REVISTA PRESEI 06.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 6 iunie 2013

ADEVARUL

Fenechiu se pune la masa negocierilor cu "peţitorii" CFR Marfă. Toţi investitorii au depus ofertele pentru preluarea transportatorului feroviar de marfă

Ieri s-a parcurs încă o etapă în procesul de privatizare a companiei de stat CFR Marfă. Compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român (GFR) şi asocierea Transferoviar Grup şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria au depus oferte preliminare şi neangajante pentru preluarea CFR Marfă, a declarat Ralu Fenechiu, ministrul Transporturilor. Începând de azi, ora 10.00, comisia de privatizare va negocia cu fiecare dintre cei trei investitori interesaţi de CFR Marfă. Pentru participarea la licitaţia cu ofertă în plic, documentele trebuie depuse până cel târziu în data de 19 iunie, ora 12.00. În ziua următoare, comisia de privatizare va deschide plicurile şi va stabili câştigătorul licitaţiei. Privatizarea CFR Marfă presupune vânzarea a 51% din acţiunile companiei. Licitaţia pentru privatizarea companiei porneşte de la 180 de milioane de euro.

Şi în primul trimestru din acest an, economia a rămas la jumătate din potenţial

Avansul de 2,2% al Produsului Intern Brut din primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2012 arată de fapt o stagnare a afacerilor. Creşterea putea fi de cel puţin 4%. Toate analizele şi estimările oficiale, inclusiv ale Băncii Naţionale, arată că potenţialul de creştere al economiei este undeva între 4% şi 5%, dar de la intrarea în criza din 2009 acest potenţial n-a mai fost atins. Aşa s-a întâmplat şi în primul trimestru din 2013, când Produsul Intern Burt a crescut cu 2,2% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 0,7% comparativ cu ultimul trimestru din 2012, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Creşterea de doar 2,2% faţă de acelaşi trimestru e cu atât mai slabă cu cât ar fi trebuit să avem un efect de bază favorabil. Viscolul din primul trimestru al anului trecut trăsese în jos economia, până sub pragul de recesiune, astfel că acum ar fi trebuit să consemnăm un avans mult mai consistent faţă de începutul anului trecut.

Cazul Becali. Unde au greşit Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină

Încarcerarea lui Gigi Becali pentru schimbul de terenuri cu Armata, condamnarea sa şi în cazul "Valiza", precum şi zgomotul mediatic ce le-a urmat au pus în umbră alte două încarcerări, poate mai semnificative decât cea a latifundiarului din Pipera. Este vorba despre trimiterea după gratii a fostului ministru al Apărării, Victor Babiuc, şi a fostului şef al Statului Major General, Dumitru Cioflină. Apelând la vechea zicere "Prost nu e cel care cere, ci cel care dă", putem observa că, în cazul schimbului de terenuri dintre Becali şi Armată, Babiuc şi Cioflină au fost cei care au dat - dar nu din buzunarul lor. Pornim de la o premiză certă, stabilită de expertiza din dosar: cele 30 de hectare de teren agricol oferite de Gigi Becali în Ştefăneşti aveau o valoare de aproximativ 50 de ori mai mică decât cele 30 de hectare de teren intravilan pe care le deţinea Armata în Pipera.

Dezbaterea privind gazele de şist din Germania, amânată până după alegerile din septembrie

Germania a amânat până după alegerile generale din septembrie dezbaterile pentru reglementarea extracţiei gazelor de şist prin fracturarea hidraulică. Parlamentarii coaliţiei de guvernare de centru-dreapta au decis miercuri că nu va fi propus niciun proiect de lege privind fracturarea hidraulică înaintea alegerilor programate pentru 22 septembrie, potrivit AFP. Fracturarea sau fisurarea hidraulică implică pomparea unui amestec compus din apă, nisip şi alţi aditivi, care se propagă orizontal şi provoacă fisuri în rocile dure. Aceste fisuri sunt apoi umplute cu nisip pentru a determina gazele să curgă. Această tehnologie a fost amplu dezbătută la nivel mondial, după ce mai multe agenţii de mediu şi ecologişti au atras atenţia că prezintă riscuri. Potrivit acestora, există riscul contaminării apelor subterane cu substanţe chimice, precum şi riscul intensificării activităţii seismice din cauza exploziilor.

Uniunea Bancară, un nou măr al discordiei în UE. Toată lumea încearcă să capete controlul asupra sectorului bancar

Joi are loc reuniunea lunară a consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE), care va fi cel mai probabil dominată de discuţii vizavi de planurile de înfiinţare a unei uniuni bancare pentru spaţiul comunitar. Atât oficialii BCE, cât şi economiştii şi analiştii sunt de acord că această instituţie trebuie creată cât mai curând, înfiinţarea ei fiind considerată un pas vital pentru evitarea izbucnirii de noi crize în UE. Însă Franţa şi Germania, unul dintre principalii susţinători ai propunerii, dau acum de înţeles că nu mai vor înfiinţarea acesteia şi cer mai multă libertate pentru autorităţile naţionale când vine vorba de bănci, notează cotidianul de business "The Wall Street Journal". Cele două state au propus săptămâna trecută ca strategiile aplicate în cazul unui faliment bancar să revină guvernelor, promovând în schimb o mai bună "cooperare" cu ajutorul unui consiliu de reprezentanţi.

Fabrica de Arme Cugir îşi dublează activitatea după ce a încheiat un contract cu o ţară NATO. Vor fi angajate 300 de persoane

Fabrica de Arme Cugir a încheiat recent un contract pentru livrarea de armament uşor către o ţară membră NATO, care va genera dublarea activităţii în acest an, a declarat miercuri ministrul Economiei, Varujan Vosganian. "Fabrica are peste 600 de salariaţi şi recent am încheiat un contract pentru dublarea activităţii. Fabrica de arme Cugir produce arme uşoare. Ministerul de Finanţe este, în general, foarte reţinut la crearea de noi locuri de muncă la unităţi care au datorii, temându-se poate, pe bună dreptate, că noi angajări ar putea să sporească pierderile. Eu am vorbit cu colegi de la Ministerul Finanţelor, dat fiind că şi eu am trecut pe acolo şi am o anumită sensibilitate faţă de argumentele Ministerului Finanţelor", a spus ministrul într-o conferinţă de presă. El nu a dat alte informaţii privind acest contract, dar a precizat că fabrica de armament a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 11 milioane lei.

CURENTUL

Ipocrizia USL: Parlamentarii rămân fără hârtie, dar cu camere în hoteluri de lux

Reducerea cheltuielilor în Parlament este doar o apă de ploaie prin care USL încearcă să mimeze modestia şi cumpătarea. În realitate, "aleşii neamului" se huzuresc în continuare în hoteluri de patru şi cinci stele, îşi votează singuri salariile şi bonusurile şi trăiesc o viaţă de nabab de multinaţională. Toate pe cârca celor care i-au ales pe toţi cei 588 de parlamentari. În paralel, cetăţenilor li se servesc măsuri butaforice cum ar fi reducerea cheltuielilor la hârtia de xerox şi cea igienică, dar în realitate parlamentarii beneficiază de toate avantajele funcţiei de parlamentar, inclusiv cazarea la cele mai bune complexuri hoteliere din Bucureşti. Problema este că renunţarea la cazarea la hotel este prevăzută în statutul parlamentarilor, dar acest document este blocat la Curtea Constituţională care trebui să se pronunţe după ce a fost plimbat prin mai multe niveluri de decizie.

Românii şi bulgarii au protestat împreună împotriva exploatării gazelor de şist

Ziua Internaţională a Mediului a adunat zeci de români şi bulgari care şi-au scandat nemulţumirile chiar la frontiera dintre cele două ţări. Oamenii spun că metoda folosită pentru exploatare va polua apele din Dobrogea şi este neprielnică pentru mediu. Miercuri, 50 de români şi bulgari înarmaţi cu pancarte şi steaguri au scandat lozinci împotriva exploatării gazelor de şist, cerându-le autorităţilor române să interzică fracturarea hidraulică, metoda prin care sunt extrase gazele, pentru că ar polua apele atât din România, cât şi din Bulgaria."Nu am avut nici o problemă să comunicăm cu colegii noştri români în timpul demonstraţiei împotriva extragerii gazelor de şist, care a avut loc, miercuri, la punctul de frontieră Vama Veche", a declarat pentru Agerpres Sintia Nedialkova, organizatoarea protestelor din Dobrici.

Guvernul, în faţa unor noi proteste. Ies în stradă sindicatele din petrochimie

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie începe joi o serie de proteste, pentru a atrage atenţia că dacă nu va fi suspendat timp de un an ordinul privind liberalizarea tarifelor la gazele naturale, industria chimică va fi distrusă şi cei 8.000 de salariaţi vor fi disponibilizaţi. Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că liberalizarea preţului la gaze şi energie electrică, aşa cum a fost impusă Guvernului de către Fondul Monetar Internaţional, este în măsură să aducă prejudicii imense economiei naţionale şi să determine cumulat pierderea în cascadă a locurilor de muncă şi o avalanşă de scumpiri.

CURIERUL NATIONAL

Birourile, scoase la vânzare pe internet

Site-urile de profil abundă în anunţuri ale celor care îşi vând proprietăţile tip office. Preţurile practicate în Capitală sunt, în medie, de trei ori mai mari decât cele din provincie. În Bucureşti sunt scoase la vânzare 120 de clădiri de birouri, în Cluj-Napoca sunt 76, iar în Braşov 52 de spaţii office îşi caută alt proprietar. Platforma dedicată a celor de la imobiliare.ro, spatiicomerciale.ro, a strâns în patru luni aproape 14.000 de anunţuri, iar valoarea "portofoliului" este de sute de milioane de euro. In Bucureşti preţurile de vânzare încep de la 1.100 de euro pe metru pătrat şi urcă până la 3.800 euro pe metru pătrat. În provincie, în cele mai importante oraşe intervalul începe la 400 euro pe metru pătrat şi urcă până la maximum 1.250 de euro pe metru pătrat.

Înmatriculările Dacia în Germania au urcat cu 9,3% în primele cinci luni

Înmatriculările de autoturisme Dacia în Germania au crescut în primele cinci luni ale anului cu 9,3%, la 18.802 unităţi, în timp ce piaţa a scăzut cu 8,8%, la 1,22 milioane de unităţi, potrivit datelor oficiului pentru înmatriculări auto german KBA. Dintre cele 33 de mărci analizate, doar alte şase, alături de Dacia, au înregistrat creşteri. Astfel, înmatriculările Jaguar au urcat cu 45%, la 1.838 unităţi, Seat cu 31%, la 33.659 unităţi, Land Rover cu 23%, la 5.917 unităţi, Subaru cu 5,2%, la 4.018 unităţi, KIA cu 4,1%, la 23.716 unităţi, în timp ce Porsche a avansat cu 3,1%, la 9.772 unităţi. Cota de piaţă a Dacia s-a situat la 1,5% în intervalul ianuarie-mai.

Localităţile codaşe la încasări parazitează bugetul de stat

Cel puţin 90 de localităţi din România, peste jumătate aflate în regiunea de Nord-Est a ţării (mai ales în judeţele Vaslui, Botoşani, Bacău, Iaşi şi Neamţ), nu îşi acoperă în prezent nici măcar 1/4 din cheltuielile administrative (salarii angajaţi şi aleşi, respectiv minime cheltuieli de funcţionare), acestora Guvernul transferându-le doar în ultimul an din Bugetul de Stat aproximativ 300 milioane de lei (peste 65 milioane euro), arată într-o analiză Institutul pentru Politici Publice (IPP). Doar 50 de lei reprezintă valoarea medie a veniturilor proprii (provenind din taxe şi impozite locale) pe cap de locuitor în unele dintre aceste comune (ex: Holboca - judeţul Iaşi, Vidra - jud. Vrancea), în timp ce altele colectează şi de 200 de ori mai mult (Şistarovăţ, jud. Arad - 11.728 lei/locuitor, Secaş, jud. Timiş - 8.351 lei/locuitor).

EVENIMENTUL ZILEI

"Stăpânul Antenelor" încearcă astăzi să iasă din arest. Mogulul Dan Voiculescu s-a întors în ţară!

Trei magistraţi de la Tribunalul Bucureşti iau o decizie definitivă în ceea ce priveşte arestarea lui Sorin Alexandrescu. Una dintre judecătoare a dat o serie de hotărâri controversate. În acelaşi timp, ANAF verifică cum a ajuns un contract de la Garda Financiară în posesia trustului Intact. Plecat din ţară imediat după reţinerea lui Alexandrescu, Dan Voiculescu a revenit, aseară, acasă. Sorin Alexandrescu, director peste "Antenele" lui Dan Voiculescu - reţinut pentru şantaj-va fi judecat astăzi de trei magistrate de la Tribunalul Bucureşti, secţia a II-a Penală. Una dintre ele este Elena Burlan. Judecătoarea l-a achitat pe medicul Şerban Brădişteanu, acuzat că a primit mită de 4 milioane de euro de la reprezentanţii mai multor companii de medicamente, după ce ar fi trucat o licitaţie a Ministerului Justiţiei. Ulterior, instanţa superioară a decis trimiterea dosarului spre rejudecare. Aceeaşi Burlan a votat pentru îndepărtarea colegei Camelia Bogdan dintr-un Complet, pe motiv că judecă prea repede dosarul de şantaj a lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Fost director Intact dezvăluie

Mihai Craiu, fostul director general al trustului Intact, face dezvăluiri de senzaţie. El a spus, aseară, în emisiunea Sorinei Matei, de la România TV, că Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, a şantajat la ordinul lui Voiculescu. Iată câteva dintre cele mai importante afirmaţii: "Alexandrescu este doar o sageată. Autorul moral este Dan Voiculescu! Voiculescu a încercat să-i pună să şantajeze pe toţi cei care i-a numit la conducere. A încercat şi cu Oancea, şi cu mine, dar nu i-a mers". "Toată lumea trebuie să ştie că Voiculescu a şantajat. Şi nu de ieri, de azi". "În fiecare redacţie, Voiculescu are oameni plătiţi de el ca să scrie pentru interesele lui. Dan Voiculescu ia deciziile, dar niciodată nu are răspundere în faţa legii".

PSD îi lasă pe liberali fără Registrul Comerţului

Senatul a respins iniţiativa unui grup transpartinic de parlamentari prin care Registrul Comerţului urma să treacă la Camera de Comerţ, condusă de Mihail Vlasov. În februarie 2013, în momentul iniţierii sale, proiectul, ce prevedea trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a fost interpretat ca un cadou făcut preşedintelui CCIR, liberalul Mihail Vlasov, cu atât mai mult cu cât Ministerul Justiţiei, care ar fi urmat să renunţe la Registrul Comerţului, aparţinea atunci tot PNL, fiind condus de Mona Pivniceru.

Cel mai mare premiu din istoria loteriei SUA, 590 de milioane de dolari, a fost câştigat de o femeie de 84 de ani

O femeie în vârstă de 84 de ani din Florida a câştigat cel mai mare premiu la loto din istoria Statelor Unite, scrie presa americană. Gloria Mackenzie a câştigat aproape 590 de milioane de dolari la extragerea care a avut loc pe 18 mai. Ea a cumpărat un bilet Powerball la un supermaket din oraşul Zephyrhills, un oraş cu o populaţie de numai 13.000 de locuitori. Americanca norocoasă a precizat, într-un comunicat de presă, că un alt jucător la loto i-a permis să avanseze la coadă pentru a cumpăra biletul.

JURNALUL NATIONAL

Crin Antonescu: "Familia e familie, căsătoria e căsătorie şi se face între un bărbat şi o femeie!"

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că prevederea votată de Comisia de revizuire a Constituţiei, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria bărbat-femeie, nu limitează drepturile cetăţenilor, indiferent de orientarea lor sexuală, şi nu echivalează cu homofobia. "Am votat şi eu «Da». Asta este familia, asta este un lucru de nediscutat. Asta nu înseamnă în niciun fel, cum înţeleg că pare tentat colegul Cernea, nici homofobie - ăsta e un lucru foarte grav - şi Constituţia României tocmai a extins articolele împotriva discriminării explicit vorbind despre orientarea sexuală - şi nu înseamnă nici o tăiere a vreunui drept. Dar familia e familie, căsătoria e căsătorie şi se face între un bărbat şi o femeie", a spus Antonescu. Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat miercuri un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între "un bărbat şi o femeie", sintagmă care înlocuieşte cuvântul "soţi", prezent în textul actual al Legii fundamentale.

LPF va reanaliza cazul Valiza după regulamentul valabil în 2008. Steaua nu riscă retrogradarea

"Din punct de vedere al regulamentelor sportive româneşti, Steaua nu păţeşte nimic. Ca să fie foarte clar. Din punct de vedere al regulamentelor sportive, FRF, FIFA, UEFA, pentru noi e caz încheiat. A fost judecat o dată. După vechiul regulament cazul a rămas la comisiile Ligii să se decidă după ce se termină dosarul penal. Iar în regulamentul vechi, care trebuie să se aplice, scrie că au trecut cei cinci ani. Cum s-o vezi pe Steaua în Liga a II-a? Păi Becali nici nu era în acte. A, că făcea el pe nebunul pe la televizor, asta e altceva. Din punct de vedere regulamentar Steaua are acoperire, sigur că da", a declarat Dragomir.

Eurodeputat PSD: "Într-un an sau mai puţin", românii ar putea călători fără viză în SUA

Reprezentanţii Departamentului pentru Securitate Internă din SUA l-au asigurat pe eurodeputatul PSD Ioan Enciu, cu prilejul întrevederii care a avut loc la Bruxelles, că există o deschidere totală în SUA pentru ca cele patru state UE care nu beneficiază de Visa Waiver să fie incluse în acest program. Românii ar putea călători fără viză în SUA 'într-un an sau mai puţin', a declarat miercuri pentru Agerpres Ioan Enciu, în contextul în care un amendament la mecanismul european de reciprocitate a vizelor co-iniţiat de eurodeputatul PSD în curs de negociere cu Consiliul ar putea permite reintroducerea vizelor în relaţia cu statele terţe care menţin lipsa reciprocităţii vizelor pentru unele statele membre UE.

NATIONAL

Casting pentru sefia SRI. E sigur: George Maior se retrage la anul!

Fapt fara precedent in ultimii ani, seful SRI a inceput sa predea incet, dar sigur, atributiile zilnice de conducere. Astfel, nu doar ca George Maior nu se mai implica activ in hotararile de fiecare zi, dar rapoartele informative ale celor mai importante departamente ale principalului serviciu secret sunt prezentate acestuia tot mai rar, la un interval de 10-14 zile. Ceea ce nu afecteaza cu nimic activitatea cotidiana a institutiei, oricum conducerea executiva fiind asigurata, si inca nu de acum, de catre Florian Coldea. De altfel, "greii" sistemului se pregatesc deja de trecerea in diplomatie a lui Maior, care, cel mai probabil, va avea loc peste un an.

Presiunile "baronilor" PSD incep sa dea roade: Anca Boagiu, impinsa in "latul" DNA

La inceputul acestui an, mai multi lideri importanti ai PSD din teritoriu s-au dezlantuit impotriva fostului ministru al Transporturilor, cerand intempestiv cercetarea penala si arestarea Ancai Boagiu. Mai mult chiar, capii razvratitilor au batut la acea vreme cu pumnul in masa premierului, prezentand inclusiv mai multe documente care, in viziunea lor, demonstrau clar vinovatia "doamnei de fier" din PDL. Victor Ponta a reusit sa-i tempereze cu greu, cerandu-le putintica rabdare, pentru a se convinge singuri de binefacerile nebanuite ale coabitarii. Si iata ca trecerea timpului pare sa-i fi dat dreptate. Dupa cum sustin sursele noastre, premierul ar fi reusit sa obtina un OK de principiu privind declansarea unei "anchete fulger" din partea celuilalt artizan al coabitarii, Traian Basescu nemaiapărând la fel de vehement onoarea protejatei sale.

Patriciu si-a pus nepotica scut in fata executorilor

Dinu Patriciu e capabil de orice ca sa scape de mana lunga a legii. Incercand sa fenteze executarea silita, el se foloseste atat de pilele pe care le are in randul executorilor, cat si de propria nepotica, de numai trei ani. Intr-un document redactat in urma cu doua zile, Ana Patriciu, fiica fostului miliardar, solicita oprirea executarii silite, pe motiv ca fiica ei este afectata profund de faptul ca prin casa lor au trecut in ultima perioada politisti, jandarmi, avocati ai creditorilor si executori care incearca sa puna in aplicare hotararile judecatoresti. Ca sa-i impresioneze pe executorii care incearca sa recupereze de la Dinu Patriciu 154.908 euro (78.600 de euro datorati omului de afaceri Peter Imre, 31.833 euro datorati lui Andrei Stefan, fiul vitreg al fostului miliardar si 44.475 de euro bani castigati in instanta de Adrian Vasile, fost membru in conducerea Adevarul Holding), Ana Patriciu a fost pusa de taticul grijuliu sa apeleze la coarda sensibila.

"Miliardarul" Irinel Columbeanu atarna de afacerile cu brelocuri

Considerat pana mai ieri cel mai ravnit burlac al tarii, Irinel Columbeanu a ajuns sa vanda scrumiere, ceasuri presonalizate si brelocuri, ca sa faca rost de bani. Parasit de nevasta, cu afacerile la pamant si cu imobilele executate de banci, pentru datorii de sapte milioane de euro, "miliardarul" Irinel Columbeanu a decis sa faca un ban cinstit, vanzand articole decorative si maruntisuri: medalii, medalioane si brelocuri. Luna trecuta, "crocodilul" de la Izvorani a depus la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) o cerere pentru a inregistra titlul "Demnitarium", nume sub care urmeza sa fie produse mai multe obiecte cu ajutorul carora Iri isi va rotunji veniturile. Irinel a plecat la acest drum impreuna cu un vechi partener de afaceri, Cristian Tocaci, alaturi de care a mai inregistrat in luna ianuarie si alte marci.

PUTEREA

PERCHEZIŢIE. Fiul lui S.O.Bălan, cercetat

Cinci percheziţii domiciliare şi 25 de verificări au fost efectuate ieri la obiective monitorizate de o firmă de pază al cărei administrator este suspectat că a înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive, prejudiciul produs prin evaziune fiscală fiind de peste trei milioane de lei. Potrivit unor surse din poliţie, controalele vizează firma de pază ASG Security Logistic, al cărei administrator este Alexandru Ion Bălan, fiul fostului realizator tv Sorin Ovidiu Bălan. Anchetatorii au stabilit, în urma investigaţiilor făcute în acest dosar, că în perioada 2009-2012, administratorul firmei de pază a înregistrat în contabilitatea societăţii şi a declarat organelor fiscale cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, diminuând astfel baza impozabilă şi sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale.

NABUCCO. Jumătate din necesarul de gaze, acoperit

Conducta Nabucco West va transporta primele cantităţi de gaze naturale la finele lui 2018 sau începutul lui 2019 şi va putea acoperi 50% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei, României, Austriei şi Ungariei, a declarat miercuri directorul general executiv Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek, transmite APA. Mitschek a precizat însă că Nabucco West nu va putea să înlocuiască complet gazul natural rusesc. Consorţiul azer Shah Deniz trebuie să anunţe în curând care este conducta aleasă pentru livrările de gaze naturale de la Marea Caspică spre Europa. Singurele două proiecte de conducte rămase în cursă sunt Nabucco şi TAP (Trans Adriatic Pipeline). Potrivit lui Reinhard Mitschek, dacă proiectul Nabucco West vafi selectat de consorţiul Shah Deniz, faza pregătitoare pentru construcţia conductei va începe în 2014. Năstase nu mai predă Drept

Adrian Năstase nu mai este profesor la Universitatea din Bucureşti, după ce aceasta a reziliat contractul fostului premier, deoarece a fost condamnat definitiv pentru corupţie. Cu toate acestea, pe site-ul său, Năstase susţine că este încă profesor al Facultăţii de Drept. "Conform legislaţiei muncii din România, contractul de muncă al unei persoane încetează atunci când aceasta este arestată preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau când suferă o condamnare printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă", susţin reprezentanţii Universităţii din Bucureşti, care arată că nu există nici o intenţie de a-l invita să le conferenţieze studenţilor la Drept, potrivit gandul.info.

BURSA ZVONURILOR.ADS e în ograda lui Mihai Voicu

Ordinul de eliberare din funcţie a preşedintelui Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Dan Mogoş, a fost întocmit vineri la Ministerul Agriculturii, după ce premierul Victor Ponta ceruse imperativ acest lucru. Însă ministrul Daniel Constantin, cunoscut şi ca Ăla Micu, nu a mai vrut să-l semneze, în urma discuţiilor cu Crin Antonescu. Mogoş este protejatul penelistului Mihai Voicu. În USL sunt lupte mari şi în zona asta!

ROMANIA LIBERA

Motorul Ecoboost 1.0, produs de Ford la Craiova: "Motorul Anului 2013 în Lume"

Motorul Ecoboost de un litru, produs de Ford în Europa la centrele sale din Köln şi Craiova, a câştigat pentru al doilea an consecutiv prestigioasa distincţie "Motorul Internaţional al Anului". Cu această ocazie Ford anunţă dublarea producţiei motorului la uzina din Köln. Ecoboost 1.0 şi-a învins adversarii cu un scor record pentru competiţia care se află la cea de a cincisprezecea ediţie. "Baby EcoBoost - primul propulsor în trei cilindri al Ford - rămâne în continuare motorul care captează atenţia. Este economic în condiţii reale de drum, în timp ce supraalimentarea turbo compactă ne asigură că întregul mecanism poate propulsa autoturisme mai mari, precum Grand C-MAX cu uşurinţă", a spus Dean Slavnich co-preşedinte a ediţiei din acest an a competiţiei de talie internaţională.

Prima româncă absolventă a Academiei West Point, cea mai bună şcoală militară din lume

Anual, la United States Military Academy, 15 studenţi străini sunt invitaţi să le fie colegi celor 4.400 de cursanţi americani ai Academiei Militare a SUA. Un număr de 150 de state sunt eligibile pentru a-şi trimite studenţi la West Point. Însă, atunci când invitaţia şcolii militare americane s-a îndreptat spre România, Larisa Tudor nu a stat pe gânduri şi s-a înscris imediat la concurs.

Dan Diaconescu: Voiculescu îl va împinge la prezidenţiale, drept candidat din partea PC, pe Mihai Gâdea

Fondatorul PPDD Dan Diaconescu a povestit miercuri seară, în cadrul unei emisiunii de pe B1 TV cum l-a cunoscut pe mogulul Dan Voiculescu, ce intenţii are acesta pentru următoarele alegeri prezidenţiale, dar şi cum a ajuns să conducă USL-ul din umbră. "Dan Voiculescu e un produs al meu, eu l-am făcut cunoscut printr-un interviu, pe când lucram ca ziarist la Curierul Naţional. Eu i-am propus să facă presă, m-a ascultat. Dacă nu făcea presă sigur nu vorbeam acum despre el, nici despre USL de fapt. Aşa că prin 1991 lucram deja pentru el, eram primul său angajat civil şi primul angajat care l-a părăsit", a povestit Dan Diaconescu, potrivit b1.ro. Liderul PPDD mai spune că intenţia lui Dan Voiculescu este de a-l propune drept candidat la prezidenţiale din partea Partidului Conservator pe realizatorul de televiziune Mihai Gâdea.

RĂSTURNARE de SITUAŢIE după condamnarea în DOSARUL VALIZA: Gigi Becali va sta cu până la 2 ani mai mult în închisoare

Dosarul "Valiza" îi aduce în plus lui Gigi Becali între şase luni şi doi ani de închisoare, pe lângă cei trei ani de închisoare cu executare primiţi deja în condamnarea propriu-zisă în acest caz şi pe lângă cei trei, tot cu executare, primiţi în Dosarul schimbului ilegal de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Mai exact, Becali a primit, de fapt, trei condamnări de închisoare cu executare în Dosarul "Valiza": o condamnare la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită, o altă condamnare de trei ani cu executare tot pentru dare de mită şi un an de închisoare cu executare pentru fals în înscrisuri. În contextul condamnării la trei ani de închisoare în Dosarul terenurilor şi la trei ani de închisoare în Dosarul "Valiza", după contopirea celor trei pedepse, Judecătoria Sectorului 5, de care aparţine Penitenciarul Rahova, este obligată să-i dea lui Gigi Becali cel puţin un spor de pedeapsă între şase luni şi doi ani de închisoare având în vedere că au fost administrate mai multe pedepse pentru dare de mită, au explicat pentru România liberă specialiştii în drept.

ZIARUL FINANCIAR

Adevărul de la raft: Lidl şi Kaufland, supermarketurile cu cele mai mari importuri

Produse ca napolitanele şi mezelurile importate anul trecut de nemţii de la Lidl au cântărit în balanţa comercială mai mult decât turbinele aduse de CEZ pentru parcul eolian de la Fântânele (Constanţa), cel mai mare de acest gen din România. Reţelele de supermarketuri Lidl şi Kaufland, care fac parte din grupul controlat de miliardarul german Dieter Schwartz, ocupă locurile 22 şi 34 într-un top al companiilor din România care realizează cele mai mari importuri, fiind astfel retailerii pe rafturile cărora se regăsesc cele mai multe produse aduse direct din străinătate, reiese dintr-un clasament al importatorilor furnizat către ZF de Institutul Naţional de Statistică. De altfel, cele două reţele sunt singurii jucători din comerţul alimentar care intră între primele 100 de firme din România care realizează importuri directe, clasament dominat de companii din industria auto (care realizează importuri de componente ce sunt asamblate local şi, în cele mai multe cazuri, reexportate), farma sau energie.

Cel mai important secret al companiei Hidroelectrica a fost dezvăluit: costul pentru energia produsă la Porţile de Fier

Costul pe un MWh produs la sucursala Porţile de Fier a Hidroelectrica, structură care administrează cele mai mari hidrocentrale din România, a fost anul trecut de 73,14 lei pe MWh (16,4 euro), acesta fiind cel mai mic cost înregistrat la nivelul sucursalelor Hidroelectrica. Complexul Porţile de Fier reprezintă circa 23% din toată puterea instalată a Hidroelectrica, anul trecut 50% din toată energia produsă de companie venind fiind realizată prin intermediul Porţilor de Fier. La polul opus, la sucursala Haţeg se produce cel mai scump MWh dintre toate sucursalele Hidroelectrica, costul fiind de 409,74 de lei (92 de euro) pe MWh.

Nikolai Beckers: Vor fi schimbări de strategie la Cosmote şi Romtelecom

Cosmote şi Romtelecom , companii controlate de grupul elen OTE, vor face schimbări în strategie pentru a se adapta la condiţiile de pe piaţă şi vor continua investiţiile puternice pe segmentul de date, a spus spus Nikolai Beckers, care a preluat în urmă cu două luni conducerea celor doi operatori cu afaceri anuale de peste un miliard de euro. Schimbarea nu are ca scop reducerea costurilor, ci creş­terea businessului celor doi operatori, a afirmat Beckers. "Trebuie să fim eficienţi, pentru că altfel nu vom putea investi în noi tehnologii, dar eu caut creşteri, nu am venit cu obiectivul de a tăia costuri. Nu am o strategie defensivă", a punctat el. "Jocul s-a schimbat, piaţa s-a schimbat şi trebuie să ne schimbăm şi noi." În ceea ce priveşte fuziunea celor două companii, Beckers a spus că operaţiunea are o "evidentă logică economică" şi că ar prefera ca lucrurile să avanseze "rapid", adăugând însă că nimic nu se poate mişca fără un acord între acţionari: statul român, OTE şi DT.

Topul asigurătorilor în T1: Astra rămâne pe prima poziţie

Astra, Omniasig şi Allianz-Ţiriac continuă să domine piaţa asigurărilor generale, cu o cotă de piaţă cumulată de 45% în primul trimestru, în timp ce Asirom şi Generali au căzut pe locurile opt şi respectiv nouă şi au lăsat loc mai sus în clasament austriecilor de la Uniqa şi companiilor Euroins şi Carpatica, potrivit datelor UNSAR, asociaţia a asigurătorilor locali. Pe primul loc este de trei ani Astra, companie deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu, cu afaceri de 318 mil. lei în primul trimestru şi o cotă de piaţă de aproape 19%. Asirom şi Generali au pierdut câte trei poziţii în clasament faţă de finalul lunii martie 2012 după ce vânzările s-au pră­buşit cu 15% şi respectiv 25% în primul trimestru. Asirom a subscris prime de 123 mil. lei în perioada ianuarie - martie, în timp ce Generali a avut venituri de 65 mil. lei. Pe asigurări de viaţă, ING Asigurări şi-a consolidat prima poziţie din piaţă, ajungând la o cotă de peste 32%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb