REVISTA PRESEI 07.11.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 noiembrie 2012

ADEVARUL

Fondul Monetar Internaţional ne prinde iar cu lecţiile nefăcute. O delegaţie FMI vine într-o nouă misiune în România

Până la vizita delegaţiei de finanţatori internaţionali care începe astăzi, Guvernul trebuia să numească manageri privaţi la firmele de stat şi să accelereze privatizările, dar s-a încurcat în proceduri. De ieri până la 14 noiembrie, delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de olandezul Erik de Vrijer, întreprinde o nouă misiune în România. Cum se prezintă Guvernul faţă de programul de reforme structurale stabilit cu finanţatorii pentru această toamnă? Doar câteva puncte sunt "în grafic", respectiv demararea liberalizării preţurilor la energie şi numirea de manageri privaţi la Tarom. Celelalte obiective sunt încă departe de a se fi realizat.

Cum se bat USL şi ARD în promisiuni electorale. Iată ofertele cu care încearcă să obţină voturile românilor!

Chiar dacă este criză economică, programele de guvernare elaborate de USL şi ARD abundă în promisiuni generoase. După ce timp de patru ani cuvântul de ordine a fost austeritate, acum politicienii par să fi uitat de criza economică şi au aşternut pe hârtie promisiuni generoase. Partidele politice şi-au pregătit ofertele electorale cu care încearcă să obţină voturile românilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie. ARD şi-a prezentat, ieri, programul de guvernare iar USL va face publice, mâine, planurile pentru perioada 2012-2016. Ambele forţe politice promit, în modalităţi diferite, reducerea cotei unice, scăderea CAS sau majorarea salariului minim pe economie. "Adevărul" vă prezintă modul în care tratează fiecare dintre cele două formaţiuni importante problemele pe care trebuie să le rezolve dacă preia guvernarea.

Vasile Blaga despre asociatul său, Ioan Hidegcuti: Să aleagă, firmă sau FRC!

Preşedintele PDL Vasile şi-a somat partenerul de afaceri, Ioan Hidegcuti, să intre în legalitate. Invitat, în această seară, la emisiunea "Deschide lumea", de la Realitatea TV, liderul PDL Vasile Blaga a declarat că preşedintele Fondului Român de Contragarantare (FRC), Ioan Hidegcuti trebuie să aleagă: ori FRC, ori firma Millenium Education. Ioan Hidegcuti este asociat cu familia lui Vasile Blaga în societatea Millenium Education SRL, firmă care administrează unitatea de învăţământ privat "Liceul Teoretic Naţional".

Preşedintele Băsescu cheamă tot Guvernul la Cotroceni "pentru consultări". Ponta merge singur la întâlnire

Preşedintele Traian Băsescu a invitat întregul Guvern Ponta la Palatul Cotroceni pentru "consultări" programate la ora 11.00. Premierul Victor Ponta va participa singur la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, programată pentru miercuri la Palatul Cotroceni, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Preşedinţia a anunţat pentru miercuri, la ora 11.00, consultări ale preşedintelui Traian Băsescu "cu Guvernul", în conformitate cu articolul 86 din Constituţie, potrivit căruia şeful statului poate consulta Guvernul cu privire la "probleme urgente şi de importanţă deosebită".

Belgienii vor moderniza Gara de Nord, cel mai mare nod feroviar din România, pe banii CFR-ului

Cea mai mare gară din România, Gara de Nord din Capitală, are şansă să redevină un simbol naţional după ce CFR Infrastructură şi compania belgiană Euro Station au anunţat că vor înfiinţa o societate comercială pentru reabilitarea şi extinderea infrastructurii din Bucureşti, incluzând şi Gara de Nord. Negocierile au loc în urma Memorandumului de Înţelegere semnat între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România şi Ministerul Transporturilor din Regatul Belgiei.

CURENTUL

Victor Ponta şi un agent GRU au participat la arestarea Ceauşeştilor la Revoluţie

Tânărul Ponta juca, la cei 17 ani şi trei luni, rolul vieţii sale, care avea să-l ducă departe peste 20 de ani. Un rol jucat alături de un agent GRU (spionajul militar rusesc - n.r.) cu misiunea de a schimba faţa României şi de a-i îndepărta de la putere pe Ceauşeşti. Acest lucru era recunoscut, ca o ultimă spovedanie, de către generalul-maior Ştefan Kostyal. Un comunist fervent, adulator al modelul sovietic şi un om pregătit în detaliu de Moscova. Concret, aflat pe patul de spital, generalul Kostyal a povestit în cadrul unui interviu luat de jurnalistul Toma Roman jr. că în zilele fierbinţi ale Revoluţiei, a contribuit la arestarea lui Ilie Ceauşescu şi a lui Nicolae Andruţa Ceauşescu, ambii fraţi ai lui Nicolae Ceauşescu, unul general de Armată iar celălalt general de Securitate. Totul este descris de autor în cartea "Ceauşescu văzut de aproape", editată în 2008.

Paradoxal, Ponta dă legi împotriva procurorilor

Provenit din mediul procurorilor, Ponta se-ntoarce ca om politic împotriva organelor de investigaţie ale statului. Premierul a făcut ieri un proces de intenţie procurorilor declarând că limitarea de către Guvern la 10 lei a valorii obiectelor care pot fi oferite alegătorilor în campanie poate să împiedice cumpărarea voturilor, dar şi abuzuri ale organelor de urmărire penală, de tipul celor înregistrate după referendumul de demitere a preşedintelui. Totodată, prin această ordonanţă de urgenţă, Ponta a reuşit legalizarea "micii mite electorale".

CURIERUL NATIONAL

Noi reguli de finanţare de la UE din 2014

Comisia Europeană stabileşte un număr limitat de domenii prioritare în care să fie folosiţi banii, dar şi condiţii mai dure de aprobare. O condiţie, de exemplu, va fi ca un proiect avansat pentru finanţare să aibă impact asupra comunităţii respective, adică să genereze profit nu doar pentru cel care pune în practică proiectul. Preşedinţia cipriotă a pus pe masă o nouă propunere, cu o reducere cu 50 de miliarde de euro faţă de alocările propuse de CE.

Despre datorii. Pensia şi casa proprie Opinii - Alin Teodorescu

Spaniolii şi irlandezii, cei mai mari proprietari de locuinţe din Europa, cu peste 80% din gospodării posesoare de apartamente sau case proprii, au rate de şomaj foarte ridicate, în special la nivelul tinerei generaţii, nivelurile de salarizare mai reduse, datorii pe gospodărie mai mari şi economii mai mici. La celălalt capăt al scalei sunt elveţienii (nu sunt în zona euro, dar sunt un bun exemplu) şi germanii, cu procente ale proprietăţii imobiliare sub 40%. În Europa Occidentală, rata şomajului s-a dovedit invers proporţională cu proprietatea asupra caselor. Iar tulburările din 2008-2012 au arătat încă o dată că societăţile în care proprietatea asupra caselor este mai redusă ies mai repede din criză. România este cazul extrem, căci la noi proprietatea asupra caselor se apropie de 90% şi nu am ieşit încă din criză.

Irakul vrea afaceri româneşti

Firmele româneşti nu mai au de ce să nu facă afaceri în Irak, mai ales în zona kurdă, unde securitatea a fost restabilită, a declarat ministrul de Externe Titus Corlăţean, după o vizită în Irak. Irakul revine încet la normalitate şi tot mai multe regiuni ale ţării asigură securitatea atât de necesară desfăşurării afacerii în bune condiţii. În regiune sunt deja prezente firme româneşti, iar guvernul român vrea să încurajeze şi mai mult asemenea iniţiative. După vizita în Irak a ministrului de externe, România are un nou birou consular în guvernoratul Erbil, din zona kurdă. Relaţiile politice dintre România şi Irak par să fi ajuns cel puţin la nivelul de dinainte de 1989, dar, de la finalul intervenţiei coaliţiei în Irak, relaţiile economice încă nu au ajuns la un nivel similar, asta şi din cauza situaţiei de securitate multă vreme precară.

Dumitru: Este nevoie de 20-30 de ani pentru aderarea la zona euro

România are nevoie de o perioadă de 20-30 de ani pentru aderarea la zona euro din perspectiva convergenţei reale, însă din punct de vedere nominal este nevoie de doar câţiva ani, a declarat ieri Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank România. "Cred că în momentul de faţă a devenit aproape imposibil tehnic şi practic să mai aderăm la zona euro în 2015. Ar fi trebuit să fim deja în mecanismul ratelor de schimb, lucru care nu s-a întâmplat", a afirmat Dumitru după o conferinţă la BNR.

Ce trebuie să ştie americanii de la preşedinte

Cetăţenii SUA trebuie să înţeleagă natura actualei crize şi a tratamentului acesteia, spune Richard Koo, de la banca japoneză de investiţii Nomura. Impasul se datorează efortului de achitare a datoriilor de către firme şi populaţie. Replierea sectorului privat trebuie compensată de cheltuielile guvernamentale, în absenţa stimulilor economia urmând să facă implozie. Economia americană nu poate depăşi actuala criză fără menţinerea unui nivel ridicat al cheltuielilor guvernamentale care să suplinească restrângerea sectorului privat, iar preşedintele ales al SUA trebuie să le explice cetăţenilor acest lucru, spune Richard Koo, economist-şef la Nomura Research Institute din Tokyo.

EVENIMENTUL ZILEI

Şase luni cu USL la guvernare. Ce notă îi daţi Guvernului Ponta?

Conform unei analize realizate de Econtext.ro, în jumătatea de an petrecută la guvernare, actualul Executiv a luat 61 măsuri negative şi doar 5 pozitive. Astăzi se împlinesc 6 luni de zile de când USL a preluat guvernarea. Ce notă i-aţi da guvernului Victor Ponta pentru modul în care a condus ţara? Potrivit aceleiaşi analize Econtext, cea mai mare problemă o reprezintă creşterea preţurilor. La începutul lui mai 2012, momentul învestirii guvernului Ponta, inflaţia se situa la 1,8% şi se înscria în ţinta fixată de Banca Naţională a României: 3 %. Însă, sub guvernarea USL aceasta a crescut în fiecare lună, pentru a ajunge la maximul ultimilor zece ani în luna septembrie (5,33%). Economiştii susţin că, din acest punct de vedere, întregirea salariilor bugetarilor - una dintre măsurile pozitive ale guvernului Ponta - a fost practic anulată de creşterea preţurilor. La aceasta se adaugă faptul că valul scumpirilor afectează întreaga populaţie, în timp ce de mărirea salariilor au beneficiat doar bugetarii.

Cel mai bun ministru din Guvernul USL este FMI

Lista de măsuri care descurajează economia a crescut simţitor în şase luni de mandat ale actualului Executiv. Instabilitatea politică alimentată de USL a fost, de departe, greşeala de guvernare cu cel mai mare impact asupra economiei, în ultimele şase luni, este de părere economistul Aurelian Dochia. Recent, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, spunea că mulţi investitori americani au renunţat la ideea de a investi în România din cauza climatului politic. "Lupta politică din vară a creat o stare de incertitudine care a pus mulţi investitori pe gânduri. Dacă au avut planuri de a investi pe termen lung, atunci le-au pus în aşteptare", a spus Dochia pentru EVZ.

Cristiana Anghel, învăţătoarea grevistă, a încasat 3.000 de euro de la trustul lui Dan Voiculescu

Învăţătoarea Cristiana Anghel, care în 2010 a stat 70 de zile în greva foamei, va candida la alegerile parlamentare într-un colegiu din Dolj, pe listele Partidului Conservator, avându-i contracandidaţi pe Antonie Solomon şi pe Marinică Dincă, foşti primari ai Craiovei. Cristiana Anghel a explicat, la România TV, că o parte consistentă din cei 14000 de lei pe care i-a încasat din partea Antenei 3 au avut ca scop plata călătoriei cu trenul. "Dacă veneam la emisiune îmi plăteaţi biletul dus-întors? Dacă veneam la emisiune, postul dumneavoastră de televiziune îmi dădea bani dus - întors şi eu depuneam biletele. Am avut un contract şi mare parte a acestor bani sunt returnarea banilor mei plătiţi pentru drum. În acea sumă intră şi drepturile de autor şi returnarea banilor pentru călătorii. Probabil că sunt puse în ordine. E vorba despre drepturile de autor pentru anul 2011", a precizat ea.

Ce fac grecii în ziua alegerilor prezidenţiale din SUA

Grecia s-a trezit paralizată, ieri, la începutul unei greve generale de 48 de ore, decretată de principalele două sindicate din ţară, pentru a protesta faţă de noile măsuri de austeritate pe care intenţionează să le treacă prin Parlament, guvernul lui Antonis Samaras. Zeci de mii de persoane au manifestat calm la Atena şi Salonic, în cadrul unei greve generale de 48 de ore, pentru a protesta faţă de proiectul de austeritate pentru 2013-2016, ce urmează să fie supus miercuri seară votului în parlament. Cu un banner pe care scria "Oamenii înainte de toate, nu cifre şi măsuri", 25.000 de persoane - potrivit poliţiei - au defilat la Atena la apelul celor două mari confederaţii sindicale, GSEE şi Adedy, şi 15.000 la cel al sindicatului comunist PAME.

JURNALUL NATIONAL

2012. APOCALIPSA LA ROMÂNI. "Intrarea în A PATRA DIMENSIUNE", precedată de cutremure, climă haotică şi lupte de stradă

Ceva îngrozitor se va întâmpla pe 21 decembrie 2012 sau imediat după, au declarat nenumăraţi specialişti, argumentând că aceasta este data care încheie calendarul mayaş, cel mai precis din lume. Şi aşa s-a născut psihoza planetară a apocalipsei, aşteptată să vină la sfârşit de an. Alţii cred că, dimpotrivă, 21 decembrie 2012 este poarta de intrare în era iubirii, când toţi vom deveni telepaţi şi vom obţine calităţi paranormale. Un serial "Jurnalul Naţional" şi "În premieră cu Carmen Avram" (Antena 3). "2012 nu înseamnă sfârşitul lumii. Ziua de 21 decembrie este doar bariera între două lumi, între două feluri diferite de a gândi. În sincronarul mayaş, aceasta apare ca sfârşitul unei ere.

Băsescu a convocat tot Guvernul la Cotroceni. Ponta:Şedinţele de Guvern au loc la Palatul Victoria, nu la Cotroceni

Premierul Victor Ponta a afirmat într-o intervenţie televizată că va fi prezent la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, dar că nu va fi însoţit şi de ceilalţi membri ai Guvernului. Victor Ponta: Pornesc de la ideea de bună credinţă, deşi nu o fac neapărat doar atunci când e vorba de domnul Băsescu. Şedinţele de Guvern nu se ţin la Palatul Cotroceni, ca pe vremea Guvernului Boc, ci la Palatul Victoria. La această întâlnire aş fi mers însoţit de vice-preşedintele Guvernului, domnul Florin Georgescu, dar acesta, la aceeaşi oră are programată o întâlnire cu FMI, şi consider că este mult mai importantă această întâlnire.

Romney şi-a pregătit doar discursul de victorie. Obama admite că ia în considerare şi înfrângerea

Ca şi la alegerile din 2008, Barack Obama şi-a petrecut o parte din ziua alegerilor jucând bachet, cu prietenii, pe un teren din apropierea reşedinţei sale din Chicago. Echipa sa a câştigat. Obama s-a arătat încrezător în şansele sale, dar a precizat că este pregătit şi pentru varianta pierderii alegerilor, cu un discurs potrivit. Preşedintele şi-a felicitat candidatul, pe Mitt Romney, pentru o campanie prezidenţială reuşită. De partea sa, candidatul republicanilor a susţinut, în faţa reporterilor, că are scris un singur discurs - cel al victoriei.

Decizie CNA fără precedent: Patru televiziuni, OBLIGATE să oprească emisia, în urma scandalului Vadim-Zăvoranu-Moculescu

Patru televiziuni din România sunt obligate de CNA să întrerupă emisia timp de zece minute, după ora 19:00, în urma scandalului Vadim-Zăvoranu-Moculescu, iar o a patra televiziune a fost amendată. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să oprească emisia posturile Pro TV, Antena 1, Acasă TV şi Kanal D cu 10 minute, în intervalul 19.00 - 19.10, pentru încălcarea dreptului la demnitate umană şi limbaj injurios. Potrivit România TV, sancţiunea a fost votată cu şapte voturi "pentru", în urma mai multor derapaje ale emisiunilor Acces Direct, Un show păcătos, Happy Hour, Cancan TV şi WowBiz.

4 ANI, 3 CRIZE ŞI 2 RECESIUNI. Ce urmează pentru România?

Recesiune, şomaj, scăderea veniturilor şi a investiţiilor, deprecierea leului, scumpiri, "îngheţarea creditării", restanţe şi falimente. Iar lista este mult mai lungă. În 4 ani de criză, evenimentele s-au succedat într-un ritm ameţitor, reflectându-i multiplele faţete: criză financiară, criză economică şi o criză a datoriilor suverane. Cum a răzbit România în toţi aceşti ani? În unele cazuri mai bine, în altele, mai puţin bine, comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. Analiştii sunt încă îngrijoraţi de revenirea economică prea lentă, iar oamenii de afaceri, deşi reclamă în continuare faptul că autorităţile au reacţionat cu întârziere faţă de consecinţele crizei, încep să se poziţioneze între perdanţi şi câştigători.

NATIONAL

De ce a fost racolat "generalul bancherilor", Dragos Diaconescu, in gruparea evazionista a lui Nelu Badea

Arestarea unuia dintre cei mai importanti conducatori ai spionajului romanesc a socat pe toata lumea. Opinia publica a priceput ca un fost securist era omul bancherilor care dadeau credite de zeci de milioane de euro pe naspa. "National" a aflat ca Dragos Diaconescu a intrat sub geana serviciilor secrete intr-o cu totul alta ancheta efectuata sub acoperire, in aprilie 2011. Atunci cand a fost convins de Nelu Badea sa gireze cu numele sau activitatea Consiliului de Administratie al SC VEL SERVICE SRL, una dintre firmele suveica ale controversatului "milionar de la Londra".

Sorin Marin, prietenul afaceristului Dinu Patriciu, a luat ARD in gazda

Ca sa nu faca deranj in Modrogan, pedelistii si colegii lor de alianta si-au instalat tabara electorala in fosta biblioteca a Ambasadei SUA la Bucuresti. Imobil detinut de afaceristul Sorin Marin, un apropiat al lui Dinu Patriciu. Sorin Marin vrea sa tina aproape de Alianta Romania Dreapta. In consecinta, ex-actionarul Rompetrol le-a inchiriat democratilor cladirea fostei biblioteci a Ambasadei SUA, care se afla peste drum de vila in care locuieste. Generos, Marin a cerut doar 30.000 de euro pentru mai bine de o luna. Un fleac, daca este sa ne luam dupa presedintele PDL, Vasile Blaga.

Paleologu confirma blaturile dintre USL si ARD

Pedelistul a suspectat parafarea unor intelegeri oculte in momentul in care ARD a ales-o pe Sanda Pralong sa candideze contra lui Crin Antonescu, in sectorul 3. Atunci, Theodor Paleologu s-a multumit sa spuna ca un duel Pralong - Antonescu "miroase a blat". Acum, odata finalizate si depuse listele electorale, Paleologu spune deschis ca suntem "o natie de blatisti", motiv pentru care si este votul uninominal "atat de problematic in Romania". Pedelistul confirma astfel existenta unor colegii cu castigatori deja cunoscuti, unde batalia electorala se va da doar de fatada.

Putin l-a demis pe ministrul Apararii

Vladimir Putin a anuntat la televiziune ca l-a demis pe Anatoli Serdiukov din functia de ministru al Apararii, acesta fiind cercetat intr-un scandal de frauda de milioane de euro. Implicata in scandal este o companie ce tine de Ministerul Apararii, Oboronservis, care ar fi facut vanzari catre firme comerciale de bunuri imobiliare, terenuri si actiuni la preturi subevaluate, pagubind ministerul de peste 70 de milioane de euro. Oboronservis, infiintata in 2008 printr-un decret al Kremlinului, are atributii de la mentenanta echipamentelor armatei pana la organizarea trupelor. Odata cu descinderile la compania Oboronservis, s-a facut o perchezitie si la amanta lui Serdiukov, care lucra in minister, si la care s-au gasit tablouri scumpe, antichitati rare si bijuterii valoroase. Serdiukov a fost inlocuit de un om foarte loial lui Putin, generalul Serghei Soigu.

PUTEREA

ARD îşi mai bate singură un cui în pingeaua perforată de USL la alegerile locale. Blaga sperie alegătorii cu Videanu

Liderul PDL Vasile Blaga a făcut ieri o gafă de zile mari, spunând că Adriean Videanu ar putea fi premier dacă ARD va reuşi să constituie majoritatea parlamentară după alegerile din 9 decembrie! O propunere mai neinspirată nici că putea să aibă copreşedintele ARD Blaga dacă ţinem cont de faptul că Videanu are o imagine publică foarte proastă, fiind cunoscut ca primarul - borduriadă al Bucureştilor. Practic, anunţul precipitat al liderului PDL are darul de a prăbuşi Alianţa şi mai mult în sondaje. Dar dacă tot vrea să facă praf şi pulbere ARD şi doreşte să sperie şi mai mult electoratul înainte de 9 decembrie, Vasile Blaga poate să anunţe şi nominalizarea Elenei Udrea într-un eventual guvern şi a Robertei Anastase în fruntea Camerei Deputaţilor!

Sorin Blejnar: Nu am nicio implicare în acest dosar, a fost doar o joacă a procurorului

Magistraţii Tribunalului Braşov au amânat marţi pentru 4 decembrie judecarea procesului în care este implicat fostul şef al ANAF Sorin Blejnar din cauză că reprezentanţii mai multor societăţi comerciale citate la acest termen nu s-au prezentat în instanţă. Fostul şef al ANAF a ajuns cu o jumătate de oră înainte de începerea şedinţei de judecată de marţi declarând că este "convins că se va amâna". La ieşirea din sala de judecată Sorin Blejnar a declarat că are nişte avocaţi care ştiu foarte bine mecanismele judiciare, au studiat dosarul şi era evident că se va amâna din lipsă de procedură.

Scandalul ţepei de 22 milioane de euro se întinde: Şaramet garanta şi contragaranta fraudele

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) preconizează încheierea anului financiar 2012 cu un profit de 25 milioane de lei, pe baza rezultatelor înregistrate în primele 10 luni, au anunţat reprezentanţii instituţiei. Această afirmaţie vine în toiul unui imens scandal de fraudă bancară în care este implicat şi directorul FNGCIMM, Aurel Şaramet. Mai mult, acesta deţinea şi funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului de Contragarantare.

Omul lui Rus din MAI, mazilit de Ponta

Secretarul de stat în MAI, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Căbulea, a fost înlocuit, ieri, din funcţie de premierul Victor Ponta. În locul său, la propunerea ministrului de Interne, Mircea Duşa, a fost numit generalul Anghel Andreescu, fost şef al Jandarmeriei Române. Căbulea fusese adus în minister, în mai 2012, de către fostul său şef, Ioan Rus, anterior fiind la conducerea IPJ Alba.

ROMANIA LIBERA

Omisiunea majoră din programele de guvernare ale USL şi ARD

În campania electorală ARD şi USL au avut revelaţia că austeritatea nu aduce voturi şi mizează fiecare pe măsuri de stimulare a cererii (impozit mai mic pe venit, CAS redus, salariu minim majorat). Nimeni nu insistă însă pe scăderea cheltuielilor statului, astfel încât, cu ochii după creşterea economică şi efectele pozitive ale introducerii cotei unice în anul 2005, riscăm să cădem din nou în groapa ajustărilor dure, cum ni s-a întâmplat în 2010, când criza ne-a stricat planurile. Similar, la capitolul venituri bugetare, cum FMI nu şi-a depus încă programul de guvernare pentru România, singurele surse de creştere menţionate prin programele partidelor sunt majorarea redevenţelor şi taxa pe tranzac-ţiile financiare (USL) ori colectarea mai bună a impozitelor prin... reducerea lor (ARD).

Procurorul general adjunct al SUA se întâlneşte cu Băsescu. Propunerile CONTROVERSATE de la DNA şi Parchetul General, pe agenda discuţiilor

James Cole, procurorul general adjunct al SUA, s-a întâlnit marţi seara cu Traian Băsescu. Potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei, "în cadrul acestei întâlniri au fost abordate teme referitoare la cooperarea bilaterală dintre România şi Statele Unite, în domeniul politic şi economic." "James Cole a vorbit despre rolul important pe care îl joacă România în regiune, exprimându-şi, totodată, încrederea că, prin intermediul dialogului, vor putea fi identificate căile adecvate pentru consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două ţări, acesta fiind un pilon important pentru menţinerea stabilităţii şi a cooperării," se arată în comunicat.

ZIARUL FINANCIAR

În timp ce statul îşi amână listările, băncile internaţionale ies una după alta de pe bursă

Italienii de la UniCredit au hotărât să închidă operaţiunile de brokeraj de la Bucureşti, la o lună după olandezii de la ING. Grupul UniCredit şi-a anunţat ieri clienţii că va închide firma de brokeraj UniCredit CA IB Securities şi va renunţa la operaţiunile sale pe bursa de la Bucureşti, ca parte a strategiei de restructurare a unităţilor de brokeraj la nivelul grupului. "La momentul acesta, decizia de închidere vizează doar operaţiunile de brokeraj din România, care erau în curs de integrare în bancă. Este o decizie neaşteptată şi dureroasă care arată că lumea nu mai are încredere în ţintele şi proiectele pentru această piaţă", a declarat pentru ZF Ioana Tănase, directorul general al UniCredit CAIB Securities.

Leszek Balcerowicz, reformatorul Poloniei: Păstrarea dobânzilor scăzute pentru mult timp este riscantă. Banii tipăriţi nu substituie reformele

Economistul polonez Leszek Balcerowicz, considerat arhitectul reformelor şi al redresării economiei Poloniei de după căderea comunismului, a venit la Bucureşti şi a vorbit ieri la BNR despre provocările zonei euro, în plină dezbatere internă legată de amânarea momentului adoptării euro de către România. Păstrarea dobânzilor scăzute pentru mult timp este riscantă. Relaxarea cantitativă, tipărirea de bani şi injectarea în economii nu sunt bune. Nu există cină gratis; Apare întrebarea dacă aceşti bani vor rămâne în economii şi vor genera presiuni inflaţioniste. Când Fed tipăreşte bani pentru a stimula economia SUA contribuie la slăbirea dolarului, contribuie la crearea unor baloane speculative. Este nevoie de politici ce au o viziune largă; Oricât de mulţi bani ar fi tipăriţi, nu substituie reformele;

Investitorii pariază că oferta Transgaz va fi amânată. Acţiunile urcă cu 8%

Brokerii spun că oferta de vânzare a unui pachet de 15% din acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) a fost atât de mult tergiversată şi amânată încât investitorii încep să parieze că nu va mai avea loc, fapt ce a condus la un reviriment pe acţiunile companiei de transport al gazelor naturale. Statul convenise cu FMI să vândă până la finalul lunii octombrie un pachet de 15% din acţiunile Transgaz printr-o ofertă publică secundară derulată pe bursă, ofertă estimată la circa 70 mil. euro luând în calcul preţul de tranzacţionare de pe piaţă. Iniţial oferta trebuia să se deruleze în luna iulie, dar a fost amânată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb