REVISTA PRESEI - 09.09.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 septembrie 2010

ADEVĂRUL

Traian Băsescu: "Maximul crizei a fost depăşit"

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit miercuri seară, la TVR1, într-o "Ediţie specială", despre remanierea Guvernului, dificultăţile prin care trece România, expulzările romilor şi revizuirea Constituţiei. Şeful statului a zis că România nu are banii necesari cofinanţării proiectelor europene, că CFR trebuie să plătească contribuţiile la stat, că fondul de pensii este un dezastru şi că nu este de acord cu decizia Franţei de expulzare a romilor dar România are un parteneriat strategic cu Franţa.

Văicăreala unui fost privilegiat

Foştii parlamentari sunt indignaţi că nu mai beneficiază de privilegiile pe care şi le-au votat singuri. Rămas cu 1.414 lei din 5.596 de lei, fostul senator Ilie Plătică-Vidovici spune că va da statul în judecată. Beneficiarii de pensii "nesimţite" se revoltă împotriva Guvernului. După ce s-au bucurat de privilegii pe care şi le-au votat singuri şi care le-au adus pensii de mii de euro, demnitarii consideră că este strigător la cer ca pensiile lor să fie calculate după aceleaşi criterii ca în cazul oamenilor de rând.

Averea lui Gigi, sechestrată pentru o datorie de 3,4 milioane euro

Gigi Becali ar putea rămâne fără Palat. Fiscul a constatat că acesta are datorii de milioane de euro la stat. Finanţatorul echipei de fotbal Steaua, Gigi Becali, are din nou probleme cu Fiscul. El trebuie să achite aproximativ 3,4 milioane de euro. Suma de 14,3 milioane de lei (aproximativ 3,4 milioane de euro) reprezintă impozite neplătite la stat de către "latifundiarul din Pipera", în perioa-da 2004-2009, şi penalităţi de întârziere. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Ilfov a demarat procedura de executare silită a unor proprietăţi ale lui Gigi Becali, care riscă să rămână fără o parte din avere.

Marea Neagră, scoasă la licitaţie

Oamenii de afaceri vor putea exploata, timp de zece ani, apele mării, Dunării şi lacurilor din judeţul Constanţa. Chiar dacă repre-zen-tanţii Administraţiei Dobrogea Litoral au mari aşteptări de la licitaţia de la sfârşitul lunii, mulţi operatori cred că afacerea este una păguboasă. Alături de mare, Dunărea, lacurile Techirghiol, Tăbăcărie şi Balta Mangalia vor fi scoase la licitaţie la sfârşitul acestei luni. "Cei care închiriază luciul de apă mai pot desfăşura diverse activităţi, de la construcţia de turbine eoliene, până la cultura de alge sau scoici ori activităţi de agrement nautic".

Bătălie crâncenă pentru bugetul UE

Discuţiile cele mai aprinse vor fi fără îndoială în jurul fondurilor pentru agricultură, care reprezintă în prezent mai mult de 40% din bugetul total al Uniunii Europene (o mie de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020). "Subvenţiile pentru agricultori ar trebui să reprezinte o treime din buget, nu cea mai mare parte din el", a declarat comisarul pentru Buget, polonezul Janusz Lewandowski, într-un interviu acordat agenţiei Reuters. Preşedintele Nicolas Sarkozy ameninţă cu declanşarea unei crize în cazul în care agricultura va primi mai puţini bani.

Sinuciderile, pagubă pentru Japonia

Anul trecut, economia japoneză a pierdut 32 de miliarde de dolari din cauza sinucigaşilor şi a depresivilor. Costurile au fost publicate pentru prima dată în încercarea de a conştientiza publicul de această problemă care afectează societatea japoneză. Sinuciderile şi depresia în general au costat economia Japoniei circa 2,7 trilioane de yeni (32 de miliarde de dolari) în 2009, a anunţat ieri guvernul de la Tokyo. Cifra se referă la veniturile care ar fi putut fi câştigate de persoanele de vârstă activă care s-au sinucis, la care se adaugă beneficiile sociale şi costul tratamentelor medicale şi de şomaj suportate de guvern pentru persoanele care suferă de depresie.

Scânteia care poate "aprinde" lumea islamică

Enoriaşii unei biserici din SUA vor să marcheze 11 septembrie dând foc Coranului. Ei au creat pe Facebook pagina Zilei internaţionale a arderii Coranului, stârnind o reacţie negativă din partea Vaticanului. De mai multe săptămâni, Dove World Outreach Center, o biserică evanghelică din Gainesville, Florida, anunţă sistematic că va marca nouă ani de la atentatele din 11 septembrie dând foc mai multor exemplare ale Coranului.

CURENTUL

Cornel Nistorescu - la un pas de arestare

După aproape doi ani de la accidentul făcut de Nistorescu în decembrie 2008, când a spulberat cu jeepul său de zeci de mii de euro o motocicletă ce circula regulamentar şi pe care se aflau doi tineri, dosarul a ajuns în sfârşit pe masa procurorilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, procurorul Florin Popa, "dosarul a ajuns la sfârşitul lunii august pe masa anchetatorilor cu propunere de trimitere în judecată pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă", a declarat acesta pentru "Curentul".

Romånia - pasibilă de amenzi de peste 100.000 de euro pe zi

Cum autorităţile locale din Bucureşti nu au luat în 2009 o serie de măsuri pentru reducerea poluării în Capitală, acum, în 2010, Romånia este ameninţată cu declanşarea procedurii de infringement pe mediu, adică ar putea fi amendată cu nu mai puţin de 100.000 euro pe zi, se arată într-un document al municipalităţii. În proiectul Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) privind aprobarea programului integrat de gestionare a calităţii aerului în municipiul Bucureşti, revizuit în 2010, se arată că, anul trecut, dintre cele 47 măsuri pe care edilii ar fi trebuit să le ia pentru reducerea poluării în Capitală, 12 nu au fost realizate.

La Ciufulici, de Tia Şerbănescu

Prima moţiune simplă, pe agricultură, depusă de PSD la Cameră a inaugurat sezonul scandalurilor dintre putere şi opoziţie. Cum ambele tabere erau puse pe scandal, a fost suficient ca UNPR să solicite un loc într-o comisie, pentru ca PSD şi PNL să le refuze postul - revendicat de generalul Oprea în numele avanpostului pe care-l reprezintă: "deocamdată guvernul stă în voturile noastre: cui nu-i place, să-şi caute altă majoritate"...În schimb "ciuful" apare într-o frază mai de şantier, unde dl Băsescu avertiza un constructor că dacă nu respectă termenele "ne luăm de ciuf". Cum dl Băsescu n-are ciuf, Antenele au trecut fraza la singular spre a-i sublinia agresivitatea: "te iau de ciuf".

În lipsă de idei alternative, PSD atentează la siguranţa naţională

Nici nu a început bine actuala sesiune parlamentară de toamnă şi liderii coaliţiei Grivco au început aşa-zisul asalt împotriva coaliţiei de guvernare şi a şefului statului, instigând cetăţenii să iasă în stradă la încă o revoluţie, ceea ce reprezintă o gravă ameninţare la siguranţa naţională a României. Practic, exponentul pe faţă al che-guevarismului maoist caraibian, Radu Mazăre, a ieşit la rampă cu ocazia alegerilor la vârf de la filiala PSD Constanţa, când, îmbrăcat în clasicul combinezon militar patentat la congresul PSD din primăvară, a susţinut faptul că în cazul în care actuala Putere nu poate fi schimbată prin măsuri democratice, prin alegeri anticipate, atunci ar fi nevoie de o nouă revoluţie.

CURIERUL NAŢIONAL

Tinerii afacerişti nu au nicio şansă

Înfiinţarea pe timp de criză a unei firme este o adevărată provocare, mai ales dacă este vorba şi despre un debutant în afaceri. Reprezentanţii Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) atrag atenţia că pe lângă problemele generale cu care se confruntă mediul de afaceri din România, debutanţii în afaceri mai întâmpină şi o serie de alte dificultăţi specifice segmentului pe care îl reprezintă. Cu toate acestea, potrivit preşedintelui PTIR, Florin Jianu, cele mai mari probleme ale celor care vor să înceapă o afacere sunt reglementările legislative şi finanţările.

Băncile, încolţite cu ajutorul ANPC

Din luna iunie, de când a intrat în vigoare OUG 50/2010 privind contractele de credit, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a înregistrat nu mai puţin de 536 de reclamaţii referitoare la credite, dintre care 109 s-au referit la perceperea comisionului de risc. Potrivit documentului citat de Mediafax, până în prezent s-au aplicat amenzi de 270.000 de lei. Astfel, numai pe domeniul financiar-bancar au fost înregistrate în perioada iunie- 24 august, 1.428 de reclamaţii, dintre care 936 pe servicii bancare şi 453 vizând creditele.

Guvernul a aprobat fuziunea filialelor Electrica de furnizare a energiei

Filialele Electrica de furnizare a energiei Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord vor fuziona şi vor forma o societate denumită Electrica Furnizare, operaţiunea fiind aprobată prin hotărâre de guvern. Noua societate va avea ca obiect principal de activitate comercializarea de energie electrică, dar va putea desfăşura complementar şi alte activităţi conexe. Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord vor fi astfel dizolvate fără a intra în lichidare.

Hidroelectrica va construi hidrocentrale de 3 miliarde de euro

Hidroelectrica a anunţat ieri un plan de investiţii de 3 miliarde de euro în următorii 6-7 ani, ce vor viza construcţia de hidrocentrale şi microhidrocentrale, bani care vor fi asiguraţi din împrumuturi şi din parteneriatele cu firme de profil din ţară şi din afară interesate de construcţia de hidrocentrale. Pentru următorii patru ani, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a anunţat construcţia a peste 50 de hidrocentrale şi reamenajarea şi retehnologizarea a unora dintre cele mai mari puncte de lucru ale companiei. Producătorul de hidroenergie aşteaptă investitorii din afară.

Ţările - central europene vor construi autostrăzi de 15 miliarde de euro

Pentru a beneficia de bani UE, România trebuie să se concentreze pe coridoarele europene. Nu avem nicio şansă să lucrăm la A4 şi A5 cu actualul buget multianual al Uniunii. România are cea mai subdezvoltată reţea de autostrăzi dintre toate ţările membre ale Uniunii Europene, având ceva mai mult de 320 de kilometri de autostradă, în timp ce, dintre vecinele noastre, Ungaria are peste 2.000 km de coridoare europene, iar bulgarii au un plan de 570 de kilometri de drumuri dintre care 200 de autostrăzi până în 2013, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare poloneză PMR. Potrivit analiştilor PMR, piaţa construcţiilor pe drumul din Europa Centrală va trece de pragul de 15 miliarde de euro, dar şi nivelul bugetat de Uniunea Europeană, prevăzut în perioada 2007-2013.

Comercianţii de apă minerală, arşi la buzunare cu 760.000 lei

Controalele ANPC arată că, la 55% din firmele verificate, existau anumite nereguli. Printre inadvertenţele găsite de inspectori se numără marfă expirată, depozitată în condiţii insalubre şi etichetată prost. Pentru deficienţele găsite, au fost date amenzi de aproape 760.000 de lei. Apă minerală expirată, depozitată în condiţii insalubre, şi cu deficienţe de etichetare, sunt doar câteva dintre inadvertenţele găsite de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, în urma unor controale desfăşurate la nivel naţional, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), remis Curierului Naţional.

EVENIMENTUL ZILEI

Mădălina, "înviată" pentru bani şi audienţă

Rudele cântăreţei, scindate în două tabere, alimentează, prin înţelegeri sau contracte, câştigurile a două televiziuni importante din România, Pro TV şi Antena 1. Taberele s-au luat la întrecere care prezintă cele mai sordide detalii cu privire la caz. Punctul culminant a fost înregistrat ieri după-amiază, când soţul cântăreţei, Petru Mircea, se afla la Pro TV, în platoul lui Cătălin Măruţă, pentru a prezenta în exclusivitate partea a doua a scrisorii de adio a Mădălinei Manole. Între timp, părinţii artistei erau în platoul emisiunii "Acces Direct", difuzată pe acelaşi tronson orar de Antena 1.

Cât se câştigă din publicitate

Dacă, în prima sa zi de emisie, Măruţă a fost spulberat în audienţe (de părinţii Mădălinei, care erau la Antena 1), deşi îl avea invitat pe primul bărbat din lume care a născut, lucrurile s-au inversat marţi seară, când scrisoarea lui Petru Mircea s-a dovedit de neînvins. Deşi preţurile au scăzut considerabil din cauza crizei, sumele plătite pentru publicitatea pe acest segment orar la o emisiune care face 4,7 puncte de rating sunt, în continuare, destul de mari. Calculate estimativ, în pauza publicitară, un spot de 30 de secunde ar putea costa până la 700 de euro. La aproximativ 40 de spoturi, înseamnă cam 30.000 de euro din publicitate.

Prima toamnă în Bucureşti fără Piaţa Obor

Cea mai veche piaţă bucureşteană îşi închide porţile în acest weekend. În locul târgului cu tarabe pestriţe, la fel ca şi vizitatorii săi, va răsări un mall de alimente. Edilii se mândresc cu noua Piaţă Obor. Care, spun ei, va avea două niveluri, scări rulante, lifturi atât pentru marfă, cât şi pentru persoane. Labirintul printre precupeţe va deveni un colos comercial supraetajat. La parter vor sta aliniate legume şi fructe, la etajul unu - lactate şi carne, iar etajul al doilea va fi plin de magazine pentru alte mărfuri.

Blaga: În locul lui Udrea, eu n-aş fi rămas ministru

În PDL apar două divergenţe majore: atitudinea lui Udrea care l-a contestat pe Boc, dar a rămas în guvern şi data alegerilor interne - noiembrie sau martie. Cu toată acalmia afişată, în PDL se ascut deja săbiile pentru alegerile interne. În disputa pentru putere au început să se contureze cel puţin două centre de influenţă: unul în jurul lui Vasile Blaga- Adriean Videanu-Emil Boc, altul în jurul Elenei Udrea alături de care s-au grupat "cotroceniştii".

FINANCIARUL

Sectoarele de bază ale economiei s-au prăbuşit: construcţii: -28,3%, comerţ: -10,5%, industrie: -7,3%

Datele statistice relevă faptul că trimestrul al treilea a debutat dezastruos, cu scăderi în aproape toate sectoarele de activitate. Construcţiile, care reprezentau motorul creşterii economice, sunt aproape de colaps, la fel ca şi producţia industrială. INS a raportat ieri cifrele la şapte luni pentru producţia industrială şi comerţ. Luna iulie a fost ceva mai slabă, însă au fost înregistrate creşteri pe ansamblul celor şapte luni faţă de anul anterior.

Ordonanta "DDA", varianta 2. Codul Fiscal a ajuns la varianta 11

Guvernul promite revenirea la normalitate. Cea de-a 11-a modificare a Codului Fiscal în 2010 elimină cozile la ghişee. Este posibil ca noile norme de aplicare să le reînfiinţeze. Plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, procedura aprobată, ieri, de guvern şi care va fi aplicată începând cu luni, 13 septembrie, a anunţat ministrul Muncii, Ioan Botiş.

S-a lansat un nou concept: închiriază... "acasă"

Complexul "Stejarii", situat în partea de nord a Capitalei, unic în Europa de Est prin serviciile oferite. Investitor este Ion Alexandru Ţiriac. Suma investită nu are nicio relevanţă, consideră fiul celebrului tenisman. Investiţia imobiliară demarată de Ion Alexandru Ţiriac în nordul Bucureştiului merită toată atenţia. Conceptul este unic, reuneşte ideea de familie, de stabilitate. Locuinţele disponibile vor fi închiriate şi nu vândute, pe termen de cel puţin un an. În preţul chiriei sunt incluse multe alte servicii de natură să uşureze viaţa celor care vor locui acolo. Cele 285 de apartamente cu suprafeţe cuprinse între 106 şi 613 mp se pot închiria pentru 1.300-2.500 de euro.

Servicii peste servicii

Ce înseamnă "chirie all-inclusive"? Complexul are un centru logistic ce asigură celor care se mută acolo tot felul de facilităţi. Vrei să îţi iei bilete la film, dar nu ai timp? Apelezi la "administraţie". Nu ai chef să găteşti? Există room-service. Eşti prea obosit ca să mai speli? Idem. Pur şi simplu, ţi se pare mare bătaie de cap să arunci gunoiul? La fel. Alt exemplu: baza sportivă a complexului se "accesează" gratuit. Şi aşa mai departe. Există şi reguli pe care "locuitorii" trebuie să le respecte astfel încât să nu deranjeze comunitatea, dar în opinia noastră ele nu fac decât să instituie o stare de normalitate, de multe ori absentă în alte zone.

Fondurile monetare au depăşit, în premieră, pragul de 100.000 de investitori

Activele fondurilor mutuale autohtone au trecut de 5 miliarde de lei. Fondurile monetare au reuşit să depăşească în august pragul de 100.000 de investitori, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Banii plasaţi de investitori în cele şapte fonduri monetare de pe piaţa locală au fost motorul care a urcat activele nete ale fondurilor mutuale, în premieră, peste pragul de 5 miliarde de lei (1,17 miliarde de euro). Numărul investitorilor în fondurile mutuale a ajuns în august la 207.000, dintre care aproape jumătate erau cei în fonduri monetare, preferate deoarece investesc în instrumente cu risc scăzut.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în august la 7,5%-8,25%, vârful din 2010

Analiştii estimează pentru finalul anului un interval de variaţie cuprins între 7%-8%. Rata anuală a inflaţiei a atins valoarea maximă în august, la peste 7,5%, ca urmare a continuării ajustării preţurilor de consum după majorarea TVA de la 1 iulie, estimează analiştii consultaţi de "Financiarul". Prognozele acestora sunt însă diferite în ceea ce priveşte amplitudinea creşterilor de preţuri. Ei anticipează că inflaţia lunară în august s-a plasat în intervalul 0,1%-0,9%, prognozând pentru cea anuală valori cuprinse între 7,5%-8,5%.

Doar pentru 7,5% din apartamentele noi de vânzare s-au găsit cumpărători

Aproximativ 2.500 de locuinţe au fost finalizate în primul semestru. Preţul mediu pe metru pătrat construit s-a diminuat cu 10%, de la 1.300 la 1.170 de euro. Scăderea preţurilor de pe piaţa locuinţelor noi livrate de către dezvoltatori în Bucureşti a căpătat un ritm mai accentuat comparativ cu evoluţiile înregistrate pe segmentul apartamentelor vechi. Astfel, conform ultimului raport de piaţă întocmit de compania de consultanţă Colliers International România, ca o consecinţă a vânzărilor reduse, dezvoltatorii au continuat scăderile de preţ, valoarea medie a unui mp construit diminuându-se în primele şase luni cu 10%, comparativ cu numai 3,1% (indicele imobiliare.ro) cât a fost scăderea preţurilor pe piaţa locuinţelor vechi.

GÂNDUL

Alo, mergeţi vă rog la vecinul dvs şi spuneţi-i să-şi plătească rata". Protecţia consumatorilor: "un abuz"

Pentru a recupera ratele neplătite, angajaţii unor bănci apelează la vecinii clienţilor lor pe care îi roagă să bată la uşa restanţierilor. Mesajul este standard, de cele mai multe ori. După ce se prezintă politicos şi îşi cere scuze de deranj, angajatul băncii îi spune persoanei de la celălalt capăt al firului că, în blocul său, la scara X, apartamentul Y locuieşte o doamnă al cărei nume îl silabileşte de două ori, pentru a fi sigur că a fost înţeles corect. "Avem o mare rugăminte la dvs. Vă rugăm să îi lăsaţi în cutia poştală un bilet vecinei dvs de la apartamentul ... cu următorul număr de telefon şi numele băncii".

Sănătate la card. Cum se vor duce românii în spitalele dotate cu POS-uri

Primele carduri naţionale de asigurări de sănătate vor fi emise la începutul lunii ianuarie a anului 2011, iar românii le vor primi prin poştă, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Cardurile naţionale de asigurări de sănătate vor fi tipărite de Imprimeria Naţională şi vor avea câte un cip care le va oferi medicilor informaţii cu privire la tratamentele şi diagnosticele medicale ale unui anumit pacient, a spus, miercuri, ministrul Cseke. Fiecare cip va costa cel puţin doi euro şi, având în vedere că 18 milioane de români au calitatea de asigurat, preţul total al cipurilor se va ridica la minimum 36 de milioane de euro.

România are cea mai poluată capitală din Europa. Riscăm sancţiuni UE de 100.000 euro/zi

Din 47 de măsuri antipoluare pe care Europa ni le-a cerut să le implementăm în 2009, administraţia Capitalei n-a fost în stare să aplice decât 12. Multe dintre cele nerealizate erau chiar simplu de făcut: de pildă, parcări pentru biciclete în faţa instituţiilor, a şcolilor sau a magazinelor.

Ca să-i arate lui Mazăre că şi el "are sânge", Ponta şi-a pus o şapcă verde cu stea roşie adusă din China

Preşedintele PSD, Victor Ponta, şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, au adoptat, la conferinţa judeţeană a PSD Constanţa, stilul vestimentar army, prin care şi-au anunţat intenţiile politice revoluţionare. Marţi seară, în cadrul reuniunii organizaţiei social-democrate constănţene, a fost reales, previzibil, în calitate de lider, Radu Mazăre, actualul primar al Constanţei, prilej cu care acesta a reapărut în public în haine cazone, determinându-l până şi pe Victor Ponta, special venit pentru această ocazie, să-şi pună o şapcă cu aspect revoluţionar. Cei doi lideri pesedişti şi-au adecvat şi discursul vestimentaţiei, îndemnând la o schimbare forţată a actualei puteri.

Măsurile de austeritate, "un dezastru" pentru Europa

Soluţia "salvatoare" îmbrăţişată la Londra, Berlin, Madrid sau Bucureşti este văzută drept o decizie care aduce "o mai mare suferinţă umană", pe când investiţiile publice masive ar fi fost o şansă de redresare. Reducerile drastice de cheltuieli publice - văzute drept soluţia salvatoare în mai multe capitale europene, de la Dublin, Londra, Berlin sau Madrid etc până la Bucureşti - vor reprezenta "un dezastru" pentru Europa. Aceasta este opinia laureatului Nobel pentru Economie din 2001, Joseph Stiglitz.

JURNALUL NATIONAL

"Io n-am văzut ţigani săraci! Ai dracu", da. Săraci nu există"

Pe izlazul comunei Costeşti din judeţul Vâlcea s-au strâns ieri sute de romi din toată ţara. În fiecare an sărbătoresc aici, de Sf. Maria, Festivalul Naţional al Romilor. Prilej de fală, de etalare a averilor şi a puterii. SEF, BOS, JAF, JUP, LEY, EUR, USD sunt doar câteva dintre numerele "inspirate" pe care ţiganii şi le-au pus la maşinile de fiţe. Tănase Stănescu: "Da" de ce să ne impoziteze, doamnă? Ce? Am furat? Am muncit. Vrea să impoziteze averile moştenite din tată în fiu pentru că au furat ei banii şi nu mai are acuma. Da" noi am muncit pe banii, şi maşinile, şi casele noastre şi oricum n-are ce să ne ia, că am sărăcit acuma cu criza".

Băsescu: Să vedem soluţii pentru a elibera 1,5 miliarde euro din împrumuturi pentru investiţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR1, că în zilele următoare va avea discuţii cu Guvernul pentru a se vedea unde se vor găsi soluţii pentru a elibera 1,5 miliarde euro, "din banii împrumutaţi", pentru investiţii.

Monica Iacob Ridzi contraatacă: "Procurorii au făcut exces de zel şi au ignorat legea

Concluziile DNA şi ale Curţii de Conturi se bat cap în cap. Fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a trimis Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor punctul său de vedere faţă de acuzaţiile care i se aduc în cazul solicitării DNA de extindere a urmăririi penale şi încuviinţare a percheziţiei informatice.

ROMÂNIA LIBERĂ

Casta profesorilor ocoliţi de criză

Cei mai mulţi dintre inspectorii şcolari din România - mulţi dintre ei numiţi politic - au scăpat de reducerile salariale de 25% pe care le-au resimţit ceilalţi profesori. Exact în perioada în care Guvernul a anunţat măsurile de austeritate, inspectorii şcolari şi-au acordat între ei gradaţii de merit care au făcut ca lefurile lor să suporte de la 1 iulie doar reduceri de aproximativ 10 %.

China reface Drumul Mătăsii pornind din Iran

Beijingul dă startul coridorului feroviar către Europa. În ciuda eforturilor SUA de a izola Iranul, China va semna săptămâna aceasta la Teheran un contract de 2 miliarde $ pentru construcţia a 570 kilometri de cale ferată. Acordul este primul pas din proiectul chinez de deschidere a unui coridor feroviar între Beijing şi Europa.

Turismul electoral ar putea intra în faliment din 2012

Secţiile speciale ar putea fi eliminate la următorul scrutin prin implementarea sistemului electronic integrat. Un proiect de lege în acest sens este întocmit de deputaţii din comisia de comunicaţii, care vizează stoparea votului multiplu.

Cambridge detronează Harvard. Nici o universitate românească în Top 500

După şase ani de supremaţie în QS World University Rankings 2010, universitatea americană Harvard a fost depăşită anul acesta de Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Astfel, Universitatea Cambridge devine prima universitate din afara SUA care reuşeşte să ocupe locul 1 în topul celor mai bune universităţi din lume. Prima poziţie pe care a urcat acum Universitatea Cambridge din Marea Britanie s-a datorat cercetării.

ZIARUL FINANCIAR

Vals în doi pe piaţa fondurilor mutuale: Erste şi Raiffeisen au pe mâini 80% din active

De aproape trei ani, doi mari administratori, Erste Asset Management şi Raiffeisen Asset Management, fac regulile pe piaţa fondurilor mutuale, stabilind tendinţe şi dând industriei imboldul de creştere. Azi au ajuns să con-troleze aproape 80% din averea de 5 mld. lei (1,16 mld. euro) a fondurilor mutuale. Un număr de 19 jucători activează pe piaţa fondurilor mutuale, însă doar doi administratori-Erste AM şi Raiffeisen AM, ambii membri ai unor grupuri financiare cu sediul central la Viena, au reuşit să aducă industria la maxime istorice.

Teszari, singurul român din Top500 jucători din regiune

RCS&RDS, cel mai mare operator telecom controlat de un antreprenor român - Zoltan Teszari - este singura companie 100% autohtonă care a reuşit să se plaseze în top-ul celor mai mari 500 de jucători din Europa Centrală şi de Est (CEE) realizat de firma de consultanţă Deloitte. Compania, cu afaceri de aproape 400 mil. euro, este pe locul 453 într-un clasament dominat de retaileri, transportatori şi giganţi din energie, în care doar Petrom şi Dacia au reuşit să intre în Top50. Per ansamblu, România are o prezenţă slabă în clasamentul regional, deşi este a treia mare piaţă în funcţie de numărul de consumatori, după Polonia şi Ucraina.

Mobius spune că ar putea să nu fie interesat de giganţii energetici de stat dacă nu produc valoare

Abia numit în funcţia de administrator al Fondului Proprietatea, controlat de stat în proporţie de 49%, Mark Mobius susţine că ar putea "să nu îl intereseze" să participe la construirea celor doi giganţi energetici pe care îi vrea statul român. Primul lucru pe care cei de la Templeton îl vor face la Fondul Proprietatea (FP) este o eva-luare amănunţită a portofoliului fondului, care conţine destule "comori ascunse" în opinia lor.

ING: Introducerea a două marje fixe în calculul dobânzii variabile este cea mai transparentă formulă

Aplicarea ordonanţei privind creditele con-su-matorilor se realizează prin menţinerea pre-ţului actual al contractului, iar opţiunea ING de a utiliza două marje fixe reprezintă cea mai transparentă formulă de calcul al dobânzii, a declarat directorul de retail al ING Bank România, Maria-Cristina Matei. "OUG 50, aşa cum a fost clarificat de altfel şi de ANPC, nu urmăreşte schimbarea preţului con-tractelor, ci implementarea unui mod trans-parent de calcul al dobânzii, ce poate fi ur-mă-rit de client. Acest lucru este realizat de le-ge, care prevede ca ROBOR / EURIBOR / LIBOR să fie unicul element variabil al ratei. De aici cerinţa de a avea una dintre aceste rate plus o valoare (marjă) fixă", a declarat Maria-Cristina Matei.

Războiul toamnei în telecom: drepturile de difuzare din 2011 pentru Liga I de fotbal

Drepturile de difuzare pentru meciurile de fotbal disputate în Liga I a României începând cu sezonul 2011/2012 vor deveni, cel mai probabil, subiectul unui război între RCS&RDS şi Romtelecom, una dintre mizele disputei cu o valoare de zeci de milioane de euro fiind cine va fi în câţiva ani numărul unu pe piaţa locală de servicii TV. Liga Profesionistă de Fotbal urmează să organizeze o licitaţie pentru aceste drepturi, în condiţiile în care acesta este ultimul sezon în care competiţia este difuzată de consorţiul RCS&RDS / Antena 1. Romtelecom îşi doreşte atât de mult să câştige în faţa RCS încât ia în calcul şi o asociere cu UPC, spun surse de pe piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb