REVISTA PRESEI 08.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 ianuarie 2014

ADEVARUL

Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea privind cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării de terenuri agricole de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Titlul legii transmisă promulgării face referire la "unele măsuri de reglementare a vânzării - cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în care se adaugă că "Aceeaşi menţiune se regăseşte şi în Art. 1 lit. b) din lege. În acelaşi timp, Art. 2 alin. (2) prevede că legea se aplică atât persoanelor fizice, cât şi < persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene >. În consecinţă, consider că aceste prevederi contradictorii pot crea o confuzie cu privire la sfera de aplicare a prezentei legi".

Ungaria se pregăteşte să cumpere terenurile agricole din Transilvania. Ce avantaje au vânzătorii

Proprietarii de teren din România care doresc să-şi vândă proprietăţile cetăţenilor maghiari vor primi o rentă viageră. Ba, mai mult, aceştia pot păstra terenul pe numele lor şi îl pot folosi, a declarat Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti într-un interviu. Guvernul de la Budapesta pregăteşte o ofertă pentru susţinerea cetăţenilor maghiari care doresc să intre pe piaţa funciară din Transilvania, aşa cum anunţă Szabo Jozsef Andor. "Avem un program în acest sens, al cărui element esenţial este că, în situaţia în care cineva doreşte să-şi vândă terenul, poate încheia un contract cu statul maghiar în temeiul căruia va primi o rentă viageră, mai mult, terenul va rămâne în proprietatea sa până la sfârşitul vieţii. Desigur, se pune problema ce va face statul maghiar cu un teren, care de exemplu, se află la marginea unui mic sat din Secuime? În acest caz, statul maghiar îl poate oferi unui tânăr care nu are teren, dar ar dori să-l lucreze", a explicat diplomatul maghiar

Primul mesaj al lui Năstase din închisoare: "Nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu"

Fostul prim-ministru Adrian Năstase, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în "Dosarul Zambaccian", a postat pe blogul personal un text, "Câteva gânduri, despre sentinţă", în care învinueşte şi USL-ul pentru trimiterea sa, din nou, după gratii. "De data asta nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu. Răul poate fi făcut nu doar prin acţiune ci şi prin inacţiune. Faptul că actuala coaliţie a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire. În loc să se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constituţiei, actuala coaliţie se ocupă, nejustificat de mult, în opinia mea, de conflictele locale din teritoriu", a explicat Năstase. Acesta a scris şi cum a fost prima noapte după revenirea în Penitenciarul Rahova: "În ceea ce mă priveşte, în noaptea care a trecut, mi-am limpezit gândurile şi am tras mai multe concluzii. Când va fi cazul vi le voi împărtăşi pe toate".

Liberalii tac strategic după condamnarea lui Năstase

Condamnarea lui Adrian Năstase nu i-a sensibilizat pe liberali. Premierul Victor Ponta i-a mustrat pe partenerii săi de coaliţie, care au evitat să critice verdictul dat de magistraţi în dosarul "Zambaccian" şi i-a acuzat de laşitate. "Noi avem mai mult curaj decât ei. Şi când a fost vorba de Relu Fenechiu, mai mult l-am apărat noi. Cred, de exemplu, că el nu ar fi fost condamnat niciodată dacă nu era ministru în Guvernul USL. Domnul Ovidiu Silaghi nu ar fi avut probleme dacă nu era propus ministru. Sunt solidar cu aceşti oameni, deşi sunt liberali", a fost reproşul voalat al lui Ponta pentru liberalii care au evitat să-l martirizeze pe fostul premier. Liberalii chiar au ezitat să exprime o părere în cazul lui Năstase, iar liderul PNL, Crin Antonescu, nu a scos până acum nicio vorbă despre încarcerarea lui Năstase. Vicepreşedintele PNL Mihai Stănişoară a declarat, pentru "Adevărul", că decizia instanţei nu trebuie comentată şi a punctat că "toţi sunt egali în faţa legii".

Deputatul Gheorghe Coman, arestat preventiv pentru 30 de zile, a fost oprit de poliţie în trafic, la Urziceni, şi adus la sediul Poliţiei Capitalei

Deputatul Gheorghe Coman, acuzat de folosire a influenţei funcţiei de conducere din partid pentru obţinere de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind prins de poliţie la Urziceni şi adus la Poliţia Capitalei. Gheorghe Coman a fost adus la Poliţia Capitalei. Localizarea acestuia în apropierea oraşului Urziceni a fost posibilă în urma ajutorului acordat de SRI forţelor de poliţie. Parlamentarul a fost oprit de poliţia la Urziceni şi va fi adus la sediul Poliţiei Capitalei Anterior, Coman declara că urmează se predea, dar nu ştia unde să meargă: "O să mă predau. Nu ştiu unde să mă duc, trebuie să-mi sun avocatul".

"Ţarul" Necolaiciuc, agent sub acoperire al FBI. Fostul şef al CFR ar fi semnat acordul de colaborare în 2009

Mihai Necolaiciuc, fost director al CFR, achitat marţi, 7 ianuarie, într-un dosar de deturnare de fonduri, ar fi acceptat să lucreze pentru FBI pentru a nu fi extrădat în România. Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliştii de la RISE Project, care au descoperit documentele incriminatoare în dosarul întocmit de către autorităţile americane în vederea extrădării lui Mihai Necolaiciuc în România. Fostul şef al CFR ar fi acceptat să devină colaborator al FBI inclusiv în Venezuela, iar înţelegerea prevedea că nu va fi extrădat în România. Colaborarea a fost devoalată, în faţa autorităţilor judiciare din Statele Unite, de către traducătoarea angajată să intermedieze negocierea dintre Necolaiciuc şi FBI. "Ţarul" a fugit din România în martie 2005, pe fondul acuzaţiilor de delapidare a aproape 100 de milioane de euro din bugetul CFR, instituţie pe care a condus-o în perioada 2000-2004.

Imperiul Pro, scos la vânzare?

Grupul american CME, compania-mamă a Pro TV, conspectează piaţa din România pentru vânzarea companiilor şi a mărcilor de aici, scrie Cătălin Tolontan pe blogul său. Jurnalistul notează că există discuţii atât în ceea ce priveşte canalul Pro TV, cât şi pentru studiourile din Buftea şi radiourile Pro FM şi Info Pro. "Există discuţii de tatonare cu mai multe companii, având ca subiect nava-amiral, canalul Pro TV, pentru care au fost contactaţi RCS&RDS şi turcii de la Dogan, deţinătorii Kanal D în România", scrie Tolontan pe blogul lui. Jurnalistul notează că, potrivit estimărilor CME, Pro TV ar putea valora între 150 şi 200 de milioane de euro. El mai scrie că, după ce a cumpărat Prima TV, omul de afaceri Cristi Burci e interesat şi de studiourile din Buftea, "pentru a-şi consolida o bază de producţie care să deservească mai multe televiziuni", în timp ce Sebastian Ghiţă şi grupul elveţian Ringier ar manifesta inferes pentru radiourile ProFM şi InfoPro.

Muncă tipic românească: gazoductul Iaşi-Ungheni, gata doar în declaraţii

Lucrările la proiectul magistralei de gaz metan între România şi Republica Moldova sunt departe de finalizare. Dacă pe partea românească gazoductul e finalizat în proporţie de 98%, în partea moldovenească nu s-au făcut decât circa jumătate din lucrări, ceea ce blochează şi realizarea tronsonului cel mai dificil, respectiv străpungerea pe sub Prut. Optimismul arătat de premierul Victor Ponta în timpul scandalului iscat de inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi - Ungheni, a cărui panglică promitea s-o taie în decembrie 2013, s-a dovedit a nu avea corespondenţă în realitate. Magistrala în lungime de 43 de kilometri, care ar trebui să reducă dependenţa Republicii Moldova de gazul metan cumpărat din spaţiul ex-sovietic, este departe de a fi funcţională, deşi şeful Guvernului declara în septembrie 2013 că lucrările vor fi terminate până la finalul anului precedent.

CURENTUL

Bugetul Ministerului Muncii - fraudat cu 6 milioane de euro în 2012 şi 2013

Agenţia Naţională de Prestaţii şi Inspecţie Socială (ANPIS) a stabilit, în urma unor verificări încrucişate, că din bugetul de stat s-au plătit incorect, în 2012 şi 2013, peste 6,8 milioane de euro, pentru diverşi beneficiari de asistenţă socială, a declarat, marţi, şeful ANPIS, Adrian Toader. Directorul ANPIS a precizat că instituţia avea, la 31 decembrie 2011, un sold debitor de 8.535.000 de lei, motiv pentru care Curtea de Conturi a cerut extinderea verificărilor asupra dosarelor aflate în plată. În acest context, în 2012, după mai multe verificări, s-a constatat un debit de 105.940.000 lei. Adrian Toader a explicat că, din 2012, au fost încheiate protocoale de colaborare cu mai multe instituţii (ANAF, Casa de Pensii, ANOFM, Evidenţa Populaţiei), ceea ce a permis efectuarea unor verificări încrucişate, prin suprapunerea bazelor de date, astfel că, în 31 decembrie 2012, s-a constatat că ANPIS recuperase 92.506.000 de lei, plus cei 8.535.000 de lei din 2011.

Contul de Yahoo al şefului SRI, George Maior, a fost spart de hackerul "Guccifer", cel care a scos la iveală şi idila Corina Creţu-Colin Powell

Contul Yahoo al directorului SRI George Maior a fost spart de hackerul "Guccifer", cel care a publicat corespondenţa dintre Corina Creţu şi Colin Powell, scrie site-ul Thesmokinggun.com, purtătorul de cuvânt al SRI precizând că e vorba despre un cont anterior numirii lui Maior la şefia serviciului. "Este vorba de un email privat vechi al domnului Maior, folosit de dinainte de a deveni director al Serviciului şi nu îl folosea decât pentru zona academică. Primea corespondenţa exclusiv pentru zona academică şi era gestionat de un asistent pentru acest scop. Se vor lua toate măsurile legale pentru asemenea situaţii, iar < Micul Guccifer > va fi o dată prins şi judecat conform legii", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava

CURIERUL NATIONAL

Dezastrul descoperit în Sport

Deşi sistemul este subfinanţat, cu numai 0,05% din PIB, ANTS nu se zbate să-şi colecteze veniturile din accize şi jocuri de noroc. Curtea de Conturi a descoperit plăţi nelegale de peste 1,2 mil. lei, către salariaţii din cadrul federaţiilor sportive naţionale. Până la efectuarea auditului, ANTS nu întocmise o bază de date care să cuprindă toate bazele sportive. Slabele rezultate ale sportivilor români, în ciuda existenţei unui număr onorabil de loturi, ar putea fi justificate atât prin incapacitatea autorităţilor de la Bucureşti de a elabora o strategie coerentă şi clară, cât şi prin crunta subfinanţare a acestui domeniu şi a dezinteresului Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANTS) în colectarea veniturilor ce i se cuvin, conform legii, din accize şi jocuri de noroc. În ciuda tuturor declaraţiilor pompoase făcute de unii miniştri, care promovează doar verbal proverbul latinesc "mens sana in corpore sano", la nivel naţional nu s-a efectuat nici măcar un inventar al bazelor sportive, darmite protocoale între licee, şcoli şi acestea...

Piticii de grădină, deasupra petrolului ţării

Când Adrian Năstase a înfiinţat acum peste 10 ani Parchetul Naţional Anticorupţie, actualul DNA, instituţia ar fi urmat să se ocupe de marea corupţie. Acum, Năstase cade victimă unui rechizitoriu întocmit de procurorii DNA... într-un caz, însă, de corupţie măruntă. După ce primise deja o condamnare pentru nişte aranjamente cu elemente de recuzită electorală, fostul prim-ministru al României din perioada 2000-2004 s-a confruntat şi luni cu un nou verdict de patru ani de închisoare pentru o vină la fel de derizorie: mobilarea propriei case. Cam atât au reuşit să screamă într-un răstimp de un deceniu procurorii ca învinuiri pentru şeful unui Guvern în seama căruia s-au pus în spaţiul public privatizări frauduloase, contracte păguboase şi practici corupte care au condus la hemoragia banului public. S-a vorbit despre înstrăinarea distribuţiilor de gaz şi electricitate, despre vânzarea la un preţ derizoriu a Sidex, despre cesiunea păguboasă a exploatării petrolului ţării şi despre fregate achiziţionate îndoielnic de la britanici... Atât cade însă în sarcina lui Năstase: nişte "termopane", mai multe obiecte de artă şi... pitici de grădină.

EVENIMENTUL ZILEI

Trecutul nu se şterge. Cumetriile lui Gheorge Muscalu, şeful procurorilor din România

Procurorul Gheorghe Muscalu (50 de ani), noul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost unul dintre invitaţii de frunte la nunta fiicei sindicalistului Liviu Luca cu fiul fostului colonel SRI, Gheorghe Dumitrache. "Evenimentul Zilei" prezintă mai multe fotografii de la evenimentul în care apare Gheorghe Muscalu. EVZ a fost singura publicaţie care a relatat atunci cine erau invitaţii şi cum s-a desfăşurat nunta. Mireasa, Roxana Luca, şi mirele, Silviu Dumitrache, s-au căsătorit în iunie 2006. Nuntaşii, vreo 400 la număr, au fost cazaţi la luxosul Hotel Palace din Sinaia, închiriat integral pentru acest eveniment. La petrecerea nocturnă de la cazinoul din Sinaia au descins din limuzinele luxoase afacerişti din Top 300, cum ar fi fraţii Emil şi Marius Cristescu, foşti demnitari - Mircea Ciumara, un ex-ministru al Finanţelor, greii din industria petrolieră - Ioan Popa, fost director general al SNP Petrom.

Statele cu cele mai performante sisteme sanitare din lume. SUA lipsesc din acest top

Atunci când vine vorba despre performanţele sistemelor sanitare, poate părea surprinzător că cel mai bine finanţat sistem din lume, al SUA, nu este de găsit în acest top. În lista alcătuită de Bloomberg pe baza mai multor indicatori, s-au calificat doar sisteme sanitare ale unor ţări din Europa şi Asia, dar şi cel al Australiei. Criteriile folosite de Bloomberg pentru selecţia ţărilor din acest top 10 sunt speranţa de viaţă şi costul serviciilor medicale per capita. Chiar dacă în 2010, SUA a alocat mai mulţi bani pentru sănătate decât orice stat din lume (2,6 trilioane de dolari, adica 17,6% din PIB), cetăţenii americani au o speranţă de viaţă mai mică decât cetăţenii din ţările unde se cheltuieste mult mai puţin cu sănătatea, notează experţii de la Institutul American de Cercetare şi de la Institutul de Medicină. Iată scorurile obţinute de cele mai bune sisteme sanitare din lume: 1. HONG KONG - Scor de eficienţă: 92,6 - Speranţa de viaţă: 83,4 - PIB-ul de sănătate cost-% pe cap de locuitor: 3,8%. 2. SINGAPORE. - Speranţa de viaţă: 81,9. 3 . JAPONIA - Speranţa de viaţă : 82,6.

JURNALUL NATIONAL

Adrian Năstase: "Nu a fost vorba de o decizie a JUSTIŢIEI, ci de o răzbunare politică realizată prin intermediul unui complet condus de un judecător numit de Băsescu"

Fostul premier Adrian Năstase a postat pe blogul său primul mesaj de la reîncarcerarea sa, în care denunţă sentinţa dată de ICCJ în dosarul "Zambaccian" catalogand-o drept o "răzbunare politică ce s-a realizat prin intermediul unui complet condus de un judecător numit de Traian Băsescu şi care avea o misiune de îndeplinit". Trecând în revistă evenimentele din ultimele zile, Năstase precizează că doar cu câteva zile înaintea Anului Nou, informaţii din zona Preşedinţiei i-au confirmat faptul că se decisese condamnarea sa şi a soţiei sale la închisoare cu executare în dosarul "Zambaccian", probele depuse la dosar necontând absolut deloc, şi că doar din raţiuni legate de eventuala reacţie a opiniei publice, sentinţa în cazul soţiei sale a fost modificată.

Fenechiu, în maşina băsistă de tocat. "Transformatorul" a fost împins spre condamnări de impulsurile emise de Cotroceni

Relu Fenechiu, personajul principal al dosarului "Transformatorul", aşteaptă verdictul în judecarea recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La fond el a primit o pedepasă de 5 ani de închisoare cu executare, sentinţă pronunţată în 12 iulie 2013. Există suficiente date certe şi coincidenţe deloc întâmplătoare care arată că "maşina de tocat" a sistemului băsist plantată în Justiţie funcţionează la capacitate maximă, fără rateuri. Iată câteva din argumentele care plasează şi acest proces sub semnul vendetei politice declanşate de Traian Băsescu şi executate de "cheile" sistemului juridic. Faptele incriminate în dosar s-au petrecut în 2002-2005. Urmărirea penală a început în 7 octombrie 2008, în plină campanie electorală, când Fenechiu s-a remarcat ca un critic acid al PDL şi al lui Traian Băsescu.

Angela Merkel, PRIMA APARIŢIE în public după accidentul la schi

Angela Merkel a apărut pentru prima dată în public, ieri, în urma accidentului la schi, la o ceremonie organizată la sediul Cancelariei, la Berlin, relatează AFP, conform Mediafax. Mergând în cârje, Merkel a participat la ceremonia "micilor magi" (Sternsinger), un eveniment de caritate la care iau parte reprezentanţi ai copiilor din fiecare dioceză germană în parte, deghizaţi în magi. În Noul Testament, Boboteaza marchează sosirea la Betleem a celor trei magi, Gaspar, Melchior şi Baltazar, veniţi să îi aducă un omagiu pruncului Isus, imediat după naştere. Zâmbind, cancelarul a fost prezent doar la finalul evenimentului, mergând în cârje pentru a se aşeza în mijlocul grupului de copii care purtau costume şi au cântat cântece tradiţionale. Anterior, noul şef al Cancelariei, Peter Altmaier, a ţinut să precizeze că Merkel a avut un "accident de schi", că va veni să asiste doar la o parte din eveniment şi că a ţinut "să fie prezentă personal pentru fotografie".

Măsuri fără precedent în Rusia. Ce decizie au luat autorităţile, cu o lună înaintea JO de la Soci

Măsuri de securitate fără precedent în istoria olimpică au intrat în vigoare, marţi, în Rusia, cu o lună înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Soci, în timp ce temerile privind posibile atentate au fost relansate de două atacuri sinucigaşe produse la sfârşitul lui decembrie, relatează Mediafax. Intrarea tuturor şoferilor în Soci este de acum filtrată şi accesul în acest oraş cu 350.000 de locuitori este interzis vehiculelor care vin din exterior şi nu au autorizaţie specială. Jocurilor Olimpice vor avea loc în perioada 7-23 februarie. Aproximativ 37.000 de poliţişti şi unităţi ale forţelor terestre vor fi mobilizaţi pentru a garanta securitatea JO, cel mai mare eveniment internaţional organizat de Rusia de la destrămarea URSS în 1991, la care preşedintele Vladimir Putin ţine în mod special.

România trebuie să împrumute 65 miliarde de lei

Statul român trebuie să împrumute în acest an 65 de miliarde de lei, circa 14,5 miliarde de euro, pentru a putea să funcţioneze în parametrii proiectaţi de buget. Adică să plătească salariile bugetarilor, pensiile, să susţină programele naţionale de sănătate etc. Vestea bună este că în acest an Guvernul are nevoie de mai puţini bani decât anul trecut. Necesarul de finanţare al României este în scădere cu 7% faţă de anul trecut şi reprezintă 9,8% din produsul intern brut (PIB), consideră analiştii băncii austriece Erste. Spre comparaţie, în anul 2013 statul s-a împrumutat cu 70 de miliarde de lei, ceea ce a fost echivalentul a 11,2% din PIB. Deşi anul a început de numai câteva zile, Ministerul de Finanţe a împrumutat deja de la bănci 755,14 milioane lei luni, 6 ianuarie şi 70 milioane de lei marţi, 7 ianuarie.

NATIONAL

Ultimele tunuri date de maharii de la CFR

"Sagetile" lui Relu Fenechiu par sa fi lucrat extrem de organizat la devalizarea companiilor de stat in fruntea carora au fost parasutati. Astfel, daca George Micu s-a axat pe vanzarea vagoanelor la fier vechi, Valentin Dorobantu s-a specializat in achizitionarea de... datorii. Astfel, Dorobantu a acordat pe banda rulanta nu mai putin de 11 contracte catre o firma de apartament, acceptand plata sumei de 683 milioane de lei pentru cantitatea de 11.500 tone de motorina. A platit constant pana la 595 de milioane, numai ca, pentru ca dedesubturile afacerii au rabufnit si se faceau presiuni pentru rezilierea contractelor, a gasit solutia salvatoare. In loc sa verifice cantitatea si, mai ales, calitatea combustibilului primit, managerul CFR Calatori nu a mai platit transa prevazuta in contract. Astfel ca partenerul privat, in loc sa fie luat la intrebari, are acum de recuperat, legal, suma de 88 milioane lei. Adica nu mai putin de 20 milioane de euro dintr-un foc!

Ponta vrea sa salveze Rompetrol

Premierul Victor Ponta a anuntat ca vrea sa salveze compania Rompetrol si i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, sa pregateasca un proiect de act normativ prin care Guvernul va aproba memorandumul cu aceasta companie. Ponta i-a cerut in mod expres lui Nita ca, impreuna cu Ministerul Justitiei, sa elaboreze un proiect de ordonanta de urgenta pentru aprobarea memorandumului. "Eu vreau sa salvam locurile de munca de la Rompetrol, sa salvam unul dintre principalii contributori la bugetul public si vreau sa salvam imaginea Romaniei", i-a spus Ponta, ieri, ministrului Constantin Nita, in sedinta de guvern. Potrivit memorandumului, statul va incasa 200 de milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare.

PUTEREA

Sorin Oprescu este acuzat pentru alegerea celei mai costisitoare şi contestată variantă de rezolvare a circulaţiei în Bucureşti: Diametrala Nord-Sud

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, poate să răvăşească liniştit oraşul. El se poate mândri cu faptul că perioada de dezbatere publică a Proiectului privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Dublarea Diametralei Nord-Sud Bucureşti Tronson II - str. B.P. Hasdeu, str. Uranus, Calea Rahovei a fost bifată legal. Practic, a fost un simulacru, iar acuzaţiile au început deja să apară. Edilul şef este acuzat că promovează un proiect ilegal, neoportun şi foarte scump. În plus, PUZ este destinat numai circulaţiei rutiere, majoritatea bucureştenilor fiind nevoiţi să suporte deranjul fără să aibă nici un beneficiu final. De ce Diametrala Nord-Sud este avizată pe tronsoane, este o întrebare la care consilierii generali nu au ştiut să răspundă. Ei suspicionează că din tergiversarea aprobării planului integrat va avea cineva de câştigat, dar în nici un caz oamenii în numele cărora Municipalitatea cheltuieşte bani cu nemiluita. Pentru cei mai mulţi rămâne un mister de ce s-a recurs la soluţia traversării oraşului, care presupune construirea unui tunel, în loc să fie dirijată circulaţia pe centura Capitalei.

Hidroelectrica, UCM Reşiţa şi Hidroelectrica Serv ar putea forma un holding

Autorităţile se gândesc să înfiinţeze o structură integrată de tip holding care să includă producătorul de energie Hidroelectrica, compania de mentenanţă Hidroelectrica Serv (cele 8 Hidroserv-uri unite) şi furnizorul de echipamente UCM Reşiţa. Ideea nu ar fi una tocmai nouă, ea fiind luată în calcul şi în trecut. Sindicaliştii de la Hidrosind atrag atenţia autorităţilor că important este cum realizezi o astfel de structură, având în vedere că UCM Reşiţa se află încă în insolvenţă, în timp ce Hidroelectrica tocmai a ieşit din insolvenţă şi a încheiat 2013 cu un profit net record, de aproape 900 de milioane de lei. Avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al UCM Reşiţa şi fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, spune că ele vor rămâne trei entităţi autonome, doar că vor funcţiona sub o cupolă de tip holding. UCM Reşiţa, aflată în insolvenţă din decembrie 2011, are datorii de 859 de milioane de lei, din care 60% sunt la stat.

ROMANIA LIBERA

Năstase: Actuala coaliţie a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf

Fostul premier Adrian Năstase a scris pe blogul personal că, în cazul său, răzbunarea politică poate merge atât de departe şi că ea poate îmbrăca forme atât de perverse. Năstase mai spune că în prima noapte petrecută în arest şi-a limpezit gândurile. El mai spune că acum nu crede că este vina exclusivă a lui Băsescu. "În ceea ce mă priveşte, în noaptea care a trecut, mi-am limpezit gândurile şi am tras mai multe concluzii. Când va fi cazul vi le voi împărtăşii pe toate (...) În orice caz, de data asta nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu. Răul poate fi făcut nu doar prin acţiune ci şi prin inacţiune. Faptul că actuala coaliţie a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire. În loc să se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constituţiei, actuala coaliţie se ocupă, nejustificat de mult, în opinia mea, de conflictele locale din teritoriu".

Unde sunt investiţiile de 10 miliarde euro promise de Guvern?

Executivul anunţa în iulie că până la sfârşitul anului 2013 România va beneficia de investiţii de 10 miliarde euro. Mai mult chiar, premierul a anunţat că va prezenta în decembrie un raport detaliat pe această temă. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, RL a vrut să vadă ce s-a ales de investiţiile promise de Guvern. Cele "cel puţin zece miliarde euro" investiţii în economia românească anunţate în luna iulie de către Guvernul Ponta se dovedesc a fi fost simple promisiuni electorale, judecând după stadiul în care grandioasele proiecte se află la începutul acestui an. Cele majore, de miliarde de euro, rămân la stadiul de memorandumuri, de scrisori de intenţie. Altele, precum contractele pe bani publici în infrastructură, nu numai că nu s-au mişcat din loc, dar nici măcar nu pot fi considerate investiţii. Aceasta deoarece nu este atrasă forţă de muncă suplimentară calificată, nu sunt aduse economiei comenzi semnificative, nu sunt sporite capacităţile tehnologice reduse din ţara noastră.

Cât au românii în conturile de pensii private

Anul 2013 a fost unul foarte bun pentru administratorii de fonduri de pensii private, care au reuşit să depăşească pragul de 3 miliarde euro active. Peste 3,1 miliarde euro în conturile a 6 milioane de oameni. Aşa arăta la finele lui 2013 situaţia celor 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II) după un an în care administratorii au reuşit să obţină un randament mediu peste aşteptările iniţiale: 11,75%. Administratorii celor opt fonduri de pensii private obligatorii din România au obţinut de la lansare, în luna mai 2008, până la finele anului trecut un randament mediu de 11,5%. Anul 2013 a fost unul cu rezultate peste medie, randamentul plasamentelor fiind de 11,75%, după cum informează Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România. Majoritatea banilor din conturile de pensii private ale românilor rămân în ţară sub formă de plasamente în titluri de stat, în acţiuni sau în depozite bancare. Doar 5% din activul total este plasat în afara României.

ZIARUL FINANCIAR

Exclusiv ZF: ANRE a dat înainte de Revelion 110 licenţe pentru energie verde

Agenţia Energiei a aprobat anul trecut pe 18, 20 şi 30 decembrie 110 proiecte de energie verde, de trei ori mai multe decât media lunară de anul trecut, aceasta fiind ultima şansă pentru investitori de a prinde subvenţiile mai mari. "Legal nu puteam să-i amânăm pentru anul acesta. A trebuit să facem o detaşare de oameni în această perioadă pentru că numărul de dosare depăşise sutele. Cei care depuneau dosarele aveau dreptul de analiză şi aprobare în 2013", explică Emil Calotă, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În ultimele trei şedinţe de anul trecut ale comitetului de reglementare al ANRE, ţinute pe 18, 20 şi 30 decembrie, au fost emise licenţe de exploatare comercială pentru peste 110 proiecte de producere a energiei verzi, dublu faţă de întreaga lună noiembrie şi triplu faţă de luna octombrie.

Asirom vrea să-şi majoreze capitalul cu 17,8 mil. euro

Acţionarii Asirom vor discuta, la finele lunii ianuarie, majorarea capitalului social cu 80 milioane de lei (17,8 milioane de euro), prin aport în numerar, după ce în decembrie 2013 au hotărât o infuzie de 58,5 milioane de lei (13 milioane de euro), la 216,4 milioane de lei. Sumele atrase vor fi alocate în exclusivitate pentru activitatea de asigurări generale a societăţii, potrivit informaţiilor publicate în convocatoarele şedinţelor extraordinare ale acţionarilor Asirom.

Cu cât vor creşte vânzările de PC-uri, tablete şi smartphone-uri în 2014

Livrările de PC-uri, tablete şi smartphone-uri vor creşte în acest an cu 7,6%, la 2,5 miliarde unităţi, iar PC-ul va continua să piardă teren în faţa gadgeturilor mobile, în timp ce numărul dispozitivelor cu sistem de operare Android va avansa la 1,1 miliarde, estimează firma de cercetare Gartner. Vânzările de smartphone-uri vor totaliza 1,9 miliarde de unităţi, în urcare cu 5% faţă de anul trecut, anticipează firma de cercetare, citată de portalul TechCrunch. Totodată, PC-urile vor înregistra o scădere de 7%, la 278 milioane de unităţi, şi vor fi depăşite pentru prima dată de dispozitivele "ultramobile", în creştere cu 54% în acest an, la 303 de milioane de unităţi. În ultima categorie sunt inlcuse 263 de milioane de tablete, dar şi 40 de milioane de alte gadgeturi, precum Samsung Galaxy Note. În 2013, piaţa a înregistrat o creştere de 3,8%, de două ori mai lentă comparativ cu ritmul estimat pentru acest an.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb