REVISTA PRESEI 07.11.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 noiembrie 2016

ADEVARUL

Carambolul mortal de pe Autostrada Soarelui

Cel mai grav accident produs vreodată pe o autostradă din România, care a provocat moartea a patru oameni şi rănirea altor 60, a demostrat încă o dată comportamentul riscant al şoferilor şi neanticiparea unor riscuri, afirmă specialiştii. Nici mesajele de pe panourile de avertizare nu sunt foarte inspirate, astfel încât să-i descurajează pe şoferii iresponsabili. Sâmbătă, la ora 8.37, pe Autostrada Soarelui, o perdea de ceaţă densă i-a orbit pe şoferi. A fost de ajuns ca unul singur să încetinească brusc şi să schimbe banda. Cei care circulau cu viteză în urma sa nu au mai putut evita impactul. Carambolul s-a produs în dreptul localităţii Lehliu-Gară, la kilometrul 67, pe sensul de mers către Constanţa.

Un grup de naţionalişti ruşi a complotat să-l asasineze pe premierul Muntenegrului

Un procuror care investighează un complot privind alegerile parlaentare din Muntenegru, care au avut loc luna trecută, a afirmat că un grup de "naţionalişti ruşi" ar fi plănuit să îl asasineze pe premierul Milo Djukanovici pentru a aduce o formaţiune de opoziţie la putere, scrie Reuters. "Organizatorii acestui grup criminal sunt naţionalişti ruşi a căror premisă iniţială a fost că guvernul muntenegrean condus de Milo Djukanovic nu poate fi schimbat prin alegeri, ci că trebuie schimbat cu forţa", a declarat Milivoje Katnici, procuror specializat în lupta împotriva crimei organizate. Scopul operaţiunii lor ar fi fost să îl asasineze pe premier şi să ajute un partid din opoziţie să preia controlul în parlament.

Stigmatele lui Mihail Sebastian: evreul chibzuit, legionar şi comunist

Scriitorul Mihail Sebastian a jucat varii roluri sociale: de fiu mijlociu al familiei evreieşti Hechter, discipol al lui Nae Ionescu, prieten al lui Mircea Eliade, autor al disputatului roman "De două mii de ani", apărător al extremei drepte şi susţinător al comuniştilor. La 109 ani de la naştere, Mihail Sebastian, prozator, dramaturg şi gazetar, n-are nevoie de un articol care să-l elogieze sau de unul care să-l blameze. La începutul anilor '30, când avea vreo 25 de ani, mai curând din pricina stimei pentru filosoful Nae Ionescu decât din convingeri politice, Sebastian a redactat editoriale pentru "Cuvântul", ziar de orientare legionară. Pe 29 mai 1945, în jurul orei 15.00, Mihail Sebastian a fost lovit de un camion pe Bulevardul Regina Maria din Bucureşti şi a murit la vârsta de 37 de ani.

PMP şi-a lansat candidaţii la parlamentare

In faţa a peste 6.000 de delegaţi disciplinaţi, Traian Băsescu a promis ca va lupta încă zece ani cu Sistemul. Pentru acest scop, Băsescu nu mai are nevoie de un partid format din tineri, ci din oameni cu state vechi în politica, oferta electorală a PMP la alegerile parlamentare. Fostul şef al statului a vărsat câteva lacrimi când, pe ecran, a revăzut războaiele politice din ultimii 10 ani, timp în care a condus România. Dacă la Congresul de alegere a lui Băsescu din urmă cu un an, sala a fost plină de 5.000 de delegaţi, majoritatea tineri, activul de partid al PMP a îmbătrânit brusc la evenimentul de lansare a candidaţilor.

Alegeri SUA 2016. Cine ar fi un preşedinte mai bun pentru Europa: Hillary Clinton sau Donald Trump?

O victorie a lui Trump ar afecta puternic legăturile cu Europa, fiindcă magnatul percepe UE drept un grup de state în declin. Hillary ar fi mult mai interesată de relaţiile cu Europa, deşi are alte priorităţi. Bătălia pentru şefia Casei Albe dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump este departe de a fi tranşată, sondajele de opinie indicând diferenţe foarte mici între cei doi, uneori chiar încadrate în marja de eroare.

Cioloş a intrat în campanie alături de PNL

PNL a început în forţă campania electorală după ce şi-a prezentat o parte dintre candidaţi la un miting în care personajul principal a fost premierul Dacian Cioloş. Liberalii au strâns în Piaţa Revoluţiei aproximativ 30.000 de membri şi simpatizanţi veniţi din toată ţară, inclusiv din judeţe ca Suceava şi Cluj, nu doar din judeţe apropiate ca Călăraşi, Teleorman, Ilfov sau Dolj. Motivul desfăşurării de forţe: venirea lui Dacian Cioloş în mijlocul oamenilor, pentru a arăta că acesta este un susţinător al liberalilor, deşi nu e membru de partid. Premierul a punctat în discursul său că PNL este unul dintre partidele care şi-a asumat reforma şi merită să fie susţinut la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

UDMR deschide uşa alianţei cu PNL: "Cioloş este o propunere corectă"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la Cluj-Napoca, că Dacian Cioloş este o "propunere corectă" pentru funcţia de premier. Duminică, la Cluj-Napoca, a avut loc lansarea candidaţilor UDMR pentru alegerile parlamentare, eveniment la care au participat aproximativ 1.500 de membri de partid din toată ţară.

Milioane de maşini de spălat "ucigaşe", retrase din magazine

Comisia pentru Siguranţa Consumatorului din SUA a anunţat că maşinile de spălat Samsung reprezintă un pericol şi că se pot desprinde hublourile în timp ce este folosită. Compania a primit peste 700 de reclamaţii de incidente, iar nouă persoane chiar au fost rănite de maşinile defectuoase, potrivit unui anunţ al agenţiei de vineri, scrie Wall Street Journal, citat de Ziarul Financiar. Retragerea afectează 34 de modele de maşini de spălat de la mai multe magazine şi este valabilă pentru produse cu data de fabricaţie care porneşte din 2011. Imaginea Samsung deja era afectată puternic de scandalul Galaxy Note 7, după ce smartphone-urile luau foc şi explodau.

BANCHERUL

Băncile încep să-si vândă masiv creditele neperformante firmelor de recuperare creanţe

In luna septembrie s-a înregistrat prima scădere importantă a restantelor la creditele înregistrate la Biroul de Credit de la izbucnirea crizei de la finalul lui 2008, un indiciu ca băncile au început sa vândă volume mari de credite neperformante acordate persoanelor fizice către firmele de recuperare creanţe. Până acum, băncile mari, in principal BCR, au vândut pachete importante de credite neperformante acordate firmelor, dar in ultimele luni mai multe bănci au început să cesioneze firmelor de recuperare si credite cu restante mari ale persoanelor fizice. Astfel, numărul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile a scăzut cu peste 55.000 in septembrie, la 695.052.

CAPITAL

Benzina şi motorina, în ringul "taxării excesive" şi cotaţiei ţiţeiului

Nu există o "reţetă" secretă în stabilirea preţurilor la benzină şi motorină, iar evoluţia cotaţiei petrolului se reflectă doar într-o mică măsură în preţul de la pompă. Petroliştii dau vina pe taxele mari, iar autorităţile, pe dorinţa benzinarilor de a-şi umfla profiturile. Adevărul este însă la mijloc. Preţul benzinei şi motorinei comercializate în România conţin, în procent de 55 - 58% taxe şi accize colectate de stat. Printre acestea, se numără TVA, acciză, supracciză şi taxa pe stâlp. Celelalte procente reprezintă costul mărfii achiziţionate - ţiţei, componenta curs de schimb leu/dolar, costurile de logistică şi marja companiei de distribuţie.

Acţiunile Petrom au atras investitori de la Bucureşti şi de la Londra

Vânzarea celor 3,6 miliarde acţiuni ale OMV Petrom de către Fondul Proprietatea a animat piaţa de capital de la Bucureşti, iar preţul bun din ofertă a atras şi ulterior investitori la cumpărare. Fondul Proprietatea a încasat, în valoare brută, 682,3 milioane lei şi 19,2 milioane dolari pentru pachetul de 6,4% din acţiunile OMV Petrom. Vânzarea s-a realizat prin ofertă publică secundară pe piaţa de la Bucureşti şi pe cea de la Londra. Numărul total de acţiuni înstrăinate a fost de 3,641 miliarde, dintre care 373,85 milioane sub formă de GDR (certificate globale de depozit), preţul fiind de 0,21 lei pe acţiune şi de 7,7 dolari pe GDR. Fondul Proprietatea a rămas cu o participaţie de 12,6% în OMV Petrom.

Cel mai mare lot din autostrada Transilvania a fost abandonat de constructor

De peste 10 ani, majoritatea contractelor pentru construcţia tronsoanelor de autostradă sunt câştigate de firme cu renume în străinătate, care pentru derularea lucrărilor îşi trimit în România un angajat echipat doar cu un laptop. După ce câştigă contracte de sute de milioane de euro, firmele străine nu respectă niciun termen contractual sau "dispar" fără să înceapă lucrările. Cel mai mare proiect de infractructură rutieră din România, construcţia lotului Suplacu de Barcău-Borş, parte din autostrada Transilvania a rămas fără antreprenor.

Afacerea Mitsubishi aduce Alianţei Renault-Nissan un loc în Top 3 mondial

Concentrarea este un fenomen care schimbă profund industria auto mondială, iar recenta preluare de către Nissan a pachetului de acţiuni de la Mitsubishi Motors, poziţionează alianţa franco-niponă condusă de Carlos Ghosn la doar un pas de vârful clasamentului mondial. Mitsubishi, aflată deja într-un moment dificil, s-a văzut nevoită să caute sprijin financiar şi industrial, iar liderul autoritar al Alianţei Renault-Nissan a întins o mână de ajutor de 2,3 miliarde de dolari. Una interesată, desigur. Achiziţia pachetului de 34% dintre acţiunile Mitsubishi, care dă Alianţei Renault-Nissan drepturi suficiente pentru a putea conduce compania, inclusiv postul de preşedinte care acum îi revine lui Ghosn,

CURENTUL

47 de activişti Anonymus arestaţi la Londra de ziua inventatorului măştii

Politia britanica a arestat 47 de persoane sâmbătă noapte la Londra unde sute de manifestanţi Anonymus împotriva capitalismului au strigat mergând din piaţa Trafalgar către parlamentul britanic "Ale cui sunt străzile? Ale noastre!" si "O soluţie, revoluţie!". Anonymus este o ideologie care a început in 2003 pe site-ul 4chan. Mai multe comunităţi de useri exista într-o societate anarhică, luptând pentru libertatea internetului împotriva corporaţiilor mondiale. Asociaţia este descentralizată si acţionează prin idei, nu prin îndeplinirea unui scop anume. Grupul de hackeri Anonymus este asociat cu masca lui Guy Fawkes. Fawkes a devenit celebru prin complotul prafului de puşcă de la 5 noiembrie 1605, unde era vizata aruncarea in aer a clădirii Parlamentului din Londra si uciderea întregii aristocraţii protestante.

Marian Munteanu a depus plângere penală împotriva Germinei Nagâţ şi acţiune civilă faţă de Monica Macovei

Germina Nagâţ este director al Direcţiei de Investigaţii din cadrul CNSAS. Ziaristul Victor Roncea a dezvăluit în anul 2009 în ziarul Curentul că Germina Nagâţ este fiica fostului colonel de Securitate Nicolae Chiroiu (nume conspirativ Ivaşcu), transferat la Miliţie după defectarea lui Pacepa, în 1978, fapt confirmat şapte ani mai târziu de Aurel Rogojan, fostul şef de cabinet al lui Iulian Vlad pe când acesta era şeful Securităţii. Săptămâna trecută, Marian Munteanu a anunţat presa că: "până la acest moment au fost iniţiate acţiuni civile contra calomniatorilor Macovei Monica şi Manolescu Nicolae şi a fost depusă plângere penală împotriva lucrătoarei CNSAS Nagîţ Germina.

CURIERUL NATIONAL

AAAS îşi stinge creanţele prin dare-n plată

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a iniţiat un proiect prin care propune stingerea creanţelor pe care le deţine la firmele la care este acţionar şi care se află în insolvenţă. Stingerea creanţelor se va face prin darea în plată a activelor care sunt sau nu funcţionale. Vor fi date în plată către AAAS atât creanţele înscrise în tabelul definitiv de obligaţii ale debitorului, cât şi cele născute în cursul procedurii, inclusiv cheltuielile aferente.

ANAF, dată în judecată de angajaţii din teritoriu

Angajaţii instituţiilor din subordinea ANAF au dat în judecată conducerea ANAF cerând "eliminarea discriminărilor în cazul angajaţilor care lucrează în aceeaşi instituţie publică", a declarat, citat de hotnews, Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici. Totodată, angajaţii ANAF ameninţă cu proteste spontane.

Grupul MOL, profit de 590 mil. dolari în T3

Rezultatul operaţional al Grupului MOL (clean CCS EBITDA - profit înainte de dobânzi, deprecieri şi amortizări, excluzând elementele excepţionale şi fluctuaţiile de preţuri) a fost de 165 miliarde HUF (590 milioane USD) în trimestrul 3. "Având în vedere performanţa solidă din primele nouă luni (cu un rezultat operaţional de 1,68 miliarde USD), MOL şi-a îmbunătăţit estimarea privind profitabilitatea la nivelul întregului an 2016, majorând nivelul previzionat al rezultatului operaţional (clean CCS EBITDA) la circa 2,2 miliarde USD", a informat compania.

România, locul 13 în lume la producţia de vin

După doi ani de scăderi consecutive, producţia de vin a României a crescut cu 37%, la 4,8 milioane de hectolitri, iar numărul firmelor producătoare a ajuns la 217 companii certificate oficial. Potrivit datelor KeysFin, afacerile din sectorul producţiei viticole au atins, în 2015, nivelul de 680 de milioane de lei, iar în 2016 ar putea depăşi nivelul de 723 de milioane de lei, înregistrat în 2013.

EVENIMENTUL ZILEI

Reţeaua Soros. Bani "albi" pentru politicienii si ONG-urile care se implică in politică din România

Miliardarul american de origine maghiară George Soros are 86 de ani şi o avere estimată la peste 18 miliarde de dolari. Unele surse vorbesc chiar de 22 de miliarde de dolari. Există surse diverse care susţin că George Soros a donat peste 200 de milioane de dolari din 1990, când a înfiinţat Fundaţia Soros în România, şi până în 2014, majoritatea prin investiţii directe. Din 2014, investiţiile directe au fost înlocuite cu finanţările pe bază de proiecte. Banii lui George Soros au avut ca ţintă construcţia instituţională a unei reţele de ONG-uri, care a devenit ceea ce se numeşte "societatea civilă din România". Cea mai reprezentativă figură din "Reţeaua Soros" este, fără îndoială, Alina Mungiu Pippidi. Ea este considerată ideologul activităţii girate de George Soros în România.

Ambasadorul american ştie cumva că în spatele Black Cube e Preşedintele Klaus Iohannnis?! - de Ion Cristoiu

De la venirea ca ambasador în România, Hans Klemm s-a manifestat public drept Înaltul Protector al Codruţei Kovesi pe teritoriul nostru naţional. Sprijinul făţiş dat unui demnitar român de un diplomat străin e unic în Istoria modernă a României. Declaraţia de vineri, 4 octombrie 2016, nu se limitează la Cîntarea Codruţei Kovesi. Ambasadorul american invocă "oameni puternici", ridicaţi împotriva Codruţei Kovesi. Cine sînt aceşti oameni puternici, a căror luptă împotriva Codruţei Kovesi e contracarată de însuşi ambasadorul american? Traian Băsescu? Victor Ponta? Dan Adamescu? Elena Udrea? Călin Popescu Tăriceanu? Sînt aceştia atît de puternici în statul român încît ambasadorul american să simtă nevoia să-i avertizeze în public că şefa DNA e intangibilă? Cine altcineva ar putea face asta decît cel care a autorizat investigarea Codruţei Kovesi? Tare mă tem că ambasadorul american se referă la Klaus Iohannis!

Schema frauduloasă de îmbogăţire a lui Nelu Iordache

Folosirea scrisorilor de garanţie bancară false reprezenta "un nărav" în companiile lui Nelu Iordache, potrivit rechizitoriului prin care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe omul de afaceri alături de asociatul său Gheorghe Răcaru şi Cristian Mihai Buciu, fost director al Direcţiei operaţionale din cadrul Companiei Naţionale (CN) Poşta Română. Omul de afaceri Nelu Iordache garanta contractele cu statul prezentând scrisori bancare false, susţin procurorii. Obiectul dosarului îl reprezintă un contract dezavantajos încheiat de Poşta Română cu compania aeriană administrată de cei doi oameni de afaceri, care, pentru a respecta condiţiile de calificare la licitaţie, au depus o scrisoare de garanţie bancară falsă.

Atac surpriză la Raqqa, împotriva ISIS, pentru salvarea lui Clinton

Forţe arabo-kurde sprijinite de SUA au început pe neaşteptate, duminică, asediul asupra oraşului sirian Raqqa. Operaţiunea are loc cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale din America. Marea bătălie pentru eliberarea Raqqa a început", a anunţat duminică Jihan Sheikh Ahmad, un purtător de cuvânt al forţelor mobilizate, care ar număra în jur de 30.000 de luptători. Într-un comunicat oficial, se arată: "Raqqa va fi eliberată graţie fiilor săi şi a facţiunilor arabe, kurde şi turkmene, a eroilor combatanţi sub steagul Forţelor Democratice Siriene (FDS), cu participarea Unităţilor de Apărare ale Poporului Kurd (YPG) (...) în coordonare cu coaliţia internaţională" condusă de Statele Unite.

JURNALUL NATIONAL

Producătorul bijuteriilor Cartier şi al ceasurilor IWC elimină postul de director general

Grupul elveţian Cie. Financiere Richemont SA, producătorul bijuteriilor Cartier şi al ceasurilor IWC, a anunţat vineri că a luat o decizie neobişnuită de a elimina postul de director general pe fondul prăbuşirii vânzărilor de ceasuri de lux, informează The Wall Street Journal. Richemont a precizat că directorul general Richard Lepeu şi directorul financiar Gary Saage se vor retrage anul viitor, iar directorii reponsabili de mărcile individuale din portofoliul Richemont, care include Cartier, Montblanc şi IWC Schaffhausen, vor raporta direct boardului condus de preşedintele Johann Rupert, care revine practic la conducerea companiei pe care a fondat-o la finele anilor 1980. Richemont susţine că această schimbare a structurii manageriale îi va permite să reacţioneze mai rapid la provocările cu care se confruntă industria produselor de lux.

Cioloş, despre exploatarea aurului la Roşia Montană: Nu e asta prioritatea noastră acum

Prim-ministrul Dacian Cioloş a afirmat, vineri, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că în momentul de faţă exploatarea aurului la Roşia Montană nu reprezintă o prioritate. 'Nu e asta prioritatea noastră acum. Acum, prioritatea noastră este să luăm ceea ce se poate face acum, să punem împreună resursele respective şi să le putem valorifica. (...). Nu, pentru că ştiţi care e situaţia cu proiectul respectiv (de exploatare a aurului - n.r.)', a declarat Dacian Cioloş, întrebat dacă mai există vreo perspectivă pentru minerit la Roşia Montană. Premierul a amintit că Ministerul Culturii a propus un proiect pentru protecţia UNESCO a unei zone din Roşia Montană unde există un patrimoniu care este foarte important să fie valorificat.

Marile companii petroliere promit un miliard de dolari pentru tehnologii care să combată încălzirea globală

Un consorţiu format din zece dintre cele mai mari companii mondiale de petrol şi gaze a promis, vineri - ziua în care a intrat în vigoare Acordul de la Paris pentru reducerea gazelor cu efect de seră - că în următorii zece ani va investi un miliard de dolari în tehnologii care să combată încălzirea globală, transmite Reuters. Iniţiativa Climatică pentru Gaze şi Petrol (OGCI), condusă de directorii generali ai companiilor Saudi Aramco, Royal Dutch Shell plc, Total, BP, Eni, Repsol, Statoil, CNPC, Pemex şi Reliance Industries, a informat că a pus la punct un fond de investiţii, denumit Climate Investments, care va ajuta la dezvoltarea de tehnologii de captare şi stocare a carbonului, precum şi la eforturile de reducere a emisiilor de metan ale industriei de petrol şi gaze.

NATIONAL

Marii investitori americani din România sunt ruşi!

De ceva vreme se tot bate monedă că, odată ce se înaintează cu "curăţenia" făcută in clasa politica si mediul de afaceri din România, stat considerat ultimul "crucişător" al Statelor Unite ale Americii la Marea Neagra, americanii încep sa bage bani in tara noastră. Si, într-adevăr, aproape că nu este săptămână in care fonduri de investiţii americane să nu preia pachete de acţiuni la firme din cele mai variate domenii de activitate, de la IT până la energie si de la industria alimentara până la mass-media. Iar dacă in cazul politicienilor sau a ministeriabililor, naivitatea poate fi o scuza pentru culcarea pe aceasta ureche, cu totul altfel stau lucrurile cu serviciile secrete. Care ştiu foarte bine că, in nu puţine cazuri, marii investitori americani sunt de fapt...ruşi!

PNL l-ar baga pe Julien in calendarul bisericesc

Hotărât lucru, liberalii nu mai au simţul măsurii. Au luat-o rău pe mirişte cu venerarea alesului Dacian Julien pentru funcţia de premier. Nu contează ca Ciolos nu e încă membru de partid. Daca Iohannis a dat semnalul ca îl vrea, cum sa nu îl vrea si ei? Are cineva dintre liberali curajul sa se opună dorinţei preşedintelui? Nicolae Giugea, fost prefect si lider PNL de Dolj a simţit si nevoia sa arate cat de tare îşi iubeşte viitorul şef. Aşa ca, deşi nu l-a rugat nimeni, l-a comparat pe Dacian Ciolos cu Mihai Viteazu. Si, pentru ca exemplul i s-a părut prea subţire, l-a comparat si cu Stefan cel Mare. Poate pentru ca e si sfânt, naiba ştie.

Serviciul militar ar putea deveni obligatoriu!

Stagiul militar ar putea deveni, din nou, obligatoriu, doar in cazurile declarării stărilor de asediu, mobilizare generală sau război, precizează generalul locotenent in rezerva Virgil Bălăceanu. "Doar in trei stări poate fi reluat serviciul militar, asediu, mobilizare sau război, dar noi avem in acest moment o situaţie de pace. Asta nu înseamnă ca nu asistam la o degradare a situaţiei de securitate regională.", spune generalul Bălăceanu, comentând intenţia unui proiect pentru înfiinţarea unei Gărzi Naţionale pe baza de voluntariat, o completare la trupele profesioniste din forţele armate: "Aşa cum astăzi se oferă locuri de munca pentru soldaţi profesionişti, vom organiza o Garda Naţională pe baza de voluntariat, cu contracte part-time, semnate intre tinerii care vor decide sa intre in aceasta structura si Ministerul Apărării."

Grânarul Europei importa 900.000 de tone de pâine congelata

Importam de toate, alandala: zahar, fructe, legume, carne de porc si pasare, mezeluri, napolitane si ciupici, dar cel mai scandalos este ca am ajuns sa aducem de afara si pâine. In tara pâinii. Povestea produselor de panificaţie si a pâinii congelate, despre care s-a tot vorbit săptămânile trecute a pus pe tapet o chestiune cu adevărat grava. Importurile de paine pe care marile lanturi de magazine le fac pentru clientii lor. In acest context, intr-un interviu recent, Cristian Moldovan. Patronul companiei Promat Comimpex, firma cu interese in zona agricola, a incercat sa explice paradotul spunand ca importam masiv fructe, legume si carne pentru ca producatorii romani nu pot concura din punctul de vedere al preţului cu jucatorii straini.

PUTEREA

Şeful CNAS: "Echipamentele ce trebuie înlocuite nu se găsesc în ţară. Problema NU va fi rezolvată foarte repede"

Abia la a treia cădere a sistemului informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în mai puţin de o lună, preşedintele instituţiei, Radu Ţibichi, a catadicsit să vorbească despre cauze, în încercarea de a pune capăt speculaţiilor. Ţibichi a dat două declaraţii pe acest subiect, agenţiilor Mediafax şi News.ro. În esenţă, preşedintele Casei vorbeşte despre probleme de hardware. Adică, de componente fizice, nu de soft. Culmea, aceste componente nu ar putea fi înlocuite în perioada imediat următoare ("este o problemă complexă, care nu va fi rezolvată foarte repede"), fiindcă nu se găsesc în ţară! Ţibichi nu oferă detalii, deci încă nu putem şti dacă e vorba de componente mai vechi, achiziţionate înainte de 2010, sau de componente mai noi, despre care s-a spus, la vremea respectivă, că ar fi fost cele mai performante.

ROMANIA LIBERA

3.000 de conaţionali se află după gratii în Peninsulă. Infractorii români ocupă golurile lăsate de mafia italiană

Românii pleacă întruna din Ro-mânia. Cu apro-ximativ trei mili-oane de oameni în alte ţări UE, avem a doua cea mai mare populaţie de migranţi de pe continent, după Polonia. Potrivit statisticilor oficiale, în jur de un milion de români trăiesc în Italia. O mică parte dintre aceştia, aproape 3.000, se află după gratii în Peninsulă. Cifra reprezintă cel mai mare număr de migranţi UE aflat după gratii într-o altă ţară a Uniunii. Timp de zece ani, până în 2015, românii fuseseră şi cei mai numeroşi străini din puşcăriile italiene. În majoritatea cazurilor, românii sunt condamnaţi pentru infracţiuni mărunte, cum ar fi furturi din magazine, intrări prin efracţie sau furturi din buzunare.

Mark Zuckerberg şi alţi directori ai Facebook, investigaţi de procurorii germani, pentru tolerarea mesajelor instigatoare la ură

Autorităţile din Germania îi investighează pe Mark Zuckerberg şi alţi directori ai Facebook în urma unei plângeri a unei companii, potrivit căreia, gigantul american ar fi încălcat legislaţia naţională împotriva discursului bazat pe ură şi a îndemnurilor la revoltă prin faptul că nu a şters postări rasiste, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Avocatul german Chan-jo Jun a depus în septembrie o plângere la procuratura din acest oraş din Bavaria şi a cerut ca directorii Facebook să fie obligaţi să se conformeze legislaţiei împotriva discursului bazat pe ură prin ştergerea postărilor rasiste sau care îndeamnă la violenţă pe reţeaua de socializare.

S-a rezolvat cu Belgia, încep problemele în Olanda. Acordul CETA ar putea fi validat prin referendum

Militanţii olandezi care se opun acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA) au anunţat sâmbătă că au obţinut deja mai mult de două treimi din numărul de semnături pentru a forţa Guvernul să organizeze un referendum pe această temă. CETA, un acord negociat timp de şapte ani, a fost semnat la sfârşitul lui octombrie la Bruxelles, cu o întârziere de câteva zile cauzată de rezervele ridicate de regiunea Valonia din Belgia. Acordul care va suprima 99% din taxele vamale între UE şi Canada, ar intra în aplicare provizoriu în următoarele luni, dar înainte trebuie aprobat de parlamentele naţionale şi regionale ale UE pentru a deveni definitiv.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai dură luptă din economie: companiile au nevoie de 500.000 de noi angajaţi pentru a onora comenzile

În timp ce clasa politică calculează de zor cine va forma noul guvern după alegerile din 11 decembrie, în economia României se dă una dintre cele mai crunte lupte între companii şi angajaţi. De trei încoace firmele, atât cele străine cât şi cele româneşti, care lucrează ca furnizori pentru marile grupuri internaţionale, s-au trezit că le vin comenzi din ce în ce mai mari pe care le este greu să le onoreze, pentru că nu mai au şi nu mai găsesc forţă de muncă. Într-o economie unde lipsa de infrastructură este acută, problema forţei de muncă a devenit şi mai acută. Timp de două decenii, România s-a poziţionat ca o piaţă unde se pot executa comenzi cu oameni bine pregătiţi, dar la preţuri de low-cost. Plecarea a peste 3 milioane de români în afară, o forţă de muncă bine calificată, a lăsat un gol care nu poate fi acoperit peste noapte.

Săptămână de foc pentru bursele lumii

Alegerea lui Donald Trump ar putea provoca o furtună pe burse, dar nici dacă va câştiga Hillary Clinton nu este limpede ce va urma, având în vedere acuzaţiile de trădare ale FBI din cauza mailurilor pierdute. Votul americanilor de marţi, 8 noiembrie, ar putea fi un moment istoric de o însemnătate rară ale cărui consecinţe se pot întinde pe un orizont de timp îndelungat, undele rezultatului urmând să fie resimţite în fiecare colţ al planetei, de fiecare cetăţean, indiferent de statut sau starea materială. Cu 5% din populaţia mondială, SUA deţin un sfert din PIB-ul lumii. O eventuală victorie a candidatului democrat ar conduce la o apreciere de 2% a indicelui S&P 500, referinţa bursei americane, în timp ce o victorie a lui Trump ar duce la prăbuşirea indicelui american cu 8%, conform companiei de cercetare Macroeconomic Advisers, citată de Bloomberg.

BCR a obţinut profit de 226 mil. euro la nouă luni. Câştigul Erste a fost de 1,18 mld. euro

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut în primele nouă luni un profit net de 225,9 mil. euro, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor anunţate de banca-mamă Erste. Evoluţia a fost susţinută de îmbunătăţirea calităţii portofoliului şi mai puţin de activitatea operaţională, având în vedere că venitul operaţional a fost în scădere, cu 8%, la 470 mil. euro, în principal din cauza diminuării câştigurilor din dobânzi. Câştigul BCR a fost influenţat de suma încasată din vânzarea acţiunilor Visa Europa, de 24,3 mil. euro. Grupul financiar austriac Erste, care controlează BCR, cea mai mare bancă locală, a raportat la nouă luni un profit de 1,18 mld. euro, faţă de 764 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb