REVISTA PRESEI 10.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 10 aprilie 2013

ADEVARUL

Cum s-au pregătit vecinii Coreei de Nord de ziua Z

Coreea de Nord ar fi finalizat pregătirile pentru lansarea unei rachete balistice, care ar putea fi efectuată, astăzi, relatează agenţia de presă Yonhap, citând o sursă din serviciile de informaţii sud-coreene. Coreea de Sud şi SUA au anunţat că intenţionează să urmărească zborul rachetei nord-coreene. Seulul a mobilizat două nave militare dotate cu sisteme antirachetă, iar Japonia a desfăşurat de asemenea două nave cu sisteme asemănătoare în Marea Japoniei. Experţii sunt de părere că aceasta ar fi o rachetă balistică de tipul Musudan, cu o rază de acţiune estimată la 3.000-4.000 km. Teoretic, aceasta poate lovi ţinte de pe teritoriul Japoniei şi chiar baza americană din Guam (Oceanul Pacific). Până acum Coreea de Nord nu au mai testat astfel de rachete. Ameninţările apocaliptice proferate de Phenian nu i-au impresionat pe prea mulţi locuitori ai insulei americane Guam, în Pacific, unde taifunurile sunt mai temute decât rachetele.

Ponta anunţă veşti bune după primul trimestru: exporturile au crescut, încasările TVA au fost mai mari, iar deficitul comercial este mai mic

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la finalul şedinţei USL, că sunt veşti bune din punct de vedere economic după primul trimestru, dând exemplu creşterea exporturilor, scăderea deficitului comercial şi încasări mai mari din TVA, accize şi impozit pe venit, faţă de perioada similară din 2012. Deficitul balanţei comerciale a fost în februarie de 917,3 milioane lei (208,2 milioane euro), mai mic cu 1,29 miliarde lei (301,1 milioane euro) decât cel înregistrat în februarie 2012, atingând astfel cel mai redus nivel lunar din ultimii 10 ani, potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică (INS). Exporturile FOB au însumat 16,96 miliarde lei (3,87 miliarde euro), iar importurile CIF 17,88 miliarde lei (4,08 miliarde euro), potrivit estimărilor INS. Comparativ cu februarie 2012, exporturile au crescut cu 10,8% la valori exprimate în lei (10% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 2% la valori exprimate în lei (1,3% în euro).

Marele război: cartelă sau abonament?

T-Mobile a renunţat în SUA la subvenţia pentru abonament. "Adevărul" analizează diferenţele de tarife dintre abonamente şi cartele în România, la cei trei operatori de telefonie mobilă. Operatorul T-Mobile din Statele Unite ale Americii, filială a lui Deutsche Telekon, doreşte să schimbe modelul de business pe care se bazează toate abonamentele de telefonie mobilă. Astfel, ei vor să nu mai subvenţioneze telefoanele în momentul cumpărării lor, în schimbul unui abonament care să acopere costurile timp de 12 luni sau 24 de luni. În România, telefoanele noi sunt subvenţionate în funcţie de abonament. Toţi operatorii iau în calcul două criterii: durata abonamentului şi preţul acestuia. Este o păcăleală abonamentul din România sau o cartelă SIM, fără abonament, ar fi mai folositoare?

Bijuteriile s-ar putea scumpi cu 10%. Care este motivul din spatele anunţului de creştere a preţurilor

Încercarea statului de a promova noi reglementări în domeniul metalelor şi pietrelor preţioase stârneşte nemulţumirea jucătorilor de pe piaţa de profil. "Bijuteriile s-ar putea scumpi cu până la 10%, iar preţul unui gram de bijuterie ar putea ajunge la aproximativ 190 de lei", a declarat pentru "Adevărul" Mihail Pacioianu, preşedintele Asociaţiei Bijutierilor din România (ABR). Motivul? Un proiect de lege aflat în dezbaterea comisiilor Camerei Deputaţilor prevede inscripţionarea de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a unei mărci de stat pe fiecare bijuterie vândută în România.

Cipru: Responsabilul cu supravegherea bancară de la Nicosia a fost demis după doar două luni de mandat

Primul viceguvernator al băncii centrale din Cipru din ultimii aproape 50 de ani, Spiros Stavrinakis, responsabil printre altele cu supravegherea bancară, fost demis marţi la doar două luni de mandat, după ce numirea sa în funcţie a fost declarată neconstituţională. Stavrinakis a fost numit în această funcţie, rămasă vacantă de la înfiinţarea băncii centrale în 1963, în luna februarie, de către fostul preşedinte ale Ciprului Dimitris Christofias, al cărui mandat se apropia de sfârşit, relatează portalul Central Banking.com.

Preşedintele CNA, ameninţat penal de un membru al Consiliului. Miza: jocurile de noroc la tv

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că miercuri va face plângere penală împotriva Laurei Georgescu, preşedintele CNA, pentru "fals" în înscrisuri oficiale. "Vă aducem la cunoştinţă o faptă ce s-a petrecut în urmă cu o săptămână. Este o faptă fără precedent. În Monitorul Oficial a fost publicată o decizie a CNA diferită de votul care s-a dat în cadrul CNA. Este vorba despre Decizia care modifică Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului", a declarat Narcisa Iorga. Ea a precizat că Decizia de modificare a Codului audiovizualului a fost adoptată într-o anumită formă, în unanimitate de voturi, de toţi membrii Consiliului, în data de 28 martie 2013.

CURENTUL

În atenţia ANI, a Parchetului şi a Alinei Gorghiu: Bogdan Olteanu este incompatibil

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, se află în consiliul de administraţie al Băncii Naţionale din octombrie 2009. În Legea privind Statutul BNR, intrată în vigoare în iulie 2004, la articolul 34 (Incompatibilităţi şi conflicte de interese) se prevede, printre altele, că membrii consiliului de administraţie sunt supuşi regimului incompatibilităţilor şi conflictelor de interese prevăzut de lege. Mai mult, paragraful următor stipulează că membrii consiliului de administraţie se dedică exclusiv exercitării atribuţiilor lor, fiind prevăzută doar posibilitatea desfăşurării de activităţi didactice şi de cercetare ştiinţifică. Bogdan Olteanu deţine din 2008 funcţia de Arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Din 2012, Bogdan Olteanu ocupă postul de preşedinte al acestei structuri, conform declaraţiei de interese depuse la data de 11.06.2012.

Crin nu vrea să fie marioneta lui Ponta. Îl preferă pe Felix

Supărat nevoie mare de faptul că este perceput din ce în ce mai mult drept a nşpea roată la căruţa puterii, preşedintele PNL Crin Antonescu s-a cerut luni seara la televiziunea prietenului său Felix, pentru a face un exerciţiu de retorică găunoasă, care s-a centrat pe forţa sa politică. Aflat în faţa angajaţilor lui Felix, Crin şi-a încordat muşchii şi a declarat că un candidat la Preşedinţie care depinde de cineva pentru a ajunge şef al statului, de un terţ care să spună dacă să ajungă sau nu în funcţie, este "o marionetă" şi nu are ce căuta la Cotroceni, menţionând că nu vrea să fie un preşedinte "tolerat".

Hora de Tia Serbanescu

Dl. Antonescu îi reproşează dlui Ponta că foloseşte termenii dlui Băsescu iar acesta îi reproşează dlui Blaga că a preluat propaganda Antenei 3. Trădare încrucişată, cum ar veni. Crin a decis totuşi "să mai înghită de la Ponta cât e nevoie pentru USL". Probabil n-a înghiţit destule posturi. Şi mai vine şi regionalizarea. Invitat la RTV, dl. Ponta a aflat ce zice Crin şi s-a indispus: "pe mine nu m-aţi auzit criticându-l public pe Crin, sunt cel mai bun coechipier, iar dacă la anul voi fi o ghiulea de piciorul lui Crin, o să mă retrag dar să fie clar nimeni nu câştigă prezidenţialele fără USL". Dacă-i ia ghiuleaua, zboară. Cei doi nu se despart însă: se tachinează pentru a-şi condimenta guvernarea complet nesărată. Crin a continuat: "dacă facem politica lui Băsescu, de ce nu l-am lăsat pe Boc să-şi facă treaba? Originalul e mai bun decât copia". Aici copy Ponta l-a contrazis: "nu putem trăi doar din Jos Băsescu". Ei, uite că dl. Antonescu poate. Dacă n-are altceva, ce să facă? N-are alte venituri. Ultimul venit e Stănişoară. Impozabil.

CURIERUL NATIONAL

ANRP modifică pe şest proiectul Legii restituirii proprietăţilor

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a anunţat ieri dimineaţă că oficialii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) le-au recomandat să modifice proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor, refuzând însă să spună care vor fi aceste modificări. "În cadrul discuţiilor (purtate vineri - n. red.), reprezentanţii CEDO au făcut mai multe propuneri în legătură cu proiectul de lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, care, odată implementate, vor face legea eficientă şi uşor aplicabilă", a comunicat Biroul de Presă al ANRP.

Vânzările-minune din teleshopping

Cei mai importanţi jucători din România raportează vânzări totale ce se apropie de 200 de milioane de lei. Piaţa locală de teleshopping continuă să crească, avansul anual fiind de două cifre. Operatorii deschid şi din ce în ce mai multe magazine fizice. Pe piaţă sunt trei operatori importanţi, Telestar (SC Teleclub SRL), MediaShop (Telemarketing Internaţional din Ungaria) şi Top Shop, deţinut de Studio Moderna, companie italiană, care comercializează produsele Dormeo, Shark sau Delimano, brandul din urmă fiind cunoscut în ultima vreme pentru tigăile Dry Cooker.

Micii brokeri contraatacă

Nu numai că planul de tarifare propus la începutul acestui an de conducerea Bursei şi care ar urma să avantajeze intermediarii mari, în special din zona bancară, s-a împotmolit pe drum. Acum micii brokeri contraatacă, solicitând reducerea cu 16% a comisioanelor percepute pentru tranzacţiile de acţiuni la BVB. Asociaţia Brokerilor şi cinci societăţi de servicii financiare au înaintat o propunere în acest sens pentru a fi inclusă pe Adunarea Generală a Acţionarilor din 24/25 aprilie a.c., urmând ca planul de tarifare care presupunea achitarea unei sume fixe de 3.500 lei lunar, în paralel cu reducerea comisioanelor variabile, să fie respins în aceeaşi zi.

Treichl: BCR va reveni pe profit în 2013

BCR va reveni pe profit în acest an, însă estimările precise sunt dificile din cauza impactului situaţiei economice din România, a declarat directorul general al Erste Group, Andreas Treichl, menţionând că şefii subsidiarei româneşti nu vor primi un bonus special pentru asta, informează Mediafax. "Ne aşteptăm ca BCR să revină la profitabilitate în acest an. Întrucât modelul nostru de afaceri este strâns legat de evoluţia economiei, este prea devreme să oferim estimări precise", a declarat Treichl într-o discuţie cu analiştii şi investitorii. Întrebat dacă grupul va recompensa suplimentar conducerea BCR pentru îmbunătăţirea rezultatului în acest an, şeful Erste a afirmat că nu vor fi acordate bonusuri speciale.

EVENIMENTUL ZILEI

A DAT "FIRUL PROTESTELOR" ÎN PIAŢA VICTORIEI. "Am crezut în promisiunile Guvernului! Numai minciuni"

Peste 1000 de salariaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea şi al Apechim Piteşti au coborât, ieri, din 20 de autobuze, în buza Parcului Kiseleff, între Palatul Victoria şi expoziţia cu chinezi mumificaţi în silicon - "Human Body" - de la Muzeul "Grigore Antipa". Oamenii, îmbrăcaţi în haine ponosite, au transformat spaţiul dintre gardurile păzite de jandarmi, costumaţi ca Ţestoasele Ninja, într-un fel de peluză asemănătoare unei galerii de fotbal sud-africane. Vuvuzelele şi fluierele, de toate mărimile şi tonurile, au reuşit să atenteze doar la timpanele trecătorilor, niciun reprezentant al Guvernului necatadicsind să-şi coboare printre protestatarii neplătiţi de mai bine de trei luni.

ÎNCEPE RĂZBOIUL? SUA: Coreea de Nord poate efectua în orice moment un TEST nuclear

Administraţia Obama preconizează că regimul comunist de la Phenian să efectueze, în orice moment, un test cu rachetele sale balistice, susţine un oficial american, citat de CNN. Surse militare americane au declarat, pentru CNN, că informaţiile obţinute de serviciile de spionaj arată că autorităţile comuniste au finalizat pregătirile pentru lansarea rachetelor. În momentul de faţă, potrivit informaţiilor furnizate atât de autorităţile de la Seul, cât şi de amiralul Samuel Locklear, comandantul operaţiunilor militare americane din Pacific, marţi a fost mutată o altă rachetă, cu rază medie de acţiune, pe coasta de est a Coreei de Nord. Asta după ce săptămâna trecută, Phenianul mobilizase alte două lansatoare de rachete în aceeaşi zonă.

INCREDIBIL. Sorin Roşca-Stănescu ia dobândă pe nişte conturi inexistente

În declaraţia de avere a senatorului Roşca-Stănescu apare o neconcordanţă. Familia sa primeşte dobândă de la o bancă elveţiană, dar nu a declarat nici un depozit în această ţară. La rubrica "Venituri" din ultima declaraţie de avere a senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu, figurează două dobânzi, de 14.328 şi 7.164 franci eleveţieni, provenite din depozite la banca Clariden Leu, dobânzi obţinute de copiii senatorului, Sabin şi Simina, în anul 2011. Aceste dobânzi nu au însă un corespondent la rubrica "Conturi şi depozite bancare (...) dacă valoarea însumată depăşeşte 5.000 de euro". Sarcina de a controla corectitudinea declaraţiilor de avere depuse de demnitari, şi de funcţionarii publici revine Agenţiei Naţionale de Integritate, pe care Roşca Stănescu a anunţat că vrea să o "coafeze".

REPLICI DURE între Cristiana Anghel şi Robert Turcescu. Senatoarea a explicat contractul cu Antena 3

Învăţătoarea Cristiana Anghel, ajunsă senator al Partidului Conservator (PC) în Parlamentul României, nu a putut să explice, în ediţia de marţi a emisiunii "Sub semnul întrebării" difuzată de B1 TV, beneficiile obţinute după greva foamei din 2010 şi după apariţiile repetate în platoul Antena 3. Întrebată de jurnalistul Robert Turcescu pentru ce a fost plătită să apară la Antena 3, senatorul a afirmat că acest lucru este confidenţial. De altfel, Cristiana Anghel a fost întrebată şi de momentul în care fiica sa a început să lucreze în Ministerul Educaţiei. "Este confidenţial contractul. Am fost plătită să apar. Din 2012 lucrează fiica mea în Ministerul Educaţiei, nu reţin din ce lună. Am fost plătită pentru drepturi de autor", a replicat senatorul PC.

JURNALUL NATIONAL

Delegatul Niţă dă piaţa energiei peste cap. Pentru a da bine în poză la Congresul PSD, ministrul bagă pe gâtul consumatorilor energia scumpă

Într-o tăcere totală şi cam pe sub masă, Guvernul a dat o lovitură pieţei energiei, care se va simţi în punga consumatorilor. Printr-o măsură pur administrativă se va ajunge la scumpirea curentului cu 5% doar aşa, la prima vedere. Printr-o ordonanţă, Guvernul a impus ca energia produsă de marile termocentrale deţinute de stat să aibă prioritate în faţa altor producători. Asta înseamnă că e musai ca energia lor, de două ori mai scumpă decât cea hidro, să ajungă la consumatori. Cu tot cu costul său uriaş. Complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, care produc cea mai scumpă energie din sistem, sunt favorizate printre ceilalţi producători.

Cât s-a tăiat şi ce a rămas din pădurile României. Ce arată raportul de audit al Curţii de Conturi

Suprafaţa fondului forestier în proprietatea publică a statului s-a redus în ultimii 20 de ani cu peste 3,02 milioane hectare datorită retrocedărilor către persoane fizice şi juridice, relevă raportul de audit al Curţii de Conturi privind 'Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2012'. "În perioada 1990-2012, suprafaţa fondului forestier-proprietatea publică a statului s-a redus cu 3.028.762 ha, prin retrocedări către persoane fizice şi juridice, ca urmare a aplicării legilor de fond funciar. Procesul de retrocedare a terenurilor forestiere către foştii proprietari sau către urmaşii acestora este încă în desfăşurare", se arată în raport.

Coreea de Nord, COPILUL AROGANT al Chinei

Se pare ca Beijing, precum un tata enervat la culme si care nu mai vrea sa suporte atitudinea lipsita de respect a copilului sau adolescent, va incepe sa puna lucrurile la punct. In Statele Unite si Coreea de Sud, autoritatile nu par foarte nelinistite, desi intreprind masurile care se cuvin, in eventualitatea ca nord-coreenii vor provoca un al treilea razboi mondial. De ce aceasta, hai sa-i spunem, indiferenta? Raspunsul e simplu: Washington si Seul stiu ca Beijing nu va permite nici o prostie din partea Coreei de Nord si ca, intr-un final, China nu va permite Phenianului sa declanseze ceva. Alte cateva izbucniri din partea nord-coreenilor si Phenianul va fi "pedepsit" de Beijing. Nu va fi o pedeapsa publica, dar comunitatea internationala va afla cand se va intampla acest luru. Tacerea va fi rasunatoare.

Mihai Georgescu Noul Vicepreşedinte GRIVCO

Compania Grivco anunţă o nouă etapă în dezvoltarea diviziei de bunuri de larg consum, prin numirea lui Mihai Georgescu în funcţia de Vicepreşedinte al Grupului. Mihai Georgescu reprezintă un nume respectat în zona FMCG, fiind unul dintre cei mai apreciaţi şi longevivi manageri ai industriei respective, aflându-se, încă din 1992, la conducerea operaţiunilor Wrigley în România. În cei 21 de ani la cârma companiei, a ocupat, pe rând, funcţia de Country Manager Wrigley România (1992-2001), Country Manager Wrigley Polonia (2001-2004) şi Managing Director Wrigley Balkan East (2004-2013).

NATIONAL

Horia Georgescu, impins la Justitie

Pentru ca liberalii continua sa-l atace pe tema Codruta Kovesi - DNA, premierul Victor Ponta este dispus sa faca o noua mutare care sa-i linisteasca de tot pe partenerii sai de guvernare. Potrivit unor surse guvernamentale, iritat de atitudinea liderului PNL, seful Executivului a dat de inteles ca cea mai dulce razbunare ar fi sa-l propuna pentru portofoliul Justitiei pe Horia Georgescu, actualul presedinte al ANI. Acelasi Horia Georgescu pe care liberalii l-ar vrea disparut in neant (la pachet cu Codruta Kovesi, daca s-ar putea). Daca asa va fi, numirea lui Georgescu va echivala cu o grenada amorsata aruncata in ograda PNL. Partid care a contribuit din greu la realizarea planului de activitate al ANI, din moment ce patru dintre membrii sai au fost acuzati de incompatibilitate: Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi, Dan Mihalache si Sorin Rosca Stanescu.

Se schimba garda in serviciile secrete!

Spre desoebire de bulibaseala permanenta de la Interne si Justitie, lucrurile stau cu totul altfel in Serviciile Secrete. Unde schimbarea de garda este negociata inca de acum la sange, astfel ca mutarile de la varful structurilor speciale se vor face in liniste, fara "turbulentele" din alte institutii. Astfel, strategii coabitarii au prevazut ca directorii principalelor patru servicii din Romania sa faca pasul inapoi impreuna, pentru ca primenirea sa fie una totala. Actualului sef al SRI, fost bursier al statului american, i se va oferi ocazia sa lucreze in continuare la aprofundarea bunelor relatii existente intre tara noastra si SUA, din postura de viitor ambasador al Romaniei la Washington.

Adrian Sarbu, Sebastian Ghita si Puiu Popoviciu tremura pentru milioanele din Cipru

"National" continua seria dezvaluirilor legate de sumele colosale trimise de afaceristii romani peste hotare, in paradisul fiscal din Cipru, devenit intre timp iad bancar. Puiu Popoviciu, Sebastian Ghita, Adrian Sarbu si Ion Bazac sunt doar cativa dintre milionarii aflati pe lista intrata in posesia ziarului "National", unde apar peste 5.800 de firme mioritico-cipriote. Acestia au preferat sa-si mute afacerile si banii in Cipru pentru a scapa de taxele si impozitele din Romania si pentru a jongla cu banii dupa bunul plac, insa, de ce le-a fost frica, n-au scapat! S-au trezit cu sumele uriase blocate in insula...

PUTEREA

Un consilier trage sforile în Ministerul Agriculturii. Omul mare din spatele lui Ăla Micu

Cătălin Bologa este consilier al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pe probleme de control şi antifraudă. Membru de vază al Partidului Conservator, vicepreşedinte al organizaţiei sector 1, consilier general la Primăria Bucureşti, personajul nostru a coordonat Departamentul de siguranţă naţională al PC. Din această ultimă calitate i-a recomandat, potrivit unor surse din rândul conservatorilor, lui Dan Voiculescu mai mulţi ofiţeri rezervişti din cadrul structurilor de informaţii, care şi în prezent îl consiliază pe acesta. In dosarul care vizează prejudicierea bugetului de stat şi a fondurilor europene sunt cercetate persoane din conducerea Ministerului Agriculturii printre care şi Cătălin Gheorghe Bologa, implicat, de asemenea, în încheierea protocolului cu Ministerul de Interne. În aceste condiţii, există posibilitatea ca datele care vor pleca din MADR către ministrul Radu Stroe să nu fie cele mai corecte, ba chiar ca unele mai sensibile nici să nu fie transmise.

Valeriu Stoica, audiat ca martor în dosarul privind schimbul de terenuri dintre Becali şi MApN

Fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, a fost audiat marţi, în calitate de martor, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul privind schimbul de terenuri dintre George Becali şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Valeriu Stoica a fost chemat în instanţă pentru a da detalii despre un răspuns trimis Armatei, pe vremea când era ministru al Justiţiei, cu privire la regimul juridic al terenului deţinut de MApN. Fostul ministru a declarat că MApN i-a cerut un punct de vedere în legătură cu regimul juridic al terenurilor aflate în proprietatea publică a statului, iar răspunsul dat de Ministerul Justiţiei nu făcea referire concretă la terenul Armatei, ci privea doar chestiuni generale asupra naturii juridice a bunurilor proprietate publică sau privată a statului.

ROMANIA LIBERA

A început bătălia pentru prăzile regionalizării: Azi, Romgaz şi Transgaz

Baronul PSD de Braşov, Constantin Niţă, a anunţat vineri că sediile centrale şi conducerea celor mai importante companii de stat de extracţie şi transport ale gazului natural, Romgaz şi Transgaz, se vor muta de la Mediaş la Bucureşti. Klaus Johannis a ripostat prin intermediari, însă lupta dintre baronii locali şi dintre aceştia şi centru, este abia la început. Potrivit lui Niţă, "conducerea Transgaz şi conducerea Romgaz se vor muta la Bucureşti, pentru a se putea implica mai uşor în proiectele viitoare - interconectări, valorificarea resurselor locale în beneficiul economiei locale. Niţă încearcă să spargă reţeaua de interese locale din jurul Romgaz şi Transgaz, dar acest lucru nu-l face "băiatul bun" al întregii poveşti, pentru că obiectivul ministrului pare să fie înlocuirea controlului local, cu unul central, exercitat de oamenii apropiaţi lui Constantin Niţă.

Surprinzător.Vicepremierului Dragnea i se pare "în regulă" continuarea autostrăzii de către americani. Nuntă de tinichea, zece ani cu Bechtel. Urmează alţii

Beneficiari ai unui contract avantajos în care dacă stau câştigă mai bine decât dacă muncesc, americanii de la Bechtel se înduplecă greu să renegocieze contractul după cum vrea ministrul Infrastructurii, Dan Şova. Românii ar putea să mai audă ani buni de acum încolo de firma Bechtel în calitate de aşa zis constructor al autostrăzii Transilvania, după ce credeau în septembrie 2011 că au scăpat definitiv de contractul care, până acum, le-a golit buzunarele de 1,6 miliarde de euro şi le-a adus doar 50 de kilometri de autostradă. Surse neoficiale din cadrul Companiei de Drumuri, buni cunoscători ai contractului autostrăzii, afirmă că Dan Şova ar încerca să impună americanilor o concesiune a autostrăzii (aceştia să finanţeze şi să o şi construiască, desigur la alte preţuri decât cele umflate din prezent), dar că aceştia nu ar avea nici un interes să renunţe la un contract atât de avantajos pentru ei.

Reyl, discreta bancă a VIP-urilor

La 22 martie, justiţia din Geneva a percheziţionat localurile băncii Reyl&Cie, instalată pe o stradă elegantă. Până atunci, banca îşi conducea afacerile în cea mai mare discreţie şi prospera - fondurile sub gestiune s-au înmulţit de şapte ori după 2006, ajungând astăzi la 6 miliarde euro. Secretul a fost spulberat şi cutia Pandorei a fost deschisă. Există date conform cărora Reyl, care deţine licenţă bancară din noiembrie 2010, este "oficina" a zeci de VIP-uri franceze - politicieni de dreapta şi de stânga, mari industriaşi şi antreprenori care folosesc această societate de decenii. Pentru fondatorul Dominique Reyl, 75 de ani şi fiul acestuia, François, daunele sunt deja considerabile.

Liderul Bisericii Greco-Catolice îi cere lui Ponta să amâne asumarea răspunderii pe retrocedări

Liderul Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Mureşan, îi cere premierului Victor Ponta să amâne asumarea răspunderii în privinţa legii proprietăţilor, pe motiv că Bisericile Romano-Catolică şi Greco-Catolică nu au fost consultate la elaborarea proiectului de act normativ, potrivit Mediafax. "Considerând că acest proiect de lege ne afectează direct, vă solicităm să amânaţi asumarea răspunderii pe acest proiect de lege până la sfârşitul lunii aprilie, dându-ne astfel timp să aducem amendamente la articolele proiectului de lege care ne privesc", se arată într-o scrisoare trimisă marţi lui Ponta. Cardinalul Mureşan, care este şi preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, consideră fireşti consultarea şi implicarea celor ale căror proprietăţi au fost confiscate de către comunişti.

Imixtiunea Senatului în înfăptuirea Justiţiei prin comisia lui Sorin Roşca Stănescu

Senatul a aprobat infiintarea unei comisii de ancheta care vrea sa controleze actele dintr-un dosar penal aflat inca in ancheta unui procuror anticoruptie. Senatul, ca putere legislativa, a incalcat astfel separatia puterilor in stat, amestecandu-se in treburile altei puteri a statului, cea judecatoreasca. Prin acest demers, Senatul Romaniei nu respecta regulile statului de drept. Plenul Senatului a aprobat, luni, infiintarea comisiei de ancheta privind presupuselor interceptari ale convorbirilor telefonice, pe mandat de siguranta nationala, ale judecatorului CEDO Corneliu Barsan. Daca senatorii ar fi fost interesati cu adevarat de acest subiect, ar fi trebuit ca ancheta sa fie facuta strict de Comisa de Control a activitatii SRI, care e o comisie permanenta; nu era necesara o noua comisie, speciala.

ZIARUL FINANCIAR

Cum de a devenit o slăbiciune - intermedierea bancară scăzută - un atu pentru economia românească?

Cine şi-ar fi imaginat vreodată, spre exemplu, că slăbiciunea în sistemul bancar românesc va proveni din import, când permanent ni s-a spus în toată această perioadă că România nu poate creşte pentru că nu are economisire internă şi destulă intermediere bancară şi că trebuie finanţare externă? Surpriza este că pentru unele dintre ţările de la periferie o măsură a subdezvoltării - intermedierea bancară scăzută - devine acum un atu. Rămâneţi la active bancare sub 100% din PIB, este mesajul. Rămâneţi la încălzirea cu lemne (ultima ediţie din The Economist spune că aceasta este noua modă în energia verde - culmea, în România 30% din 8,4 milioane de locuinţe se încălzesc astfel), hrăniţi-vă din grădina proprie, creşteţi găini să mâncaţi ouă bio (Zuckerberg de la Facebook nu mănâncă decât ce taie), mergeţi cu bicicleta (o face jumătate din populaţia rurală a României că nu are bani de maşină). Poate încă nu ştim să preţuim ce avem.

Exporturile au făcut un salt de 10% în februarie, susţinute de Dacia şi Ford

Pe ansamblul primelor două luni ascensiunea exporturilor a fost de 8,1%, în principal datorită creşterii schimburilor comerciale extra-UE. Exporturile au înregistrat în februarie o creştere de 10% faţă de aceeaşi lună din 2012, susţinute în principal de sectorul auto, respectiv contri­buţia Ford, care nu exista în prima parte a anului 2012, şi impactul noii game de autoturisme Dacia."Efectele pozitive ale noii game de autoturisme Dacia lansate la sfârşitul anului 2012 şi creşterea graduală a producţiei la fabrica românească Ford (în special producţia de motoare) s-ar putea să fie deja cuantificate în performanţa bună a exporturilor României. Credem că exporturile ar putea să primească în continuare un impuls puternic odată ce facilităţile de producţie DeLonghi şi Bosch vor deveni operaţionale (în T2 2013, respectiv în T3 2013)", consideră analiştii UniCredit Ţiriac Bank.

47.000 de bugetari au salariul mai mare de 4.000 lei brut/lună

Numărul de angajaţi din administraţia publică a ajuns la finele lunii februarie la 1,189 milioane de persoane, în scădere cu aproape 5.200 faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 209.000 de persoane în comparaţie cu finalul anului 2008, arată o statistică de la Ministerul de Finanţe. Dintre aceştia, doar 47.000 câştigă un salariu lunar mai mare de 4.000 de lei brut, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Premierul Victor Ponta a anunţat că va impune tăierea cu 10% a salariilor obţinute de "capii" din administraţia publică - cei cu peste 1.000 de euro salariu -, dar specialiştii spun că a uitat că sunt zone în continuare suprapopulate de birocraţi, în vreme ce sectoare-cheie precum învăţământul şi sănătatea se confruntă cu deficit de personal.

Alpha Bank a preluat Doamna Ghica Plaza, proiectul bancherilor şi avocaţilor

Grecii de la Alpha Bank au preluat controlul ansamblului rezidenţial Doam­na Ghica Plaza din cartierul bucureştean Colentina, proiect format din nouă blocuri cu peste 600 de apartamente, dezvoltat de un grup sloven alături de mai mulţi investitori locali, în care circa 400 de apartamente nu şi-au găsit cumpărător la aproape patru ani de la finalizare. Alpha finanţase acest proiect prin­tr-un credit de 45 de milioane de euro acordat în 2007, dar prin această ope­raţiune a mutat expunerea de pe banca locală pe o altă subsidiară din grup. Brokerul Cristian Sima, bancherul Dan Pascariu, dramaturgul Adrian Lustig şi avocaţii Călin Andrei Zam­fi­rescu şi Stan Târnoveanu au ieşit din acest proiect în care a fost construit şi unul dintre cele mai mari blocuri cu apartamente din Bucureşti, cu 24 de etaje.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb