• ADEVARUL
• Cum a vrut Tăriceanu să-i facă program lui Cioloş pentru Bruxelles
Comisiile reunite ale Afacerilor Europene au avizat favorabil mandatul cu care premierul Dacian Cioloş se va prezenta la reuniunea Consiliului European de la jumătatea lunii decembrie, la care se va discuta, în principal, problema refugiaţilor. Din cei 31 de parlamentari, numai doi au votat împotrivă: deputatul Ştefan Burlacu, membru al partidului condus de fostul preşedinte Traian Băsescu, cel care a criticat poziţia României de a accepta primele cote impuse de UE, şi deputatul ALDE Ovidiu Silaghi, care i-a ţinut isonul şefului său de partid Călin Popescu Tăriceanu. Însă drumul până la acest vot de încredere n-a fost chiar atât de lin. În calitate de preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a gândit un alt scenariu: să-l aducă pe Cioloş în faţa plenului reunit, iar Parlamentul să-i impună premierului un mandat, nu premierul să meragă cu mandatul stabilit de comun acord cu preşedintele Klaus Iohannis.
• Parlamentul a stabilit la caţi câini au dreptul ciobanii. Legea "3, 2, 1 dulăi", criticata de ministrul Agriculturii
O lege adoptată de parlamentari schimbă regulile de la stână. In funcţie de regiune, ciobanii au voie să tină la turmă unul, doi sau trei câini. Dacă au mai mulţi, amenzile ajung până la 1500 de lei. Crescătorii de animale sunt revoltaţi pentru că, spun ei, nu au cum să-si apere oile de lupi. Modificarea legii vânătorii si a protecţiei fondului cinegetic făcută in iunie spune clar că se interzice "permiterea însoţirii turmelor si cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 in zona de munte, de 2 in zona de deal si de 1 la câmpie." Amenzile sunt intre 500 si 1500 de lei, iar cei care ar trebui să le aplice după ce numără câinii la stâna sunt angajaţii fondurilor de vânătoare. Oierii spun însă ca cifra stabilita prin lege e mult prea mica si ameninţă ca vor ieşi in stradă pe 15 decembrie, in fata Parlamentului. Vânătorii spun că această prevedere a fost introdusă pentru a proteja animalele sălbatice de talie mijlocie, care sunt atacate de câinii de pază.
• Raport: Conducerea CNADNR fusese avertizată de 275 de ori că italienii de la Salini Impregilo fac treabă de mântuială la autostrada Sibiu-Orăştie
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) trebuia să rezilieze încă de la începutul anului 2014 contractul cu grupul italian Salini Impregilo, constructorul care a realizat prost lotul III de pe autostrada Sibiu-Orăştie, şefii acesteia fiind avertizaţi de nu mai puţin de 275 de ori în privinţa calităţii proaste a lucrărilor. Un tronson din acest lot a fost demolat de curând, la mai puţin de un an de la inaugurarea autostrăzii, iar reparaţiile vor dura până în luna iunie 2015, România riscând să piardă chiar şi fonduri europene din această cauză. Dan Costescu, ministrul Transporturilor, a decis să-l demită pe Narcis Neaga de la conducerea CNADNR, înlocuitorul său fiind Cătălin Homor, directorul interimar al Metrorex.
• Jihadistul oltean. Cum a ajuns un adolescent din Craiova să facă propagandă Statului Islamic
Jihadismul nu ocoleşte nici România. Un licean de 17 ani din Craiova este primul român reţinut pentru propagandă jihadistă. Aparent un tânăr normal, la doar 17 ani, Constantin Luigi Boicea din Craiova este suspectat de ofiţerii SRI şi de procurorii DIICOT că făcea propagandă reţelei teroriste Stat Islamic şi că a convins mai multe persoane să devină adepţi ISIS. Şi pentru a fi mai convingător a împrumut şi numele unui terorist Al-Qaeda, ucis în 2006: Omar al Faruq. Adolescentul a fost reţinut aseară după ce în cursul zilei procurorii DIICOT au descins la locuinţa acestuia. Mai multe documente, materiale de propagandă islamistă şi sisteme informatice au fost ridicate pentru a fi analizate în anchetă. Mai mult, acesta şi-ar fi arătat "disponibilitatea" pentru a deveni martir pentru Statul Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care aceştia acţionează pentru a lupta alături de ei, cât şi prin sacrificiul său în state din Europa la ordinul membrilor ISIS.
• Frontul care face să tremure Europa
"Mondializarea înseamnă să produci cu ajutorul sclavilor şi apoi să vinzi totul şomerilor" - Marine Le Pen, Preşedinta Frontului Naţional. Programului Frontului Naţional are numeroase similitudini cu cel al Syriza din Grecia sau Podemos în Spania, fiind în acelaşi timp o expresie a platformei doctrinare a partidelor naţionaliste din Europa, cele reunite într-o reţea comună şi care deţine o substanţială reprezentare şi în Parlamentul European. Iată doar câteva dintre punctele de forţă ale proiectului Programului cu care Frontul Naţional s-a prezentat în alegerile din 2012: - Crearea unui minister al Suverantităţilor; - Restabilirea întâietăţii dreptului naţional în raport cu cel european; - Ieşirea din zona Euro în înţelegere cu Germania; - Reducerea contribuţiei Franţei la bugetul european astfel încât să se obţină un sold zero; - Ieşirea din Spaţiul Schengen şi restabilirea de controale la frontierele naţionale; - Renegocierea radicală a Tratatelor europene în scopul recâştigării suveranităţii naţionale pierdute.
• Rigoarea nemţească şi birocraţia românească, pe cale să ne lase fără 60 de milioane de euro
România este pe cale să piardă 60 de milioane de euro din fonduri europene, după ce grupul german Telekom va întârzia cu un an proiectul de a duce internet de mare viteză în peste 780 de localităţi defavorizate în România. Grupul de companii Telekom, fostele Romtelecom şi Cosmote, având ca furnizor de echipamente concernul chinez Huawei, a câştigat în vara anului trecut contractul de construire şi operare a unei reţele naţionale de internet broadband în zonele defavorizate din ţară, valoarea acestuia ridicându-se la 365,7 milioane de lei. Proiectul este finanţat prin fonduri europene şi de la bugetul de stat. Reţeaua urma să fie amplasată în 783 de localităţi din 40 de judeţe, în care trăiesc aproape 400.000 de locuitori. Numai că, în acest moment sunt deschise şantiere în circa 150 de localităţi, iar până la finele anului vor fi terminate lucrările în doar 102 localităţi, potrivit lui Marius Bostan, ministrul pentru Societatea Informaţională, citat de sursa menţionată. Astfel, s-ar pierde peste 60 de milioane de euro din alocarea pe exerciţiul financiar 2007-2013.
• Investiţiile chinezeşti din energie vor fi revizuite în Strategia Energetică
Marile investiţii energetice, în valoare de peste 8 miliarde de euro, anunţate cu surle şi trâmbiţe de chinezi în România vor fi reanalizate în cadrul discuţiilor privind Strategia Energetică pentru a vedea cât de rentabile sunt. Principalele proiecte sunt reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa, un nou grup la Rovinari, mondernizarea Complexului Energetic Hunedoara şi o nouă hidrocentrală pe Dunăre. Întrebat de stadiul proiectelor cu societăţile din China, Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a afirmat că "ne întoarcem la o discuţie de principiu, şi anume la strategia energetică".
• Timbrul de mediu va fi transformat în impozit anual, care va creşte pe perioada de utilizare a autoturismului
Timbrul de mediu pentru autovehicule va fi transformat în impozit anual, care va fi plătit eşalonat pe durata de utilizare a maşinii şi va creşte de la un an la altul, potrivit unui proiect sprijinit de toate partidele parlamentare şi consultat de Profit.ro. Astfel, suma finală de plată nu va mai fi calculată cu un coeficient de reducere, ci va fi ajustată în creştere cu un coeficient a cărui valoare va creşte în fiecare an în care maşina funcţionează şi poluează, arată Profit.ro. Timbrul de mediu este calculat în prezent în funcţie de nivelul emisiilor de dioxid de carbon, dar cu o cotă de reducere cu atât mai mare cu cât maşina este mai veche. Iar asta pentru că se presupune că o maşină veche, deşi poluează mai mult decât una nouă, ea va fi utilizată pe o perioadă mai scurtă şi va polua mai puţin timp. Noul sistem de taxare, pregătit de parlamentari, menţine regula conform căreia suma de plată este calculată în raport cu emisiile de noxe, dar elimină posibilitatea de acordare a unei reduceri.
• BANCHERUL
• Noi acţiuni Carpatica de 11 milioane lei au fost cumpărate de actualii acţionari, înainte de preluarea băncii de către fondul american JC Flowers
Banca Comerciala Carpatica (BCC) anunţă că 330 de acţionari ai băncii au cumpărat noi acţiuni in valoare de 11 milioane de lei in perioada de exercitare a dreptului de preferinţa din cadrul procedurii de majorare a capitalului băncii cu 110 milioane lei, decisa in cadrul AGA din luna iunie. Conform hotărârii AGEA băncii din 9 octombrie, restul acţiunilor nesubscrise, in valoare de aproape 100 de milioane de lei, urmează sa fie oferite de către directoratul băncii spre subscriere, in cadrul unui plasament privat, fondului american de investiţii J.C. Flowers, la un preţ de 0,1001 lei pe acţiune, intr-un termen care va fi stabilit de directoratul băncii. In cazul in care J.C. Flowers nu îşi exprimă intenţia scrisa de a subscrie intr-un interval de 20 de zile lucrătoare de la data indicată de directorat, acţiunile vor fi oferite către alţi investitori.
• Comisioanele pentru plăţile cu cardul plătite de magazinele online si offline se înjumătăţesc
Începând de miercuri, 9 decembrie, intră in vigoare Regulamentul UE 2015/751 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2015, cu aplicare si in Romania, care limitează comisioanele interbancare pentru plăţile la POS-uri sau online cu cardurile persoanelor fizice, nu si ale firmelor, la maxim 0,2% din valoarea tranzacţiei la cardurile de debit si 0,3% la cardurile de credit, faţă de 1%-1,5% cat erau pana acum. La aceste comisioane interbancare (interchange), pe care magazinele de pe stradă sau cele online le achită băncilor, se adaugă si altele de administrare si de procesare a plăţilor, astfel că in total comerciantul ajungea să achite băncilor, procesatorilor de plăţi si organizaţiilor de plată Visa si MasterCard intre 2% si 3% din valoarea fiecărei plăţi cu cardul. Odată cu reducerea de cinci ori a comisioanelor interbancare, costul total al comercianţilor pentru acceptarea plăţilor cu cardul la POS-uri si online se înjumătăţeşte, până la un nivel de 1% sau chiar mai puţin.
• CURENTUL
• Teatru - de Tia Şerbănescu
Premieră absolută: guvernul Cioloş invită societatea civilă la consultări pe Buget. Cine are idei, soluţii şi propuneri, completează un formular, îl trimite la guvern şi participă la tragerea la sorţi pentru o invitaţie. Super! Poate era mai bine dacă Guvernul scotea Bugetul la concurs: cine face un buget bun, păstrând toate măririle salariale şi relaxările fiscale, având şi investiţii şi încadrându-se în deficitul asumat (1,5%) câştigă concursul şi un milion de euro. La câte milioane se dau pe sondaje, pe consultanţă, pe studii de fezabilitate pentru proiecte abandonate, merită să dai un milion pentru un buget la standarde europene. Dragnea ţine la teatru: fiindcă Teatrul Nottara a fost închis având bulină roşie, liderul PSD i-a propus Casa de Cultură a MAI şi chiar spaţii la Parlament. Ar fi concurenţă neloială. La cât teatru se face în Parlament, actorii s-ar simţi discriminaţi întrucât parlamentarii joacă pe lefuri mult mai mari. Ca şi preşedintele Iohannis care a invitat Nottara la Cotroceni pentru spectacole lunare. Condiţia e să iei biletul, să dai toate datele personale şi să vii la spectacol cu două ore înainte. Ca la aeroport. La primul spectacol, dl Iohannis n-a participat. Nu-i place să-şi dea datele personale.
• AGERPRES ajută presa din România
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a lansat marţi, 8 decembrie 2015, un flux public ce se adresează tuturor publicaţiilor care doresc să acceseze în mod gratuit cele mai importante ştiri ale momentului din domeniile: politică, economie, justiţie, social, sci&tech, sănătate, externe, cultură, mediu, sport, lifestyle, documentare. AGERPRES îşi continuă misiunea de a informa prompt şi obiectiv, astfel oferind presei din România posibilitatea de a se conecta în permanenţă la ştiri şi materiale jurnalistice de calitate. "Agenţia Naţională de Presă vine în ajutorul mass-media din România, într-un moment dificil pentru colegii noştri, oferind gratuit o parte din fluxul său de ştiri. Suntem conştienţi că rolul AGERPRES este şi acela de a sprijini presa privată, pe cât posibil, în scopul final de a îmbunătăţi nivelul de informare publică", a declarat directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cum e pus Bugetul pe 2016 în dezbaterea Sovietelor leniniste de muncitori, soldaţi şi ţărani! - de Ion Cristoiu
Aşa-zisa consultare de la Palatul Victoria e un fel de punerea Bugetului pe 2016 în dezbaterea Sovietelor leniniste de muncitori, soldaţi şi ţărani! Te face să rîzi în hohote şi procedurile de aşa-zisă consultare a cetăţenilor. Un participant are dreptul doar la o singură propunere şi la doar trei minute de expunere şi pledoarie. Dar dacă un participant a venit cu nişte idei geniale, menite a face din Bugetul pe 2016 o capodoperă financiar- contabilă? I se va tăia microfonul după trei minute de intervenţie, în care e cuprins şi timpul cerut de suflatul nasului?! E doar un moment de comic involuntar al Guvernul Dacian Cioloş, Guvernul stewardeselor pe cursa Bucureşti- Bruxelles şi retur? Nu. E şi un moment de şmecherie politică de doi lei. Aşa-zisa dezbatere a Bugetului cu cetăţenii e o acţiune absolut formală, fără nici o finalitate practică, menită a întreţine iluzia unei preocupări pentru consultarea cetăţenilor în luarea unor decizii importante pentru ţară. Ea ne convinge încă odată că Un alt fel de politică nu e altceva decît Un altfel de tragere pe sfoară a românilor.
• Se pregăteşte o contraofensivă a produselor româneşti în supermarket-uri!
Două proiecte de lege propun promovarea agresivă a mărfurilor româneşti. Dispariţia multor branduri vechi româneşti, în ultimii zeci de ani, nu a fost doar un rezultat al lipsei de iniţiativă a românilor. De multe ori, străinii au ştiut să apere mai bine interesele producătorilor lor locali, să negocieze de pe poziţii de forţă la UE, să impună reglementări prin care să lase loc de manevră şi antreprenorului local. În România de abia apar primele iniţiative.
• Iohannis l-a lansat pe Buşoi pe "orbită"de la Institutul Astronomic
Cu câteva zile înainte ca Cristian Buşoi să fie anunţat drept candidatul oficial al PNL la Primăria Capitalei, Preşedintele l-a scos la o plimbare prin oraş pe fostul ministru liberal. Pretextul a fost inspectarea unor clădiri de patrimoniu din Rahova şi din Parcul Carol, "The Ark - Bursa Mărfurilor Creative" şi, respectiv, Institutul Astronomic al Academiei Române. Presa nu a fost lăsată să asiste la aceste vizite. Jurnaliştii au aşteptat într-o clădire a Institutului Astronomic, unde Preşedintele a avut o declaraţie, timp în care Cristian Buşoi se înălţa din spatele său, încercând să fie prins de camerele de luat vederi. La finalul deplasării, Preşedintele le-a spus ziariştilor că este preocupat de patrimoniul cultural al Capitalei. "Aceste două clădiri pe care le-am vizitat fac parte din patrimoniul acestei zone. Există multe alte clădiri valoroase în Bucureşti demne de păstrat", a spus Iohannis. Întrebat cum explică prezenţa lui Buşoi, el a răspuns sec: "L-am invitat să mă însoţească".
• Consiliul Fiscal: Riscăm să facem greşeala de dinainte de criză cu creşterea economică
O creştere economică bazată pe consum, deficit comercial şi bugetar în creştere, un cost al finanţării care s-ar putea mări în 2016. Probleme la care Guvernul Cioloş trebuie să găsească soluţii anul viitor. Accelerarea economică din acest an ridică semne de întrebare pentru 2016, a atras atenţia preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Avansul înregistrat atât de deficitul bugetar, cât şi de cel comercial indică o accelerare a consumului. Ceea ce nu ar fi o problemă, dacă, în prezent, consumul nu ar creşte de aproape două ori mai rapid decât economia în ansamblul ei. Iar asta ne duce cu paşi repezi către situaţia anului 2007, avertizează Ionuţ Dumitru.
• JURNALUL NATIONAL
• Brădişteanu rămâne condamnat în dosarul Năstase
La fix trei ani de când a fost trimis în judecată, medicul Şerban Brădişteanu a pierdut, definitiv, contestaţia în anulare împotriva deciziei prin care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru favorizarea, în 2012, a făptuitorului Adrian Năstase. Judecătorii au recunoscut, practic, dreptul procurorilor de a formula diagnostice, în locul medicilor. Brădişteanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în data de 6 decembrie 2012, în calitatea lui de şef al Secţiei Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, pentru favorizarea infractorului, în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie.
• Streinu-Cercel: Pacienţii din Colectiv transferaţi la Bruxelles păreau să fie colonizaţi, şi nu infectaţi cu un tip de bacterie
Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că potrivit comunicatului Spitalului din Bruxelles pacienţii din Colectiv "păreau" să fie colonizaţi cu un anumit tip de bacterie, şi nu infectaţi. El a precizat că este diferenţă majoră între colonizare şi infectare. "Ceea ce spune acest comunicat de presă cât se poate de clar şi de limpede este că pacienţii la admisie păreau să fie colonizaţi cu un anumit tip de bacterie. Colonizaţi, atenţie, şi nu infectaţi. Este o diferenţă majoră între colonizare şi infectare. Colonizarea înseamnă că există o populare cu un anumit tip de germen, dar care nu generează un proces infecţios", a spus Adrian Streinu-Cercel. Potrivit acestuia, oamenii sunt "colonizaţi" în cavitatea oro-faringiană, la nivelul foselor nazale, la nivelul tractului respirator, pe mâini, la nivelul tubului digestiv, chiar şi la nivelul tractului urinar.
• Ilie Bolojan devine numărul 3 în PNL
Partidul Naţional Liberal face modificări în structura de organizare, lideri vechi ai partidului fiind convinşi să facă un pas în spate. Printre aceştia se numără Marian Petrache, Gheorghe Flutur, Theodor Atanasiu şi Anca Boagiu. "Nu este vorba de sancţiuni, aceştia au înţeles că e nevoie de o schimbare. A fost o decizie pe care şi-au asumat-o", a declarat Alina Gorghiu, copreşedinte PNL. În şedinţa comisiei de fuziune s-a decis unificarea funcţiilor de secretar general al partidului. Cele două funcţii de secretari au fost comasate, astfel în locul lui Marian Petrache şi al lui Gheorghe Flutur va fi numit primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan. Petrache şi Flutur îşi vor păstra restul funcţiilor în interiorul partidului. Cel mai probabil, ambii se vor ocupa de organizaţiile Ilfov, respectiv Suceava. Ilie Bolojan este propus să preia funcţia de secretar general, pentru care deja are un proiect. Bolojan îşi propune modernizarea partidului, deschiderea către oamenii noi care vor să intre în PNL.
• NATIONAL
• Predoiu, măgăruşul de serviciu de la PNL!
Multe s-au schimbat de când Cătălin Predoiu se tot încălzeşte pe marginea scenei politice, din postura de premier din umbră. Numai el, din păcate, nu si-a dat seama. Aşa că, dacă tot a ajuns naivul de serviciu, care înghite orice "proiect politic" i se serveşte doar sa se mai amăgească un pic ca se mai afla încă in cărti, Predoiu a fost făcut, peste noapte, preşedinte al organizaţiei Bucureşti a Partidului National Liberal. Funcţie care poate părea o revenire in forţă pentru cariera politica de mult apusa a fostului ministru al Justiţiei, dar care este tot la fel de onorifică precum cea de şef de scară a unui bloc din cartierele muncitoreşti. Practic, după cum susţin sursele National, Cătălin Predoiu va fi izolat total, rezervându-i-se un "glorios" rol de "ficus".
• Documente oficiale care demonstrează ca RATB încasează ilegal suprataxa de călătorie
Regia Autonoma de Transport Bucureşti bagă zilnic mâna in buzunarele călătorilor cu zâmbetul pe buze, bazându-se pe o lege care nu mai există. Practic, bucureştenii sunt jefuiţi, fără niciun temei legal, prin suprataxa aplicata celor care au fost prinşi circulând fără bilet. Bătaia de joc este girată de Consiliul General al Capitalei care a reuşit "performanţa" de a majora o suprataxă anulată. Înainte de a deschide portofelul de teama controlorilor hrăpăreţi, bucureştenii ar trebui să ştie ca suprataxa, din care RATB îşi umflă conturile devalizate de cei care s-au perindat până acum la conducere, a fost desfiinţată din 2001. Iar "National" prezintă documente oficiale din care reiese că suprataxa de călătorie e încasată ilegal.
• Cutremur de 1,8 miliarde de euro in bugetul pe 2016
Raportul asupra bugetului de stat pentru 2016 atrage atenţia asupra faptului că, in cazul unui cutremur similar celui din 1977, pierderile materiale ar urma să se ridice la aproximativ 1,8 miliarde de euro. Cutremurul din 1977 in Bucureşti a avut un cost care a fost estimat la 7% din PIB. In baza datelor statistice existente din anul 1977 (conform unui raport al Băncii Mondiale din 1978), pagubele materiale înregistrate s-au ridicat atunci la 2,048 de miliarde de dolari. In Raportul asupra bugetului de stat pe 2016 se arată că, luând in calcul un coeficient suplimentar de 20% faţă de aceasta valoare - determinat de factori cum sunt vechimea construcţiilor, punerea parţială in practică - din cauza insuficienţei fondurilor - a Programului naţional de consolidare a construcţiilor, creşterea numărului de clădiri cu aglomerări de persoane, creşterea costurilor generate de inflaţie etc., se poate estima că un cutremur produs in prezent, similar ca parametri cu cel din 1977, ar genera pierderi de aproximativ 1,8 miliarde de euro.
• David Cameron, in vizită la Bucureşti
Premierul britanic David Cameron va face astăzi o vizita oficială in Romania, urmând să aibă o întrevedere cu premierul Dacian Ciolos si sa se întâlnească cu preşedintele Klaus Iohannis. La orele 16 este programata întâlnirea lui David Cameron cu omologul sau roman, Dacian Ciolos. Potrivit unor surse oficiale, pe agenda discuţiilor va figura si criza emigranţilor, subiect care va fi abordat si la viitorul Consiliu European de la Bruxelles (17-18 decembrie). Ieri, premierul României a informat, la Parlament, ca va purta discuţii cu David Cameron si despre referendumul pe care Maria Britanie il va organiza in legătură cu părăsirea sau rămânerea in Uniunea Europeana.
• PUTEREA
• Moartea unui mit. Service-ul Samsung de o oră a durat... 11 zile
A doua intervenţie în service pentru rezolvarea aceleiaşi probleme la un produs practic nou, cu doar câteva zile de utilizare, a durat... 11 (unsprezece) zile! Mai grav este că Samsung România (şi nu doar Samsung, ci şi alte companii de top) profită de o legislaţie care lasă loc interpretărilor şi refuză înlocuirea produselor defecte chiar şi atunci când defectul (acelaşi defect) nu este remediat definitiv nici după mai multe intervenţii în service. Service-ul produselor electronice şi electrocasnice Samsung este asigurat, în România, de Esd-Rom (Electronics Suport Division Romania), firmă preferată şi de alţi producători, precum LG, Philips, Huawei. În Bucureşti, există trei centre de service ESD-Rom, unde se promite rezolvarea celor mai multe defecte ale dispozitivelor mobile (telefoane, tablete, gadgeturi) într-o oră. În realitate, există şanse destul de mari să rămâi fără produsul tău o lungă perioadă de timp.
• S-a declanşat coşmarul PUZ-urilor şi avizelor date monumentelor istorice. Procurorii DNA bântuie palatele
Ancheta procurorilor anticorupţie cu privire la avizele date pentru demolarea totală sau parţială a unor clădiri monumente istorice deschide o cutie a Pandorei în materie de PUZ-uri. Descinderea de la Palatul Ştirbei va afecta foşti şi actuali primari, miniştri ai Culturii şi mulţi funcţionari din primării, care au contribuit la declasarea şi distrugerea patrimoniului naţional şi bucureştean. Plângerile şi sesizările ONG-urilor şi ale cetăţenilor faţă de distrugerea patrimoniului naţional au fost preluate de anchetatorii DNA. Ei au demarat verificarea actelor şi avizelor date pentru construcţia unui mall lângă Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei din Capitală. Proiectul prevede ridicarea unui complex multifuncţional în spatele Palatului Ştirbei, un imobil cu şapte etaje în centru şi câte trei pe lateral. Procurorii au început anchetarea legalităţii procedurilor care au stat la baza demolării unor anexe ale palatului şi modul în care au fost emise unele avize de construire. Sunt vizaţi mai mulţi funcţionari din cadrul Ministerului Culturii şi ai Primăriei Sectorului 1, miniştrii şi primari.
• ROMANIA LIBERA
• Spitalul Militar din Bruxelles confirmă oficial: toţi pacienţii de la Colectiv trimişi în Belgia, infectaţi cu bacterii
Ministerul Sănătăţii a susţinut într-o conferinţă de presă, organizată ca reacţie la dezvăluirile din România liberă, că la arsuri riscul de infecţii este foarte mare. Prezent la conferinţă, managerul Institutului de Boli Infecţioase, dr. Adrian Streinu Cercel, a precizat că de fapt medicii belgieni au susţinut că pacienţii din Colectiv erau colonizaţi cu anumite bacterii şi nu erau infectaţi cu bacterii, fapt care ar fi "perfect normal". Dar întrebarea reporterilor adresată medicilor belgieni a fost următoarea: "Did the Romanian burned pacients come into your hopsital with infections?", în contextul în care le-am fost explicat faptul că scrisoarea le-a fost adresată deoarece trei dintre tinerii răniţi în clubul Colectiv au murit după infecţii intraspitaliceşti. Pe de altă parte, răspunzând unei întrebări, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndescu a recunoscut că există posibilitatea ca pacienţii din Colectiv să fi ajunşi în Belgia cu infecţii. Un medic ne-a precizat sub anonimat că termenul de colonizarea înseamnă tocmai acoperirea cu bacterii a unei părţi a corpului.
• Obsesiile parlamentarilor: pensiile şi Legea ANI
Senatorii şi deputaţii pregătesc terenul pentru a-şi majora propriile pensii. În paralel, ei vor să modifice Legea ANI, pentru a avea dreptul la activităţi de comerţ. Demnitarii aleşi şi numiţi, de la parlamentari, la aleşi locali, miniştri sau secretari de stat, vor putea lua în considerare perioada mandatului la calcularea şi recalcularea pensiei, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat. Proiectul de lege privind reglementarea experienţei personale, adoptat de plenul Senatului cu 92 de voturi "pentru" şi trei abţineri, prevede că perioada exercitării mandatelor de demnitari publici se ia în calcul, inclusiv la calcularea şi recalcularea pensiei. "Durata funcţiilor de demnitate publică alese şi numite şi cele asimilate funcţiilor de demnitate publică constituie vechime în muncă şi în specialitate şi se ia în calcul la promovarea şi la acordarea tuturor drepturilor băneşti rezultate din aceasta, inclusiv la calcularea şi la recalcularea pensiei", prevede amendamentul votat de senatori.
• ZIARUL FINANCIAR
• Şi "Guvernul transparent" vine cu un buget ficţiune
Ca şi celelalte 25 de bugete de după Revoluţie, bugetul pentru 2016 este pe jumătate o ficţiune: ne arată ce va face cu banii administraţia publică doar pentru 50% din cheltuieli. În fapt, proiectul de buget prezentat în faţa Parlamentului cuprinde doar cheltuielile bugetului de stat şi al asigurărilor sociale, adică al pensiilor publice. Restul, adică bugetele locale, pentru sănătate şi ale instituţiilor autofinanţate, sunt prezentate doar la nivelul de "anvelopă" - o sumă la care nu se ştie cum s-a ajuns. Puţini ştiu că resursele financiare publice din România nu mai sunt de mult doar la decizia guvernamentală. Premierul este doar cu numele. El "guvernează" doar peste jumătate din bani. Tehnic, premierul vine în faţa Parlamentului cu bugetul de stat, care cuprinde alocările pe ministere şi pe alte instituţii finanţate integral de la bugetul de stat, precum Administraţia Prezidenţială, Parlamentul sau Curtea de Conturi, şi cu bugetul asigurărilor sociale, adică al fondului de pensii publice.
• Sănătatea are un buget de 31 de miliarde de lei, însă sursele de finanţare sunt o nebuloasă
Sănătăţii i-au fost rezervate în 2016 31,1 miliarde de lei (7 miliarde de euro) echivalent a 4% din PIB, cu trei miliarde de lei peste ceea ce are anul acesta, susţine Ministerul de Finanţe. Însă, în afară de bugetul Ministerului Sănătăţii, Finanţele nu au publicat cifre din care să reiască cum s-a ajuns la suma de mai sus, cât sunt veniturile obţinute de la asiguraţi, câţi bani sunt subvenţii din bugetul de stat şi câţi bani vin de la autorităţile locale. Ca pondere în PIB Sănătatea rămâne ca şi în ultimii ani cu 4%. Bugetul Ministerului Sănătăţii - din care sunt asigurate programele naţionale de sănătate - este de 7,7 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de anul trecut. Restul banilor, 23,4 mld. lei (5,2 mld. euro) sunt ai Casei Naţionale de Asigurări Sănătate (CNAS). Însă bugetul Casei nu este publicat, acesta putând fi doar dedus scăzând din suma totală acordată Sănătăţii sumele acordate ministerului de resort. Nu este clar, în aceeaşi vreme, care sunt banii Casei în 2015, pentru a putea evalua creşterea sau descreşterea bugetului instituţiei.
• De ce pleacă softiştii din ţară dacă salariile din IT sunt comparabile cu cele din occident?
Aspiraţia la un standard de viaţă superior, evitarea corupţiei, birocraţiei, dar şi a "instabilităţii" din România sunt principalele motive pentru care aproximativ 25.000 - 30.000 de specialişti în IT au plecat în străinătate, chiar dacă pe piaţa locală salariul lunar poate ajunge la un nivel atins în ţări din occident precum Elveţia, Marea Britanie şi Germania, se arată într-un studiu realizat de Griffiths School of Management în colaborare cu Şcoala Informală de IT. Un procent de 55% din respondenţi invocă motivul dezvoltării personale, alţi 53% dintre respondenţi pleacă pentru un salariu mai mare, 49% doresc să evite corupţia din România, iar 30% "instabilitatea".