REVISTA PRESEI 08.12.2017

Willy Homner
Revista Presei / 8 decembrie 2017

REVISTA PRESEI 08.12.2017

ADEVARUL

Bugetul pe 2018 a ajuns la Parlament. Votul final, pe 21 decembrie

Proiectul Legii bugetului de stat şi Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 au fost transmise de către Guvern, joi, către Parlament, acesta din urmă publicând calendarul de dezbatere şi adoptare. Votul final va fi dat pe 21 decembrie. Grupurile parlamentare, deputaţii şi senatorii vor putea depune amendamente la proiecte de joi, 7 decembrie, ora 17.00 - până luni, 11 decembrie, ora 09.00. Cabinetul Tudose a adoptat în şedinţa de miercuri proiectul de buget pe 2018. Guvernul estimează o creştere a PIB de 5,5% anul viitor, până la 907,85 miliarde lei (195,5 miliarde euro), potrivit sintezei proiectului de buget pentru anul viitor, realizată de Ministerul Finanţelor.

Un nou scandal pe Legile Justiţiei. PSD a votat înfiinţarea unei Secţii speciale de investigare a magistraţilor

Comisia speciala privind legile justitiei, condusă Florin Iordache (PSD), a discutat joi o propunere făcută de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) privind înfiinţarea unei Sectii speciale pentru investigarea "infracţiunilor din Justiţie", adică cele comise de judecători şi procurori. Potrivit propunerii UNJR, procurorul-şef de secţie este numit şi revocat de plenul CSM, fără ca Preşedintele României sa aibă un cuvânt de spus. S-a votat propunerea făcută de UNJR: procurorul-şef al secţiei speciale pentru magistraţi va fi numit şi revocat de plenul CSM. Secţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie funcţionează cu un număr maxim de 20 de posturi, din care 8 de posturi de procuror şi 12 de posturi de personal auxiliar de specialitate.

Patriarhul Daniel - Patriarhul Kiril: circumstanţele unei "iubiri imposibile"

Vizita lui Daniel la Moscova a avut loc la o lună şi jumătate distanţă de cea efectuată la Bucureşti de omologul său rus, Patriarhul Kiril. Schimbul de vizite are loc în contextul relaţiilor delicate dintre Biserica Ortodoxă Română şi Patriarhia Rusiei. Tensiunile dintre cele două Biserici au ajuns la apogeu în 2001, după ce, cu aprobarea Curţii Europene a Drepturilor Omului, Patriarhia Română a reînfiinţat Mitropolia Basarabiei, la cererea majorităţii credincioşilor din Republica Moldova. Acest fapt a înfuriat Rusia. Numit în ianuarie 2009 Patriarh al Moscovei şi al Întregii Ruşii, Kirill, în primul său mesaj public, a reînnoit atacurile predecesorului său, Aleksei al II-lea, împotriva Bisericii Ortodoxe Române. El a acuzat BOR de "atentate la teritoriul canonic al Bisericii Ruse".

Occidentul încă încearcă să-l descifreze pe Vladimir Putin, deşi acesta conduce Rusia de 18 ani

Vladimir Putin, în vârstă de 65 de ani, conduce Rusia de aproape 18 ani şi cel mai probabil va sta la Kremlin încă şase ani, până în 2024. Asta, deoarece miercuri a anunţat că va candida pentru un al patrulea mandat de preşedinte. Anunţul făcut de Putin a fost primit în ţară cu bucurie de mai mulţi oameni politici, dar şi cu iritare de către opoziţie. Recent, în cadrul unui seminar, fostul director adjunct al CIA, Michael Morell, a fost întrebat dacă preşedintele rus Vladimir Putin se înscrie în tiparul liderilor ruşi, sau este ceva nou pe scena politică rusă. Răspunsul a fost că Putin nu este un conducător rus clasic, este ceva de tip nou, este " fabricat". El joacă un rol. El este produsul KGB. Politicile şi acţiunile sale publice sunt concepute să întruchipeze un ţar pentru a-şi consolida şi menţine mai bine puterea.

Herr Prezidente, fă ceva...

Herr Prezidente, cred că ştii ce te aşteaptă. Îţi vor pune pe pragul de la Cotroceni - toate odată, dar mai degrabă pe rând, ca să te ţină ocupat - după cum urmează: Statutul magistraţilor, Legea organizării judiciare, Legea CSM, Codul Penal, Codul de Procedură Penală. Sunt legi multe, sunt legi ample, sunt legi importante - dar care au numeroase prevederi scrise pentru Mafie sau scrise chiar de Mafie. Îţi promit că o să te îngrozeşti. Herr Prezidente, când te-ai îngrozit ultima dată, pe 18 ianuarie curent, ai comis un gest temerar: te-ai prezentat la Guvern şi ai predat o splendidă lecţie de zoologie, capitolul elefanţi. A fost o victorie efemeră, căci după nici două săptămâni au venit cu Ordonanţa 13.

Daniel Funeriu, mesaj pentru Principesa Margareta: "Cucoană, nu aţi făcut nimic pentru Săvârşin în afară de a-i exploata frumuseţile"

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, o critică pe Principesa Margareta, reproşându-i că nu a făcut nimic pentru Săvârşin " în afară de a-i exploata frumuseţile" şi îi recomandă ca,înainte să aibă grija românilor,să-i plătească în mod corect pe oamenii care lucrează acolo pentru Casa Regală. Fostul ministru al Educaţiei îşi încheie postarea transmiţând că, odată doliul încheiat, va verifica personal că tot ceea ce face Casa Regală în Săvârşin este legal. Daniel Funeriu a ataşat şi o poză, cu "aşa zisul cămin cultural din Săvârşin, care este la fix 20 de metri de reşedinţa regală şi terenul de fotbal, mai distrus ca acum 40 de ani".

Când se împodobeşte, de fapt, bradul de Crăciun

Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiţii din lume. Acest obicei se pare că a fost preluat de la triburile germanice, însă în vremurile respective decoraţiunile erau mult mai simple decât în prezent. Oamenii îşi aleg momentul potrivit în funcţie de timpul lor liber şi dacă apare vreo ocazie specială în familie. Însă bradul ar trebui împodobit în Ajunul Crăciunului, anume în seara de 24 decembrie. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii alegeau în preajma acestei zile cel mai frumos pom de Crăciun şi îl omagiau cu cele mai interesante decoraţiuni pe care le aveau în casă. Din el nu ar trebui să lipsească steaua sau îngerul din vârf, având în vedere că aceste elemente simbolizează îngerii şi steaua de la Betleem.

Se pregăteşte un mercurial. Senatorul Daniel Zamfir vrea să lege dobânzile la creditele în lei de dobânda BNR

Dobânzile la împrumuturile în lei ar putea fi limitate la 2,625% pe an, potrivit unui proiect iniţiat în Senat. Banca Naţională susţine că o astfel de măsură va reprezenta un mercurial pentru dobânzi şi va face ca nimeni să nu mai dea credite în România. Potrivit unui proiect depus de senatorul PNL Daniel Zamfir, cunoscut pentru legi precum darea în plată sau legea conversiei, dobânda convenţională, cea remuneratorie şi cea penalizatoare la împrumuturile în lei nu vor putea depăşi cu mai mult de 50% pe an dobânda legală stabilită de Banca Naţională (BNR). În momentul de faţă, aceasta ar însemna că băncile nu vor mai putea credite cu dobânzi care să depăşească nivelul de 2,625%, adică dobânda de referinţă a BNR, de 1,75%, la care se adaugă jumătate din acest procent. Proiectul a primit raport favorabil din partea comisiei economice şi a comisiei de buget ale Senatului.

Liderul social-democraţilor germani vrea ca UE să se transforme în "Statele Unite ale Europei"

Liderul Partidului Social-Democrat german, Martin Schulz, s-a pronunţat joi în favoarea unei transformări a blocului comunitar într-un timp relativ scurt. Astfel, fostul preşedinte al Parlamentului European vrea ca Uniunea Europeană să se transforme în "Statele Unite ale Europei" până în anul 2025. Într-un discurs susţinut în faţa Congresului Partidului Social-Democrat (SPD) ce a avut loc la Berlin, Schulz a pledat pentru "crearea unei Europe federale", în baza unui tratat constituţional. Potrivit lui, procesul de redactare a unui astfel de tratat ar trebui să implice cetăţenii de pe continent.

BANCHERUL

Băncile care dau prea multe credite Prima Casă vor primi mai puţine garanţii de la FNGCIMM

Ministerul Finanţelor a decis ca din 2018 să scadă cu până la 20% cota de garanţii pentru Programul Prima Casă alocată băncilor care acordă mai multe credite Prima Casă decât împrumuturi imobiliare standard, care au avans si dobânzi mai ridicate. Volumul de garanţii Prima Casă va fi diminuat si in cazul băncilor care au mai multe credite neperformante si dosare de aprobare respinse de Fondul de Garantare (FNGCIMM), prin intermediul căruia se acorda garanţiile statului, care acoperă jumătate din valoarea unui credit Prima Casă. Valoarea totală a garanţiilor Prima Casă urmează să fie diminuat anul viitor la 2 miliarde lei, de la 2,5 miliarde lei cât a fost in acest an, conform Strategiei Programului Prima Casă aprobată la finalul lui 2015, care prevede reducerea treptată a garanţiilor de stat, până la 1,5 miliarde lei in 2021.

COTIDIANUL

Parenting în secolul XXI

Nu doar elevii primesc zilnic teme pentru acasă şi sunt mustraţi de profesori în faţa clasei pentru că nu şi-au îndeplinit sarcinile, ci şi părinţii, întrucât prin intermediul copiilor se reflectă munca şi atenţia pe care o oferă acestora. Un viitor tătic sau o viitoare mămică îşi începe studiile de părinte cu cel puţin un an înainte de venirea primului copil pe lume, iar examenul de părinte şi-l dă la maturitatea acestuia. Cuvintele sunt cele mai puternice arme ce pot răni un copil. Acesta are nevoie de dragoste, să fie ascultat, să simtă că este iubit şi să nu se considere niciodată nedorit în familia sa. "Ca părinte, trebuie să-ţi faci temele perfect şi fără nicio greşeală, altfel, rişti să ai parte de nişte roade stricate, de care nu se va putea bucura nimeni. Primele roade le vei sădi încă de la naştere, dar vor creşte cel mai greu. Restul, copilul şi le va sădi singur, sub atenta ta supraveghere", susţine psihologul Laura Maria Cojocaru.

Lazăr: A hărţui procurorii însemnă a încălca grav principiile statului de drept

Procurorul general al României a transmis un mesaj public, referitor la modificarea legilor justiţiei. "A hărţui procurorii, a-i pune într-o stare defensivă, a-i ameninţa cu răspunderi juridice disproporţionate faţă de eventualele greşeli profesionale făcute, a asimila ipso facto o decizie judecătorească de achitare a unui inculpat cu o culpă profesională, a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliţie şi instanţe judecătoreşti, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, aşa cum este Ministerul Justiţiei, condus de un ministru al justiţiei numit politic şi cu agendă politică înseamnă, pe scurt, a încălca de o manieră gravă principii fundamentale ale statului de drept", transmite Augustin Lazăr.

CURENTUL

Încă o cheltuială inutilă iniţiată de Firea. Noile bilete integrate Metrorex-RATB sunt mai scumpe cu 50 de bani

Integrarea tarifară Metrorex-RATB propusă nu oferă nimic nou, iar preţurile biletelor sunt chiar mai mari cu 50 de bani, a afirmat, joi, preşedintele Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Marian Ivan, în şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin al ministrului Transporturilor privind introducerea în oferta tarifară a Metrorex a titlurilor comune de călătorie cu metroul şi RATB. La dezbaterile pe acest subiect nu au participat decât reprezentanţii Metrorex şi cei ai RATB. Nici măcar Direcţia de Transporturi din Primărie nu a fost prezentă. La fel, nici cetăţenii.

Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat la 4 ani şi 8 luni închisoare

Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Cristian Rizea a primit 3 ani pentru spălare de bani, 3 ani pentru trafic de influenţă şi 2 ani pentru infracţiunea de influenţare a declaraţiilor. Pedepsele au fost contopite şi la condamnarea cea mai grea de 3 ani a fost adăugat un spor de 1 an şi 8 luni închisoare, urmând ca el să execute, în final, 4 ani şi 8 luni închisoare. În acelaşi dosar, Lucian Colţea, cetăţean american, a primit o condamnare de 2 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi spălare de bani în formă continuată. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

CURIERUL NATIONAL

Se încinge atmosfera în Orientul Mijlociu în urma deciziei SUA privind statutul Ierusalimului

Joi, de la primele ore ale dimineţii, în Cisiordania ocupată şi în banda Gaza au avut loc incidente între palestinieni şi soldaţi israelieni. Posturile europene de televiziune au transmis imagini arătând scene incendiare de la Hebron, în sudul Cisiordaniei, unde câteva sute de coloni evrei trăiesc sub protecţia trupelor israeliene. După anunţul făcut de Donald Trump privind statutul Ierusalimului, grupuri de tineri palestinieni din banda Gaza au dat foc drapelelor american, israelian şi portretelor lui Donald Trump. La Hebron, tineri palestinieni au atacat cu pietre şi alte obiecte contondente soldaţii evrei, care au răspuns cu proiectile şi gaze lacrimogene. Bethleem, Qalqilya, Jenine şi împrejurimile Ramallahului au fost de asemenea teatrul unor incidente similare, palestinienii alegând să-şi exprime în acest mod, violent, opoziţia faţă de decizia preşedintelui Trump.

Retrospectivă de pictură contemporană românească Paris - Bucureşti 4-29 Decembrie 2017

Expoziţia de la Palatul Parlamentului reprezintă etapa Bucureşti a proiectului «Retrospectivă de pictură contemporană românească Paris - Bucureşti». Etapa Paris a proiectului a avut loc în prestigioasele spaţii ale fundaţiei Espace Christnane Peugeot, din capitala Franţei, în luna iunie 2017. În cadrul vernisajului va avea loc o proiectare de reportaje filmate cu pictorii români în Franţa, şi va fi pus la dispoziţia publicului un stand de documentaţie artistică. Obiectivele manifestării culturale converg în primul rând în a prezenta publicului bucureştean un grup de prestigioşi pictori români din ţară şi din diaspora, care au reprezentat, cu cinste şi cu înaltă creativitate artistică, o valenţă de mare valoare culturală a României, pictură contemporană.

SUA: Camera Reprezentanţilor respinge cu o largă majoritate moţiunea de destituire a preşedintelui Trump

Camera Reprezentanţilor din SUA a respins miercuri cu o largă majoritate moţiunea prin care se dorea iniţierea procedurii de destituire a preşedintelui Donald Trump. Rezoluţia a fost propusă de democratul de Texas Al Green, a fost respinsă cu 364 de voturi contra 58. Liderii opoziţiei democrate au luat ei înşişi poziţie împotriva acestei tentative. Rezoluţia propusă de Al Green conţine două articole care justifică deschiderea unei proceduri de destituire: primul se referă la inaptitudinea lui Trump de a exercita funcţia prezidenţială deoarece a semănat discordie în SUA şi ar fi acţionat în mod nedemn. Al doilea se referă la incitarea la ură prin declaraţii, în special în ceea ce priveşte musulmanii şi persoanele transgender.

EVENIMENTUL ZILEI

Partida anuală de vânătoare a lui Ţiriac nu va mai avea loc la Balş!

Cunoscuta partidă anuală de vânătoare, organizată de Ion Ţiriac, nu va mai avea loc la Balş, aşa cum s-a întâmplat până acum, ci la la Ersig, în Caraş-Severin. Ţiriac a decis să mute evenimentul pe un domeniu pe care l-a achiziţionat acum doi ani şi care are 700 de hectare. Mai mulţi oameni de afaceri au ajuns, joi seară în România, pregătindu-se pentru partida de vânătoare, care se va desfăşura vineri, începând cu ora 8.00. Domeniul de vânătoare de la Ersig i-a fost retrogedat prinţului Paul de România, care i l-a vândut omului de afaceri Ion Ţiriac. Nu se cunoaşte cu exactitate preţul tranzacţiei, dar se estimează că Ţiriac ar fi dat 2,1 milioane de euro pe domeniu. Partida de vânătoare va începe la ora 8.00 şi se va desfăşura pe parcursul a patru ore, scrie presa locală, potrivit News.ro.

PNL acuză Nuclearelectrica de minciună şi cere demiterea ministrului Energiei

Societatea Naţională Nuclearelectrica ( SNN) anunţa, ieri, că a decis oprirea "controlată" a Reactorului 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă. Anunţul a fost urmat, astăzi, de un comunicat al deputatului PNL, Virgil Popescu. Parlamentarul liberal susţine că SNN a minţit public, adevărata cauză fiind o oprire "forţată" din cauza unei defecţiuni la maşina de încărcat descărcat combustibil nuclear. SNN îl contrazice, dând de înţeles că nu se implică în conflicte politice. Drept urmare, potrivit lui Virgil Popescu, "PNL cere premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu, şi a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica pentru incompetenţa şi iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operaţional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minţi public în loc să spună adevărul".

Consumul de droguri va fi legal în camere special amenajate - proiect de lege în Parlament

Deputatul bucureştean Florin Manole (PSD) a depus joi, în Parlament, un proiect de modificare a Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, potrivit căruia consumul de droguri va fi permis în camere special amenajate. Potrivit proiectului, legea anti-drog se completează prin înfiinţarea unor "camere de consiliere şi consum supravegheat" de droguri, descrise drept "facilităţi sanitare sterile, amenajate special, în care persoanele dependente pot primi consiliere şi pot consuma supravegheat droguri într-un mediu sigur, în prezenţa unei echipe multi-disciplinare de profesionişti, cu scopul de a reduce riscurile asociate consumului de droguri în spaţii publice, atât pentru consumatori, cât şi pentru comunitate".

Paul Anghel (ANPC): Dublu standard la produsele financiar-bancare

Pe piaţa financiară din România a fost şi este practicat un dublu standard al produselor financiar-bancare, similar celui despre care se vorbeşte că ar exista la produsele alimentare, susţine Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. "În 2010, când a fost implementată Directiva 48, băncile cunoşteau exact care era situaţia pe piaţa europeană. Acum se vorbeşte de acest dublu standard alimentar. Eu cred că a existat şi există un dublu standard şi al produselor financiar-bancare. La noi s-a introdus acel risc de ţară, dar cred că riscul de ţară era mai mult un risc sistemic, risc bancar s-a dovedit ulterior. Cred că dânşii ar trebui să plătească nişte taxe suplimentare", a spus Anghel, la o conferinţă organizată de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC).

JURNALUL NATIONAL

Coşmar economic: românii dorm pe 100 de miliarde lei

Nimeni nu ştie exact la cât se ridică economiile românilor având în vedere că cea mai mare parte a banilor este ţinută la saltea, în şifoniere sau e îngropată în pământ. Totuşi, estimările arată că românii ar ţine la ciorap în jur de 100 de miliarde de lei, mai mult de jumătate din sumele pe care le au în depozitele bancare. Românii economisesc lunar numai 182 de lei, circa 40 de euro. La fel ca ungurii şi cu nouă euro mai mult decât grecii, care sunt europenii cel mai puţin atraşi de economii. Însă, o parte bună din banii puşi deoparte sunt ţinuţi la saltea. Sondajul European Consumer Payment Report, care include şi România, arată că 44% dintre români îşi ţin economiile în numerar şi numai 33% în conturi de economii. Procentul este cu mult sub media UE, care este de 23%.

Cutia Pandorei din Orientul Mijlociu a fost deschisă

Proteste violente au izbucnit în Cisiordania, joi, după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Palestinienii au incendiat cauciucuri şi au aruncat cu pietre spre trupele israeliene care au tras cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii din Betleem. Proteste mai au loc şi în Nablus, Jenin şi Ramallah. În Hebron şi Al-Bireh, mii de oameni au mărşăluit strigând: "Ierusalimul este capitala Palestinei. În timp ce teama că va avea loc din nou vărsare de sânge în regiune, grupurile islamiste spun că Trump "a deschis porţile iadului" cu "agresiunea sa flagrantă" în timp ce ziarul pro-Hezbollad al-akhbar.com ,din Liban, titrează pe prima pagină "Moarte Americii", pe o poza în care un drapel al SUA este incendiat.

Eurostat: România, cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul trei

România a înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, atât în raport cu perioada similară a anului trecut cât şi comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an, conform unei estimări revizuite publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Potrivit Eurostat, în trimestrul al treilea, PIB-ul zonei euro şi cel al Uniunii Europene au crescut cu 2,6% comparativ cu perioada similară din 2016. Cele mai mari creşteri anuale din UE în perioada iulie-septembrie 2017 s-au înregistrat în România (8,6%), Malta (7,7%) şi Letonia (6,2%).

NATIONAL

Piloţi români declanşează arme nucleare!

Noua Administraţie Trump a parteneriatului strategic a atras România într-o spirala a înarmării pe cât de costisitoare, pe atât de periculoasă. Americanii, mai nou, după cum susţin sursele National, si-ar fi declarat "disponibilitatea" de a antrena piloţi români in vederea "pregătirii echipajelor avioanelor capabile sa folosească arma nucleară"! Adică, pur si simplu, sa-i înveţe pe unii piloţi romani care zboară deja pe F16 si atent selecţionaţi să participe la exerciţii aeriene in care să declanşeze arme nucleare! Însă fie vorba si de nişte simple simulări, dacă Armata Română va face acest pas atunci situaţia geostrategica a ţării noastre se va complica serios.

Macron ia 11 miliarde din Qatar, ai noştri dorm pe ei

Micul dar bogatul emirat a semnat, ieri, cu Franţa, contracte de mai multe miliarde de euro, semnate in prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron si a emirului Tamim bin Hamad al-Thani. Cu aceste acorduri, Qatarul încearcă sa demonstreze ca nu este izolat internaţional, după ce, in iunie, i s-a impus o blocadă pe motiv ca susţine "activităţi teroriste". Este vorba in primul rând de achiziţionarea de către Qatar a 12 avioane de lupta Rafale (1,1 miliarde de euro) si a 50 de Airbus A321 (5,5 miliarde de euro). Apoi, companiile franceze SNCF/RATP vor asigura exploatarea si mentenanţa metroului din capitala Doha.

Cuplul din Voluntari îl asediază pe Tudose

Gabriela Firea îşi bate joc de Liviu Dragnea: a încheiat armistiţiul cu Tudose de gura liderului PSD dar l-a scos la bătaie pe soţul Pandele. "Nu am de ales decât să mă duc in Piaţa Victoriei, nu acolo a zis Tudose ca e piaţa protestelor?". Iar ca sa nu meargă cu mana goala la uşa premierului, Pandele a făcut apel către primarii "de la stânga si de la dreapta spectrului politic" să iasă in Piaţă si "sa facă gălăgie" acum, înainte ca legea bugetului să intre in vigoare.

PUTEREA

Platforma România 100 participa la protestele din Piaţa VICTORIEI

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş şi de mai mulţi foşti miniştri tehnocraţi, anunţă că va participa la protestele anunţate pentru duminică împotriva modificărilor la legile justiţiei. "Modul în care coaliţia PSD-ALDE modifică fără dezbateri legi fundamentale pentru statul de drept este inacceptabil. Vom protesta alături de românii care nu acceptă că o mână de politicieni iresponsabili ne pot îndepărta de valorile democratice la care am aderat după multe sacrificii", este mesajul postat pe Facebook de Platforma România 100, care afişează şi pagina protestului anunţat pentru duminică. Sub titlul "Ei ca hoţii, noi cu toţii!" este anunţat un nou protest pentru duminică, la ora 18.00, în Piaţa Victoriei.

Comisia pentru legile justiţiei şi-a suspendat activitatea

Comisia specială parlamentară pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, a votat joi, 7 decembrie, suspendarea activităţii pe perioada doliului naţional, 14, 15 şi 16 decembrie. Propunerea i-a aparţinut senatorului PSD Nicolae Moga. Anterior, comisia a respins prin vot o propunere a senatoarei PNL Iulia Scântei de a suspenda şi lucrările comisiei de azi. Aceeaşi senatoare a solicitat ulterior suspendarea lucrărilor comisiei şi pentru data de 13 decembrie, însă propunerea a fost respinsă.

ROMANIA LIBERA

UE le-a pus gând rău "băieţilor deştepţi" cu afaceri în off-shore. Printre ei, şi mai mulţi români

Miniştrii de Finanţe din blocul comunitar au adoptat o listă neagră a paradisurilor fiscale din afara UE, care îi loveşte pe mulţi oameni de afaceri controversaţi din România, precum Bogdan Buzăianu sau Dragoş Dobrescu. Lista neagră realizată de ţările membre ale Uniunii Europene cuprinde 17 jurisdicţii din afara UE care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate, a anunţat reprezentantul Franţei, Bruno Le Maire. Lista cuprinde: Samoa Americană, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad şi Tobago, Tunisia şi Emiratele Arabe Unite.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă vineri în chestiunea Ierusalimului

Mai mulţi diplomaţi au precizat că opt state au cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate, printre care Franţa, Bolivia, Egipt, Italia, Senegal, Suedia, Marea Britanie şi Uruguay. "Misiunile Boliviei, Egiptului, Franţei, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii şi Uruguayului cer preşedinţiei nipone a Consiliului de Securitate să organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului înainte de sfârşitul săptămânii", potrivit unui comunicat emis de misiunea Suediei la ONU. Aceste ţări au cerut că reuniunea să fie deschisă cu un discurs al secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Miercuri, acesta şi-a reiterat, la scurt timp după anunţul preşedintelui american Donald Trump, opoziţia pe care a exprimat-o de la preluarea funcţiei în ianuarie faţă de "orice măsură unilaterală". Statutul Ierusalimului nu poate fi rezolvat decât printr-o ''negociere directă'' între israelieni şi palestinieni, a mai spus şeful ONU.

ZIARUL FINANCIAR

Duster, un business de 18 mld. euro şi vânzări de 3 mld. euro în 2017

Dacia Duster a devenit motorul de creştere al uzinei de la Mioveni şi principalul produs românesc ce pleacă la export, având un impact direct nu doar asupra businessului Grupului Renault, ci şi asupra exporturilor şi Produsului Intern Brut al României. Anul acesta, pentru prima dată în istoria uzinei Dacia de la Mioveni, Duster devine primul model din gama mărcii autohtone care va înregistra într-un singur an o producţie de peste 200.000 de unităţi, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), cu o valoare de peste trei miliarde de euro, luând în calcul un preţ mediu de 15.000 de euro cu TVA. Dacă se ia în calcul întreaga producţie dintre 2010 şi 2017, atunci cele peste 1,2 milioane de automobile Duster asamblate la Mioveni ar valora peste 18 miliarde de euro.

Avertismentele de criză revin: FMI spune că o nouă furtună financiară ar putea fi provocată de datoriile chinezeşti

Fondul este îngrijorat, printre altele, că avansul creditului l-a întrecut pe cel al economiei . "Datoriile companiilor au ajuns la 165% din PIB, iar datoriile gospodăriilor, deşi reduse, au crescut semnificativ în ultimii cinci ani şi sunt legate de activităţi speculative." Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că datoriile Chiniei s-au umflat atât de mult încât pot pune în pericol stabilitatea financiară globală. Martin Hutchinson, bancher de investiţii ieşit la pensie, comentator financiar şi fost consilier în Croaţia din partea Trezoreriei SUA, crede că următoarea criză financiară va veni, după un deceniu de răscumpărări de acţiuni, de la companii mari din topul Fortune 500 precum Boeing, GE, HP and AT&T.

La zece ani după încheierea crizei financiare, cele mai "grase" bănci ale planetei continuă să ia proporţii

Unele dintre cele mai mari bănci ale lumii au continuat să crească în perioa­da 2006-2017, în pofida lecţiilor date de criza financiară, relevă un studiu realizat de S&P Global Market Intelligence, citat de Les Echos. Fenomenul este spectaculos mai ales în cazul Chinei. Potrivit studiului citat, unele dintre aceste instituţii deja foarte importante prin mărimea bilanţurilor lor în 2006, înaintea crizei, au căpătat dimensiuni şi mai mari, ajungând în unele cazuri să-şi crească de patru ori mărimea în zece ani. Aceasta în pofida unei lecţii învăţate de către autorităţi de pe urma crizei financiare, potrivit căreia statele trebuie să evite să fie nevoite să salveze instituţii considerate prea mari pentru a falimenta.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb