REVISTA PRESEI 08.06.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 iunie 2016

ADEVARUL

Surse: Locomotiva Cioloş, soluţia PNL pentru reformarea partidului

Deşi Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au prezentat rezultatele PNL la alegerile locale drept un succes, înfrângerea categorică suferită în Bucureşti va aduce schimbări importante în conducerea partidului. Potrivit unor surse politice, liberalii au următorul plan: în vară vor organiza un Congres extraordinar, iar Dacian Cioloş va fi convins să candideze pentru şefia partidului şi va fi ales preşedinte. Actuala conducere va face un mic pas în spate. Aceleaşi surse susţin că Vasile Blaga se va întoarce la funcţia care l-a consacrat: secretar-general, responsabil cu mobilizarea filialelor pentru alegerile parlamentare din toamnă. Ilie Bolojan, actualul secretar general al PNL, se va ocupa doar de Primăria Oradea.

Iohannis: "O să fim iarăşi calmi"

Întrebat dacă este negru de supărare pe liberali, aşa cum s-a scris în presă, Iohannis, aflat în vizită de stat în Luxemburg, a răspuns: "Cred că este bine într-un fel că am avut această vizită de stat imediat după alegeri, şi până o să ne întâlnim cu toţii o să fim iarăşi foarte calmi şi o să analizăm la rece toate rezultatele". Preşedintele a adăugat că, nu va analiza rezultatele unui anume partid. "Treaba mea este să evaluez dacă aceste alegeri au reprezentat un câştig pentru democraţia românească sau dacă au fost probleme. Cred că, aşa, o primă evaluare pot să fac - o primă evaluare a alegerilor a arătat că procesul democratic este solid şi ireversibil în România, independent de tot felul de discuţii mărunte şi foarte mărunte care au fost", a spus şeful statului.

Marian Munteanu, sursa "Ioan" a Securităţii

Marian Munteanu, liderul studenţilor din Piaţa Universităţii, cel care, pentru doar câteva zile, a fost candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, la alegerile locale de luna aceasta, ascunde un secret întunecat. Deşi a negat toată viaţa, Marian Teofan Dragoş Munteanu a semnat, totuşi, în 28 martie 1988, un angajament cu fosta Securitate, primind numele conspirativ "Ioan". În martie 1988, după o întâlnire aproape amicală cu doi "aghiotanţi" ai fostului regim, Munteanu, pe atunci student în anul I la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti, semnează, ca persoană de sprijin, angajamentul cu Securitatea, fiind botezat "Ioan", nume conspirativ sub care va semna, ulterior, mai multe note informative. Sarcina secretă pe care o avea de îndeplinit "Ioan" era să-l urmărească pe un lector portughez, profesorul lui la facultate, cu care se afla într-o relaţie apropiată, şi pe care securiştii români îl numeau "obiectivul «Jean»", dascălul fiind bănuit că ar fi fost spion al serviciilor secrete din Portugalia.

Clotilde Armand ii raspunde dur Gabrielei Firea, care a acuzat USB de "minciuni si dezinformari".

"Doamna Gabriela Firea si PSD ne poarta de grija. Ne acuza ca folosim minciuni si dezinformari. Ca membra in partidul condus de un condamnat penal pentru falsificarea unor alegeri, doamna Firea stie desigur din proprie experienta ce inseamna falsul electoral. Este ca un banc la Radio Erevan; doamna Firea are dreptate, numai ca nu Nicusor Dan ci Dragnea a incalcat legea. Ca tot veni vorba despre dezinformare; vreau sa-i reamintesc doamnei Firea ca in timp ce 12.000 de romani stateau la coada la Londra in 2014, ea a transmis ca sunt "sectii goale in diaspora". Doamna Firea, aveti demnitatea macar acum sa va cereti scuze pentru ca ati dezinformat fara scrupule poporul roman? Va cereti scuze pentru declaratia sefului dvs, condamnatul penal Dragnea, care-i asemuieste pe romanii din strainatate cu niste fantome?", este mesajul publicat marti seara de Clotilde pe Facebook.

E oficial: anchetatorii merg pe varianta sinuciderii în cazul lui Dan Condrea

Procurorii care anchetează moartea controversată a patronul HexiPharma, Dan Condrea, au motive să creadă că acesta s-ar fi sinucis. Confirmarea vine chiar de la procurorul general al României, Augustin Lazăr. Deputatul Sebastian Ghiţă, membru al Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, a afirmat că se vrea muşamalizarea cazului HexiPharma, lăsând să se înţeleagă că moartea lui Dan Condrea nu ar fi fost nici sinucidere, nici accident. Cât despre cei care ar fi putut să însceneze aşa ceva, parlamentarul a spus că Parchetele au investigatorii prin acoperire, care fac tot ce face un serviciu secret.

PSD trimite la CCR un traseist cu trecut FSN-ist

Cu sprijinul PSD-UNPR-ALDE, plenul Senatului l-a votat, marţi, pe deputatul Marian Enache în funcţia de judecător al CCR. În cariera sa politică, Marian Enache a trecut prin prin patru partide politice, a fost unul dintre consilierii lui Ion Iliescu şi diplomat în Republica Moldova. Cu 80 de voturi "pentru" şi doar 37 "împotrivă", majoritatea PSD-UNPR-ALDE l-au susţinut pe deputatul Marian Enache în funcţia de judecător al CCR. Deşi Comisia Juridică i-a invalidat, iniţial candidatura, pentru că nu avea în dosar scrisoarea de recomandare a unui grup parlamentar, aşa cum cere legea, PSD a trecut peste decizia senatorilor jurişti, iar procedura a fost reluată.

Valer Dorneanu, ales preşedinte interimar al Curţii Constituţionale

Judecătorii Curţii Constituţionale l-au ales preşedinte interimar pe Valer Dorneanu, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Zegrean la conducerea instituţiei a expirat. Din 10 iunie. Dorneanu îşi va exercita atribuţiile din funcţia de preşedinte interimar. Dorneanu a fost ales la limită, însă interimatul său va dură doar o luna până când se va alege un nou preşedinte plin. Augustin Zegrean a candidat şi el pentru a asigură intermiatul, dar n-a mai fost votat. La sfârşitul lunii expiră mandatele a trei judecători: Augustin Zegrean, Zoltan Puşkaş şi Tudorel Toader. Până acum, Attila Varga a primit pe 4 mai avizul comisiei juridice din Cameră Deputaţilor, însă n-a fost încă n-a fost votat în plen pentru că parlamentării au plecat în campanie. De asemenea, potrivit HotNews.ro, este de aşteptat că preşedintele Klaus Iohannis să o propună pe Livia Stânciu, preşedintă Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit informaţiilor HotNews.ro.

Kovesi, decorată cu Legiunea de Onoare

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a primit, marţi, Legiunea de onoare în grad de Cavaler de la ambasadorul Franţei în România, Francois Saint-Paul. La ceremonia desfăşurată la Ambasada Franţei au participat şi părinţii Laurei Kovesi, precum şi fratele şi cumnata procurorului şef al DNA. Nu este pentru prima dată când Laura Codruţa Kovesi este apreciată de statul francez. Ea a primit, în 2011, Ordinul Naţional al Meritului în grad de ofiţer, distincţia fiindu-i oferită de ambasadorul de atunci al Franţei la Bucureşti, Henri Paul. Legiunea de onoare este cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză. A fost instituită în 1802 de Napoleon Bonaparte şi acordată neîntrerupt din 1804 până astăzi. Ambasadorul Franţei în România, Francois Saint Paul, a declarat că DNA este un model de urmat la nivel european.

Comisia Europeană a făcut luni inspecţii la mai multe companii româneşti din sectorul gazelor, suspectate de cartel. Sunt vizate Petrom, Romgaz şi Transgaz

Comisia Europeană a anunţat, marţi, că inspectorii de concurenţă ai instituţiei au efectuat luni, 6 iunie, o inspecţie inopinată la mai multe companii "active în furnizarea şi transportul de gaze naturale" din România, pe care le suspectează de încălcarea legislaţiei anti-monopol europene, investigaţia vizând Petrom, Romgaz şi Transgaz. Inspectorii DG Competition, autoritatea anti-monopol a Comisiei Europene, suspectează cele trei companii româneşti de practici anticoncurenţiale la transportul şi furnizarea de gaze naturale, în special pentru împiedicarea exportului de gaze naturale din România către alte state din UE. Oficialii europeni au fost însoţiţi, în cadrul inspecţiilor la companiile româneşti, de către reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei. Executivul European precizează că inspecţiile neanunţate sunt doar o etapă preliminară în cadrul investigaţiilor şi nu presupun în niciun caz că firmele anchetate sunt considerate vinovate de practicile suspectate.

BANCHERUL

Banca Transilvania dezvoltă o divizie de digital banking formată din 100 de persoane

Banca Transilvania anunţă că "dezvoltă un hub de Digital Banking, ca parte a strategiei de a creste şi de a investi în omni-channel banking." Banca a precizat, pentru Bancherul.ro, ca este vorba de una dintre diviziile BT - Divizia Digital Banking. Echipa Digital Banking va cuprinde aproximativ 100 de persoane şi un mix de specializări: banking, IT, dar şi alte domenii şi parteneri strategici români şi internaţionali, adaugă banca, care mai precizează următoarele: Hub-ul va lansa şi va gestiona proiecte de profil pentru BT, prin conectarea unor idei creative care să transforme oferta Băncii Transilvania în soluţii digitale. BT omni-channel are la bază integrarea avantajelor unei sucursale tradiţionale şi a uneia digitale, Internet Banking şi Mobile Banking, precum şi social media.

Credit Agricole, una dintre cele mai mari bănci din Europa, a eşuat in România

Subsidiara din România a uneia dintre cele mai mari bănci din Franţa si din Europa, Credit Agricole, produce in continuare pierderi, după patru ani de la preluarea fostei bănci greceşti Emporiki. Francezii, in ciuda prestigiului si experienţei grupului, nu au reuşit nici sa facă din subsidiara locala o banca performanta, nici sa o vândă. Pierre Martin, fostul şef al băncii responsabil de prestaţia lamentabila a aceştia in ultimii patru ani, a fost înlocuit recent cu Luc Beiso, care a venit de la subsidiara Credit Agricole din Albania. Anul trecut, Credit Agricole Romania a reuşit contraperformanţa să producă nu doar pierderi financiare, ci si operaţionale. Cu alte cuvinte, banca a avut mai multe cheltuieli de funcţionare decât venituri din dobânzi, comisioane si alte servicii prestate, fără a pune la socoteala riscul de credit, care de altfel a contribuit pozitiv la rezultatele băncii, după curăţenia in bilanţ realizată in anul precedent.

CURENTUL

Deputatul Ovidiu Raeţchi a votat împotriva sa pentru primărie

Ovidiu Raeţchi a fost pus pe listele USL pentru a deveni deputat de către Dan Voiculescu care acum execută al doilea an din cei 10 de închisoare la care a fost condamnat pentru fapte de corupţie. Raeţchi fusese director al Fundaţiei Facias, organizaţie fondată de Dan Voiculescu. După condamnarea varanului, Raeţchi a migrat la PNL în cadrul alianţei de stânga, USL. În 30 martie 2015 mai mulţi senatori şi deputaţi au depus o iniţiativă legislativă prin care alegerile locale să se desfăşoare într-un singur tur. În 22 aprilie legea era votată de Senat iar în 6 mai de Camera Deputaţilor. PSD, Alde, UDMR şi UNPR au votat-o în unanimitate iar preşedintele Iohannis a promulgat-o în 18 mai. Aşadar atunci când se vrea, se poate ca într-o lună şi jumătate o iniţiativă legislativă să devină lege.

Ministerul de Finanţe plăteşte datorille TVR la Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune

Ministerul Finanţelor Publice a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care se creează cadrul legal pentru finanţarea de la bugetul de stat a obligaţiilor financiare pe care Societatea Română de Televiziune le are la Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune. Acestea includ contribuţii, taxe, cotizaţii, abonamente, licenţe pentru drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment, de ştiri, transmisii şi cheltuieli tehnice, precum şi orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism internaţional. Modificarea legislativă vine în urma datoriei pe care SRTv a acumulat-o faţă de EBU din 2008 până în prezent, în valoare de 17 milioane de CHF.

După ce ne-au numit soţiile "curve" şi copiii "golani", liderii PSD recidivează

FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa), condamnă vehement noile jigniri proferate de liderul social-democrat la adresa românilor din diaspora. Ieri, în timpul unei declaraţii, Liviu Dragnea i-a numit pe românii din diaspora "fantome". Observăm că în timp ce liderul PSD ne vede ca pe nişte fantome, banii trimişi în ţara de către noi îi cheltuieşte cu mare sete. În fiecare luna românii din diaspora trimit în jur de 400 de milioane de euro familiilor lor sau investesc în mici afaceri în România. Pentru toţi aceşti bani se plătesc impozite. Putem înţelege că liderii de stânga să mai scape câte o declaraţie răutăcioasă la adresa românilor din afară, atunci când pierd alegerile prezidenţiale. Faptul că şi în momentele lor de euforie ne jignesc, demonstrează că nu îşi mai pot ascunde ura fată de noi şi că am devenit o adevărată obsesie pentru Partidul Social Democrat", a declarat Daniel Tecu preşedinte FADERE.

CURIERUL NATIONAL

CJUE: Migranţii nu pot fi încarceraţi

Statele membre nu pot permite - doar pentru motivul unei intrări ilegale, care conduce la o şedere ilegală - detenţia resortisanţilor ţărilor non-UE pentru care procedura de returnare stabilită prin directivă nu a fost încă finalizată. Curtea nu exclude totuşi facultatea statelor membre de a sancţiona cu pedeapsa închisorii comiterea altor infracţiuni decât cele care ţin exclusiv de împrejurarea unei intrări ilegale, inclusiv în situaţii în care procedura de returnare nu a fost încă finalizată. CJUE s-a pronunţat ieri asupra solicitării Curţii de Casaţie franceze , care i-a cerut să stabilească dacă intrarea ilegală a unui resortisant dintr-o ţară non-UE pe teritoriul naţional poate fi sancţionată cu pedeapsa închisorii.

Păgubiţii Astra Asigurări au primit deja 25,65 mil. lei

La puţin peste o lună de când a început să facă efectiv plăţi către creditorii Astra Asigurări, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) anunţă că până luni aprobase la plată 8.034 dosare în valoare de 25.650.009 lei şi respinsese 58 de dosare, în cuantum de 245.100 lei. "În perioada 3 mai-6 iunie 2016, FGA a plătit din disponibilităţile proprii, conform legislaţiei, 23.922.000 lei pentru 5.543 de dosare aparţinând creditorilor de asigurări ai companiei Astra Asigurări - în faliment", a anunţat Fondul, precizând că, până la data de 6 iunie, a recepţionat 37.705 cereri de plată, atât pentru dosarele preluate de la Astra Asigurări, cât şi pentru dosarele nou deschise de către Fond.

EVENIMENTUL ZILEI

Motivul pentru care economia României are o creştere semnificativă

Christopher Dembik, economist Saxo Bank, face o analiză a celor mai notabile performanţe economice din Europa - pozitive şi negative - subliniind cifrele obţinute de România, pe primul semestru 2016. Financiar vorbind, Europa pare aşezată pe un trend crescător relativ stabil, netulburat încă de perspectiva unui Brexit. Grecia şi Ungaria sunt pe minus, în timp ce Polonia pierde şi ea din avânt, din cauza contetului politic. PIB-ul României a crescut la 1,60% în primul trimestru al anului 2016 faţă de trimestrul anterior, datorită reducerii impozitelor şi creşterilor salariale. Cererea domestică este în mod clar principalul factor ce a determinat creşterea, susţinută de un impuls fiscal pozitiv şi condiţii financiare bune.

Laura Chiriac "s-a infiltrat" degeaba în ALDE ca să prindă mafioţii

Până la viitorul proiect, politic sau nu, Laura Chiriac se retrage din funcţiile deţinute în ALDE. După ce a explicat că s-a sărutat într-o parcare cu Sergiu Diacomatu pentru a se informa asupra organizaţiilor criminale din Sectorul 1, fosta ziaristă trăieşte o adevărată dramă pe linie de partid. Duminică 5 iunie, candidata ALDE a pierdut bătălia pentru Primăria Sectorului 1. Ieri, Laura Chiriac a scris pe Facebook că a fost chemată la sediul partidului, de acasă, şi i s-a cerut să renunţe la mandatul de consilier local pe care l-a câştigat. În semn de protest a anunţat că se retrage din funcţiile deţinute în ALDE până la viitorul său proiect.

Top 5 cele mai profitabile firme din lume

Retailerul American Walmart ocupă primul loc după venituri în topul Fortune Global 500 , cu peste 482 de miliarde de dolari. Compania Walmart a fost înfiinţată în 1962 de Sam Walton. In anul morţii sale, 1992, el devenise cel mai bogat om din America. Pe al doilea loc în topul Fortune 500 se află grupul American Exxon Mobile Corp., cea mai mare companie petrolieră din lume listată la bursă, cu venituri 246 de miliarde de dolari. Compania Apple, fondată de Steve Jobs, ocupă al treilea loc în Fortune 500, raportând venituri de peste 233 de miliarde de dolari. Pe locul patru se află compania lui Warren Buffet, Berkshire Hathaway cu venituri estimate la 210 de miliarde de dolari. McKesson se află pe locul cinci în Top Fortune 500 cu venituri de 181 de mii de milioane de dolari. Compania, înfiinţată de John McKesson şi Charles Olcott, în 1833,este liderul în distribuţia de produse farmaceutice şi logistică medicală IT.

Demonstraţie de forţă a NATO, înaintea summitului din Varşovia

NATO a început simutan trei exerciţii militare - Anakonda 16, Baltops şi Iron Wolf - menite să arate că este gata să îşi apere aliaţii estici în faţa Rusiei. Jocurile de război Anakonda 16 se desfăşoară în Polonia şi sunt cele mai mari de acest gen, de la finalul Războiului Rece. La exerciţiile care durează 10 zile participă 14.000 de soldaţi americani, 12.000 de soldaţi polonezi, 1.000 de britanici, din totalul de 31.000 de militari din 24 de ţări. Într-un eveniment separat, 1.130 de membri ai trupelor speciale se antrenează în Torun, nordul Poloniei. Va fi construit un pod "de urgenţă" peste fluviul Vistula şi va fi simulat un atac pe timpul nopţii cu 35 de elicoptere. De asemenea, pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial, tancurile germane vor trece graniţa în Polonia. În Iron Wolf 2016 sunt implicaţi 5.000 de soldaţi, iar acţiunea se desfăşoară în Lituania şi Letonia.

JURNALUL NATIONAL

Alina Gorghiu (PNL): O diferenţă de cinci procente nu înseamnă nimic în perspectiva alegerilor parlamentare

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat marţi, la Realitatea TV, că formaţiunea sa politică poate să remonteze "destul de uşor", în perspectiva alegerilor parlamentare, diferenţa de cinci procente care o separă de PSD, rezultat stabilit în urma alegerilor locale, cu condiţia să conştientizeze că a avut un "eşec răsunător" la Bucureşti. "O diferenţă de cinci procente nu înseamnă nimic în perspectiva alegerilor parlamentare. Cinci procente pot fi remontate destul de uşor dacă ai conştientizat că ai avut un eşec răsunător la Bucureşti, dacă îţi dai seama că ai nevoie urgent de o infuzie de altfel de oameni la nivel de Capitală şi dacă realizezi că o strategie care să fie în acord cu agenda publică e imperios necesară de mâine. Şi credeţi-mă că toate aceste lucruri şi direcţii sunt cât se poate de limpezi, chiar dacă se pune problema în termeni cât se poate de tranşanţi", a afirmat Gorghiu.

Oficina binomului lansează "conflict Iohannis-MRU"

Agenţie de ştiri lipita de binom lansează in plin scandal in PNL şi al dezavuării prin vot a DNA o temă care să bubuie - CONFLICT Iohannis -SIE. Sursele nenumite de la Cotroceni sunt susţinute de HOTNEWS si de o întrebare adresata directorului SIE, MIHAI RAZVAN UNGUREANU. MRU a fost atacat deschis de Kovesi şi o împăcare formala s-a produs la Cotroceni sub medierea preşedintelui Iohannis la sfârşitul lunii aprilie. O tentativa de lansare a temei scandalului care sa implice SIE PARE CUSUTĂ CU ATĂ ALBĂ PE FONDUL NEGRU AL SUPARARII provocate de victoria PSD.

CNADNR: Montarea separatoarelor de sens pe DN1 se execută şi pe timpul nopţii

Lucrările de montare a separatoarelor de sens pe drumul naţional DN1 se va desfăşura şi pe timpul nopţii, începând de marţi, decizia fiind luată de conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru creşterea ritmului de montare, a anunţat, marţi, instituţia. Programul lucrărilor executate noaptea este de luni până vineri în intervalul orar 22,00 - 5,00. De asemenea, în timpul zilei, lucrările se vor desfăşura de luni până vineri, între orele 10,0 - 17,00, vineri, în intervalul orar 10,00 - 14,00, iar sâmbăta de la 7,00 la 13,00. CNADNR precizează că lucrările executate vor afecta ambele căi de circulaţie şi vor fi închise benzile centrale, iar circulaţia se va desfăşura pe doua benzi pe sens.

NATIONAL

SUA ne bagă-n belea cu Rusia!

Noi informaţii privind unele decizii majore de geo-politica luate recent de către aliaţii occidentali provoacă deja frisoane in sistemul romanesc de siguranţă naţională. Pentru ca serviciile secrete româneşti sunt pur si simplu presate sa devina mult mai active pe teritoriul Republicii Moldova, autorităţilor de la Bucureşti reproşându-li-se că nu fac destul tărăboi pentru a pregăti astfel "Operaţiunea 2018". Este vorba despre faptul ca România, profitând de "culoarul" extern extrem de favorabil in marile cancelarii occidentale, ar trebui să ceară unirea cu Basarabia, mai ales că se apropie aniversarea a o sută de ani de la momentul istoric 1918. Numai că, după cum susţin sursele National, strategii românii se arată mai mult decât reticenţi, temându-se că, dacă ar musca din "momeala" entuziasmului american, atunci tara noastră nu ar face decât sa le creeze ruşilor pretextul ideal care sa grăbească planurile de destabilizare pe care aceştia le au pentru Romănia.

Ai termopane? Eşti obligat să-ti pui detectoare de gaze!

Autoritatea Naţională de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin prin care obligă proprietarii de apartamente care au doar un aragaz acasă, dar si-au pus geamuri termopan, să-si monteze detectoare de gaze. In cazul refuzului, livrarea de gaze se opreşte. La prima vedere benefică, măsura este gândită, însă, in cel mai neaoş stil romanesc. Cu un munte de hârtii după care trebuie să umbli, să identifici si să găseşti firma care a proiectat instalaţia de gaze la construcţia imobilului, de la care sa obţii documentaţia. Cum majoritatea clădirilor au intre 30 si 60 de ani de când au fost date in folosinţă, şansele de a găsi hârtiile sunt aproape nule. Noua prevedere spune ca aveţi obligaţia să prezentaţi echipelor de control documentaţia si, in cazul in care nu o posedaţi, să o solicitaţi de la distribuitorul de gaze.

Iohannis, cu cohorta de umbrele la Luxemburg

Câteva imagini din cadrul vizitei şefului statului in Luxemburg fac, de câteva ore, înconjurul mediului online. Protagonist este, aşadar, Klaus Iohannis, ferit temeinic de vicisitudinile naturii cu o adevărată armată de umbrele. La nici doua luni de când preşedintele american impresiona cu dezinvoltura cu care într-o prima fază a coborât, alături de Prima Doamna a SUA, din aeronava prezidenţială, pentru ca apoi să se plimbe pe străzile Havanei, de fiecare data alegând să-si ducă singur umbrela, avem in fata ochilor imagini cu liderul de la Cotroceni mergând prin ploaie. Din imaginile prezentate de B1 TV se vede cat se poate de clar ca familia prezidenţială e flancata de o adevărată armată de umbrele.

PUTEREA

Procurorul general se antepronunţă în cazul morţii lui Condrea: "Nu e vorba de niciun omor!"

Eroare monumentală la cel mai înalt nivel în Justiţia din România: Augustin Lazăr, procurorul general al României, se antepronunţă în cazul anchetei morţii patronului firmei Hexi Pharma, Dan Condrea. Printr-o declaraţie făcută în faţa sediului CSM, în faţa mai multor jurnalişti şi camere de luat vederi, Lazăr elimină ipoteza unui asasinat şi pune presiune pe procurorul de caz, direcţionându-l către o anumită soluţie - respectiv, către verdictul sinucidere. Fostul judecător şi membru CSM Adrian Toni Neacşu comentează afirmaţia procurorului general, spunând că este "cel puţin o inabilitate, o gafă la care nu te aştepţi la nivelul acesta". Lazăr chiar a precizat că expertiza tehnică a autovehiculului în care s-a aflat Dan Condrea nu este finalizată. Aşadar, la momentul acesta nu se ştie dacă maşina a prezentat sau nu o defecţiune care i-a afectat siguranţa în deplasare şi dacă respectiva defecţiune, dacă a existat, a fost cauzată sau nu de o mână criminală.

Guvernul Cioloş continuă proiectul penal al lui Ponta la Rompetrol

Ministerul Energiei va desemna, cel mai probabil luna aceasta, compania care va negocia înfiinţarea fondului de investiţii de 1 miliard de dolari, fond la care statul român trebuie să se asocieze împreună cu KazMunaiGaz International, fostul grup Rompetrol. Guvernul Ponta a renunţat la litigiile cu fostul grup Rompetrol pentru recuperarea datoriilor istorice de circa 600 milioane de dolari, iar în schimb statul român trebuia să intre ca acţionar, alături de KazMunaiGaz International, într-un fond de investiţii ce ar fi trebuit să ajungă la o valoare de un miliard de dolari. Măsurile au fost agreate în anul 2013 printr-un memorandum şi adoptate în ianuarie 2014 printr-o hotărâre de guvern, însă fondul de investiţii nu a fost creat nici până acum. Între timp, respectiva înţelegere a ajuns pe mâna procurorilor, patru foşti miniştri ai Finanţelor şi Economiei fiind urmăriţi penal în dosarul denumit "Rompetrol II".

ROMANIA LIBERA

Cum vrea PSD să îşi rotunjească victoria

Social-democraţii vor să câştige, prin negocieri, şi cât mai multe posturi de preşedinţi de consilii judeţene. Potrivit legii electorale, aceştia sunt aleşi de consilierii judeţeni şi nu direct de către electorat, aşa cum s-a întâmplat în 2012. PSD ar putea obţine 27 de şefi de consilii judeţene. Liderii PSD, ALDE şi UNPR au discutat despre viitoarele majorităţi în administraţiile locale, stabilind că cele două formaţiuni mai mici vor primi, în schimbul sprijinirii candidaţilor Partidului Social Democrat, funcţii de vicepreşedinţi de consilii judeţene şi cele două poziţii de viceprimari generali ai Capitalei. Liviu Dragnea a anunţat că PSD are majoritate singur în 14 consilii judeţene, în 11 poate face majoritate cu Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, iar în 2 cu ALDE şi Uniunea Naţională pentru Progresul României.

Moştenirea toxică a Bucureştiului

Statisticile arată că, în pofida unei creşteri economice importante, Bucureştiul se află la coada clasamentului în ceea ce priveşte calitatea vieţii. Banii colectaţi de la cetăţeni nu au fost direcţionaţi spre proiecte care să reducă traficul, să sistematizeze oraşului, ori spre un transport ecologic. Aşa se explică de ce capitala României a ajuns cea mai poluată urbe al Europei. Biroul de statistică al Uniunii Europene Eurostat a adresat întrebarea: "Vă rugăm să-ne spuneţi dacă sunteţi foarte mulţumit, mai degrabă mulţumiţi, mai degrabă nemulţumit sau deloc mulţumit de calitatea aerului şi de nivelul de zgomot din oraşul dumneavoastră?" locuitorilor din 83 de oraşe de pe continent. Astfel, s-a ajuns la concluzia că bucureştenii sunt cei mai puţini mulţumiţi europeni în ceea ce priveşte nivelul zgomotului din oraş (33%), dar şi în privinţa calitatea aerului respirat (22%).

ZIARUL FINANCIAR

Conferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie

Economia românească duce lipsă de forţă de muncă dornică să lucreze în fabrici, în vreme ce sistemul de învăţământ este asaltat de tineri care se pregătesc să devină avocaţi şi bancheri. Astfel, industria suferă din cauza lipsei de profesionişti capabili să producă atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export, iar forţa de muncă este, cel mai adesea, plasată în joburi care nu corespund cu pregătirea profesională, au spus managerii prezenţi ieri la conferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie. "Forţă de muncă există în economia românească, dar se poate să nu fie oameni pregătiţi pentru anumite domenii. Ţara are oameni care stau degeaba sau care se află în joburi prost plătite. Există companii de stat ineficiente care vor elibera mii de oameni care nu produc acolo, oferindu-le şansa să se mute în locuri de muncă unde se potrivesc mai bine. CFR Marfă este una dintre ele", a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul evenimentului Cei mai mari jucători din economie 2016.

Consumul creşte puternic, dar investiţiile se temperează

Institutul Naţional de Statistică (INS) a reconfirmat ieri creşterea economică de 4,3% împinsă puternic în sus de consum, în vreme ce investiţiile, al doilea motor de creştere al economiei, s-au mai temperat. Consumul gospodăriilor a crescut cu 10% în T1 comparativ cu T1 2015 (un plus de 4,4% în T1 2015, an/an). În aceeaşi vreme, investiţiile au avansat cu 7%, an/an, faţă de un avans de 8,3% în T1 2015 comparativ cu 2014. "Dinamica investiţiilor a decelerat la 7%, an/an pe fondul incertitudinilor pieţelor financiare internaţionale din debutul anului, dar şi al riscurilor la adresa stabilităţii financiare pe plan intern (date fiind măsurile populiste)", comentează Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania. În T1, consumul a contribuit cu 6,8 % la formarea PIB, în vreme ce investiţiile au contribuit cu 1,3%. Exportul net a contribuit negativ la creşterea economică - cu un minus de 3,4%

O vedetă TV din SUA cumpără şi iartă datorii de 15 mil. dolari

John Oliver, gazda emisiunii Last Week Tonight difuzată de HBO, a devansat-o pe Oprah la capitolul cadouri făcute de vedete din lumea televiziunii cu anunţul anulării datoriilor a 9.000 de oameni, scrie The Guardian. "Cadoul" lui Oliver a fost anunţat la sfârşitul unui segment de 20 de minute privitor la companiile din sectorul colectării de creanţe. Segmentul s-a concentrat asupra companiilor din industrie care cumpără creanţele de la bănci ieftin şi încearcă mai apoi să le recupereze recurgând la ameninţări şi alte tactici agresive fără a verifica mai întâi detaliile exacte ale creanţelor. "Achiziţionarea de creanţe este o afacere murdară şi are mare nevoie de o supraveghere sporită", a declarat John Oliver.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb