REVISTA PRESEI 07.09.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 septembrie 2016

ADEVARUL

Fabrica de elicoptere Airbus de la Ghimbav va fi inaugurată săptămâna viitoare

Fabrica de elicoptere militare de transport Airbus, de la Ghimbav, va fi inaugurată săptămâna viitoare, eveniment la care va fi prezent şi preşedintele Franţei, Francois Hoolande, alături de premierul Dacian Cioloş. Serge Durand, directorul general al Airbus Helicopters Industries, spune că societatea are deja clienţi pentru elicopterele care vor fi produse de anul viitor, dar că speră că printre clienţi să fie şi entităţi din România. "Airbus Helicopters realizează un transfer important de tehnologie către România, ţară pe care grupul nostru o consideră un loc ideal pentru investiţii în domeniul aeronauticii", a afirmat Durand, într-un interviu citat de News.ro. Înainte de inaugurarea fabricii, francezii de la Airbus s-au asigurat că dispun de personal calificat, una dintre problemele tot mai mari cu care se confruntă investitorii străini pe piaţa locală.

Indemnizaţia de 35.000 de euro pentru creşterea copilului a fost suspendată

Plata indemnizaţiei de 35.000 de euro acordată lunar pentru creşterea copilului a fost suspendată în urma unui control al Ministerului Muncii, anunţă Digi 24. Aceasta era încasată de către un bărbat din judeţul Sibiu, care ridica lunar aproape 160.000 de lei de la stat. Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a solicitat ANAF să facă verificări privind cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului, de 35.000 de euro, beneficiar fiind o persoană din Sibiu. Pe durata verificărilor, plata acestei indemnizaţii este suspendată. Conform reprezentanţilor ANPIS, aceste verifciări erau necesare având în vedere nivelul indemnizaţiei primite, iar dacă ANAF va stabili că toate documentele sunt în legalitate şi că aceasta este indemnizaţia cuvenită, atunci beneficiarul va primi retroactiv sumele care au fost blocate.

Un chirurg militar acuzat de luare de mită "lucra" după "Manualul de luat şpagă"

În cazul unui medic militar acuzat că făcea operaţii de înfrumuseţare în spitalul de stat contra unor şpăgi considerabile, anchetatorii au descoperit un "Manual de şpagă" şi suma de 30.000 de euro, bani ascunşi într-o borsetă. Locotenent-colonelul Adrian-Gabriel Ilie (49 de ani), medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti, acuzat de luare de mită, avea în laptop un fişier denumit "Manual de şpagă". În acesta erau prezentate cazuri documentate de jurnalişti referitoare la modalităţile, tarifele şi circuitul mitei în sistemul public de sănătate din România. Detaliile apar procesul-verbal de percheziţie domiciliară ce face parte din dosarul în care ofiţerul a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru trei infracţiuni de luare de mită. Procesul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

Reacţia lui Tony Blair, după ce procurorii susţin că ar fi fost "cumpărat" de Ponta

Purtătorul de cuvânt al lui Tony Blair a declarat, pentru Antena 3, că fostul premier al Marii Britanii a donat "integral"banii primiţi în 2012 pentru a-l susţine pe Victor Ponta în campania electorală. "Domnul Blair a fost invitat în România să ţină un discurs despre viitorul Europe, la invitaţia fundaţiei Multimedia pentru Democraţie. Suma pe care a primit-o domnul Blair din partea fundaţiei a fost donată integral pentru actele de caritate ale lui Tony Blair", este mesajul transmis de echipa de comunicare a lui Tony Blair pentru Antena 3. Fundaţia Multimedia pentru Democraţie era condusă în 2012 de Bogdan Teodorescu şi de Dan Sultănescu, doi dintre consilierii lui Victor Ponta în perioada mandatului său de premier.

Pelerinaj politico-penal la Curtea Supremă

Odată cu terminarea vacanţei judecătoreşti, Curtea Supremă a reînceput judecarea proceselor în care politicieni celebri sunt acuzaţi de fapte de corupţie. În medie, în fiecare zi, 4 sau 5 foşti miniştri sau parlamentari, sunt judecaţi la Curtea Supremă. Marţi au fost însă 13 VIP-uri chemate în faţa judecătorilor. Incă de la primele ore ale dimineţii la Curtea Supremă au "descins" ca inculpaţi şeful celui mai mare partid din România, Liviu Dragnea (PSD), fost vicepremier al României, generalul Gabriel Oprea, fost vicepremier şi fost ministru de Interne, şi deputatul Sebastian Ghiţă, membru în Comisia parlamentară de control a SRI. Alături de ei, erau cei care sunt acuzaţi că le-au fost complici: fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, fostul şef al serviciului secret "Doi şi-un sfert", Gheorghe Nicolae, sau fostul primar al oraşului Ploieşti, Iulian Bădescu

Guvernul vrea să modifice Codul Fiscal şi să lanseze o amnistie pentru averile nejustificate

Guvernul pregăteşte amnistia fiscală: averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate şi impozitate cu 16%, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal, obţinut de Profit.ro. Averile nedeclarate depistate de Fisc după 31 martie 2017 vor fi taxate cu 75%, arată proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obţinut de Profit.ro. De câţiva ani, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală derulează un program de verificare a marilor averi, însă rezultatele au fost modeste.

Senatul a decis eliminarea impozitului pe venit de 16% pentru toate pensiile

Pensionarii cu pensii care depăşesc pragul de 1.050 de lei ar putea să nu mai plătească 16% din impozitul pe venit, aşa cum se întâmplă în prezent, după ce plenul Senatului a adoptat o propunere legislativă în acest sens. Impactul bugetar ar fi major, atrage atenţia Guvernul, care nu susţine un asemenea proiect. Ultimul cuvânt îl au deputaţii. Propunerea, care îi aparţine senatoarei Cristiana Anghel (ALDE) a fost luată cu 66 de voturi "pentru" şi 18 "împotrivă". Au existat şi cinci "abţineri" în acest caz.

Lupta pentru putere din Uzbekistan

Moartea lui Islam Karimov deschide o nouă pagină atât în Uzbekistan, care nu a mai avut un alt preşedinte în cei 25 de ani ai săi de independenţă, cât şi în Asia Centrală, unde interesele economice şi geopolitice ale Chinei, Rusiei şi Statelor Unite se recalibrează pe fondul creşterii ameninţării islamiste. În absenţa unui succesor desemnat, lupta pentru putere este în toi la Taşkent, cu evidenta implicare a marilor actori. Aflat la Samarkand, la mormântul lui Islam Karimov, preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut deja liderilor uzbeci să păstreze stilul autoritar de guvernare al acestuia. De la Taşkent, capitala Uzbekistanului, un oficial american de rang înalt a semnalat la rândul său că tranziţiile reprezintă oportunităţi.

BANCHERUL

Băncile au procesat plăţi de 6,5 trilioane lei in 2015

Băncile româneşti au efectuat anul trecut transferuri de bani intre conturile deschise de firme si populaţie in valoare de 6,541 trilioane lei, cu 1,1 trilioane lei (21%) mai mult decât in 2014, in condiţiile in care sumele din conturile bancare ale românilor au crescut anul trecut cu 25 miliarde lei, datorita creşterii veniturilor, pe fondul avansului puternic al economiei. Si numărul plăţilor efectuate de romani prin intermediul conturilor bancare a crescut in 2015 la 221 milioane tranzacţii, cu 24 milioane (12%) mai multe decât in anul precedent. Astfel, valoarea medie a unei tranzacţii bancare s-a ridicat la aproape 30.000 de lei (29.599 lei), arată ultimele statistici publicate de BNR.

CURENTUL

Mulţumim Firea, aproape jumătate din bucureşteni vor rămâne fără apă caldă

Firea e total depăşită de complexitatea problemelor Primăriei Capitalei. În timp ce ea anunţa ieri că va găsi soluţii astfel încât angajaţii RADET să îşi primească salariile, chiar dacă Elcen a anunţat o blocare totală a conturilor Regiei, ELCEN anunţa printr-un comunicat că aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare pentru că Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti. "Distrigaz a informat ELCEN că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuţie şi, pe cale de consecinţă, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri", potrivit comunicatului. Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureştiului - cartierele Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi, dar şi o parte din centrul Capitalei.

Se cere dezbatere şi pentru banii daţi "academicienilor" lui Oprea

"Ministrul muncii Dragoş Pîslaru arată că impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului a fost de 70 milioane lei. Cu 20 milioane lei mai mult decât estimarea iniţială. Este o problemă reală şi e necesară o dezbatere publică. În acelaşi timp, nu înţeleg de ce nu se rezolvă de mai bine de o jumătate de an o situaţie revoltătoare: membrii unei structuri academice parazitare primesc rente viagere pe viaţă. Sunt românii de acord cu plata salariului mediu pe economie, pe viaţă, pentru "academicienii" instituţiei create de Gabriel Oprea în anul 2012? De ce nu a simţit Guvernul nevoia să le comunice românilor toate aceste detalii şi să ceară o dezbatere publică?" spune deputatul Andreea Paul într-un comunicat.

CURIERUL NATIONAL

Creşterea economică, doar o bulă de oxigen

Analiştii Keysfin arată că, deşi economia creşte, sărăcia se accentuează mai ales în mediul rural, paradox ce poate fi explicat prin faptul că avântul PIB-ului e dat de creşterea consumului. O creştere economică sănătoasă ar trebui să se bazeze pe creşterea producţiei şi crearea de locuri de muncă, mai ales în zonele defavorizate. Keysfin: Avem nevoie să privim România ca pe un business. Fără infrastructură nu putem atrage investitori. "Economia României are şanse ca, în următorii doi ani, să atingă un nivel excelent de creştere economică estimat de specialişti la 4,4-4,8 la sută în 2016 şi la 5,2-5,7% în 2017, pe fondul stimulării cererii interne, ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală. Însă paradoxul este că, pe măsură ce produsul intern brut ia avânt, stimulat în primul rând de comerţ, rata sărăciei devine tot mai mare", arată datele KeysFin.

Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă prin care contribuţiile de asigurări sociale şi asigurările pentru sănătate se dublează

Lovitură de graţie pentru firmele mici. Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă prin care contribuţiile de asigurări sociale şi asigurările pentru sănătate se dublează. Potrivit proiectului contribuţiile sunt mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate şi profesiile liberale, potrivit profit.ro, citat de B1TV. Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal aduce prevederi noi conform cărora contribuţiile datorate de angajatori se reduc, în timp ce se majorează cele individuale. Proiectul pune în mare încurcătură persoanele fizice autorizate. Deşi rata de taxare se micşorează, pentru PFA aceasta reprezintă o majorare semnificativă. Persoanele fizice autorizate vor datora 21,7% contribuţie la asigurările sociale şi 8,9% pentru asigurarile de sanatate, faţă de 10,5% - CAS şi 5,5% - CASS.

Băsescu a reuşit să aducă în rândurile PMP unul dintre cei mai râvniţi independenţi

Ştefan Florescu s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară. Acesta a candidat ca independent pentru Primăria Sectorului 6 şi a obţinut 17%, ceea ce l-a făcut foarte atractiv pentru a fi cooptat în rândul partidelor politice. Ştefan Florescu a explicat că a venit în PMP pentru că are încredere în Traian Băsescu şi în proiectul pe care îl propune. "Am încredere în Traian Băsescu şi în proiectul PMP. Dacă domnul preşedinte îmi va cere să candidez, atunci voi lua o decizie", a afirmat acesta, într-o declaraţie pentru stiripesurse.ro, citată de B1TV. Ştefan Florescu va fi vicepreşedinte naţional al PMP, vicepreşedinte la Bucureşti şi va juca un rol foarte important la organizarea campaniei electorale.

Agendă plină pentru Corpul de Control al premierului

Agendă plină pentru Corpul de Control al premierului. Pe site-ul Executivului a fost publicată lista instituţiilor unde se vor face verificări, fiind programate zeci de descinderi. Sunt acţiuni de control la Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii Guvernului vor să afle dacă au fost respectate prevederile legale în legătură cu atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţie publică a sistemelor informatice. De asemenea, sunt controale la sediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de Raed Arafat. Totodată, se fac controale la companii de stat. Este vorba despre Complexul Energetic Oltenia S.A., RA-APPS şi la instituţii din subordinea Ministerului Sănătăţii şi la Compania Naţională de Aeroporturi. Tarom, Metrorex sau Romgaz sunt alte instituţii din lista celor unde Corpul de control al prim-ministrului va face verificări.

Agitaţie pe piaţa petrolului după acordul intervenit între Arabia Saudită şi Rusia

Miniştrii energiei rus şi saudit, aflaţi în delegaţiile ţărilor lor la summitul G20 din China, au folosit acest prilej pentru a semna un acord vizând susţinerea preţului la petrol pe piaţa mondială. Surse apropiate celor doi miniştri, citate de "Les Echos", relevă că accentul în cadrul discuţiilor a fost pus pe găsirea unor opţiuni care să asigure susţinerea, dacă nu şi creşterea preţului acestei materii prime deţinute din plin de Rusia şi Arabia Saudită. Prioritară pare a fi o eventuală "îngheţare" a extracţiei, dar această măsură nu a fost considerată de interlocutori drept iminentă. Intervievat de canalul Al-Arabiya, ministrul saudit Khaled al-Faleh a declarat că, în opinia sa, "nu ar fi necesară acum îngheţarea producţiei şi că, pentru această măsură, mai este timp".

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta şi Ghiţă, duo la DNA, după ce ar fi aşezat "covorul roşu" pentru Tony Blair

Fostul premier a fost pus sub control judiciar timp de 60 de zile, fiind urmărit penal pentru obţinerea de foloase necuvenite. În dosar este anchetat şi deputatul Sebastian Ghiţă, supus aceleiaşi măsuri preventive. Procurorii susţin că Ponta şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii unui om de afaceri drept candidat întrun colegiu în care exista certitudinea că acesta va câştiga. Este vorba de Sebastian Ghiţă, care a şi fost ales deputat. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalităţi politice străine, mai arată DNA, fără să precizeze că este vorba de fostul premier britanic Tony Blair.

Afacerea Rompetrol: Blair, veriga cu KazMunaiGaz?

În 2013, Tony Blair era consultantul preşedintelui Kazahstanului, pe vremea când Guvernul Ponta parafa controversatul acord dintre Statul român şi KazMunaiGaz. În vara anului 2013, premierul Victor Ponta a efectuat o vizită în Kazahstan. La întrevederea pe care a avut-o cu Nursultan Nazarbayev, preşedintele acestui stat, s-a vorbit doar despre situaţia Rompetrol. La acel moment, prietenul politic al premierului român, Tony Blair, era şi consultantul preşedintelui kazah. Potrivit presei britanice, compania de consultanţă Tony Blair Associates (TBA) şi-a început contractele cu Kazahstanul în 2011. Privatizarea Petromidia s-a declanşat în 2000, în guvernarea Mugur Isărescu.

Tăriceanu şi Băsescu îşi duc partidele în Parlament

Un sondaj Avangarde realizat pe un eşantion reprezentativ pentru Bucureşti scoate în evidenţă o realitate îngrijorătoare pentru liberali. PSD este cotat cu 40 la sută din voturi, iar USR este pe locul doi. Potrivit sociologului Marius Pieleanu, coordonatorul sondajului, aceeaşi tendinţă se păstrează şi pentru restul ţării, cu PSD la 40 la sută. Potrivit acestuia, la nivel naţional, USR, ALDE şi PMP adună suficiente voturi pentru a intra în Parlament. Intenţia de vot a bucureşteanului pe partide este următoarea: PSD - 40%, USB-USR - 24%, PNL - 16%, ALDE - 7% PMP - 6%, iar restul sunt alte partide sub 3%, care este marja de noastră de eroare", a dezvăluit Marius Pieleanu. "Mai mult de 50% din cei care votau PNL înainte de unificarea cu PDL nu mai voteaza actualul partid. De asemenea, partidul lui Nicuşor Dan mai primeşte voturi şi de la cei nemulţumiţi".

Preţul de piaţă al electricităţii s-a prăbuşit în ultimul an şi va mai continua să scadă

Preţul de piaţă al electricităţii a scăzut cu 12% în primele şapte luni ale acestui an, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului, ajungând la niveluri minime record pentru ultimul deceniu. Potrivit datelor OPCOM (operatorul bursei de energie din România), centralizate de Capital, preţul mediu de pe PZU(Piaţa de Ziua Următoare) a fost de 134 de lei/MWh, în perioada ianuarie - iulie 2016, faţă de 151 de lei/MWh, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea preţului energiei pe burse se înscrie într-un trend multianual, pentru că, în 2014, preţul mediu al PZU, pentru primul trimestru, depăşea 160 de lei.

JURNALUL NATIONAL

Poliţia a descins acasă la Victor Ponta!

Poliţia a descins, marţi, acasă la Victor Ponta, conform unor surse citate de Antena 3. Poliţişti de la Secţia 6 au descins acasă la deputatul Victor Ponta, marţi seară. Conform stiripesurse.ro, poliţiştii au vrut să verifice dacă sunt respectate detaliile controlului judicar instituit de DNA împotriva fostului premier. De asemenea, conform sursei citate, chiar Victor Ponta este cel care a apelat la această metodă pentru că nu a vrut să meargă la secţia de poliţie, invocând dreptul la intimitate.

"Ceauşistul" Dragnea îl schimbă pe Ponta cu Geoană

Aflat într-un conflict mocnit cu Victor Ponta, care forţează prin declaraţii publice "transferul" la PRU, Liviu Dragnea i-a găsit înlocuitor fostului premier. Liderul PSD pregăteşte ca variantă de rezervă revenirea lui Mircea Geoană alături de social-democraţi într-o alianţă a tuturor forţelor de stânga în perspectiva alegerilor parlamentare. Liviu Dragnea vrea să strângă în jurul PSD toate formaţiunile de stânga din România, în frunte cu partidul lui Mircea Geoană. Social-democraţii se află în negocieri avansate cu Partidul Ecologist şi PND-ul lui Daniel Fenechiu, urmând ca zilele viitoare Dragnea să aibă o discuţie decisivă cu Mircea Geoană. "Alegerea lui Dragnea în unanimitate, fără niciun contracandidat, mi se pare cea mai grotescă şi ceauşistă formă de autopropunere a unui lider", declara Mircea Geoană în luna februarie.

Dragoş Tudorache, propunerea lui Dacian Cioloş pentru Ministerul Afacerilor Interne

Dragoş Tudorache este nominalizarea premierului Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne. Într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Palatul Victoria, prim-ministrul i-a mulţumit lui Petre Tobă pentru activitatea desfăşurată la Ministerul Afacerilor Interne şi şi-a exprimat speranţa ca acesta "să îşi clarifice cât mai repede situaţia, atât în acuzaţiile din partea DNA, cât şi suspiciunile de plagiat pe care CNATDCU trebuie să le clarifice într-un fel sau altul cât mai repede". "Am hotărât să merg cu un civil, pentru cât mai multă echidistanţă şi echilibru. Trebuie să fiu sincer şi să vă spun că nu am avut prea multe de ales, pentru că e greu să convingi pe cineva din afară să vină pentru patru luni la un minister care este unul greu şi cu activitate importantă. Am decis să îl propun pe Dragoş Tudorache, şeful de Cancelarie de aici de la Guvern", a anunţat premierul Dacian Cioloş.

NATIONAL

Iohannis eliminat! Jocuri pentru preluarea sefiei UE!

La varful sistemului, se vorbeste deja tot mai insistent despre faptul ca, atunci cand Romania va prelua Presedintia Consiliului Uniunii Europene, la data de 1 ianuarie 2019, "neamtul" nu va mai avea ocazia sa se bucure de aceasta onoare cu totul deosebita. Pur si simplu pentru ca nu va mai fi la Palatul Cotroceni! Cel putin acesta este planul celor care considera ca Iohannis nici macar nu a fost in stare sa apuce friiele Puterii pe plaiuri dambovitene, asa ca ii va fi imposibil acestuia sa se impuna la cel mai inalt nivel european. In timp ce tabara care nu doreste cu niciun chip "eliminarea" lui Iohannis inainte de sfarsitul mandatului se teme ca posibila bagare a acestuia in "malaxorul" justitiei, cel mai probabil la anul, nu ar face decat sa forteze legitimarea pe plan extern, in perioada detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, a viitorului sef al statului.

SUA ameninta Romania: ne dati gazele de sist sau va izolam!

Acum, cand partidele se pregatesc sa intre in campanie electorala, apare din senin profesorul George Friedman si traseaza o tema politicienilor elevi: ori ne dati gazele, ori va dam rusilor! Intr-un interviu acordat PRO TV, renumitul politolog evreu nascut in Ungaria, la Budapesta, incepe in forta: "Americanii vin aici sa faca bani!". S-a inteles, da? Mai departe: "In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. Gazul de sist limiteaza influenta ruseasca. Oricat de mult ar putea afecta mediul, el ofera o solutie geopolitica". In concluzie, Friedman avertizeaza ca "in situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerare exploatarea gazelor de sist. Decizia trebuie luata acum!".

PUTEREA

Suflă vântul în spaţiile comerciale de pe Calea Victoriei

Calea Victoriei e asemuită de Wikipedia în limba franceză cu Champs Elysees. Prin grija primarului Sorin Oprescu, spaţiul pietonal a fost lărgit şi s-au amenajat piste de biciclete. Un agreabil traseu european de promenadă, potrivit cu contemplatul vitrinelor, cumpărăturile scumpe fără prea mult volum sau masă, adăstatul la cafele şi cofeturi...Începand din faţa Magazinului Muzica, pornind spre Piaţa Victoriei, cam două treimi din spaţiile comerciale au afişe în vitrină: "For rent or for sale", "To Let". Disperarea de a "scăpa" de ele pluteşte în aer. Magazine închise în ganguri. Un total de 26 de spaţii vacante la parter. Anunţuri puse în geam, la etaje, pentru spaţii de locuit, şi două bannere generale, unul al Casei de Modă Venus, celălalt al Romarta SA (Broadhurst).

S-a amânat, din nou, procesul MISA

Procesul în care Gregorian Bivolaru şi alte 20 de persoane care fac (sau au făcut) parte din şcoala de yoga MISA sunt acuzaţi de trafic de persoane, iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, constituire a unei organizaţii cu caracter fascist, instigare la ură împotriva poporului evreu, trecere ilegală a frontierei unui stat străin, instigare la discriminare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, durează de aproape 10 ani. Judecata a început în anul 2007, Tribunalul Cluj a dat o soluţie de achitare, în februarie anul trecut, Parchetul a făcut recurs, iar judecarea recursului a început, la Curtea de Apel Cluj, în luna mai. Marţi, după diverse solicitări "colaterale", ar fi trebuit să înceapă dezbaterile propriu-zise, însă completul de doi judecători a decis amânarea cauzei.

ROMANIA LIBERA

Sora Aurei Ion acuză muşamalizarea anchetei accidentului din Apuseni

Sora studentei Aurei Ion, moartă în accidentul aviatic din Munţii Apuseni, i-a acuzat pe procurori că încearcă să muşamalizeze ancheta privind tragedia. Într-o declaraţie exclusivă pentru "România liberă", Mariana Ciucă a precizat că nici măcar telefonul studentei la Medicină Militară nu a fost găsit, până la această oră. "Am văzut apariţia de astăzi, marţi, 6 septembrie 2016, a domnului Procuror General, Augustin Lazăr şi am fost surprinsă de afirmaţia dânsului conform căreia expertiza metalurgică s-ar efectua în străinătate. Este un aspect despre care, nici noi şi nici avocatul nostru, nu am fost informaţi", a declarat, pentru "România liberă", Mariana Ciucă.

Raportul secret pe care ASF l-a vrut îngropat: Asigurătorii străini scot banii din ţară

Rămase fără concurenţă după falimentarea forţată a societăţilor cu capital românesc, companiile străine fac legea pe piaţa asigurărilor auto. Aceasta este una dintre concluziile unui raport oficial al Autorităţii de Supraveghere Financiară consultat de "România liberă". Surse din piaţă spun că documentul nu a fost agreat de preşedintele Mişu Negriţoiu, care a exprimat un vot negativ în şedinţa în care aceasta a fost discutat. Un raport oficial conceput de specialiştii din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) arată, negru pe alb, că piaţa asigurărilor auto este controlată în prezent de numai câteva companii străine.

ZIARUL FINANCIAR

Gigantul Bosh, principalul beneficiar al ajutoarelor de stat

Un sfert din ajutoarele de stat pentru investiţii cu impact major în economie au mers în doi ani către grupul german Bosch, iar dintr-un total de 14 proiecte selectate în doi ani pe aceeaşi schemă de ajutor de stat, nemţii au trei investiţii finanţate cu ajutor de stat. Grupul este unul dintre cei mai mari investitori germani din economia locală, cu peste 3.200 de angajaţi în România şi afaceri cumulate de 272 mil. euro anul trecut. Transpus în bani, Ministerul Finanţelor a pus la bătaie 230 mil. euro în doi ani pentru investiţii cu impact major în economie, din care 55 mil. euro merg către investitorul german, respectiv un sfert din bugetul total. În baza schemelor de ajutor de stat administrate de Ministerul Finanţelor Publice au fost emise patru acorduri pentru finanţare pentru două entităţi distincte, respectiv Bosch Rexroth S.R.L şi Robert Bosch.

Când plătim cu cash, ne doare. Când plătim cu cardul, ne doare mai puţin

La nivelul creierului, în momentul în care vrei să cumperi un produs există o "bătălie" între plăcerea pe care o câştigi prin achiziţionarea produsului şi durerea pe care o percepi în momentul în care plăteşti produsul respectiv. S-au făcut studii care au arătat că, dacă plăteşti cu bani lichizi, centrul care codifică durerea devine activ, iar această durere este mai mare dacă plăteşti cash decât dacă plăteşti cu cardul sau dacă plăteşti online. La plata online durerea este aproape zero, nu o simţi, a spus Ana Iorga, de la Buyer Brain, în cadrul ZF Live.

Ochelariştii din faţa calculatoarelor ne aduc cea mai mare creştere economică din Europa

Statistica a reconfirmat ieri creşterea puternică a economiei în prima parte a anului, dar structura acestei creşterii bazată covârşitor pe consum îi determină pe economişti să creadă că ea nu este sustenabilă pe termen lung. În S1 "informaţiile şi comunicaţiile" au crescut în volum cu 13%, peste comerţ ( plus 12,5%), - având cel mai puternic ritm de creştere dintre toate ramurile care participă la formarea PIB. Astfel, sectorul a contribuit la PIB în S1 cu 21 mld. lei, adică cât agricultura şi construcţiile la un loc. În S1, consumul a contribuit la creşterea economică de 5,2% cu 7,2%, investiţiile cu 1,6%, iar exporturile cu minus 2,8%, ceea ce arată că excesul de cerere este satisfăcut de importuri, nu de piaţa internă, lucru ce accentuează dezechilibrele macro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb