REVISTA PRESEI 09.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 ianuarie 2015

ADEVARUL

Autorii atentatului terorist în Franţa, încercuiţi de poliţişti

Joi dimineaţă, o poliţistă a fost ucisă şi un agent municipal a fost grav rănit Montrouge, în suburbia pariziană, cu focuri de Kalasnikov de un şofer care a fugit de la faţa locului. Şi acest incident armat a fost calificat de autorităţile franceze atac terrorist. În acest timp, cei doi suspecţi din atentatul de la Charlie Hebdo, fraţii Chérif şi Said Kouachi, în vârstă de 32 şi respectov 34 de ani, erau căutaţi de 88.000 de poliţişti. Anchetatorii au anunţat că două drapele jihadiste şi aproximativ zece cocteiluri Molotov au fost găsite în maşina abandonată la Paris, miercuri, de terorişti, informează AFP. Căutarea celor doi suspecţi continuă şi la această oră. Conform presei franceze, cinci elicoptere dotate cu echipament de supraveghere pe timp de noapte survolează pădurea din zona Villers-Cotterêts, unde au fost localizaţi ultima dată fraţii Kouachi.

Analiză Washington Times: Musulmani segregaţi de societatea franceză formează adevărate ministate islamiste

Atentat terorist în Franţa. Masacrul comis miercuri la Paris de către terorişti autoproclamaţi Al-Qaida a fost posibil pe fundalul unei cedări treptate către islamişti, bloc cu bloc, a controlului asupra cartierelor majoritar musulmane, scrie ziarul american The Washington Times. Franţa are cea mai importantă populaţie de musulmani din Europa, dintre care unii vorbesc în mod deschis despre ajungerea la conducerea ţării într-o bună zi şi despre înlocuirea sistemului legal occidental cu sharia. "Situaţia a scăpat de sub control, iar acest lucru este ireversibil", declară pentru ziar Soeren Kern, un analist de la Institutul Gatestone, autorul unui raport anual despre "Islamizarea Franţei". "Islamul face parte permanent, acum, din Franţa", apreciază el, iar"viitorul pare foarte sumbru". "Problema este că mulţi dintre aceşti musulmani din generaţia tânără nu se integrează în societatea franceză. Deşi sunt cetăţeni francezi, ei nu au un viitor în societatea franceză, cu adevărat. Se simt foarte alienaţi de Franţa. De aceea este islamul radical atât de atractiv, pentru că le dă un sens vieţii", continuă el.

Popa's, prieten cu victimele: "Caricaturiştii începători au ca teme sexul şi miştoul faţă de religie

Atentat terorist în Franţa. Ştefan Popa Popa's, unul dintre cei mai importanţi caricaturişti din lume, a pierdut patru prieteni în atentatul terorist de miercuri de la Paris, care a vizat redacţia publicaţiei de satiră "Charlie Hebdo". Artistul român subliniază că şi în această lume, a caricaturii, autorii trebuie să aibă o limită proprie a bunului-simţ şi că toţi începătorii se avântă să realizeze caricaturi cu teme sexuale şi religioase. Timişoreanul l-a cunoscut pe Stéphane Charbonnier (Charb), directorul publicaţiei din Paris, şi era prieten cu cei trei renumiţi caricaturişti ai ziarului, Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski), toţi ucişi în atacul terorist de la Paris, comis miercuri la ora locală 11.30 (12.30, ora României). "Wolinski şi Cabu nu au făcut niciodată caricaturi cu Mohamed. Nu făceau blasfemii de genul acesta. Ei nu au depăşit niciodată limitele. Din păcate, ei au picat de fraieri în acest atentat. Amândoi erau pensionari, dar s-au aflat la acea şedinţă de redacţie."

Meteorul care a luminat Romania in mijlocul noptii a fost observat intai in Rusia

De la rusi vin si meteoritii, nu doar ploaia. Corpul ceresc a carui explozie a fost filmata de romani pe teritoriul nostru acum 2 nopti a fost observat prima data in Rusia, apoi a ajuns la noi cu o viteza de 10 kilometri pe secunda. Calculele arata ca meteorul de 3 metri in diametru a venit dinspre est spre vest si nu invers, cum s-a crezut initial. A fost observat initial in Rusia, a traversat apoi Ucraina si a explodat in tara noastra, undeva la 40 de kilometri de Buzau. In tara noastra, pe o suprafata de 200 de kilometri, a fost observata o lumina atat de puternica incat noaptea a parut zi pret de cateva secunde. E putin probabil sa fie identificate si resturi din acest meteor in ciuda interesului imens pentru obiectele cosmice, care pot valora si cateva zeci de mii de euro, in functie de marime si raritate. Astfel de comori, peste 200, sunt expuse la muzeul de mineralogie din Cluj. Pasionatii pot vedea inclusiv parti din meteoritul gigant, de peste o tona, care a cazut langa Cluj in februarie 1882.

Cătălin Tolontan, text devastator pentru Klaus Iohannis

"Klaus Iohannis a nuanţat la Adevărul live despre scurgerile din dosare. "Justiţia nu trebuie să se transforme într-un spectacol mediatic". Corect. Sentinţele nu se dau la televizor, prin plebiscit cu telecomanda. Vinovat, apăsaţi 1! Nevinovat, treceţi pe postul preferat unde îl veţi dovedi vinovat pînă la urmă, dă-l în mă-sa! Dar nu asta e ideea. Preşedintele României întreţine un neadevăr. Pentru că, pînă acum, în mod majoritar şi sistematic, nu presa a aflat din dosare ce fac procurorii, ci procurorii au aflat din presă ce fac răufăcătorii. Vreme de 25 de ani aşa s-a întîmplat şi doar în ultimii doi ani a apărut şi fenomenul invers, fără a-l anula pe cel prin care presa dezvăluie şi justiţia începe să cerceteze", scrie Cătălin Tolontan, pe blog.

BANCHERUL

Banca Transilvania se extinde in Italia, in timp ce bancile straine se retrag din Romania

In timp ce bancile straine se retrag din Romania sau sunt cumparate, o banca romaneasca, Banca Transilvania, se dezvolta atat in tara cat si in strainatate. Dupa preluarea Volksbank, BT are planuri sa se extinda in Italia, unde exista o comunitate puternica de romani, datorita succesului inregistrat de sucursala deschisa exact in urma cu un an, la Roma. Astfel, de la inaugurarea operatiunilor sucursalei BT din Roma si pana in prezent, aceasta a reusit sa atraga un numar de 1.200 de clienti, care au 1.000 de carduri si 100 de depozite, conform datelor furnizate de banca. Numarul transferurilor depaseste 300/luna iar tendinta este de crestere accentuata, dat fiind faptul ca, din noiembrie 2014, BT Italia a devenit membra SEPA, asa incat BT realizeaza incasari si plati in euro in conditii foarte avantajoase pentru clienti, precizeaza banca. De asemenea, Banca Transilvania - Sucursala Italia este in curs de implementare a produselor de creditare pentru romanii care locuiesc si lucreaza in Italia. Estimarea este ca in primul trimestru al acestui an vor fi acordate primele credite.

Numarul restantierilor la Biroul de Credit a crescut cu 60.469 de persoane intr-o singura luna

Creditele neperformante ale persoanelor fizice scoase de banci in afara bilanturilor aproape s-au dublat in luna noiembrie 2014, dar cu toate acestea numarul celor cu restante de peste 30 de zile intregistrati la Biroul de Credit a crescut considerabil, ceea ce inseamna ca romanii au in continuare mari probleme cu achitarea imprumuturilor, adica "gafaie", cum se exprima guvernatorul Isarescu. Ultimele date prezentate de BNR arata ca numarul restantierilor la Biroul de Credit a crescut in luna noiembrie cu 60.469 de persoane, la un total de 712.737 de datornici. In acelasi timp, si numarul restantelor a avansat la 949.172, cu 98.127 mai multe decat in luna octombrie. Totalul sumelor restante a crescut de la 10,6 miliarde lei in octombrie la 10,9 miliarde, adadar cu aproape 300 de milioane de lei in plus. Pe de alta parte, creditele scoase de banci in afara bilanturilor au sporit semnificativ in noiembrie, la aproape 400 milioane lei, fata de doar 181 milioane in octombrie si 66 milioane in septembrie.

CURENTUL

Europarlamentar PSD urmărit penal

DNA a emis aseară un comunicat în care anunţă începerea urmării penale în cazul unui europarlamentar PSD. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de: REBEGA CONSTANTIN-LAURENŢIU, deputat în Parlamentul European, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de folosire a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de instigare la spălare de bani si instigare la uz de fals.

"Je suis Charlie" la Ştirile TVR

Libertatea de expresie. Curajul. Umorul ca armă. Creionul, hârtia şi ironia. În numele lor, jurnaliştii din întreaga lume au strigat JE SUIS CHARLIE. Victimele atacului terorist de la Paris nu vor fi uitate şi, în numele lor, ziariştii vor continua să caute şi să scrie ADEVĂRUL. Campania "Je Suis Charlie", de solidarizare cu victimele atacului de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo şi de susţinere a libertăţii de exprimare, a căpătat amploare. Jurnaliştii din mai multe redacţii din lume i s-au alăturat şi au publicat pe reţelele de socializare fotografii în care apar ţinând în mână afişe cu mesajul "Je Suis Charlie". Jurnaliştii de la AFP Paris au publicat, miercuri, pe Twitter mai multe fotografii în care apar ţinând în mână afişe cu mesajul devenit deja viral: "Je Suis Charlie". Colegii lor de la ABC News, Paris Match, CBC Radio Canada au publicat fotografii similare. Jurnaliştii Ştirilor TVR au făcut acelaşi gest de solidaritate, la Bucureşti.

Atentat - de Tia Şerbănescu

Preşedintele Iohannis şi premierul Ponta au transmis şi ei compasiunea României pentru "atacul dur şi laş" împotriva libertăţii de exprimare - deşi dl. Iohannis dorind să atenueze declaraţiile anterioare despre "exotismul mediatic" al justiţiei tocmai le agravase: "trebuie să avem criterii clare cât, cum, şi ce informaţii pot fi oferite opiniei publice altfel printr-un exces de informaţii se poate crea impresia că un om este vinovat". Presă cu filtru. Seara, dl. Iohannis posta pe FB inscripţia "je suis Charlie". Nu e. Dimpotrivă, fraza sa (memorabilă) exprimă opusul atitudinii neconvenţionale de tip Charlie: "prefer să pierd decât să fiu mitocan". Premierul, şocat şi el de atentat, ne-a asigurat că "monitorizăm situaţia din Franţa". Ce glumă sinistră. El nu se monitorizează nici pe sine: ANAF a cerut copiilor să plătească impozite pe alocaţie. Prostia ANAF l-a enervat pe dl. Ponta: "până mâine să-mi spuneţi pe cine sancţionăm". Pe Charlie. Dl. Iohannis a invitat partidele la Cotroceni pentru un pact pe bugetul armatei (2%). UNPR a fost chemat separat de PSD. Hopa! Începe separaţia puterilor în curtea PSD. Exclusul Geoană a şi trâmbiţat: "vom avea alt guvern de Paşte". Cin' le paşte, le cunoaşte toate semnele: se pregăteşte transhumanţa parlamentară de primăvară

CURIERUL NATIONAL

Anul agricol 2014: recolte bogate, preţuri mici

Anul agricol 2014 a fost unul foarte bogat din punct de vedere al producţiilor înregistrate, acestea fiind peste prognozele autorităţilor şi fermierilor. Cu toate acestea, preţurile la cereale au fost sub aşteptări. În ciuda problemelor şi provocărilor cu care s-au confruntat la tot pasul, fermierii au reuşit să depăşească nivelul producţiilor înregistrate în anul 2013. "Euforia Guvernului legat de recolta bună a venit pe fondul sacrificiilor făcute de către agricultori. Cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat a fost cea legată de preţuri. Am fost nevoiţi să vindem producţia la preţuri mult prea mici pentru a putea acoperi costurile de producţie. Nu poţi când ai producţii mai mari cu 20-30% faţă de 2013 să vinzi în scădere cu 25-30%. Preţurile de achiziţie au scăzut mult sub valoarea reală. La momentul recoltării trebuie să vinzi mare parte din producţie, pentru că în acea perioadă sunt planificate şi datele scadente la furnizori, cre­dite şi leasing-uri.", a declarat fermierul Dumitru Dumitru.

Predicţii: Economia SUA va reveni în forţă, în timp ce cea a Chinei va încetini

Creşterea economică a SUA va fi cea mai mare din ultimul deceniu şi va contribui cu aproximativ 3% la creşterea PIB-ului global, cea mai mare contribuţie într-un singur an de la începutul crizei, potrivit estimărilor PwC. În schimb, creşterea economică a Chinei va avea cel mai lent ritm din 1990 încoace. Rata şomajului în Statele Unite a scăzut sub 6% în 2014, şi se aşteaptă ca aceasta, luând în calcul şi preţul scăzut al petrolului, să contribuie la creşterea consumului. Economia SUA va creşte cu mai mult de 3% în 2015, cea mai mare rată de creştere din 2005. Potrivit PwC, se aşteaptă ca aportul Chinei să fie cel mai mare la creşterea globală în 2015. Însă creşterea previzionată de 7,2% va fi cea mai mică din 1990, iar nivelul ridicat al îndatorării companiilor şi populaţiei aduce riscuri suplimentare.

OTP a finalizat achiziţia Millennium Bank

OTP Bank România anunţă finalizarea achiziţiei în procent de 100% a acţiunilor Millennium Bank România, în urma tranzacţiei în valoare de 39 milioane de euro. Astfel, Millennium Bank România, fostă membră a Banco Comercial Português, face acum parte din OTP Group în România. Ca urmare a achiziţiei, cota de piaţă a OTP Bank România va ajunge la aproximativ 2%, iar banca rezultată în urma fuziunii va urca pe locul 13 în clasamentul băncilor prezente în România.

Fondul administrat de fostul manager de la PIMCO a reuşit să atragă primul miliard de dolari

Şi-a câştigat în piaţă (re)numele de "rege al bondurilor". La PIMCO, compania financiară cu cele mai mari plasamente pe pieţele de obligaţiuni, a avut în administrare peste 1.000 de miliarde dolari. Bill Gross, retras din august 2014 de la instituţia pe care a fondat-o pentru a conduce relativ necunoscutul Janus Capital, a întâmpinat însă probleme în a strânge primul miliard. În primele luni cu fostul şef al PIMCO la cârmă, fondurile Janus abia au reuşit să atragă de la investitori 300 milioane de dolari, firma nefiind nici pe departe beneficiarii hemoragiei de zeci de miliarde de dolari pe care PIMCO a cunoscut-o de la plecarea lui Gross. În decembrie 2014, "regele bondurilor" a reuşit să adune însă o masă critică de peste un miliard de dolari prin contribuţia de 700 milioane de dolari a diviziei din California de administrare a activelor a băncii de investiţii Morgan Stanley, transmite Reuters, preluând date furnizate de Wall Street Journal.

EVENIMENTUL ZILEI

Poliţiştii sunt pe urmele atacatorilor de la CHARLIE HEBDO

Fraţii Said şi Cherif Kouachi, doi dintre cei trei terorişti care au atacat miercuri redacţia revistei Charlie Hebdo, au fost identificaţi în nordul Franţei, iar întreaga poliţie din Franţa a fost mobilizată pentru prinderea lor. În ceea ce priveşte operaţiunea de capturare a acestora, în ultimele ore au apărut informaţii contradictorii. Astfel, surse au declarat iniţial că cei doi s-au baricadat într-o casă. Acum, cei doi terorişti sunt căutaţi într-o pădure din nordul Franţei. Nivelul de alertă în nordul ţării a fost ridicat la maxim, forţele de ordine au fost mobilizate masiv în regiunea Picardie, unde au loc percheziţii în mai multe localităţi.

Povestea clujencei care a scos profit din cultura de lavandă

Faptul că lavanda poate aduce un profit de până la 20.000 de euro la hectar a stârnit interesul multor persoane, dar nu multe dintre acestea au încercat să planteze şi să întreţină o astfel de cultură. Gabriela Culda, 42 de ani, este una dintre persoanele care a mizat pe cultura de lavanda. Ea susţine că nu a ajuns la un profit de 20.000 de euro pe hectar, dar spune că are încasări destul de bune. "O cultură de lavanda îţi poate aduce un profit între 1.000 şi 20.000 de euro la hectar. Nu am obţinut 20.000 de euro, dar sunt undeva la jumătate", ne-a spus Gabriela. În 2009, Gariela Culda a lăsat în urmă jobul din Finanţe şi s-a apucat de cultivarea lavandei. A accesat fonduri europene în valoare de 25.000 de euro şi a cultivat 4.000 de metri pătraţi cu lavandă. Anual, Gabriela reuşeşte să obţină două producţii de lavandă. Prima este recoltată în luna iunie, iar cea de-a doua în luna august. Cea de-a doua cultură reprezintă cam 30-40% din cea adunată în iunie.

Umberto Eco: Statul Islamic este la fel de "APOCALIPTIC" ca nazismul

Celebrul filosof şi scriitor italian Umberto Eco i-a comparat joi pe jihadiştii din gruparea Statul Islamic (SI) cu naziştii, estimând că şi unii şi alţii nutresc o "dorinţă apocaliptică de a pune stăpânire pe lume". El a atras atenţia că încă de acum 30 de ani a avertizat că, "dacă nu va fi găsit un nou echilibru, va curge mult sânge", informează AFP. "Nu este corect să se vorbească într-un mod generic despre 'musulmani' , tot aşa cum nu ar fi corect ca întreaga creştinătate să fie judecată plecând de la metodele lui Cesare Borgia", modelul "Prinţului" pentru Machiavelli, a declarat Umberto Eco pentru cotidianul italian Corriere della Sera, relatează Agerpres. "Însă în mod sigur se poate vorbi despre SI ca despre o nouă formă de nazism, cu metodele sale de exterminare şi dorinţa sa apocaliptică de a pune stăpânire pe lume", a spus scriitorul italian.

JURNALUL NATIONAL

Big Brother revine. Cu avionul de Paris

Incidentele din Franţa au readus în discuţie, în regim de urgenţă, "legea Big Brother" şi cea a cartelelor pre-pay. După atacul terorist de la Paris, Ministerul pentru Societatea Informaţională a convocat joi un grup de lucru pentru identificarea unor soluţii care să asigure buna desfăşurare a activităţii instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Ministrul Sorin Grindeanu a anunţat, după şedinţă, că a transmis Parlamentuluiu mai multe propuneri privind legile referitoare la reţinerea datelor (Legea Big Brother) şi cea a cartelelor preplătite, declarate neconstituţionale anul trecut de judecătorii Curţii Constituţionale (CCR). Grindeanu a spus că propunerile înaintate vin inclusiv din partea societăţii civile şi vor fi supuse dezbaterii publice. Anterior, ministrul a susţinut că în urma deciziilor CCR şi Curţii de Justiţie a UE s-a creat un vid legislativ cu posibile consecinţe negative asupra desfăşurării activităţii organelor de urmărire penală, a instanţelor de judecată şi a organelor de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

ATACUL TERORIST de la Charlie Hebdo. Un expert american face un ANUNŢ CUTREMURĂTOR!

Expertul american Max Abrahms, lector la Universitatea Northeastern din Boston, a declarat pentru grupul media rus Sputnik că modul în care a fost organizat atacul asupra sediului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo "oferă motive să credem că actualele conflicte din Irak şi Siria ar putea avea efect de bumerang în Europa". Atacatorii de la Paris au acţionat ca nişte profesionişti, atât în timpul atacului, cât şi atunci când au fugit, a spus Abrahms, precizând că o întrebare care se impune în acest context este dacă aceştia au participat la conflictul din Siria. Dacă se va dovedi că atacatorii au fost anterior în Siria, acesta va fi primul atac major al jihadiştilor care s-au întors acasă dintr-o zonă de conflict, a afirmat expertul american.

Ponta: ANAF a funcţionat până-n 2012 ca un grup infracţional

De-a lungul celor trei ani în care a condus ANAF, Blejnar a fost implicat în nenumărate anchete de corupţie. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a funcţionat, până în 2012, ca "un grup infracţional", a afirmat premierul Victor Ponta. Acesta a mai precizat că Guvernul trebuie să privească evaziunea fiscală ca pe un pericol de siguranţă naţională şi a apreciat că, în urma restructurării ANAF, există o colaborare foarte bună între această instituţie, Direcţia Generală Antifraudă, Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General, iar sistemul a funcţionat bine în 2013-2014. Întrebat de jurnalişti de ce sistemul nu a funcţionat înainte de 2013, premierul a spus că "până în 2012, ANAF a fost condus de un grup infracţional, aşa spune Parchetul". ANAF a fost condusă în perioada ianuarie 2009 - aprilie 2012 de către controversatul Sorin Blejnar.

NATIONAL

Miliardarii vanati de DNA au ascuns milioane de euro cash in camere inchiriate in Occident!

Multi dintre demnitarii, politicienii sau oamenii de afaceri implicati in retelele de trafic de influenta de la cel mai inalt nivel al statului roman au constientizat, fie si in ultima clipa, ca anchetele DNA in care erau vizati nu mai pot fi deturnate sub nicio forma. Mai mult chiar, unii dintre ei s-au impacat chiar si cu ideea de a sta cativa ani dupa gratii, iar principala lor grija a devenit salvarea sumelor uriase de bani obtinute in urma faptelor de coruptie comise. Astfel, se pare ca se verifica in prezent informatia conform carora ar exista mai multe apartamente inchiriate in diverse tari occidentale, dar in special in Franta si Belgia, in care ar fi depozitate cash sumele uriase obtinute din impartirea spagilor primite in cazul intermedierii unor contracte fabuloase cu statul roman. Practic, este vorba despre niste camere pline cu bani, pe care anchetatorii le cauta acum cu inversunare.

Mostenirea lui Sergiu Nicolaescu, pe mana lui Ioan Carmazan

O ultima dorinta, ca regizor, a marelui maestru Sergiu Nicolaescu se pare ca ar fi fost realizarea unei pelicule despre Maria Tanase. La trei ani de la moartea sa, Ioan Carmazan este hotarat sa duca proiectul la bun sfarsit. Proiectul dateza din 2013, "are un scenariu si un producator", dar va fi un film foarte costisitor. Ioan Carmazan apreciaza suma la peste 2,5 milioane de euro, bani ce nu pot fi suportati nici de CNC, nici de Ministerul Culturii, desi "exista o aprobare inca de pe vremea cand ministerul era condus de Daniel Barbu", asa dupa cum a precizat regizorul. Initiativa noului film i-a apartinut lui Sergiu Nicolaescu, care o vedea pe Jojo in rolul principal. In joc ar fi trebuit sa intre si frumoasa Angela Gheorghiu. Totusi, Carmazan are o a treia optiune: soprana Alexandra Coman, fosta iubita a istoricului Adrian Cioroianu.

Spaga de 40.000 de euro si spalare de bani la Targul Indagra

Procurorii DNA au facut, ieri, perchezitii la Ministerul Agriculturii, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru luare de mita si spalare de bani, in legatura cu Targul Indagra din noiembrie 2014. In acest caz, fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas si secretarul general Virgil Gaman sunt suspectati ca ar fi luat mita 40.000 de euro. Faptele cercetate sunt de luare si dare de mita, precum si de spalare de bani, si ar avea legatura cu atribuirea unor contracte fictive privind Targul Indagra organizat in noiembrie 2014, prejudiciul produs Ministerului Agriculturii fiind estimat la 400.000 de euro. Modalitatea de luare a mitei ar fi constat in incheierea unor contracte fictive cu firme agreate de cei doi. Din suma de 400.000 de euro alocata prin contracte atribuite unor societati, 40.000 de euro ar fi fost trecuti, prin firme interpuse, pentru a ajunge, in final la Nagy Tamas si Virgil Gaman.

Liberalii il dau pe Dragnea pe mana DNA

Senator si vicepresedinte al PNL, Alin Tise cere DNA sa-l ancheteze pe vicepremierul PSD Liviu Dragnea pentru abuz in serviciu. Infractiune de care Dragnea s-ar fi facut vinovat dupa ce a impartit primarilor 400 de milioane de euro "fara niciun criteriu". Alin Tise sustine ca primarii au fost "mituiti" si "ademeniti" de Liviu Dragnea, in campania electorala prezidentiala din 2014, cu bani din fondul de rezerva al Guvernului.

PUTEREA

Cardurile de sănătate pot fi activate la orice furnizor de servicii medicale

După câteva luni bune de alergătură, sarabanda cardurilor de sănătate este departe de a se fi încheiat. Poştaşii au reuşit să distribuie asiguraţilor aproximativ 95% din carduri, ceea ce înseamnă, după calculele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) că ar mai fi rămas 1 milion de carduri de distribuit. Şi aici începe scandalul. Ca şi prima oară când s-a discutat despre distribuirea cardurilor, iar medicii de familie au refuzat să facă acest lucru, deşi erau plătiţi cu 10 lei pe card (de 4 ori mai mult decât suma stipulată în contractul actual cu Poşta Română), acum s-a ajuns la aceeaşi discuţie. CNAS le-a cerut medicilor de familie să distribuie cele un milion de carduri rămase, iar aceştia refuză deoarece cardul de asigurat este proiectul acestei instituţii, nu al medicilor de familie.

Angajaţii de la Dacia Mioveni ameninţă cu proteste

Uzina Dacia din Mioveni se confruntă cu probleme. Angajaţii refuză să semneze un nou contract colectiv de muncă dacă nu primesc salarii şi prime mai mari. Sindicatul Automobile Dacia a anunţat că s-ar putea ajunge la proteste. Sindicatul cere creşteri salariale de 400 lei, echivalentul unui salt de 15% pentru operatori, precum şi primă de rezultat de 2.300 lei, mai mare cu 65% faţă de cea acordată în 2014. Oficialii companiei nu sunt însă de acord cu revendicările şi spun că în fiecare an au fost creşteri salariale. Potrivit conducerii uzinei, nivelul salarizării este acum unul decent, peste medie, comparativ cu posturi similare din industria românească. Negocierile pentru noul contract colectiv au loc de două luni şi, dacă nici acum cele două părţi nu se vor înţelege, sindicaliştii vor stabili măsurile de protest pentru perioada următoare.

Banii românilor merg pe mâncare, întreţinere şi plata taxelor

Mai toţi banii pe care îi câştigă românii se duc în medie pe alimente, întreţinerea locuinţei şi plata taxelor şi prea puţini (1,1%) în investiţii. Veniturile medii lunare pe gospodărie au fost în trimestrul trei din 2014 de 2.495 lei, iar cheltuielile de 2.285 lei lunar, 91,5% din venituri, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Salariile şi celelalte venituri asociate acestora au format cea mai importantă sursă de venituri (51,8% din veniturile totale ale gospodăriilor). Diferenţa a fost acoperită de veniturile din prestaţii sociale (23,4%), veniturile din agricultură (3,9%), din activităţi neagricole independente (2,5%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,5%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (15,1%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,6%).

ROMANIA LIBERA

DOCUMENT EXCLUSIV. Baroul Bucureşti: Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului de doctor

Baroul Bucureşti a clarificat cea mai importantă necunoscută din ecuaţia tezei de doctorat a premierului Ponta. Într-un document oficial semnat de prodecanul doctor Ion Dragne, Baroul Bucureşti a confirmat, în exclusivitate pentru "România liberă", că premierul a devenit avocat pe -baza titlului de doctor. Pe de altă parte, lucrarea sa de doctorat - "Curtea -Penală Internaţională" - pe baza căreia a obţinut titlul academic, a fost demascată drept plagiat de cea mai importantă revistă ştiinţifică din lume, "Nature". Dezvăluirea a fost confirmată de două comisii independente, dintre care una a Universităţii Bucureşti, instituţia unde premierul şi-a susţinut doctoratul în anul 2003. Altfel spus, premierul a fost admis în avocatură pe baza unui fals grosolan (mai mult de o treime din lucrarea de doctorat este considerată a fi un plagiat). Iar din postura de avocat a câştigat 380 de mii de euro.

Urmează "atentate de mare amploare" în Occident - seviciile secrete britanice

Şeful serviciilor secrete interne din MArea Britanie, MI5, a anunţat că o grupare islamistă extremistă din Siria planifică "atentate de mare amploare" în Occident. Potrivit Mediafax, Andrew Parker, directorul general al MI5, a evocat riscul unor atacuri care ar putea fi comise de combatanţi care se întorc din Siria. Deşi cea mai mare ameninţare vine din partea organizaţiei Stat Islamic, extremişti aparţinând unor grupări afiliate Al-Qaida reprezintă la rândul lor un pericol, a declarat Parker. "Ne confruntăm cu comploturi mai complexe şi mai ambiţioase care urmează modul de abordare al (...) Al-Qaida şi al imitatorilor săi", a spus el. "Ştim, spre exemplu, că o grupare de terorişti fanatici Al-Qaida în Siria planifică atentate de mare amploare împotriva Occidentului", a subliniat şeful MI5. "Deşi noi şi partenerii noştri lucrăm la capacitate maximă, ştim că nu putem totul", a adăugat el, potrivit Mediafax.

Relativismul cultural care ucide

Nu va exista nici o luptă pentru apărarea civilizaţiei occidentale dacă nu respectăm ceea ce vrem să apărăm, dacă refuzăm sistematic să identificăm agresorul. Dacă preţuieşti libertatea de expresie, nevoia de autocenzură a presei, se arată destul de repede a fi lipsită de sens. Libertatea de exprimare nu înseamnă nimic dacă nu apără dreptul de a fi insolent, provocator şi chiar de prost gust. Nu e nimic "liber" în libertatea presei dacă publici numai materiale şi imagini conformiste, ceea ce este considerat "decent" şi "acceptabil" la un moment dat astfel încât să menajezi toate sensibilităţile, pentru că atunci devii inutil şi irelevant. Cu alte cuvinte, libertatea de expresie îşi pierde valoarea dacă cedează convenţiilor şi cutumelor sociale. Din acest punct de vedere, "reţinerea" şi "autocenzura" nu reprezintă altceva decât tot atâtea gesturi laşe de sinucidere morală prin care abandonezi valoarea supremă pe care se presupune că o aperi. Acest relativism moral este fundamentul pe care a crescut relativismul cultural, ideea că nu există civilizaţii care să fie superioare altora în vreun fel.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii aruncă în luptă creditele ipotecare cu dobânzi fixe pe zece ani

Băncile au ezitat mult timp să-şi asume riscul creşterii dobânzilor pe termen lung, incertitudinea fiind lăsată în seama clienţilor. Acum, BCR, cea mai mare bancă locală, lansează creditul de casă cu dobândă fixă de 6% pe primii zece ani. Bancherii aflaţi în goană după clienţi aruncă pe piaţă oferte de credite ipotecare cu dobânzi fixe pe şapte sau zece ani şi fac astfel un prim pas către credite fără risc de dobândă pe 20 sau chiar 30 de ani, produse care sunt comune pe pieţele mature din Occident. BCR, cea mai mare bancă locală, vinde de luna aceasta credite pentru achiziţia de locuinţe cu dobândă fixă de circa 6% pe an la lei în primii zece ani. Anterior, cea mai lungă perioadă iniţială cu dobândă fixă era de şapte ani. BRD, a doua bancă din sistem, venise anul trecut pe piaţă cu dobândă fixă de 4% pe an la euro timp de şapte ani, cu condiţia ca avansul plătit de client să fie de minimum 25% din preţul imobilului.

Trofeu de un miliard de euro: bursa joacă pentru un loc pe lista scurtă a pieţelor emergente

Anul 2015 are şanse să fie începutul renaşterii pieţei româneşti de capital dacă în următoarele două luni bursa de la Bucureşti reuşeşte să convingă fonduri cu active de 1.400 miliarde de dolari că a făcut progrese şi că merită să intre pe lista scurtă pentru a promova în divizia pieţelor emergente, alături de Ungaria şi Polonia. O promovare în liga pie­ţe­lor emergente ar putea aduce pe piaţa lo­cală capitaluri de peste un miliard de euro, iar rulajele zilnice cu acţiuni s-a putea dubla până la peste 20 mil. euro. În fiecare an în luna februarie firma americană MSCI, cel mai mare fur­nizor de indici bursieri din lume, începe consultările cu fondurile de investiţii, analiştii şi investitorii internaţionali pentru întocmirea listei scurte cu pieţele care se pot califica pentru un posibil upgrade.

Deficitul bugetar a explodat în decembrie. Guvernul Ponta a cheltuit 18 mil. lei pe oră, iar deficitul a ajuns la 13,5 mld. lei

Bugetul a fost ţinut sub control în primele 11 luni ale anului trecut, dar în decembrie, conform "tradiţiei", Guvernul a dat drumul la cheltuieli şi deficitul a explodat la peste 13 mld. lei, încadrându-se totuşi în limita de 2% din PIB. Deficitul bugetar a sărit la sfârşitul anului trecut la 1,98% din PIB, potrivit datelor estimative comunicate ieri de Darius Vâlcov, ministrul finanţelor. Astfel, şi în 2014 s-a repetat istoria creşterii spectaculoase a deficitului în ultima lună a fiecărui an. Deficitul a ajuns la sfârşitul lunii decembrie la peste 13 mld. lei, după ce în noiembrie a fost de doar 250 mil. lei, adică 0,04% din PIB. Totuşi, deficitul bugetar a rămas în ţinta agreată cu FMI şi Comisia Europeană. Datele finale privind execuţia bugetară din 2014 vor fi cunoscute după 25 ianuarie. Colectarea veniturilor bugetare a rămas şi anul trecut la un nivel modest. Iar România rămâne o ţară europeană cu una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor în PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb