REVISTA PRESEI - 07.03.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 martie 2011

ADEVĂRUL

Ghid mondial de evitat România

Hoţi de buzunare, câini maidanezi care pot deveni agresivi, căruţe la drumul mare şi cratere în asfalt. Pe scurt, aceasta este România în ochii străinilor. De la infrastructura deplorabilă la spitalele insalubre, toate se regăsesc pe paginile de web ale ministerelor de Externe europene. Belgienii sunt atenţionaţi de Ministerul de Externe de la Bruxelles asupra hoţilor de buzunare care operează în zona gărilor şi în locurile publice. Turiştii sunt sfătuiţi să nu aibă asupra lor documentele de identitate în original, ci doar copiile acestora şi să fie prudenţi atunci când plătesc cu cardul la restaurant.

Roşia Montană, între "pericol" şi "profit"

Situaţia exploatării miniere din judeţul Alba este obiectul unor rapoarte ştiinţifice contradictorii. În timp ce reprezentanţii Gold Corporation anunţă bani pentru stat şi locuri de muncă, ONG-urile, susţinute de specialişti, acuză pericolul ecologic extrem şi lipsa de transparenţă. "În acest moment, pot să vă spun că noi nu am finalizat studierea, analizarea documentaţiei înaintate de Gold Corporation. Probabil că în martie-aprilie vom finaliza studierea dosarului şi vom da un răspuns care va ţine cont de protejarea patrimoniului cultural naţional\". Declaraţia îi aparţine ministrului Culturii, Kelemen Hunor, cel care, aflat sâmbătă în localitatea Rimetea, situată în apropierea minei de la Roşia Montană, a catalogat situaţia viitoarei exploatări ca fiind una "foarte delicată\".

Monica Macovei spune că nu se simte umilită după şedinţa PDL sau din cauza apelativului \"procuror comunist\"

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a spus într-un interviu, la Realitatea Tv, duminică seară, că nu s-a simţit umilită la şedinţa PDL şi că nu are de gând să oprească proiectele pe care le-a început doar din cauza apelativului \"procuror comunist\" pe care i l-a adresat Radu Berceanu. Monica Macovei a afirmat că nu se simte umilită că a pierdut bătălia de la CNC şi s-a arătat optimistă că la un moment dat criteriile de integritate aşa cum le vede ea vor fi adoptate de PDL. \"Aşa se schimbă lucrurile. (...) Simt că am înaintat, se discută atâta despre ele, da, eu cred că pentru toată viaţa politică a fost foarte bună discuţia de ieri. A existat acest răspuns (de respingere a propunerilor ei, n.r.), s-ar putea să se schimbe acest răspuns\", a mai declarat Macovei.

Codul Muncii în Europa. Unde merge România

"Adevărul" vă prezintă legislaţia muncii din câteva ţări europene puternice: Germania - "motorul economiei europene", Franţa - "sora de stânga", Marea Britanie - "regulile cele mai de dreapta". Patronii români vorbesc de actuala "dictatură a salariaţilor". Sindicatele susţin însă că viitorul Cod ne transformă în sclavi. De fapt, schimbăm o legislaţie de stânga cu una echilibrată.stânga. În forma care a ajuns la Parlamentul României, noul Cod al Muncii creşte perioadele de preaviz şi de probă, permite firmelor să scape de lucrătorii incompetenţi şi pedepseşte aspru angajatorii care folosesc munca "la negru\". Perioada de probă este majorată la 90 de zile, perioada de preaviz creşte la 20 de zile, durata contractului de muncă pe perioadă determinată creşte de la 24 la 36 de luni. Cum stau însă lucrurile în alte ţări?

"Căpşunarii" complică problema adopţiilor

Numărul mare de români care trăiesc în străinătate reclamă modificarea legislaţiei privind adopţiile. Baroneasa Emma Nicholson nici nu vrea să audă. Iminenta schimbare a legii adopţiilor a adus-o pe Baroneasa Emma Nicholson la Bucureşti: aceasta susţine că nu e bine să-i lase pe copii să fie adoptaţi de românii din străinătate. După ce în 2009, Bogdan Panait, şeful Oficiului Naţional pentru Adopţii, a trimis un memorandum către Guvern pentru ridicarea interdicţiei la adopţiile internaţionale, acum el vrea să modifice legea 273/2004 -a adopţiilor naţionale. Propunerea legislativă a luat toate semnăturile de la ministere şi urmează să primească avizul Guvernului.

Ţiriac: < Dacă aş avea 30 de ani, mâine dimineaţă aş fi în China >.

Miliardarul spune că România va ieşi din criză abia la anul

Omul de afaceri Ion Ţiriac aşteaptă cu nerăbdare anul 2012 când speră să ajungă pe linia de plutire în afaceri. Cu toate că are milioane de euro şi a făcut mulţi bani în ţările Europei, Ţiriac spune că dacă ar mai avea 30 de ani ar investi la chinezi. Invitat la Pro TV, milionarul a vorbit despre modul în care i-a afectat criza afacerile. În imobiliare, unde a băgat sute de milioane de euro, Ţiriac spune că abia la anul piaţa va da semne de revenire.

Un comisar european în Statele Unite

Vizita comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloş, în SUA a fost o iniţiativă meritorie a Comisiei Europene. Parteneriatul strategic UE-SUA poate dobândi substanţă, iar acest instrument bilateral are potenţial şi în cazul unor teme sensibile. Interesele UE şi SUA în domeniul agroalimentar au destule puncte critice, atât în comerţul internaţional, cât şi în ceea ce priveşte politicile agricole.

CURENTUL

Curtea de Conturi: Prejudiciu de peste 1 milion de euro la MAE, în vremea lui Cristian Diaconescu

Sporuri pentru radiaţii sau pentru "condiţii deosebite de muncă", prime, plăţi ilegale, majorarea unor salarii cu 75% sau decontarea ilegală a unor recepţii - sunt cåteva dintre neregulile constatate de Curtea de Conturi în urma misiunilor de audit desfăşurate pentru anul 2009 la Ministerul Afacerilor Externe (MAE).Cu totul, abaterile de la legalitate au determinat prejudicii ce depăşesc 1 milion de euro. Potrivit raportului Curţii de Conturi, MAE a făcut plăţi în valoare de 4.473.000 lei fără a respecta reglementările legale în efectuarea cheltuielilor. Cea mai mare parte a sumei - aproape 3,6 milioane lei -s-a dus pe plata sporurilor pentru condiţii deosebite de muncă, vătămătoare sau periculoase. Problema este că acestea au fost acordate fără a avea la bază un aviz emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Războiul aşa-zişilor reformişti din PDL a fost pierdut înainte de a începe

Marele grup reformator din partid e alcătuit doar din trei persoane, Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu, cărora nu li s-a alăturat altcineva la reuniunea CNC. Nici măcar vechii tovarăşi Teodor Baconschi şi Traian Ungureanu, care au votat varianta de statut susţinută de majoritate în detrimentul trioului mai sus menţionat. Sedinţa Consiliul Naţional de Coordonare al PDL, de la sfårşitul săptămånii, a fost marcată de atacuri dure la scenă deschisă între aşa-zişii reformişti Cristian Preda, Monica Macovei şi greii partidului Vasile Blaga şi Radu Berceanu.

Trei într-o barcă de Tia Serbanescu

Aşadar, cei cinci reformişti sunt trei: Preda şi Macovei. Asupra lor, care au propus excluderea din PDL a celor trimişi în judecată pentru "a demonstra că sunt altfel decât PSD", s-a năpustit toată artileria grea a partidului în frunte cu buldogul Blaga. Nimic nou: la fel a păţit şi "grupul de la Cluj" (tot 3 persoane) în PSD. Ceva s-a schimbat totuşi în statut: autosuspendarea celor trimişi în justiţie. Dincolo de acest rezultat modest, asediul talibanilor (cum i-a numit chiar dl Oltean) a fost impresionant. Dl Berceanu şi-a arătat "cicatricile" dobândite în luptă şi nu pe blog iar dl Blaga le-a amintit celor trei că "statutul prevede şi sancţiuni" întrucât "integritate, da - dar şi solidaritate, da". Solidaritate, cu cine? Echidistant, dl Stolojan le-a arătat pisica tuturor: "în 2000-2004, PD era acea pisică cu şapte vieţi, agilă; între timp pisica s-a mărit şi a pierdut agilitatea". S-a mărit şi s-a sălbăticit - ajungând râs.

Despre "Playboy", Ponta şi promovarea sexului frumos în PSD

Un pictorial al unei tinere social-democrate din Timiş, apărut la sfârşitul săptămânii în "Playboy", a stârnit, recent, reacţia preşedintelui formaţiunii, care susţine că aceasta ar avea un viitor politic în PDL, tinerii democrat-liberali replicând că Victor Ponta are o atitudine de "cârlan". La începutul acestui an, tânăra social-democrată Roxana Golban (20 de ani), membră a organizaţiei Timiş, şi-a văzut visul cu ochii - a fost aleasă să apară în "Playboy". Liderul local al TSD, Cătălin Tiuch, a declarat că nu poate să ia o atitudine momentan, pentru că nu a văzut pozele şi nu ştie ce "mesaj" transmit acestea.

Victor Ponta s-a băgat şi el în seamă şi a declarat că tânăra social-democrată ar avea viitor politic în PDL.

Ţiriac: Piaţa imobiliară îşi va reveni cånd băncile "vor începe să joace"

Preţurile de vânzare ale apartamentelor noi nu va mai scădea, iar piaţa imobiliară îşi va reveni atunci când populaţia va realiza "că nu mai prinde trenul" şi băncile "vor începe să joace", a declarat Ion Ţiriac. Omul de afaceri a afirmat la o emisiune tv că preţul pe metru pătrat al unui apartament nou în Capitală se situează în prezent între 800 şi 1.000 euro. "Niciodată preţul ăsta n-o să mai vină înapoi, atât de scăzut. Şi totuşi lumea nu cumpără. Banca, cel puţin unde sunt şi eu partener, spune: domnule, avem bani oricând, să vină oricine, mâine îi dau banii să-şi cumpere", a spus omul de afaceri. El a apreciat că sectorul imobiliar îşi va reveni pentru că românii îşi vor da seama "că nu mai prind trenul", iar în România există un deficit de două milioane de apartamente. Singura condiţie este ca "băncile să joace", a spus Ţiriac.

CURIERUL NAŢIONAL

Relansare fără investiţii în economie?

Datele INS arată că acestea au scăzut anul trecut cu 13,5% faţă de 2009. Potrivit execuţiei bugetare aferente lunii ianuarie 2011, investiţiile s-au redus cu 31% faţă de ianuarie 2010. Pârvan: Fiecare minister ar trebui să prezinte rapoarte cu ce investiţii şi-au propus, ce au realizat şi de ce nu au reuşit să le finalizeze.

Contrabandiştii pierd la frontieră doar 2 pachete de ţigări din 100

Prejudiciul adus statului depăşeşte previziunile din luna iunie 2010, ridicându-se la 880 mil. Euro.

Pe piaţa neagră, s-au vândut peste 450 milioane de pachete. Eforturile producătorilor din industria tutunului şi, parţial, ale statului în vederea reducerii contrabandei cu ţigări sunt departe de a avea efectul scontat. Capturile de anul trecut ale Poliţiei de Frontieră sunt infime în raport cu ţigările aflate pe piaţa neagră, ridicându-se, după cum susţin producătorii din industria tutunului, la puţin peste 2% din aceasta. \"

OLAF a băgat toate fondurile SAPARD pentru producătorii de carne în aceeaşi oală

Ministerul Agriculturii: \"Ni s-a cerut recuperarea întregului ajutor financiar, deşi doar o parte din investiţie se află sub suspiciune de fraudă\". Valeriu Tabără susţine că sancţiunile ar trebui să fie proporţionale cu gravitatea fraudei. Decizia Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) de recuperare a tuturor ajutoarelor financiare acordate proiectelor din cadrul Măsurii 1.1, submăsura 2 -\"Carne, produse din carne şi ouă\", implementate prin Programul SAPARD, a fost aspru criticată de către ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, acesta arătând că sancţiunea ar fi trebuit să fie proporţională cu fraudele, nu să se refere la toate finanţările.

Emil Boc: Este timpul ca România să iasă din recesiune, iar PDL să culeagă roadele măsurilor grele luate

Şeful Executivului propune o lege care să restrângă funcţiile politice la secretari de stat şi şefi de agenţii şi testarea profesională a tuturor şefilor de deconcentrate în următoarele şase luni, prin acest demers urmărindu-se consolidarea performanţei actului de guvernare. Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) al PDL a adoptat, sâmbătă, modificările la Statutul formaţiunii propuse de Colegiul Director, cu şapte abţineri şi trei voturi \"împotrivă\" aparţinând lui Cristian Preda, Monica Macovei şi Sever Voinescu, citează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Cristian Preda: \"Mesajul PDL e să păstrăm corupţii, că ei aduc voturi\"

REFORMA MORALĂ NU A AVUT LOC. Cristian Preda susţine că, prin refuzul criteriilor de integritate, PDL-iştii au transmis în exterior că nu poţi avea încredere în justiţia din România, iar în interior - că, electoral, corupţia e tolerată. După o şedinţă în care \"reformiştii\" au fost puşi la colţ de garda veche a PDL care a impus un statut fără criterii de integritate, Cristian Preda, unul dintre susţinătorii acestora, spune că democrat-liberalii au transmis un mesaj negativ pentru un partid aflat la guvernare. În exterior - că justiţia e politizată şi nu te poţi baza pe ea. În interior, \"staţi liniştiţi, corupţii vor fi păstraţi că ei ne aduc voturi\".

Cum să atragem banii arabilor în România

La forumul economic care începe mâine, România va prezenta ţărilor din Golf proiecte mari de investiţii în domenii precum agricultură sau transport. Firmele şi autorităţile din România le vor prezenta, începând de mâine, investitorilor din ţările Golfului proiecte în valoare de peste 8,7 miliarde de euro, în încercarea de a-i convinge să vină cu banii la noi în ţară. Proiectele sunt din domenii precum energie, infrastructură, construcţii, turism, IT, comunicaţii şi sănătate, pentru care arabii şi-au arătat interesul.

Cum fac românii bani în Dubai

În urmă cu un an, capital.ro scria în exclusivitate despre Gheorghe Seran, românul care şi-a făcut agenţie imobiliară în Dubai, patria locuinţelor de lux. De atunci şi până acum, lucrurile s-au mai schimbat pe piaţa imobiliară din Dubai, ne spune Gheorghe Seran, într-un nou interviu capital.ro.

Chiar daca preţurile imobilelor s-au stabilizat de ceva timp, sunt încă sub pericolul de a mai scădea, deoarece preţul chiriilor este încă în scădere, iar în cursul anului trecut au scăzut cu aproximativ 10%-15% şi se preconizează o scădere cu încă 10% în cursul acestui an. Sunt însă cladiri, de exemplu \"The Address Down Town\" în care în decursul anului trecut chiriile au crescut cu până la 35%, spune imobiliarul

Bone bune de plată înainte de angajare

Unele agenţii de plasare le pretind taxe candidatelor la un post de bonă înainte de găsirea unui loc de muncă. O agenţie găseşte joburi pentru 100 de femei pe an. Într-o perioadă în care găsirea unui loc de muncă pare să fie mai grea decât descoperirea unei genţi cu bani la colţ de stradă, multe femei care au încercat să se angajeze ca bone, îngrijitoare de bătrâni sau menajere au ajuns la firme de recrutare ai căror reprezentanţi le-au cerut bani şi s-au făcut apoi nevăzuţi.

FINANCIARUL

Condiţii drastice pentru firmele afectate de recesiune dacă vor să-şi reeşaloneze datoriile

Dobanzi de pana la 14% pe an, garantii multiple, de la scrisori bancare pana la imobile care sa acopere cu mult restantele, sunt doar o parte din conditiile care trebuie indeplinite. O "facilitate" similara exista si in prezent pentru anumite categorii de companii, insa numai 1,6% din agentii economici din Romania au beneficiat de aceasta. Firmele si persoanele fizice vor putea sa isi reesaloneze datoriile catre stat pe o perioada de maximum cinci ani, perioada in care nu vor plati penalitati, ci doar dobanzi de 0,03% sau 0,04% pe zi, in functie de tipul de garantie constituit, a declarat pentru "Fin.ro" presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Preţul benzinei, la maximul istoric pe plan mondial. La noi ar putea ajunge la 8 lei/litru

In toata lumea combustibilii au atins cote-record. Conflictele din lumea araba si din Africa au facut ca pretul petro-lului sa atinga cote-record pe intreg mapamondul. Benzina si motorina s-au scumpit semnifi-cativ atat in tarile Uniunii Europene, cat si in Statele Unite. Totul a inceput saptamana trecuta, cand cotatia petrolului a crescut cu 10%, ajungand la 112 dolari, dupa ce Libia a sistat livrarile din cauza protestelor ce afecteaza intreaga lume araba. In aceste conditii, mai multi analisti economici inter-na-tionali estimeaza ca exista posibilitatea ca in vara barilul de petrol sa atinga un nou maxim de 150 de dolari.

Garda Financiară şi Vama, desfiinţate. Rămân doar cei care vor trece testul

Angajatii nu vor primi salarii compensatorii si vor fi trecuti in corpul de rezerva al functionarilor publici. Fiscul a colectat in februarie 11 miliarde de lei, cu 17% mai mult decat in luna similara a anului trecut. Garda Financiara si Autoritatea Natio-nala a Vamilor (ANV) vor fi desfiintate, iar atributiile institutiilor vor fi preluate de Agentia Nationala de Administrare Fisca-la (ANAF), se arata intr-un proiect de hotarare de guvern. Desi in ultimii doi ani comisarii Garzii Financiare au primit puteri sporite - dreptul de a confisca bu-nuri, de a legitima persoanele aflate la locul contro-lului sau participarea activa la perche-zitii -, in prezent multi dintre aces-tia vor ramane fara un loc de munca. In schimb, Autoritatea Vamilor se afla in mij-locul unui scandal de coruptie, mai multi angajati fiind acuzati ca au primit foloase necuvenite.

Evoluţia "Financiarul" la trei ani de la apariţie: creştere de 77% la vânzări

"Saptamana Financiara" ramane liderul publicatiilor cu profil economic din Romania. "Financiarul" este singurul ziar de business care a reusit sa-si majoreze vanzarile medii zilnice in ultimii trei ani, din care doi ani de criza economica, potrivit celor mai recente date ale Biroului Roman de Audit al Tirajelor (BRAT). Astfel, vanzarile medii zilnice s-au majorat cu 42% in 2010 comparativ cu anul anterior, dupa ce in 2009 au avut un avans de 24% comparativ cu 2008. Pe o piata in care scaderea vanzarilor este predominanta, "Financiarul" este singurul cotidian de business care a reusit sa-si creasca vanzarile in toti cei trei ani de existenta.

China va "investi" în acest an 95 de miliarde de dolari pentru asigurarea liniştii sociale

Averea cumulata a 70 dintre cei mai bogati membri ai Adunarii Populare a Chinei se cifreaza la peste 75 mld. $. Prapastia tot mai adanca dintre bogati si saraci figureaza printre principalele teme ale sesiunii anu-ale a Adunarii populare a Chinei, in plina desfasurare la Beijing. In ajun, centrul chinez de studii, Hurun Report, a dezvaluit ca valoarea insumata a averilor a 70 cei mai instariti membri ai Adunarii depaseste, in prezent, 75 mld. $. In acelasi timp, s-a aflat ca auto-ritatile de la Beijing vor spori cu 13,8% cheltuielile pentru asigurarea ordinii publice. Se teme China de convulsii sociale dupa modelul revolutiilor din Africa si Orientul Mijlociu? In ultimele sapta-mani, China s-a confruntat cu o serie de demonstratii stradale mai mult sau mai putin numeroase. Nu s-a ajuns la confruntari sau violente.

GÂNDUL

Întâlnire decisivă pentru Dacia "made in Romania": ameninţarea Marocului

Producătorul de automobile Dacia Renault, unul dintre cei mari mari exportatori ai României, ar putea lua în calcul, de anul viitor, sistarea angajărilor şi disponibilizări de personal, precum şi mutarea, din 2013, a producţiei unor modele de la Mioveni în Tanger (Maroc), unde va funcţiona o nouă fabrică Dacia. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale întâlnirii care a avut loc săptămâna trecută între reprezentanţii conducerii Dacia Renault şi oficialităţi ale judeţului Argeş, între care prefectul de Argeş şi primarii oraşelor Piteşti şi Mioveni.

Monica Macovei, întrebată \"cine e Regina\": \"Ionuţ Popescu a vrut să-l schimbe pe şeful de la Vămi şi a fost schimbat Ionuţ Popescu\"

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, într-un interviu pentru gândul, că \"banii din vamă finanţează partide\", ea menţionând că, în 2005, ministrul liberal Ionuţ Popescu nu a reuşit să-l schimbe pe şeful Vămilor, iar ea nu a reuşit să închidă duty-free-urile, premierul opunându-se.

Întrebată cine este \"regina\" din schema corupţiei din vămi, Macovei a răspuns\": \"De unde să ştiu eu?\". Ea a adăugat că este vorba despre persoane din partidele politice. \"Banii din vamă finanţează partide politice\", a spus Macovei. Ea a relatat, în acest context, că Ionuţ Popescu a dorit să îl schimbe, în 2005, pe şeful Vămii, dar a fost destituit el însuşi.

Cum se împarte puterea în PDL. Blaga şi-a găsit cei patru secunzi. Videanu renunţă la funcţia de primvice. Udrea se mulţumeşte cu planul doi.

Lupta pentru putere în PDL a intrat în stadiul negocierilor finale. Primul care şi-a stabilit echipa este Vasile Blaga, actualul secretar general mizând pe sprijinul a patru secunzi, pe care îi doreşte primvicepreşedinţi. Liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur şi eurodeputatul Traian Radu Ungureanu sunt cei care au bătut deja palma cu Blaga, după cum au confirmat pentru gândul surse din conducerea partidului. Curtat iniţial de Cotroceni pentru a candida cu propria moţiune, primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă, s-a raliat şi el în spatele fostului ministru de Interne, urmând să ţintească funcţia de primvice. Cel de-al patrulea aghiotant este şi piesa de bază a candidaturii lui Blaga: preşedintele PDL Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

În Irak construim autostrăzi cu 2,3 milioane de euro/km. Statul român plăteşte de cinci ori mai mult

Cei 243 de km de autostradă care sunt în diverse stadii de construcţie în România ar urma să coste cel puţin 2,74 miliarde de euro, respectiv o medie de 11,27 mil. euro de fiecare kilometru construit.

Compania românească Delta ACM, deţinută şi condusă de către omul de afaceri Florea Diaconu, a câştigat licitaţia pentru executarea unui tronson de 20,6 kilometri de pe autostrada Erbil-Koya din Irak. \"Lucrarea se va desfăşura în Irak, regiunea Kurdistan, iar contractul a fost semnat în data de 21 februarie\", a declarat Diaconu, citat de Mediafax. Valoarea proiectului este de 66,7 milioane de dolari, respectiv un preţ de 3,2 milioane de dolari pe kilometru construit (2,3 milioane de euro).

Arpad Paszkany spune cum a făcut PRIMUL MILION din Rexona, Denim şi Impulse. Cum a devenit afaceristul milionar în câteva luni

Afaceristul Arpad Paszkany s-a îmbogăţit la începutul anilor \"90 importând şampoane şi deodorante pe care le vindea mult mai scump în ţară. Patronul echipei CFR Cluj a povestit într-un interviu acordat revistei Playboy cât de uşor se făceau banii imediat după Revoluţie şi cum a ajuns milionar.\"Am prins anii aceia în care existau bani la populaţie, dar nu exista marfă pe raft. Aveam o relaţie bună cu directorul comercial al unui en-gros foarte mare de afară, deci n-am făcut decât să satisfac nevoile românilor care nu găseau pe rafturile magazinelor altceva în afară de conserve şi ghivece cu muşcate. Am început să aduc Rexona, Denim, Impulse. Primul milion de mărci l-am făcut din şampoane, spray-uri şi alte articole destinate preponderent femeilor\", a povestit Paszkany.

Şeicii vin la Bucureşti: România speră să atragă investiţii de 10 miliarde de euro

Marţi şi miercuri va avea loc la Bucureşti forumul de afaceri româno-arab, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Secretariatul General al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), în colaborare cu Forum Invest Bucureşti şi cu Federaţia Camerelor de Comerţ ale CCG. Potrivit declaraţiei ambasadorului care gestionează relaţiile economice româno-arabe, Vasile Sofineti, citat de AFP, statele din Golf intenţionează să stabilească \"un cap de pod\" în Europa Centrală şi de Est. \"România trebuie să devină un centru investiţional pentru aceste ţări în regiune\", a afirmat Sofineti. El a mai precizează că obiectivul ţării noastre este acela de a fi plasată pe harta intereselor economice ale statelor arabe din Golf.

JURNALUL NAŢIONAL

Guvernul lasă "Lia Manoliu" cu un picior in Ligă

In luna mai a acestui an, Stadionul Lia Manoliu trebuie finalizat. Bugetul iniţial al primăriei Capitalei prevedea un ultim efort financiar de 380 de milioane de lei. Consilierii PDL, care şi-au trecut bugetul fără prea multe negocieri, au lăsat stadionul cu 140 de milioane de lei. În aceste condiţii, Guvernul este cel care se va strădui să taie panglica pe \"Lia Manoliu\". Deşi în mai bine de trei ani, plăţile Executivului au ajuns undeva la 25% din valoarea totală a lucrărilor, în condiţiile în care ar fi trebuit să acopere 80%, Guvernul a trecut, în apropiere de an electoral, investiţia de la \"Lia Manoliu\" pe primul loc.

PDL nu mai execută ordinele lui Zeus. \"Talibanii\" au şters pe jos cu \"intelectualii\" lui Băsescu. Berceanu a îndemnat PDL să-i spună \"nu\" preşedintelui

PDL nu mai înghite strategiile impuse de la Co-troceni, iar oamenii plantaţi de el pe funcţii sunt indezirabili. \"Tali-banii\" Blaga, Frunzăverde, Berceanu, Videanu controlează partidul, jignit de proiectul de \"reformă\" propus de \"intelectualii\" lui Băsescu, trioul Preda-Macovei-Voinescu.

Consiliul Naţional al PDL, desfăşurat sâmbătă, la Palatul Parlamentului, a arătat că, în aşteptarea Convenţiei Naţionale din 14 mai, democrat-liberalii fac zid în jurul aripii talibane a partidului, opu-nându-se tentativelor prezi-den-ţia-le de a impune \"oameni noi\" în fruntea formaţiunii. Miza şedinţei de sâm-bătă, pe lângă semnalul public dat către Cotroceni, a fost respingerea prin vot a propunerilor de modificare a statutului PDL venite din par-tea trioului Preda-Macovei-Voinescu, prin care să fie impuse criterii de integritate drastice pentru membrii partidului.

NAŢIONAL

PDL coace remanierea de primăvară. Emil Boc tranşează Guvernul

Pedeliştii sunt preocupaţi în această perioadă nu numai cu "preambulul" alegerii unor noi lideri, dar şi cu punerea la punct a unei mici remanieri de primăvară. Demers care, pe de-o parte, demonstrează că pe democraţi îi doare-n cot de moţiunea de cenzură pregătită de Opoziţie. Stare de spirit explicabilă din moment ce PDL are în buzunar protocolul semnat de actuala majoritate guvernamentală, deci beneficiază în continuare de sprijinul UDMR. Pe de altă parte, o remaniere cât de mică ar mai potoli cumva setea de sânge a tuturor opozanţilor bugetari şi sindicali (speră democraţii).

Ion Toma a fost exclus din PSD

Biroul Permanent Judeţean al PSD Olt a votat în unanimitate excluderea din partid a senatorului Ion Toma (vicepreşedinte PSD). Decizia urmează să fie adusă la cunoştinţa forurilor de conducere centrale ale PSD. Liderul filialei Olt, Paul Stănescu, a evitat să spună care sunt motivele sancţionării lui Toma. "S-a făcut o analiză şi nu dorim să facem publice chestiuni care ţin de treburile interne ale partidului", a precizat Stănescu.

Codul Muncii, dictat de FMI

Deputatul UDMR Karoly Kerekes susţine că modificările la Codul Muncii au fost făcute la cererea FMI. "Din informaţiile primite de la Guvern această modificare intervine acum, din cauză că Guvernul a promis FMI că vor face schimbări la Codul Muncii pentru a flexibiliza piaţa muncii, relaţiile de muncă", a declarat Kerekes în cadrul unei întâlniri cu sindicaliştii.

A fost "vândut" pentru 40.000 euro?

Cheia dosarului, în care Dan Voiculescu este acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea şi asupra căruia magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie să se pronunţe pe 10 martie, ar putea avea la bază câteva declaraţii ce aparţin unei verişoare de-a senatorului PC. Reporterii "Naţional" au intrat în posesia unor informaţii uluitoare care ar putea face lumină în acest dosar extrem de controversat.

Cu puţin timp înainte de a-şi schimba poziţia în faţa membrilor CNSAS, Paraschiva Silaghi (Vica, aşa cum o numeau apropiaţii) i-ar fi solicitat lui Dan Voiculescu un împrumut "nerambursabil" de 40.000 de euro. Refuzul senatorului de a o mai ajuta financiar ar fi determinat-o pe Vica să îşi atace violent verişorul, susţin aceleaşi surse.

PUTEREA

Miniştrii Elena Udrea şi Cătălin Predoiu sunt veri

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cel al dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, sunt rude. Gradul lor de rudenie a fost dezvăluit pentru ziarul "Puterea" de o mătuşă comună a celor doi, care locuieşte în comuna Costeşti, sat Pietrosu din judeţul Buzău, localitatea natală a celor doi membri ai cabinetului Emil Boc. În timp ce Cătălin Predoiu neagă că ar fi ştiut acest lucru, Elena Udrea confirmă că există posibilitatea ca această informaţie să fie reală. Pe de o parte, pentru că în familia Udrea s-a discutat despre acest lucru şi, pe de altă parte, pentru că însuşi ministrul Predoiu i-ar fi sugerat existenţa relaţiei de rudenie după ce a fost instaurat Cabinetul Boc, în decembrie 2008.

Ce valoare au mâinile lui Marian Vanghelie. Ceas Frank Muller de 80.000 de euro şi Breguet Tradition de 20.000 de euro

Dacă mâinile ar fi un indicator al valorii, Marian Vanghelie ar fi la fel de important precum Winston Churchill, Napoleon Bonaparte sau Alexandre Dumas. După ce în ultima săptămâna a cheltuit peste 50.000 de euro cu organizarea zilei sale de naştere, dar şi cu cea a lui Ion Iliescu, preşedintele pesediştilor din Bucureşti a arătat că are valoare. La prima petrecere a venit cu un ceas Breguet Traditional, iar la cea de-a doua cu o bijuterie Frank Muller. Preşedintele PSD Bucureşti se dovedeşte a fi un mare colecţionar de ceasuri. După ce a fost surprins la o petrecere a tinerilor pesedişti cu un model Parmigiani Toric Retrograde de 60.000 de euro, Marian Vanghelie a arătat că are potenţial şi că nu se opreşte aici.

Guru porno ordonă supuşilor să nu mai vorbească despre filmele deochiate. Avocatul Rapcea rupe tăcerea şi scrie despre minciunile de la MISA

Dintr-odată, Gregorian Bivolaru s-a sucit. Filmele deocheate ale MISA nu mai cadrează cu aspectul său "mesianic". Din ce în ce mai mulţi oameni leagă pornografia de secta sa, iar tărăşenia asta nu-i mai este pe plac liderului Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut. Aşa că a transmis "enoriaşilor" săi, într-un mesaj intitulat bombastic "Programul Planetar de Acţiune Urgentă NU APOCALIPSA", dispoziţia de-a nega faptul că MISA realizează filme porno. Cam târziu, fiindcă Monica Dascălu, instructoare MISA, cea care conduce secta în lipsa gurului fugit din ţară, şi Crina Calek, purtătoare de cuvânt a MISA, au recunoscut recent, într-un film documentar difuzat de TVR 1, legătura dintre sectă şi filmele porno (erotice, cum le numeau ele). Bivolaru le arată duşmanul: presa, în general, şi "Puterea", în special

Restructurarea şi corupţia i-au pus la treabă. Comisarii Gărzii

Financiare intensifică raziile chiar când se pregătesc de desfiinţarea instituţiei

Garda Financiară şi-a intensificat acţiunile contra evaziunii fiscale în plin scandal de corupţie şi în timp ce Guvernul discută proiectul de hotărâre privind desfiinţarea structurii şi preluarea atribuţiilor de către ANAF. Potrivit proiectului de hotărâre, Guvernul va desfiinţa Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor, iar atribuţiile acestora vor fi preluate de ANAF, a cărei activitate va fi structurată pe colectarea şi administrarea veniturilor bugetare, inspecţia fiscală, operaţiuni vamale, operaţiuni de gardă financiară şi structuri suport.

BNR şi analiştii economici îl aduc pe Boc cu picioarele pe pământ. România va ieşi din criză abia în 2015

România nu iese încă din criză, anunţă Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) contrazice astfel recentele declaraţii entuziaste ale guvernanţilor pe această temă. Opinia şefului BNR este împărtăşită atât de ambasadorul Franţei la Bucureşti, cât şi de reputaţi analişti economici, precum şi de reprezentanţii mediului de afaceri autohton. Guvernatorul BNR nu crede că ieşirea din criză este atât de aproape, precum crede premierul Emil Boc. Părerea sa este împărtăşită şi de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, care consideră că economia României este în faza de depresie.

ROMÂNIA LIBERĂ

Mafia imobiliară. Foştii proprietari de la marginea Bucureştiului, folosiţi ca paravan pentru inginerii funciare. Primarul care şi-a împărţit Sectorul la rude şi prieteni

Grupul de interese din jurul primarului sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraş, a câştigat zeci de milioane de euro de pe urma unor schimburi frauduloase între parcele situate la periferie cu terenuri valoroase din centrul Bucureştiului. Printre cei care au obţinut parcele amplasate pe marile bulevarde din sectorul 6 sunt rudele lui Poteraş şi fratele omului de afaceri Elan Schwartzenberg. Primarul Cristian Poteraş a fost trimis în judecată săptămâna trecută, fiind acuzat de implicare într-o reţea de tip mafiot care a pus mâna pe unele dintre cele mai valoroase terenuri din sectorul 6.

Arianna Huffington. A construit un imperiu cochetând cu literatura, politica şi presa

Cine este cea mai puternică femeie mogul

Primul mogul femeie din media business a reuşit cea mai mare tranzacţie din domeniul online, vânzându-şi imperiul pentru suma de 315 milioane de dolari. Arianna Huffington a fost plasată pe locul 12 în topul revistei Forbes din 2009 al celor mai influente femei din industrie, iar în 2010 a ocupat locul 28 în topul celor mai puternice femei. La peste 60 de ani, Arianna a scris 13 cărţi, este ziaristă, blogger şi femeie de afaceri, a candidat la postul de guvernator, este mamă a două fete, divorţată, şi a apărut în nenumărate filme în propriul rol. Arianna Huffington este însă şi o personalitate foarte controversată, biografiile scrise de ea stând sub semnul plagiatului, iar liniştea scriitoarei fiind cumpărată cu bani grei.

INTERVIU CU EXCELENŢA SA LIU ZENGWEN, AMBASADORUL CHINEI LA BUCUREŞTI De ce se blochează afacerile chineze în România

Ambasadorul Chinei la Bucureşti crede că relaţiile ţării sale cu România s-au îmbunătăţit constant şi că tot mai multe societăţi chineze sunt interesate să investească aici, dar sugerează că există o serie de piedici inexplicabile. Astfel, de exemplu, chinezii nu au aflat după licitaţia pentru modernizarea termocentralei de la Craiova, la care au participat, de ce nu mai spune nimeni nimic.

După scandalul Baaklini, uzina din Reşiţa a ajuns unul dintre marii datornici la buget

UCM Reşiţa - 40 de milioane euro, datorie la stat

UCM Reşiţa va trebui să returneze peste 168 milioane lei la buget, după ce Fiscul a descoperit recent că firma nu a respectat graficul de reeşalonare şi scutire de datorii, stabilit în 2006 de AVAS şi Ministerul Finanţelor. Scandalul de corupţie în care este implicat managementul UCM nu este singura problemă de actualitate a companiei din Reşiţa. Un control al ANAF, finalizat în ianuarie 2010 şi contestat în instanţă de şefii UCM, a scos la iveală că societatea nu a respectat un ordin comun din 2006 al AVAS şi al Ministerului Finanţelor, prin care beneficia de mai multe înlesniri la plata unor datorii la bugetul de stat, dacă îşi achita la zi restul obligaţiilor fiscale. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, inspectorii ANAF au repus în sarcina UCM Reşiţa sumele ce trebuiau să facă obiectul scutirii, în total peste 168 milioane lei, aproape 40 milioane euro. Lor li se adaugă debitele eşalonate, adică alţi peste 2,6 milioane lei.

Cum se simte Crin Antonescu între Muscă şi Voiculescu

Când a fost sincer Crin Antonescu? În 2006 când a solicitat excluderea Monei Muscă din PNL sau în prezent când declară că dosarul lui Dan Voiculescu este politic? Cei doi au dat note informative la Securitate, primul a primit verdict de colaborator, iar cel de-al doilea aşteaptă verdictul definitiv săptămâna viitoare. Doi oameni politici, două acuzaţii de colaborare cu securitatea şi o singură demisie. Preşedintele PNL Crin Antonescu a făcut în 2006 cererea de excludere a Monei Muscă din partid. Acesta declara atunci că: "În PNL nu pot sta laolaltă turnători şi turnaţi\". Din cauza colaborării Monei Muscă cu fosta Securitate, Biroul Permanent Central al PNL a decis pe 14 august 2006, fără a mai aştepta verdictul CNSAS, retragerea sprijinului politic pentru Mona Muscă. Ulterior, Mona Muscă a fost exclusă din PNL. Mona Muscă a preferat să se retragă din viaţa politică.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Noii băieţi deştepţi din energie

Firma Rudnap SRL vinde pe piaţa internă o parte a energiei ieftine achiziţionate preferenţial pentru a fi exportată în Serbia şi Ungaria. Rudnap SRL, o companie cu trei angajaţi în România, a fost cadorisită, pe o perioadă de un an, de către Ministerul Economiei condus la vremea respectivă de Adriean Videanu, cu o cantitate de 500 de megawaţi energie electrică, putere orară, care urma să fie vândută în Serbia şi Ungaria. Cum la jumătatea contractului firma Rudnap a vândut la export doar circa o treime din energia primită, înseamnă că o cantitate importantă (probabil jumătate) va fi distribuită pe piaţa din România, la preţuri consistent mai mari decât cele pe care Rudnap le-a plătit producătorilor de stat

Băncile creditează statul din propriile pierderi

Sistemul bancar, chiar dacă în prezent nu este profitabil, plăteşte în continuare impozit minim actualizat cu rata inflaţiei

Reducerile cheltuielilor sociale şi cu salariile de anul trecut şi-au făcut din plin efectul în prima raportare a exerciţiului bugetar al Guvernului pe acest an. Majorarea TVA, în schimb, a fost compensată parţial de creşterea cu 33% a cheltuielilor cu dobânzile. Iar sectorul bancar, deşi s-a aflat pe pierdere anul trecut, contribuie cu sume la impozitul pe profit, sume de care însă statul se va lipsi în următorii şapte ani, când băncile îşi vor putea recupera pierderile din profiturile impozabile aferente.

Sistemul bancar înregis-trea-ză în continuare pier-deri, însă acest lucru nu-l scuteşte de plata impozitului pe profit către statul român. A-nul trecut, pierderile din sistemul bancar s-au dublat, ajungând la 1,98 miliarde de lei, provenind de la 22 de instituţii de credit. Cele-lalte 20 de bănci au însumat câşti-guri de 1,68 miliarde de lei, sub profitul cumulat din 2009.

Cât investeşte statul român într-un student

În 2011, pregătirea unui viitor actor de film este echivalată de stat la 4.910 euro/an, a unui chimist la 1.244 euro/an, a unui agronom la 1.145 euro/an, iar a unui medic la 1.473 euro/an. Finanţarea de bază acordată de la bugetul statului pentru universităţi a ajuns în acest an la 0,4% din PIB. Suma este la jumătatea alocărilor făcute de restul ţărilor comunitare. În plus, România este în situaţia ingrată de a împărţi sărăcia la un număr foarte mare de cursanţi susţinuţi cu bani publici, ţara noastră clasându-se pe o poziţie fruntaşă în ceea ce priveşte apetitul tinerilor pentru studii superioare. Acest lucru nu ne asigură însă şi un loc bun în topul calităţii educaţionale, instituţiile de învăţământ superior de la noi nefiind prea bine cotate în clasamentele internaţionale. Avem prea multe facultăţi, aproape 800 dacă le socotim şi pe cele private, foarte mulţi studenţi şi prea puţini bani pentru dezvoltarea universităţilor.

SIF-urile joacă la două capete cu BCR, dar ar prefera listarea

Cele cinci SIF-uri au intensificat discuţiile cu grupul austriac Erste Bank în vederea valorificării pachetului de 30% deţinut la cea mai mare bancă locală, BCR. Şefii SIF spun că ar prefera o listare avantajoasă a BCR pe Bursă, dar iau în calcul şi cedarea participaţiilor către investitori străini, în condiţiile în care există deja interes din această direcţie. Conducerile societăţilor de investiţii afirmă că nu-şi mai pot permite să-şi ţină blocate cele mai mari participaţii din portofoliu, într-o peri-oa-dă în care atât la nivelul pieţei de ca-pital, cât şi la nivel macroeconomic apar semnale de revenire şi se des-chid din ce în ce mai multe oportunităţi de investiţii, investiţii care necesită finanaţare. SIF-urile deţin fiecare aproximativ 6% din capitalul BCR, iar valoarea pachetului de 30% se plasează în jurul a 800 de mili-oane de euro, ţinând cont de cea mai recentă evaluare a titlurilor BCR, ve-nită chiar din partea Erste în 2010.

ZIARUL FINANCIAR

Cum se văd lucrurile diferit. Ţiriac: Nu am folosit nimic din aceste împrumuturi de la FMI pentru a pune maşina în mişcare. PDL: Am scos economia din criză. Boc este salvatorul ţării. Cum comentaţi?

Omul de afaceri este destul de reţinut în ceea ce priveşte anul economic 2011, ceea ce contrastează cu manifestarea PDL, partidul de guvernământ, care sărbătoreşte deja ieşirea din criză, iar premierul Boc este considerat salvatorul naţiunii. Omul de afaceri Ion Ţiriac, probabil cel mai bogat român, este destul de rezervat în privinţa afirmaţiei categorice potrivit căreia economia românească va ieşi din criză la finalul primului trimestru. El crede că 2011 va fi ca 2010 şi vom ieşi din criză în 2012. Primele semne de ieşire din criză vor fi revenirea încrederii în bănci şi reluarea creditării.

Restructurarea Finanţelor: 5.200 de posturi desfiinţate, Garda Financiară şi Vama se dizolvă în ANAF

Guvernul vrea să reducă numărul de posturi din Ministerul Finanţelor cu aproape 5.200 şi să desfiinţeze Garda Financiară şi Autoritatea Vămilor, atribuţiile acestora urmând să fie preluate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care e responsabilă de colectarea unor venituri de circa 34 mld. euro pe an la buget. Ministerul Finanţelor a rămas unul dintre cele mai nereformate ministere, alături de Ministerul de Interne. În toamna anului trecut, premierul Emil Boc îi cerea ministrului de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, să reorganizeze ministerul. La sfârşitul lunii februarie 2011, Boc readucea în discuţie că ministerele de Interne şi de Finanţe sunt încă restante în ceea ce priveşte derularea restructurării, proces care trebuie finalizat deoarece cele două instituţii nu pot face opinie separată în Guvern.

Se pot eşalona datoriile la buget. Beneficiarii scapă de executarea silită, dar nu şi de penalităţi

Ministerul Finanţelor a decis să revină la sistemul eşalonărilor la plată a obligaţiilor fiscale restante, însă consultanţii fiscali sunt sceptici în legătură cu impactul măsurii asupra mediului de afaceri, singurul avantaj important fiind faptul că beneficiarii vor scăpa de executare silită pe parcursul reeşalonării. Finanţele vor să eşaloneze la plată, pentru o perioadă de până la 5 ani, obligaţiile fiscale ale firmelor cu probleme financiare, condiţionat de constituirea unor garanţii şi achitarea datoriilor curente, a ratelor eşalonate şi a dobânzilor datorate pe perioada eşalonării la plată, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

RCS ia în calcul că Romtelecom va intra în tranzacţia UPC

Deşi Romtelecom ar vrea să liciteze pentru UPC, nemţii de la Deutsche Telekom sunt destul de rezervaţi. Şi mai trebuie si acceptul statului roman. RCS&RDS ia in calcul varianta ca rivalul sau Romtelecom sa intre in lupta pentru UPC Romania , ceea ce ar complica batalia pentru achizitia celui de-al doilea operator pe piata de servicii de televiziune, cu 1,2 milioane de clienti. Zoltan Teszari a vrut sa dea o lovitura prin achizitia UPC, inainte ca toti ceilalti jucatori sa se dezmeticeasca si sa creeze un grup cu cu aproximativ 10 milioane de abonati la televiziune, internet si telefonie fixa si mobila, care face annual aproape un miliard de dolari.

Fercală le propune acţionarilor SIF Transilvania acelaşi dividend ca şi anul trecut, deşi profitul a scăzut cu 42%

Consiliul de Administraţie al SIF Transilvania (SIF3), condus de Mihai Fercală, le propune acţionarilor societăţii distribuirea unui dividend brut de 0,03 lei/acţiune din profitul net obţinut în 2010, nivelul dividendului fiind similar cu cel din 2009 şi 2008. Anul trecut SIF Transilvania a obţinut un câştig net de 66,9 mil. lei (15,7 mil. euro), cel mai mic din ultimii patru ani. În 2009, societatea de investiţii raportase un profit record de 116,6 mil. lei (27,4 mil. Euro). Intenţia SIF Transilvania de a distribui aproape jumătate din profitul de anul trecut sub formă de dividende vine în contextul în care acţiunile SIF3 au înregistrat în ultimul an cea mai mare scădere dintre titlurile SIF, de peste 30% (în perioada 4 martie 2010-4 martie 2011), în condiţiile în care indicele BET-FI a pierdut 15,7% în aceeaşi perioadă.

Petrom, profit de 100 mil. euro din energia de la Brazi

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, şi-ar putea spori profitul cu circa 100 de milioane de euro odată cu punerea în funcţiune a centralei de 860 MW de la Brazi, o investiţie de 500 de milioane de euro. Lucrările la proiectul care este mai mare decât un reactor nuclear al centralei de la Cernavodă au început la jumătatea anului 2009, finalizarea construcţiilor fiind programată pentru a doua jumătate a acestui an. Prin intermediul acestei centrale, care va funcţiona pe gaze, Petrom va deveni unul dintre cei mai mari producători de energie din România cu o cotă de piaţă de circa 8%.

\"Estimăm că proiectul ar putea contribui cu 100 de milioane de euro la profitul EBIT, odată ce va deveni operaţional\", se arată într-o notă realizată de către analiştii băncii de investiţii Jefferies & Co. adresată clienţilor săi şi preluată de Bloomberg.

Un client al BCR Neamţ obţine în instanţă o dobândă de 3% la un credit în euro

Un client al BCR din Piatra-Neamţ a obţinut în instanţă resetarea dobânzii la creditul în euro prin aplicarea marjei de 1,5% prevăzută în contract direct la indicatorul Euribor şi nu la dobânda internă a băncii. Decizia, dată de Curtea de Apel Bacău, poate fi atacată cu recurs. Având în vedere că indicatorul Euribor pentru şase luni este de 1,47% pe an, rezultă că dobânda la credit e de sub 3% pe an. Acest tip de contract, utilizat de BCR pe scară largă, a stârnit nemulţumirea multor clienţi, care au cerut odată cu aplicarea Ordonanţei de Urgenţă 50 trecerea de la dobânda internă a băncii la indicatorul independent Euribor, cu menţinerea marjei prevăzute în contract. Câteva sute de clienţi s-au constituit în grupuri şi au mers împotriva băncii în procese colective.

Austriecii de la Volksbank au pierdut 36 de milioane de euro anul trecut

Volksbank International, care deţine a opta bancă locală după active, a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 36 mil. euro din operaţiunile desfăşurate în România, a declarat Friedhelm Boschert, directorul executiv al băncii, într-un interviu acordat unei publicaţii a grupului austriac şi preluat de Reuters.

Contactaţi de ZF reprezentanţii Volksbank România nu au comentat aceste informaţii, precizând doar că datele prezentate la Viena sunt preliminare, rezultate auditate urmând să fie publicate la sfârşitul acestei luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb