REVISTA PRESEI 09.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 februarie 2016

ADEVARUL

Alegerea primarilor în două tururi: Cioloş sfidează ţipetele PNL

Premierul Dacian Cioloş le-a transmis încă o dată liberalilor că nu va modifica legea electorală prin ordonanţă de urgenţă. Astfel, s-a ajuns la situaţia surprinzătoare în care premierul este susţinut public de PSD şi atacat vehement de PNL. PNL l-a convocat pe premierul Dacian Cioloş ieri la Parlament pentru a-i forţa mâna să modifice legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă. Însă premierul n-a făcut altceva decât să le repete liberalilor că, dacă vor ca primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin, să cadă la înţelegere cu PSD şi să modifice legea în Parlament. "Decizia privind alegerile locale a fost luată de către Parlament acum un an. Partidul sau partidele care doresc modificarea legislaţiei acum trebuie să-şi asume această dezbatere şi să nu culpabilizeze Guvernul că nu doreşte să folosească instrumente de modificare a legii, sistem de modificare a legii pe care în urmă cu ceva vreme îl contestau aceste partide, când guverne precedente l-au folosit", a spus Cioloş.

Deutsche Welle: Rusia îşi consolidează poziţiile la Nistru! Unirea Moldovei cu România ar putea deveni o prioritate!

În Republica Moldova se discută tot mai des despre unirea cu România în contextul în care mica ţară ex-sovietică, cândva parte a României, a ajuns o ruină economică, coruptă şi lipsită de orice garanţii de securitate. Semnale de alarmă trase de presa internaţională, dar şi cea locală, despre pregătirea unei invazii ruseşti asupra Moldovei independente, după modelul aplicat în Georgia şi Ucraina, apar, după izbucnirea conflictului în Ucraina, în fiecare zi. Postul francez de televiziune "Canal+" a atenţionat la sfârşitul săptămânii trecute că, după Georgia şi Ucraina, "Moldova este următoarea ţintă a lui Putin". Întorşi de la Chişinău, jurnaliştii francezi au constatat că în Republica Moldova s-au creat condiţii ideale pentru un nou război-hibrid: Moldova este cea mai saracă ţară din Europa, cei mai corupţi oameni administrează ţara, iar, geopolitic, populaţia s-a împărţit în două tabere - o parte visează să se integreze în UE, iar altă parte a rămas nostalgică după URSS.

Dezvăluiri explozive din raportul care a declanşat o anchetă DNA fără precedent

Raportul Corpului de Control al Guvernului, în urma căruia DNA a declanşat ancheta care vizează vânzarea a mii de locuinţe din Timişoara scoate la iveală că în perioada 1996-2014, s-au vândut peste 10.000 de locuinţe numai în baza legii 112/1995. Peste 7.000 de locuinţe s-au vândut numai între 1996 şi 1998. Unele dintre locuinţele vândute astfel, în condiţii foarte avantajoase, au fost înstrăinate ilegal. Raportul scoate la iveală detalii explozive despre modul în care au fost vândute mii de locuinţe la preţuri foarte avantajoase, în rate fără dobândă, plătite în 10 ani. Unele dintre locuinţele înstrăinate de primărie au fost vândute unor persoane care nu aveau dreptul legal să cumpere, beneficiarii, printre care şi magistraţi cu funcţii importante în sistem. nefiind chiriaşi la momentul intrării în vigoare a legii, aşa cum prevede actul normativ.

Managerii de spital nu vor mai fi sancţionaţi dacă raportează cifra reală a infecţiilor nosocomiale

Pentru a limita infecţiile nosocomiale din spitale, autorităţile au pus la punct un Plan naţional de supraveghere şi control, în care vor fi evaluate, într-o primă etapă, 70 de spitale mari din ţară. Totodată, managerii de spitale nu vor mai fi penalizaţi dacă raportează situaţia reală a infecţiilor din spitalul pe care îl conduc, aşa cum se întâmpla până acum. Tragedia Colectiv a adus în atenţia opiniei publice o problemă majoră cu care se confruntă spitalele din România: infecţiile intraspitaliceşti, care sunt luate de pacienţii internaţi în unităţile sanitare de la noi. În timp ce europenii raportează infecţiile nocosomiale din spitale, tocmai pentru ca managerii să poată lua măsuri iar ele să poată fi prevenite, legea actuală îi penalizează pe managerii de spitale din România. Drept urmare, aceştia le sub raportează.

Conduce grădiniţe in Norvegia, câştiga mii de euro/luna, dar îşi creste copiii in Romania. "Occidentul l-a ucis pe Dumnezeu"

După izbucnirea crizei economice, mulţi dintre ai noştri au plecat din tara către statele din nord, atraşi de condiţiile de trai de acolo. George Alexander a ajuns in Norvegia acum mai bine 20 de ani si s-a specializat in managementul educaţional. Conduce 2 grădiniţe si răspunde de confortul, siguranţa si educaţia a peste 150 de copii. Are 2 copii, unul născut in Norvegia, ambii cu cetăţenie norvegiana. Ar putea sa ii crească si şcolească aici, in grădiniţele pe care le conduce. A ales sa-i crească in Romania. "Eu am hotărât împreuna cu soţia mea sa ne creştem copiii in Romania. Eu vreau sa crească in limba si cultura poporului roman. Occidentul L-a ucis pe Dumnezeu. Sunt multe valori care sunt calcate in picioare iar eu nu pot sa fiu de acord cu asta. S-a ajuns la o situaţie de necrezut. Toate valorile din societatea asta se adaptează dispoziţiilor omului de pe strada si nu invers."

Dezinformări în serie ale autorităţilor de la Cluj după incidentul aviatic

Aeronava Blue Air care a ieşit de pe pista Aeroportului Cluj, în ianuarie, nu a avut combustibil suficient, pilotul a făcut presiuni pentru a ateriza de urgenţă, iar balizajul pistei a funcţionat corespunzător. Aceste trei informaţii comunicate de conducerea aeroportului sunt false, arată raportul preliminar realizat de Centrul pentru Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS).

Dragnea scapă şi de ultimul om din echipa lui Ponta

Rovana Plumb, cea care l-a contracandidat pe Liviu Dragnea la şefia interimară a PSD, avându-l de partea sa pe Victor Ponta, va fi schimbată de la conducerea Consiliului Naţional al PSD. Funcţia de preşedinte al acestui organism de conducere al PSD corespunde poziţiei a treia din punct de vedere ierarhic, după preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele executiv Valeriu Zgonea. În locul său va fi ales fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă, cel care a pierdut bătălia în faţa lui Valeriu Zgonea pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD. "Este posibilă (candidatura - n.r.). Deocamdată este o propunere şi vom vedea dacă colegii mei vor fi de acord" , a răspuns Niţă.

BANCHERUL

Salariile bancherilor au crescut cu 15% in 2015, la o medie de 5.300 lei net lunar

Salariile bancherilor (angajaţii din industria intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări si ale fondurilor de pensii) au crescut cu 15% in 2015, la o medie de 5300 lei lunar net, de la 4592 lei net in decembrie 2014, arata datele Institutului de Statistica publicate ieri. Media salariului net pe economie a ajuns in decembrie 2015 la 2114 lei, in creştere cu 13,2% fata de decembrie 2014, când era 1866 lei net.

Numărul persoanelor fizice cu restante la credite a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 7 ani

Numărul persoanelor fizice cu restante la creditele luate de la bănci a scăzut substanţial in decembrie 2015, cu 17.121 fata de noiembrie, pana la un total la 157.989 de persoane, acesta fiind cel mai redus număr de restanţieri din martie 2009, când erau 152.535, conform datelor statistice din Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR. La CRC se înregistrează creditele persoanelor fizice cu valori de cel puţin 20.000 de lei (echivalentul a aproximativ 5.000 de euro) obţinute de la bănci si IFN-urile din registrul special (in jur de 40 de firme de leasing si de credite de consum), in timp ce la Biroul de Credit se regăsesc si creditele cu valori mai mici, precum si cele acordate de un număr de 25 de IFN-uri. Dat fiind ca exista mai multe credite de valori mici, in special cele acordate de IFN-uri, numărul restanţierilor de la Biroul de Credit este substanţial mai ridicat decât cel înregistrat de BNR. Astfel, la Biroul de Credit erau consemnate in decembrie 2015 un număr de 704.246 de persoane fizice cu restante de peste 30 de zile, de asemenea in scădere semnificativa fata de luna precedenta, când erau 711.934.

CURENTUL

Gabriel Oprea şi Corneliu Vişoianu, jos labele de pe profesorul de la Vianu!

Severius Moldoveanu este un profesor cu care România se mândreşte. An de an, omul acesta aduce premii pentru România de la Olimpiada Internaţională de Matematică. "Totul a plecat de la o postare pe profilul de Facebook a unui tip, Marcel Bartic, care a povestit o umilitoare scenă cu un elev din Tudor Vianu care a trebuit să se târască pe genunchi până la catedră pentru o notă. Numai că Marcel Bartic este directorul şcolii private Little London din Pipera şi nu are nicio treabă cu victima. A doua zi patronul scolii Little London, Luminiţa Macsim, vine si povesteşte pe Facebook ca si-a mutat fata din Vianu fiindcă era colega cu tânărul care a mers in genunchi. Iarăşi nicio declaraţie de la persoana presupus vatamata. Iarasi postarea de Facebook este preluata imediat de Hotnews. Luminiţa Macsim patronează şcoala Little London care funcţionează în casa lui Gabriel Oprea, după cum reiese din declaraţia de avere a acestuia.

51 de refugiaţi bătuţi de localnici după ce au atins rusoaice

51 de refugiaţi au fost bătuţi in Murmansk, nordul Rusiei, după ce au mers intr-un club local si au molestat femeile prezente. "Koln este la 2.500 de kilometri de aici", le-au spus ruşii imigranţilor, si le-au tras o bătaie "sa o tina minte". Refugiaţii fuseseră deportaţi din Norvegia pentru "comportament necivilizat". Ei au ieşit sâmbătă noaptea intr-un club din oraş si si-au încercat norocul cu localnicele, având o atitudine similara cu cea a imigranţilor de la Koln din noaptea de revelion, scrie Daily Caller. Refugiaţii au fost scoşi in strada de bărbaţii ruşi din club pentru a fi "educaţi". Imigranţii au fost bătuţi mar pana la venirea politiei, 18 dintre ei fiind in stare grava. Incidentul a fost consemnat sec de poliţişti drept "o bătaie in grup in care au fost implicaţi refugiaţi". Nimeni nu a fost reţinut.

EVENIMENTUL ZILEI

Proiectul PNL pentru sănătate. Ne ajută sau ne refuză dreptul la tratament gratuit?

Refuzi programele de prevenţie, adică nu mergi la medic, în încercarea de a preveni contactarea sau dezvoltarea bolilor? Atunci rişti să suporţi din propriul buzunar costurile tratamentelor ulterioare! Aceasta ar fi chintesenţa proiectului de lege al deputaţilor PNL. O nouă dezbatere a aprins spiritele în ţară odată cu publicarea, pe pagina oficială a Camerei Deputaţilor, a unei propuneri legislative care vizează sistemul de sănătate românesc. Sub bagheta unor deputaţi PNL, în frunte cu Alina Gorghiu sau Eugen Nicolăescu, proiectul, care se află în dezbatere publică până la 1 martie, ar urma să se desfăşoare pe termen mediu sau lung în cadrul unui program naţional. Mai exact, tot ce ţine de acest proiect, de la strategie de implementare până la simple propuneri, ar urma să intre sub incidenţa unui nou organism, numit pompos Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate, organism care, la rândul lui, va supune aprobării Guvernului toate demersurile sale. Finanţarea acestei agenţii ar urma să fie asigurată - cum altfel? - de stat, adică de noi.

EUROFER: China nu îndeplineşte, încă, 4 din cele 5 criterii ale UE pentru a fi considerată o economie de piaţă

Acordarea statutului de economie de piaţă Chinei a încins spiritele în industria europeană a oţelului. Potrivit lui Axel Eggert, directorul general al EUROFER, China are capacitate internă excedentară de oţel, de aproximativ 400 de milioane de tone, de aproape trei ori cererea totală de oţel a UE, care este de 155 de milioane de tone. Iar această capacitate excedentară, continuă el, a apărut ca urmare a intervenţiei persistente a statului în economia chineză. "China, pur şi simplu, nu este o economie de piaţă. Ea încă nu îndeplineşte patru din cele cinci criterii ale UE pentru a fi considerată astfel. A acorda prematur acest statut, atunci când China nu îndeplineşte nici criteriile UE şi nici obligaţiile sale faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului, ar fi o nebunie economică şi politică. Produsele care fac obiectul unui dumping din China au amprenta mult mai mare asupra mediului - aproximativ 50% mai mare - decât echivalentele produse în UE", punctează Axel Eggert.

PSD Bucureşti, aruncat în aer deliberat de Dragnea

Au trecut mai bine de 24 de ore de când PSD Bucureşti fierbe. Apariţia bruscă a acestui conflict în care se pare că se luptă cu toate armele pe masă, i-a luat pe foarte mulţi prin surprindere, deşi acest lucru se ştia din luna decembrie. Cum este posibil ca în debut de campanie electorală pentru alegerile locale, cea mai importantă filială a PSD să explodeze? Liviu Dragnea nu a putut trece nici măcar o secundă cu vederea afrontul pe care Robert Negoiţă, actualul şef al PSD Bucureşti, i l-a adus toamna trecută când a avut curajul să-şi anunţe intenţia de a candida împotriva lui. Apelând la garda pretoriană, al cărei lider este nimeni altul decât Codrin Ştefănescu, Liviu Dragnea a început să-l sape constant pe Robert Negoiţă. Pentru moment, Liviu Dragnea, joacă cartea mediatorului, Cristian Rizea anulând mitingul împotriva controversatului Robert Negoiţă, în urma discuţiilor cu acesta, dar cere arbitraj din partea Comitetului Executiv al PSD.

Merkel şi Hollande s-au sucit în privinţa imigranţilor

Cu ocazia unei întâlniri tête-à-tête la Strasbourg, cei doi lideri, cândva partizani ai "frontierelor deschise", s-au înţeles pentru tratarea drastică a crizei refugiaţilor. Istoria este glumeaţă. Principiile asupra cărora Angela Merkel şi François Hollande au căzut de acord duminică seara, la Strasbourg, ar fi fost respinse cu o indignare mânioasă de aceiaşi doi lideri, cu numai câteva luni în urmă. Întâlnirea liderilor german şi francez a fost organizată la iniţiativa lui Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, în încercarea de a stabili un plan comun pentru rezolvarea crizei imigranţilor. În timpul întrevederii tête-à-tête din sediul prefecturii Rinului de Jos, şi care a durat o oră şi jumătate, Merkel şi Hollande s-au înţeles asupra unor măsuri drastice de limitare a dimensiunilor crizei imigranţilor: intensificarea acţiunilor împotriva trecerilor ilegale de frontieră şi accelerarea procedurilor de expulzare a celor fără forme legale.

JURNALUL NATIONAL

Jurnaliştii norvegieni despre cazul Bodnariu: "Presiune fără precedent"

După ce a provocat reacţii în lanţ în România, dar şi Irlanda, Austria sau Spania, cazul familiei Bodnariu a devenit unul fără precedent pentru autorităţile norvegiene. Unul dintre ziarele importante din Ţara Fiordurilor a publicat un articol extrem de amplu în care ilustrează şi presiunea enormă pe care reacţiile din România o pun asupra autorităţilor norvegiene. O presiune cu care norvegienii nu sunt obişnuiţi. Şi la care nu se ştie cum vor reacţiona. Ambasadoarea Norvegiei în România a fost chemată la MAE, în seara de Crăciun. Premierul norvegian n-a avut încotro şi a acceptat o convorbire telefonică personală cu prim-ministrul român Dacian Cioloş, pentru a nu-l leza. La Direcţia pentru copil, adolescent şi familie vin zilnic mesaje şi telefoane în care români indignaţi îşi spun, mai mult sau mai puţin elegant, părerea despre serviciul norvegian de protecţie a copilului.

Şeful COMUNITĂŢII de INFORMAŢII, şpăguit de Horia Simu pe filiera retrocedărilor

Dosarul retrocedării frauduloase de la Constanta îl aduce în cercul corupţiei pe fostul şef al comunităţii de informaţii de la Cotroceni din mandatul lui Băsescu. DANIEL ANDREI MOLDOVEANU ar fi primit o mita - 240.000 EURO - pentru a sprijini derularea la ANRP a dosarului de retrocedare a 25 de hectare, drepturi litigioase cumpărate de HORIA SIMU. Moldoveanu este nasul de cununie al altui urmărit de DNA, Sorin Blejnar care a dus-o la altar pe doamna Buzabrici, din Constanţa. Daniel Andrei Moldoveanu este legat si de retrocedarile de pe lacul Plumbuita mutate in STRADA FABRICA DE GLUCOZA, unde apare cu 9.000 de metri pătraţi împreuna cu avocatul Birisiu. Alte zeci de hectare - 50 ha - apar in declaraţia de avere a fostului şef al Comunităţii de Informaţii de la Cotroceni într-o zona de investiţii in eoliene din Dobrogea.

NATIONAL

Marile cancelarii occidentale au împăcat si capra PNL si varza PSD: Tehnocraţii câştiga alegerile!

In ultimele zile, o ofensivă diplomatică fără precedent a emisarilor marilor cancelarii occidentale par să fi făcut şah mat clasa politică românească. Pentru ca, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, liderii principalelor partide de la noi, dar si şeful statului, au înghiţit fără să crâcnească "pastila" primita de la marile puteri ale lumii. Cele care au vrut să se asigure că in România - o ţară care va deveni vârful de lance in cadrul noului război rece declanşat de către Occident "tarului" Putin - haosul politic nu va lua locul actualei stabilităţi tehnocrate. Astfel că principalele forte politice, fie ele de stânga sau de dreapta, au acceptat deja, fie si tacit, ca, indiferent dacă PNL-ul sau PSD-ul va câştiga alegerile, viitoarele majorităţi parlamentare sa sprijine o formulă mixtă de guvernare.

Mădălin Voicu da dracului politica!

După ce s-a chinuit 20 de ani sa cânte in corul politic, parlamentarul PSD Mădălin Voicu cedează nervos si revine la partitura solo "După acest mandat, mă retrag. O sa termin cu tot ce înseamnă politica, indiferent de forma. Pe mine m-a obosit aceasta perioada de 20 de ani. Vreau sa mă întorc la meseria mea de muzician, de om de cultura", a anunţat Mădălin Voicu. Întrebat daca este posibila o răzgândire, Voicu a negat vehement: "Poate sa vina si Obama cu Merkel si Putin, de braţ toţi trei, ca nu vreau sa mai aud de ce se întâmplă in aceasta zona". Deşi s-a abţinut sa acuze pe cineva anume, persoana sau partid, Voicu recunoaşte practic ca e satul pana peste cap de măgăriile si jocurile politice dâmboviţene.

Ponta, urmărit de fantoma fondului de rezerva

Inspiraţi de raportul Curţii de Conturi, liberalii vor sa o ia pe urma banilor din fondul de rezerva, cheltuiţi aiurea, in 2014, de fostul Guvern Ponta. Cum tot ce a făcut fostul premier Victor Ponta poarta marca PSD-ului, peneliştii vor sa-si acuze adversarii de irosirea banilor publici in condiţii neprevăzute de lege. Lege care spune ca sumele din fondul de rezerva al Guvernului pot fi cheltuite doar pentru urgente si nu pentru acoperirea cheltuielilor curente ale unor primarii, sau pentru finanţarea unor biserici si expoziţii culturale - aşa cum s-a întâmplat de fapt, in 2014, conform rapoartelor întocmite de Curtea de Conturi pe tema. Mai mult, liberalii vor sa afle si motivele exacte pentru care bugetul alocat iniţial acestui fond (161 de milioane de lei) a ajuns sa fie majorat, de către premierul Victor Ponta, de 14 ori in cursul anului 2014, ajungându-se astfel la suma de 2,3 miliarde de lei.

PUTEREA

"Ţeapa" de pe Şoseaua Iancului - execuţia nu seamănă cu proiectul. Autobuzele RATB nu pot circula pe calea de rulare

Potrivit informaţiilor oferite de Primăria Capitalei, de proiectanţi şi de executanţi, proiectul de modernizare a Şoselei Iancului nu seamănă cu execuţia. Circulaţia RATB pe această arteră a fost dată peste cap. Conform proiectului, vehiculele RATB (autobuze şi tramvaie) şi maşinile pentru situaţii de urgenţă ar fi trebuit să circule pe linia unică de pe mijlocul străzii. În timpul probelor, RATB a constatat că nu încap două autobuze pe această linia de tramvai. Tăcerea este totală, nimeni nu comentează. RATB nu vrea să-i supere pe cei din Primăria Capitalei şi să aibă necazuri cu banii de la buget, iar firmele de proiectare şi construcţie tac de teamă că nu vor primi restul de bani. În timpul probelor pe calea de rulare de pe Şoseaua Iancului, surpriza a reprezentanţilor RATB a fost totală. Ei au constatat că pe liniile de tramvai nu vor putea circula şi autobuzele, aşa cum prevedea proiectul iniţial, pentru că nu încap.

De Valentine's Day, îndrăgostiţii umflă conturile agenţiilor de turism

Pentru că Ziua Îndrăgostiţilor (Valentine's Day), sărbătoare "importată" de la americani, cade în acest an într-o duminică, românii dornici de escapade romantice şi-au achiziţionat mini-vacanţe de 3-4 zile în staţiunile montane sau în marile capitale europene. Conturile agenţiilor de turism cresc sesizabil în această perioadă a anului, mai ales că, la sfârşitul lunii februarie, va avea loc şi unul din cele două mari târguri de turism autohtone, unde touroperatorii se întrec în oferte care de care mai avantajoase. Potrivit informaţiilor obţinute de PUTEREA de la marii jucători din domeniu, la Târgul de Turism, ediţia de primăvară 2016 (care va avea loc între 25-28 februarie), reducerile vor merge chiar şi până la 40-50%.

Fiscul pregăteşte amenzi de 14.000 pentru cei care nu depun declaraţii de venit

Obligaţia este valabilă atât pentru firmele plătitoare, respectiv neplătitoare de TVA, cât şi pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, asociaţii şi fundaţii. Recent, Fiscul a adoptat noi variante ale acestor formulare şi a actualizat instrucţiunile de completare, luându-se în considerare prevederile noului Cod fiscal. Până pe 25 februarie, unii operatori economici trebuie să depună la Fisc declaraţiile informative privind operaţiunile din sfera TVA, desfăşurate în anul 2015 (392A şi 392B), informaţii pe baza cărora se stabileşte contribuţia României la bugetul Uniunii Europene, scrie Avocat.net.

ROMANIA LIBERA

Cum a blocat PSD alegerile în două tururi

Legea privind alegerea primarilor în două tururi a fost retrimisă la comisii, potrivit unei decizii a conducerii Senatului. Mişcarea va avea ca efect amânarea dezbaterilor. Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş a respins, ieri, din nou ideea unei ordonanţe de urgenţă prin care să modifice Legea alegerilor locale. Coaliţia PSD-UNPR-ALDE a impus, în Biroul Permanent al Senatului, anularea rapoartelor care au vizat proiectul PNL pri­vind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Conducerea Senatului a decis retrimiterea actului normativ la comisii. Pentru a lua această decizie, coaliţia majoritară a invocat faptul că legea a primit raport de la comisiile juridică şi de administraţie, în perioada în care funcţiona Comisia specială pentru codul electoral.

Riadul ar putea trimite trupe la sol în Siria

Camioane şi ambulanţe venind din Turcia au intrat duminică în Siria aducând ajutoare pentru populaţia care fuge din Alep şi de lupte, în timp ce loviturile aeriene ruse vizează oraşul apropiat de frontiera turcă. Progresarea armatei Damascului reprezintă o turnură în războiul sirian şi plasează forţele opoziţiei în cea mai rea situaţie de la debutul conflictului, în 2011. În afara marelui oraş Alep, bastion al insurgenţei, opoziţia bate în retragere şi în alte oraşe din ţară, sub presiunea puternicei aviaţii ruse care le spulberă poziţiile. Loviturile aeriene ale Moscovei, lansate în septembrie, vizează opoziţia regimului de la Damasc. În faţa înfrângerii opozanţilor, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite ar putea trimite trupe în Siria, spre iritarea Damascului şi a Moscovei.

Preşedintele Chinei preia controlul armatei

Prin reorganizarea armatei chineze, Xi Jinping îşi reafirmă autoritatea asupra acestei instituţii pe care a trecut-o sub controlul direct al Comisiei militare centrale a Partidului comunist, pe care o prezidează. Armata chineză este de acum divizată în cinci regiuni militare, faţă de şapte câte erau înainte de reorganizare, preşedintele Xi Jinping explicând că noua structură va permite armatei "să se prepare de luptă", de "câştigat războaie" şi să întărească un control în cadrul Partidului comunist. Noile regiuni militare - teatre de operaţiuni numite în chineză "zone de război" - împart ţara în regiunile nord, sud, est, vest şi centru, cu contururile exacte nedezvăluite şi unde Armata populară de Eliberare (APL) va trebui "să se ocupe de noile provocări la care face faţă China", arată Global Times menţionând "terorismul" din Vest şi "ameninţările" din Marea Chinei.

ZIARUL FINANCIAR

Sunteţi pregătiţi pentru -0,5% dobândă la depozitele bancare pe trei luni?

Băncile din România plătesc astăzi dobânzi de 0,1%-0,6% pentru depozitele pe o lună sau trei luni ale persoanelor fizice şi juridice şi întrebarea este cât va mai dura ca şi România să experimenteze scenariul unor dobânzi negative. De neimaginat în urmă cu doar 10 ani, posibilitatea ca banca să perceapă pur şi simplu o taxă la depozit în loc să îl bonifice poate deveni o certitudine inclusiv în România, unde deflaţia domneşte de câteva luni şi există semnale serioase că va mai dura cel puţin până la jumătatea anului. Paradoxal, poziţia României de "safe heaven" al Estului din ultima perioadă, cel puţin la nivelul percepţiei, în contextul în care Ungaria şi Polonia au derapat politic în ochii opiniei publice din Europa de Vest, ar putea aduce mai repede decât se aşteaptă toţi acest scenariu la realitate.

Raport Eurostat: Şapte din zece tineri români stau în gospodării supraaglomerate şi se confruntă cu lipsa unei locuinţe

Aproape 70% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani locuiesc în gospodării supraaglomerate, după cum se arată într-un raport Eurostat pentru anul 2013. România se află pe ultimul loc la acest indicator, fiind precedată de Ungaria, Bulgaria, Croaţia şi Polonia. Prin acest rezultat, România se înscrie în rândul statelor europene în care mai mult de jumătate dintre tineri trăiesc în locuinţe cu mai multe persoane, celelalte ţări fiind Letonia, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bulgaria şi Ungaria. La polul opus României, în Belgia doar 3% dintre tineri trăiesc în gospodării prea mici pentru numărul de locatari. Potrivit raportului Eurostat, o gospodărie supraaglomerată înseamnă că persoanele de peste 18 ani, cuplurile, perechile de persoane de acelaşi sex cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani sau perechile de copii mai mici de 12 ani nu au cel puţin o cameră la dispoziţie exclusiv pentru ei.

Erste Bank s-a mutat într-un complex nou care a costat 300 mil. euro. Andreas Treichl: "De aici vom simţi mai bine de ce au cu adevărat nevoie clienţii noştri"

Grupul financiar austriac Erste Bank, acţionarul BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, s-a mutat într-o clădire nouă care va reuni 4.500 de angajaţi ai băncii ce şi-au desfăşurat până acum activitatea în 20 de unităţi diferite. "Este evident că bankingul trebuie să se schimbe, să se modernizeze. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne mutăm din birourile tradiţionale într-un loc care arată că suntem accesibili şi deschişi tuturor. Este mai mult decât o clădire modernă de birouri, este un spaţiu creat pentru a servi nevoile personalului şi comunităţii, care evoluează. De aici vom putea să răspundem mai repede, vom putea fi mai flexibili şi vom simţi mai bine de ce au cu adevărat nevoie clienţii noştri", afirmă Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb