REVISTA PRESEI 08.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 8 februarie 2017

REVISTA PRESEI 08.02.2017

ADEVARUL

PSD l-a huiduit pe Iohannis

Răfuiala din Parlament dintre Klaus Iohannis şi PSD prezintă imaginea micro a fracturii sociale: o Românie care condamnă penalii, asumată de şeful statului, şi, pe de altă parte, o Românie a votului popular, revendicată de PSD. La mijloc sunt ironiile şi huiduielile. Parlamentarii Opoziţiei au acuzat PSD ca n-a chemat ambasadori la discursul preşedintelui, dar a adus oameni de la partid să huiduie.

Referendumul devine crucial. Cum ar trebui să sune întrebarea preşedintelui

Preşedintele Klaus Iohannis a jucat foarte bine în criza ordonanţelor. Dar adversarii săi l-au ajutat să joace cu adevărat magistral. Acum, e un jucător de poker care ştie cărţile celorlalţi şi ştie că ţine în mână o Quintă Royală. Iar Quinta Royală este chiar referendumul pe care urmează să îl convoace. Preşedintele a făcut primul pas în declanşarea referendumului pe 24 ianuarie, când a trimis Parlamentului adresa prin care îşi anunţa intenţia. Se întâmpla aşadar după ce preşedintele a blocat în şedinţa de Guvern emiterea ordonanţelor, pe 18 ianuarie. Tema referendumului era evocată destul de vag: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

A opta zi de proteste. Românii vor să vadă negru pe alb că Ordonanţa 13 nu îşi produce efectele

Românii au continuat, marţi, protestele în Capitală şi în principalele oraşe din ţară, în a opta zi consecutivă, după ce Guvernul a adoptat pe 31 ianuarie Ordonanţa care dezincriminează abuzul în serviciu. Deşi a fost abrogată, manifestanţii continuă să fie nemulţumiţi de atitudinea nedemocratică a Guvernului. Cei circa 5.000 de manifestanţi din Piata Victoriei au aprins lanternele telefoanelor la ora 21.00. Numărul protestatarilor este mult mai mic faţă de zilele anterioare. În mulţime a fost desfăşurat un banner cu mesajul "Respectăm votul dat. Vrem guvern competent şi curat". Demonstranţii au cântat imnul, la ora 22.00 şi au început să plece. La ora 23.00 manifestaţia din Piaţa Victoriei din Capitală se apropia de final.

"Romanul s-a născut poet". Povestea din spatele celor mai creative mesaje de pe pancartele folosite la protest

Proiecţii luminoase pe clădiri, scandări, pancarte cu mesaje pe cat de inteligente, pe atât de amuzante, dansuri, vuvuzele si mii de distribuiri pe Facebook. Este noua metodă de comunicare, extrem de creativă a celor care de 7 zile luptă pentru o idee. Aceste elemente care au apărut spontan au transformat manifestaţiile intr-un spectacol modern. ''Avem mai mulţi copywriteri pe strada decât in publicitate'', spun si agenţiile de comunicare, care vor sa le ofere premii demonstranţilor. Mai mult un critic de arta ar vrea sa organizeze o expoziţie, cu toate pancartele afişate zilele acestea, iar o editură, sa lanseze un album de fotografii. Acest moment magic a uimit întreaga planetă. Protestul luminii din Piaţa Victoriei dar si din celelalte oraşe ale României a fost apogeul unei săptămâni in care românii s-au dovedit inclusiv campioni ai creativităţii.

Neconstituţionalitatea conversiei la curs istoric a creditelor în franci elveţieni ar putea creşte numărul dărilor în plată

Conversia creditelor în franci elveţieni la curs istoric a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională a României. Această decizie va încuraja împrumutaţii să îşi dea casa în plată, susţine avocatul Gheorghe Piperea. Guvernul Cioloş a sesizat CCR cu privire la neconstituţionalitatea legii în data de 24 octombrie 2016. Curtea a admis excepţia şi a stabilit aşadar că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive. Primul, potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, este că legea încalcă grav principiul bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială.

Câţi români şi-au dat casa în plată

Dintre cei aproximativ 300.000 de debitori eligibili pentru darea în plată, doar 6.400 au ales să notifice băncile comerciale că renunţă la imobilul ipotecat pentru a scăpa de toate obligaţiile de plată. Mai exact, până la sfârşitul anului trecut, românii au depus aproximativ 6.400 de notificări de dare în plată, cu o valoare cumulată a creditelor de 1,8-1,9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă însă numai 2% din totalul celor 300.000 de debitori eligibili, cu un volum al împrumuturilor de 42-42 de miliarde de lei, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).

Cine îl contestă pe Papa Francisc?

Liderul Bisericii Catolice este contestat tot mai tare la Sfântul Scaun. Criticile la adresa sa s-au înteţit după prezentarea demisiei de către Marele Maestru al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta, iar acuzaţiile care i se aduc în public sunt grave. Mai exact, primul papă iezuit din istorie este criticat pentru ipocrizie şi acuzat de instaurarea unei conduceri autoritare. Un mesaj în acest sens a împânzit Roma, fapt nemaiîntâlnit de la dispariţia Statelor Papale, în 1870. "Ah, Francisc, ai intervenit în congregaţii, ai înlăturat preoţi, ai decapitat Ordinul de Malta şi Franciscanii Neprihănitei, ai ignorant cardinalii... Dar unde e milostivirea ta?", a fost acuzat şi întrebat deopotrivă cel de-al 266-lea şef al Bisericii Catolice pe sute de postere scrise în dialect roman şi lipite de către anonimi în noaptea de vineri spre sâmbătă în capitala Italiei.

Economistul Robert Kuttner, în "The Huffington Post": Destituirea lui Donald Trump, o chestiune de timp

Donald Trump şi-a început mandatul de preşedinte al Statelor Unite guvernând impulsiv, fără discernământ, mânat de animozităţi şi interese personale, prin decrete, ca şi cum ar fi un dictator. Totul are, însă, o limită, iar punerile la zid au apărut deja. Pe zi ce trece, tot mai mulţi republicani se distanţează de el, iar apelurile la destituirea sa se înmulţesc, întrucât acesta este singurul mijloc de a-l opri pe acest bărbat incapabil să asigure legalitatea lucrurilor sale înainte de a le face şi care dovedeşte că nu are calificarea necesară pentru a conduce o ţară, scrie economistul şi scriitorul Robert Kuttner în "The Huffington Post".

BANCHERUL

Legea conversiei creditelor in CHF a fost declarată ilegală si nu se va aplica

Curtea Constituţională a publicat comunicatul privind declararea ilegală a legii conversiei in lei a creditelor in CHF la cursul istoric, din data acordării. In comunicat se reiterează declaraţiile preşedintelui Curţii, Valer Dorneanu, potrivit căruia legea încalcă principiul bicameralismului, fiind schimbata radical la Camera Deputaţilor, fată de prima formă a Senatului, in care se stipula conversia la cursul zilei. In plus, se arată că "aceste modificări sunt semnificative, de substanţă, şi privesc lipsa acordului de voinţă în ceea ce priveşte operaţiunile de conversie a contractelor de credit şi realizarea conversiei la cursul de schimb franc elveţian/leu valabil la data încheierii contractului de credit, iar nu la data conversiei."

COTIDIANUL

Iohannis vrea război - Cornel Nistorescu

Cine a avut timp şi nervi să-l urmărească pe Iohannis în Parlament a înţeles rapid, încă de la primele propoziţii, că nu vin vremuri de pace politică. Preşedintele a început cu un soi de ironie la limita aroganţei, cu un zîmbet care părea mai degrabă un rînjet de lup care atacă, cu un anume soi de dispreţ faţă de adversari. Ce mai, pregătit de război, gata să se aleagă cu ouă în cap, cu huiduieli şi fluierături, cu pachete de ţigări şi înjurături. Era pregătit de orice şi s-a trezit cu un PSD cuminte, cu o ALDE aproape la fel. În Parlament, Klaus Iohannis a fost actorul dezinvolt al propriului său discurs care nu invita la pace, la conciliere. Probabil că în Occident o asemenea partitură ar fi fost ultima sau penultima! La porţile Orientului, unde toată lumea se ia de curea cu oricine are chef, se bate pe umăr, ba se mai şi scuipă sau îşi trage pumni, merge. Luat la refec, PSD a găsit de cuviinţă să se retragă din sală.

Anunţ de ultimă oră al MApN: Sute de militari americani cu tancuri, în drum spre România

Militari din Forţele terestre ale SUA dislocate în Europa au plecat luni, împreună cu tehnica militară din dotare, din Polonia către Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve, anunţă Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat. Cei aproximativ 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 "Vulturii luptători" ("Fighting Eagles") şi au în dotare tancuri M1 Abrams, vehicule de luptă M2 Bradley şi mortiere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin. Aceştia vor efectua exerciţii de tragere întrunite cu muniţie de luptă la nivel de pluton şi companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan.

BNR despre atenuarea riscurilor: Cum arată economia românească acum

Rata anuală a inflaţiei a crescut în luna decembrie 2016 până la -0,54 la sută, de la -0,67 la sută în luna anterioară, nivel inferior celui previzionat, se arată într-o informare a BNR, după şedinţa Consiliului de administraţie al Băncii Centrale. Această evoluţie s-a datorat integral revenirii în teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a preţurilor combustibililor, al cărei impact a fost atenuat de cel al scăderii ratei anuale CORE2 ajustat (Rata inflaţiei de bază CORE 2 ajustată este calculată prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice).

CURENTUL

Decizie neinspirată a judecătorilor privind custodia fetiţei lui Dan Condrea

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis cui încredinţează custodia fetei lui Dan Condrea, fostul patron al Hexy Pharma decedat într-un accident rutier. Şi mama naturală şi soţia lui Dan Condrea, femeia cu care fetiţa a crescut au făcut cerere de custodie. În mod cu totul neinspirat, judecătorii au decis ca micuţa să fie luată de lângă mamă şi să fie plasată într-un centru pentru protecţia copilului. De asemenea, bunurile fetiţei vor fi administrate de stat. Averea lăsată în urmă de Dan Condrea depăşeşte 10 milioane de euro, iar o parte din aceşti bani vor ajunge la fetiţă, la majorat. Orice ar spune Protecţia copilului, cea mai bună variantă pentru fetiţă nu poate fi orfelinatul. Poate doar pentru cei care vor administra banii. Iată cum instanţa i-a dat fata şi bunurile acesteia Directorului General al DGASPC Sectorul 1. Decizia este executorie deci fata va fi dusă la orfelinatul Sf. Iosif.

CURIERUL NATIONAL

Finanţele scad comisionul pentru "Prima casă"

Pentru garanţiile care se acordă în semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, în scădere de la 0,49% cât a fost anul trecut, aplicat la soldul garanţiei acordate de FNGCIMM în numele şi în contul statului. Din plafonul de 2,94 miliarde de lei alocat în 2016 programului "Prima casă" au rămas neutilizaţi 175.507.153,88 lei, disponibili pentru emiterea de garanţii în anul 2017. În baza acestor garanţii, băncile pot acorda credite de peste 351 milioane lei.

Amnesty International acuză Siria de spânzurări în masă

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a dat, marţi, publicităţii un raport în care acuză guvernul Siriei de executarea prin spânzurare a mii de deţinuţi şi de torturi sistematice într-o închisoare de lângă Damasc, transmite Reuters, citată de Agerpres. Potrivit Amnesty, execuţiile de la penitenciarul militar Sednaya constituie crime de război şi crime împotriva umanităţii. Ele au avut loc între 2011 şi 2015 şi s-ar putea să continue şi în prezent. Între 20 şi 50 de deţinuţi ar fi fost spânzuraţi zilnic acolo, iar totalul ar fi între 5.000 şi 13.000, în primii patru ani după izbucnirea insurecţiei împotriva regimului condus de preşedintele Bashar Al-Assad. Majoritatea victimelor sunt civili suspectaţi că se opun guvernului, se arată în raportul Amnesty.

De ziua lor, îndrăgostiţii iau cu asalt Roma şi Parisul

Cuplurile care doresc să petreacă Ziua Îndrăgostiţilor în afara ţării aleg, cu preponderenţă, city break-uri în capitalele sau marile oraşe europene. Potrivit Paravion, cea mai mare agenţie de turism online din România, bugetul mediu alocat de către îndrăgostiţi pentru un weekend romantic în Europa se ridică la 300 de euro de persoană. Turiştii români care aleg să petreacă mini-vacanţa de Ziua Îndrăgostiţilor în afara ţării au la dispoziţie o paletă largă de destinaţii romantice, avantajoase ca preţ. Potrivit datelor Paravion, cele mai vândute destinaţii de Valentine's Day în acest an rămân, în continuare, capitalele europene Paris şi Roma.

Politicile lui Trump pot pune în pericol colaborarea între spionii aliaţi

Politica externă imprevizibilă a lui Donald Trump ar putea pune în pericol parteneriatele serviciilor de informaţii americane cu instituţiile similare ale aliaţilor. Concret, procesul de schimb de informaţii ar putea fi diminuat sau chiar blocat din cauza politicilor lui Trump şi mai ales a declaratelor intenţii ale preşedintelui, care vrea relaţii mai strânse cu Rusia lui Putin. Spionii cu experienţă spun că relaţiile dintre serviciile secrete aliate sunt construite pentru a rezista furtunilor între liderii politici şi chiar şi în situaţii complicate agenţiile continuă schimbul de informaţii pentru a contracara ameninţările. Totuşi există nişte limite. Fostul şef al spionajului francez Louis Caprioli a declarat că serviciile din ţările europene ar putea bloca informaţii referitoare la situaţia din Ucraina, având în vedere incertitudinea tipului de relaţie dintre Trump şi Putin.

ANAF declanşează "Operatiunea Scut 2017"

ANAF a declansat "Operatiunea Scut 2017", pentru combaterea traficului ilicit la frontierele U.E. Începând cu data de 05 februarie 2017 s-au intensificat controalele la frontieră, controalele în trafic, piete, târguri si oboare, în vederea eliminării tigaretelor provenite din trafic ilicit. Principalele pârghii de control, pe lângă intensificarea controlului la frontieră, vor fi controalele cu echipe canine si controalele efectuate de echipele mobile ale Directiei Generale a Vămilor din cadrul ANAF, reactivate în luna ianuarie 2017. În cadrul acestei operatiuni, Directia Generală a Vămilor va beneficia si de sprijinul Directiei Generale Antifraudă Fiscală si al Inspectoratului General al Politiei de Frontieră.

Concurenţa a avizat preluarea a 19 acorduri petroliere ale OMV Petrom de către Mazarine Energy România

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia care prevede preluarea de către Mazarine Energy România SRL a tuturor drepturilor şi obligaţiilor care decurg din 19 acorduri petroliere de concesiune deţinute de OMV Petrom SA, împreună cu bunurile, drepturile reale şi angajaţii implicaţi în exploatarea câmpurilor petrolifere. Mazarine Energy România SRL este o subsidiară a Mazarine Energy BV, societate controlată de fonduri administrate de companii afiliate Carlyle Group L.P. Grupul Carlyle este un administrator de active alternative la nivel mondial, fondurile pe care le gestionează investind în patru domenii: a) capital privat al întreprinderilor; b) active reale; c) strategii pentru piaţa mondială; d) soluţii de investiţii. În România, grupul Carlyle controlează circa 36 de companii active în diverse sectoare economice.

EVENIMENTUL ZLEI

TĂRICEANU CONTRAATACĂ. Reacţia DURĂ a preşedintelui Senatului

După ce publicaţia Sputnik News. considerată de Occident una dintre cele mai importante arme de propaganda a Moscovei, a scris că preşedintele Senatului României salută Brexit-ul şi face aluzie la o posibilă ieşire a României din Uniunea Europeană - un Romexit, Călin Popescu Tăriceanu a transmis că respinge "manipulările care au apărut în anumite publicaţii ". Liderul ALDE a precizat că declaraţiile pe care le-a acordat în cadrul unor emisiuni televizate au fost răstălmăcite şi utilizate "într-o propagandă care nu are alt scop decât acela de a crea instabilitate şi tensiune".

CSM îl pune la punct pe preşedintele Senatului

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a lăsat să se înţeleagă printr-o declaraţie făcută postului britanic BBC News că sistemul judiciar din România nu este independent. Consiliul Superior al Magistraturii îi răspunde lui Tăriceanu: "aceste afirmaţii sunt de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România". În plus, CSM mai spune că "astfel de afirmaţii pot afecta nu numai independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul magistraţilor şi sistemului judiciar român, angrenat într-un amplu efort de reformă şi luptă împotriva corupţiei odată cu aderarea la Uniunea Europeană, apreciate pozitiv la nivel european şi internaţional, dar şi imaginea, prestigiul şi credibilitatea României în plan extern", este specificat în comunicat.

Bunge a ruinat cea mai populară fabrica din Iaşi, iar oamenii au rămas fără locuri de muncă

După ce a pus la pământ una dintre cele mai cunoscute fabrici din Iaşi, cel mai mare producător internaţional de uleiuri vegetale a devenit compania cu cea mai mare cifra de afaceri pe plan local. Deşi este lider pe piaţa de profil si a apărut la Iaşi ca un colac de salvare pentru fabrica de uleiuri Unirea SA, americanii de la Bunge Romania SRL Iaşi au pus in scurt timp uzina pe butuci si au transferat întreaga producţie la Buzău, acolo unde exista o infrastructură mai potrivită pentru activitatea lor. Clădirile si halele de producţie care au aparţinut fabricii din Iaşi au fost demolate in condiţii ilegale la finalul anului trecut si, cel mai probabil, terenul va fi folosit in afaceri imobiliare, aşa cum s-a întâmplat si in cazul altor uzine ale statului cumpărate de Bunge Limited

JURNALUL NATIONAL

România, condamnată la CEDO din cauza unui bătăuş SRI

Românii vor plăti din buzunarul lor daune morale unor tineri, după ce aceştia au fost bătuţi crunt de un ofiţer SRI, iar instituţiile statului au muşamalizat dosarul. Decizia aparţine Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Suma nu este foarte mare, dar atitudinea sfidătoare a SRI, care a refuzat să colaboreze cu Poliţia şi să-şi lase angajatul să răspundă în faţa legii, este revoltătoare. Curtea Europeană a consemnat faptul că statul român, prin clasarea dosarului, a devenit complicele atacatorilor şi acceptă tacit violenţa motivată de ură.

Păcatele slujitorilor Domnului. Legile Bisericii-pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Un preot provoacă un accident de circulaţie pentru că s-a urcat beat la volan. Poliţia îl găseşte vinovat. Un alt preot este filmat cum întreţine relaţii sexuale cu o enoriaşă care îl chemase la o sfinţire. Ambii preoţi slujesc şi astăzi. Două exemple care deschid o discuţie usturătoare: cât de oarbă e cu adevărat justiţia bisericească?

Trimişi în judecată în dosarul Carpatica Asig

DNA a trimis în judecată patru inculpaţi din dosarul Carpatica Asig, trei dintre ei sub control judiciar şi unul în libertate. Anterior, alţi doi inculpaţi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti. DNA i-a trimis în judecată sub control judiciar pe Dan Hosu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, pe Cătălin Marian Cataramă, acuzat de luare de mită, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ambii şefi în IGPR, precum şi pe Ion Sorin Tatu, pentru trafic de influenţă. Angela Toncescu, reţinută anul trecut în dosarul Carpatica Asig, a fost şef al Consiliului pentru Supravegherea Asigurărilor.

"Patrimoniul UGSR" ajunge pe masa procurorului general al României

Conducerea Confederaţiei Generale a Muncii (CGM)-UGSR va transmite săptămâna aceasta procurorului general al României dosarul privind fraudarea patrimoniului UGSR după 1990. Acesta s-a aflat în ultimii ani şi în atenţia DNA, care a emis mai multe rezoluţii în care confirmă că s-au săvârşit infracţiuni de înşelăciune. Până la recuperarea patrimoniului, CGM-UGSR s-a trezit executată pentru un "comision de succes" de 50 de milioane de euro. Bătălia se duce în jurul unui patrimoniu imens pe care liderii noii mişcări sindicale l-au subtilizat în primii ani de după 1990. Vorbim de zeci de hoteluri şi vile, sute de baze sportive, sute de apartamente, zeci de cluburi, maşini, autobuze şi multe altele.

NATIONAL

Iohannis, executat in instanţă!

Soc in sistem, după ce in ultimele ore a explodat "bomba", cel mai probabil pe surse SIE, că si Klaus Iohannis îşi "va rupe gâtul", cel mai târziu până la sfârşitul acestui an! Iar vestea poate părea cu atât mai surprinzătoare cu căt "neamţul" părea pe cai mari după ce a plecat in marş de la Universitate si s-a cocoţat pe manifestaţiile de protest din Piaţa Victoriei. Iată însă că, de afara vin cu totul alte semnale. Si cum prea putini analişti mai mizează pe o victorie a protectoarei Angela Merkel la alegerile care bat la uşa Germaniei, şeful statului va primi lovitura decisiva, tocmai de acolo de unde se aştepta mai puţin. Din partea Justiţiei pentru care se zbate atât. Ce-i drept însă, "cuţitul" nu-i va fi implantat in spate de către "procurorii mei", ci de judecătorii care se vor pronunţa definitiv pe "Dosarul Casa".

Soros, justiţie paralela in Romania!

Lovitura de proporţii in Statele Unite ale Americii, după ce a ieşit la iveală că manifestările violente împotriva preşedintelui Donald Trump si a susţinătorilor acestuia ar fi fost in legătura directa cu "suveica" de ONG-uri ale miliardarului George Soros. Iar dintre toate, cea mai extremistă a fost izbucnirea violentă de la Universitatea Berkeley, unde "studenţii" au făcut prăpăd pentru a-l împiedica pe un cunoscut editorialist american să tina o prelegere despre planurile noii administraţii. "National" dezvăluia cu ceva vreme in urma ca serviciile secrete romaneşti au identificat nu mai puţin de 22.000 de bursieri sorosisti in tara noastră. "Baza" reţelei sorosiste din România este formata din ONG-urile care "monitorizează" actul de Justiţie din România si care, intens finanţate de fundaţiile miliardarului american au ajuns inclusiv sa organizeze "team building"-uri la care sunt "procesaţi" magistraţi romăni.

Scandal in UE: Microciparea angajaţilor

Opt salariaţi ai firmei New Fusion, cu sediul in Malines (regiunea Flandra) specializată in tehnologie si marketing digital, au acceptat implantarea in mănă a unui cip (de mărimea unui bob de orez) care costa 100 euro. In afară de a deschide uşile fără o legitimaţie sau card de acces, "aceasta tehnologie oferă numeroase posibilităţi", afirma purtătorul de cuvânt al New Fusion, Vincent Nys, citat de Belga. "Cipul este dotat cu memorie care permite inserarea cărţilor de vizita. Daca plasaţi un spartphone in fata lui, va puteţi trimite datele de contact imediat", a adăugat el, precizând ca ideea a venit după ce un colaborator al firmei îşi uita frecvent legitimaţia de acces si ca nimeni nu a fost obligat sa participe la acest experiment.

PUTEREA

Plângere PENALĂ împotriva Ralucăi PRUNĂ, fostul ministru al JUSTIŢIEI

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, spune că PSD a făcut o plângere penală împotriva sa, pentru adoptarea OUG 18/2016, şi califică acest fapt drept o strategie 'ridicolă', subliniind că îşi va face 'apărările' în faţa autorităţilor judiciare competente. ''PSD a făcut plângere penală împotriva mea. Pentru adoptarea OUG 18/2016. Ridicolă strategie. Mai ales că m-au ajutat desecretizând stenograma şedinţei de guvern din 18 mai 2016. Nemaivorbind de 'complicii' pe care i-am avut: tot plenul CSM care a dat aviz pe 12 mai 2016. Spre deosebire de PSD, nu îmi voi face apărările în public, ci în faţa autorităţilor judiciare competente'', a scris fostul ministru al Justiţiei, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Sebi Ghiţă REVINE

Fostul deputat Sebastian Ghiţă dezvăluie la România TV scenariul din spatele dosarului Realitatea, în urma căruia fostul mogul SOV a ajuns în spatele gratiilor. Omul de afaceri a susţinut că dosarul Realitatea Media a fost "măsluit" şi că Laura Codruţa Kovesi l-a contactat "pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem". El a mai susţinut că actualul procuror-şef al DNA ar fi făcut presiuni asupra sa pentru a veni cu "denunţuri şi date pe care să le interpreteze, dorind să facă un dosar mare care să o împingă spre vârful Ministerului Public".

ROMANIA LIBERA

Iohannis s-a adresat Parlamentului. Cum a sabotat PSD discursul preşedintelui

Încălcarea cutumelor privind invitaţiile, părăsirea sălii de plÎncălcarea cutumelor privind invitaţiile, părăsirea sălii de plen şi îmbrânceli pe hol - aşa a înţeles PSD să răspundă criticilor preşedintelui Klaus Iohannis legate de ordonanţa 13. Camera Deputaţilor şi Senatul nu au transmis nicio invitaţie instituţiilor importante ale statului sau ambasadelor pentru participarea la şedinţa comună de ieri în care preşedintele Klaus Iohannis a adresat un mesaj Parlamentului. De regulă, acest act de protocol era îndeplinit de către Camera Deputaţilor. Este fără precedent ca aceste invitaţii să nu fie transmise. Printre cei care nu au participat, ca efect al lipsei invitaţiilor, s-a numărat inclusiv premierul Sorin Grindeanu.

Vom mai avea nevoie de încă 20 de ani pentru a deprinde democraţia participativă

Blestemul lui Brucan pare a se fi spart, în sfârşit, cu acei aproape jumătate de milion de oameni care au protestat duminică. Brucan, cel care se autodescria drept "osul de peşte din gâtul lui Ceauşescu", cu multele lui păcate, a spus totuşi ceva memorabil: "Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani". Până la urmă a fost nevoie de mai mult de 20 de ani; suntem în al 27-lea an în care încercăm să deprindem democraţia de bază. Democraţia e opusul aristocraţiei, al domniei elitelor, democraţia nu presupune doar alegeri libere (e doar prima condiţie), presupune participarea activă şi, atenţie!, continuă a cetăţenilor în administrarea treburilor cetăţii, protecţia drepturilor cetăţeneşti şi un sistem de legi şi reguli care se aplică la fel tuturor cetăţenilor.

ZIARUL FINANCIAR

Viorel Opaiţ, JLL România: O companie mare hi-tech discută un proiect de investiţii în producţie de câteva sute de milioane de euro în România

România se "luptă" cu Bulgaria pentru a atrage o com­panie din domeniul producţiei în zona high-tech, o investiţie estimată la sute de milioane de euro, a spus Viorel Opaiţ, business development manager al JLL România, companie de consultanţă imobiliară, invitat la ZF Live. "Este un proces început acum şapte luni, iar răspunsul îl vom avea în luna mai anul acesta. (...) Momentan se face o ana­liză pentru a se identifica potenţiale terenuri, utilităţi, pentru că vorbim despre nişte capacităţi imense şi se lucrează foarte mult la zona aceasta." Tensiunile politice din România nu l-au deranjat pe investitor, care era la curent cu pro­testele de pe plan local. Dim­potrivă, acesta este mulţumit de rezultatul protestelor şi de faptul că oamenii îşi susţin părerile. După ce compania va decide unde îşi va plasa investiţia, va apela şi la autorităţile locale, care sunt deschise la astfel de investiţii.

Dacă ar fi să credem că istoria se repetă, direcţiile aurului şi obligaţiunilor prevestesc un nou crah

Dacă randamentele obligaţiunilor şi preţul aurului cresc în tandem, piaţa s-ar putea îndrepta în direcţia opusă. Cel puţin aşa sugerează istoria, scrie CNBC. Creşterea preţurilor aurului dublată de un avans al yieldurilor obligaţiunilor reprezintă o tendinţă care semnalează o viitoare volatilitate a pieţei, potrivit unui nou raport al Bank of America Merrill Lynch. Atât crahul pieţei de acţiuni din 1974-1974, cât şi Lunea Neagră din octombrie 1987 au fost precedate de trei trimestre de creştere a randamentelor obligaţiunilor şi preţurilor aurului, relevă un raport al strategului Michael Hartnett şi al colegilor săi. Ideea este că o creştere în acelaşi timp a dobânzilor şi aurului semnalează o inflaţie în accelerare, ceea ce determină Fed, banca centrală a SUA să-şi majoreze ţintele pentru dobânzile pe termen scurt. Creşterile de dobânzi tind să constituie o veste proastă pentru economie şi acţiuni în special.

Negocierea cu banca sau impreviziunea, singurele soluţii pentru cei 51.000 de clienţi cu credite în franci

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost declarată neconstituţională de judecătorii Curţii Constituţionale, astfel că singura soluţie pentru debitorii în franci pentru reducerea poverii creditului rămâne negocierea directă cu banca sau invocarea în instanţă a prinicipiului impreviziunii. Decizia de neconstituţionalitate a fost votată în unanimitate şi a fost motivată de faptul că legea adoptată de Camera Deputaţilor este substanţial diferită de forma votată în Senat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb