• ADEVARUL
• Ruletă rusească la Curtea Constituţională
Astăzi şi mâine, Curtea Constituţională are de judecat şase dosare cruciale, care vor tranşa şi din punct de vedere juridic bătălia politică pe care majoritatea USL a câştigat-o săptămâna trecută, soldată cu suspendarea preşedintelui. Suspendarea şi eventuala demitere a preşedintelui trece de la bătălia politică, ce s-a consumat toată săptămâna trecută, la bătălia juridică. Azi şi mâine, Curtea Constituţională urmează să judece nu mai puţin de şase contestaţii depuse ca urmare a deciziilor luate în Parlament săptămâna trecută. În funcţie de deciziile Curţii, nu toate previzibile, evoluţia evenimentelor poate lua turnuri dramatice.
• Băsescu, demis din pix de Ponta
Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 41 adoptată joi seara, Guvernul Ponta a modificat radical Legea referendumului, mult dincolo de ceea ce anunţase oficial: printr-o derogare introdusă în lege, a făcut ca demiterea preşedintelui să fie nu doar uşurată, ci garantată. Printr-un artificiu legislativ ilogic, dar foarte eficient, Executivul nu a scăzut doar numărul de voturi necesar pentru demiterea preşedintelui, coborându-l de la majoritatea celor cu drept de vot la majoritatea celor prezenţi la urne, dar a desfiinţat şi criteriul prezenţei la vot pentru ca referendumul să fie declarat valabil. Asta s-a făcut printr-o derogare care vizează strict demiterea şefului statului, căci la toate celelalte tipuri de referendum condiţia de prezenţă la vot a rămas valabilă. Aşa cum arată legea acum, demiterea preşedintelui e mai uşoară decât demiterea unui primar de comună. Dacă la referendum se prezintă doar trei cetăţeni, dintre care doi votează pentru demitere, preşedintele este demis cu două voturi.
• Revolta lumii civilizate
Cancelariile occidentale continuă să-şi exprime îngrijorarea în legătură cu echilibrul democratic şi slăbirea instituţiilor independente din România. De la mineriada din 13-15 inunie 1990, luările de poziţie ale unor cancelarii şi politicieni europeni faţă de degradarea democraţiei în România nu au fost niciodată mai vehemente decât acum. Criticile au început odată cu primele măsuri de acaparare a instituţiilor statului, cu scopul suspendării preşedintelui Traian Băsescu. "Adevărul" vă prezintă cronologia reacţiilor prin care lumea occidentală şi-a exprimat dezacordul faţă de ceea ce se întâmplă în România.
• Suspendarea lui Băsescu, prima zi de campanie
Cu un rezultat previzibil în urma negocierilor de culise, actorii politici au folosit şedinţa dedicată suspendării pentru a-şi testa mesajele către alegători. Parlamentul a decis, vineri, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu cu 256 de voturi pentru şi 114 împotrivă. Referendumul pentru demiterea preşedintelui va avea loc pe 29 iulie, iar, până atunci, Crin Antonescu va fi preşedinte interimar. Decizia Parlamentului nu a fost o surpriză, deşi în cursul dimineţii liderii USL au avut ceva emoţii. USL are doar 215 voturi faţă de necesarul de 217 pentru suspendare, şi avea nevoie de cele 27 ale UDMR şi cele 24 ale UNPR.
• Consiliul Europei cere opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la suspendarea lui Traian Băsescu
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjrrn Jagland, se declară îngrijorat de recentele evoluţii din România, în special de cele legate de suspendarea preşedintelui. Thorbjrrn Jagland a cerut Comsiei de la Veneţia să analizeze dacă aceste acţiuni sunt compatibile cu statul de drept şi cu democraţia. "Sunt foarte îngrijorat de recentele evoluţii din România, mai ales de acţiunile Guvernului şi Parlamentului în legătură cu instituţii democratice. Am cerut o opinie Comisiei pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia, n.r.), din care România face parte, cu privire la compatibilitatea acestor măsuri cu principiile democratice şi cu statul de drept", a afirmat Jagland, citat de Mediafax.
• Eurogrupul, mărul discordiei dintre Franţa şi Germania
Nominalizarea unui nou şef al miniştrilor de Finanţe din zona euro agită spiritele la Paris şi la Berlin, niciuna dintre părţi nefiind dispusă să cedeze în favoarea celeilalte. Franţa şi Germania nu reuşesc să se pună de acord cu privire la persoana care să preia şefia Eurogrupului, ce reuneşte miniştrii de Finanţe din uniunea monetară. Mandatul actualului preşedinte, Jean-Claude Juncker, premier al Luxemburgului, se va încheia la 17 iulie, iar nominalizarea viitorului şef era anunţată de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru începutul acestei luni, notează AFP.
• Crin Antonescu: "Am mai multă încredere în George Maior decât în Teodor Meleşcanu"
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, duminică, la Antena 3, că are mai multă încredere în directorul Serviciului Român de Informaţii( SRI) decât în directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE). "Am mai multă încredere în George Maior decât în Teodor Meleşcanu", a declarat Crin Antonescu. George Maior, este directorul Serviciului Român de Informaţii, fost senator PSD, în vreme ce Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, a ocupat funcţii de conducere în Partidul Naţional Liberal. Cât despre subiectul privind graţierea lui Adrian Năstase, Antonescu a precizat că nu intră în atribuţiile unui preşedinte interimar.
• Revenirea la marcă ar fi un dezastru economic pentru Germania, susţine directorul Allianz
O eventuală revenire la marca germană ar arunca prima economie europeană într-o gravă criză structurală, a declarat directorul general de la grupul german de asigurări Allianz, Michael Diekmann, adăugând că o astfel de măsură ar fi 'iresponsabilă', transmite Reuters. "În acest scenariu, Germania ar intra într-o gravă depresiune iar PIB-ul ar înregistra o scădere de două cifre pentru o perioadă, pierzând 25% din valoare în decurs de trei-patru ani", a declarat Michael Diekmann. "Ca manager de risc trebuie să fim pregătiţi pentru orice, chiar dacă este vorba de ceva foarte puţin probabil. Cu toate acestea calculele noastre arată că revenirea la marca germană ar fi iresponsabilă, astfel că acest gen de speculaţii nu ne duc nicăieri", a adăugat Diekmann.
• CAPITAL
• Magnatul Ţiriac îşi vinde spaţiile comerciale cu chiriaşi cu tot
Dacă la vânzările de apartamente nu a uimit piaţa, holdingul Ţiriac a reuşit să facă rost mai uşor de cash vânzând ieftin spaţiile de showroom ale propriilor maşini. Piaţa imobiliară îşi va reveni cu siguranţă în 2012, când vânzările de apartamente normale "îşi vor da drumul". Declaraţia a fost făcută în martie 2011 şi aparţine omului de afaceri Ion Ţiriac. Acesta mai aprecia, la vremea respectivă, că preţul pe metru pătrat al unui apartament nou în Capitală se situa între 800 şi 1.000 euro. Cert este că, din 2011 şi până în prezent, preţurile pe segmentul rezidenţial au mai scăzut, la fel şi cele pe zona de business şi de spaţii comerciale, iar cumpărătorii nu se grăbesc nici acum la achiziţii.
• THE ECONOMIST Populaţia şi recesiunea: cealaltă criză a Europei
Rata fertilităţii de pe continent a scăzut la cote îngrijorătoare. Iar declinul continuă. Criza care macină Europa este chiar mai rea decât pare. De parcă tulburările din pieţele financiare nu erau de-ajuns, acum asistăm la un fenomen cel puţin la fel de îngrijorător: numărul de naşteri de pe continent s-a prăbuşit brusc, după zece ani de creştere (nesemnificativă, dar totuşi creştere). În 11 din cele 15 ţări care au publicat anul acesta statistici pe această temă, rata fertilităţii s-a diminuat (rata fertilităţii reprezintă numărul mediu de copii născuţi de către o femeie în cursul vieţii). Iar cele mai mari scăderi au fost raportate de statele lovite în plin de criza zonei euro. Astfel, în Spania, acest indice s-a redus de la 1,46, în 2008, la 1,38, în 2011.
• Cum s-au îmbogăţit cei mai înstăriţi 400 de americani
În 1992, al 400 lea cel mai bogat american avea o avere de 24,4 mililoane de dolari. În 2007, al 400 lea cel mai bogat american avea 138 de milioane de dolari (sau 87 de milioane de dolari dacă se ajustează averea la inflaţie). Cu siguranţă, acest milionar din 2007 nu era acelaşi cu cel din 1992, pentru că sunt destule schimbări în piramida milionarilor. Potrivit Business Insider, în anii '90 doar 25% dintre cei mai bogaţi americani prezenţi în "Fortunate 400" (topul care ia în calcul executivii care şi-au crescut veniturile anuale pe baza câştigurilor de pe bursă sau imobiliare) au apărut în mai mult de o ediţie a topului. Însă, chiar şi aşa, mesajul este acelaşi: bogaţii se îmbogăţesc din ce în ce mai mult. Potrivit unui studiu IRS (Internal Revenue Service) efectuat pe baza veniturilor realizate, citat de Business Insider, creşterea averilor s-a datorat câştigurilor de capital.
• Ţara care a REFUZAT de două ori intrarea în UE. Locuitorii ei nu ştiu ce e criza
Norvegia este o democraţie constituţională, care se află în nordul Europei, cu 4,9 milioane locuitori. Bogată în petrol, peşte şi păduri, Norvegia are unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume. Spre deosebire de mult ţări europene, inclusiv România, această ţară nu are datorii. România are o datorie externă de aprope 100 miliarde de euro. Norvegia este o naţiune care deţine o adevărată avere. Ţara controlează un fond suveran de investiţii care depăşeşte 550 de miliarde de dolari. Acest fond, administrat de banca centrală a statului, ocupă locul doi la nivel mondial, Norvegia fiind depăşită la acest capitol numai de Emiratele Arabe Unite, care controlează un fond în valoare de 627 de miliarde de dolari, potrivit datelor Sovereign Wealth Funds Institute. Norvegienii au cel mai ridicat raport de rezerve monetare pe cap de locuitor din lume, acestea depăşind 110.000 de dolari.
• CURENTUL
• Portretul unui mitoman sadea: Victor Ponta
Victor Ponta este doar un mitoman care minte în faţă pe toată lumea. Iar când se dă peste cap şi preschimbă minciuna în politică de stat, atunci chiar ne face de râsul întregii lumi civilizate. De fapt, actualul premier ne-a minţit încă din prima clipă, de atunci când ne-a promis "cel mai cinstit Guvern". Iar apoi, minciunile lui au curs pe bandă rulantă. Astfel , la scurt timp după demiterea preşedintelui, Ponta şi Antonescu, cele două marionete ajunse momentan în fruntea ţării, au organizat o conferinţă de presă în care au vorbit despre tot ceea ce le-a trecut lor prin cap.
• SMART sifonează bani de la Transelectrica SA către băieţii deştepţi
Un grup infracţional bine organizat sifonează zeci de milioane de euro de la buget, pe filiera Transelectrica - Smart, parte din pradă ajungând, sub forma unor comisioane, în conturile unor politicieni. Reţeta fraudei este extrem de simplă: o companie de stat (Transelectrica) şi-a înfiinţat o societate (Smart SA) căreia i-a transferat mai multe servicii de mentenanţă în scopul de a obţine ulterior, prin exploatarea sau/şi subcontractarea ilegală a acestor servicii către firme de casă (Lescaci, Nord Invest Company etc), câştiguri financiare importante. Banii se împart între membrii reţelei infracţionale şi protectorii lor politici.
• Omerta de Tia Serbanescu
În sfârşit, România are conducători pe placul USL: un repetent şi un plagiator. Pare o glumă macabră - dar nu e decât tristul adevăr. Culmea este că politicienii străini (din UE şi din SUA) şi ziariştii occidentali sunt mult mai îngrijoraţi pentru soarta României decât sunt politicienii de la noi şi decât presa românească (onoare excepţiilor!) care tratează suspendarea preşedintelui ţării şi compromiterea României ca pe un simplu subiect de senzaţie - precum divorţul lui Pepe de Oana. Distanţa dintre clasa politică occidentală şi presa internaţională şi cele de la noi s-a dovedit mult mai mare decât am fi crezut şi ea ţine de responsabilitate. Preşedintele CE, guvernele occidentale şi departamentul de stat al SUA sunt îngrijorate de violarea statului de drept, în timp ce la noi preşedintele interimar Antonescu vorbea de "una din cele mai fericite zile ale vieţii politice româneşti".
• CURIERUL NATIONAL
• De ce piaţa nu are totdeauna dreptate
Factori de natură psihologică îi împiedică pe investitori să ia deciziile raţionale şi corecte. Howard Marks, chairman la Oaktree Capital Management, corporaţie financiară listată pe Bursa din New York şi care are în administrare active de peste 80 miliarde dolari, contrazice teza pieţelor eficiente şi spune că acestea sunt predominant comportamentale. Lăcomia, frica, invidia, mândria, gândirea părtinitoare şi comportamentul de turmă permit erorilor de preţ din piaţă să rămână necorectate pentru luni sau ani de zile. Efectul de turmă îi face pe investitori să împingă cotaţiile în zone de exces, unde nu sunt corectate, aşa cum susţine teoria pieţelor eficiente. Acolo unde aceştia trebuie să vândă scump, ei ezită, sperând la câştiguri mari, iar acolo unde ar trebui să cumpere ieftin întârzie să o facă, fiind precumpănitoare frica. Realitatea din pieţe ne spune că acestea sunt departe de a fi eficiente, iar de câştigat câştigă numai investitori superiori care reuşesc să identifice aceste puncte extreme.
• Lupta de la Bucureşti face valuri mari în străinătate
Consiliul Europei cere opinia Comisiei de la Veneţia despre suspendarea lui Traian Băsescu. Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, se declară îngrijorat de recentele evoluţii din România, în special de cele legate de suspendarea preşedintelui, şi a cerut Comisiei de la Veneţia să analizeze dacă aceste acţiuni sunt compatibile cu statul de drept şi cu democraţia. "Sunt foarte îngrijorat de recentele evoluţii din România, mai ales de acţiunile Guvernului şi Parlamentului în legătură cu instituţii democratice. Am cerut o opinie Comisiei pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia, n.r.) din care România face parte, cu privire la compatibilitatea acestor măsuri cu principiile democratice şi cu statul de drept", afirmă Jagland, citat într-un comunicat remis Mediafax.
• Ordonanţa Guvernului privind băncile, discutată de Senat în august
Ordonanţa de urgenţă aprobată, joi, de Guvern privind instituţiile de credit, care va asigura stabilitatea sectorului bancar, va intra în dezbaterea Senatului în sesiunea extraordinară din luna august, a declarat, vineri, chestorul Senatului, Dan Radu Ruşanu, informează Mediafax. "Guvernul, în înţelepciunea sa, a emis o nouă ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 43/2012 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Mai concret, este o măsură de stabilitate dată de Banca Naţională şi care a trebuit adoptată, urgent, de către Guvern. Este o implicare a Fondului de Garantare şi Contragarantare în capitalul bancar şi pentru garantarea băncilor, prin rezerva Băncii Naţionale", a spus Ruşanu. Reprezentantul PNL în Biroul permanent a mai arătat că ordonanţa se referă la crearea "băncii-punte", respectiv asigură posibilitatea ca, dacă una dintre băncile străine sau româneşti are vreo problemă, să poată fi preluată de Banca Naţională, prin această bancă-punte.
• Scandal de proporţii: producătorul de medicamente GlaxoSmithKline, amendat cu 3 miliarde de dolari
Trei medicamente au stat la baza aplicării amenzii: Avandia, Seroxat şi Wellbutrin. Compania GlaxoSmithKline (GSK) a fost găsită vinovată, iar acum este nevoită să plătească nu mai puţin de trei miliarde de dolari, după ce a dat bani doctorilor americani ca să prescrie medicamente pentru copii şi adulţi ce i-ar fi putut pune în pericol. Profitul, mai presus de siguranţa publică. Autorităţile au catalogat GSK drept "trişorii care au crezut că ar putea face profit uşor în detrimentul siguranţei publice, a contribuabililor şi a milioanelor de americani".
• Londra riscă să piardă statutul de prim centru financiar mondial
Londra riscă să piardă statutul de principal centru financiar mondial, după ce o investigaţie privind manipularea dobânzilor interbancare, pe o piaţă de 360.000 de miliarde de dolari, se adaugă altor cazuri de abuzuri efectuate de bănci, care au erodat încrederea în City. În ultimul an, JPMorgan Chase a anunţat pierderi din tranzacţii de cel puţin 2 miliarde de dolari, UBS a fost acuzată de o fraudă de 2,3 miliarde de dolari, iar Barclays şi multe alte bănci au fost acuzate de manipularea dobânzii interbancare LIBOR, transmite Bloomberg.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Falimentul "Abramburicăi". Azi culege ce a semănat
Ecaterina Andronescu a revenit la ţanc în fruntea Ministerului Educaţiei. Astăzi, ea culege roadele mandatelor anterioare, când a distrus învăţământul profesional şi a obligat tinerii, indiferent de interese şi capacităţi, să se înscrie la liceu, pentru a alimenta fabricile de diplome. Examenul de Bacalaureat nu este pentru toată lumea - iar acest lucru este demonstrat de rezultatele obţinute la acest examen pentru doi ani consecutiv. Rezultatele înregistrate la acest examen în ultimii doi ani sunt încununarea politicilor educaţionale implementate de Ecaterina Andronescu în timpul mandatului său anterior, din anii 2008-2009. Cei care au terminat liceul anul trecut şi anul acesta sunt exact cei intraţi cu forţa în învăţământul liceal în 2009, după ce ministrul Educaţiei de atunci, recunoscută sub apelativul "Abramburica", a eliminat şcolile profesionale din sistemul educaţional.
• Voiculescu îl atacă pe Adamescu
Astra Asigurări, companie deţinută de Dan Adamescu, a fost luată în vizor de una din publicaţiile lui Dan Voiculescu. Revista economică lansată de curând de Dan Voiculescu, "Income Magazine", a publicat un atac dur la adresa afacerii unui alt magnat local, Dan Adamescu. Astra Asigurări este prezentată într-o lumină negativă, motivul fiind deocamdată greu de desluşit. Compania de asigurări este acuzată de mai multe nereguli, atât în privinţa practicilor de business, cât şi a rezultatelor financiare. Una dintre acuzaţii se referă la neseriozitatea faţă de partenerii de afaceri şi faţă de clienţi, fiind amintite prezenţa Astra pe "lista ruşinii" întocmită de Comisia pentru Supravegherea Asigurărilor (CSA) în 2011 şi creanţele nerecuperate ale Ţiriac Auto şi Porsche Inter Auto.
• JURNALUL NATIONAL
• Falimentul editorului României libere, prima societate comercială post-revoluţionară, anunţat... CU MARE FAST
Să intri în faliment nu e o mare şmecherie în zilele noastre. Dar să intri în faliment cu un fast demn de o nuntă sau botez, e ceva deosebit, trebuie să recunoaştem. "Joi, 12 iulie 2012, municipiul Braşov va găzdui Adunarea Creditorilor din cadrul procedurii de faliment a primei societăţi comerciale pe acţiuni înfiinţată în România după 1990. Adunarea Creditorilor societăţii Basic Media SA (fostă SC "R" SA), editorul ziarului "România liberă" timp de aproape 20 de ani, va fi organizată de cunoscuta societate braşoveană de insolvenţă SC INFO-DIP INSOLVENCY SPRL. (...) După Adunarea Creditorilor, creditorii societăţii Basic Media SA (fostă SC "R" SA) - foşti jurnalişti la cotidianul "România liberă", precum şi invitaţi ai acestora, vor organiza o conferinţă de presă, începând cu ora 15,30, în care vor prezenta cauzele acestui faliment răsunător", se arată în comunicatul agenţiei de PR Anvangarde.
• Euribor scade puternic şi anulează deprecierea leului pentru românii cu credite în valută
Banca Centrală Europeană a tăiat încă 0,25 de pp din dobânda cheie şi a stabilit un nou minim istoric la 0,75%. De-a lungul timpului, dobânzile de pe piaţa interbancară nesecurizată au urmat strict dobânda BCE şi asta înseamnă că cei cu credite în euro legate de Euribor vor avea parte în curând de dobânzi mai mici. Veste este bună şi pentru clienţii băncilor din România care au venituri în lei, mai ales după valul de depreciere a monedei naţionale. Italianul Mario Draghi aduce cea de-a trei reducere a dobânzii cheie de când se află în fruntea BCE, pe lângă injecţia de 1.000 de miliarde de euro în băncile comerciale în operaţiuni repo cu scadenţa la trei ani: două operaţiuni în iarna trecută au adus dobânda de referinţă de la 1,5% la 1%, iar joi a mai tăiat încă 0,25 pp.
• Commerzbank: Leul nu va recupera pierderile nici după referendum
Incertitudinea, mai ales legată de criza din zona euro, va împiedica leul să recupereze după referendum în totalitate pierderile înregistrate în contextul suspendării preşedintelui Traian Băsescu, iar cursul va rămâne la circa 4,5 lei pe euro până la sfârşitul anului, potrivit Commerzbank. Probabilitatea ca Băsescu să fie nevoit să părăsească postul de preşedinte este foarte ridicată, iar această perspectivă va menţine probabil la un nivel ridicat prima de risc pentru activele româneşti, a declarat pentru Mediafax analistul Thu Lan Nguyen de la Commerzbank.
• NATIONAL
• "Italo Romena", banca preferata a hackerilor
Vremurile cand lumea interlopa de la noi exporta in tarile occidentale doar prostituate, cersetori si ciorditori marunti au apus de mult. Acum, structurile specializate in combaterea crimei organizate, dar si serviciile secrete a nenumarate state din lume au mari batai de cap cu hackerii romani. Cei mai multi dintre ei, concentrati in Oltenia si zona de Vest a Romaniei. De altfel, aici a si fost declansata de DIICOT "cruciada" impotriva fraudelor informatice, anchetele procurorilor soldandu-se nu doar cu arestari pe banda rulanta, dar si cu prime concluzii surprinzatoare. Banca "Italo Romena" a fost infiintata in 1980, de catre Securitatea ceausista , "ca un prim semn de joint-venture intre Italia si Romania in sectorul bancar". Adica primii clienti ai bancii au fost ofiterii de informatii romani, care puteau astfel manevra pe plan extern cu banii din celebrele conturi ale puternicelor servicii secrete ale tarii noastre
• Suspendarea lui Basescu se joaca in deplasare
Poporul va decide, democratic, prin referendum, daca Traian Basescu ramane sau nu in fruntea tarii. Cu aceasta declaratie politicienii romani incearca sa induca romanilor senzatia ca ei sunt cei care vor decide. In realitate, scena politica va fi aranjata nu dupa placul electoratului, ci dupa cel al americanilor sau europenilor. Desi pareau foarte siguri pe ei, uselistii nu stiau luni, inaintea sesiunii parlamentare, ce aveau de facut pana la finalul saptamanii. O strategie exista, dar se astepta un semnal din afara. Pana miercuri seara semnalul se pare ca a venit si, odata cu el, de-a dreapta premierului Victor Ponta, pe post de consilier onorific, si-a facut aparitia si celebrul general american Wesley Clark. De aici, planul de suspendare a mers ca uns, negocierile s-au purtat pana-n miez de noapte, parlamentarii mai indaratnici fiind convinsi mai cu vorba buna, mai cu dosarele.
• Moneda nationala ajunge in curand la 4,7 lei/euro
Analistii financiar-bancari avertizeaza ca moneda nationala ar putea fi cotata in curand cu 4,7 lei/euro. Oamenii de afaceri atrag atentia ca produsele si ratele la banci se vor scumpi, somajul va creste, iar consumul va scadea abrupt. Demersul pentru suspendarea presedintelui Romaniei a avut ca efect imediat deprecierea monedei nationale, care a fost cotata vineri de BNR cu 4,51 lei/euro. Acesta este un nou maxim istoric in doar cateva zile, dar raul abia de acum incolo va veni. Reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania spun ca, in urmatoarele sase luni, leul va inregistra cotatii de la 4,4 lei/euro la 4,7 lei/euro, urmand ca spre sfarsitul anului sa se stabilizeze la 4,5 lei/euro.
• Ai computerul infectat? FBI iti taie azi netul!
FBI atrage atentia utilizatorilor de internet ca persaoanele care au computerele infectate cu virusul DNSChanger vor ramane astazi fara conexiune la net. Troianul DNSChanger ii face pe utilizatori sa navigheze pe diferite website-uri false, create in scopul unor escrocherii, prin modificarea setarilor DNS (coduri de identificare) ale PC-urilor. Potrivit TehnoPol, acest virus face ca toate PC-urile sa foloseasca alte DNS, decat cele ale companiilor care ofera servicii de internet, fara ca utilizatorii sa observe. Cand a descoperit escrocheria, FBI-ul a inlocuit serverele, dar acestea vor fi tinute in functiune pana astazi, cand vor fi inchise.
• PUTEREA
• Mafia gunoaielor anchetată în România
Garda Financiară din Italia, care a descoperit recent 12 milioane de dolari ascunşi într-o bancă din Elveţia de Vito Ciancimino, fostul primar mafiot din Palermo, Sicilia, continuă să caute patrimoniul acestui fost politician italian asociat cu mafia siciliană Cosa Nostra în România. Familia Ciancimino ar face afaceri cu unii parteneri români oculţi, administrând depozitul de deşeuri de la Glina, lângă Bucureşti, informează duminică ediţia online a cotidianului "Il Sole 24 Ore" din Milano, potrivit Agerpres.
• Judecători controversaţi, în BEC pentru referendum
Judecătorii care vor face parte din Biroul Electoral Central (BEC), constituit în vederea organizării referendumului naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României, au fost traşi la sorţi, ieri, în şedinţă publică, din rândul magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Purtătorul de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Georgeta Barbălată, a declarat că cei şapte judecători sunt: Dănuţ Cornoiu, Alina Sorinela Macavei de la Secţia I Civilă, Elena Cârcei, Aurelia Motea şi Tatiana Gabriela Năstase de la Secţia a II-a Civilă, Gabriela Elena Bogasiu şi Luiza Maria Păun de la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Dănuţ Cornoiu este unul dintre cei mai controversaţi judecători ai instanţei supreme. Cercetat în cazul scandalului casei părinţilor fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, Cornoiu a fost la un pas de excluderea din magistratură.
• Selecţie pentru CA la Hidroelectrica
Hidroelectrica nu se lasă şi continuă procesul de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie (CA), chiar dacă societatea este în plin proces de reorganizare ca urmare a declarării stării de insolvenţă. În prima fază de selecţie a candidaţilor pentru posturile de administratori ne-executivi de la Hidroelectrica s-au înscris 37 de candidaţi. Dintre acestea, 11 sunt din străinătate, se arată într-un comunicat de presă al companiei. Potrivit acestuia, reprezentanţii Hidroelectrica şi Adecco România SRL, firmă de recrutare resurse umane selectată pentru acest proces, vor evalua candidaturile primite. "Procesul a intrat acum în etapa finală, care presupune organizarea interviurilor cu aplicanţii selectaţi", se arată în comunicat.
• ROMANIA LIBERA
• Purtătorul de cuvânt al Comisarului Viviane Reding, despre acuzaţiile lui Dan Şova: "Este absurd să faci un jurnalist responsabil pentru o poziţie a Comisiei Europene"
Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a Comisarului European pe Justiţie Viviane Reding, infirmă acuzaţiile aduse de senatorul PSD Dan Şova jurnalistei RRA Carmen Valică. Politicianul a spus că jurnalista a tranmis informaţii false la Bruxelles, care ar fi determinat reacţiile negative ale oficialilor. "Comisia Europeană este o instituţie europeană independentă, care îşi fundamentează declaraţiile şi opiniile pe fapte şi pe lege. A face jurnaliştii responsabili pentru o poziţie a Comisiei este, sincer vorbind, absurd şi profund îngrijorător", a răspuns Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Comisarului European pe Justiţie, Viviane Reding, la o întrebare adresată de România Liberă prin e-mail.
• De ce a reacţionat Occidentul atât de dur la suspendarea preşedintelui?
Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a generat un val de îngrijorare din lumea occidentală - din SUA, Germania, de la Consiliul Europei sau din rândul parlamentarilor europeni. Spre exemplu, Departamentul de Stat al SUA spune că "evenimentele din România ameninţă echilibrul democratic al puteri-lor şi subminează instituţiile independente precum justiţia". În acelaşi timp, guvernul german afirmă că are îndoieli importante privind legitimitatea măsurilor adoptate de Guvernul Ponta. De asemenea, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la compatibilitatea măsurilor luate cu principiile democratice şi statul de drept
• Procesul lui Dan Voiculescu se reia pe 18 iulie la Tribunalul Bucureşti
Tribunalul Bucureşti a fixat pentru 18 iulie primul termen al procesului de corupţie în care este inculpat fondatorul Partidului Conservator, fostul senator Dan Voiculescu. Dosarul a fost înregistrat la tribunal pe 2 iulie după ce pe 29 iunie Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a constatat că nu mai este competentă să judece acest dosar ca urmare a faptului că Voiculescu şi-a dat demisia din Senat. Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat pe 25 iunie iar România Liberă a arătat la acel moment că singurul scop al renunţării acestuia la calitatea de senator a fost ca dosarul penal în care acesta este inculpat să nu mai fie soluţionat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
• Variante. Dacă judecătorii CCR decid în favoarea lui Blaga, calculele puterii ar fi serios zdruncinate. Îl poate salva Curtea Constituţională pe Băsescu?
Lăudată sau criticată de actorii politici, în funcţie de partea care era avantajată de deciziile luate, Curtea Constituţională joacă şi în zilele următoare un rol crucial. Verdictele pe care le vor da magistraţii, atât pe tema revocării lui Vasile Blaga, cât şi pe cea a suspendării lui Traian Băsescu, pot înclina balanţa. Judecătorii CCR trebuie să ia astăzi la cunoştinţă suspendarea lui Traian Băsescu de către actuala majoritate parlamentară şi să-l înscăuneze pe Crin Antonescu în atât de dorita funcţie de preşedinte al ţării. Preşedinte interimar, ce-i drept, deocamdată, până când vor fi organizate alegeri prezidenţiale (prin octombrie, cel mai probabil). Dar rolul Curţii nu se termină aici în scandalul suspendării, deoarece instituţia trebuie să răspundă la două sesizări extrem de importante.
• ZIARUL FINANCIAR
• Topul celor mai profitabili angajaţi din economie
Cei mai profitabili angajaţi din economie în 2011 au fost cei ai OMV Petrom Gas, fiecare aducând companiei un profit net de 722.000 de euro, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului. Analiza mai arată că în domenii precum petrol şi gaze, comerţ cu energie şi al tutunului au fost înregistrate cele mai mari profituri per angajat. Astfel, fiecare salariat al OMV Petrom Gas, Alpiq RomEnergie şi British American Tobacco i-a adus companiei pentru care lucrează câte un profit net cuprins între 250.000 şi 722.000 de euro în 2011. În ierarhie se mai află şi firme din domeniul auto sau al materialelor de construcţii.
• Victorie istorică la SIF Muntenia: Grupul revoluţionarilor a preluat conducerea
Grupul acţionarilor revoluţionari a câştigat alegerile pentru Consiliul Reprezentanţilor la SIF Muntenia, după o Adunare Generală a Acţionarilor epuizantă şi încrâncenată de peste 32 de ore. Noii membrii ai Consiliului sunt Marcel Gheorghe, Daniel Pandele, Gabriel Vasile, Olimpiu Blăjuţ, Răzvan Lefter, Florin Cazan, Adrian Andrici, Ştefan Gioga, Dan Sârboiu, Cristian Alexandru Ştefănescu şi Cătălin Mancaş. Ei au fost susţinuţi de grupul de acţionari coagulat în jurul influentului om de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul Doraly şi este cel care a cerut revocarea fostei conduceri. El deţine 5% din acţiunile SIF Muntenia şi a propus schimbarea conducerii fiind nemulţumit de modul în care este administrată SIF Muntenia. Cu active de peste 1,2 miliarde de lei, SIF Muntenia este administrată de societatea Muntenia Invest, iar Consiliul Reprezentanţilor este cel care supraveghează administratorul.
• Plătirea poliţelor dintre USL şi PDL ne-a costat 2 mld. euro până acum
Scandalurile politice şi-au pus solid amprenta asupra evoluţiei cursului de schimb leu/euro. De la începutul anului cursul a crescut cu 5%, această evoluţie fiind marcată de trei evenimente politice interne: demisia premierului Boc, căderea Guvernului Ungureanu şi suspendarea preşedintelui. Alături de devalorizarea leului, creşterea CDS-ului şi reacţia pieţelor externe şi a investitorilor a împins factura scandalului politic din România spre 2 mld. euro numai până în prezent, bani care au fost luaţi, practic, din consumul intern. Rapoartele analiştilor externi vorbesc aproape la fiecare frază de instabilitate, ceea ce apasă greu asupra economiei care se luptă din greu cu neîncrederea investitorilor. Este aşteptată o vară complicată pentru economie în care investiţiile vor fi amânate până la limpezirea apelor.