşedinte Viktor Ianukovici, aflat acum în Rusia. Bloomberg aminteşte şi de propunerea oligarhului ucrainean Serghei Taruta (numit guvernator al regiunii Doneţk în 2014), ca actualului preşedinte Petro Poroşenko să-i fie retrase prerogativele de negociere a viitorului provinciilor separatiste. Până şi The Economist scrie că "reintegrarea Donbasului începe să semene cu o capcană a Rusiei".

Exagerare pontificală. Papa Francisc compară Biblia cu telefonul mobil

"Vă rog, nu uitaţi, nu uitaţi, ce-ar fi dacă am considera Biblia ca şi telefonul nostru mobil şi am purta-o mereu cu noi", a spus papa la încheierea tradiţionale rugăciuni Angelus de duminică în faţa celor reuniţi în Piaţa Sf. Petru. Suveranul Pontif a făcut această comparaţie amintind că în cele 40 de zile de post de dinaintea Paştelui, care a început la 1 martie şi se va încheia la 13 aprilie, creştinii trebuie "să participe la combaterea spirituală împotriva Celui Rău cu forţa Cuvântului lui Dumnezeu". "De aceea trebuie să avem încredere în Biblie, să o citim mai des, să medităm şi să o asimilăm", a spus el. "Ce-ar fi dacă am trata Biblia ca pe un celular?", s-a întrebat papa. "Am purta-o cu noi, ne-am întoarce când am uitat-o, am deschide-o de mai multe ori pe zi (...) Sigur comparaţia este paradoxală, dar invită la reflecţie", a precizat Sfântul părinte.

CURENTUL

AUCHAN fraudează TVA de la stat printr-un constructor fictiv pe care îl controlează

Modalitatea aleasa de multinaţionala AUCHAN de a frauda TVA de la stat este aceea de a-si crea un constructor fictiv cu care pretinde că îşi construieşte propriile magazine, chiar dacă acesta nu are decât 5 angajaţi si nici vreun contract de subantrepriză cu vreun constructor real. Prin aceasta modalitate, orice factură emisă de către acest constructor, indiferent ca este fictivă si că nu are substanţă economică, este acceptata de către multinaţionala AUCHAN si in baza acesteia multinaţionala AUCHAN fraudează TVA de la bugetul de stat, mai precis exact sumele de TVA colectate de la casieriile magazinelor pe care ar fi trebuit sa îl verse la stat. Deţinând constructorul, multinaţionala AUCHAN deţine controlul si asupra sumei efectiv fraudate si asupra destinaţiei acesteia.

CURIERUL NATIONAL

Franţa: Un mare semn de întrebare în privinţa finalului actualei campanii prezidenţiale

În aceste zile, campania în vederea alegerilor prezidenţiale din Franţa se confruntă zilnic cu "lovituri de teatru". În timp ce François Fillon insistă să candideze la preşedinţie în ciuda faptului că este deferit justiţiei pentru gravele acuzaţii legate de angajarea fictivă a membrilor familiei în posturi de asistenţi parlamentari şi i se tot fac percheziţii la domiciliu, Stânga nu reuşeşte să se unească, iar "îndrăzneţul" Emmanuel Macron, fost ministru al Economiei (cam fără rezultate palpabile - n.n.) în guvernarea Valls-Hollande este atacat cu ouă la Salonul Agricol de la Paris. Pe acest fond, găseşti justificate aprecierile presei franceze potrivit cărora această campanie prezidenţială este "una nebună".

Creşte din nou poliţa RCA?

Federaţia Operatorilor Români de Transport - FORT avertizează Guvernul României asupra faptului că zvonurile lansate în mass-media pe subiectul revenirii la tarife nesimţite ale poliţelor RCA începând cu data de 1 mai, pe fondul expirării termenului de 6 luni de plafonare a tarifelor, nu trebuie să se transforme în realitate. FORT: Orice revenire la situaţia dramatică din 2016 cauzată de "jaful" asiguratorilor va genera din nou proteste în toată ţara. Federaţia cere Parlamentului şi Guvernului să se implice atât pentru prelungirea termenului aferent plafonării, cât şi pentru apariţia noii legi RCA Nivelul RCA a fost plafonat începând cu 18 noiembrie 2016.

Eurobarometru: Românii încă au încredere în UE

La 10 ani de la aderare, încrederea românilor în Uniunea Europeană continuă să fie peste media europeană (52% vs 36%), ea scăzând însă semnificativ faţă de momentul aderării, când înregistra un procent de 65%. Totodată, românii îşi păstrează viziunea mult mai optimistă decât media (67% vs 50%) asupra viitorului Europei, chiar dacă şi aceasta a înregistrat o scădere, dar nu la fel de dramatică, faţă de momentul aderării, când înregistra un procent de 75% (faţă de 69%, media europeană). Datele fac parte din raportul naţional (Eurobarometru standard) publicat în 2007, precum şi din cea mai recentă ediţie a sa, publicată de Reprezentanţa Comisiei Europene vineri, 3 martie 2017.

Mitsubishi ar fi interesată să deschidă o fabrică de motoare în România

Mitsubishi ar fi interesată să deschidă o fabrică de motoare în România, iar reprezentanţii companiei ar fi fost la Guvern să discute, spun surse citate de Ştirile ProTV. Ţara noastră ar fi la concurenţă cu Ungaria şi Slovacia pentru investiţia de 200 milioane euro. Au pus ochii pe două zone: una în Timiş, alta în Prahova, potrivit unor surse. Ambele sunt în apropierea autostrăzilor deja construite, ca să poată să îşi ducă repede produsele spre Vest. În paralel, niponii negociază şi cu Slovacia şi Ungaria, aşa că deocamdată nu fac declaraţii despre intenţiile lor. Anul trecut, compania Mitsubishi a fost cumpărată de concernul Renault-Nissan. România a pierdut anul trecut o importantă investiţie pentru care Daimler a ales Polonia.

EVENIMENTUL ZILEI

Liviu Mihaiu: "Acoperiţii" sunt peste tot. De la multinaţionale, la sindicate sau la puterea judecătorească

Caţavencu a devenit ţintă a Sistemului, "am fost infiltraţi, ascultaţi, ni s-au dat spargeri în redacţie, ni s-au scos şi editat stenograme cu aspect defăimător", povesteşte Liviu Mihaiu despre începutul sfârşitului trustului media, într-un interviu exclusiv acordat Evenimentului zilei. Când vine vorba şi despre şpaga dată de Sorin Ovidiu Vîntu pentru funcţia de guvernator al Deltei Dunării, cunoscutul jurnalist crede că a fost "peştişorul de aur în 'cestiune'" şi acum adună probe să cheme în judecată DNA-ul, de la care va cere daune morale.

Tăriceanu ŢINTEŞTE locul lui Iohannis!

După ce Liviu Dragnea a preferat să păstreze misterul în privinţa posibilităţii de a candida la alegerile prezidenţiale din 2019, a venit rîndul lui Călin Popescu-Tăriceanu să dezbată subiectul. Invitat la B1TV, în emisiunea moderată de Silviu Mănăstire, preşedintele Senatului s-a ferit să ofere un răspuns direct în momentul în care a fost întrebat dacă o să candideze la alegerile prezidenţiale din 2019. Totuşi, Călin Popescu Tăriceanu a lăsat să se înţeleagă faptul că se gîndeşte la acest lucru, însă candidatura este supusă unei condiţii esenţiale, ca alianţa dintre ALDE şi PSD să reuşească să-şi pună în aplicare programul de guvernare.

Războiul civil din Siria se complică din nou. Israelul cere Rusiei să nu permită o prezenţă militară iraniană în zonă

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că va discuta despre situaţia din Siria cu preşedintele rus, Vladimir Putin, când se va întâlni cu el joia viitoare la Moscova, ocazie cu care îi va cere liderului de la Kremlin să nu permită o prezenţă militară iraniană în Siria. ''Iranul încearcă să se stabilească permanent în Siria, printr-o prezenţă militară terestră şi pe mare, şi, de asemenea, printr-o încercare treptată de a deschide un front împotriva noastră pe Platoul Golan'', a declarat duminică Netanyahu, citat de Agepres.

Acuze GRAVE pentru fosta Cosmote România!

Biroul procurorului general din Azerbaijan a a comunicat că mai multe companii din Elveţia, Bulgaria, Uruguay, Argentina şi România sunt investigate pentru activităţi de presupusă criminalitate economică organizată în teritoriii din zona Nagorno-Karabach. Compania din România anchetată este Cosmote România, preluată în prezent de Telekom România. Procurorii din Azerbaijan se referă la activităţi desfăşurate în "teritoriile ocupate de Armenia", teritorii adiacente enclavei Nagorno-Karabach şi pentru care forţele armate azere şi armene s-au confruntat în anii '90. Procurorii susţin că, inclusiv prin exploatarea unor resurse naturale şi minerale, persoanele respective au produs un prejudiciu pe scară largă din obţinerea de venituri ilegale şi au realizat activităţi premeditate de "întărire a ocupaţiei şi violării integrităţii teritoriale a Azerbaijan-ului".

JURNALUL NATIONAL

Scandal pe majorările de salarii de la stat

Declaraţiile ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, dar şi aplicarea neunitară a prevederilor legii salarizării au redeschis scandalul legat de salarizarea în sistemul bugetar, care durează deja de şapte ani. Majorările despre care vorbeşte acum ministrul par irealizabile pentru sindicalişti, care susţin că se va crea un blocaj. Pe de altă parte, creşterea anunţată pentru bugetari ar putea crea haos pe piaţă, pentru că cele mai mari venituri vor fi la stat, în detrimentul sectorului privat. Sindicatele mai susţin că noua lege a salarizării se va face din nou prea repede şi astfel vor apărea greşeli grave. Noul proiect de lege a salarizării are în vedere creşteri spectaculoase, ajungând până la 70% faţă de valoarea actuală.

Gheorghe Mărmureanu: "Cartierul Drumul Taberei va fi un munte, iar Berceniul se va scufunda"

Dincolo de efectele devastatoare imediate, cuantificate în vieţi omeneşti şi distrugeri materiale importante, pe termen lung, cutremurele redefinesc spaţiul în care trăim. Iar pe termen foarte lung... schimbă complet faţa planetei. Gheorghe Mărmureanu, preşedintele de onoare al Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului, ne-a dezvăluit ce transformare de domeniul SF va suferi, în timp, capitala României. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a făcut publică o imagine care surprinde mişcări ale pământului din zona Palatului Parlamentului şi a drumurilor din vecinătate. Unele se înalţă, altele se scufundă.

Consiliul Fiscal contrazice programul de guvernare PSD, aplicarea cotei diferenţiate reduse de impozitare, nu este posibilă

Aplicarea unei cote diferenţiate reduse de impozitare de la 1 ianuarie 2018, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare, nu este posibilă, în condiţiile în care veniturile bugetare sunt la un nivel extrem de mic, a declarat, duminică, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. "Dacă ne uităm la programul de guvernare, aşa cum a fost el aprobat, acolo se stipulează că se intenţionează ca, începând cu 1 ianuarie 2018, să se treacă la o cotă diferenţiată redusă faţă de nivelul curent, adică 10% peste 2.000 de lei brut şi 0 pentru salarii sub 2.000 de lei. Eu cred că trebuie spus răspicat de orice economist responsabil că acest lucru nu se poate. În momentul în care deja avem o problemă cu veniturile bugetare", a spus Dumitru.

În 2016 românii au plătit un sfert de miliard de euro pe roviniete

Pentru a circula pe drumurile naţionale, în 2016, şoferii au plătit roviniete în valoare de aproape 300 de milioane de euro. Cu aceşti bani, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ar fi putut construi aproape 30 de kilometri de autostradă, cu o medie de 10 milioane de euro pentru fiecare kilometru de şosea de mare viteză. Asta dacă banii din taxele de drum ar fi fost investiţi în infrastructură. Actualul director general al CNAIR dă vina pe fosta conducere pentru haosul din infrastructura rutieră. CNAIR primeşte anual de la stat aproape un miliard de euro pentru întreţinerea drumurilor şi construcţia de autostrăzi, la care se adaugă şi veniturile proprii din roviniete sau taxe de pod. Cu bani suficienţi în vistierie, anul trecut, CNAIR a reuşit contraperfomanţa de a termina zero kilometri de şosea de mare viteză.

NATIONAL

Cine plăteşte pentru "viziunile" profetului Moise?

Aplicaţia mobila Biziday, dezvoltata de site-ul cu acelaşi nume, este considerată de mulţi utilizatori ca fiind foarte utilă. Pana când iţi trimite o alertă falsă de cutremur si te trezeşti, in izmene, in fata blocului. Cei care folosesc aplicaţia cu pricina au primit, vineri seara, o alertă prin care erau avertizaţi ca in zona Vrancea se poate produce un seism cu magnitudinea 10 pe scara Richter. Noroc ca a fost scris "magnitudinea 10" si mulţi si-au dat seama ca aşa ceva nu a existat in istoria omenirii, deci e imposibil să se întâmple, si dacă se întâmplă, nu te ajuta nimic sa scapi de la acest sinistru, nici grinda, nici bunkerul, nici rugăciunile.

Geoană, făcut de slugi!

Virgil Calina, cunoscut ani buni prin oraş drept "sluga lui Geoană", care ii plătea de la mesele la Snagov până la vacantele exotice din insula Aruba alături de "Mihaela, dragostea mea", a ajuns sa-l ţepuiască pe cel care, să nu uitam, era să conducă România. Si asta pentru că, după ce i-a cumpărat vila de pe strada Cucu Starostescu, in zona de fiţe dintre bulevardul Aviatorilor si Calea Dorobanţi, "regele şampaniei" Calina i-ar fi promis lui Geoană ca-l va procopsi cu un apartament de lux in viitorul imobil pe care îl va construi pe acest amplasament. Însă, Calina se pare că va recurge la revânzarea amplasamentului către un puternic dezvoltator imobiliar, lăsându-l astfel pe Geoană cu buzele umflate...

Cine controlează CSM!

Miza controlului exercitat asupra CSM, cu tot cu Inspecţia sa judiciară este mai mare decât oricând, toata lumea din sistem fiind conştientă de acest lucru. Iar daca gruparea judecătorilor, având-o in frunte chiar pe preşedinta CSM, Mariana Ghena pare să deţină un avans considerabil, zarurile nu au fost încă aruncate, pentru ca "gruparea procurorilor", atâta timp căt are membri precum influentul Codruţ Olaru îşi poate duce la bun sfârşit propria "foaie de parcurs" in CSM. For in care, sa nu uitam, sunt membri de drept si preşedinta Curţii Supreme, Iulia Cristina Tarcea, ministrul Justiţiei Tudorel Toader sau procurorul general Augustin Lazar.

ROMANIA LIBERA

Primul interviu acordat de Horia Georgescu după ce a fost arestat

Într-o dimineaţă, acum doi ani, era adus cu o dubă la sediul DNA. După şase ore, ieşea cu cătuşe la mâini şi era dus în arest. A petrecut acolo patru luni. În aceeaşi zi în care era reţinut, îşi dădea demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate. Aşa a ieşit din scenă unul dintre cei mai puternici oameni din fruntea statului român, Horia Georgescu, în primăvara lui 2015. La doi ani de la arestare, s-a mai ales cu un dosar la DNA. Azi, Horia Georgescu acordă primul interviu după demisia din fruntea ANI. "Decizia era luată înainte să fiu audiat şi, indiferent ce aş fi spus, rezultatul ar fi fost acelaşi. De altfel, ordonanţa de reţinere era deja redactată şi nu conţinea nimic din cele declarate de mine", a spus el.

Dacian Cioloş: Dragnea se laudă acum cu munca Guvernului tehnocrat

"Anul trecut, subventiile s-au acordat cu intarziere pentru ca guvernul Ponta a luat cu intarziere decizii privind schemele de subventionare pentru fermieri si a semnat cu intarziere contractul pentru softul necesar agentiei de plati. Dar asta nu l-a deranjat sa dea vina pe guvernul tehnocrat. Am recuperat acele intarzieri in cursul anului, grabind finalizarea softului si in sfarsit, pentru prima data de la aderare, am platit in avans în decembrie o mare parte din subvenţia cuvenită de fermieri pentru acest an. Datorita finalizarii cu succes a ceea ce a intarziat guvernul PSD in 2015, nu numai ca s-au platit in avans o parte din subventii, dar la inceputul acestui an, guvernul actual a putut sa faca la timp plata restului subvenţiei. Acum, văd că domnul Dragnea se laudă fără scrupule cu ceea ce am lăsat noi pregatit", a scris Cioloş pe pagina sa de Facebook.

ZIARUL FINANCIAR

Spre un model brazilian al PSD în economie

"Naţionalizarea" forţei de muncă şi capitalism propriu, de partid în interiorul instituţiilor şi firmelor de stat. Antreprenorii români vor fi lăsaţi să se canibalizeze, până când se vor preda fie la partid, fie la multinaţionale. Istoric, modelul economic al PSD se bazează pe creşterile salariale ale bugetarilor, pe birocraţia instituţiilor de stat, pe extinderea influenţei companiilor de stat, pe creşterea salariului minim pe economie, pe creşterea pensiilor sau pe forţa "de jupân" a administraţiei locale. Toate intenţiile şi poziţionarea noului guvern arată dorinţa de întărire a administraţiei locale, ca forţă în zona lor de putere şi ca bani pe care îi vor lua de la Palatul Victoria. Prin creşterile salariale operate deja la stat, plus intenţiile din legea salarizării unice, anunţate de ministrul Olguţa Vasilescu, PSD efectiv "naţionealizează" forţa de muncă.

Contra curentului: unu din zece bucureşteni se mută de la periferie mai în centru

În timp ce majoritatea bucureştenilor părăsesc Capitala şi se mută în zonele limitrofe, există şi români care preferă interiorul Capitalei pentru a-şi stabili domiciliul. Tendinţa, deşi mai redusă, este generată de ansamblurile rezidenţiale anunţate în zone precum Regie, Grozăveşti, Barbu Văcărescu, în apropierea proiectelor de birouri. Astfel, zonele mai apropiate de centru se dezvoltă în paralel cu cele periferice.

Oraşul din România unde se trăieşte cel mai prost

Oraşele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii sunt Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani şi Brăila, potrivit unui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro şi agenţia D&D Research. La polul opus, Braşov a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cel mai avantajos cost al vieţii din România, urmat de oraşele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu. La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieţii, fiind urmată de Bucureşti şi Ilfov, Oltenia şi Banat. Moldova, Dobrogea şi Muntenia au obţinut cel mai mic scor. În clasament, peste 15.000 de bucureşteni au desemnat cartierul Titan ca având cel mai avantajos cost al vieţii, urmat de zonele Sălăjan, Balta Albă, Brâncoveanu şi Baba Novac, iar la coada clasamentului se găsesc zonele 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari şi Lujerului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb