REVISTA PRESEI 09.09.2017

Willy Homner
Revista Presei / 9 septembrie 2017

REVISTA PRESEI 09.09.2017

ADEVARUL

Rectificarea bugetară: ministerele care primesc mai mulţi bani şi unde se fac tăieri de fonduri

Rectificarea bugetară pozitivă care alocă sume suplimentare mai multor ministere, în special pentru plăţi de salarii, include şi tăieri de fonduri, cele mai mari sume fiind luate de la investiţii Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Transporturilor. Alte instituţii, însă, precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, cele două Camere ale Parlamentului, SRI şi Preşedinţia primesc bani în plus. Majorări de bugete sunt aprobate şi la Camera Deputaţilor şi la Senat, la Administraţia Prezidenţială şi la celelalte servicii de informaţii. Ministrul Finanţelor a anunţat că s-au realizat şi "depăşiri majore" ale planului de încasari în ultimele trei luni, ceea ce îi dă speranţe că 2017 se va închide "cu o realizare de plan mai mare decât cea din legea bugetului".

Ministrul Finanţelor refuză să spună totalul creşterilor de cheltuieli

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că rectificarea bugetară va fi una pozitivă, refuzând însă să spună care este totalul creşterilor de cheltuieli aprobate, pe motiv că nu le ştie pe dinafară: "Uitaţi-vă pe site!". Mişa a prezentat, însă, câteva creşteri de cheltuieli aprobate pentru anumite ministere. Ministrul a refuzat, în conferinţă, să precizeze şi cât este minusul total de încasări la buget în primele 8 luni, comparativ cu estimările iniţiale ale bugetului, anunţând doar că în cazul particular al contribuţiilor sociale a fost înregistrat un grad de încasare mai mare faţă de bugetul iniţial (101,7%). El a explicat rectificarea pozitivă prin îmbunătăţirea estimărilor de creştere a PIB-ului de la 5,2%, la 5,6%.

Dragnea a făcut prima concesie în favoarea UDMR

Parlamentarii PSD şi ALDE au avizat favorabil legea iniţiată de UDMR care obligă statul să asigure folosirea limbii materne în comunităţile unde există cel puţin 10% minoritari. Legea actuală prevede un prag de 20%. Aceasta este primul compromis pe care Liviu Dragnea îl face în relaţia cu UDMR pentru a se asigura că parlamentarii maghiari susţin în continuare majoritatea PSD-ALDE. Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor au anunţat că protocolul de colaborare dintre PSD şi UDMR va continua şi în sesiunea de toamnă. Adică UDMR nu intră la guvernare, dar susţine majoritatea PSD în Parlament. Altfel spus, e şi la putere, şi în Opoziţie în acelaşi timp.

Adevăratul motiv pentru care China nu acţionează împotriva Coreei de Nord

Motivul real pentru care China refuză să acţioneze decisiv împotriva Phenianului vizează în principal temeri interne, susţine jurnalistul şi autorul american John Pomfret. Argumentele ridicate de majoritatea comentatorilor subliniază faptul că interesele Beijingului în acestă dinamică diferă de cele ale Statelor Unite. Deşi şi China se opune programului nuclear nord-coreean, principalul risc pentru Beijing îl reprezintă o prăbuşire a regimului dictatorului Kim Jong-un, ce ar conduce la un potenţial haos în Coreea de Nord, un val de milioane de refugiaţi nord-coreeni şi, nu în ultimul rând, o potenţială prezenţă militară americană chiar la graniţele Chinei. Date fiind aceste calcule, este puţin probabil ca Beijingul să acţioneze decisiv în rezolvarea acestei crize, indiferent de câtă presiune exercită Washingtonul.

Românii care pleacă din ţară pentru mai mult de 6 luni, obligaţi să anunţe Fiscul

Românii care intenţionează să plece din ţară pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendaţi dacă nu notifică Fiscul în prealabil, potrivit Digi24.ro, care citează Avocat.net. Potrivit sursei citate, notificarea Fiscului trebuie făcută prin completarea şi depunerea unui chestionar de rezidenţă fiscală. Obligaţia de notificare a intenţiei de a pleca din România pentru mai bine de jumătate de an nu este nouă în legislaţia autohtonă, însă recent a fost reglementată, prin ordonanţă a Guvernului, o amendă pentru cei ce o omit. Concret, amenda pentru nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv va fi, din prima zi a anului viitor, între 50 şi 100 de lei.

Povestea cartierului Ferentari, "sperietoarea Bucureştiului"

Cel mai sărac şi mai problematic cartier al Bucureştiului, Ferentari, are o istorie mai veche de un secol şi jumătate, originile sale fiind legate de dezrobirea ţiganilor din 1856. Locul în care, odinioară, se ascundeau tâlharii Bucureştiului nu şi-a schimbat reputaţia. De aceea, municipalitatea vrea să bage cel mai rău famat cartier al Capitalei într-un program de regenerare urbană. Primăria Capitalei va realiza mai întâi un "diagnostic urban" pentru zona Ferentari, pe baza căruia va fi lansat apoi proiectul de regenerare a cartierului. Pe 1 septembrie 2017, PMB a atribuit contractul pentru realizarea studiului "Diagnostic urban zona Ferentari în vederea lansării unui program de regenerare urbană", al cărui cost se ridică la 628.155 lei. Licitaţia a fost câştigată de firma Synergetics Corporation SRL.

Buzăul va avea propriul cod al bunelor maniere

Cine scuipă pe stradă, pune rufele la uscat în balcoane care nu sunt închise, scutură covoare, aruncă hârtii pe stradă sau scrie pe faţada blocurilor riscă să fie sancţionat cu amenzi usturătoare într-un oraş din nordul Munteniei. Sunt câteva dintre punctele unui regulament pus deja în dezbatere publică şi programat a fi supus aprobării la următoarea şedinţă de Consiliu Local din Buzău. Buzăul va avea propriul cod al bunelor maniere. Un regulament privind măsurile edilitar-gospodăreşti, aflat deja în dezbatere publică, impune numeroase interdicţii cetăţenilor menite să îndrepte comportamentul public.

Irma va lăsa Florida în beznă câteva zile şi va "devasta" sud-estul SUA

Centrul Naţional pentru Uragane a emis avertizări pentru zona de sud-est a Statelor Unite, iar evacuările sunt în toi, inclusiv la reşedinţa din Mar-a-Lago a preşedintelui american Donald Trump. Urganul Irma, prognozat a lovi Florida duminică dimineaţă, ora locală, a crescut în intensitate, revenind la categoria 5, a anunţat Centrul Naţional pentru monitorizarea Uraganelor din Statele Unite. În acest moment Uraganul Irma are rafale de vânt de peste 260 de km/h şi, în urmă cu o oră, a atins teritoriul Insulei Cuba. Conform oficialilor americani ce monitorizează aceste evenimente, şi uraganul Jose se apropie de categoria 5 în intensitate, şi este prognozat să lovească insulele, deja distruse de uraganul Irma, Barbuda şi Anguilla.

EVENIMENTUL ZILEI

Harnagea (ex-SIE): Maior vrea să intre în partidul lui Ponta

Fostul director al spionajului extern în 1997-2001, Cătălin Harnagea, a declarat vineri la Antena 3 că ştie din surse americane că fostul director SRI George Maior ar putea să se înscrie în partidul PRO România, înfiinţat de Victor Ponta şi Daniel Constantin. Potrivit lui Harnagea, ambasadorul României în SUA ar putea să candideze astfel la prezidenţiale în 2019 sau să devină premier. Maior a fost prezent săptămâna trecută în ţară. Cătălin Harnagea este, în prezent, membru în conducerea ALDE şi a condus spionajul extern între anii 1997 - 2001.

Vasile Blaga, făcut K.O.!

Lovitură cruntă primită de Vasile Blaga din partea lui Gheorghe Ştefan în dosarul în care fostul secretar general al PDL este acuzat de trafic de influenţă. Martor în dosarul lui Blaga, fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a reconstituit, vineri, la Tribunalul Bucureşti, modul în care i-a dus lui Blaga, la sediul PDL, 200.000 de euro. Banii au fost daţi în mai multe tranşe, sumele fiind lăsate secretarelor. Această decizie a fost luată de fostul secretar general al PDL. Avocatul fostului primar din Piatra Neamţ a cerut ca procesul să fie judecat în şedinţa secretă, însă cererea a fost respinsă de judecătoarea Claudia Monica Cipariu, informează news.ro. Mai mult, Gheorghe Ştefan a afirmat că îşi menţine declaraţiile date anterior în acest dosar.

Constructorii au nevoie de 200.000 de muncitori, însă românii preferă salarii mai mari «la negru» sau şomajul

Constructorii sunt dispuşi să ofere salarii mai mari pentru a aduce în ţară românii care muncesc pe şantierele din Occident şi se gândesc să atragă muncitori şi din Asia, doar pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, estimat de patronat la 200.000 de angajaţi. În disperare de cauză, antreprenorii cer controale mai drastice pe şantiere pentru a opri munca "la negru", care le fură oamenii. Numărul mediu de salariaţi din sectorul construcţiilor, estimat pentru anul trecut, se ridică la 377.700 de persoane. Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) estimează că necesarul de muncitori va creşte la 600.000 de persoane dacă lucrările publice anunţate de Guvernul României vor fi demarate chiar şi parţial în anii următori.

În ce condiţii demisionează premierul Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a precizat că va demisiona dacă vreodată se va deschide un dosar de urmărire penală pe numele său, în calitate de prim-ministru, chiar şi pentru fapte săvârşite în afara mandatului. "Da, avem un cod al miniştrilor. Cu toate că, ştiţi, începerea urmăririi penale este la o simplă plângere a cuiva. Ca să dai închiderea dosarului, trebuie să îl deschizi. Verifici că nu e aşa şi l-ai închis. Viaţa nu e foarte dreaptă din punctul ăsta de vedere. Dar, ca să stai să dai explicaţii...", a declarat premierul pentru Digi 24. În ce priveşte legea graţierii, aflată în dezbaterea Parlamentului, şeful guvernului a spus că o susţine, dar nu în ceea ce priveşte cazurile de corupţie sau de infracţiuni cu violenţă asupra persoanei.

Cea mai bogată ROMÂNCĂ investeşte 10 MILIOANE de EURO într-o fabrică

Veroniki Holding, cu investiţii de peste 400 de milioane de euro în ultimii zece ani în Europa, intră pe piaţa de ambalaje din materiale reciclabile din România. Veroniki Holding a fost creat în 2010 de către Veronica Guşă Drăgan, ca structură unică de coordonare a Grupului Drăgan. Românca a anunţat deschiderea unei fabrici care va avea propriul laborator şi va fi dotată cu tehnologii de ultimă generaţie, în comuna Conteşti, Dâmboviţa, scrie News.ro. Începând cu data de 8 septembrie 2017, se vor produce în fabrica de la Conteşti, prin procesul de termoformare, caserole destinate ambalării diferitelor tipuri de carne şi produse din carne, precum şi diverse caserole cu capac destinate ambalării produselor vrac din cadrul marilor reţele de magazine alimentare.

JURNALUL NATIONAL

Lipsa autostrăzilor, pericol de moarte

Numărul accidentelor auto şi al deceselor şi rănilor provocate de acestea este în creştere constantă, în România. Un studiu internaţional, care a luat în calcul şi România, arată că în ţara noastră accidentele au mai multe cauze obiective: prea puţine autostrăzi, ceea ce înseamnă că şoferii conduc pe drumuri mai puţin sigure, automobile foarte vechi aflate în circulaţie, care sporesc riscul de accidente, şi vârsta şoferilor. În ciuda experienţei, şoferii bătrâni sunt mai predispuşi la accidente mortale. Studiul, realizat de Multidisciplinary Digital Publishing Institute din Elveţia, a comparat accidentele auto din România, printre alte ţări, analizând în profunzime modul în care au fost produse şi cauzele din spatele acestora.

Horia Tecau şi Jean-Julien Rojer, CAMPIONI la US Open

Perechea româno-olandeză Horia Tecău/Jean-Julien Rojer a câştigat titlul în proba masculină de dublu din cadrul turneului de tenis US Open, ultimul de Mare Şlem al anului, vineri, după ce au învins cuplul spaniol Feliciano Lopez/Marc Lopez, cu 6-4, 6-3, în finala desfăşurată la arenele Flushing Meadows din New York. Tecău şi Rojer şi-au trecut astfel în palmares al doilea lor titlu de Mare Şlem, după cel de la Wimbledon, câştigat în 2015. Învingătorii au fost recompensaţi cu un cec de 675.000 şi 2.000 de puncte ATP, învinşii primind 340.000 de dolari şi 1.200 puncte. Ultimul român care a câştigat un titlu la US Open a fost Ilie Năstase, în 1975, alături de Jimmy Connors, după 6-4, 7-6 cu cuplul olandezo-american Tom Okker/Marty Riessen.

Războiul Ponta-Dragnea. Fostul premier face dezvăluiri bombă

Fostul premier Victor Ponta face o dezvăluire bombă despre Liviu Dragnea. Victor Ponta dezvăluie că Liviu Dragnea i-a adus în Guvern un document prin care i-a cerut să treacă lacul Belina în proprietatea CJ Teleorman, lac care ulterior a ajuns la Tel Drum, relatează Antena 3. Ponta a explicat că la scurt timp a fost invitat de Liviu Dragnea pe lacul Belina, însă la acel moment ştia că este o proprietate privată a lui Dragnea, nu o proprietate a Tel Drum. Lacul Belina a fost făcut celebru în momentul în care Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au mers la pescuit de ştiuci.

Vinul românesc din 2017 va fi unul de excepţie

Vinul românesc din 2017 va fi unul de excepţie din punct de vedere calitativ, iar producţia va fi 10-15% mai mare faţă de cea de aul trecut, ajungând până la 3,6 milioane de hectolitri. Cea mai mare creştere a producţiei de struguri pentru vin este în Muntenia, în zona viticolă Dealu Mare, de 20%. România a exportat anul trecut 12.900 tone de vin, dar a importat de patru ori mai mult, respectiv 50.200 tone. "Cu siguranţă, vinurile româneşti vor obţine distincţii numeroase la concursuri internaţionale datorită calităţii, pentru că 2017 este an de vinotecă pentru vinul românesc", a declarat directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. 3,6 milioane hectolitri va fi producţia de vin în acest an

Creşterea economică record, la pachet cu 7,6 milioane de săraci

România a înregistrat anul trecut cea mai mare rată de creştere economică din Uniunea Europeană, iar această creştere a continuat exploziv şi în prima jumătate a acestui an. Oficial, statistica indică ţara noastră ca fiind noul "tigru al Europei", dar românii continuă să sărăcească pe persoană fizică, pentru că rata riscului de sărăcie şi excluziune socială a avansat. Dacă în 2015, circa 37,4% din populaţia ţării era supusă acestui risc, la sfârşitul anului trecut, acesta ajunsese la 38,8%, conform Eurostat. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, publicat la sfârşitul anului trecut, această statistică era chiar mai neagră, în documentul amintit precizându-se că procentul ajunsese la 40% încă din 2015.

ADEVARUL

Rectificarea bugetară: ministerele care primesc mai mulţi bani şi unde se fac tăieri de fonduri

Rectificarea bugetară pozitivă care alocă sume suplimentare mai multor ministere, în special pentru plăţi de salarii, include şi tăieri de fonduri, cele mai mari sume fiind luate de la investiţii Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Transporturilor. Alte instituţii, însă, precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, cele două Camere ale Parlamentului, SRI şi Preşedinţia primesc bani în plus. Majorări de bugete sunt aprobate şi la Camera Deputaţilor şi la Senat, la Administraţia Prezidenţială şi la celelalte servicii de informaţii. Ministrul Finanţelor a anunţat că s-au realizat şi "depăşiri majore" ale planului de încasari în ultimele trei luni, ceea ce îi dă speranţe că 2017 se va închide "cu o realizare de plan mai mare decât cea din legea bugetului".

Ministrul Finanţelor refuză să spună totalul creşterilor de cheltuieli

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că rectificarea bugetară va fi una pozitivă, refuzând însă să spună care este totalul creşterilor de cheltuieli aprobate, pe motiv că nu le ştie pe dinafară: "Uitaţi-vă pe site!". Mişa a prezentat, însă, câteva creşteri de cheltuieli aprobate pentru anumite ministere. Ministrul a refuzat, în conferinţă, să precizeze şi cât este minusul total de încasări la buget în primele 8 luni, comparativ cu estimările iniţiale ale bugetului, anunţând doar că în cazul particular al contribuţiilor sociale a fost înregistrat un grad de încasare mai mare faţă de bugetul iniţial (101,7%). El a explicat rectificarea pozitivă prin îmbunătăţirea estimărilor de creştere a PIB-ului de la 5,2%, la 5,6%.

Dragnea a făcut prima concesie în favoarea UDMR

Parlamentarii PSD şi ALDE au avizat favorabil legea iniţiată de UDMR care obligă statul să asigure folosirea limbii materne în comunităţile unde există cel puţin 10% minoritari. Legea actuală prevede un prag de 20%. Aceasta este primul compromis pe care Liviu Dragnea îl face în relaţia cu UDMR pentru a se asigura că parlamentarii maghiari susţin în continuare majoritatea PSD-ALDE. Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor au anunţat că protocolul de colaborare dintre PSD şi UDMR va continua şi în sesiunea de toamnă. Adică UDMR nu intră la guvernare, dar susţine majoritatea PSD în Parlament. Altfel spus, e şi la putere, şi în Opoziţie în acelaşi timp.

Adevăratul motiv pentru care China nu acţionează împotriva Coreei de Nord

Motivul real pentru care China refuză să acţioneze decisiv împotriva Phenianului vizează în principal temeri interne, susţine jurnalistul şi autorul american John Pomfret. Argumentele ridicate de majoritatea comentatorilor subliniază faptul că interesele Beijingului în acestă dinamică diferă de cele ale Statelor Unite. Deşi şi China se opune programului nuclear nord-coreean, principalul risc pentru Beijing îl reprezintă o prăbuşire a regimului dictatorului Kim Jong-un, ce ar conduce la un potenţial haos în Coreea de Nord, un val de milioane de refugiaţi nord-coreeni şi, nu în ultimul rând, o potenţială prezenţă militară americană chiar la graniţele Chinei. Date fiind aceste calcule, este puţin probabil ca Beijingul să acţioneze decisiv în rezolvarea acestei crize, indiferent de câtă presiune exercită Washingtonul.

Românii care pleacă din ţară pentru mai mult de 6 luni, obligaţi să anunţe Fiscul

Românii care intenţionează să plece din ţară pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendaţi dacă nu notifică Fiscul în prealabil, potrivit Digi24.ro, care citează Avocat.net. Potrivit sursei citate, notificarea Fiscului trebuie făcută prin completarea şi depunerea unui chestionar de rezidenţă fiscală. Obligaţia de notificare a intenţiei de a pleca din România pentru mai bine de jumătate de an nu este nouă în legislaţia autohtonă, însă recent a fost reglementată, prin ordonanţă a Guvernului, o amendă pentru cei ce o omit. Concret, amenda pentru nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv va fi, din prima zi a anului viitor, între 50 şi 100 de lei.

Povestea cartierului Ferentari, "sperietoarea Bucureştiului"

Cel mai sărac şi mai problematic cartier al Bucureştiului, Ferentari, are o istorie mai veche de un secol şi jumătate, originile sale fiind legate de dezrobirea ţiganilor din 1856. Locul în care, odinioară, se ascundeau tâlharii Bucureştiului nu şi-a schimbat reputaţia. De aceea, municipalitatea vrea să bage cel mai rău famat cartier al Capitalei într-un program de regenerare urbană. Primăria Capitalei va realiza mai întâi un "diagnostic urban" pentru zona Ferentari, pe baza căruia va fi lansat apoi proiectul de regenerare a cartierului. Pe 1 septembrie 2017, PMB a atribuit contractul pentru realizarea studiului "Diagnostic urban zona Ferentari în vederea lansării unui program de regenerare urbană", al cărui cost se ridică la 628.155 lei. Licitaţia a fost câştigată de firma Synergetics Corporation SRL.

Buzăul va avea propriul cod al bunelor maniere

Cine scuipă pe stradă, pune rufele la uscat în balcoane care nu sunt închise, scutură covoare, aruncă hârtii pe stradă sau scrie pe faţada blocurilor riscă să fie sancţionat cu amenzi usturătoare într-un oraş din nordul Munteniei. Sunt câteva dintre punctele unui regulament pus deja în dezbatere publică şi programat a fi supus aprobării la următoarea şedinţă de Consiliu Local din Buzău. Buzăul va avea propriul cod al bunelor maniere. Un regulament privind măsurile edilitar-gospodăreşti, aflat deja în dezbatere publică, impune numeroase interdicţii cetăţenilor menite să îndrepte comportamentul public.

Irma va lăsa Florida în beznă câteva zile şi va "devasta" sud-estul SUA

Centrul Naţional pentru Uragane a emis avertizări pentru zona de sud-est a Statelor Unite, iar evacuările sunt în toi, inclusiv la reşedinţa din Mar-a-Lago a preşedintelui american Donald Trump. Urganul Irma, prognozat a lovi Florida duminică dimineaţă, ora locală, a crescut în intensitate, revenind la categoria 5, a anunţat Centrul Naţional pentru monitorizarea Uraganelor din Statele Unite. În acest moment Uraganul Irma are rafale de vânt de peste 260 de km/h şi, în urmă cu o oră, a atins teritoriul Insulei Cuba. Conform oficialilor americani ce monitorizează aceste evenimente, şi uraganul Jose se apropie de categoria 5 în intensitate, şi este prognozat să lovească insulele, deja distruse de uraganul Irma, Barbuda şi Anguilla.

EVENIMENTUL ZILEI

Harnagea (ex-SIE): Maior vrea să intre în partidul lui Ponta

Fostul director al spionajului extern în 1997-2001, Cătălin Harnagea, a declarat vineri la Antena 3 că ştie din surse americane că fostul director SRI George Maior ar putea să se înscrie în partidul PRO România, înfiinţat de Victor Ponta şi Daniel Constantin. Potrivit lui Harnagea, ambasadorul României în SUA ar putea să candideze astfel la prezidenţiale în 2019 sau să devină premier. Maior a fost prezent săptămâna trecută în ţară. Cătălin Harnagea este, în prezent, membru în conducerea ALDE şi a condus spionajul extern între anii 1997 - 2001.

Vasile Blaga, făcut K.O.!

Lovitură cruntă primită de Vasile Blaga din partea lui Gheorghe Ştefan în dosarul în care fostul secretar general al PDL este acuzat de trafic de influenţă. Martor în dosarul lui Blaga, fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a reconstituit, vineri, la Tribunalul Bucureşti, modul în care i-a dus lui Blaga, la sediul PDL, 200.000 de euro. Banii au fost daţi în mai multe tranşe, sumele fiind lăsate secretarelor. Această decizie a fost luată de fostul secretar general al PDL. Avocatul fostului primar din Piatra Neamţ a cerut ca procesul să fie judecat în şedinţa secretă, însă cererea a fost respinsă de judecătoarea Claudia Monica Cipariu, informează news.ro. Mai mult, Gheorghe Ştefan a afirmat că îşi menţine declaraţiile date anterior în acest dosar.

Constructorii au nevoie de 200.000 de muncitori, însă românii preferă salarii mai mari «la negru» sau şomajul

Constructorii sunt dispuşi să ofere salarii mai mari pentru a aduce în ţară românii care muncesc pe şantierele din Occident şi se gândesc să atragă muncitori şi din Asia, doar pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, estimat de patronat la 200.000 de angajaţi. În disperare de cauză, antreprenorii cer controale mai drastice pe şantiere pentru a opri munca "la negru", care le fură oamenii. Numărul mediu de salariaţi din sectorul construcţiilor, estimat pentru anul trecut, se ridică la 377.700 de persoane. Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) estimează că necesarul de muncitori va creşte la 600.000 de persoane dacă lucrările publice anunţate de Guvernul României vor fi demarate chiar şi parţial în anii următori.

În ce condiţii demisionează premierul Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a precizat că va demisiona dacă vreodată se va deschide un dosar de urmărire penală pe numele său, în calitate de prim-ministru, chiar şi pentru fapte săvârşite în afara mandatului. "Da, avem un cod al miniştrilor. Cu toate că, ştiţi, începerea urmăririi penale este la o simplă plângere a cuiva. Ca să dai închiderea dosarului, trebuie să îl deschizi. Verifici că nu e aşa şi l-ai închis. Viaţa nu e foarte dreaptă din punctul ăsta de vedere. Dar, ca să stai să dai explicaţii...", a declarat premierul pentru Digi 24. În ce priveşte legea graţierii, aflată în dezbaterea Parlamentului, şeful guvernului a spus că o susţine, dar nu în ceea ce priveşte cazurile de corupţie sau de infracţiuni cu violenţă asupra persoanei.

Cea mai bogată ROMÂNCĂ investeşte 10 MILIOANE de EURO într-o fabrică

Veroniki Holding, cu investiţii de peste 400 de milioane de euro în ultimii zece ani în Europa, intră pe piaţa de ambalaje din materiale reciclabile din România. Veroniki Holding a fost creat în 2010 de către Veronica Guşă Drăgan, ca structură unică de coordonare a Grupului Drăgan. Românca a anunţat deschiderea unei fabrici care va avea propriul laborator şi va fi dotată cu tehnologii de ultimă generaţie, în comuna Conteşti, Dâmboviţa, scrie News.ro. Începând cu data de 8 septembrie 2017, se vor produce în fabrica de la Conteşti, prin procesul de termoformare, caserole destinate ambalării diferitelor tipuri de carne şi produse din carne, precum şi diverse caserole cu capac destinate ambalării produselor vrac din cadrul marilor reţele de magazine alimentare.

JURNALUL NATIONAL

Lipsa autostrăzilor, pericol de moarte

Numărul accidentelor auto şi al deceselor şi rănilor provocate de acestea este în creştere constantă, în România. Un studiu internaţional, care a luat în calcul şi România, arată că în ţara noastră accidentele au mai multe cauze obiective: prea puţine autostrăzi, ceea ce înseamnă că şoferii conduc pe drumuri mai puţin sigure, automobile foarte vechi aflate în circulaţie, care sporesc riscul de accidente, şi vârsta şoferilor. În ciuda experienţei, şoferii bătrâni sunt mai predispuşi la accidente mortale. Studiul, realizat de Multidisciplinary Digital Publishing Institute din Elveţia, a comparat accidentele auto din România, printre alte ţări, analizând în profunzime modul în care au fost produse şi cauzele din spatele acestora.

Horia Tecau şi Jean-Julien Rojer, CAMPIONI la US Open

Perechea româno-olandeză Horia Tecău/Jean-Julien Rojer a câştigat titlul în proba masculină de dublu din cadrul turneului de tenis US Open, ultimul de Mare Şlem al anului, vineri, după ce au învins cuplul spaniol Feliciano Lopez/Marc Lopez, cu 6-4, 6-3, în finala desfăşurată la arenele Flushing Meadows din New York. Tecău şi Rojer şi-au trecut astfel în palmares al doilea lor titlu de Mare Şlem, după cel de la Wimbledon, câştigat în 2015. Învingătorii au fost recompensaţi cu un cec de 675.000 şi 2.000 de puncte ATP, învinşii primind 340.000 de dolari şi 1.200 puncte. Ultimul român care a câştigat un titlu la US Open a fost Ilie Năstase, în 1975, alături de Jimmy Connors, după 6-4, 7-6 cu cuplul olandezo-american Tom Okker/Marty Riessen.

Războiul Ponta-Dragnea. Fostul premier face dezvăluiri bombă

Fostul premier Victor Ponta face o dezvăluire bombă despre Liviu Dragnea. Victor Ponta dezvăluie că Liviu Dragnea i-a adus în Guvern un document prin care i-a cerut să treacă lacul Belina în proprietatea CJ Teleorman, lac care ulterior a ajuns la Tel Drum, relatează Antena 3. Ponta a explicat că la scurt timp a fost invitat de Liviu Dragnea pe lacul Belina, însă la acel moment ştia că este o proprietate privată a lui Dragnea, nu o proprietate a Tel Drum. Lacul Belina a fost făcut celebru în momentul în care Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au mers la pescuit de ştiuci.

Vinul românesc din 2017 va fi unul de excepţie

Vinul românesc din 2017 va fi unul de excepţie din punct de vedere calitativ, iar producţia va fi 10-15% mai mare faţă de cea de aul trecut, ajungând până la 3,6 milioane de hectolitri. Cea mai mare creştere a producţiei de struguri pentru vin este în Muntenia, în zona viticolă Dealu Mare, de 20%. România a exportat anul trecut 12.900 tone de vin, dar a importat de patru ori mai mult, respectiv 50.200 tone. "Cu siguranţă, vinurile româneşti vor obţine distincţii numeroase la concursuri internaţionale datorită calităţii, pentru că 2017 este an de vinotecă pentru vinul românesc", a declarat directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. 3,6 milioane hectolitri va fi producţia de vin în acest an

Creşterea economică record, la pachet cu 7,6 milioane de săraci

România a înregistrat anul trecut cea mai mare rată de creştere economică din Uniunea Europeană, iar această creştere a continuat exploziv şi în prima jumătate a acestui an. Oficial, statistica indică ţara noastră ca fiind noul "tigru al Europei", dar românii continuă să sărăcească pe persoană fizică, pentru că rata riscului de sărăcie şi excluziune socială a avansat. Dacă în 2015, circa 37,4% din populaţia ţării era supusă acestui risc, la sfârşitul anului trecut, acesta ajunsese la 38,8%, conform Eurostat. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, publicat la sfârşitul anului trecut, această statistică era chiar mai neagră, în documentul amintit precizându-se că procentul ajunsese la 40% încă din 2015.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vine de la : Legislație,Medic,Instruct or,Polițe. Cine examinează Examinatorul ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb