REVISTA PRESEI 10.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 10 aprilie 2017

ADEVARUL

Dezincriminariada. Ce legi "toxice" pregătesc parlamentarii

Noul Parlament îşi începe mandatul cu o avalanşă de iniţiative legislative menite să dezincrimineze fapte penale din cele mai variate domenii: de la Codul Penal la legea societăţilor comerciale, de la finanţarea partidelor la integritatea funcţiei publice. Deputatul PSD Florin Iordache revine în atenţia publică după ce a depus o serie de amendamente la un proiect de modificare a Legii finanţării partidelor politice prin care se abrogă prevederea potrivit căreia contribuţiile care depăşesc plafoanele legale pentru campaniile electorale sunt confiscate. Practic, banii folosiţi ilegal de partide în alegeri sau la referendum să nu mai poată fi confiscaţi.

Trump l-a provocat pe Putin în Siria. Cum va răspune liderul de la Kremlin?

După ce Donald Trump l-a provocat pe liderul de la Kremlin chiar pe terenul lui, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că înfrângerea Statului Islamic, scoaterea Siriei de sub influenţa iraniană şi alungarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad sunt priorităţi pentru Washington. Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, este aşteptat, marţi, la Moscova. Andrei Kortunov, directorul Consiliului Rus pentru Politică Externă, think-tank cu sediul la Moscova, este de părere că Putin a fost luat prin surprindere de decizia lui Trump de a ataca Siria. "Să ne amintim că Trump a lăsat altceva să se înţeleagă că este adeptul unei linii mai indulgente în privinţa lui Assad.

Recuperarea marilor prejudicii, o misiune complicată

Prejudicii de miliarde au fost aduse in bugetul statului, al nostru al tuturor. Reacţia autorităţilor a fost greoaie sau a lipsit cu desăvârşire - fie că a fost vorba despre dosarul Hidroelectrica, Institutul de Cercetări Alimentare sau Rompetrol, creanţa Libia. Dosarul Hidroelectrica a fost unul dintre dosarele care a zăcut ani de zile in sertarele procurorilor. Prejudicii însemnate au fost identificate in cursul procesului penal, iar sentinţa a fost pe măsură - ani grei de puşcărie pentru câţiva directori si pentru fostul ministru Codruţ Şereş. Când a fost vorba despre bani a apărut o situaţie absurdă, valoarea bunurilor foştilor decidenţi de la Hidroelectrica poprite sau puse sub sechestru depăşeşte cu puţin un milion de euro, in condiţiile in care prejudiciul înregistrat a fost de...104 milioane de euro.

Florii însângerate pentru creştinii din Egipt

Comunitatea creştină din Egipt este în stare de şoc după atacurile cu bombă care au vizat o biserică ortodoxă coptă din oraşul Tanta, situat la aproximativ 94 de kilometri nord de Cairo, şi catedrala ortodoxă coptă Sfântul Marcu din Alexandria. Cel puţin 41 de oameni şi-au pierdut viaţa şi în jur de 120 au fost răniţi în cele două atentate. La Tanta au murit cel puţin 30 de oameni, iar alţi 78 au fost răniţi, în timp ce la Alexandria cel puţin 11 persoane au încetat din viaţă, iar peste 40 au fost rănite. Ambele atentate au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, care, de altfel, a chemat recent la acţiuni împotriva creştinilor în perioada Sărbătorilor Pascale.

Societatea care deţine trenul deraiat lângă Petroşani este controlată de un fost ministru al energiei din Republica Moldova

Unicom Tranzit, operatorul feroviar privat al cărui tren de marfă a deraiat sâmbătă după-amiază în apropiere de Petroşani, judeţul Hunedoara, accident în care cei doi mecanici ai locomotivei au murit, face parte din grupul de companii Unicom Group, deţinut de familia omului de afaceri Constantin Iavorski, fost ministru al energiei în Republica Moldova la începutul anilor "90. Transportatorul feroviar a fost implicat în urmă cu trei ani în scandalul licitaţiilor organizate de CE Oltenia şi CE Hunedoara, la care a participat în asociere cu Grup Feroviar Român, deţinut de Gruia Stoica, acesta din urmă fiind trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă cu scopul de a obţine contractul în defavoarea CFR Marfă.

Zona euro - un vis frumos pentru România?

România se poate gândi la adoptarea monedei euro în nouă ani, cel mai devreme, existând riscuri atât ale adoptării timpurii, cât şi ale expulzării ţării noastre din Uniunea Europeană dacă nu facem acest pas. Criza financiară a reuşit să convingă pe mulţi că nu este de dorit să intri în zona euro oricând şi oricum, ea arătând că simpla îndeplinire a unor criterii este departe de a fi suficientă pentru ca o ţară să beneficieze de pe urma intrării în zona euro, susţin economiştii Băncii Naţionale a României (BNR). Potrivit acestora, o aderare timpurie a României prezintă numeroase riscuri, însă nu există o alternativă reală pentru ţara noastră, care ar risca să rămână la periferia Uniunii Europene sau să fie chiar expulzată în cazul în care nu ia măsurile de aderare la această zonă.

Analfabetismul funcţional şi industria de tip manufacturier, fără inovaţie, îngroapă economia românească

România va rămâne în 20 de ani fără angajaţi pregătiţi să răspundă nevoilor angajatorilor şi economiei actuale. Este avertismentul Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, care atrage atenţia că pregătirea forţei de muncă nu prea are legătură cu nevoile economiei. Totodată, economiştii susţin că România s-a plafonat la nivelul industriei de cabluri şi şuruburi.

Peisajul global al religiilor - miza proiecţiilor geostrategice de putere

La nivelul anului 2015, creştinii formau cel mai mare grup religios pe plan mondial, reprezentând aproape o treime (31%) din populaţia lumii de 7,3 miliarde de oameni. Musulmanii formează al doilea grup, cu 1,8 miliarde de oameni, urmat de hinduşi (15%) şi budişti (7%), plus alte grupări mai mici. Dar, spun cei de la PEW, între 2015 şi 2060, ne aşteptăm ca populaţia lumii să crească cu 32%, ajungând la 9,6 miliarde de oameni. În perioada respectivă, se previzionează că numărul musulmanilor - grupul religios major cu cea mai tânără populaţie şi indicele cel mai înalt de fertilitate - va creşte cu 70%... pe când cel al creştinilor cu 34%.. Ca urmare, predicţia celor de la PEW este că, la orizontul anului 2060, populaţia musulmană va ajunge la 3 miliarde (31% din populaţia globală) faţă de cei 3,1 miliarde de creştini, 32% din populaţia lumii.

BANCHERUL

Topul celor mai mici dobânzi la creditele de consum acordate de băncile mari

Cinci dintre primele şapte mari bănci româneşti (CEC Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, BRD si BCR) acorda credite de consum cu o Dobânda Anuală Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui împrumut, sub media sistemului bancar pentru acest tip de împrumut, care era de 10,36% in luna februarie. Astfel, cea mai mica dobânda pentru un credit de consum este de 6,85%, aferenta unui credit acordat de CEC Bank, la pachet cu un card de credit. DAE in cazul unui credit de 23.000 de lei (in jur de 5.000 de euro) rambursat pe o perioada de cinci ani este 9,03%, cu peste un punct sub media creditelor de acest tip acordate de băncile româneşti, conform statisticilor BNR.

CAPITAL

Sindicatele: Legea salarizării marca PSD creşte salariile inechitabil

Legea salarizării, asumată de majoritatea parlamentară riscă să adâncească şi mai mult ecartul dintre cele mai mari salarii, adică ale aleşilor, şi cele mai mici venituri. Practic, în 2021, salariul preşedintelui ţării va fi cu cel puţin o treime mai mare ca până acum. Legea salarizării rămâne la mâna parlamentarilor, potrivit ultimei decizii a Guvernului Grindeanu. Sindicatele se opun şi spun că discuţiile în comisiile parlamentare vor fi inutile, pentru că aceste comisii nu dispun de acces la bazele de date ale ministerelor sau de schemele de simulare ale diferitelor variante de salarizare disponibile la Finanţe. Analiza în comisii va aduce însă şi ceva cu adevărat nou: prima negociere în public pe o lege a salarizării cu politicieni şi sindicate la un loc.

Ce va rămâne din "perla" industriei chimice româneşti?

Se vinde Oltchim! De data asta chiar se întâmplă! Nu se privatizează, pur şi simplu se vinde. Sunt ofertate activele, clienţii, resursa umană. Există nouă pachete de active pentru care s-au depus deja oferte neangajante. Iar acum se desfăşoară procedura de due-dilligence. Altfel spus, potenţialii cumpărători au ocazia să studieze toate documentele companiei, să pună întrebări şi să primească răspunsuri. Iar, după aceea, sunt aşteptate ofertele angajante, respectiv cele pentru care potenţialii clienţi sunt răspunzători inclusiv din punct de vedere financiar. Având în vedere că aproape 75% din producţia actuală a combinatului merge la export, este de aşteptat ca investitorii care vor fi implicaţi în preluarea afacerilor Oltchim să aibă mari şanse să repună România pe harta industriei chimice europene.

COTIDIANUL

Emigrezi şi tu? - Cornel Nistorescu

Nenorocirea emigraţiei economice se varsă acum în mentalitatea celor tineri. Naivitatea noastră a născut o modă. Propaganda pro Europa aprinde în minţile celor tineri visul de a lucra în marile capitale europene, în cele mai faimoase multinaţioanle. Nimeni nu le explică tragedia sclaviei pentru 2.500 sau pentru 4.000 de euro pe lună într-o vreme în care ţara lor are nevoie de o altă generaţie de patroni, şcolită în străinătate, modernă, disciplinată, eficientă, în mîinile căreia să stea viitorul economiei româneşti. Nimeni nu le descifrează condiţia tristă a angajatului bine plătit, nimeni nu-i luminează în legătură cu condiţia forţei de muncă exploatate şi abandonate cu sînge rece la un "target atins".

Anticomunista Firea vrea statuia lui Reagan în Bucureşti

Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat că intenţionează să realizeze şi să amplaseze într-o zonă centrală a Capitalei statuia lui Ronald Reagan, pe motiv că fostul preşedinte american o avut o contribuţie importantă la căderea comunismului. E un simbol al democraţiei, îşi justifică decizia Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. Ronald Reagan a fost cel de-al 40-lea preşedinte al SUA. "Prin politica să intransigenta în confruntarea cu Uniunea Sovietică în perioada războiului rece, a avut o contribuţie hotărâtoare la prăbuşirea imperiului comunist din răsăritul Europei", mai precizează Primăria în comunicat.

Firea şi-a ieşit din fire şi-a aruncat cu ouă

Primăria Capitalei a dat o replică duminică "opoziţiei" despre care spune că a criticat Târgul de Paşte organizat de către instituţie în Piaţa Constituţiei. Potrivit Primăriei, comentariile negative la adresa Târgului organizat de către Primăria Capitalei fac parte din corul declaraţiilor "politicianiste" exprimate de către opoziţie. Primăria condusă de Gabriela Firea menţionează că evenimentul se află la a opta ediţie şi este dedicat tuturor bucureştenilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale, intrarea fiind liberă. Reprezentanţii PMB precizează că decorul din Piaţa Constituţiei, "care a făcut obiectul unor comentarii răutăcioase", este realizat de Dragoş Buhagiar, "scenograf de renume internaţional", membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi al UNITER.

CURIERUL NATIONAL

Reforma ASF a scăzut infim numărul petiţiilor

Statistica pe anul trecut arată că s-au înregistrat 15.419 petiţii pe piaţa asigurărilor-reasigurărilor, cu doar 3% mai puţin decât în 2015, când au fost 15.890. Ca şi în anii trecuţi, peste 80% privesc neplata sau plata parţială a despăgubirilor ori valorilor de răscumpărare solicitate de către asiguraţi sau păgubiţi. ASF subliniază însă că "reformele implementate pe parcursul ultimilor ani pe piaţa asigurărilor" au redus numărul petiţiilor cu 28% faţă de 2014...

Samsung, obligată să plătească 11,6 mil. dolari către Huawei

Huawei a dat în judecată Samsung în luna mai a anului trecut în China şi SUA, acuzând grupul coreean de încălcarea proprietăţii sale intelectuale, iar instanţa a dat câştig de cauză companiei chineze. Compania este acuzată că ar fi folosit o licenţă 4G pe un portofoliu de 20 de dispozitive, inclusiv pe familia Galaxy S7.

Analiză: De ce au folosit americanii rachete Tomahawk ca să atace Siria

În atacul din Siria, US Navy a folosit aproximativ 59 de rachete Tomahawk, pentru că este considerată de către responsabilii militari ca fiind principala armă a Pentagonului când vrea să atace de la o distanţă sigură. Aceste rachete, care au avut un rol-cheie şi în alte conflicte de la Războiul din Golf şi până acum, costă 1,59 milioane de dolari unitatea (Varianta Block IV) şi au o încărcătură explozivă de aproximativ o jumătate de tonă. Acum, rachetele au fost lansate de pe două nave militare americane aflate în Marea Mediterană, a declarat un oficial de apărare, cu condiţia anonimatului. Unul dintre cele mai mari atuuri pentru utilizarea Tomahawk este că nu se pun în pericol vieţi ca într-un atac cu avioane de luptă.

Twitter dă în judecată oficiali americani care solicită date referitoare la utilizatori

Twitter Inc a declarat, joi, că a primit o cerere din partea oficialilor americani prin care se solicită înregistrările care ar putea dezvălui identitatea utilizatorului din spatele unui cont care se opune preşedintelui SUA, Donald Trump, şi că aceasta ar putea fi dusă în instanţa de judecată, potrivit Reuters. În urma învestirii în funcţie a lui Trump în ianuarie, mai multe voci anonime de pe Twitter şi-au exprimat îngrijorarea către mai mult de o duzină de agenţii guvernamentale din SUA, punând la îndoială spusele preşedintelui privind schimbările climatice şi alte probleme.

EVENIMENTUL ZILEI

Răsturnare spectaculoasă în lupta pe averea lui Adrian Păunescu

Fiica recunoscută de instanţa de judecată după moartea regretatului poet Adrian Păunescu a mai obţinut o victorie în lupta pentru averea de 4 milioane de euro a acestuia. Acesta pare să fie însă cu mult mai mare de atât, potrivit dovezilor depuse de Andreea Păunescu, fostă Bârlea, recunoscută de instanţă drept fiică şi, prin urmare, moştenitoare legală, a lui Adrian Păunescu. Magistraţii au fost de acord cu o solicitare a Andreei Păunescu care a luat întreaga familie prin surprindere: a obţinut verificarea conturilor bancare ale văduvei lui Adrian Păunescu, Carmen, scrie cancan.ro.

Academicianul Eugen Mihăescu: "Ştiu că a fost lovitură de stat"

Revoluţia din 1989 a fost de fapt o lovitură de stat, afirmă academicianul Eugen Mihăescu, care dezvăluie, pentru Evenimentul zilei, că "la sfârşitul verii 88, Silviu Brucan a locuit în apartamentul meu de la New York". "De acolo a vorbit cu Moscova, Londra şi Washington". Despre Ion Iliescu spune că era "extraordinar" în epoca dinaintea căderii lui Ceauşescu, după care setea de putere l-a transformat într-un fel de "mafiot care conduce clanul".

Olguţa Vasilescu despre Victor Ponta: Pe Facebook şi-a dat demisia, probabil că tot acolo vrea să fie şi exclus din partid!

Lia Olguţa Vasilescu, invitată duminică seara la o emisiune a Antenei3, a avut o poziţie tranşantă vizavi de schimbul loviturile pe care şi le dau actualul şef al PSD Liviu Dragnea, pe de-o parte, şi fostul premier şi preşedinte de partid Victor Ponta, de cealaltă. "(Afirmaţiile făcute de Victor Ponta, n.r.) Le face probabil cu un scop. Cu toţii suntem obişnuiţi, tot pe Facebook şi-a şi dat demisia domnul Victor Ponta, acum probabil tot pe Facebook vrea să fie şi exclus din partid", a spus ea.

JURNALUL NATIONAL

Greu fără "talentul" lu' tata: copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu, praf în afaceri

Ioana şi Ionuţ Codrin Vîntu au fost dintotdeauna discreţi, mereu în umbra mult mai celebrului lor tată, părintele mega-escrocheriei FNI, Sorin Ovidiu Vîntu. Şi-au făcut studiile în străinătate, dar au revenit în ţară şi au apărut în public doar când au anunţat, în 2011, că au ieşit din acţionariatul Realitatea Media. Şi-au încercat norocul în mai multe domenii, de la servicii medicale la consultanţă şi de la crearea de site-uri la comerţ prin chioşcuri, dar au eşuat în toate. Şi, oricât s-au ferit, tot cu penali s-au asociat. Unul din principalii lor parteneri este anchetat de procurori pentru evaziune fiscală. Fraţii Ioana şi Ionuţ Codrin Vîntu au înfiinţat, începând cu anul 2009, şapte societăţi comerciale, cu activităţi dintre cele mai diverse, toate în Bucureşti.

Finul lui Iohannis GAZDA din Miami, vrea să fie şi el PRESEDINTE! La TENIS

Marius Vecerdea, cunoscut ca finul lui Klaus Iohannis, dar şi gazda pentru familia prezidenţială în Miami , a dat peste cap alegerile la Federaţia Română de Tenis. Vecerdea candidează pentru funcţia de preşedinte al FRT. Pentru a prinde scaunul prezidenţial a atacat in instanţă actuala conducere a federaţiei, pentru a-l bloca pe Cosac. Alegerile au fost amânate fiind nelămuriri legate de mandatele delegaţilor. Vecerdea lansează atacuri asupra ministrului Sportului, considerând ca PSD vrea să-l împiedice sa ajungă preşedinte. Partener de tenis cu Klaus Iohannis şi antrenor al soţiei preşedintelui, Carmen, care s-a apucat de acest sport, Vecerdea a preluat şi metodele politice ale nr. 1 de la Cotroceni pentru a -si asigura majorităţi sau a le modifica cu scandal. C aşa-i în tenis!

Tranzacţiile cu acţiuni pe Bursa de la Bucureşti au scăzut cu aproape 20% într-o săptămână

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni derulate în această săptămână pe Bursa de Valori Bucureşti a cumulat 173,66 milioane de lei, în scădere cu 19,72% faţă de săptămâna precedentă, potrivit analizei Puls Capital. Valoarea tranzacţionată totală a fost de 178,77 milioane lei. Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 4,29 milioane lei, cele cu obligaţiuni 0,62 milioane lei şi cu unităţi de fond 0,20 milioane lei. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), în valoare de 53,06 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) - 40,83 milioane lei, Romgaz (SNG) - 16,05 milioane lei, Electrica (EL) - 10,28 milioane lei si BRD-SG (BRD) in - 9,59 milioane lei.

NATIONAL

SUA loveşte năprasnic in lupta anticorupţie!

Autorităţile americane dau un semnal puternic privind lupta anticorupţie, unchiul politicianului pesedist Eduard Martin fiind condamnat de către un tribunal federal la 13 ani de închisoare pentru tentativa de mituire a unui oficial. Dumitru Martin, alături de nepotul sau, fostul deputat pesedist Eduard Martin au construit "imperiul deşeurilor" de la Constanta. Iată însă că, in încercarea de a completa încasările asigurate de nenumăratele contracte cu statul deţinute, Dumitru Martin a încercat sa-l "ungă" pe un ofiţer al US Air Force pentru a-i facilita acordarea de către Forţele Aeriene a unui contract de strângere a gunoaielor, in valoare de 10,35 milioane dolari, din baza militara de la Mihail Kogălniceanu.

Triada Băsescu, Cristoiu, Pricop - afaceri cu iz penal la Spitalul Universitar

Fostul manager al Spitalului Universitar de Urgenta, Cătălin Cârstoiu, finul de cununie al lui Traian Băsescu, a direcţionat o parte din banii instituţiei către avocatul Radu Pricop, actualul ginere al aceluiaşi Traian Băsescu. Transformând bugetul Spitalului Universitar într-o afacere de familie năşită de Băsescu, finul Cârstoiu i-a asigurat ginerelui Pricop contracte de asistenta juridica in valoare de 2,2 milioane de lei din anul 2010 pana in anul 2019. Avocatul Radu Pricop a devenit atât de indispensabil Spitalului Universitar, încă un contract semnat iniţial doar pentru doua luni i-a fost prelungit apoi, lunar, timp de cel puţin patru ani. Deşi se poate stabili oricând un conflict de interese pe relaţia Băsescu - nas, Cârstoiu - fin, Pricop - ginere, până acum nici o autoritate nu a demarat vreo anchetă.

PUTEREA

UNGARIA: Mii de oameni au manifestat la Budapesta în sprijinul lui SOROS

Mai multe mii de persoane au manifestat duminică la Budapesta în sprijinul Universităţii Central-Europene (CEU), finanţată de miliardarul american de origine ungară George Soros, împotriva căreia guvernul lui Viktor Orban a lansat o ofensivă, transmite AFP. Alături de studenţi şi de personal al universităţii, manifestanţi de toate vârstele îmbrăcaţi în albastru (culoarea CEU) au participat la marş, care a reunit mai mult de 20.000 de persoane, potrivit unui fotograf AFP, şi până la 35.000, conform organizatorilor şi media ungare independente. Acestea din urmă au afirmat că este vorba de cea mai importantă manifestaţie după cea organizată contra unui proiect de taxare a internetului în octombrie 2014, la care au luat parte între 30.000 şi 40.000 de oameni. Guvernul a bătut atunci în retragere.

Protest URIAŞ la Stockholm împotriva TERORISMULUI

Peste 20.000 de persoane şi-au manifestat respingerea faţă de terorism la Stockholm, duminică, la două zile după un atentat sângeros cu un camion, comis potrivit poliţiei de un uzbek care era interesat de grupări jihadiste, relatează AFP. Potrivit Primăriei Stockholmului, peste 20.000 de persoane au participat la "manifestaţia pentru dragoste" inţiată pe Facebook, după ce un camion a intrat în mulţime pe artera pietonală cea mai frecventată din capitală, vineri după-amiaza, un mod de operare care aminteşte de alte atacuri revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

ROMANIA LIBERA

Se cere introducerea taxei pe dulciuri şi băuturi carbogazoase

Asociaţia "Colegiul Pacienţilor" solicită Guvernului, prin instituţiile abilitate, taxarea urgentă a produselor cu conţinut mare de zahăr. Taxa pe băuturi şi alimente cu adaos ridicat de zahăr se află în dezbatere publică în multe ţări dezvoltate, necesitatea introducerii ei fiind susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru descurajarea dietelor nesănătoase şi compensarea costurilor economice tot mai mari pentru tratamentul bolilor provocate de obezitate.

Un imigrant ecuadorian a salvat viaţa a sute de persoane, la Stockholm

Sute de persoane au fost salvate, vineri, la Stockholm, de un bărbat care conducea o dubă de securitate, în momentul în care un camion urma să intre în mulţimea adunată într-o zonă centrală din capitala Suediei. Este vorba despre Santiago Cueva, un tânăr de 27 de ani, potrivit Daily Mail. Tânărul se afla în duba sa, în faţa magazinului Åhlens, când a văzut un camion care a intrat, în viteză, pe o stradă aglomerată din Stockholm, măturând tot ce prindea în calea sa. Într-un interviu acordat exclusiv MailOnline, bărbatul a mărturisit că primul gând a fost că trebuie să protejeze Parlamentul suedez, care se afla la 500 de metri de zona atacului.

ZIARUL FINANCIAR

România trebuie să forţeze administrativ dublarea salariilor, chiar cu preţul ieşirii de pe piaţă a unor afaceri şi a generării a unui milion de şomeri

Ar putea fi dublarea salariilor o soluţie pentru a forţa o restructurare a modelului economic actual al României bazat pe investiţii cu forţă de muncă scăzută? Ce s-ar putea întâmpla dacă administrativ s-ar dubla salariul minim de la 1.000 de lei net la 2.000 de lei net? Ar ieşi de pe piaţă afacerile care nu rezistă la acest cost al forţei de muncă sau ar obliga companiile să adauge şi alte operaţiuni angajaţiilor actuali ca să poată plăti noul nivel salarial? Poate că România ar avea nevoie de un milion de şomeri, nu de 500.000 câţi sunt acum, care să caute un job, nu jobul să-i caute cum este în prezent? Poate ar trebui ca România să aibă un model economic cu salarii minime diferenţiate pe judeţe. Spre exemplu, în Bucureşti să fie fie un salariu minim de 1.000 de euro net pe lună, Clujul şi Timişoara să aibă 800 de euro, Sibiu, Braşov şi Constanţa de 700 de euro, iar Mehedinţi, Vaslui şi Giurgiu de 400-500 de euro.

Banca Cehiei a renunţat la lupta directă cu speculatorii pentru apărarea coroanei şi a trecut la un război de gherilă

Pentru Cehia, economie energică, dar orientată spre exporturi, a avea ca monedă valuta cu cea mai bună evoluţie din lume nu este tocmai de bine. Însă cea mai bogată ţară est-europeană a ajuns în această postură, dar pentru puţin timp, după ce banca sa centrală, epuizată de lupta cu speculatorii, a renunţat să mai sprijine plafonul minim al cursului de schimb coroană/euro. Ca şi în cazul băncii centrale elveţiene, pentru cea a Cehiei lupta cu speculatorii pentru protejarea monedei şi implicit a economiei s-a dovedit prea costisitoare. Dacă banca centrală a Elveţiei s-a retras în 2015 în haos, cu cursul francului în raport cu euro explodând, spre disperarea est-europenilor cu credite în franci, banca Cehiei pare să fi reuşit să evite greşelile elveţienilor şi să-i ţină în şah pe investitori.

Europa, din nou în vogă în lumea investitorilor

Pentru că Europa are acum o economie şi inflaţie în creştere, iar stabilitatea politică induce optimism, investitorii îşi întorc privirile dinspre pieţele americane, pe cale să-şi atingă vârful de creştere, către acţiunile europene în căutare de profituri, scrie Handelsblatt. Economia americană a fost ani la rând superioară celei europene, iar aceasta are un ritm mai alert de creştere. Investitorii au câştigat timp îndelungat mai mulţi bani investind în companiile tranzacţionate pe Wall Street. Acum însă, lucrurile se schimbă, iar Europa este pe cale să ocupe primul loc în ochii investitorilor, dintre care mulţi cred că viitorul le aparţine acţiunilor europene. Este un scenariu care a părut nerealist pentru mult timp, în condiţiile în care economia europeană şi-a revenit mai lent de pe urma crizei financiare decât cea americană şi mai apoi a fost nevoită să facă faţă crizei datoriilor din zona euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb