REVISTA PRESEI 07.06.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 iunie 2016

ADEVARUL

Bolnavii de cancer, sub ameninţarea grevei medicilor oncologi

Sistemul de sănătate stă pe un butoi cu pulbere, gata să explodeze în orice moment. Este părerea pacienţilor şi vine ca urmarea acuzaţiilor de corupţie aduse mai multor zeci de medici în ultima perioadă. De departe, cea mai gravă situaţie este în oncologie, domeniu cu prea puţini specialişti. Deşi România numără 800.000 de bolnavi care au diverse forme de cancer, are doar 374 de medici în acest domeniu, iar dintre aceştia 77 au fost puşi sub învinuire de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită. Vestea a venit ca un trăznet pentru reprezentanţii bolnavilor.

Explozie de dosare în Sănătate

În ultima lună, anchetele privind corupţia din sistemul de sănătate s-au înmulţit la DNA şi Parchetul General. Concret, în aproximativ 30 de zile au fost puşi sub învinuire 87 de medici pentru acte de corupţie. Chiar la începutul acestei luni, mai exact pe 2 iunie, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe foştii şefi de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" Bucureşti, Alexandru Ciocâlteau (fost manager şi fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii) şi Petruţa Lazăr (director economic), pentru luare de mită. Faptele ar fi fost comise în perioada 2008-2013, iar cei doi sunt cercetaţi în arest la domiciliu. Cu o zi înainte, de Ziua Copilului, procurorii din Parchetul General o reţinuseră pe Delia Podea, şefa Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad pentru că ar fi făcut experimente pe pacienţi fără acordul acestora, dar şi pentru că ar fi luat mită pentru pensionări ilegale.

Fenomenul Nicuşor Dan. Ce şanse are să intre în Parlament

Deşi a pierdut, Nicuşor Dan pare marele câştigător al alegerilor locale. Cu oameni "infiltraţi" în aproape toate sectoarele din Capitală, Nicuşor Dan vrea să se extindă în toată ţară, ca apoi să ajungă în Parlament. Şi poate chiar mai sus. Specialiştii consultaţi de "Adevărul" încearcă să-i îndrume paşii. Înainte de politică au fost procesele. În urmă cu 10 ani, Nicuşor Dan punea pe picioare Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi începea să dea în judecată primăriile din Bucureşti care ignorau regulile urbanisticii, ba chiar şi legea. "Şansele de a intra in Parlament depind mult de capacitatea noului USR de a-şi face filiale rapid, pentru a avea acoperire naţională. Chiar şi aşa, e greu de replicat succesul de la Bucureşti la parlamentarele din toamnă, în varii judeţe", crede analistul politic Radu Magdin.

Clotilde Armand, varianta feminină a lui Nicuşor Dan

Franţuzoaica, aşa cum singură se prezintă, Clotilde Armand a fost pentru o noapte primarul Sectorului 1. În final, a fost învinsă de candidatul PSD, Dan Tudorache, însă în urmă rămâne câteva semne de întrebare. "În Sectorul 1 au fost 163 de secţii. Am avut delegaţi în 126 de secţii. În ele, Clotilde Armand a câştigat cu 76 de voturi medie / secţie pentru noi. Nu am avut delegaţi în 36 de secţii. În acestea, PSD a câştigat cu 46 voturi medie / secţie în defavoarea noastră", a scris Nicuşor Dan pe Facebook. Dincolo de posibila fraudă electorală, Clotilde Armand a pierdut funcţia de primar, dar a câştigat un post de consilier local la Sectorul 1. Dar şi mai mult decât atât, Clotilde Armand a câştigat foarte multă simpatie din partea bucureştenilor. "Este un Nicuşor Dan care are un pic mai multă abilitate de comunicare, deşi e franţuzoaică. A reuşit să fie haioasă, cool", spune Mircea Kivu. Radu Magdin adaugă: "E naturală, deşteaptă şi a avut o candidatură hotărâtă, energică. Clotilde Armand ar putea fi o foarte bună purtătoare de cuvânt a USR".

Aleşi primari, deşi au probleme cu legea: cercetaţi, condamnaţi, foşti puşcăriaşi

Alegeri locale 2016. Alegătorii români nu au ţinut cont că unii candidaţi au fost condamnaţi sau sunt implicaţi în diverse anchete. Din acest motiv, unele primării vor fi conduse de persoane care au sau au avut probleme cu legea. Situaţia din Baia Mare este unică în România: un candidat a fost ales primar, cu aproximativ 70% din voturi, deşi este după gratii, trimis în judecată în stare de arest preventiv. Cătălin Cherecheş va afla pe data de 26 iunie dacă va fi judecat în continuare în arest preventiv (moment în care situaţia se complică). Potrivit prefectului de Maramureş Sebastian Lupuţ, alegerile pentru primar pot fi validate, cu sau fără posibilitatea lui de a depune jurământul, pentru că legislaţia nu prevede un termen pentru ca primarul ales să depună jurământul. Validarea alegerilor pentru primar (de către un judecător) va avea loc în termen de 20 de zile de la ziua alegerilor, conform legii, a mai arătat prefectul.

China are probleme cu investiţiile în statele vecine, care nu acceptă termenii de finanţare impuşi de Beijing

Demarat cu mult fast în anul 2013, proiectul chinez "One Belt, one Road" - Drumul Mătăsii modern - este pe cale de a se înfunda. Tronsonul chinezesc al căii ferate de 3.000 de kilometri care trebuia să lege oraşul chinez Kunming de Singapore este aproape de a fi gata, dar s-a blocat total în Laos, scrie Reuters. Nici Thailanda nu este de acord cu termenii de finanţare impuşi de Beijing, în vreme ce Myanmarul a anulat deja proiectul. Mai exact, vecinii chinezilor protestează faţă de solicitările excesive ale Beijingului. În cazul Laosului, chinezii vor dreptul de a realiza activităţile economice de pe traseul drumului de fier, precum culturi agricole, clădiri, restaurante, complexuri imobiliare, hoteluri, depozite etc. China s-a oferit să acorde împrumuturi în valoare de 30 de miliarde de dolari pentru realizarea proiectelor, dobânda fiind între 2 şi 7%. Ţările din zonă caută obţinerea de dobânzi şi mai mici, însă chinezii consideră nerealist să scadă nivelul şi mai mult.

NATO desfăşoară exerciţii militare de amploare de la Marea Neagră până în Marea Baltică

NATO răspunde solicitării de a-şi întări prezenţa în centrul şi estul Europei, organizând, înainte de summitul de la Varşovia, exerciţii militare de amploare de la Marea Neagră până în Marea Baltică. Punctul central al acestor manevre îl reprezintă Polonia, care va găzdui începând de mâine cel mai mare exerciţiu militar programat vreodată de NATO pe teritoriul său. Polonia şi o parte a membrilor NATO încep aceste exerciţii în contextul în care statele din Europa Centrală şi de Est doresc garanţii de securitate solide pe fondul unor îngrijorări legate de agresivitatea şi unele acţiuni ale Rusiei, relatează The Associated Press, potrivit news.ro. La Anaconda 2016, care se va încheia la 16 iunie, vor lua parte aproximativ 31.000 de militari din Polonia, Statele Unite, alte 17 state membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi din cinci ţări partenere, care vor manevra 3.000 de vehicule militare, 105 avioane şi elicoptere şi 12 nave de război.

Prognoză oficială: Importurile de gaze naturale ale României vor creşte cu aproape 80% în 2016

Importurile de gaze naturale ale României vor creşte în acest an cu 79,3% faţă de nivelul de anul trecut, până la 290.000 de tone echivalent petrol (tep, arată prognoza echilibrului energetic publicată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), instituţie care se aşteaptă şi la creşterea altor importuri de resurse energetice, precum ţiţeiul sau electricitatea. Anul trecut, omul de afaceri Ioan Niculae şi-a închis cele şase combinate chimice pe care le deţine şi care se numărau printre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România. Însă Comisia de Prognoză se aşteaptă ca necesarul de gaze din import să crească în acest an, în vreme ce producţia internă de gaze naturale va scădea cu 2,5%. Romgaz şi Petrom realizează marea majoritate a producţiei interne a României. Pentru anii următori, Comisia de Prognoză indică o stabilizare a importurilor la nivelul din 2016, în condiţiile în care producţia internă de gaze naturale îşi va reveni treptat.

BANCHERUL

Restanţele la credite au scăzut substanţial in aprilie, cu 2 miliarde lei, la nivelul de acum trei ani

Restanţele la creditele obţinute de populaţie si firme de la bănci au scăzut substanţial in luna aprilie, cu 1,858 miliarde lei, la un total de 29,841 miliarde lei, conform statisticilor Centralei Riscului de Credit (CRC) de la BNR, care monitorizează doar creditele cu valori mari, de peste 20.000 de lei. Este cel mai redus nivel al sumelor restante la bănci din ultimii trei ani: in aprilie 2013, restanţele însumau 29,569 miliarde lei, după care au crescut pana la un vârf de 33,416 miliarde lei in iunie 2014, când rata creditelor neperformante a ajuns la peste 22%. Ulterior, aceasta a început sa scadă, pe măsură ce BNR a stimulat băncile sa-si scoată creditele neperformante in afara bilanţului si implicit sa-si recunoască pierderile. In iunie 2014, creditele neperformante scoase in afara bilanţurilor si provizionate corespunzător se ridicau la doar 2 miliarde lei, ca pana la finalul acelui an sa ajungă la 7,3 miliarde lei, provocând sistemului bancar o pierdere record de 4,667 miliarde lei.

CURENTUL

Dragnea anunţă că îi va reclama la serviciu pe românii care critică PSD, ca să fie daţi afară

După ce Legea defăimării sociale nu a trecut de Parlament, Dragnea a găsit o altă metodă de răzbunare pe cei care critică PSD, demnă de originile sale: îi va reclama la serviciu. "Eu sunt un om responsabil. Toate deciziile pe care le-am luat astă vară, de când am fost ales preşedinte interimar, dovedesc că astăzi au fost decizii bune, nu greşite. Au fost colegi care la un moment dat au avut o atitudine mai războinică, pe mine mă interesează în primul rând stabilitatea acestei ţări. Am văzut, de exemplu, un lucrător la o bancă care îşi dădea cu părerea că dacă PSD câştigă alegerile, România intră în instabilitate. Îi spun că bate câmpii, asta este expresia, şi o să sesizăm şi conducerea acestei multinaţionale.", a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

PNL va avea la Sibiu singura femeie preşedinte de consiliu judeţean din România

Deputatul Raluca Turcan, vicepreşedinte PNL, a anunţat luni că Daniela Cîmpean este singura femeie preşedinte de consiliu judeţean din România, ea urmând să fie desemnată în această funcţie la Sibiu. "Împreună cu partenerii din FDGR am decis constituirea unei majorităţi în administraţia judeţului şi a municipiului Sibiu. Ca urmare, PNL va propune funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, în persoana doamnei Daniela Cîmpean, şi de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu. Cu foarte multă muncă, Partidul Naţional Liberal a devenit principala forţă politică la nivelul judeţului Sibiu. În municipiul Sibiu, o vom susţine pe doamna primar Astrid Fodor dintr-o poziţie de viceprimar. Vom propune în aceste funcţii oameni integri şi profesionişti care să urmărească, pas cu pas, interesele sibienilor ", a declarat Raluca Turcan.

CURIERUL NATIONAL

Condamnaţi pentru retrocedarea ilegală a trei munţi

Judecătorii de la Curtea de Apel Piteşti au condamnat definitiv, vineri, doi craioveni acuzaţi că au falsificat o serie de documente în baza cărora au obţinut sute de hectare de terenuri forestiere din Munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu, judeţul Vâlcea. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, dar şi fostul director al Arhivelor Naţionale Neamţ, pedepsele primite de cei trei inculpaţi fiind cuprinse între trei ani de închisoare cu suspendare şi şapte ani şi jumătate cu executare. Procurorii spun că "inculpaţii au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul «Copie contract de vânzare» datat 24 februarie 1907".

Poşta Română a revenit pe pierdere în 2015

Poşta Română a revenit pe pierdere anul trecut, după ce în 2014 realizase primul profit net după 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul poştal a raportat o cifră de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), în scădere cu 4,1% faţă de 2014, şi o pierdere netă de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), faţă de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) în 2014. În aceeaşi perioadă de referinţă, numărul mediu de angajaţi din Poştă Română a scăzut cu 426 angajaţi. Potrivit datelor raportate Ministerului de Finanţe, în 2015, Poşta Română a avut o cifră de afaceri de 1.078.670.898 lei, datorii de 645.627.064 lei, o pierdere netă de 33.014.586 lei şi un număr mediu de 24.814 angajaţi. Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.

Hyundai asigură transportul în cadrul UEFA EURO 2016

Hyundai a livrat peste 350 de autovehicule, care vor asigura necesităţile de transport ale delegaţilor, organizatorilor UEFA, arbitrilor, presei, agenţilor de securitate, invitaţilor VIP şi oficialilor UEFA EURO 2016TM, pe teritoriul Franţei. Modelele au fost predate în cadrul unei ceremonii desfăşurate la St. Denis, Paris, ca parte a angajamentului producătorului de a contribui la buna organizare a Campionatului European de Fotbal UEFA 2016, care va avea loc în perioada 10 iunie - 10 iulie 2016.

EVENIMENTUL ZILEI

Afaceristul "de casă" al Primăriei Craiova, reţinut de DNA

Chiar în ziua în care Lia Olguţa Vasilescu a aflat că a câştigat un nou mandat la Primăria Craiova, procurorii DNA l-au reţinut pe omul de afaceri Cristian Dobre, patron al grupului de firme Polystart, în legătură cu afacerea WaterPark, un parc acvatic construit cu peste 80.000.000 de lei proveniţi din fonduri europene. Contractul a fost semnat în 6 februarie 2013 între Primăria condusă de Lia Olguţa Vasilescu cu o asociere de firme, printre care şi cea a lui Cristian Dobre. Afacerea WaterPark e veche, procurorii făcând descinderi încă din 2014 la Primărie şi la grupul Polystart. Atunci, anchetatorii au stabilit că directorul executiv al firmei, Gomes de Almeida, a înregistrat situaţii de plată nereale şi a emis facturi fictive pentru materiale.

Lupta pentru Consiliile Judeţene. PSD, ALDE şi UNPR lasă PNL în izolare

În multe judeţe, cele două mari partide, PSD şi PNL, fac eforturi majore pentru a obţine cât mai multe preşedinţii de Consiliu Judeţean, având în vedere că rezultatele sunt strânse. Liderii judeţeni PSD stabilesc astăzi, într-un Comitet Executiv Naţional, politica de alianţe în teritoriu. Social-democraţii vor să obţină 27 de preşedinţi de Consilii Judeţene, cu ajutorul ALDE şi UNPR. Dacă PSD va reuşi acest lucru, va avea mai mulţi lideri de CJ decât a obţinut în 2012 sub steagul USL, atunci când a avut 22 de "baroni locali". În toate judeţele în care PSD face majoritate singur, ALDE va primi câte un post de vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, pe lângă funcţii de vicepreşedinte acolo unde formează majoritatea împreună. ALDE şi UNPR nu vor primi, în schimb, niciun preşedinte de CJ.

PRIMAR OBLIGAT de justiţie să autorizeze deschiderea unei MOSCHEI

Tribunalul administrativ din Nisa i-a ordonat luni primarului localităţii să autorizeze în termen de cel mult cinci zile deschiderea unei moschei finanţate de Arabia Saudită, demers căruia primarul s-a opus cu îndârjire până în prezent, scrie AFP, citat de Agerpres. Sesizată de o organizaţie musulmană locală, instanţa a menţionat în motivarea deciziei că "este îndeplinită condiţia de urgenţă ca urmare a capacităţii insuficiente a lăcaşelor musulmane de rugăciune din Nisa", mai ales că de luni a început Ramadanul. Pe de altă parte, tribunalul estimează că refuzul primarului Christian Estrosi de a autoriza deschiderea moscheii"aduce o atingere gravă şi vădit ilegală exercitării libertăţii religioase". Primarul, membru al partidului conservator Republicanii (al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy), s-a arătat hotărât în luna aprilie să facă toate demersurile juridice pentru a împiedica deschiderea moscheii, motivând că acest lăcaş a fost construit cu "fonduri străine necontrolate".

Românii iau credite fără să se informeze

Mai mult de jumătate dintre românii care deţin depozite bancare, conturi de economii, credite, pensie obligatorie administrată privat, acţiuni sau obligaţiuni nu cunosc la un nivel ridicat aceste produse, reiese dintrun sondaj realizat de GfK România. Conform sondajului, produsele financiare cele mai utilizate şi cunoscute la nivel naţional sunt cardurile de debit, asigurările de bunuri, contul curent, iar cele mai dorite sunt asigurările de bunuri şi de viaţă, accident sau sănătate.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta: Gorghiu şi Iohannis sunt doi oameni care trăiesc în paralel cu ceea ce se întâmplă în România

Victor Ponta a comentat, în ediţie de luni seară a emisiunii ''Subiectiv'', situaţia în care se află PNL după scorul dezastruos de la alegerile locale. Fostul premier apreciază că atât co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, cât şi preşedintele Klaus Iohannis sunt desprinşi de realităţile României, scrie antena3.ro. ''Eu sunt mai liberal decât Blaga, hai să fim sinceri. Nu mai vorbesc de Tăriceanu care chiar e liberal. Domnul Blaga îşi face jocul domniei sale acolo. Doamna Gorghiu şi cu domnul Iohannis, cu tot respectul posibil pe care îl merită, sunt doi oameni care trăiesc total în paralel cu ceea ce se întâmplă în România. Ieri au fost alegeri, cu nişte rezultate semnificative şi domnul Iohannis este într-o vizită, cu tot respectul pentru statul Luxemburg, care e mai mic decât Sectorul 1. Nu ştiu ce face în Luxemburg" , a spus fostul premier Victor Ponta.

O nouă demisie în PNL, după eşecul din Bucureşti

Alianţa PSD+UNPR a obţinut la Primăria Capitalei 43,56% din totalul voturilor exprimate la alegerile locale de duminică, urmată de USB - cu 29,05%, după centralizarea de către BEC a rezultatelor din 95 de secţii din cele 1.252 existente în Bucureşti. PNL se clasează pe locul al treilea cu 10,74%, urmat de PMP - 6,36% şi ALDE - 2,93%. În urma acestui scor, Dan Cristian Popescu, cel care a candidat la alegerile locale pentru fotoliul de primar al sectorului 2, anunţă că demisionează din funcţia de prim-vicepreşedinte al filialei PNL sector 2.

Parcurile industriale - la modă în judeţele sărace

România este ruptă în două, o parte mai mică, unde nivelul de trai este aproape de cel european, şi alta, mult mai mare, unde se trăieşte pe datorie. În timp ce în cinci judeţe salariul mediu net sare de 2.000 de lei, iar rata şomajului nu trece de 2%, în alte 18 judeţe oamenii sunt nevoiţi să-şi ducă traiul cu mai puţin de 1.500 de lei, iar în trei dintre acestea şomajul sare de 10%. Scutiri de impozite locale pentru investitorii care creează locuri de muncă, construirea de locuinţe sociale pentru tineri, crearea de parcuri industriale sau extinderea reţelei de canalizare. Sunt promisiunile pe care politicienii care visează la fotoliul de primar le-au făcut cetăţenilor din oraşele sărace în această campanie electorală. La polul opus, în judeţele bogate, mesajele au fost cu totul şi cu totul altele. Discuţiile au pivotat în jurul soluţiilor pentru traficul de coşmar, pentru construcţia de parkinguri supraetajate, pentru amenajarea pistelor de biciclete pe marile artere sau pentru introducerea unor staţii de prelucrare ecologică a deşeurilor.

NATIONAL

"Cârtiţe" de miliardari in DIICOT!

In urma cu trei ani, serviciile transmiteau informaţii alarmante privind existenta unor "cârtiţe" in cadrul DNA si DIICOT, care activau încă de pe vremea când la conducerea celor doua Parchete se aflau Daniel Morar si Codrut Olaru. Cert este ca, de atunci, doar Direcţia Naţionala Anticorupţie a încercat si reuşit in mare măsură să scape de aceste veritabile "ghiulele" legate de activitatea procurorilor oneşti. Iar un prim semnal privind adoptarea din mers a unei noi strategii de toleranta zero fata de "cârtiţele" din interior a fost dat prin arestarea de către proprii colegi a lui Dumitru Cristudor, nimeni altul decât şeful structurii teritoriale a DNA Slobozia. Însă la DIICOT, deşi tot anunţata, "curăţenia" nu a mai venit nici pana in ziua de astăzi, aşa ca lucrurile chiar s-au agravat.

"Partidul meu", făcut de Klaus

Liberalii au crezut că PNL este partidul prezidenţial si s-au culcat pe o ureche, convinşi fiind că locatarul de la Cotroceni le va da victoria in alegeri, guvern si funcţii, iar acum atârna deasupra prăpastiei. Cauza principală a decăderii PNL se numeşte Klaus Iohannis. Iohannis a aruncat practic PNL pe tobogan impunând-o in prima faza pe Alina Gorghiu copreşedinte si in a doua obligându-i pe liberali sa defileze cu Cristian Busoi pe post de candidat la Primăria Capitalei. Si tot Iohannis s-a debarasat de Buşoi imediat ce bucureştenii au dat semne ca nu sunt interesaţi de oferta. Ce incepe prost se termina si mai prost, dovada epopeea electorala a PNL, care a continuat din rău in mai rău. Liberalii debusolaţi de dezinteresul manifestat de Iohannis au început să schimbe candidaţii ca pe ciorapi, nu au avut o strategie de campanie coerentă iar rezultatele s-au văzut duminică, la vot.

UE se duce dracului: Grexit, Brexit, Nexit!

Aproape 4 din 10 olandezi sprijină un referendum privind "Nexitul", o consultare similara referendumului britanic privind Brexitul. Circa 38% dintre olandezi ar fi favorabili unui referendum pe tema ieşirii din Uniunea Europeana, in timp ce 28% se opun unei asemenea consultări, iar o treime sunt indecişi, relevă un sondaj publicat luni de cotidianul economic Financieele Dagblad. Pe de alta parte, deşi numărul celor favorabili unui referendum după modelul celui care va avea loc in Marea Britanie, pe 23 iunie, este superior celui care consideră inoportun un asemenea demers, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi in sondaj, respectiv 54%, au afirmat că sprijină puternic sau moderat rămânerea Olandei in blocul comunitar. Susţinători ai unui "Nexit" (un corespondent olandez al referendumului britanic privind Brexitul) s-au declarat numai 28% dintre persoanele chestionate, dar numărul este in continua creştere.

PUTEREA

USB se distanţează atât de PSD, cât şi de PNL, se transformă în USR şi se pregăteşte de alegerile parlamentare

Dinspre tabăra lui Nicuşor Dan vin veşti importante, în ciuda faptului că nu a câştigat nici măcar Primăria Sectorului 1: până la urmă franţuzoaica a pierdut în faţa candidatului PSD. Totuşi, Clotilde Armand şi şeful USB şi-au declarat public îndoielile privind corectitudinea rezultatelor. Dar, poate cel mai important anunţ făcut de Dan este acela că Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB) se va transforma în USR, adică vrea să salveze România, la alegerile parlamentare din acest an. "Pentru că această clasă politică ne-a dezamăgit de aşa multe ori încât realmente nu se mai putea. Situaţia este generală la nivel naţional. Clasa politică a dezamăgit la nivel naţional. Lipseşte o forţă politică care să reprezinte cetăţenii care s-au săturat de un întreg mod de a face politică. Tocmai de aceea Uniunea Salvaţi Bucureştiul devine Uniunea Salvaţi România şi va lupta pentru locuri în Parlament la alegerile parlamentare din toamna acestui an", a anunţat Nicuşor Dan.

Zeci de agenţi de pază de la EURO, posibili terorişti

Direcţia generală de securitate internă (DGSI) din Franţa a depistat 82 de persoane susceptibile să aducă atingere siguranţei statului printre angajaţii societăţilor private implicate în asigurarea securităţii la Euro 2016, transmite Agerpres. Potrivit unei informaţii difuzate în weekend de Le Point, DGSI a verificat 3.500 de salariaţi ai societăţilor private implicate în asigurarea securităţii la Euro 2016, depistând nu mai puţin de 82 care sunt incluşi în dosarul Cristina, o bază de date clasificată secret de apărare care ţine evidenţa indivizilor susceptibili 'să aducă atingere siguranţei statului'. Verificarea personalului implicat în controalele de securitate pe stadioane şi în fanzone-uri a început de la finalul lui martie. Însă, notează site-ul tempsreel.nouvelobs.com, o altă verificare suplimentară este efectuată de Consiliul naţional al activităţilor private de securitate (Cnpas), care eliberează legitimaţiile profesionale ale agenţilor acreditaţi pentru evenimente.

ROMANIA LIBERA

Fostul PDL şi-au conservat fiefurile în Transilvania şi Banat

Rezultatele alegerilor locale au confirmat încă o dată că Transilvania şi Banatul votează majoritar cu Dreapta. PNL a câştigat bătălia pentru opt din cele 16 reşedinţe de judeţ din această parte a ţării, UDMR a câştigat trei reşedinţe de judeţ, PSD două, iar PSRO, UNPR şi FDGR au câştigat câte una. Victoria PNL este zdrobitoare în această regiune a ţării în contextul în care a câştigat oraşele cu cel mai mare număr de alegători, în cifre absolute: Clujul, Timişoara şi Braşovul, toate cu peste 300.000 de locuitori. Rezultatele alegerilor locale mai arată o situaţie interesantă. La nivelul reşedinţelor de judeţ, vechii primari ai PDL care au reuşit să reziste valului USL în anul 2012 au reuşit, cu toţii să fie realeşi. Este vorba de Emil Boc, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Dorin Florea şi George Scripcaru.

CSM, prin vot secret, poate intra azi în conflict cu CCR

Dacă opt membri magistraţi ai Consiliului Superior ai Magistraturii dintre cei 14 membri aleşi ar vota, azi, împotriva noului calendar de alegere a tuturor membrilor CSM, aşa cum a hotărât de curând Curtea Constituţională, va fi pentru prima dată când este cenzurată o decizie constituţională. De ce este posibilă o astfel de ipoteză? Pentru că votul în CSM este secret, iar cel puţin cinci magistraţi din Consiliu, dintre cei opt cu mandate prelungite, au făcut cereri de intervenţie în Justiţiei pentru a-şi apăra prelungirea acordată neconstituţional de Senatul României. Altfel spus, îşi doresc foarte mult să rămână în CSM. Desigur, există text de lege care impune sancţionarea disciplinară a magistratului care nu respectă o decizie a CCR. Dar cum pot fi depistaţi cei care votează împotriva unei decizii a CCR dacă votul în CSM este secret?

ZIARUL FINANCIAR

ZF Cei mai mari jucători din economie: top 10 străini faţă în faţă cu top 10 antreprenori români

Cele mai mari zece companii antreprenoriale au avut anul trecut afaceri de 5 mld. euro, faţă de 22 mld. euro rezul­ta­tul rapor­tat de multinaţionale, arată o analiză a ZF pe baza datelor din anuarul Cei mai mari jucători din economie, care apare pe piaţă luna aceasta. Automobile Dacia este cea mai mare companie din economia locală, poziţie deţinută de trei ani încoace, în timp ce Dedeman se detaşează ca lider al afacerilor antreprenoriale, după ce s-a apropiat de 1mld. euro în 2015. "Pentru o economie competitivă ai nevoie şi de investiţii străine, dar şi de capital pri­vat românesc solid. În general, în comparaţie cu alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, cota de piaţă a companiilor mari cu capital privat românesc în sectoarele în care acţio­nea­ză este mai mică faţă de Polonia sau Cehia", a explicat Codruţ Pascu, managing partner al companiei de consultanţă în management Roland Berger.

Câştigătorii Bursei de la Bucureşti în mai: investitorii care au mizat pe Comelf Bistriţa au câştigat 16,7%

Cel mai ridicat randament în luna mai afişează 16,7%, în timp ce în primele cinci luni din an cel mai mare câştig au avut investitorii care au pariat pe Electroputere Craiova (57,3%). Un investitor care a ales la finele lunii aprilie să parieze pe acţiunile producătorului de echipamente industriale Comelf Bistriţa (simbol bursier CMF) avea peste o lună, pe 31 mai, un ran­dament al acţiunilor de 16,67%. Spre com­paraţie, dobânzile la bănci pentru depozitele în lei au intrat sub pragul de 2%. Săptămâna trecută, adică sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie, a însemnat o gură de aer pe o piaţă dominată de apatie timp de mai bine de o lună, susţine Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Topul băncilor cu cele mai mari reţele teritoriale

Băncile cu cele mai extinse cinci reţele teritoriale, care depăşesc individual 500 de unităţi, deţin circa 70% din totalul sucursalelor şi agenţiilor din sistemul bancar. Doar cinci bănci mari, respectiv CEC Bank, BRD, Banca Transilvania, BCR şi Raiffeisen Bank au reţele teritoriale mai mari de 500 de unităţi, prag care echivalează cu o cotă de piaţă de circa 10%. Cumulat cele cinci bănci au o reţea de peste 3.450 de subsidiare. CEC Bank, singura bancă de top 10 rămasă în portofoliul statului, are de departe cea mai extinsă reţea teritorială, cu un număr de 1.058 de unităţi. La nivelul întregului sistem bancar, numărul sucursalelor şi agenţiilor bancare a coborât sub 5.000 la sfârşitul anului trecut. Aproximativ un sfert din numărul de unităţi bancare au dispărut în criză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb